Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Domácí jogurt

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Výroba domácího jogurtu ( na 1l )

Potřebujeme : koupený bílý jogurt se živými kulturami ( nepasterovaný, s laktobacily ap, bez sušeného mléka, škrobů a dalších aditiv ) – polotučný nebo smetanový, ( Bio od Olmy, Selský jogurt Hollandia, Activia, Agrola ve skle, Choceňský, Danone apod.), 1 l nejlépe plnotučného mléka ( třeba Čerstvé mléko Olma ) . Koupený jogurt používáme jen na první přípravu, pak už můžeme používat vlastní kulturu, ale po 5-6cyklech je třeba použít znovu koupený jogurt.

Ohřejeme mléko ( pasterované mléko není třeba svařovat, pouze domácí ) na asi 35-40°C ( můžeme odhadnout prstem ), Pokud by mléko bylo moc studené nebo naopak horké, jogurt nám nevznikne. Připravíme si buď třeba litrový kelímek od jogurtu, hořčice ap, nebo šroubovací sklenice. Do mléka přidáme pár lžic jogurtu, zamícháme a pak musíme nechat jogurt uzrát v zakryté nádobě . To lze udělat buď v troubě ( s vyhříváním na cca 35°-40°C, mléko v ní necháme asi 4-5 hodin. Popř. lze nádobu s mlékem zabalit do peřin třeba s thermolahví, do deky, dát na topení , dát do hrnce s vodou, kterou udržujeme při teplotě 40°C ( sklenice jsou ponořeny až po hrdlo a zakryté pokličkou ), apod. ( vše asi na 4 -5 hodin ). S nádobou raději nehýbáme. Hotový jogurt vychladíme a spotřebujeme do 2-4 dnů od přípravy. V průběhu této doby můžeme průběžně slévat uvolněnou tekutinu –syrovátku. Jogurt bývá řidší než kupovaný, ale každopádně domácí je domácí  Hotový jogurt by měl být hladký a lesklý, pokud je ale jogurt sražený- krupičkovitý, je potřeba nechat ještě zrát. Pokud ani teplo, ani čas nepomohou, stala se chyba a musíme to zkusit znova…



autor: Minuska    Poslední změna: 31.01.2008 17:39:28
Předchozí článek Dezert roku! Další článek Vaječná tlačenka
Diskuze
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×