banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vaření - diskuze

49 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Já hodně vařím a myslím si že dobře. Ale je plno jídel co jsem ještě nevařila a je to asi i ostuda. Jak se to vaří si najdu na netu, ale dělá mi problém výběr masa. Minule jsem se ptala v masně prodavačky co za maso na guláš. Schovívami říkala, že až budu mít dítě tak se vše naučím ani nebudu vědět jak Byla jsem bez |Tondy.Dneska jsem zase řezníkovi v Bille říkala, že nevím z čeho svíčkovou a na pravou nemám peníze.Tak mi poradil a ještě mi dal pár typů jak dělá svíčkovou on a jak je moc dobrá. Potom mě pochválil (asi jsem byla trochu rudá) že nevadí že to neumím, podstatné je že se to chci naučit. A řekl mi že mám moc hezkého okatého chlapečkaZítra na to jdu, tak držte palce.
Tak s masem taky bojuji, ale naštěstí zvládnu uvařit dost jídel aby jsme hladem neumřeli.
Já jsem svíčkovou taky ještě nikdy v životě nevařila. Souhlasím, že je důležité, že se to chceš naučit... a určitě se ti povede. Držím palce.
Kup si kuchařku od Romana Vaňka - poklady klasické české kuchyně. Jsou tam srozumitelné návody, rady, konkrétní typy masa ... super kniha
já myslela, že jdeš zítra zase za tím řezníkem tak ať se svíčková podaří, není těžká, jen správně dochutit
ty na máš je to stejné umíš omáčku umíš vše je to stejné
@jezurka Jak dochucuješ ty? Moje mamka dělala hnusnou, takovou jako dětský zeleninový příkrm. Tady ten pán poradil tymian a citron to jsem nevěděla. Tak hod ještě typ.
@jezurka Jak dochucuješ ty? Moje mamka dělala hnusnou, takovou jako dětský zeleninový příkrm. Tady ten pán poradil tymian a citron to jsem nevěděla. Tak hod ještě typ.
@medox Citrona neškodí tam přimíchat rovnou trochu těch brusinek.
@medox maso prošpikuju slaninou, většinou kýtu, na slanině ho osmahnu vyndám a zpěním cibuli, kořenovou zeleninu, koření dávám do čajítka, abych ho nemusela lovit - pepř, novék, bobkový list (tymián nedávám, ale určitě tam patří), pak už jen maso podliješ horkou vodou a dusíš, nejlíp v papiňáku.. omáčku rozmixuju kutrem, zahustím moukou ve smetaně a dochutím - sůl, cukr, citronová šťáva (ta dodá kyselou chuť, nemusíš pak dávat ocet) já dávám i máslo, je to pak jemnější někdy i bílé víno...nedávej moc mouky a radši udělej omáčky míň, ať má silnou chuť po mase držím palce, ať se podaří!
@Honafa To jsi mě potěšila.Já si tam normálně brusinky míchám. Dávám si porci brusinek na víc v restauraci :) Jednu si zamíchám do omáčky a druhou jím k tomu :)Tak já to tam do části zamíchám. Druhou část musím nechat martinovi on brusinky nerad.
@jezurka Ještě dotaz na papinák. Já v něm do ted dělala jen polévky, nebo brambory jsem vařila mám ho zhruba rok.Když tam dám maso a tu zeleninu, musí být to celé zalité úplně?Martin říká, že když tam dám té vody méně než že to celé bud eplavat tak se to spálí a nepodaří.
@jezurka Dělám bez tymiánu. Když jsem neměla papiňák tak jsem dávala i se zeleninou do trouby a pokud jsem se s tím druhý den nechtěla moc piplat tak jsem si to do té zeleniny maso naložila den předem( osmahla jsem cibulku a pak na tom zeleninu, dala koření a zalila vodou a šoupla do druhého dne s prošpikovaným masem do lednice), ještě jsem tedy tu zeleninu ochutila trochou octa. Druhý den jsem jen šoupla do trouby.
@medox ne ne vůbec zalité - jen asi do 1/3 masa, dusí se to a ta pára se vrací zpátky, určitě se ti to nepřipálí a vaříš kratší dobu - skoro o polovinu méně než v normálním hrncikdybys to zalila celé, tak to spíš vaříš
@medox Do papiňáku dávám vody tak do třičtvrtě hrnce pokud vařím třeba brambory. U vývarů a takových věcí, kde by to mohlo kypět tak dávám vody jen tak, aby to zabralo polovinu hrnce.
@jezurka děkuju za rady
@medox budeš tam dávat ten tymián? na to jsem celkem zvědavá, my jsme na to doma nebyli zvyklí, ale prý to tam patří... tak by mě zajímalo, jak to změní tu chuť asi taky zkusím
@twigginka A nebo českou kuchařku od Miloše Štěpničky.J
@jezurka JJ dám to tam, jsem si ho kvůli tomu koupila :) U nás v hospodě dělají bezkonkurenčně nejlepší svíčkovou na světě, tak to budu porovnávat s tím :) A když se to bud epodobat té mé matky, tak vím že jsem udělala něco špatně :)Toho se děsejí všichni mí chlapi (dva teda ) vždy at matka uvaří svíčkovou , poprvé ochutnali a ted jen prosejí at to nevaří. Tak jsem zvědavá na sebe....
Já netápu, j mám ale na to školu.Lituji toho, že tu neseženeš všechny kousky masa.Lidi nevědí o co přicházejí.Svíci jsem si upravila po svojem..zadní ( nedélám z pravé svíčkové, to mi přrijde škoda) prošpikuju, dám na kořenovou zeleninu, pŕidám tak 5plátku slaniny ( občas )bobkový list, nové a tymián ( toho málo ) osolím opěpřím mírně podleju a pod alobalem peču mírně tak 3 hodiny. Pak rozmixuju a dochutím citrónem. Smetanu nepřidávám.To dáš, jen se toho neboj...tvá nová tenká pracocní deska ti bude pomocnicí
@medox Nikdy jsem ji nedělala, v pátek jsem náhodou viděla toto a nevypadá složitě:http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/ruska-svickova-s-houskovym-knedlikem
David nedávno vařil svíčkovou,sice z vepřového, ale úplně poprvé a ještě k tomu bez receptu a byla výborná!!!!!! Nechápu jak to dělá
@Zavadilka Tak tu neznám ;-) teď čekám až mi dorazí Velká kuchařka Viléma Vrabce, staré vydání, moc se na ní těším
Ostuda to není. Je to výzva, to zvládneš. Základní postup už napsaly holky, tak jen pár tipů. Tymián je hodně aromatický a má typickou chuť a vůni, tak s ním opatrně. Maso kupuji tzv. falešnou svíčkovou nebo hovězí kýtu, pravé je škoda myslím. I v papiňáku potřebuje maso 1 i 1,5 hodiny. Rychlejší varianta je z kuřecího nebo králičího masa. Vody dávám do 1/3 až 1/2 výšky masa. Po změknutí masa zahušťuji moukou rozmíchanou ve smetaně, počítám cca 1 polévkovou lžíci na porci. Mouku je potřeba dobře provařit, aby její chuť \"nepadala\" na jazyk. Pokud dáš dost zeleniny, nemusíš tolik nebo vůbec zahušťovat. S dochucováním opatrně, po špetkách nebo po kapkách soli, cukru, citronu (octa) podle toho, co je potřeba. Nejlepší je omáčka druhý den, když se chutě pěkně spojí. Receptů je spousta, až ji budeš dělat poněkolikáté, tak už si ho budeš umět upravit podle svojí chuti. Jinak jedna velká kuchařka se základním rozdělením masa a postupy se opravdu neztratí. Držím palce.
@stankag z králíka je výborná svíčková

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

25 %
17 hlasů

69 %
47 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 68 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici