banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

polévky - diskuze

39 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Barča je děsně polévková a mě už došly i nápady, i inspirace. Prosím, napište pokud možno co nejvíc lidí :) 5 nejčastějších polévek, které děláte a které máte nejraději...u nás vede mrkvová s krupičkou, zeleninová se sýrovými nočky, vývar, porková, rajskáA to furt dokola
krupicová se zeleninou (hodně hustá), brokolicová, čočková, rajská, fazolová, zelná (nebo zelňačka, já nevim, jakej je mezi tím rozdíl )...
asi nejoblibenejsi je mixovana zelenina (vetsinou kvetak ci brokolice) + brambora + smetanapak hraskova, cockova, zeleninova s nudlema, vyvary, rajskab...zelnacku Maruska moc nemusi, ani cesnecku, ty jsou na ni moc aromaticke
kureci s jatrovyma knedlickama a domacima nudlema, hovezi s domacima nudlema,hraskova se slaninou,gulasova s bramborem,..jine ani nevarime,protoze je tu nikdo neji..obcas cesnecka jako 5...asi 2x rocne...my jime na hlad,na zizen pijeme vodu a tudiz polevky u nas moc nejdou
Ja jich vařím jenom 5,protože je vařím velmi málo a když už tak ty co nám chutnají.V Top 5 je-kulajda,porková na másle-nerozmixovaná,porková s krutony rozmixovana,dýnová hokaidová,gulášovka s bramborem.Pak vařím vývary.Na vánoce vařím vývar s kuřecích panenek a je to výborná jemná polívka.Neumím udělat dobrou zelenačku.Jo a rajská,tu já nejím,ale vařím výbornou.Když se zeptám děti tak jednoznačně řeknou rajskou.
U nás se dělají hlavně husté polévky. Zeleninová , krémová s hráškem, krémová brokolicová , česnekačka(s bramborem a uzeninou ), kulajda a zelňačka .... občas vývar ale s hoodně zeleninou... pak fazolačka, a kapustová... a čočková ... no je toho hodně jsme polívkoví hlavně v chladném počasí
A ještě babča dělá hrstkovou ... to je tak nějak všechno se vším :)ale je to dobré
rajska, bramboracka, pohankovo cockova( tu obzvlast mulije) vyvar, a bobkovou:D
vývar s nudlema, bramboračka, rajská, špenátová, čočková, mrkvová, drožďová, květáková, brokolicová,....
dýňová, cizrnová, hovězí vývar se zeleninou a nudlemi, koprovka, hladká anča bramboračka,..asi ty mé nejoblíbenější. Taky jsem polívková
U nás vede krupicová - podušená kořenová zelenina na másle (nastrouhaná na jemno), do ní krupice nebo vločky nebo vejce a opečený rohlík nebo s červenou čočkou, to už jsou čtyři varianty, pak jak píšeš pórková, ale já ji vařím s mrkví, květáková, brokolicová, celerová, zeleninová (jako mix - mrkev, celer, petžel, hrášek, kukuřice, květák, prostě co doma najdu) s bramborem, pak klasická bramboračka s trochou hub, kuřecí vývar, rajská (to jsi vlastně psala), gulášovka. Víc mě teď nenapadá...
Čočková, bramborová, pórková, fazolová, gulášová, koprová, jakýkoli masový vývar a pak dělám zeleninovou s bramborem a rýží. To osmahneš nastrohanou kořenovou zeleninu, zaliješ vodou, přidáš bramboru a pak rýži a sůl. Na talíři posypávám strouhaným sýrem.
@amalie2011 bobkovou? To je jak? A ta pohankovo čočková?
@LenkaRak No to miluje manžel, ale mě se kulajda snad nikdy nepovedla:( Napsala bys mi recept jak pro totálního blbce?:D A na tu krémovou s hráškem, používáš mražený nebo z plechovky?
@zajic mixovaná zelenina to myslíš jako mixovaná mixérem nebo mixovaná jako hodně druhů?:D
@Honafa Hmmm dýňová zní dobře, to děláš se smetanou? A hokaido kupuješ kde? V Globusu moc nevídám nebo jsem slepá :D
@corelia Tak tebe poprosím o recept na tu špenátovou - používáš mražený drcený nebo celý a pak mixuješ? A postup prosím?:)
@moninif ty jo krupicová s čočkou to zní skvěle, to asi zkusím - takže normálně podusím zeleninu, pak přidám vodu, zaleju krupičkou, nechám povařit a do toho vhodím předem uvařenou čočku? Gulášovku nedělám moc proto že nikdy nemám úplně měkké maso Já jsem ale asi fakt totální antitalent na vaření :D
@zanlena Tu bramboru a rýži normálně přidáváš ještě syrové nebo nějak předvařené? Nevaří se rýže dýl jak brambory? Ale určitě zkusím:)
vločková, zeleninková s krupičkou, hrášková, fazolová, cizrnová, pohanková a vývaryJinak minule jsme dělala krémovou bramborovou, přidala jsem trochu čeneku a majoránky a chutnala jak hrachovka. Holkám jsme na másle osmahla chlebík a obě sežraly2 plné talíře.
@luciasek84 špenát na polévku používám mražený, dělám ji v zásadě tak, že špenát zaleju trochou vody, povařím, okořením solí, pepřem a česnekem. Zahustím vajíčkem a přidám trochu mléka nebo smetany na zjemnění chuti. Podávám s opečeným chlebem na kostičky.
vývar z kuřete, hovězí, z vepřových kostí, čočková, brokolicová, zeleninová, bramboračka, fazolová, zelňačka, mrkvová s ovesnýma vločkama, špenátová, květáková s bramborem. Vzpomněla bych si určitě na další, polívky milujeme.
@luciasek84 dam si do hrnce vodu, nasypu tam hrst pohanky, hrst červené čoččky, brambory, nakou tu klasickou zeleninu, a vařím:o) je fakt desne dobra:o))) a bobkova ne kazdymu to chutna.ona je takova sladkokysela a bobkova ji rikame odmalicka pac misto brambor do ni delame \"bobky\" z mouky a vody- udelam si takovy jakoby testicko a pres sitko to tam propasirujes a ono to udela bobky:d polivku zachustuji jiskou,a dochucuji cukrem a octem:D
@luciasek84 Dávám syrový. Nejprve brambory a pak hned rýži, takže téměř zároveň. Co bude dřív uvařený jsem nikdy moc neřešila. Ono když bude něco měkkčího tak nám to nevadí. Zapoměla jsem napsat, že na smažení zeleniny můžeš použít buď máslo nebo olej. Častěji jsem tedy dávala to máslo.
@luciasek84 Dávám syrový. Nejprve brambory a pak hned rýži, takže téměř zároveň. Co bude dřív uvařený jsem nikdy moc neřešila. Ono když bude něco měkkčího tak nám to nevadí. Zapoměla jsem napsat, že na smažení zeleniny můžeš použít buď máslo nebo olej. Častěji jsem tedy dávala to máslo.
@zanlena Vyzkouším. Nic jiného kromě soli nedáváš?
@Zavadilka A jak děláš tu vločkovku? A jaké vločky?:)
@amalie2011 A tu pohanko čočkovou ještě nějak dochucuješ? Sladkokyselou ne, to mě nechutná:)
@corelia Už mám napsané a zkusím, děkuju:)
@luciasek84 trochu soli tam davam a malicko pepre.. jinak nic.. ale my mame radi neslany a nekoreneny veci:D jo a este tam davam celou cibuli-tu pak vydelavam az je polivka uvarena..
@luciasek84 Hráškovou podle toho co je :) ale nejčastěji základ ze sušeného zeleného (to mixuju)a pak dodám celý třeba mražený.... No a kulajda .... uvaříš si brambory , vedle vajíčka , svaříš hříbky když jsou sušené, když máš čerstvé tak jen orestuješ , my ale máme nejraději na kyselo nakládané(taky restujeme), pak hříbky zaliješ vodou nebo vývarem, okořeníš solí, pepřem,kmínem, majoránkou a koprem .... pak si zakysanou smetanu rozkvedláš s hladkou moukou (ať je z toho taková kašička) a zavaříš ji v polévce a pak buď dodáš nakrájené brambory a vajíčka přímo do polévky , nebo na talíř... já dávám rovnou do polévky ... :) nakonec ještě jednou dochutíš....tím že budeš mít ve smetaně tu hl.mouku by se ti nemělo povést to, že by se srazila ale naopak bude hladká...
@luciasek84 Hokkaidó beru u našich ve sklepě,ještě nikdy jsem ho nekoupila. Dělám bez smetany je to husté a krémove dost.Je to vlastně jen cibule,brambory,dýně,mrkev a dochucení.
@luciasek84 mixerem
@luciasek84 na másle na drobno cibulku, kmín, sul a tak na 0,7l tři vrchovaté lžíce vloček, opražím a doleju vodu. Nechám vařit do změknutí vloček.Klidně zjemni mlíkem či smetanou. Je to rychlý. Mužeš zašehat vejce či přidat zbytek brambor od oběda.
@luciasek84 Ne jen tu sůl.
@luciasek84 asi jsem to špatně napsala, do podušené zeleniny buď dám krupičku, nebo ovesné vločky nebo vejce, v poslední době hodně i kuskus nebo čočku. Ale kombinace krupička s čočkou taky nemusí být špatná . Jinak červenou čočku nepředvařuji, jen chvíli namočím.
jakýkoliv vývar s nuličkama, mrkvičkou a masemmrkvičková s domácím kapánímbrokolicový krém s chlebovýma kostkamačesnečka s chlebovýma kostkamazeleninová co dům dal.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

25 %
17 hlasů

69 %
47 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 68 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici