banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Trošku to rozeberu:-).Měla jsem na návštěvě tchyni a tak něj... - diskuze

23 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Trošku to rozeberu:-).Měla jsem na návštěvě tchyni a tak nějak došla řeč na to, že neví, co má vařit. Tak jsem jí řekla, že má na oleji(já dělám zásadně na sádle) posmažit najemno cibulku, na to dat osmažit maso, posolit, popepřit a pak zakryt pokličkou, zeslabit na co nejmíň a nechat vydusit pořádně šťávu z toho masa. To je základ, ten jsem jí jasně zdůraznila a pak jsem jmenovala obměny, jako že na sůl s pepřem ještě jiné koření, jindy takové, jindy zase jiné. Jednou cibulku dohněda, jindy jen do sklovata. Jednou přidat i česnek třeba na plátky, jindy zase pár hříbků. Různé kombinace. Ono to má v kuchařkách i svoje názvy, ale pro mě to jsou prostě omáčky a název je mě putna. No a pak zalit vodou, případně dokořenit pokud bude jalová, pomalu povařit, aby se spojily chutě a zahustit, to podle mě znamená zaprášit polohrubou nebo hrubou moukou, nikoliv kvedlat ve vodě mouku a pak to okřeněné zase ředit další vodou. Tchyně sedí, poslouchá až domluvím a dorazila mě dotazem, jestli tu vodu pak cedím. Se pak nedivím, že neumí udělat guláš, Protože když si tak vybavím co jsme u nich kdy jedli omáčky byla to jen opaprikovaná a zahuštěná jalová voda a v tom plavaly tři kousky tuhé kostičky z kotlety. No a další věc je to maso... Ona nekupuje jiné než kýtu nebo kotletu a z toho dělá všechno, já na omáčky kupuju buď krkovičku nebo plec, podle toho, které se mi v masně víc líbí. Taky ředíte omáčky?A jaké masa na ně používáte?
První dotaz opravuji na CEDÍTE, ne ředíte.
Možná ti nějak nerozumín, ale buď dělám dušená masa na různé způsoby jako ty, a to při vaření podlívám, ke konci dle konzistence, buď zapráším moukou, nebo to nechám tak. K tomu pak máme brambory, nebo rýži či těstoviny. Pak dělám klasické omáčky, to maso zpravidla upeču v troubě a pak na tom základu udělám omáčku, který zpravidla trochu rozředím vodou a pak vmíchávám buď mléko, smetanu nebo rajský protlak, a zaustím jíškou dle potřeby. A maso mám z čuníka kterého sami zabíjíme, takže co je ještě v mražáku to použiji :-) Kupuji je ptáky a hovězí.
@ Tak to už ti rozumím :-D
zahušťuju moukou rozkvedlanou ve vodě nebo ve smetaně (popř. mlíku, podle toho, co dělám). Když \"zapráším\" moukou, vždycky tam mám hrudky a pak teda musím cedit, protože v tom plavou kusy mouky. Ale tím cezení to určitě neztratí hustotu, takže jako voda to není :)Krkovičku a plec jsem v životě nekoupila, kupuju kýtu, kotletu kvůli Jarinovi, on maso, kde je trocha tlustého nebo nelibového, nejí... a mi se s tím nechce párat a kuchat
Necedíma omáčky dělám z plece a nebo z vepřového ořezu, je to levnější a na omáčku to stačí. Mě dostalo nevím kde jsem to viděla, jak někdo osmahl maso a ten výpek vylil. Takové škody, já to používám na polití třeba brambor pokud to není moc přepálený a nebo na nějakou omáčku k masu.
Vařím téměř stejně jako Ty a omáčku ZÁSADNĚ NECEDÍM.
@tygřímáma holky a vám tam nevadí ty kousky cibule apod.? Mě to tam ohromně vytáčí
@Gastrica Hele, víš, že nevadí. Já jsem tohle odkoukala od své maminy a předpokládám, že stejně tak vaří Cukřík a totéž bude dělat i Danča.
@tygřímáma já to právě od nikoho neodkoukala, já ani nevím, jak mamka omáčky dělá, ale já mám ráda omáčku hladkou, bez cucků, proto většinou cedím (ale dělám to tak, že cedím ještě nezahuštěnou verzi a tu cibuli protlačuju skrz sítko, takže v omáčce ta cibule je, ale na kaši).
@Gastrica Když je hooooodně špatně, pomůže ponorný mixér. Ale to opravdu málo kdy.
omáčku necedím,zahuštuji moukou rozvedlanou ve vodě a krkovici zásadně nepoužívám na omáčku,ale jen plecko a někdy hovězí
@Gastrica já to taky pasíruji neboj, vidíš to jsem tam zapoměla napsat Moje mamka pasíruje taky

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

24 %
16 hlasů

71 %
47 hlasů

5 %
3 hlasy

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici