banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Svíčková - diskuze

15 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
jak ji vaříte? Tchýně ji má vždycky takovou hustou a až skoro hnědou. Já do ní teda leju smetanu rovnou, takže ji mám světle oranžovou, ale pak už k tomu šlehačku nedávám. Ona (tchýně) to podle mě uvaří bez smetany a pak na to hotový jídlo nakydá šlehačku, brusinky a citron. A mě z toho je vždycky špatně, nevim proč. Jak se dělá správná svíčková vůbec? Já osmažím cibulku, nechám zatáhnout prošpikovaný maso, zahážu to zeleninou, podleju vodou, nechám v tom uvařit maso, to pak vyndám, zeleninu rozmixuju a propasíruju a pak ocukruju, osmetanuju a nakonec ooctuju.
Ja ten zacatek delam stejne,ale to maso nechavam 24 hodin odlezet. Pak to cele soupnu do trouby a to maso pecu dokud neni mekke. Hodim na sporak, vyndam koreni a maso, rozmixuju zeleninu,dam smetanu s rozmichanou moukou, povarim, dochutim, ale ocet nedavam.
Ja neodležuju.Dám do hrnce cibuli,zmraženou směs na svíčkovou-já dávam francouzkou s porkem do toho šoupnu maso,zaleju vodou a vařím.Osolím,opepřím.Pak vytáhnu maso,rozmixuji ten základ a přidám smetanu,povařím a dochutím.Ani nezahuštuji.Mám ji tak akorát hustou.Myslím si,že není potřeba to na začátku hodinu restovat,nebo dokonce nakládat,když se to dobře ochutí.Ochucují hořtici,citronem a troškou cukrem.Po ochucení ještě chviličku vařím.
Prošpikuju maso dám do pekáče, přidám pár kostiček slaniny,mrkev, celer, petržel, bobkový list, jalovec, nové koření, celý pepř, sul, plátek citronu bez šlupky mírně podleju a peču do měkka. Vyndám maso, koření a vše rozmixuju, už smetanu ani mléko nedávám, nám chutná bez toho .
Tak já prošpikuji maso a naložím ho do zeleniny, kterou upravím tak, že osmahnu cibulku pak dám zamraženou nebo čerstvou kořenovou zeleninu a taky osmahnu. Zaliji vodou dám celý pepř, nové koření, bobkový list, sůl, trochu octa achvilku povařím. Když to vychladne zaliji tím maso a nechám den odležet. Pak to dám do trouby a upeču. Když je maso měkký tak ho vytáhnu zeleninu přecedím rozmixuji, ale vyndám tedy bobkový list před mixováním a aby toho bylo víc tak ještě dávám mouku. Rozmixovanou zeleninu dám zpátky do hrnce zapráším moukou a zaleji slitým vývarem a ještě doliji další vodu a povařím. Nakonec přidám smetanu. Kdysy jsem svíčkovou dělala úplně jinak. Maso na plátky a naklepat, osolit. Zprudka opéct a pak na výpeku osmahnout pokrájenou cibuli a zeleninu. Přidala jsem osmahnuté maso, bobkový list, celý pepř a nové koření a zalila vodou a dusila do měkka. Pak jsem maso vyndala, zzeleninu přepasírovala přes sítko, protože jsem neměla mixér. Zahustila jsem moukou povařila a dochutila. Na závěr jsem opět dala smetanu.
Nasekám si zeleninu - celer petržel a mrkev, přidám maso vcelku, podleju vodou a přidám bobkový list, nové koření a celý pepř, sůl. Nechám 24 hodin odležet. Pak druhý den vařím do měkka, vytáhnu maso, vyndám koření, přidám zakysanou smetanu a ještě povařím, přidám smetanu na vaření s moukou. Nakonec všechno rozmixuju, je to taková až pěna, cukr ani ocet nepřidávám. Miluju to takhle
Ha... já se zrovna chtěla ptát na recept na svíčkovou. Tak dík. Akorát vidím, že sto lidí = sto chutí :))
@nadule1 Na svíčkovou se vůbec neptej, v životě se mi nestalo, že by měl někdo stejnou, každý ji dělá úplně jinak.
delam podobne jako antara... jen mam vzdycky problem, ze nikdy nevim, kolik ktere zeleniny tam mam dat (mrkev, celer, petrzel) - davam cerstvou, ne mrazenou...
@chezzie já jsem kdesi četla, že dvě čtvrtiny mrkve, čtvrtinu celeru a čtvrtinu petržele :))
@Gastrica no vidis, to treba nevim... ja to vetsinou davam od oka, ale proste do mamciny i tchyniny svickovy (obe ji delal docela hodne podobnou) to ma proste daleko.. no taky jsem ji zkousela zatim jen 2x
@chezzie no já mám třeba ráda, když je tam víc mrkve, než toho bílýho :) A je fakt, že každý si to dělá po svém, mi to od tchýně nechutná tolik, co od mamky (která mě to naučila po jejím), ale přitom si myslím, že ona to dělá snad jediná správně :) Jednou jsem měla svíčkovou v restauraci a vypadala podobně jako tchýnina, akorát byla teda lepší jsem za svůj dosavadní život nejedla, fakt to byl luxus!! :)
@Gastrica tak on je rozdil i s jakym ji delas masem... jsem ji mela i s kralicim i se zverinou a po zverine je treba takova tmavsi... ale znama ji dela podobne jaks psala ze dela tvoje tchyne a taky mi prijde takova tezka, hutna..

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

26 %
19 hlasů

69 %
51 hlasů

5 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 74 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici