banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Recept na vánočku, která se povede i začátečníkovi - diskuze

9 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Holky, nemáte někdo polopatě popsaný postup na dobrou vánočku, která se povede i začátečníkovi? Nerada dělám cokoliv z kvasnic, takže s tím nemám zkušenost, u nás frčí piškotová a listová těsta. Prosím, vše popsat do posledního detailu :-), děkuji moc, výsledek, pokud bude ke koukání, Vám za odměnu nafotím.
JANO, i když by se mohlo zdát že jsem profík, vzhledem k dosaženému cukrářskému vzdělání, tak musím přiznat , že kynutému těstu jsem se zbaběle a dlouho vyhýbala.Není na tom ale vůbec nic vyjímečného a těžkého,ale určitě bych si zkusila alespoň buchty na nečisto,abys\' viděla jak se kynuté chová v Tvé troubě.Jinak já jsem pro řešení nejmenšího stresu a odporu a proto doporučuji koupit nebo si jen půjčit formu na vánočku. Já jsem několikrát zkoušela péci a i napichovat párátky aby držela vánočka tvar a stejně jsem to v plynové troubě zkazila :-(
Jani, já jsem se kynutého těsta dlouho bála a nebojím se až teď, kdy těsto dělá pekárna ... nicméně moje první a od té doby každá vánočka je tato - http://ekucharka.net/vanocka-video-a-obrazek/ - pro zajímavost - recept mi našel manžel, který byl zvyklý, že jeho maminka pekla každý rok na vánoce vánočku, tak jí chtěl i ode mne :-))) a od té doby jí peču každý rok, teď máme doma ještě čtvrtku (pečená podruhé v prosinci) a budu péct ještě jednu - prostě se vždy povede - a tím, že je s videem je to fakt super ... můžu jedině doporučit ani nevíš, jaká jsem doma hvězda s touto vánočkou
treba tady je to i s videem,tak koukni :-)http://ekucharka.net/vanocka-video-a-obrazekv receptech davala myslim Tygrice recept od Moniky Absolonové.ta je tam pekne napsana.a ozkousena a tady dole je diskuze,ceho se mas vyvarovat atd (teplota nizka,dlouho v troube atd..http://www.toprecepty.cz/recept/1092-cukrarska-vanocka-mazanec/
Jani, loni sem pekla poprvé. jsme na tom stejně, já se kvasnic bojím a krom jednou, co sem dělala buchty, tak nikdy nic. takže ti píšu recept, bude to dlouhý 1kg hladké mouky, 10g soli, 200g cukru, 80g (2balíčky) droždí, 200g ruku - napůl máslo a hera, 4 žloutky, 0,5l mléka, 50g rozinek, 50g nahrubo nasekaných ořechů, citronová kůra1 vejce na potření v malém množství vlažného mléka promícháme jednu lžíci mouky a cukru. do mléka rozdrobíme droždí , znovu promícháme a na mírně teplém místě necháme přikryté kynout. (já to šupnu na teplou plotýnku a je to hned) Do mísy dáme změklý tuk, cukr a žloužky a našleháme do pěny. Přidáme prosátou mouku se solí, zalijeme kváskem a s vlažným mlékem zpracujeme husté těsto. nakonec do těsta zamícháme ořechy a rozinky (já tam dávám i mandle). a pak ještě zamícháme kůru z nastrouhaného citronu.těsto vložíme do mísy, posypeme lehnce hl. moukou, a necháme kynout.Nejméně 2 hodiny, závisí to na teplotě. Pak těsto dáme na vál, rozdělíme na 2 části a utvoříme z nich bochánky. Každý bochánek se rozdělí na 9 dílů a upleteme z nich vánočku.Nejdřív se splete ze 4 válečků, dá se na plech na papír. pak na to ze 3 a nakonec ze 2 válečků. Hřbet vánočky spojíme špejlemi aby se vánočka nerozjela.takto hotovou vánočku necháme kynout ještě 15-20 minut.pak ji teprve potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na teplotu 160-170 stupňů.Pokud se vánočka roztéká,zvýšit, pokud naopak, tak teplotu snížit.Vánočku po upečení posypeme cukerm smíchaný s van. cukrem a krájíme až druhý den. Vánočka je výborná, taková ta opravdová.
Jani, neboj se toho. Pokud si správně pamatuju, tak máte doma pekárnu, ta udělá těsto za tebe. Dělám zdejší recept od Tygřímámy:http://www.babyonline.cz/maminka/recepty/cukrovi/=/v/2411.htmlLoni jsem jí dělala poprvé a povedla se. Ingredience nahážu do pekárny a nechám jí pracovat. Když je těsto hotové, tak si ho rozdělím na 9 dílků. Spodní díl pletu ze 4, další ze 3 a poslední ze 2 dílů. Naskládám na sebe, pomašluji rozmíchaným vajíčkem, posypu mandlemi a spíchnu špejlí, aby se nerozpadla. (postupuji podle receptu).Letos už jsem ji také dělala a v pohodě. A to se taky považuji spíš za amatéra :)
Holky, díky moc, nevím, zřejmě letos koupím tu doporučovanou vánočkovou formu :-)
@Calamity J. Moje tchýně má formu a dělá do ní piškotové těsto,protože se kynutého bojí.Tak přinejhorším budeš mít piškotovou vánočku.
koukám,holky tě už zahrnli recepty ale přesto kdybys chtěla recept bez vážení,stačí říct, dělala jsem vánočku úplně poprvý a krásně vykynula a byla výborná, postup byl srozumitelnej
@Honafa myslím, že dětem bude jedno, jakého bude tvaru, navíc bábovka se lépe krájí, tak to vidím tak, že ušetřím i za tu formu :-), ale po Vánocích v klidu musím na to kynuté těsto \"sednout\", kdysi jsem dělávala povidlové buchty, ale to už jsou tak 3 roky.Holky, děkuji moc, kopíruji si.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

26 %
19 hlasů

69 %
51 hlasů

5 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 74 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici