banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

prosím o recept na zdravý chléb z celozrnné,nebo žitné tmavé... - diskuze

15 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
pošlite mi někdo recept na nějaký zdravý chléb,z celozrnné mouky.Dělám doma takové ty klasické,mám jich asi 5druhů,ale jsou ze světlé,nebo chlebové pšeničné mouky.Já potřebuju opravdu celozrnný,nebo žitný atd.Já vím,je toho všude na netu dost,ale nechce se mi hledat a hlavně kdo ho doma peče často,tak to pro něj určitě nebude problémpokud se tedy bude se mnou chtít podělit o receptHlavně aby se hodil na diety.Všichni pořád jen hubnou a pečou zdravě a já bych to taky chtělaProsím prosím
zrovna včera jsem řešila se známou,která začala zdravě jíst,drží i nějakou dietu,že nejhorší je světlé pečivoto jsem jedla do ted pořád,tak to chci změnit.(recept jsem škemrala,ale kupuje si jen kupované,takže proto škemrám dál)Jinak ještě potřebuju vědět,když se dává více celozrnné mouky,tak se přidává víc vody a droždí,nebo jak to je,oproti těm světlým chlebům.Všem zatím díky
Mám vyzkoušené některé místní recepty. Nejvíc nám chutnal Oblíbený chlebík od Udunky a také Zavadilka dělá moc dobrý, který pořád vylepšuje. Jestli odkazy nedohledáš nebo se k nim holky samy nepřiznají, tak se ozvi. Snad nebude vadit, když Ti je vyzradím. Dobrá hotová směs na chleba s 51% žitné mouky je Selský chléb od Semixu a na dobrý celozrnný mají směs v Lídlu. Jinak moje zkušenost je, že co peču domácí chleba, tak tedy zrovna nehubnu. To je tááák dobré, že se tomu nedá odolat.
Kačí tak v první řadě mouka jako mouka a to že je celozrná je jen o něco lepší než bíláPekla jsem jenom z celozrné a jediný kdo tu cihličku jedl jsem byla já. Je to hutný, tvrdý...Já už chlebík peču od oka...vždy je to 350ml vody, sul, kmín, zrní( mák, slunečnice, dýně, lněný semínko, vločky atd...)mouka (nejlepší je směsice celozrné, chlebové a hladky nebo polohrubky ( přesný poměr ti neřeknu, ale dohromady 500g )lžička cukru, slunečnicového oleje nebo másla, octu a půlka kostky droždí.Přidávám i jakýkoliv zbytky:brambory, červenou čočku i jednou jsem dala i fazole a chleba byl dobrý. Chuť můžeš změnit i cibulkou, česnekem,ořechy, jablkama,kokosem...meze se nekladouPečivo potřebuješ jde o to \"nesežrat\" půl bochníku. V redukční dietě je k snídani vetšinou uvázena gramáž od 50-80gr což na snídani v pohodě stačí..je to takový pruměrný plátek. No a přes den papkat radéji něco jiného a na chleba se zas těšit druhý den.Ještě jedne tip. V Kaufladnu prodávají žitné celorzné vlhké cihličky...jsou moc dobré
@Zavadilka Ty vlhké cihličky chutnají i nám
Já jsem zatím pekla jen tenhle: http://magazin.softimage.cz/upecte-si-domaci-celozrnny-zitny-chleb/Moc dobrý,ale rychle tvrdne
Recept zrovna na chleba nemám.Ja ale celkově peču a vařím tak,že tam nedám to z čeho se přibíra-tuk,cukr,...Prostě dam jen minimum všeho ,aby to bylo ještě jedlé.Vařím z vody a jde to.Místo majonezy třeba dávam netučný tvaroh a kupodivu už to nikdo u nás ani nepozná.
@Honafa Pŕesne základ na omáčku dělám na vodě, místo mouky brambora nebo červená čočka, majonézu doma neznáme a smetanu jen výjmečne, když je potřeba tak zjemním mlékem.Když už opravdu použiji plej tak buď olivový nebo kvalitní slunečnicový...no ale ty koláčky.
Ja mam obecny recept 600g mouky (tu muzes dat klidne celozrnnou), 300 - 400 ml vody, 1 lzicka medu (cukru), 4 lzicky soli (moje, cajove bych tipla, ze to budou tak 2, uvaz, jak mas rada slany chleba, my docela dost), pytlik drozdi suseneho.A pak muzes povolit uzdu fantazii a pridavat kmin, nastouhany syr, bylinky, orechy, semena...Nechavam vykynout v pakarne a pecu v troube, nahrej na 250 stupnu, dam chleba, ztlumim na 220 a pecu tak 10 - 15 minut, dokud nema pozadovanou kurecku.Ja tu mouku davam pul na pul, pul bile a pul nejake \"alternativni\".Hele, jestli chces zhubnout, tak si kup chleba v obchode, a nech si ho trosku zestarnout, tak treti den uz Ti nebude vubec chutnat a moc ho nesnis. Jak chces hubnout s domacim chlebem, z ktereho se vzdycky sezere polovica hned sucha?
Joooo, a to nejdulezitejsi - spetka kyseliny citronove, hlavne do tech celozrnnych, ono to pak nejak lepsi vybehne.A nepect v pakarne, ale v troube, z pakarny je to jakesi suche.
@veverka77 díky
@zajic díky,ještě se chci zeptat,mám pekárnu krátce.Proč se mi chleba občas propadne?Málo tekutiny,nebo mouky?Droždí vždy dávám tak pytlík-asi 2lžičky na 400-500g mouky.Někde jsem četla,že to může být právě velké množství droždí,že jako hodně vykyne a pak to spadne a je po upečení propadlý.Je fakt,že se mi to nestane vždy a ty suroviny někdy sypu odhadem,takže stačí občas dát méně vody,nebo méně mouky a hned je problém
@káččč Tak to děláš všecko zdravě.Jsem na tom taky tak.I ten orbitrek mám a cvičím.Peč i jiné dobrotky-maslo se dá nahradit tvarohem,smetana kefírem atd.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

27 %
19 hlasů

68 %
48 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 71 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici