Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

papiňák - diskuze

18 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Mám nový papinák. Teda nový není je to takový ten klasický starý, ale né úplně starý. Dala mi ho mamka po tom co si koupila indukční sporák a nejde jí na to její starý dát.Ale já ho neumím používat nikdy jsem v něm nic nedělala a bojim se ho. Jak na to? Dám to tam vše studené a zavřu to těma klapkama. Potom je tam ventilek, s tím se něják točí nebo netočí aby se regulovalo jak chci aby odcházel vzduch?A hlavně až uplyne čas vaření mám počkat až to vychladne a klesne ten podtlak či tlak nebo co to tam je a pak to otevřít a nebo to otvírat rovnou horké? To půjde blbě ne? Nebo mám něják před otevřením povolovat ventilek? Napiště mi to prosím jak pro blbce. A co nemám dělat aby to nevybouchlo něco co se s ním prostě nesmí.A na závěr jak dlouho se tam dělá maso? Zelenina? Co jiného než vývar se tam dá dělat a jak?děkuji
@Honafa To jo, dřív ty papiňáky byly o něčem jiným :) Ale teď jsou už moderní technologie, třeba tento je opravdu parádní: http://eta.cz/eta-tlakovy-hrnec-elektricky, má nepřilnavej povrch, takže se už nic nepřipálí a má 9 programů vaření:)
Vařím v něm léta polévky, maso na guláš, všechny omáčky, brambory. Je to ohromná úspora času. Holky už Ti poradili vše podstatné. Jak začne na plotně trochu syčet z ventilku, tlumím plotýnku téměř na minimum. Stačí, když ventil jen tak trochu \"pobrukuje\". Před otevřením ochlazuji celý hrnec pod studenou tekoucí vodou. Je slyšet, jak pod ventilem povolí tlak a v minutě můžeš bezpečně otevřít víko nebo povolí samo. Není potřeba vypouštět páru do kuchyně nebo čekat až vychladne.
to je teda otázek. já papiňák nemám, ale kdybych měla, dělám v něm vývar. a doma jsme v něm vařili brambory ve slupce.jen jak se ptáš, co dělat nemáš, tak jsem si vzpomněla na mýho kamaráda, který empiricky ověřil, že papiňák se nesmí otevírat sekyrou...nebo leda až to vychladne
se starymneporadim co varit..ja v tefalu varim vse i na pare,i platky masa apod..gulas,polevky ,lusteniny...brambor..ale on je na to delanej..jinak musis vzdy pockat az klesne podtlak,nesmi byt preplnen,sam se natlakuje a pak zmirnis buid plyn a nebo elektriku das na nejmensi plotynku apod...ja mam treba hovezi gulas za 20 min hotovy po natlakovani s krehkym masem
Baru taky jsem neuměla,ale je to fakt pohodička
Ještě jsem chtěla napsat, že hrnec plním do 3/4 a u potravin co bobtnají nebo kypí tak plním do půlky.
@medox Naši (makrobiotici) v tom vařili rýži a i v papináku se jim vždy připalila.Asi dávali malo vody.Fuj ta byla hnusná.
Na straně 16 toho odkazu je co jak dlouho se zhruba vaří. Tak jen pro orientaci, aby jsi věděla.
Baru nevím jaký máš, ale já nechávám buď schládnout a nebo upustím páru. Vařím podle tohoto návodu http://www1.tescoma.com/manuals/702404_10_manual.pdf
já mám nějaký hliníkový nebo jaký, obyčejný, kde je páčka, kterou zavřu a otevřu hrnec, pára odchází jakýmsi ventilkem, ale u toho se mi jaksi nepodařilo zjistit, jak funguje Vařím na plynu, takže mamka mi radila, až začne papiňák při vaření pískat, mám ztlumit na menší plamen. Když jsem bydlela ještě v bývalém bytě, kde byly elektrické plotýnky, nevěděla jsem, co a jak a kde a proč a tak jsem to nechala asi skoro naplno. No, vařila jsem slepičí polívku a zrovna, když jsem chtěla jít povolit ten ventilek, resp. tou páčkou \"otevřít\" hrnec (ono se to neotevře hned, ale až tak za pět minut), tak to bouchlo. Já opařená na 30% těla (odhaduju, měla jsem břicho, stehna a dlaně), kuře letělo přes celou kuchyň, polívku jsem vytírala ještě druhej den ze země, jak byla všude. Od té doby to nezavírám a používám to jen jako obyčejnej hrnec s pokličkou
@lucka82 já bych řekla, že to vybouchnout může pouze tehdy, pokud se ucpe ventil (a i tak tam je ještě jeden záložní), pokud bys to chtěla násilím otevřít, což myslím ani nejde, tak se spíš opaříš horkou párou takže já bych se papiňáku nebála, teď už jsou modernější než kdysi mojí první tchýňce jednou bouchnul, když vařila hrachovku na Štědrý den a slupka jí ucpala ventil - měli kuchyň na zeleno naštěstí se nikomu nic nestalo, vytáhla druhý papiňák a hrachovku uvařila znova
@jezurka tyjo s tím papinákem jsem se dostala do úplně jiné dimenze vaření

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

25 %
17 hlasů

70 %
47 hlasů

4 %
3 hlasy

Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici