banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Ochutnávání - diskuze

55 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Ahoj holky, mám jeden takový dotázek ohledně ochutnávání. Dnes jsme byli u doktorky a prý podle nejnovějších studií by se po 4. měsíci mělo začít s ochutnáváním potravin - jen jednu lžičku, jednorázově - zeleninka, ovoce i tropické, lepek, vajíčko, prostě vše. Prý jako \"očkování\" proti budoucí alergii. Přišlo mi to docela zajímavé a logické, ale nenašla jsem žádné schéma, jen samé články o přínosu a proč by se to tak mělo dělat - nikde ne jak to dělat. Proto se ptám, jestli to někdo praktikujete? Co všechno miminkům dáváte?
Taky se chystám to praktikovat. Ale co se týče věku, kdy s tím začít, tak já osobně si myslím, že je to hodně individuální a jediným ukazatelem je růst zubů. Jak začnou růst zuby, tak to podle mě značí, že dítě je připraveno krom mateřského mléka začít ochutnávat vše, co jí maminka. Samozřejmě postupně a s rozumem. Osobně si myslím, že je nejlepší začít ovocnými šťávami..
@amalie2011 I kdyby měl špekáčky, tak do toho nikomu nic není. Já zase kvetu z matek, který úzkostlivě dávají jen všechno od sunaru nebo hippu, a to včetně sušenek nebo pití, nebo nejlépe všechno, na čem je obrázek (sýry, jogurty), tudíž je to pro děti dobré - tohle vážně nepochopím To, že je v tom kilo cukru aby to mělo nějakou chuť, to je už jedno
@angieblack Praktikovalo se to na dětech v austrálii a samozřejmě výsledky byly jednoznačně pozitivní, proto by to pediatři měli doporučovat (přímo slova naší doktorky). Tím, že je to měsíc staré bylo myšleno, že o tom zdejší pediatři zhruba měsíc vědí. Není to jen nějaký výmysl báby kořenářky nebo nepodložený výzkum
@majandra A co mu napsat? http://www.immunoflow.cz/laborator/kontaktyNa těchto stránkách sice není přímo e-meil na něj, ale možná by ti pomohli. Bych se zeptala, bych se na tu novou metodu zeptala, jestli k tomu je nějaké doporučení atd. Možná odpoví přímo on, když tam pracuje.
@LenkaM23 Přesně tak, jakmile je détě zdravé tak to nikdo neřeší a machruje proč my blbky to děláme jinak. No proč, protože nepotřebuju mít dítě s ekzémem po celém těle a bolákama kam se podíváš. A protože to nechci ani \"zkoušet\" ale radši to nebudu dělat preventivně když vidím že něco problém je.
@luciasek84 Přidávám se k Léně. O co tady gou proboha zase?
@luciasek84 Já nestačím zírat :))
@LenkaM23 Právě na přednášky Mudr. Fuchse mě pediatrička odkazovala, jenže to má být nějaká nová a tahle už bude starší... bohužel jsem k tomu nic nenašla ani na internetu, i pediatrička říkala, že budeme nejspíš první z jejich pacientů, co to budou zkoušet - říkala dát cokoliv, žloutek, bílek, lepek, kravské mléko - prostě co mi přijde pod ruku při vaření, to malé dát ochutnat. Samozhřejmě nesolené a nekořeněné. Tak uvidíme - už měla mrkvičku a brambor, dneska plánuju krupičnou kaši kvůli tomu lepku, o víkendu asi zkusíme nějaké ovoce... zatím je malá z toho nadšená, vidí lžičku a začně si olizovat spodní ret Zatím to dělám tak, že udělám celou dávku, dám jí z toho lžičku a zbytek zamrazím na dobu, až budeme opravdu přikrmovat
@luciasek84 No a to je právě to, proč jsme opatrnější. Když něčí dítě dostane při zavádění příkrmu alergickou reakci, tak si matka taky bude dávat sakra bacha. Pokud dítěti nic není tak to se pak dobře machruje, ale když už tomu dítěti něco je, prostě musíš být opatrná. Taky bych Patrikovi ráda dávala všechno, ale bohužel, když pak vidím, jak se trápí, tak ho trpět nenechám. Ale to vyzkoušení té jedné lžičky tak brzy, do toho bych šla.
@Val.J35 Tak oni na to ale dělají nějaké studie, a snaží se najít kompromis aby to \"co nejmíň ublížilo\". Ono to sklouzává vždycky k debatě co se dělo před 20-40 lety. Ale to nemůže srovnávat, protože jasně že ne každé miminko má předurčené že bude mít jednou alergie, některé dítě může být od 3 měsíců stravováno jak dospělý a bude celý život zdravý a naopak někdo tabulkový může mít celý život problémy. Ale ty alergie ty v tobě prostě buď jsou a vypuknou nebo nejsou vůbec. Takže to že někdo vyrostl na párcích a hranolkách ještě neznamená že bude ve 30 letech nepoužitelný. To už je zas o zdravé výživě, ne o zavádění příkrmů. Já sama měla Barušku alergika ač teda u nás nikdo v naší větvi vživotě neměl na nic alergii. Ale z manželovy strany jo a fakt radši budu držet ty blbé tabulky a budu vědět že jsem pro to udělala maximum než si pak něco vyčítat.
@LenkaM23 Tak hlavně my jsme od 2 měsíců bojovali s tou alergií na bílkovinu kravského mléka, mě dokonce doktor řekl že nejlepší by bylo kojit 7 měsíců a nedávat nic k tomu. Ale to jsem teda neposlechla a týden před 6 měsícem dostala tu první mrkev:)
@luciasek84 To je ono,že každých pár let je vše jinak.Dneska tě všude varují před citrusovými plody a při tom moje máma může vzpomínat jak před 40 lety kdy jsem se narodila pediatři doporučovali už od 4měsíce dávat miminu pít vymačkanou šťávu z pomeranče a mrkve.Tak si pak vyber.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

27 %
19 hlasů

68 %
48 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 71 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici