Vaření, pečení, domácí pekárny, odšťavňovače - nové diskuze

Pro tuto akci musíte být přihlášení
Nové diskuze
Celkem 2 585 příspěvků
domácí rohlíky...
vzhledem k tomu, že domácí pekárna jsem já, prosím o recept na rohlíky, který budu schopná umíchat... :) Dělala jsem jednou rohlíky od Aničky, ale bohužel jsem asi srábotka a prostě jsem měla těsto tak tuhé, že i ty rohlíky po upečení byly jak šutr. Je tu vůbec někdo, kdo peče rohlíky a komu nepomáhá stroj? Chtěla bych, prosím prosím, aspoň odkaz na recept, vím, že jich tady je hromada, ale snad u všech je \"pekárna zamíchá\" :)Děkuji
ovocne tvarohove knedliky
kdybych chtela dat ovocne tvarohove knedliky do mrazaku - davaji se tam uz uvarene nebo neuvarene (jako ze je uvarim az potom co je vyndam z mrazaku a hodim je do vody?)
Nejoblíbenější jídlo?
Jaké je to Vaše? Co je pro Vás absolutní jednička?Já miluju tatarák, rajskou omáčku, ale třeba i capressesilikonová forma + muffiny
mám nové silikonové formy na muffiny a dva zaostalé dotazy je potřeba silikon před pečením vymazat? a druhý dotaz, kolik těsta dáváte do formiček na muffiny, aby to při pečení nevyteklo? receptů jsem našla dost, ale tuhle informaci zatím nikde


Jíte vaše krajové speciality ?
Chutnají a vám a vaříte je ????Tuhle jsem se dostala na stránky, kde se o nich psalo.Třeba:Krkonošské kyselo (podkrkonoší)Kucmouch (polabí)Valašské frgály (beskydy)Zelňáky (jižní čechy)a další....Jídelníček
Po výplatě jsem napsala jídelníček ,jídel co máme rádi a vařím podle toho.Nemáme to na dny,spíše jen sepsané co nám chutná.A jak nám tu pořad někdo chodí tak to všichni vidí-každý se u toho zastaví,pročte si a podiví se ,že děláme domácí hambáče. A každý, úplně každý kdo to viděl se k nám nahlásil na segedín. No teda, nejoblíbenější jídlo v ově bude segedín. Až ho budu vařit,tak musím kotel.Kokosové mléko
Dá se použit i do moučníku nebo to je jen na čínu?Ja bych jim nahradila normální mlíko v nějakém třeba krému,nebo do mafinku.nůž na dorty..
teď je to spíš dotaz na neprofesionální pekařky (Evuliku, Andělko, vy se ani neozývejte ) - máte doma pro osobní potřebu dlouhý nůž na dorty? Vy, kteří pečete dort jednou do roka dětem (nebo dvakrát do roka)? Já ho nemám, vždycky mi přišlo, že je to zbytečné, ale po dnešku o tom docela uvažuju Dělala jsem cvičný dort, Áda má za 3 měsíce narozeniny a chtěla jsem jí něco upéct sama z \"lásky\" (známe ). Obyč piškot s tvarohovo-šlehačkovým krémem a ovocem. Dort se poved krásně, i krém, ale rozkrojila jsem to, že by se i chovanec diagnostického ústavu trefil líp Prostě neudržím nůž rovně, aby řez byl aspoň vzdánlivě v rovině, vždycky to mám do špičky (takže v prostředku jednoho z dílu, je díra )Je ten nůž k něčemu? Upotřebím ho i jindy, než na narozeniny? Jak jinak zvládáte ukrojit dort rovně, pokud teda tento nůž nevlastníte? Naučíte mě to?
muffiny
níže píšu, že skoro nepeču, ale dítě mě přemluvilo a já koupila formičky na muffiny a už je to 14 dní a já je pořád nevyzkoušela..ale chtěla bychdělala jsem kdysi jednou takový hodně hříšný banánovočokoládový, ale nemůžu najít ten konkrétní recept..těch receptů je na internetu miliarda, proto prosím, napište mi váš osvědčený recept!dík moc!Jaký tlakový hrnec?
Ahoj,vím, že už je to trochu starší téma, ale třeba mi poradíte. Chystám se koupit tlakový hrnec a bude to můj první :) Nejsem si pořádně jistá, na jaké parametry se mám koukat. Vím, že je důležitá bezpečnost. Co dál? Je nějak zásadně důležitý materiál, ze kterého je vyroben? Teplotu počítám mají všichni podobně. Mám vyhlédnutý tento: http://www.dommo.cz/Tlakove-hrnce-278/Tlakove-hrnce-3-5L-6L-ANDANTE-AHCo na něj říkáte? Ráda bych se vyhla Tescomě, a cena by měla být trochu reálná, ale jinak nemám žádné nároky. Díky za případné odpovědi.kančí
děláte někdo z kančího? A co? Já mám možnost mít teď kančí maso, ale nevím, jestli jsem schopná z toho něco udělat, vůbec nevím, jak se s divočákem zachází :) Dáte mi nějaké rady? Dneska by to měli dovézt a já pořád váhám, jestli vzít nebo nezvít...
hlavní jídlo i polévku
vaříte oboje denně?U nás je většinou v týdnu jen hlavní jídlo,o víkendu udělám ráda i tu polévku před hlavním jídlem.Když dělávám \"přesnídávkovou hustou\" polévku (gulášová,bílá atd) tak většinou zase nedělám hlavní jídlo,jen si k polévce vezmeme pečivo na zasycení U nás doma vždy tatka chtěl polévku,hlavní jídlo a to i v týdnu a o víkendu k tomu chtěl na víc i buchtu,jako sladkou tečku.U nás se vždy jen řešilo co se bude vařit dnes,zítra,pozítřífakt se řešilo co bude k jídlu a mamka jen stála u plotnya když dovařila a dopekla oběd,tatínek si poručil,co by chtěl k večeři ,i teplou večeřiúplně jako v tom večerníčku v KRakonošovi,co si Trantumberk poručil,tak muselo být
oběd
obědváte vždy (+-) ve stejnou dobu?V kolik?U nás se obědvá mezi 11:30-12:30hod,málo kdy obědváme až třeba ve 13hodin.Když příjdu k naší babičce,tak vím,že je třeba už v 11hodin po oběděTak mě to zajímá jak je to v jiných domácnostechZnám lidi,které mají oběd až třeba na 14hodinu,tak to je zase třeba kvůli odpolední směně,atd když se musí s lpným bříškem do práce
Jakou koupit formu na beránka?
silikon, plech, keramika? Co vyhovuje Vám, jaký jsou Vaše zkušennosti?Česnek
Udivuje mě jak často všichni v Prostřeno dělají něco s česnekem.Česnečku, pomazánku,česnekový dipJa nevím,všichni skuhrají,že rizikové jsou houby,že to každý nejí,ale každý jí česnek.Mě třeba česnek zabijí-ja bych po syrovém česneku někde v pomazánce zkolabovala.Moje mamka taky.A to nemluvím jaký je z něho odér.Myslím,že česnek do slavnostního menu nepatří.Korpus na dort
Prosím, nemáte někdo opravdu dobrý recept na korpus na dort? Nejsem nijak zdatná, co se týče pečení dortů, ale malá bude mít narozeniny, tak bych chtěla něco upéct. Budu ráda za nějaký jednoduchý recept, děkujiPamatujete si recepty?
Když už teda vážíte,tak si vytáhnete recept a podle něho to děláte?Ja né,ja si pamatuji.A co né,tak si jen přečtu co se tam tak dáva. Dodržujete přesně?Jako,že tam píšou sádlo tak dáte sádlo nebo normálně olej,máslo atd.Ja totiž až tak přesně nerozlišuji.Ani druhy mouky,natož druhy tuku.Všecko pečení je pro mě-mouka,cukr,vajíčka,tuk,tekutina.A pak se to trošku liší dochucovadla jako třeba kakao,nebo ořechy a tím se vlastně liší potom chutě,ale ten základ nějak nerozlišuji.Dokud jsem vše dělala podle receptu tak se mi málo co povedlo,podle oka se mi povedlo vše.
vážení a odvažování
Taky doma odvažujete suroviny,tak jako třeba hrnek syrové rýže je na oběd,střední miska brambor atd.Nebo vše sypete z pytlíku odhadem?A co třeba když děláte buchtu?Odvažujete mouku na váze(nebo hrnkem,jinou nádobkou)nebo sypete od oka?Na polévku se ptát nebudu,to je mi jasnéJinak proč se ptám,jen mě to zajímá,já nemám ráda zbytky,proto raději vařím +- na porce...Když dělám přílohu,tak už mám na to \"určenou\" nádobu,tak jako že malý hrnec je na vařené brambory,protože je to akorát na oběd,nebo plechový hrneček odměřuju syrovou rýži,těstoviny atd,ale přílohu nevážím,pouze odměřuju v nějaké té nádobě...Mouku na buchtu si vážím,když jí dělám poprvé.Buchty které dělám častěji,tak už odměřuju na ty hrnečky,třeba že vím,že plný hrnek je určité množství mouky.Jinak pokud je někde uvedené množství 500g mouky,tak je jasné že nevážímCo se skopovým?
nikdy jsme to neměli, nejedli a budem mít dospělou ovci na jídlo. Jak to zpracovat a upravit? V mrazáku je místa habaděj díky za tipy
dýňová polévka
dneska jsem zabodovala s dýňovou polévkou, ikdyž můj masožravý manžel mě varoval, že to asi jíst nebude, nakonec si přidával, byla fakt výborná! kdo ještě nezkusil, tak neváhejte, stojí to za to dělala jsem podle tohoto receptu v tlakáči a do základu přidala česnek, polévka byla za 10min hotová http://recepty.vareni.cz/vyborna-dynova-polevka/
perní hrnec po druhé :))
všem díky za příspěvky nížeChci se ještě optat kdo s tím zkušenosti má,tak jak to je s tou mističkou?Je jen umělohmotná na tu rýži,nebo je to třeba i na polévku?Je mi jasný,že každý tip to má jiné,ale dočetla jsem se u těch levnějších kolem 1000Kč,že mají misku na rýži,ale nikde jsem se nedočetla,zda se tam dají dělat polévky a omáčky?Plánuji si koupit spíše ten levnější 1000-1500Kč,takže tam polévku ani nebudu dělat.Plánuju to hlavně na zeleninu,přílohy a i masíčko.Ale takový poctivý hovězí vývárek je prostě lepší dělaný v tlakovém hrnci,v parním to určitě nepůjdejen jsem myslela spíše husté polévky,jako je bramborajda,kulajda a omáčky...Zelenačka
Jakou děláte?Protože co člověk to jiná chut zelenačky.Ja jsem nedělala,protože ji moc nejím a ani jsem nevařila moc dobrou.Dnes jsem si dala záležet a uvařila jsem takovou hustou,červenou a s paprikovou klobáskou,brambory a zahuštěnou.Nemáme už druhé jídlo.Zatím jí ji jen Honza,a ten snědl plný talíř,asi budu vařit častěji.POPRVÉ
v životě jsem dneska koupila hovězí maso a porpvé se chystám udělat ptáčky já je miluju, ale nikdy mě nenapadlo si je udělat doma.. tak třeba se to povede:D a k jídlu to bude..jen to maso- v masně říkám paní, jé to je takovy zelený- to prodávváte plesnivy? a ona na mě- to je hovezí, to tka je... takže poprvé v životě co vařím mám v ruce hovězí maso!!!Domácí
Ja už dělám snad všecko domácí.Včera jsem pokořila další level.Upekla jsem chleba-moc chleba nepeču a ejhle děti už chtějí jen ten.Potom jsem udělala super roládu jako zákusek-taky už nebudou chtít kupovanou.Knedlíky už taky kupované nejí.Co měli u vás rádi kupované a ted už chtějí jen domácí?ja se děsím toho,že jak jednou udělám domací těstoviny,už je budu muset taky dělat pořád.
Omáčka k nachos
Děvčata, občas si nachos ráda koupím a třeba u filmu je pak s Lojzou zbaštíme. Akorát dělám pořád dokola asi tři druhy omáček, tak mě zajímá, zda máte nějakou svou oblíbenou a jestli budete tak hodné a podělíte se o recept. Děkuji.Chaos v koření
Minulí týden jsem všecko koření vyhodila,skleničky umyla a doplnila novým.Jenže jsem některé už neměla-jako pepř černý celý,ale naopak jsem měla kari a neměla jsem na něho popsanou skleničku.Tak jsem si to dala kam jsem chtěla,že si to budu pamatovat co kde je.A nepamaruji,vařím a zkoumám co je co.To je sranda taková detektivka.Snesli by jste takový chaos a poznáte po čichu co je co za koření?Taková majoránky,tymián,bazalka nebo oregáno jsou si usušené velmi podobné-to jsem nečekala.domácí máslo
http://hobby.idnes.cz/domaci-maslo-za-deset-minut-krok-za-krokem-fgh-/hobby-domov.aspx?c=A110730_154542_hobby-domov_bmanemám to vyzkoušený, ale vypadá to dobře
parní hrnec
vaříte tady někdo v parním hrnci?Je to dobré,využíváte ho hodně,nebo spíše jen výmečně,když byly třeba děti malé?Přemýšlím,že si ho koupím...
Co vaříte dětem,když jsou nemocné?
Kluci jak jsou teď nemocní tak moc nechcou jíst.Proto se ptám.Děkuji
domácí máslo
včera jsem viděla pořad jamieho olivera a on tam dělal domácí máslo. tak, že přešlehal šlehačku, pak vylil syrovátku a zase šlehal a bylo máslo. von z toho byl takovej vysmátej, jak je to zábavný, úžasný, jednoduchý...a mě se to nechce věřit, že se toto může povést fakt mi to vrtá hlavou..asi budu muset koupit šlehačku a vyzkoušet tozkoušela jste to někdy některá?uzené kuře
co sním? péct? vařit? nic?Staří jídla
Ja staré jíte svoje jídlo,co se uvařilo u vás doma?Ja jsem dneska váhala jestli jíst oběd ze soboty,nakonec jsem ho převařila a bylo výborné.Naši jí polívku i klidně týden starou.
Krabí tyčinky
Musí se nějak tepelně upravovat? Já s nimi žádnou zkušenost nemám. Dělala jsem dnes polévku, kam se jich pár dává a pak bylo napsáno, že máme nechat dvě tyčinky na ozdobu jako syrové. Já jsem to tedy neudělala, tak se raději ptám.
pečený čaj
holky, kdo delate pečený čaj dáváte tam ovoce oloupaný? a může se tam dát třeba i banán?
Nechci to dávat do receptů,
protože je to fakt prkotinka, ale včera jsem dělala na véču klobásku v listovém těstě a byla to super rychlovka, navíc výborná. Je dobré koupit opravdu libovou klobásu, třeba šunkovou, podél rozříznout, ale ne až do konce, narvat dovnitř klobásy co nejvíc kysaného zelí, naplněnou klobásku obalit listovým těstem, potřít vajcem a posypat kmínem a trošku hrubé soli.kuchyňské načíní
převládá u vás dřevo plast nebo silikon?Ze silikonu mám formu na bábovku ( ta je super ) a peroutku ( ta je na hovno) zlatý peříJeště bych si chtěla dokoupit silikonovou podložku a univerzální pokličku.Vařečky mám dřevěný a asi 4 kusy plastových, naběračky a metulu z kovu.Co bych si časem chtěla vyměnit jsou prkýnka. Ty bych chtěla plastový.Jak jste na tom vy?Stesk po vaření
Jsem tu tu moji mamku pomluvila a nakonec vařila samé dobroty.Od rizota ,přes květák až k jehněčímu.Každý den byla polívka.Po dvou dnech jsem přišla na to,že se mi nestýska po mojem jídle,ale po mojem vaření.Ja dvakrát týdně peču něco z kynutého těsta,několikrát i jiné dobroty.Každý den sice nevařím,ale tak 3 krát týdně jo.Hlavně mě baví to vymyšlení a kombinovaní.A jak to nedělám tak se mi stýska. Stýska se vám někdy po vaření?
Trošku to rozeberu:-).Měla jsem na návštěvě tchyni a tak nějak došla řeč na to, že neví, co má vařit. Tak jsem jí řekla, že má na oleji(já dělám zásadně na sádle) posmažit najemno cibulku, na to dat osmažit maso, posolit, popepřit a pak zakryt pokličkou, zeslabit na co nejmíň a nechat vydusit pořádně šťávu z toho masa. To je základ, ten jsem jí jasně zdůraznila a pak jsem jmenovala obměny, jako že na sůl s pepřem ještě jiné koření, jindy takové, jindy zase jiné. Jednou cibulku dohněda, jindy jen do sklovata. Jednou přidat i česnek třeba na plátky, jindy zase pár hříbků. Různé kombinace. Ono to má v kuchařkách i svoje názvy, ale pro mě to jsou prostě omáčky a název je mě putna. No a pak zalit vodou, případně dokořenit pokud bude jalová, pomalu povařit, aby se spojily chutě a zahustit, to podle mě znamená zaprášit polohrubou nebo hrubou moukou, nikoliv kvedlat ve vodě mouku a pak to okřeněné zase ředit další vodou. Tchyně sedí, poslouchá až domluvím a dorazila mě dotazem, jestli tu vodu pak cedím. Se pak nedivím, že neumí udělat guláš, Protože když si tak vybavím co jsme u nich kdy jedli omáčky byla to jen opaprikovaná a zahuštěná jalová voda a v tom plavaly tři kousky tuhé kostičky z kotlety. No a další věc je to maso... Ona nekupuje jiné než kýtu nebo kotletu a z toho dělá všechno, já na omáčky kupuju buď krkovičku nebo plec, podle toho, které se mi v masně víc líbí. Taky ředíte omáčky?A jaké masa na ně používáte?
Jídlo na chalupě
Všichni lidi jezdí se k babičkám najíst.Babičky pečou buchty,smaží řízky atd ,ale u nás to nehrozí.Už sice překonali období makrobiotiky,to bylo v mém dětství,ale ani ted to s výběrem jídla nepřehánějí.Točí 5 jídel.Buchty a moučníky nebo nedejbože dort mamka snad v životě neupekla.Ted nemůžu ani nic přivést,většinou totiž vozím domací dobroty. Ted tam pojedeme na skútru a máme povoleno každý jen jeden batoh.Jak to je u vás,když by jste bydleli týden u vašich,čím by vás hostili?Cukrárny u vás
Kde kupujete zákusky? Já vím,že všichni pečete,ale když už by jste je šli koupit tak kam?U nás normálně v okolí není žádná cukrárna.Až v schopinu.A to jich tu bylo alespon 10.Pravda ani já jsem v cukrárně nebyla 100let,tak se nedivím,že je museli zavřít.I v Albertu už nemají pult se zákusky,ale jenom ty v krabicích.Naštěstí jsem náhodou jela kolem Globusu a tak mám zákusky za vízo od nich.Jinak bych snad musela péct.No toto.
záměna mouky
holky, prosím, můžu, když chci péct takovej dort, dát místo obyčejné hladké mouky hladkou celozrnnou mouku? bude to poznat na chuti? nebo s mi vůbec nepovede to těsto???dík..Ajaj
Byli jsme dnes na návštěvě a hostitelka jen pro nás upekla kynutou čokoládovou bábovku.Nádherně se jí povedla.Jenže místo cukru dala sůl.A ona to nevěděla.Jedli jsme ji jen my.Teda nejdříve já,dva kousky,jsem se s tím prala celou tu náštěvu. A pak děti,taky nic neřekli až potom doma mi.Řekli by jste to?Že mám šikovné děti,že nehnuli brvou,jen poděkovali,že už nemůžou.pro milovnice ovesných vloček
Dneska jsem si namixovala zcela novou kombinaci zdravé svačinky a tak moc mi chutná, že bych ji snad sežrala kiloTakže: 3lžíce ovesných vloček, 1 bílý jogurt, trochu mléka na rozředění, 1lžíce kokosu, 1 kostička kvalitní čokolády ( já měla 70%), trochu vlašských ořechů a lžička medu...ochutnej testarý chleba
co vše děláte ze starého chleba..mám ho to dost často hodně. a pro dobytek se še schovavat neda..a delam jen syrove topinky,klas. topinky a chleba ve vajicku... hodte mi naky napady jak zuzitkovat chleba k jidlu:D
moje postřehy o dýňové polévce
Když se v receptu co si člověk vyhledá vyskytnou Batáty-sladké brambory, není vůbec nutné je tam dávat. 500g stojí kolem 50 kč, jsou to dvě velké brambory. V chuti to není vůbec znát. Já dávám místo batátů brambory a chutná mi to i víc....Je hodně důležité dát česnek, to chuti hodně přidá.Můj pocit je že bez muškátového ořísku to nejde.Když je v receptu napsáno Curry, tak dvě lžičky na litr mají vliv na barvu, ale na chuť vůbec. Barva bude žlutší a veselejší.Když chcete fakt curry chuť, tak je nutné dát aspoň 5 polévkových lžic.Já dělám za 300g dýně, 400g brambory, litru vody....2 lžičky curry, 5 lžiček curry, pepř sůl, a 2 kuřecí bujony :)
po roce...
Po roce jsem došla k jednomu závěru, co se stravování u nás v práci týče.Máme výběr ze 4 jídel, k tomu je jeden zeleninový talíř s něčím k tomu a jedna specialita na objednávku.Pokud je jedno z těch 4 jídel s hranolkama, amerikama a nebo něco smaženého, nemají ostatní jídla šanci. Pokud je na oběd bramborák s ohnivou směsí a nebo plněný kuřecím prsem, strhne se vlna šílenství.Závitky a nebo špízy-taky velký zájem.V těsném závěsu za těmito jídly je kuře v jakékoliv podobě, pokud právě není na paprice s těstovinou, to pak chce každý měnit přílohu. Dále následuje v tom žebříku oblíbenosti zelí a k němu bud pečená krkovice a nebo nějaký karbenátek a brambory nebo knedle. Pokud je na oběd srbské rizoto, jen se po něm zapráší, ostatní rizota nemají šanci. Stejně tak čočka s klobásou boduje. Co se týče omáček ke knedlíkům, tak vede svíčková, rajská, oblíbená je i koprová, guláše jsou taky v kurzu a segedin je na špici.A teď ke sladkým jídlům-bavorské vdolky, buchtičky s krémem a buchty kynuté a nebo knedle na páře-a to je velký zájem a vzhledem k tomu, že se to velké množství dělá všechno poctivě ručně, jsou sladké pátky naše noční můry. Ti lidi si ty jídla neberou na talíř, ale i po 5-ti porcích domů, proto je toho tolik. Jsou to prostě stovky.Jídla, která obsahují nějakou zeleninu můžou být sebelepší, ale nikdo je nechce. Co se těch zeleninových talířů (kapitola sama pro sebe)týče-pokud dělám dušenou zeleninu s kuřecí čtvrtkou, jde to na dračku, stejně tak jako těstovinový salát s kuřecím masem. Pokud je nějaký zeleninový karbenátek a něco v podobném duchu, nechce to skoro nikdo.A ted se dostávám ke specialitám na objednávku. Vedou smažené kuřecí kapsy, smažený sýr se šunkou, smažené sýrové špízy, plněné bramboráky hermelínem... Dále vepřová panenka bud jako plněná a nebo medailonky a i losos a hlavně v bylinkové omáčce jde na dračku. Dále jsem vypozorovala, že jsou lidi, co jí pořád to samé a když je vidím přicházet, je mi jasné, co si dají. Pak jsem si všimla, že jsou skoro všichni jak cvičené opičky naučené jen na jedno a nechutí vyzkoušet cokoliv nového.
Rebarbora
holky objevila jsem v mražáku ještě relativně velkou zásobu rebarbory, kterou jsem tam uskladnila v létě..já z ní ale dělám jenom kynutý koláč, nic jiného jsem nezkoušela, ale kynutého máme za tento týden až až, tak chcu poradit, co ještě děláte z rebarbory? Ideálně nějaký moučník či takSouvisející články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?
26 %
19 hlasů
69 %
51 hlasů
5 %
4 hlasy
Celkem hlasovalo 74 unikátních návštěvníků