Vaření, pečení, domácí pekárny, odšťavňovače - nové diskuze

Pro tuto akci musíte být přihlášení
Nové diskuze
Celkem 2 585 příspěvků

levné vaření 2
Před měsícem jsem se tu ptala jak vystačit s málo financema a levně uvařit. nechápala jsem jak vůbec lze vyjít s tak malou částkou na jídlo (3500/měsíc). Teď zase nechápu jak jsem byla schopná utratit několikanásobek této částky. Mám teda ještě ve svém umu levně vařit určité rezervy. Ale na to jak jsem vařila a nakupovala před tím to je nebe a dudy.Zmenšila jsem porce, neb jsem je fakt dělala megaveliké. Dávám méně ingrediencí a je to stále tak dobré, dávala jsem jich fakt asi moc. Nakupuju v akcích. A to co je fakt levnější nakoupím ve větším. Potom si jídelníček promýšlím abych zůžitkovala vše. A přijde mi, že si jíme skoro lépe než dřív. Míváme polívky, hlavní jídla, někdy se podaří i napéct (bábovka vyjde na stejnou cenu jak jeden koláček) a Tonda rád sladkou pečenou snídani. jako je to trochu těžší na plánování a je třeba sleovat nabídky slev apod. Ale nemám vůbec pocit, že bychom jedli něják podřadně nebo tak.A za měsíc jsem nevyhodila ani kousek jídla. Když to srovnám s tím kvantem co se vyházelo kdysi když by bylo zbitků moc dělám zbytkové rizoto nebo zbytkovou pizzu (zrovna je v roubě) není to nic závadného jen potraviny otevřené v lednici co by už něbyly brzo k jídlu a jinak je nevyužiju a je to moc chutné.Tak jsem chtěla jen dát echo.
husty bujon
neni to nic pro ty co dlaji zasdne bio stravu,ale ja po rozhovoru s nasim pediatrem ,ktery pracoval 12 let ve vyzkumnem ustavu metabolickych poruch,jsem zahodila veskere zabrany a vcera ho zkusila..musim rict,ze tak rychla a dobra polevka a lehka ,jen se po ni u vsech zaprasilo,se bezne neudela...stacilo mi na to 1 kalisek kureciho bujonu,na lzici masla podusenou mrazenou vyberovou zeleninovou smes,voda a na zahusteni jedno vajicko a za 10 minut byla polevka s vybornou chuti na svete...a co je dulezite,jedl ji i stumpajzlik...prave kvuli nemu resime s pediatrem jidlo,protoze on ji prave jen ruzne korenene a ochucene veci a tady porad je strasak glutamanu,a nevim ceho...ale v rozumne mire to proste neskodi a navic,je mnohem vic humusu v ruznych sladkostech nez v jedne takove polevce ci gulasi
Zavařování přesnídávek
Holky, radila jsem se tu, jak na to. Teď jsem někde četla, že když povařím, horké naliju do sklenek, otočím a jde to taky a nemusím zavařovat v troubě/hrnci. Otázka zní, co je lepší - zavařit nebo povařit. A jak mi to vůbec dlouho vydrží?
Pomazánkové máslo
Kupujete? Chutná? A s jakou příchutí? Nebo proč nekupujete?Vím, že to s máslem nemá nic společného, ale já kupuju. Chutná nám snad každé. Dřív dělali od Madety s příchutí pizza, to byla mňamka, teď jsem ho pěkně dlouho neviděla.
Sodastream
holky kdo ho máte doma, jaký máte typ a jak jste s ním spokojené? Jsem rozhodnutá nám nějaký pořídit, ale nemůžu si vybrat

na grilování
kolik tak počítáte masa na osobu?dík!
Zázvorová limonáda
Jak si Hani minulou sobotu stěžovala, že jí bolí v krku, tak jsem pojala potřebu narvat do ní zázvor (máme s ním výborné zkušenosti), ale v těch horkách mi čaj se zázvorem nepřišel jako nej nápad, tak jsem začala lovit recept na limonádu. Po několika pokusech Vám předkládám verzi, se kterou jsou děti spokojené:Cca 2 cm nastrouhaného (najemno) zázvoru zalít vroucí vodou, přidat 3 lžíce medu - nechat cca 15 - 30 minut vyluhovat (při 30 minutách je tam ten zázvor už dost cítit, takže pokud nejste zvyklí, nechte jen těch 15. Mezitím si vymačkejte šťávu z citronů. Radím 1,5 - 2 (aby to nebylo moc kyselé, pak to děti nechtěly). Zázvorový výluh scedit do džbánku (mám 1,5 litrový), k tomu přidat citron a studenou vodu (můžete i perlivou, pokud vám to děti pijí). Ti, co je bolelo v krku to dostávali teplejší jinak nejlepší je to samo vychlazené z ledničky. Tahle verze je dost sladká. Kyselé to dětem nechutnalo. Pro dospělé je možné ubrat med a přidat citron :))Je to osvěžující.
Indukční deska
Máte někdo zkušenosti s indukční varnou deskou? Zajímají mě kladné i záporné . Jaké na to používáte případně nádobí? Naše sklokeramická dosluhuje, plyn v kuchyni nemám, tak řešíme, co dál. Poradíte?
olej ve spreji
holky, znate - mate - pouzivate nektera olej ve spreji? dostala jsem to od tchyne, podle netu je to docela draha sranda /jako 125Kc/300 ml - bych fakt nedala/ pri jakem vareni, peceni a jak to pouzivate?http://www.olejedokuchyne.cz/olejedokuchyne/eshop/1-1-Slunecnicove-oleje-ve-spreji/0/5/6-Easy-Cook-slunecnicovy-olej-ve-sprejiJíte ovoce-jen tak živé?
Ja skoro né,děti taky né a Zuzka jo.A mě překvapuje,že sní třeba merunku. Ja ho jím jen nějak upravené.A co máte raději ovoce nebo zeleninu?Okurkový salát
Jaký dělate vy?U nás to moc chutná Honzovi-jen nastrouhat,osolit,opepřit,kapku octa a zakysánku.Včera to dělal bez mého dozoru a nastrouhal to na ty pidi nudličky,to se nedalo jíst,nešla tam ta okurka téměř citít.Mu to tak chutnalo.Ja raději tzaziky.
Balsamikový ocet
Holky poraďte kam ho použít...Nejlíp jestli nemáte s ním přímo nějaký recept, protože já nemám dost fantazie a odvahy na to, abych ho jentak někam zkusila prsknout Nebo pokud ho některá z vás vyloženě používá, tak můžu za nějakou kačku zaslat, protože jinak mě se tady bude nejspíš válet 10 let a pak to vyhodim
nove brambory
holky, jak skrabete - loupete nove brambory? jen tak pro zajimavost?ja je bud umeju kartackem a varim tak, nebo jsem zvykla od mamky, je vzit nozem (jakoby tu slupku z nich nozem seskrabat, takze jsou bramobory krasne hladoucke - mam sice od toho spinave ruce, trva to, ale mam rada kdyz jsou takove pekne kulatoucke, coz po skrabce nejsou...)Horkovzdušná trouba
Holky, je k něčemu horkovzdušná trouba, když nepeču maso? Maso skoro nejíme, ale nějakou buchtu apod. dělám poměrně často (cca 1x týdně). Já se v těch funkcích pečících vůbec nevyznám a musím si do nové kuchyně koupit novou troubu. Ty levnější horkovzduch nemají a tim, že vůbec nevim, k čemu je ten horkovzduch dobrý, tak nevim, jak se rozhodnout :-)Dík všem za rady!!!cukety cukety
naka naduroda:-! znam jen pomazanku, polivku, smazeny, nadivku,buchty, a nic vic z toho nedelam... jo este na grilu:o))) co vy delate nejradsi z cuketY??
omáčky na těstoviny
Prosím vám, napište mi sem co nejvíc receptů na omáčky na těstoviny. Kdo nebude znát recept tak třeba jen názvy a já recept dohledám.Ale já znám jen rajskou a sýrovou a Toník teď jí jen těstoviny a já už nevím co na to dávat.DěkujuA ještě podotázka, kde se kupuje potravinové potravinové barvivo?Co s jídlem?
Tohle je pro mě taky docela nová situace.Ted tu nebudu a nakoupila jsem plno jídla.Většina má delší trvanlivost,ale třeba v pátek jsem já blb koupila 30dkg nakrajené vysočiny,tu rozhodně nesníme(dá se to zmrazit?)Nebo zelenina,ovoce.Vždycky když jezdím pryč tak poberu sebou to jídlo,ted to nejde.Řešíte to nějak preventivně?At vím pro příště.Nejlepší nenakupovat,jenže já jsem chodila furt ven něco přikupovat tak jsem u toho koupila i nějaké jídlo a to mi tu ted straší.Šlehačka
Celoživotně mám problém ušlehat dobře šlehačku.Začalo se mi to dařit až na radu tygřice přidávat trošku alkoholu a šlehala jsem tyčovým mixerem.Včera ani tyhle rady nezabrali a ani jedna ze tří se mi nepodařila vyšlehat.Vždy se z tekuté změnili na zdrcnuté.Dala jsem je do kastrolku rozehřála a uvařila v nich pudink a z něho pak krém,kterým jsem potřela dort,místo tou šlehačkou.Bylo to hezké a dobré,ale stejně mě to naštvalo.Čím to mohlo být?Už kupuji tu hodně procentní,byla vychlazená,no nevím nevím.Alkohol do vaření
Ahojky, chtěla bych poprosit zkušenější kuchařky o radu. Jak je to s alkoholem v jídle, vypaří se, když se např. hodinku to jídlo vaří? Chci dělat zítra origoš lasagne a tam je červené víno, tak řeším, jestli jsou teď vhodné jednak pro mě v těhotenství a druhak jestli je můžu dát bez výčitek i malému (2,5 roku). Předem díky za rady.\"Založila\" jsem si na
ořechovku. Po dvou letech. To bude v zimě bašta. Jinak aktuální stav domácích sirupů: akátový, mátový, meduňkový, bezový,šantový a na lipový se chystám zítra. Od každého 5 litrů, kromě bezového, kterého jest dvojitá dávka, tedy 10 litrů.
zmrzlinovač
chlap se zbláznil, objednal nám zmrzlinovač!! takovej nějakej ten drahej. do domácnosti, kde na pekárnu na chleba už přes rok padá prach..ale každopádně zřejmě budeme toto léto vyrábět rozličné zmrzliny a mé předsevzetí omezit sladký tím bere za svý..máte někdo zmrzlinovač? jak často děláte zmrzlinu?Karbenátky
Jak často je jíte?Dneska v Prostřeno(mimochodem vařila strašně)měla v menu karbanátky a oni jak to četli tak se ušklíbali,že karbanátky moc není.Ja proti karbanátkům nic nemám-takový karbanátek s bramborovou kaši s cibulkou a zeleninovým salátem je dobrota.Hlad
Minulí týden v Prostřeno odešly ty baby do restaurace,že se jim nechce čekat a mají hlad.A to snědly předkrm a polévku.Chápu ,že čekání je nepříjemné,ale to se nedá ovládnout?Jak vy dokážete ovládat svůj hlad?Ja super čím mám větší tím je mi líp.Rozhodně,když se prostě najíst nemůžu tak přežijí.Chápu,že někdo musí co 2h jíst,jinak je mu špatně.Ale po předkrmu či polívce už tak strašně trpět nikdo nemůže.Jamie Oliver
Holky nemáte někdo náhodou recept na jeho koláčky polité karamelem?Nemůžu ho nikde najít na netu a v tý telce vypadaly táááák lákavě Děkujuuuu„Vařte jako šéf - Škola vaření Zdeňka Pohlreicha“
holky nemate nekdo tuto knihu?chtela bych se neco optat...
zavařovací hrnec
chci si koupit,ale nevím,jaký..prosím ,jaký máte vy.díkyTrdelník
Dělala jsem dnes poprvní trdelníky podle tohohle receptu http://recepty.vareni.cz/tradicni-trdelnik/ těsto mi tedy přišlo dost řídké a tak jsem ještě přisypala nějakou mouku na víc. Píší tedy, že se má rozválet plát a užíznout pás, který se omotá. Místo plátu jsem těsto rozválela na delší válečky (jakoby hady) a omotala jsem kolem formičky na trubičky a pak jsem celým dokola ještě přejela po desce, aby se to omotané těsto rozpláclo a scelilo. Nejprve jsem postavila nachystané trdelníky na pečení na plech, ale padalo mi to jak jsem to dávala do trouby a tak jsem trubičku navlíkla na špejli, kterou jsem dala přes hlubší plech. Z vrchní strany to bylo sice tmavší, ale i spodní strana byla propečená. Našla jsem ještě další návod http://vanoce-silvestr.cz/vanocni-recepty/trdelnik/ kde píší, že se těsto může obtočit třeba na zavařovací sklenice, váleček, ale musí se omotat alobalem. Zřejmě, aby se těsto nepřichytlo.Jinak se trdelníky vcelku povedly. Chuťově dobrý, ale první várka tedy nic moc tvarově, ale ta druhá už vypadala pěkně. Doufám, že časem vychytám mouchy a budou přímo vzorový.
vajicka
omejvate vajicka pred varenim???ja domaci jo..vetsinou na nich je nejakej humus,a ja bych nesnesla ,kdyby to u vareni ruplo to jist..dneska u zname varila vajicka a fakt ze zadelana desive a neomyla to,pak je oloupala a nabizela detem,nasi si nevzali,dost podezrivave koukali na to jak je nemeje a nejak jim to docvaklo...ja si nedala ani chlebicek ,na kterem to vejce byloNej menu
Dnes jsme měli pro nás perfektní menu-vánoční kuřecí vývar,řízky,salát,koláče a chlebíčky.A jsem si řekla,že tohle je moje nej menu-to se mi vždy povede,vždy to chutná i rýpalum. Hlavně to chutná nám.Dělám ho jen občas tak se nepřejí,na druhou stranu to není nic složitého,dají se koupit lehce suroviny.Co je vaše nej menu-na čem si pochutná celá vaše rodina?Tak i já...
... nemilovník jogurtů obecně, bílých obzvlášť, jsem podlehla davovému šílenství a vyrobila si domácí Gervais/Lučinu. Do části jsem přidala nadrobno nasekaná sušená rajčata s čerstvou bazalkou, do další části česnek a šalotku... a musím konstatovat, že je to naprosto luxusní záležitost
dort k 1.narozeninám
naše Betynka bude mít svoje první narozeniny a k nim patří samozřejmě dort.. problém je že budeme zrovna na dovolené v Chorvatsku není tam trouba, jen sporák, lednička.. máte někdo nápad, jak vytvořit rychlý dobrý dort?Co by jste jedli,kdyby jste byli týden sami?
Vařili by jste si,nebo někam chodili na jídlo?Neni pro: Tygra, Gabi a spol.
Zkusene a skvele kucharky jiste protoci oci. Ovsem pokud jsou tu i stejna kulinarska strivka jako ja (neboj, Satanku, neprasknu te), tak jsme si prave s Eldou vrcholne pochutnali na tech novych Maggi korenenych papircich. Mnaaaaam.
zavářky do polévek
jaký děláte a recepty prosím
lučina
od té doby co jsem poprvé udělala domácí Lučinu nejím nic jiného. Včera došla tak jsem přes noc nechala okapat další a dneska ráno byla zase na snídani. To je skoro posedlost. Taky když něco takhle uděláte, nemáte sílu s tím přestat ???
pampeliškový med
odpoledne jsme byli na chalupe a nasbirala jsem si tam pampelisky na med, tak je ted varim, zitra budu delat med.. no jsem na to zvedava. Delate ho nekdo doma?domácí těstoviny
tak jsem dnes poprvé vyzkoušela strojek na těstoviny a jsem nadšená, jen z té jedné dávky toho mám trochu víc, jak sušíte vyrobené těstoviny? jen tak na plechu nebo i v sušičce? a jak dlouho aby byli pořádně vyschlé a pak se nezkazili? sušíte si je vůbec do zásoby nebo vždy připravujete čerstvé?

Káva
Holky koupila jsem si tuto kávu jen tak na zkoušku.Už jsem ji chtěla dlouho vyzkoušet: http://www.douwe-egberts.cz/Products/InstatniKava/Pages/CafeEspresso.aspx.Mají jí v akci v Kaufu.To je táááák dobrá káva.Jak jsem ji otevřela,tak voní jak právě čerstvě umletá.A je přitom rozpustná a chuť no prostě výborná.
Bulgur a jak na něj
Holky, co z něj všechno děláte? Včera jsem si ho koupila poprvé, tak uvítám vaše rady.
Nové Frisco
Bílé hrozno s lotosem je naprosto dokonalá chuť. Teď lituju, že jsem si koupila jen 2 lahvičky.Hovězí pečeně z kýty
Koupila jsem to v Globusu, ani nevím proč. Je to takovej bochníček v celku. Co bych z toho tak mohla udělat? Já hovězí vůbec nedělám, takže nevím.
peklo na talíři - co má za nemoc?
Nevíte co tomu Romanu Vaňkovi je? Hodně se v tv prezentuje jako dobrý kuchař znalec apod. A já pořád koukám na ty jeho fleky na obličeji, jak má ty černé fleky kolem očí a na tvářích. Zajímalo by mě jestli někdo kdo ho trochu sledujete nevíte co má za nemoc nebo proč to má?dík
šveestkové knedlíky z Lídlu
sem si konečně koupila, na vaše rady, že nemají chybu. Jako domácí je domácí, ale teda, mňamky, byla to dobrota, sice sem myslela, že fakt tam budou švestky místo švestkovo-skořicového pyré, ale těsto výborné, žádný bablavý a chuť celkově dobrá, jako krizovka fakt dobrý. ale už se těším na léto, na švestičky ze zahrady.strojek na těstoviny
chci si koupit strojek na těstoviny, už delší dobu po něm toužím, máte někdo nějaké dobré rady a tipy?chci si objednat tento:http://www.zasilkovyobchod.cz/eshop-strojek-na-nudle-s-nastavci-230471.htmlhliva ustricna
holky nejake recepty osvedcene?
ranni ptace
ulovi dost..dneska kure ,z bio farmy,melo 2,8 kg..jeste meli dalsi posledni 3..a to jsem tam byla pred 8 rano cestou na postu..no upecu ho na 2x a jeste zustala kostra na polevku..proste obrisko
žmolenka, drobenka
Jak je možné, že někdo dělá žmolenku z polohrubé mouky a pískového cukru a někdo z hrubé a z moučkového ???? Proč na to prostě není jeden recept ?? Čemu má pak člověk věřit ?? Jak jí děláte vy ???
vepřová pečeně
Mám pořádnou flákotu vepřové pečeně s kostí a potřebovala bych recept jak jí udělat, poradíte ?Zbytečností
Máte doma jídlo co stejně nebude jíst?A co nejčastěji vyhazujete?Ja ted vyhodila půlku mrazničky,hlavně ovoce,kdo ví jak tam bylo dlouho.Občas po vyhazuji i věci ze špajzu.Většinou vyhazuji věci co jsem dostala,šetřím si to a nakonec se to zkazí.těstoviny
já potřebovala akutně těstoviny po zavíračce v jednote..tak sem sla k místnimu tamanovi do potravin-on tam teda nic nema..ale mel tam testoviny za 6.90:D ja je vzala jelikoz byli akutni-ale ten hnus by ste neverily:D:D já su naucena snist kde co..nejsem vybírava..ale i toto na me bylo moc:D:D takova jakasi kaše slepená bez chut:DOvocné pivo
Loni jsem a jaře ochutnala poprvé grepem ochucene pivo v maďarsku a az později se objevilo u nás. Letos jsme objevili hrušku a třešeň a vůbec nejsou špatné,jen škoda že u nas se neobjevíhotová jíška
jak sem bez tohoto mola žít?nechápu.... to je bez práce:o) koupím a sypu
Předkrm
Při dnešním Prostřeno mě napadlo, zda pokud vaříte pro návštěvu (rodiče, kamarádi, příbuzenstvo, sourozenci), děláte i předkrm.Já se musím přiznat, že já zcela vyjímečně a stačily by mi na to prsty na rukách, kolikrát v životě jsem dělala předkrm.Maličké kuřátka
Ted je velká moda jíst ty malinké kuřátka-1 na osobu.Měli je v Makru a už je mají i v Albertu.Tím už trošku zlidověli.Jíte je?Mi to přijde jak kanibalismus.Si je představím,že jsou ještě žlutoučké.To fakt né.
A ještě jednou já
Ptám se asi jako blbec, ale jaký je rozdíl mezi zákuskem a dezertem?Jsem ostuda, ale já to fakt nevím.
Zákusky, dezerty
Holky, pečete pořád totéž nebo zkoušíte i nové dobroty?Já hodně zkouším, ale občas sáhnu po osvědčené kvalitě. Právě teď mám v troubě makovou bábovku podle receptu od Bordy.
Boloňskou omáčku jak ji děláte?
už se všichni olizujeme a kluci olivy milují
Jidáše, které nezklamou
Podělila byste se některá o osvědčený recept na jidáše? Dělala jsem je letos podle receptu z časopisu, ale nejsou úplně podle mých představ. Recept se jmenoval Jidáše, které nezklamou. Nemám pocit, že bych něco pokazila, ale zklamaná jsem tedy trochu byla. Děkuji moc.
hrnce z tesca pyroflam - za body
holky, mate nektera ty hrnce z tesca za body - pyroflam nebo ty misy pyrex?kamaradka mi dala celou vyplnenou kartu, ze uz nasbirala pro sebe, pro babi a jedna ji tam zustala lezet, tak at si pro nej dojdu... jak jste s nima spokojeny? neni to nejakej sunt? (kdyz uz se to doplaci, tak abych pro to jak trubka neletela a pak to neletelo do kose...)
ve 40- ceti
neumím udělat bramborovou kaši vždycky to mám řídký a jako lepidlo. Rozšťouchám brambory, přidám k nim máslo a dolévám vařícím mlékem a šlehám. A mám z toho sračku a né kaši :-(velikonoční pletenec
takový ten ozdobný na stůl,ne na jídlo,se dělá stejně jako ten co jíme?nebo něco speciálního tam je navíc?
Dort pro Míšu
Pořád se nemůžu rozhodnout, jak bude vypadat. CHci se pokusit o tři patra, ale je tolik krásných dortů... Míšu teď přestaly bavit autíčka a vláčky, takže můj první návrh jsem musela zrušit, snad něco vymyslím. Ale jsem nervóznější než když dělám někomu dort na zakázku, fakt si strašně přeju, aby se mi povedl.
Velikonoční beránek :)
holky poradíte mi nějaký recept na beránka? Mamka vždycky dělala podle svého receptu a to těsto bylo takové tuhé a to já nerada, radši bych něco jemnějšího a více nadýchaného...jak ho pečete?
Boloňskou omáčku jak ji děláte?
Ono je totiž plno receptů a já ještě u žádného nezakotvila.
a co rikate na krehcenou zeleninu?
proste napichame vodou a eckama atd citrony,melouny,hrozna,ananasy atd,cim drazsi produkt,tim vic do nej napereme vody,vazime vam vse na kase,protoze na vaze bychom to museli uvadet..z vahy vam vyjede treba ovocna potravina-citron..a slozeni...s obsahem...vesele cteni...a uz se to dela i se zeleninou...Maso - NEmaso. Nechutné.
Vypadá to jako maso, najdete ho v regále s masem, ale o 100% maso se nejedná. A pozor, tentokrát nejde o křehčené kuřecí prsní řízky! Jde o maso vcelku i o mleté vepřové i hovězí plec, do kterých se přidává voda a další přídatné látky. Nechce se vám tomu věřit?My jsme si dnes chtěli udělat špagety s mletým masem a rajčatovou omáčkou. Když jsme maso vybalili, vyvalil se na nás takový octový puch,..., a zakrátko letělo maso do koše.Objednali jsme si dovážku pizzy, abychom nebyli o hladu. A teď jsem na internetu našla toto video o mase nemase Peklo na talíři televize Stream.cz, mrkněte se zde: http://www.prozeny.cz/magazin/zdravi-a-zivotni-styl/zaujalo-nas/35982-sizene-maso-pozor-tohle-bezne-prodavaji-v-obchodech Už se Vám také stalo, že jste si koupili předražené nemaso?
jablečné knedlíky
znáte? dneska mi přišlo mailem a uvažuju, jestli to zkusit? Jablečné knedlíky - nejjednodušší na světěPOTŘEBNÉ PŘÍSADYpro 4 osoby: asi 4 středně velká jablka, hrubá mouka - to je opravdu všechno POSTUP PŘÍPRAVYjablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. smícháme s hrubou moukou, nepíšu schválně kolik, protože každé jablko je jinak velké a šťavnaté, musíte rukama uhňácat prostě knedlíkové těsto. Knedlíky vyrobíme jen tak velké, aby se daly schovat v dlani, cca pingpongové míčky - aby se dobře provařily.Vhodíme do symbolicky, jen pár zrnky soli osolené vroucí vody a uvaříme. Knedlíky vytáhneme asi 3-5 minut poté, co vyplavou. Krásně voní, jsou sladkokyselé, dají se jíst i samotné. Můžeme je podávat s čímkoli co máte rádi, polité máslem, s cukrem a skořicí, kysanou smetanou... mákem... posypané nebo obalené osmaženou strouhankou, u nás teda vedou u chlapů s tvarohem (může být i strouhaný) a grankem, já je mám ráda se strouhaným perníkem.mleté maso
co s ním vse deláte..dneska ho mám vytáhle z mrazáku,ale umim z nej sekanou(karbose) nebo ho davam ke spagetám.. co este se dá udelat z ml.masa- neni to tezky, zvládnu to i ja,coby nevaric... dííky:o)
Velikonoční speciality
Děláte nějaké velikonoční speciality, popř. jaké?U nás klasika - mazanec, po velikonocích vajíčková tlačenka (na tu se těším), velikonoční nádivka s kopřivami (letos nevím, kde je vezmu, když je furt zima).
bazalkové pesto
koupila sem si onehdá bazalkové pesto v DM. je to taková malá sklenička. jak se to používá?? vím, že Honafa a osatní ste tu tenkrát psaly, že ty pesta používáte, tak prosím info jak se to používá do čeho a které je ještě dobré. děkujííí
jáhlová kaše a luštěniny
Koupila jsem pytlík jáhlů a chci si z toho udělat kaši. Jsou to takové maličké tvrdé kuličky Jak z toho udělám kaši? Co se do ní dá ještě dát aby byla dobrá a zdravá?Jaké jiné využití jáhly ještě mají a k čemu se hodí jako příloha.A ještě podotázka jak upravujete a do čeho či s čím děláte červenou čočku a fazole? Dala jsem se na luštěniny zase tloustnu jojo efekt asi. A taky jsem taková furt přichcíplá a nebavějí mě jako jediná příloha brambory či rýže Ale moc si s těmahle pro mě v podstatě nevýma surovinama nevím rady.
Poradíte, kamarádky?
Právě mi umřela moje kamarádka pekárna. Na závadu jsem přišla, ale náhradní díly už nejsou, pekárna se už nevyrábí. Takže si k narozkám koupím novou pekárnu. Otázka je jakou? Poraďte mi, prosím.
dušená-vařená rýže v mikrovlnce
vaříte někdo?Nedávno se tady psalo o rýžovaru (nebo parním hrnci) a ted jsem se na netu dočetla o vaření rýže v mikrovlnceFakt super.Navíc jsem vzkoušela recept od Tygřímamky knedlík z mikovlnky a musím teda uznat,že to šetší fakt čashttp://www.babyonline.cz/maminka/recepty/prilohy-salaty/=/v/2897Člověk ani neví,že mikrovlnka umí tolik dobrých věcíJen si musím pořídit více mís,ve které se dají tyhle jídla dělat.Udělala jsem to jen v malé ohnovzdorné míse,takže rýže tak na 2porceNěco si pořídím většího
domaci krava ...bozenka
je prave na mem taliri a chutna dokonale...sice jsem az po uvareni zjistila,ze je to bozka,na ktere deti v lete jezdili,ale co,preci ji nevyhodim...dostali jsme rostenou,svickovou a kus zadniho a rostena je delikatesa...deti uz nsedli dva talire cisteho masa a to obedvali ve skolce a na muze zustane tak akorat k veceri a mozna zitra do prace k obedujen kam ted pujdu kupovat hovezi,kdyz jsem ochutnala tohle,to nevim
Oslava - poraďte, prosím
Ahoj holky,na neděli jsem svolala velkou rodinu (cca 7 dospělých + děti) na oslavu svých narozenin. A hloubám nad tím, co uvařím k obědu a co upeču za dort/moučník/zákusek. Poraďte mi, prosím, nějaké vaše osvědčené recepty. Ať to nejsou furt řízky nebo svíčková... Díky moc!Kozí,ovčí a jíné mléka
Hraju na FB farmu a dělám si tam z kozího mlíka máslo.Proto mě napadlo jestli to vůbec jde,dělat z jiného než kravského mléka máslo,nevíte?vrstvený salát
muzu jej jíst uz driv nez po 24hodinach??to tak voni z te misy ze i pres nenavist celeru se na nej desne tesim.. joo a kdyz sem ho delala tak sem do male misky udelala babicce(s rakovinou) ona si na tyto veci potrpi- su zvedava co zitra bude rikat:o)domácí rohlíky...
vzhledem k tomu, že domácí pekárna jsem já, prosím o recept na rohlíky, který budu schopná umíchat... :) Dělala jsem jednou rohlíky od Aničky, ale bohužel jsem asi srábotka a prostě jsem měla těsto tak tuhé, že i ty rohlíky po upečení byly jak šutr. Je tu vůbec někdo, kdo peče rohlíky a komu nepomáhá stroj? Chtěla bych, prosím prosím, aspoň odkaz na recept, vím, že jich tady je hromada, ale snad u všech je \"pekárna zamíchá\" :)Děkuji
ovocne tvarohove knedliky
kdybych chtela dat ovocne tvarohove knedliky do mrazaku - davaji se tam uz uvarene nebo neuvarene (jako ze je uvarim az potom co je vyndam z mrazaku a hodim je do vody?)
Nejoblíbenější jídlo?
Jaké je to Vaše? Co je pro Vás absolutní jednička?Já miluju tatarák, rajskou omáčku, ale třeba i capressesilikonová forma + muffiny
mám nové silikonové formy na muffiny a dva zaostalé dotazy je potřeba silikon před pečením vymazat? a druhý dotaz, kolik těsta dáváte do formiček na muffiny, aby to při pečení nevyteklo? receptů jsem našla dost, ale tuhle informaci zatím nikde


Jíte vaše krajové speciality ?
Chutnají a vám a vaříte je ????Tuhle jsem se dostala na stránky, kde se o nich psalo.Třeba:Krkonošské kyselo (podkrkonoší)Kucmouch (polabí)Valašské frgály (beskydy)Zelňáky (jižní čechy)a další....Jídelníček
Po výplatě jsem napsala jídelníček ,jídel co máme rádi a vařím podle toho.Nemáme to na dny,spíše jen sepsané co nám chutná.A jak nám tu pořad někdo chodí tak to všichni vidí-každý se u toho zastaví,pročte si a podiví se ,že děláme domácí hambáče. A každý, úplně každý kdo to viděl se k nám nahlásil na segedín. No teda, nejoblíbenější jídlo v ově bude segedín. Až ho budu vařit,tak musím kotel.Kokosové mléko
Dá se použit i do moučníku nebo to je jen na čínu?Ja bych jim nahradila normální mlíko v nějakém třeba krému,nebo do mafinku.nůž na dorty..
teď je to spíš dotaz na neprofesionální pekařky (Evuliku, Andělko, vy se ani neozývejte ) - máte doma pro osobní potřebu dlouhý nůž na dorty? Vy, kteří pečete dort jednou do roka dětem (nebo dvakrát do roka)? Já ho nemám, vždycky mi přišlo, že je to zbytečné, ale po dnešku o tom docela uvažuju Dělala jsem cvičný dort, Áda má za 3 měsíce narozeniny a chtěla jsem jí něco upéct sama z \"lásky\" (známe ). Obyč piškot s tvarohovo-šlehačkovým krémem a ovocem. Dort se poved krásně, i krém, ale rozkrojila jsem to, že by se i chovanec diagnostického ústavu trefil líp Prostě neudržím nůž rovně, aby řez byl aspoň vzdánlivě v rovině, vždycky to mám do špičky (takže v prostředku jednoho z dílu, je díra )Je ten nůž k něčemu? Upotřebím ho i jindy, než na narozeniny? Jak jinak zvládáte ukrojit dort rovně, pokud teda tento nůž nevlastníte? Naučíte mě to?
muffiny
níže píšu, že skoro nepeču, ale dítě mě přemluvilo a já koupila formičky na muffiny a už je to 14 dní a já je pořád nevyzkoušela..ale chtěla bychdělala jsem kdysi jednou takový hodně hříšný banánovočokoládový, ale nemůžu najít ten konkrétní recept..těch receptů je na internetu miliarda, proto prosím, napište mi váš osvědčený recept!dík moc!Jaký tlakový hrnec?
Ahoj,vím, že už je to trochu starší téma, ale třeba mi poradíte. Chystám se koupit tlakový hrnec a bude to můj první :) Nejsem si pořádně jistá, na jaké parametry se mám koukat. Vím, že je důležitá bezpečnost. Co dál? Je nějak zásadně důležitý materiál, ze kterého je vyroben? Teplotu počítám mají všichni podobně. Mám vyhlédnutý tento: http://www.dommo.cz/Tlakove-hrnce-278/Tlakove-hrnce-3-5L-6L-ANDANTE-AHCo na něj říkáte? Ráda bych se vyhla Tescomě, a cena by měla být trochu reálná, ale jinak nemám žádné nároky. Díky za případné odpovědi.kančí
děláte někdo z kančího? A co? Já mám možnost mít teď kančí maso, ale nevím, jestli jsem schopná z toho něco udělat, vůbec nevím, jak se s divočákem zachází :) Dáte mi nějaké rady? Dneska by to měli dovézt a já pořád váhám, jestli vzít nebo nezvít...
hlavní jídlo i polévku
vaříte oboje denně?U nás je většinou v týdnu jen hlavní jídlo,o víkendu udělám ráda i tu polévku před hlavním jídlem.Když dělávám \"přesnídávkovou hustou\" polévku (gulášová,bílá atd) tak většinou zase nedělám hlavní jídlo,jen si k polévce vezmeme pečivo na zasycení U nás doma vždy tatka chtěl polévku,hlavní jídlo a to i v týdnu a o víkendu k tomu chtěl na víc i buchtu,jako sladkou tečku.U nás se vždy jen řešilo co se bude vařit dnes,zítra,pozítřífakt se řešilo co bude k jídlu a mamka jen stála u plotnya když dovařila a dopekla oběd,tatínek si poručil,co by chtěl k večeři ,i teplou večeřiúplně jako v tom večerníčku v KRakonošovi,co si Trantumberk poručil,tak muselo být
oběd
obědváte vždy (+-) ve stejnou dobu?V kolik?U nás se obědvá mezi 11:30-12:30hod,málo kdy obědváme až třeba ve 13hodin.Když příjdu k naší babičce,tak vím,že je třeba už v 11hodin po oběděTak mě to zajímá jak je to v jiných domácnostechZnám lidi,které mají oběd až třeba na 14hodinu,tak to je zase třeba kvůli odpolední směně,atd když se musí s lpným bříškem do práce
Jakou koupit formu na beránka?
silikon, plech, keramika? Co vyhovuje Vám, jaký jsou Vaše zkušennosti?Česnek
Udivuje mě jak často všichni v Prostřeno dělají něco s česnekem.Česnečku, pomazánku,česnekový dipJa nevím,všichni skuhrají,že rizikové jsou houby,že to každý nejí,ale každý jí česnek.Mě třeba česnek zabijí-ja bych po syrovém česneku někde v pomazánce zkolabovala.Moje mamka taky.A to nemluvím jaký je z něho odér.Myslím,že česnek do slavnostního menu nepatří.Korpus na dort
Prosím, nemáte někdo opravdu dobrý recept na korpus na dort? Nejsem nijak zdatná, co se týče pečení dortů, ale malá bude mít narozeniny, tak bych chtěla něco upéct. Budu ráda za nějaký jednoduchý recept, děkujiPamatujete si recepty?
Když už teda vážíte,tak si vytáhnete recept a podle něho to děláte?Ja né,ja si pamatuji.A co né,tak si jen přečtu co se tam tak dáva. Dodržujete přesně?Jako,že tam píšou sádlo tak dáte sádlo nebo normálně olej,máslo atd.Ja totiž až tak přesně nerozlišuji.Ani druhy mouky,natož druhy tuku.Všecko pečení je pro mě-mouka,cukr,vajíčka,tuk,tekutina.A pak se to trošku liší dochucovadla jako třeba kakao,nebo ořechy a tím se vlastně liší potom chutě,ale ten základ nějak nerozlišuji.Dokud jsem vše dělala podle receptu tak se mi málo co povedlo,podle oka se mi povedlo vše.
vážení a odvažování
Taky doma odvažujete suroviny,tak jako třeba hrnek syrové rýže je na oběd,střední miska brambor atd.Nebo vše sypete z pytlíku odhadem?A co třeba když děláte buchtu?Odvažujete mouku na váze(nebo hrnkem,jinou nádobkou)nebo sypete od oka?Na polévku se ptát nebudu,to je mi jasnéJinak proč se ptám,jen mě to zajímá,já nemám ráda zbytky,proto raději vařím +- na porce...Když dělám přílohu,tak už mám na to \"určenou\" nádobu,tak jako že malý hrnec je na vařené brambory,protože je to akorát na oběd,nebo plechový hrneček odměřuju syrovou rýži,těstoviny atd,ale přílohu nevážím,pouze odměřuju v nějaké té nádobě...Mouku na buchtu si vážím,když jí dělám poprvé.Buchty které dělám častěji,tak už odměřuju na ty hrnečky,třeba že vím,že plný hrnek je určité množství mouky.Jinak pokud je někde uvedené množství 500g mouky,tak je jasné že nevážímCo se skopovým?
nikdy jsme to neměli, nejedli a budem mít dospělou ovci na jídlo. Jak to zpracovat a upravit? V mrazáku je místa habaděj díky za tipy
dýňová polévka
dneska jsem zabodovala s dýňovou polévkou, ikdyž můj masožravý manžel mě varoval, že to asi jíst nebude, nakonec si přidával, byla fakt výborná! kdo ještě nezkusil, tak neváhejte, stojí to za to dělala jsem podle tohoto receptu v tlakáči a do základu přidala česnek, polévka byla za 10min hotová http://recepty.vareni.cz/vyborna-dynova-polevka/
perní hrnec po druhé :))
všem díky za příspěvky nížeChci se ještě optat kdo s tím zkušenosti má,tak jak to je s tou mističkou?Je jen umělohmotná na tu rýži,nebo je to třeba i na polévku?Je mi jasný,že každý tip to má jiné,ale dočetla jsem se u těch levnějších kolem 1000Kč,že mají misku na rýži,ale nikde jsem se nedočetla,zda se tam dají dělat polévky a omáčky?Plánuji si koupit spíše ten levnější 1000-1500Kč,takže tam polévku ani nebudu dělat.Plánuju to hlavně na zeleninu,přílohy a i masíčko.Ale takový poctivý hovězí vývárek je prostě lepší dělaný v tlakovém hrnci,v parním to určitě nepůjdejen jsem myslela spíše husté polévky,jako je bramborajda,kulajda a omáčky...Zelenačka
Jakou děláte?Protože co člověk to jiná chut zelenačky.Ja jsem nedělala,protože ji moc nejím a ani jsem nevařila moc dobrou.Dnes jsem si dala záležet a uvařila jsem takovou hustou,červenou a s paprikovou klobáskou,brambory a zahuštěnou.Nemáme už druhé jídlo.Zatím jí ji jen Honza,a ten snědl plný talíř,asi budu vařit častěji.POPRVÉ
v životě jsem dneska koupila hovězí maso a porpvé se chystám udělat ptáčky já je miluju, ale nikdy mě nenapadlo si je udělat doma.. tak třeba se to povede:D a k jídlu to bude..jen to maso- v masně říkám paní, jé to je takovy zelený- to prodávváte plesnivy? a ona na mě- to je hovezí, to tka je... takže poprvé v životě co vařím mám v ruce hovězí maso!!!Domácí
Ja už dělám snad všecko domácí.Včera jsem pokořila další level.Upekla jsem chleba-moc chleba nepeču a ejhle děti už chtějí jen ten.Potom jsem udělala super roládu jako zákusek-taky už nebudou chtít kupovanou.Knedlíky už taky kupované nejí.Co měli u vás rádi kupované a ted už chtějí jen domácí?ja se děsím toho,že jak jednou udělám domací těstoviny,už je budu muset taky dělat pořád.
Omáčka k nachos
Děvčata, občas si nachos ráda koupím a třeba u filmu je pak s Lojzou zbaštíme. Akorát dělám pořád dokola asi tři druhy omáček, tak mě zajímá, zda máte nějakou svou oblíbenou a jestli budete tak hodné a podělíte se o recept. Děkuji.Chaos v koření
Minulí týden jsem všecko koření vyhodila,skleničky umyla a doplnila novým.Jenže jsem některé už neměla-jako pepř černý celý,ale naopak jsem měla kari a neměla jsem na něho popsanou skleničku.Tak jsem si to dala kam jsem chtěla,že si to budu pamatovat co kde je.A nepamaruji,vařím a zkoumám co je co.To je sranda taková detektivka.Snesli by jste takový chaos a poznáte po čichu co je co za koření?Taková majoránky,tymián,bazalka nebo oregáno jsou si usušené velmi podobné-to jsem nečekala.domácí máslo
http://hobby.idnes.cz/domaci-maslo-za-deset-minut-krok-za-krokem-fgh-/hobby-domov.aspx?c=A110730_154542_hobby-domov_bmanemám to vyzkoušený, ale vypadá to dobře
parní hrnec
vaříte tady někdo v parním hrnci?Je to dobré,využíváte ho hodně,nebo spíše jen výmečně,když byly třeba děti malé?Přemýšlím,že si ho koupím...Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?
26 %
19 hlasů
68 %
50 hlasů
5 %
4 hlasy
Celkem hlasovalo 73 unikátních návštěvníků