@Kacatko
tyhle kecy miluju. Driv se delalo spoustu veci, protoze nebyly vedecky dukazy o tom, ze to nebo ono skodi. Jo, delalo se to driv jinak a taky jsme vyrostli, to ale neni duvod, proc to dneska nedelat lepe, kdyz to jde. To je jak kdyby vsichni jezdili na koni misto autama, jen proto, ze se to driv tak delalo. A podobne. Podivej se, kolik ma densni generace problemu. Znicena zada a klouby z choditek a posazovani, problemy s travenim, ledvinama, hypertenzi, cukrovkou atd atd ze spatne vyzivy v detstvi. Ja nerikam, ze se musi vse striktne dodrzovat a byt extremista, ale velka cast veci by se mela delat spravne. Jestli varit nebo kupovat hotovky, to je dilema, ktere neni ani moc podstatne, podstatne je ovsem to, co by jidlo pro kojence melo a nemelo obsahiovat. Do roka se proste nesoli, zatezuje to ledviny, copak materske mleko je slane? Kdyby bylo dite do roka kojene, taky tam sul jako takovou mit nebude. Stejne tak se do roka nedavaji tvarohy, je tam moc bilkovin, efekt na ledviny stejny. Nedavaji se slazene jogurty, sladkosti, lipanky, pribinacky apod - je to nacpane cukrem a tukem. Proc budu zbytecne dite ucit na sladke a tucne - aby mi pak v puberte brecelo na rameni, ze je tluste a deti se mu smeji? Nehlede na to, ze mu tim podkopavam zdravi. Jednou za dva tydny par lzicek ji samozrejme nic neudela, ale velka cast stravy by mela byt v poradku. Ovoce, zelenina, maso, bile jogurty, brambory, ryze, postupne i kase, testoviny, pecivo, maslo a oleje, troska tvrdeho syra, zloutek, sem tam kvalitni sunka, bylinky - proc ne. Nemam nic ani proti redenym ovocnym stavam, sem tam doslazene presnidavce, zvlast v kombinaci s bilym jogurtem, to se prd stane, slaby granulovany caj, no boze, nedavate tam prece cele lzice. Ale zrovna soli bych se opravdu vyhnula, stejne tak klasickym dospelackym jidlum - smazene, hnedliky, gulase apod. Je to dite, ne maly dospely. Delas to spravne a delej to tak dal.