banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Jak varite ryzi? - diskuze

23 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Ja uz jsem zkousela ruzne zpusoby, ale nejvic se mi osvedcilo ji uvarit ve vetsim mnozstvi vody jako testoviny. Zbytek vody slit a pak chvilku nechat pod poklickou a je krasne sypka. Driv jsem varivala 1/3ryze a 2/3 vody a byvala mazlava, obcas i pripalena. Ale jedla jsem i pecenou v troube, byla vyborna, jen ten zpusob neznam, nevim jake mnozstvi vody a postup.
Jedno z pravidel pro vareni sypke ryze zni: Nikdy nemichej ryzi behem vareni po dokonceni nikdy nepouzivej lzici. Jen vidlickou to ''prohrabat''. Jako jahly. Pak bude ryze sypka. Ja varim ryzi normalne v hrnci (ne v troube). A ted jsem koupila pytel ryze v jedne indicke restauraci, kde prodavaji i potraviny a je pekne sypka, dlouha a i velmi chutna. Akorat stala 70,-/1kg.
@Silvinka Říkáme tomu Čínská pomsta.
http://www.babyonline.cz/maminka/vychytavky/vareni-a-peceni/=/v/2031.html... dělám to tak pořád a jsem spokojená
@tygřímáma ne, jen ji vyndáš...poznáš že je hotová, že na dně není ani trochu vody.Chutově připomíná tu z čínských restaurací
já většinou vařím v hrnci s vodou ,jako těstoviny,ale moje mamka dřív pekla v troubě . Dala do kastrůlku propláchnutou a přebranou rýři a zalila vodou.Množství vody bylo takové,že když se na rýži položil prst naplocho,tak aby byl ponořený,ale víc ne.Pak se dal sůl,hřebíček,cibule a nové koření a nechalo se tak 20 - 30 minut péct.Vím že mi vždycky moc chutnala.
@ Fakt?Já bych mohla pořád,i Matěj a manžel,ale pozoruju,že Jakubovi nejede.
Já nijak, nemáme rádi.
@Zavadilka Přesně tak ji dělá babička.
@Zavadilka Nepřipaluje se?
@beruska já ji dusím v troubě -nejprve osmahnu rýži v hrnci (třeba jeden hrnek) a pak tam přileji jednou tolik studené vody. Osolím a přidám pulku cibule s 3 hřebíčkama. Přiklopím pokličkou a až začne voda vřít dám ji do předehřáté trouby ( 200 )na 16 min.Rýže je super
@tygřímáma Aničko mám to vynormované jen na tři porce,takže to by ti asi na nic nebylo,ale pokud chceš,tak napíšu i na ty tři.
na 1kg rýže 1,5litru vody prosolim a dám do trouby přikreju pokličkou a peču 20 minut.
@beruska Vidíš, a já beru obyč Tesco rýži a je fantastická, nikdy se mi neslepí a neudělá se mi z ní kaše při obyč. vaření:o)
Vařím v troubě: na másle osmahnu cibulku nakrájenou na jemno, na to šoupnu hrnek propláchnuté rýže a míchám než se začne lepit k hrnci, to k ní pak přiluju hrnek a půl vody, zamíchám, osolím, dám hřebíček a podle chuti další koření- mušk. květ, kari... a šoupnu do trouby na 200°C cca na 15-20minut než změkne. Naučila mě to tak tchýňka a jinak už rýži nedělám.Platí: na jeden díl rýže 1 a půl dílu vody.
@beruska Ještě by měl někdo vymyslet hrnec co to dotáhne až dokonce
@Silvinka Silvinko,prosím Tě,napiš postup,jak to pečeš v troubě.Kolik čeho a jak dlouho a na kolik stupňů.
@Andělka to se pak sushi dělá úplě samo
@tygřímáma Dostala jsem nový letos k vánocům,před tím jsme měli jeden co mi kamarád přivezl z Thajska,teď mám tenhleOBH Nordica 6323 Hrnec na rýži,tyhle srandičky stojí tak různě od osmi stovek až po 4 nebo 5 tisíc
Jak kdy,někdy sáčkovou,jindy v troubě.Množství používám to co jsem dělala u závěrečných zkoušek,protože já nevím,jak je to hrníčkování vody a rýže.
@Andělka Andělko,to je speciální hrnec na rýži?Kde jsi ho sehnala a co stojí?
Kupujeme parboiled (taková krásná žlutá),nebo jasmínovou,ale mám hrnec na rýži a ten vaří sám
Moje babička peče v troubě a má jí vinikajíci.Já vařím v hrnci a nechávam dojít.Nebo kupuji varné sáčky.Kupuji tu lepší tu žlutou.
Hlevně je důležitý propláchnout!!!!A taky znaška rýže.Něktrým jako třeba klévr,nebo jak se to píše nepomůže nic,ať vaříš jak vaříš

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

27 %
19 hlasů

68 %
48 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 71 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici