Dobrý den. Mám doma zítra už 6měsíčního syna, v pátek večer začal mít zvýšené teploty. Vzhledem k nadměrnému slinění strkání věci do pusinky a v pusince náznak prořezávání zoubků, jsme to přirovnali k růstu zubů. Dítě bylo neklidné teploty trvaly do včerejška, v sobotu večer a v neděli teploty vyšplhaly až lehce nad 39°. Po podání Nurofenu sirupu horečka vždy klesla nebo odezněla na dobu 5-6 hodin. Včera už pouze zvýšená teplota 37,5°. Včera odpoledne jsem začala pozorovat výskyt vyrážky po hlavičce a čelíčku, za ouškama, bříško, hrudi a zádíčkách. Dnes ráno to bylo opravdu viditelné, ale pouze na pohled, na pohmat ne. Buď mě napadla 6. nemoc, z toho mám strach, jelikož mám doma ještě dvouletého syna, ale tomu vůbec nic není. Dále mě napadla alergická reakce, jelikož předevčírem a včera jsem podala příkrm, který měl poprvé v životě, nebyl na něj zvyklý a obsahoval krůtí maso. Dítě je nyní klidné, žvatlá si, hraje si, bez teplot, jen ta vyrážka. Děkuji moc za radu. Pavlína


Dobrý den. Omlouvám se,ale podle fotek nelze spolehlivě posoudit, kontaktujte svého pediatra.

Pro akci je nutné přihlášení
Dobrý den, prosím o pomoc. Měsíční kojenec již pátým dnem prdí napěněnou stolici, a to i několikrát za sebou (po troškách). Barva stolice zůstala stejná, stolice je bez hlenu, bez krve. Kojenec bez teplot, přibírá na váze. Prosím, je to takto v normě, případně co může být příčinou? Ve stravě ze strany matky nedošlo ke změně, nejí nadýmavé potraviny, mléčné produkty v množství jako dosud. Pediatrem byla doporučena pouze probiotika.

Dobrý den. Ano, taková stolice může být u plně kojeného dítěte.

Pro akci je nutné přihlášení
Dobrý den, můj syn (18 měsíců), od mala upřednostňuje z bílého pečiva hlavně rohlíky, chleba mi odmítá jíst. Četla jsem tady v doporučeních, že rohlíky jsou "horší" než chleba. Já jsem myslela, že rozdíl není, když je oboje bílé pečivo. Nevadí tedy, že rohlíky snídá téměř denně? Nebo můžu zkusit střídat např. s celozrnným pečivem? Někde jsem četla, že ale toto nedoporučují malým dětem. Děkuju za odpověď.
Dobrý den,
v dětské (batolecí) výživě upřednostňujeme pečivo s nižším obsahem vlákniny, tedy pečivo z bílé (nízkovymleté) mouky pro její lepší stravitelnost. Postupně je do stravy vhodné zařazovat i další druhy pečiva, chleba včetně pečiva celozrnného. Rozdíl mezi přípravou rohlíků a chleba je v použití jiného (tmavého) typu bílé mouky. Mouka využívaná k pečení chleba je přece jenom biologicky hodnotnější. Nevadí tedy, že nabízíte synovi rohlíky. Doporučuji ale postupně s věkem zařazovat dalamánky, grahamové rohlíky, pečivo pšenično-žitné, špaldové, žitno-pšeničné a nakonec i celozrnné typy pečiva. Takové pečivo by mělo být základem už školního dítěte.
S pozdravem Jana Eliášová

Pro akci je nutné přihlášení
Dobrý den, dcera dostala po zjištění Streptoka v krku Penicilin. Není schopná tablety spolknout. Ani rozdělené na čtvrtky. Pouze úplně rozdrcené. Chci se zeptat, snižuje se tím účinek atb, je možné, že se jí Streptokok vrátí po užívání takto rozdrcenych atb? Děkuji za odpověď. Kobrlová.
Dobrý den. Rozdrcené tablety lze podávat, účinek je jen lehce snížen.

Pro akci je nutné přihlášení