Tekuté mléčné výrobky obsahují laktózu - mléčný cukr. Jedná se o disacharid. Ovlivňuje vzestup glykémie rychleji než ne-tekuté mléčné výrobky - sýr, tvaroh (obsah laktózy je nižší). Jejich množství v dietě limitujeme.
Výživu musíme, ale hodnotit komplexně - a to zvláště u DM. Strava glykémii neovlivňuje POUZE aktuálně, tedy konkrétní potravinou, ale celkovým složením jednotlivých potravin, jednotlivých chodů - kombinací potravin a v neposlední řadě i celkovým stravovacím režimem.
Zjednodušeně lze říci, že výši ranní glykémie nám ovlivní kontraregulační mechanismy organismu, které reagují na
situaci související nejenom se snídaní, ale i druhou večeří a večeří. Jak je podrobně zmíněno v textu, pokud bude dieta dodržována komplexně s důrazem na
pravidelný příjem stravy, doporučené množství a správnou kombinaci
jednotlivých zdrojů sacharidů, bílkovin a tuků, měla by být glykémie
udržována v optimálních hladinách.
Závěrem - dieta musí být v souladu s
léčbou, proto VŽDY respektujte doporučení svého diabetologa a nutričního
terapeuta.