banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

vánoce - diskuze

22 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
už přemýšlím nad vánocemi , vždy 25.12. se scházíme s rodinou manželovy sestry dole u tchýně a tchýně vaří svíčkovou s knedlíkem, ovšem poslední dobou už je toho na ni moc a i o narozeninách kdy jsme tradičně zváni na svíčkovou to odbyla sekanou s bramborem, tak jsem přemýšlela, že jí to letos ulehčím a uvařím já, a tak přemýšlím jestli to zvládnu, nemyslím, že bych neuměla uvařit svíčkovou, ale bojím se abych to zvládla v tom množství, co jiného slavnostního uvařit pro 10 lidí? ještě někdy míváme moravského brabce, ale co by jste navrhly na změnu, abych to zvládla udělat pro 10 lidí?
@corelia ne, ty brambory studené:-) A ano, přidat vajíčko a solamyl. Já to nikdy nedělala, tak jinak moc neporadím,l jen co mi řekla tchýňka.
@foREVer jé díky moc... takže se to dělá z ještě teplých brambor? A pridat vajíčko a solamyl. Tak to někdy vyzkouším... díky moc.
@corelia Tak jsem se zeptala na ty klusky.Takže-Uvaří se brambory-normárně oloupané.potom se rozštouchají, v míse se utlačí, jeden dílek se dá bokem-jako na to utlačené, protože potřebuješ místo na-vajíčko a solamyl. To tam dáš a uděláš hmotu. Poměr není, dává se podle oka. udělají se takové splasklé kuličky, velikost asi jako kdy spojíš paleca ukazovák, prstem uděláš v prostřed důlek a hodíš do vařící vody a ono to vyplave na povrch je hotovo. Max. 5 minut se to vaří.
@HankaŽ U našich návštěv mívá velký úspěch Výhodou je, že si to můžeš uvařit předem a nestresovat se s plným barákem lidí a odbíháním do kuchyně. Srnčí nebo jelení kostky na guláš (mražené) mívají docela běžně v různých supermarketech (Tesco, Albert, Spar.....).
@Sphinx zvěřinový guláš, to by bylo skvělý, a třeba s bramboráčkama...mňam, zkusím se zeptat v nějakém řeznictví jak je třeba dopředu objednat maso a jaké a pouvažuji nad tím, dík za tip
@moninif ten guláš s placičkama nezní špatně
Na první svátek vánoční žádné tradiční jídlo nemáme, ale babička vždycky pekla kachnu, husu nebo krocana, k tomu bílé a červené zelí, bramborový a nekynutý houskový knedlík. My to děláváme pro větší společnost taky. Nebo zvěřinový guláš s karlovarským knedlíkem. Nebo pečeme bažanty na víně s bramborem a brusinkama....
Svíčková pro 10 lidí není problém, u nás se vždycky vařil obr kotel protože já s mamkou tu omáčku pijeme z hrníčku a udělat 4 porce tak prostě někdo ani neochutná:) Takže se toho určitě neboj, nakup hodně zeleniny, flákotu masa a uvidíš že to bude mňamka. Já sama nám domů vařím svíčkovou tak na cca 6-8 porcí a rozhodně nejsem nějak skvělá kuchařka..
@foREVer Ty jo, tak takovou hostinu jsem doma ještě nikdy nezažila. Slušný a dala bych si teda říct. To zase jako jo. Klusky zní zajímavě, těším se na receptík.
I my máme 25. kachnu se zelím a knedlíkem. Je to u nás a je nás zatím 8. Svíčkovou si myslím, že zvládneš, pokud máš velké hrnce. Neboj!
Taky míváme kachnu, zelí (dva druhy - bílé a červené) a knedlíky (bramborové a kynuté) a vývar s knedlíčkama a nudlema. Teď mě napadlo, že mamka občas dělá takový spešl guláš - vlastně normální guláš z vepřového masa s játrou a rajčaty a paprikou (té zeleniny je tam dost) a k tomu smaží malé bramborové placičky
@corelia Ok, během víkendu se uvidíme, tak pak by to sem hodila :-)
@foREVer no když si vzpomeneš tak sem klidně recept napiš, to ráda vyzkouším. Díky
@corelia Mám se zeptat tchýně, jak se to dělá?Jinak ano, poznala jsem to až tady :-)Mě to moc chutná, je to vážně takové kluzké a hodně jemné, manželovi to ale nechutná, tak to doma nedělám a opravdu si to vychutnám až na té oslavě :-)
@foREVer aha, tomůže být dobrý. Něco jako bramborové noky asi.... akorát nějaká vaše místní specialitka :-) mám ráda takovéhle bramborové přílohy. Díky.
@corelia Je to takové kulaté a kluzké:-) Nevím přesně to těsto, ale dělá se z vařených brambor, mouky a nevím co dál. udělá se taková jakoby zplacatělá kulička a do ní vařečkou taková prohlubeninka a hodí se uvařit do osolené vody, jak to vyplave nahoru, je hotovo.
@foREVer co jsou klusky? to jsem ještě neslyšela.
@michaelakozelska pardooon chlupaté knedlíky brambory máme dnes k obědu
taky se scházíme 25. my máme většinou kachnu, zelí, chlupaté brambory... Většinou nás je taky kolem těch 10- 12lidí.
@HankaŽ No a tak je to ikdyž jdem an narozeniny k nim, prostě obžerství jak prase no :-)Jinak ty se neboj toho množství, pokud máš velké hrnce, bude to v pohodě.
@foREVer hmm, tak to máte teda slušnou hostinu hned bych vyrazila
Chodíme ke tchýni celá rodina toho 25.12. a je nás celkem 15. Dělá toho hodně, protože nechystá na talíře, ale každý bere podle chuti. Takže:-polévka je vývar.-přílohy jsou knedlíky, brambory a klusky-maso je plněné hovězí závitky, pečené vepřové a někdy i krocan-omáčka je taková smetanová-tchynin recept-k těm kluskům, je z těch hovězích závitků. A potom ještě taková štáva z toho vepřového-saláty jsou dva druhy zelného, který si tchýně dělá taky podle svého receptu, je to podušené hlávkové červené i bílé. A pak nějak dochucené.Takže takové obžerství tam je a ještě si nafasujem pokaždé domů.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

27 %
19 hlasů

68 %
48 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 71 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici