banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Tak já tedy zareaguji ;) - diskuze

14 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Jani, mléčné výrobky jsou z mléka. To je jasná věc. Mléko jako takové má na 100ml přibližně 3.5g bílkovin. Takže když máte jogurt, kde jsou ve 100g tři gramy bílkovin, je v těch 100g jogurtu decka mléka. Což je divné, že..jogurt by měl být zhuštěné mléko - zhuštěné právě procesem kysání. Málokterý výrobce to uvede, ale ne všechny jogurty (bílé) jsou opravdu jen mléko a \"hodné\" bakterie. Samozřejmě, co se hustoty týče, roli hraje také tuk, pokud je jogurt odtučněný, dohustit se musí \"uměle\". Co se týče Pribináčků apod., nejsou vyráběné přímo z mléka, ale meziproduktem je tvaroh, tedy z mléka se udělá tvaroh a z něj Pribináček a spol. Tvaroh JE koncentrované mléko, odstředěním vody se zahušťuje, ve 100g tvarohu tedy není 100ml mléka, ale mnohem víc, proto i vyšší obsah bílkovin a vápníku. Tady pozor, pro děti do 1roku nejsou tvarohové výrobky vhodné, vysoký obsah bílkovin příliš zatěžuje jejich ledviny. Pokud už byste tak malému dítěti tvaroh daly/i, je dobré ten den alespoň vynechat maso v poledne a dát jen zelneninu s přílohou. A co se vápníku týče, ten se až tak nepojí s obsahem bílkovin jako takovým, samozřejmě, čím víc mléka v daném výrobku, tím víc vápníku, ale opět pozor - z kysaných výrobků se vápník mnohem hůře vstřebává, nejlepší je v tomto případě mléko, tvaroh a sýry (sýry zase bývají příliš slané a tučné..). Odborníci se přou o to, jak je to s obsahem tuku a vápníkem. Vypadá to ale, že čím tučnější mléko, tím ne víc vápníku, ale tím lepší vstřebatelnost, jelikož vápník se nejlépe vstřebává v kombinaci s vit. D, a ten je právě v tucích rozpustný. Pro malé děti jsou tedy plnotučné mléčné výrobky (polotučné neuškodí, ale plnotučné nevynechávat)vhodné, dítě není dospělý a velkou část energie Z TUKU potřebuje jejich vyvíjející se mozek, vápník zase kosti, zuby, svaly. Pro dospělého jsou naopak vhodné polotučné mléčné výrobky (do 30%t.v.s či 3% tuku).
Takže to vypadá, že jogurty vlastně moc zdravé nejsou - ale narozdíl od nekysaných, mají potřebnou živou kulturu. Ta je jak pro děti, tak pro dospělé velmi důležitá kvůli trávení. Vybíráme kysané výrobky bílé, neslazené, neochucované - ty ze zákona nesmí obsahovat žádné konzervanty apod. Ochutit se dají doma - ovocem, oříšky (pozor na alergii či vdechnutí), medem, kakaem, marmeládou (nejlépe domácí :) )...mléko a mléčné výrobky jsou nevynechatelnou součástí dětského (i dospěláckého) jídelníčku, téměř nutností je alespoň 0.5l mléka denně - nemluvíme o kojenci, který je prozatím na čistě mléčné výživě, tam by naopak denní příjem neměl být více než litr mléka - případně ekvivalentně mléčných výrobků. Do dvou, klidně i tří let je vhodné buď částečně kojit, což asi málokterá z nás dělá a ani já to nemám v plánu, nebo dávat dětem sušená batolecí mléka a kravské používat na vaření, pro dítě je to určitě vhodnější (až na tu finanční stránku, že).
@Calamity J. No spis by asi ty male bile - \"ez chuti\" nikdo nekupoval nebo co.
Fakt me prekvapilo,ze maji vsechny normalni jogurty jen ochucene.
I ty specialni pro miminka.
Jinak mas ale pravdu - maji vsechno XXL
@janney Ti Amíci mají i jogury XXL
@Pralinka dekuji - jsem se poucila a jdu zkouknout nase jogurty.
Tady je to neuveritelne - bile jogurty tu nejdou ani od activie - ne v malych kelimkach .Bily neochuceny jogurt se dostane jenom ve velkych kelimkach - tak obsah 5 velkejch jogurtu
@Honafa
Teda to je odpověď.Zase jsem o něco chytřejší-díky.
moc děkuji, jinak ty jihočeské mám taky ráda, ale všude je nemaj. Actimel se u nás taky pije
@Calamity J. To já jí sním.Taky je mám nejraději.
Vyčerpávající - díky!
@fireangel Ty ve skleničkách, ty jsou výborné, akorát z toho vždy \"vyhodím\" tu smetanu nahoře.
@Honafa Tak tak, ale mne chutnaji smetanove Jihoceske, s marmeladou dole
@Honafa
Stačilo říct,že vám prostě chutná.
@zajic ano, já jsem přece neřekla, že jogurty nejsou vhodné - naopak, ale Jana uvažovala obsah bílkovin a vápníku, a ten je vhodnější v nekysaných ml. výrobcích jako tvaroh, mléko. I jsem psala, že kysané výrobky jsou pro střevní mikroflŕu důležité a i více vhodné pro malé děti, protože mají nižší obsah bílkovin, navíc naštěpených - ale to je jiné téma (a o nevhodnosti tvarohů pro děti do 1r jsem psala, z čehož podle mě logicky vyplynulo, že jogurty ano )
Zas pro malé děti je kysaný výrobek lepší, protože v něm je bílkovina kravského mlíka už upravená? Proto se vlastně dětem dát jogurt může docela brzo, zatímco mlíko až po 3. roce. Navíc jogurt příznivě ovlivní flóru ve střevě.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

27 %
19 hlasů

68 %
48 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 71 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici