banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Neobvyklé suroviny v kuchyni - diskuze

69 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Navážu na kuchařky a zeptám se, jaké neobvyklé suroviny používáte v kuchyni, může to být cokoliv - koření, zelenina... o čem si myslíte, že se v Čechách běžně nepoužívá a mohlo by ostatní zaujmout.My rádi vaříme z cizrny (děláme z ní falafel, hummus), z méně obvyklého ovoce a zeleniny miluju avokádo, které dáváme do salátu nebo jíme jen tak posolené.
Přiznám se, že nic moc. Občas hlívu ústříčnou, ale to si ani nemyslím, že by bylo nějak extra neobvyklé :)) Jinak se držím spíš tradičních surovin...
kdyz ono je tezke rict,co je neobvykle.my jime cizrnu bezne,tak je pro me bezna.avokado taky..ja mam rada koreni a hojne vyuzivam:caynsky pepr,cernou sul,kurkumu,ted jsem si oblibila mungo fazolky,pijeme vodni kefir a tibetskou houbu,rada kupuju ve zdrave vyzive takoveto veci na vyzkouseni,ale pro druheho je to treba bezne..
kapary,olivy,cizrna,zralok,chobotnice,olihne,ruzne kraby,musle,mangold,kokosovy olej, z hub lisky,kotrc,ryzec,mango,granatova jablka,makadamove orechy
Tak jak to tady čtu, tak asi ze spousty neobvyklých surovin. Cizrnu, avokádo, mungo, makadamy... to jsem nebrala jako neobvyklé.Nevařím z olihní, ale to je tím, že na ně nemám nějak chuť, jinak by se to určitě dalo sehnat.Třeba tu ještě nebyly zmíněny fazole adzuki, jsou takové menší a hnědé, Pepa je má rád. Pak máme různé přílohy - kuskus, bulgur, krupky. Občas nějaká méně známá bílkovina - tempeh, seitan a tak.Kupujeme si z farmy brynzu.Jinak nevím.
Jedině asi to koření - mám něco mezi 30 a 40 kořenkama Běžně používám třeba muškátový oříšek strouhaný, tymián, saturejku, oregáno, bazalku, různé druhy pepřů, jalovec atd.
Před lety jsem objevila kuskus, bulgur, teď tu mám jáhly. Olivy beru běžnou surovinu. Kupuju liči, kaki. Drštkovou polévku dělám občas z hlívy.Určitě je toho víc, jen se mi to teď nevybavuje.Musím přiznat, že mnoho inspirace jsem našla tady.
žádný mě nenapadají cizrna, burgurt, kuskus jsou už zdomácnělé. I to ovoce se dá u nás koupit běžně tak mi to ani nepřijde.
Jako dítě makrobiotiku už mě nic nepřekvapí.Už před 30 lety jsme doma jedli dýni Hokkaidó,červenou řepu,kozí sýr a všechny ty (nenapíšu sračky)co jsou ted moderní.Mamka vyráběla seitan z mouky,tofu ze soji.Hodně jsme cestovali tak,že ani mango,avokádo,čerstvé fíky pro mě nejsou novinkou.Co používám ve své kuchyni nejraději je pesto.Taky asi normální věc,ale u nás celkem novinka tak 2 roky už si bez pesta nedokážu představit vaření.Možná i mozzarela byla svého času průlom mého jídelničku.Ob den jim capresse. Nebo preschuto ,to znám taky jen pár let.
koukám, že jsem těžce zaostalá :-) Co nevyroste u nás na stromě nebo na zahradě téměř vůbec nekupuji a nejím :-) Teda je asi pár výjimek, jako třeba olivy, ale ty už jsou v našich podmínkách zdomácnělé....
@zajic ja to neberu treba dle toho co je v obchodech,ale dle toho co vari lidi kolem a nebo je na jidelnicku v hospodach...tudiz snad krome oliv tam neni nicpro nas je to bezne...mam spousty surovin domacich vozenych z chorvatska a z italie,finska atd jen proto,ze mam to cerstve,kolikrat prave ze zahradky ci domacich ulovku a mnohem levnejsi nez treba tady a bez namahy..obzvlast ty ryby apod...tak fiky a granatove jablka jsou pro nas bezna kdyz v dalamcii dozraji,ale vim,ze to tu lidi nejedi a tady je take radeji nekupuji,ryzce a lisky mame rok co rok malem na metraky a tak je to bezne...a nekdo ty houby rosotouci u nas v lesich ani poradne nezna atd...prsuty,syry,bryndzu atd povazuji uplne za bezne take...dodavky od tchyne ze slovenska a od exmanzela z dalamcie porad nevyschly
podle moých rodičů a mé tchýně vařím samé neobvyklé věci, ale oni jsou spíše jiná generace a jsou zvyklí jíst jinak a jiná jídla, u těch mladých lidí už to takové zvláštnosti nejsou :) používám bulgur, kuskus, ruzné kroupy a tak, hlívu, lilek - ten hodně lidí nechce ani zkusit, jak jsem zjistila, cizrnu, různé klíčky, mořské potvory tady ne, protože se u nás na malém městě neseženou moc čerstvé, ale ryby děláme hodně druhů, chodím pro ně do Polska, oni mají přeci jenom moře pak máme rádi kaki khurmy či jak se to píše, takové ovoce oranžové a liči koření používám asi normální, ze zeleniny používáme ještě patizon - ten máme rádi mě to přijde ale jako celkem běžné suroviny, jdou normálně sehnat
Uvedu je ty, co tady ještě nebyly jmenované a to je pohanka a quinoa.
@nadule1 Tak hlívu zase já vůbec nedělám, ani nevím jak...
@Andrea81 No jako mě třeba u toho avokáda se často prodavači ptají, co to je, tak jsem ho dala mezi neobvyklé...
@Liberte Hele a chutná vám žralok? My ho totiž zkoušeli a měli i opakovaně a docela nic moc. Jinak na granátový jablka jsem zapomněla, ty milujeme, mango moc nemusíme, protože je strašně sladký.
@zajic Kuskus jsem nepsala třeba proto, že ten je pro nás už hodně domácí, ono je to asi dost o úhlu pohledu. Já třeba dle našich vařím spoustu divných věcí
@ Jalovec miluju, když ho dělám s hovězím a udělám z něj takovou šťávičku k tomu masu mňam... jinak koření používáme asi podobné.
@Ady.S No pro nás třeba taky je, ale zjistila jsem, že stejně spousta lidí okolo se drží tradic a nic moc nového nevyzkouší.
@Courtney Jojo, já podle našich též. Když k nám přijedou, tak jim vždycky upeču kus vepřového a pak udělám ještě jiné jídlo dle nás... taťka to vždycky rád ochutnává, ale mamka se někdy docela tváří, tak mě zajímaly i další názory. Jinak kuskus máme taky moc rádi, ten u nás naši jedli poprvé a mamka ho pak zkoušela taky, jenže se jí nepovedl a ještě si ho pak zamrazila na jindy. Tuším, že v tom mražáku číhá na nás Lilek mám taky moc ráda.
@IvetJas Z čeho vařím hodně a málokdo to vaří, je pohanka. Přitom je to jídlo našich předků, ale většina lidí to nezná.Třeba kuskus máme skoro každý týden, je to prostě rychle udělané, ale setkala jsem se s tím, že se mě někdo opatrně ptal, jestli už jsem někdy dělala ten kuskus, že by to chtěl zkusit, jestli je to jako dobré.My to máme snad častěji než rýži nebo klasické těstoviny.
@Liberte Uznávám, že nemám zásobárnu domácích olihníBrácha má rybník, řeknu mu, ať se vykašle na kapry, rybník kapičku osolí a začne pěstovat olihně.Myslíš, že tu lidi nejedí fíky? My teda máme božího zelináře, ten má kromě místní zeleniny i to, co dozrává právě jinde, takže zrovna s granátovým jabkem a fíkem nemám problém, fíky mám moc ráda.
@IvetJas Já dělám buď smaženou v trojobale, nebo do dršťkové polívky místo těch drštěk nebo kamkoliv, kde přijdou houby. Třeba dneska do rizota
@IvetJas tim ze nechutna jako ryba a nesmrdi tak nam chutna moc...s rozmarynem ,potreny majonezou ,oliv.olejem a cesnekem a tak ugrilovany je primo super,ale i dalsi upravy...musi byt mlady,ne az tak obri a vypaseny
@IvetJas Já kupuju sušené mango, to je boží dobrůtka.A snesu teda i syrové, že je to sladké, docela přežiju.Skvělá je mangová zmrzlina.
@ No to je pravda - byliny. Ty mi rostou ve velkém. Každej rok si koupím nějakou novou úchylárnu. Mám 3 druhy máty, loni jsem si koupila pendrekovou bylinu na letní pití, fakt to chutnalo po lékořici.Čemu jsem nepřišla na chuť je koriandr. To prostě chutná jak rozkouslá ploštice.
@zajic no v bezne zelenine nekpupis a nebo jsou prezrale ci nezrale..ale ja to tady koupim maximalne ve fruit de france kdyz potrebuji...miluji ty cerstve natrhane ze stromu,stavnate,sladke...juj..a to se vecer nalozi ve splitu a rano to mam doma..znamy uz kvuli urcitym dovazkam planuje prozamestnance sluzebni cesty do cech presne v danych terminech dozravani ci povolenemu lovu
@IvetJas Jak NEPOVEDL kuskus.Teď se nechci dotknout Tvoji maminky, ale to se může nepovést? Na něj zapomněla a on se přivařil k hrnci, ne?
@zajic Musim se maminky zastat, ja kdyz ho delala prvne, tak se mi taky nepovedl, fakt byl hnusnej. Dlouho jsem se odhodlavala zkusit znovu.
@ Jojo, na koreni a bylinky jsem taky ujeta. ;)
@zajic Na pohanku se taky chystam, to te pak poprosim o nejaky tip, jak to udelat, jo?A hlivu jsem nikdy nejedla. Ovsem drzkovku z ni bych si dala, miluji tu vodu, ale nemam rada ty drzky..
@sazicka no právě jsem se chtěla zeptat... Já právě žiju v tom, že se to musí nějak ochutit aby se to dalo vůbec jíst. Já ho přidávám jen do polévek stejně tak pohanku, jinak s tím neexperimentuju.
@sazicka Dobrá, beru zpět.Ale fakt, jak hnusnej? Nedochusený? Rozblemcaný?
@sazicka Pohanku uvařit, uvařit brambory, brambory nastrouhat, promíchat s pohankou, zapéct se sýrem.Nebo pohanka se zelím a uzeným.
@IvetJas Dělám z ní polévku na způsob dršťkové. Dětem moc chutná.
@zajic zajíci když jsem ho dělala poprvé, tak se fakt nedal vůbec jíst i když nevím čím to bylo, protože teď i když ho neochutím, tak se ho můžu ujíst ale dlouho trvalo, než jsem ho vychytala tak, aby chutnal fakt všem
@Courtney Jsem doslova šokovaný zajícJá ho právě nechutím, uvařím ve slané vodě, tak ho jedí holky jen tak, lžičkou.
@nadule1 My milujeme majdu z hlívy
@zajic I já je miluji Už se těším, až si udělám na zahradě svůj koutek. Loni jsem měla tři druhy máty v květináči, ale na podzim mi umřely
@zajic tak tomu jsem teda opravdu nepřišla na chuť...
@zajic Ja uz si to moc nepamatuji, ale myslim, ze byl oboje, neochuceny a mirne rozblemcany.
@zajic A pohanka se dopredu nejak namaci nebo se vari rovnou? Jinak teda to s temi brambory a syrem asi zitra prubnu, jestli u nas koupim pohanku. Syr davas obyc nebo je lepsi napr. Niva?
Já jsem úplně marná, co se týče neobvyklých surovin v kuchyni. Ale myslím si, že je to otázka času a tu a tam něco nového okoštujeme a pak se k tomu třeba vracíme. jinak vzácné je podle mě i dražší.... takže je to v dnešní době i otázka peněz, co si člověk může dopřát
@sazicka rovnou, jak rýže, tak 20 minut.Sýr dávám goudu, je tučná a pěkně se rozteče a M a A ji jedí. Niva by byla super, jenže to by nejedly holky.
@škubanek V květináči to v zimě chcípne snad vždycky. Myslím, že ty kytky nezvládnou to teplo a přitom málo světla.V zemi to přezimuje úplně v pohodě, ani nijak nezakrývám.
@moninif Možná, že to, co my běžně jíme, jen ten hnusnej nepoveden kuskus. Ještě jsme nezkusili ten dobrý, tak jíme toto
@zajic Ale vidíš, zkusím to uvařit Kubovi, ten jí i suchou rýži, což já taky nechápu
@zajic Diky, skocim do obchodu a kdyz ji koupim, udelam!
@zajic Jeste me napadlo, davas tam nejake koreni krome soli?

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

27 %
19 hlasů

68 %
48 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 71 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Jak být šik a fit i po 40
Unikátní publikace pro ženy, nejen po 40, v níž jedna z autorek podstoupila omlazující proces přirozenějšími metodami na vlastní kůži. Inspirujte se desaterem nejen pro ženu po 40! Jediná komplexní kniha o období po 40. Omlazení přirozenými metodami!
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40 – sebevědomá a v kondici