HPV virus, HPV infekce

Dobrý den, 20. ledna jsem byla u svého gynekologa a řekl mi, že mám HPV a ať si přijdu za půl roku na test, který stojí 500,- Kč. Nedal mi vůbec nic a šla jsem domů. Je možné test provést i dříve? Plánujeme miminko. Sex mi nedoporučil, že by se prý dávka HPV viru mohla navyšovat, co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veronika Ťápalová, gynekologie:

Dobrý den, není řečeno, jak Váš lékař přišel na to, že máte HPV infekci. HPV infekce se dá s jistotou zjistit jen ze stěru z čípku či metodou z krve. Pokud máte HPV infekci, je zvýšené riziko (pokud je Vám více než 30 let), že byste v budoucnu mohla onemocnět rakovinou děložního čípku, a proto je nutné častější sledování. Infekce HPV, která je ale zjištěna do 30 let věku může časem spontánně vymizet. Test na průkaz HPV infekce se může jistě udělat dříve než za půl roku, pokud o to budete mít zájem. Ale pokud Vám lékař nějaký test dělal, asi má pro jeho opakování za 6 měsíců své důvody (kontrola s odstupem).

Ano, HPV mi zjistil ze stěru na čípku. Co by se stalo, kdybych v této době otěhotněla? Je tam nějaké zdravotní riziko pro miminko? S přítelem ani nespím a líbání jsme též vyloučili kvůli navyšování dávky viru. Je možné navyšování dávky? Děkuji.

Odpověď MUDr. Veronika Ťápalová, gynekologie:

Je mizivé procento případů, kdy by se infekce mohla na plod přenést, ale riziko je velmi malé. Spousta žen má HPV infekci a ani o ní neví. Líbání přenos genitálního HPV viru nijak neovlivňuje.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

HPV virus, HPV infekce - diskuze

Inzerce