Inzerce
Inzerce
Inzerce

Vyvážená strava

  1. Co to znamená jíst vyváženě
  2. Rámcový jídelní lístek
  3. Model rozděleného talíře

1. Co to znamená jíst vyváženě?

Základními principy ve vyvážené stravě jsou – jíst:

  • Pestře

Zastoupení všech základních živin a dodržovat doporučený poměr 1g B : 1g T : 4g S, to lze zajistit dostatečnou pestrostí potravinových zdrojů a střídáním technologické úpravy, druhů pokrmů s využitím sezónních potravin s důrazem na individuální hledisko.

  • Střídmě

Množství přijaté stravy ovlivňuje energetickou hodnotu.

Inzerce
  • Upřednostnit rostlinné zdroje

Výběr vhodných potravin ve prospěch potravin rostlinného původu se zaměřením na bílkoviny a tuky, tzn. volit potraviny s nižším množstvím tuku v doporučeném množství.

2. Rámcový jídelní lístek


K plánování individuálního jídelníčku nám napomůže RÁMCOVÝ JÍDELNÍ LÍSTEK. Rámcový jídelní lístek nás navede na to, jak sestavit svůj stravovací režim, aby odpovídal zásadě pravidelnosti V MNOŽSTVÍ A ČASE a i vhodnému zastoupení všech skupin potravin. Strava rozdělená na více chodů za den nám zaručuje pravidelný přísun energie.

Čas jednotlivých chodů je uveden jako příklad. Konkrétní čas si určujeme individuálně s respektováním pravidelných pauz cca 3 hodin mezi jednotlivými chody.
•    Červeně – bílkovinná potravina
•    Zeleně – sacharidová potravina
•    Žlutě – tuky

Inzerce
SNÍDANĚ 7:00
Množství (g, ml)   
250 ml NÁPOJ
mléko (nízkotučné – polotučné do 2 % tuku) – kakao, bílá káva, čaj s mlékem,
čaj
50 - 80 PEČIVO
chléb, celozrnné pečivo, knäckenbrot, (bílé pečivo), müsli (neslazené)
0 - 15  ROSTLINNÝ ROSTÍRATELNÝ TUK
Rama, Flora, Perla…
50 BÍLKOVINNÁ POTRAVINA
šunka, sýr (do  30% t.v s.), tvaroh, vejce, jogurt, pomazánka – sýrová, tvarohová, česneková, rybí…
50 ZELENINA

 

PŘESNÍDÁVKA 10:00
Množství (g, ml)  
100 OVOCE, ZELENINA
nebo
150 jogurt + ovoce

 

Inzerce
OBĚD 13:00
Množství (g, ml)  
80
120 
 
maso – vepř. kýta, hovězí zadní, telecí, kuřecí, krůtí, králičí
filé, pstruh, losos, tuńák…
nebo tvaroh, vejce, sýr
10  OLEJ (ROSTLINNÝ ROSTÍRATELNÝ TUK)
olej řepkový, olivový, slunečnicový (Rama, Flora, Perla…)
mouka, krupice, amarant, pohanka, jáhly …
(na zahuštění šťávy či polévky)
150     ZELENINA
Upřednostňujeme syrovou (saláty) nebo připravenou kratší tepelnou úpravou (např. vaření, dušení v páře).
Čistá hmotnost
100

70
100
80 
příkrm
BRAMBORY – jsou příkrmem první volby
nebo např.
těstoviny, kuskus, rýže
luštěniny
pečivo  - tmavé, celozrnné

 

SVAČINA 16:00
Množství (g, ml)   
250 ml  NÁPOJ – ZAKYSANÝ MLÉČNÝ VÝROBEK
kefír, podmáslí, jogurt
40  PEČIVO
chléb, celozrnné pečivo, knäckenbrot, (bílé pečivo)

 

Inzerce
VEČEŘE viz oběd 19:00

Množství (g, ml) 
 
  bílkovinná potravina
  tuk
  sacharidová potravina

3. Model rozděleného talíře

Autorka: Mgr. Jana Eliášová

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Vyvážená strava - diskuze

Poradna

Jak zdravě přibrat

| Janakolo | 10.06.2022, 11:48

Dobrý den,

po dětech jsem zhubla, aniž bych držela nějakou dietu a vážím méně, než jsem kdy vážila a to jsem vždy byla celkem hubená. Chtěla bych pár kilo (tak pět) nějak zdravým způsobem přibrat. Jím pořád stejně, pohybu mám celkem dost, snažím se víc spát, i když to se mi moc nedaří. Co byste mi doporučila? Děkuji

Dobrý den,
základním pravidlem pro zvýšení TH je, že váš energetický příjem musí být vyšší než výdej. Postup je takový, že nejdříve je nutné stanovit vaši energetickou potřebu a cíl jehož chcete dosáhnout., rozbor vašeho jídelníčku aj. Samozřejmě to lze i tzv. zdravě. Přece jenom jde o delší proces, který nelze shrnout bez potřebných informací do stručné odpovědi. Doporučuji vám se obrátit na odborníka, který vás tímto procesem provede, nejlépe nutričního terapeuta. Takové investice do sebe jistě nebudete litovat.
Jana Eliášová

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 29.06.2022, 15:32
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×