Inzerce
Inzerce
Inzerce

Zapékané cokoliv - diskuze

  • Zapékané cokoliv
    Opět rychlý, ověřený a moc dobrý receptík..vymaže se zapékací miska, nejlépe olivovým olejem, do ní se dá cokoliv (rybí filé, brambory, oblanšírovaná brokolice, květák nebo jakákoliv zelenina, těstoviny atd.) a na to se poklade následující směs: žloutek, strouhaný sýr a ušlehaný sníh z bílku, lehce promíchat, osolit..a zapéct   díky těm bílkům je to krásně nadýchané, v troubě to udělá úžasné "souflé" (sufl, jak tomu říká má drahá polovička   )K tomu vařené brambory, opečený toustový chleba, celozrnné rohlíky..nebo jen tak samotné..(malá obměna: na pánvičce opéct rybu pangasius (chuťově výborný a téměř bez kostí),slít šŤávu, kterou pustí, zalít rozkvedlanými vajíčky, lehce zapéct, až ztuhnou, poklást plátky šunky, posypat strouhaným sýrem, lehce zalít smetanou (nebou Ramou Cremefine)a zapéct, až se sýr rozteče   )
    fireangel   | 19.02.2008 17:18:01 | Reakcí: 2, poslední: 19.02.2008 21:23:33
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Zapékané cokoliv
      No, vidíš, Terko, mám na Tebe coby budoucí odbornici dotaz: Já velice obhajuji rostlinné tuky, manžel tomu v žertu říká ropné produkty, jedna nejmenovaná lékařka by si s ním notovala, že by rost. tuky do pusy nevzala. Jaký je tedy současný názor na rost. tuky vs. máslo?
      Calamity J.   | 19.02.2008 20:53:33
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Zapékané cokoliv
        Ahojky, moc ráda Ti odpovím: Asi jako na všechno ostatní, názory se liší. Všeobecně ovšem převládá asi tenhle názor - záleží na tom, co preferuješ..máslo (klasická kostka v celofánu)obsahuje velké množství nasycených tuků, tudíž i cholesterolu, který rozhodně pozitivní není. V tomhle ohledu je, kupodivu, zdravější sádlo a to nejlépe husí, než máslo. A co se takzvaných margarínů (Rama, Flora a spol.) týče, zde záleží na kvalitě, vyrábí se totiž ze zdravých rostlinných olejů tzv. ztužením, což je, jednoduše řečeno, proces, kdy se nenasycené mastné kyseliny v olejích (zdravé) nasytí a tím se ztuží do "mazací"formy, tím ovšem přijdou o své pozitivní vlastnosti. Dnes je ale už i mnoho technologií, jak po ztužení tuku vrátit jeho původní kladné vlastnosti, přesné postupy neznám..u margarínů pochybnějších kvalit je spíš riziko obsahu tzv. transmastných kyselin, kdy dojde ke změně prostorového uspořádání vazby v mastných kyselinách, a to tak, že působení na lidský organismus je značně nepříznivé. Ovšem dnes se výrobci snaží obsah těchto látek minimalizovat, takže stačí číst složení..bohužel, kvalita je často závislá na ceně. Margarín je vlastně směs tekutiny (voda, syrovátka ...), tuku (směsi olejů) a emulgátoru, který vodu a tuk udrží pohromadě. Na základě poměru těchto složek se pak udává obsah tuku (light) a použití (na teplou, studenou kuchyni). Takže závěr: na každodenní mazání na pečivo je nejlepší kvalitní roztíratelný tuk (Flora), na smažení rostlinné oleje (kvalitní, určené pro vyšší teploty), do salátů oleje zastudena lisované, občas lze smažit na sádle, pravé máslo používat spíš vyjímečně.  
        fireangel   | 19.02.2008 21:23:33
        Reagovat | URL příspěvku

Téma: Vaření, pečení, domácí pekárny, odšťavňovače (strana 4)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×