Antikoncepce - spolehlivost, vynechání užívání, riziko otěhotnění

  1. Antikoncepční kroužek
  2. Alkohol a hormonální antikoncepce
  3. Snížení účinnosti hormonální antikoncepce při průjmu
  4. Špinění při přechodu na jinou hormonální antikoncepci
  5. Existuje nitroděložní tělísko bez vláken?
  6. Nemohu nahmatat nitroděložní tělísko

Antikoncepční kroužek

Dobrý den, po půlroční pauze jsem začala opět užívat Nuvaring. Menstruace začala 10. 2. , ale kroužek jsem poprvé zavedla až 16. 2. Kroužek jsem měla nepřetržitě zavedený a 1. 3. jsem měla sex. Chci se zeptat, jestli byla špatným prvním zavedením snížena schopnost zabránění početí. Mockrát Vám děkuji za odpověď. 

 

 

 

 

Odpověď: Pokud jste pohlavní styk měla až 14 dní po zavedení, pak by účinnost neměla být snížena. Je snížena pouze prvních 7 dní, jak se ostatně dozvíte i v příbalovém letáku. MUDr. Veronika Ťápalová

Alkohol a hormonální antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Beru pravidelně antikoncepci Softinelle. Ale i přes to mám strach. Požila jsem alkohol a měla styk s přítelem ovšem bez jeho vyvrcholení. Vím, že to nemá mít vliv, ale i tak se chci zeptat, jestli je zde nějaké riziko otěhotnění?

Odpověď: Dobrý den, menší množství alkoholu by nemělo mít na spolehlivost antikoncepce vliv. MUDr. Veronika Ťápalová

Snížení účinnosti hormonální antikoncepce při průjmu

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Vím, že střevní potíže snižují účinnost hormonální antikoncepce, ale pokud se dostaví až několik hodin po styku, je tím účinnost hodně narušena? 

Odpověď: Dobrý den, na každém příbalovém letáku máte podrobný podpis, v jakém případě je účinnost antikoncepce narušena. Účinnost se snižuje jen v případě opravdu závažných průjmů a to těch, které se projevují již při užití pilulky.  MUDr. Veronika Ťápalová

Špinění při přechodu na jinou hormonální antikoncepci

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou - dotazem. Užívám HA Torri – již čtyři měsíce bez přestávek a bohužel pořád nepravidelně špiním. Jednou je to na začátku platíčka, jindy zase uprostřed. Prostě nečekaně. Předtím jsem užívala Minisiston (vždy s týdenní pauzou) bez jakýkoliv problémů. Důvodem vysazení Minisistonu byl zvýšený tlak, který jsem po kontrolním měření tlakoměrem doma měla v pořádku. Tudíž tlak jsem měla vysoký jen, když jsem šla k panu doktorovi. I tak pan doktor říkal, že Torri je mnohem šetrnější HA než Minisiston. Ale to špinění mě opravdu ničí. Prosím o radu.

Odpověď: Dobrý den, pokud stále nepravidelně špiníte, tak Vám pravděpodobně nová HA nevyhovuje - množství hormonů Vám neudrží cyklus a proto špiníte. Někdy to může takto být v prvních třech měsících užívání nové HA, ale poté by se to mělo upravit. Pokud se tak neděje, nezbývá než změnit preparát za něco jiného. MUDr. Veronika Ťápalová

Existuje nitroděloží tělísko bez vláken?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je u nás k dispozici nitroděložní nehormonální tělísko bez vláken zasahujících do pochvy. Mám po porodu zatím velmi pokleslé pánevní dno a děložní čípek často téměř ve vchodu do pochvy. Obávám se, že vlákna by mohla být velmi snadno vytažena.

Odpověď: Dobrý den, většina hormonálních i hormonálních tělísek se vyrábí s vlákny - bez nich je pak velmi obtížné jeho vytažení. I když mate pokleslé pánevní dno a čípek blízko poševního vchodu, nebojte se, že by se tělísko za vlákna lehce vytáhla. Díky svému tvaru v děloze drží tělísko velmi dobře. MUDr. Veronika Ťápalová

Nemohu nahmatat nitroděložní tělísko

Dobrý den, už rok mám nitroděložní tělísko Jaydess. Dříve jsem si nahmatala drátky, ale přítele drátky při pohlavním styku píchaly, proto jsem šla na zastrižení a dále to nezkoumala. Teď jsem to ale po nějakém čase zkusila a vůbec je nemohu nahmatat. Menstruaci mám jako obvykle, je možné aby se tělísko někam posunulo a nefungovalo? Jsem na dlouhou dobu v zahraničí bez možnosti prohlídky, proto zkouším tuto stránku. Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, možná se vlákna přistřihla hodně a ještě se časem zasunula do děložního kanálu. Tělísko tím svoji funkci neztrácí, jen bude pak možná problém s vytažením po třech letech. Ale to musí zhodnotit gynekolog při prohlídce.

 
Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Antikoncepce - spolehlivost, vynechání užívání, riziko otěhotnění - diskuze

Vložit příspěvekVšechny diskuze
  • nová antikoncepce
    Dobrý den,
    12 let jsem užívala Mirelle bez nějakých větších problému . Poslední rok mi menstruace zcela vymizela což by mi ani nevadilo , ale stalo se mi, že jsem měla uplně suchou sliznici a během styku to vždy hrozně bolelo občas jsem dokonce malinko krvácela. Následně jsem i několik dní cítila podráždění. Lékaři jsem o problému řekla prý to chce změnu antikoncepce dostala jsem tedy yosefinne zpočátku jsem se cítila dobře, ale při 3 platíčku cítim bolest prsou a není to moc příjemné . Je možné , že vedlejší učinky se dostaví až po 2 měsících ? nevim, zda si hned dojít pro novou HA nebo ještě počkat do prosince , kdy mam jít na kontrolu..... mezi 2 a 3 platíčkem jsem si neudělala pauzu nevyhovoval mi termín menstruace je možné , že ta bolest prsou může být i z toho ?
    sosinka1986   | 22.10.2016 14:30:26
    Reagovat | URL příspěvku
  • zapomenutí antikoncepce
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Pravidelně užívám antikoncepci Verezana. Antikoncepci beru již 8 let, ale nikdy se mi tohle nestalo. Po 7 denní pauze jsem prášky začala normálně brát ale 7 den jsem zjistila, že jsem zapomněla vzít prášek 6. den. Vzala jsem proto ihned oba, ale již to bylo 24 hodin. Druhý den po 7 denní pauze, co jsem prášky brala jsem měla s přítelem nechráněný sex. Proto se chci zeptat zda bych mohla otěhotnět? Děkuji za odpověď.
    weunka0123   | 01.10.2016 09:43:45
    Reagovat | URL příspěvku
  • Spermicidy
    Dobrý den,ráda bych se informovala o spermicidech,přečetla jsem hromadu diskuzí a recenzí a jdu si pořídit asi tablety.jediné co mě zajímá jestli muž,při použití přípravku,může ejakulovat dovnitř bez vyndání . . děkuji moc za odpověď . .  
    Zuky   | 29.09.2016 21:56:19
    Reagovat | URL příspěvku
  • sex poslední den menstruace
    Dobrý den, chtela bych se zeptat. Pravidelne uzivam antikoncepci softine. Posledni prasek z blistru jsem brala v nedeli 11.9. A dalsi tyden ve stredu dostala menses. Mohu otehotnet pokud jsem posledni den menses tj vcera 18.9. mela nechraneny sex? Dekuji za odpoved.
    MaryRose   | 19.09.2016 15:08:48
    Reagovat | URL příspěvku
  • přechod na jinou antik.
    Dobrý den, brala jsem Sunya, po dobrání posledního plata jsem měla měsíc pauzu, měsíčky se nedostavily-nemívám je už déle jak dva roky a ted jsem si vyzvedla novou antikoncepci Mirelle, ale nevím kdy ji začít užívat když vůbec nemívám měsíčky. Je tedy jendo který den?Nechce se mi čekat čtvrt roku zda se někdy měsíčky objeví či nikoliv. Děkuji za odpověď.
    Lucie Šumperk   | 26.07.2016 16:44:37
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Dobrý den, přecházím z HA Minisiston na HA Minerva. Doktor mi řekl, že mám první prášek HA Minervy vzít 1. den menstruace, ale v příbalovém letáku je napsaný, že ho mám vzít den poté, co doberu HA Minisiston. Kdy mám tedy 1. prášek vzít? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, řiďtě se příbalovým letákem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | dnes, 17:33
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce