Inzerce
Inzerce
Inzerce

Kdy je nejlepší mít dítě? - diskuze

Příspěvek z diskuzí: Diskuze DNE (strana 2).

  • Kdy je nejlepší mít dítě?
    Kdy si myslíte, že je nejvhodnější věk na to mít dítě? Je lepší být mladý rodič nebo mít děti později, například kolem 35 let? Co považujete za klady a zápory rodičovství ve dvaceti letech a co v případě rodičovství ve vyšším věku? Souhlasíte se stále stoupajícím věkem rodiček?
    Baby on line   | 28.07.2011 06:14:46 | Reakcí: 86, poslední: 01.08.2011 12:08:52
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      beru to ze sveho pohledu...deti mame po 35., a musim rict ze dbame vic na takove veci,co lidi nechapou...obleceni ne na pohled ale ryze na funkcnost,boty jedine poradne i kdyz drahe..nepotrebuji mit 5 paru apod...dbame na zdravi,jinak vse ostatni je nam jedno...jestli chodi na nocnik a nebo ma dudlik apod co je videt nas nezajima a volime trend ,ze do 3 let se ma dite rozvijet samo a rodic je od toho at pripadne koriguje....dale treba jsme kladli duraz na fyzicky rozvoj,s tim,ze kdyz je dite fyzicky zdatne,je i psychycky...proste mame desne ulitle nazory a deti rostou jak drivi v lese..ale zase na rozdil od mladych maminek nam treba nevadi,ze jsme s nima po vecerech doma,nemame pocit,ze o neco prichazime,nemusime nikam cestovat,protoze mame nacestovano aspon za 10 lidi...nechybi nam vecirky,hospody ,kamaradi apod...ja si sebe neumim jako matku ve 20 a 25 predstavit..jen si vzpomenu na tu dobu a proste mi to ke me nejde...ja byla rozlitana po celem svete a ne kvuli kariere,ale proste jsem jen chtela byt nekde jinde a objevovat nove ..jako starsi rodice proste tisic veci neresime,nemame zadne starosti a problemy,nemame krize a tim jsme klidni a na detech se to odrazi v tom dobrem...
      Liberte   | 28.07.2011 06:46:30
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        ja jsem mela mimco ve dvaceti a taky mi nic z toho co jsi popisovala nechybi..jasne,mam rada zabavu, rada si zajdu na salsu nebo nekam do baru, na veceri ci do kina,ale nepotrebuju to trikrat tydne jako nektere moje kamaradky/studentky..proste kdyz mame hlidani tak nekam jdeme a parime treba do rana a pak jsme zase 14 stastni po vecerech doma..dokonce i cetujeme, obcas mame prodlouzeny vikend bez prcka apod. a myslim ze se nam dari skloubit prcka i zabavu spolecnou i nasi dospelou ze mame vseho tak akorat..ja myslim ze zalezi spis jak je kdo nastaveny, holt nekdo v tech dvaceti opravdu potrebuje radit cele dny a noci a nekdo ne..jako asi se vsim 
        Muppet   | 29.07.2011 18:06:21
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      První dítě se nám narodilo když mi bylo 20 a manželovi 21let. Druhé dítě se nám narodilo, když mě bylo 24let a manželovi 25let. Nikdy jsem nelitovala mít děti takhle brzo. První mimi přišlo náhodou a bylo přijato s velkou láskou hned od fazolky v bříšku  Vůbec bych neměnila. Byla a jsem a to i manžel klidnější povahy,takže berem život takový jaký je. Jsme rádi,že máme spokojenou a zdravou rodinku a kdo ví do 35let času dost. Určitě budem chtít ještě jedno miminko, musíme zkusit manželovu vysněnou holčičku. Po 35 roku už bych asi miminko nechtěla. Děti odrostou a my budem mít ještě možnost si užít dovolené u moře a jiných pro nás teď nepodstatných věcí. Být mladý rodič není nic jednoduchýho,ale pokud máte v okolí lidičky co vám jsou oporou, dá se zvládnout hravě všechno.      
      luccyk   | 28.07.2011 07:31:00
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Ja myslim, ze je to individualni, nekdo se na to citi uz ve 20, nekdo az kolem 30 nebo pozdeji.
      Ja jsem chtela dite uz v 18, vzdy jsem tvrdila ze nebudu cekat az do 28, jako moje mamka a nakonec osud chtel jinak a Adamek se mi narodil v 28   .
      Myslim, ze kdybych dite mela jako mladsi, mela bych na nej vice trpelivosti a taky bych byla vice aktivni. Tezko posoudit.
      Chtela bych jeste dve dalsi deti a stihnout to do 35 az 37, pozdeji uz si myslim, ze budu moc stara    
      plaz   | 28.07.2011 07:33:07
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        Tak a tohle tema mi neda, musim reagovat, i za cenu zamrznuti celeho pocitace :D (BOL mi proste ne a ne a nechodi). Ja jsem chtela deti mit vzdycky brzy, fyziologie, biologie, zdravotnictvi mi byly odjakziva blizke, takze jsem toho nazoru, ze tehotenstvi ve dvaceti je fyziologictejsi nez ve triceti. Navic jsem si prosla mentalni anorexii, hrozilo mi, ze diky tozhazenym hormonum nebudu mit dite nikdy, plus jsem si po tech letech boje s nemoci pripadala tak vycerpana, ze byt doma s ditetem mi prislo jako to jedine, co opravdu chci - mit pro koho zit, byt v klidu, mit smysl zivota, jine hodnoty...proste jsem nemela pocit, ze by mi melo cokoliv chybet, utikat atd. Povedlo se, otehotnela jsem, na rodicovske dodelala skolu, s pritelem jsme se vzali...male budou tri roky a ja zacinam vystrkovat ruzky, jsem doma jak na trni, chybi mi lidi, zabava, cestovani, studium..ne ze by to odnasela mala, to zas ne, jen proste nedokazu (pokud se nic nedeje - nemoc apod.) uprednostnit jeji zajmy pred svymi, delam s ni zasadne jen ty cinnosti, ktere bavi i me, pripadne ji zapojuji do bezneho provozu sveho zivota...stavte se vsichni na hlavu, ale cas na cviceni, knizku, posezeni s prateli si poste udelam. Je pravda, ze jsem hysterka, nemam trpelivost a hned vyletim, coz je ovsem mozna spise povahou, nez vekem. Spoustu veci neresim, moje maminka sili, kdyz necham Nelli prebehnout chodbu bez ponozek, usne mi na ruce venku pri grilovani apod....proste ja mam zivot, do ktereho se zapojilo dite. Ale neni to stredobod meho sveta. Jisteze ji miluju a kazdou chvilku mam v ocich slzy stesti, jak jsem na ni hrda, ale to neznamena, ze muj zivot skoncil....snad chapete, co tim chci rict, ted jsem rozhodnuta mit dalsi dite az po tricitce, s manzelem se nam borti vztah, on je o dost starsi a mame dost rozdilne predstavy o tom, jak si predstavujeme zivot, ackoliv jsem nikdy ani na vtreinu nezalitovala, ze dcerku mam, vedet driv to, co vim ted, s ditetem bych pockala, az se budu schopna chovat trochu vic dospele .... Nvim, jestli jsem to napsala - male jsou 2,5 roku, a tezce zavidim vsem maminkam, ktere jsou na rodicovske stastne, citi se naplnene a s ditetem si dokazou uzivat kazdodenni cinnosti, o vikendu jezdi jako cela rodina na vylety, s manzelem si vecer daji vinko.....tohle u nas nefunguje, manzel je porad v praci, na baraku (ja opravdu VIM, ze to dela pro nas ...)...a ja se trochu bojim, ze uz je ta propast mezi nami prilis velka na to, aby se zase spojila.
        fireangel   | 28.07.2011 07:46:52
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          jsem rada,ze tezase ctu..a rada bych te i videla...az budesmit cas a chut napis,radi se za vama stavime
          Liberte   | 28.07.2011 09:56:42
          Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          tyjo, s tim manzelem,to jsme nevedela..zapomnela jsem - o kolik je starsi?   
          janney   | 28.07.2011 17:21:59
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      No nic k chlubení to určitě není věkem .. ale i přes to že sem hóóódně mladá mamina (nebo spíše teprve budu v horizontu dní jelikož už přenáším 2 den) sem na to připravená a sem za to ráda .. Je mi 18 přítelovi 21 a ikdyž to byla "nehoda" když už to tak nazvu .. tak když už se stalo asi to tak mělo být   má to svý výhody i nevýhody být mladý rodič .. Podle mě starší rodič bude mít víc respektu než třeba já .. ale zas naopak rodič mladej bude brát ten vztah s dítkem víc kamarádsky a udělá si svůj řád kapku jinak.. ovšem samotné těhotenství .. mladší rodič má menší pravděpodobnost různých těhotenských nemocí co se dostavujou při těhotenství většinou kolem 30 let (tedy alespoň sem to četla) a pokud chce šlověk děti 2 a ne hned jen tak po sobě tak podle mě je nejleší věk pro 1 dítko cca 25 let... člověk je trochu vyzrálejší a prvním dítkem se poučí a věkem ještě zmoudří .. takže asi takhle bych to podala :) každopádně .. když už se to stane tak se nevzdávat a bojovat ..  
      halucinace   | 28.07.2011 07:47:54
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      dle mého by především měla být rodina zajištěná, protože pro dítě se potřebuje dost peněz. Já jsem moc chtěla dítě už ve 20 letech. No klasika po svatbě. Nějak se nám to nedařilo. Pak jsem změnila práci byla jsem v klidu a měla víc peněz. Já jsem spokojená, že jsem měla syna v 23 letech. Pro mě je to akorát.
      Stáňa   | 28.07.2011 07:49:27
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        (zas jsem zapomnela dopsat podstatne, dcera se narodila, kdyz mi bylo 22, ted je mi 24, manzelovi 30, male 2,5r) A presne, jako rodic si vubec nepripadam, ze by me tak nekdo bral, necitim se jako "mamina" (nemyslim to nijak negativne), ale nejak sama nevim, jak mam treba na pisku mluvit s ostatnima maminkama (kdyz je vsem dost pres tricet), ze vseho mam spis srandu, misto cteni pohadek hrajem na zahrade fotbal a jezdime na cyklovylety a tak ...
        fireangel   | 28.07.2011 07:52:58
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          Mám to stejné - mluvení s maminkama na písku mi nejak nejde i když mi je přes 30 /a to jen při mé práci chůvy k dětem - vlastní baby čekám v zimě/, obzvláště když se všechno v řeči točí jen o dětech. Osobně nepotřebuju rozebírat co a jak dítě dělá, či nedělá apod.
          A s narozením dítěte mi život snad neskončí - pořád mně bude bavit cestovat, poznávat, chodit do společnosti paod. a v rozumné míře se dá dítě do toho všeho skvěle zapojit.
          Patriciah   | 28.07.2011 09:43:09
          Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
            jako ja...nijak..pozdravim a hotovo..radeji s eklouzu s detma na klouzajde nebo lezeme po lanech.,.je s nimavetsi sranda
          Liberte   | 28.07.2011 09:58:15
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Myslím, že ideální je to kolem 25. Samozřejmě, když je člověk aspoň nějak materiálně zabezpečený. My se začali snažit, když nám bylo 26, ale nešlo to rok, Adam se narodil v našich 27. Já osobně si to nedovedu představit, mít dítě třeba v 35. Vidím to třeba u přítele rodičů, měli je pozdě a teď jsou úplně vyřízení, jen sedí doma, maximálně na zahradě. Ale to je samozřejmě o povaze člověka. Když je ale náročnější den, tak si večer připadám taky jak šedesátiletá a to jsem relativně mladá. My ho měli myslím v pravý čas. Čekat do pozdějšího věku je podle mě blbost, my měli problémy počít a být ještě starší, bůhví, jestli by to šlo. Tohle říkám kamarádkám, které si myslí, že je dost času. Se stoupajícím věkem rodiček nesouhlasím, nedávno říkali, že chtějí zvýšit věk pro umělé oplodnění na 55, to už je podle mě proti přírodě, ona ví, proč mají ženské přechod.
      angieblack   | 28.07.2011 08:03:09
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      kdyz jsem byla na stredni, tak jsem si rikala, ze prvni dite bych chtela do 25, jak se to cislo blizilo tak jsem to pomalu odsouvala dal a dal (skola, pobyt v anglii, prace, kterou jsem vzdycky chtela delat, proste se vzdy nasel duvod). V tu dobu jsem sice uz byla se svym soucasnym partnerem, ale porad byla spousta veci co jsme chteli stihnout, hlavne cestovani, pak kdyz jsme zacali zit spolu, tak nez jsme nasli byt, castecne zaridili. A az pak jsme si rekli, ze ted je ten spravnej cas. Malej se narodil kdyz mi bylo cerstve 31. A nelituju. Myslim, ze hodnoty uz mam srovnane, vim co chci, mam svoje vlastni zazemi. Neumim si sebe sama predstavit v 20-25, ze bych mela mimco. Ale vim, ze kazda to ma jinak, napr. moje sestra, ktera mela mimco ve 24 - coz je pro me nepredstavitelny....
      chezzie   | 28.07.2011 08:03:27
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Taky nemám ráda argument, že budou mít dítě, až poznají svět. To jako potom už je s dítětem nikam nepustí? To už je lidem s dětmi svět uzavřený? Chápu, že s dětmi je to složitější, ale ne nemožné.
      angieblack   | 28.07.2011 08:08:09
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        ano je to slozitejsi, a nektere veci s malym mimcem nejdou, jako vzit batoh na zada a prespat tam kde zrovna skoncis   proste jde o tu volnost, ktera s mimcem neni, proto chapu maminy, ktere nejdriv cestovaly a az kdyz se citily usazene mely mimco. ale na druhou stranu se uz ted na cestovani s prckem tesim....
        chezzie   | 28.07.2011 08:48:09
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          Jasně s mimčem to dost dobře nejde, ale se starším dítětem proč ne. To jako ty země přestanou existovat, dokud nedoroste? Tohle podle mě není argument, proč riskovat zdravotní potíže.
          angieblack   | 28.07.2011 08:50:01
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
            a co kdyz ta zenska nepotkala do 30 takovyho chlapa se kterym by to mimco chtela mit, treba moje sestrenka porodila ted v utery, je ji 42 a je to jeji prvni mimco (malej byl pocat prirozene), jasne je to extrem, ale prece to ze je starsi neznamena, ze uz dite mi nebude... sla do toho s vedomim vsech nasledku...
            chezzie   | 28.07.2011 08:54:10
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
              To už je trochu extrém, ale to nemá souvislost s cestováním. Je jasné, že když nemá s kým to dítě mít, tak se počká.
              angieblack   | 28.07.2011 09:06:51
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
                ona do 30 taky cestovala , ucila na jamaice, ted se usadila v nemecku, bezne navstevovala kamaradky v rusku, anglii...
                ale nekdy se toho sejde proste vic dohromady   ja jsem treba v 27 jako bylo tobe nechtela, bydleli jsme v praze v podnajmu, pak jsme si uvedomili, ze zustat v praze a hlavne mit tam mimco nechcem, takze jsme odesli, rok a pul jsme bydleli v 3+1 u tchyne a tchana   (no uz bych to nemusela, ale usetrili jsme docela dost penez, tim ze jsme neplatili podnajem), a mezitim koupili a zrekonstruovali byt. a rok po nastehovani do vlastniho jsem byla tehotna... kazdy ma ty priority jinde.. jsou holky, ktery chtej mimco ve 20 a jsou zensky, ktery ho chtej az ve 30 nebo i dyl... ja si taky nikdy nemyslela (kdyz mi bylo tech nact), ze budu mit dite az tak pozde, ale jsem rada, ze ho mam ted...
                chezzie   | 28.07.2011 09:13:49
                Reagovat | URL příspěvku
                • \
                  RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
                  Tak my v domečku bydlíme už asi 5 nebo 6 let. Neměli jsme na co čekat. Měli bychom dítě i dřív, ale nebyl správný čas. Já mám odstrašující případ v přítelovo rodičích, měli je pozdě a je to prostě hrůza, jak se o ně bojí.
                  angieblack   | 28.07.2011 09:23:29
                  Reagovat | URL příspěvku
                  • \
                    RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
                    vidis, ty jsi byla pripravena mit dite v tom veku, ve kterem jsi ho mela. Ja pozdeji. Navic ja jsem zastance toho mit zivot tak nejak usazeny, co se tyce hlavne bydleni a financi a az pak si poridit mimco. Pokud si to nekdo zaridi jinak je to ciste jeho vec a nekritizuju ho za to, je to jeho pohled na vec a jeho rozhodnuti, ktere mu muze vyhovovat.
                    Na jednu stranu si uvedomuju, ze pokud chci druhy mimco - jako ze chci, tak pokud to jen trochu pujde, chtela bych otehotnet az malymu budou dva, abych presla z RD zase na MD. Protoze co si budem povidat s druhym nema cenu cekat, kdybych cekala, tak praci budu hledat treba az po 40.
                    chezzie   | 28.07.2011 11:41:35
                    Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
              asi tak...rozvedla jsem se po osklive nemoci a bylo mi 28..co s tim??litala jsem si kde jsmechtela az jsem zakopla o chlapa s velym CH a ja chtela dite..ale cekani bylo povinne kvuli nemoci a pak se prislo na to zemusim jit na operaci,kde upravi spravne delohu,jelikoz jsemmela vrozenou vadu a nemohlo se kde usadit vajicko...a tak cekacka byla dlouha i kdyz jsem ve 31 letech byla pripravena a mela vse co jsem chtela...cekali jsmejeste dlouhych 6 let..a uz to vzdali,ale o to vic si ted uzivame to ze jsme s nacestovali a vyradili a mame vse pro rodinu
              Liberte   | 28.07.2011 10:02:49
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
                Já nevěděla, že už jsi rozvedená. To jsou mi novinky.
                angieblack   | 28.07.2011 10:09:01
                Reagovat | URL příspěvku
                • \
                  RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
                    ano...muj muz byl astralsky chorvat a nejak nerozdychal moji leukemii....jeho problem...ani ne po 3 letech jsme se rozvdeli a jsme dodnes pratele...nebylo to hned... a muzu kdykoliv zajet k jeho rodine na ostrov korcula a citit se jako doma
                  Liberte   | 28.07.2011 10:12:16
                  Reagovat | URL příspěvku
                  • \
                    RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
                    To je fajn, že jste zůstali přátelé. Nemáš mu to za zlé, že tě v tom nechal?
                    angieblack   | 28.07.2011 10:14:03
                    Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Mateřství jsem zakusila ve 20letech i ve 35.Musím přiznat,že oboje má něco do sebe.V těch 20 jsem nebyla tolik úzkostlivá matka,protože mi některé věci nedocházely(a Bol nebyl).V 35 jsem si naopak byla vědoma různých rizik a potíží.
      Těhotenství a mateřství jako takové jsem si asi více užila jako starší matka.
      Nikoho za jeho rozhodnutí mít dítě v tom či onom věku nekritizuju,je to jeho rozhodnutí.
      tygřímáma   | 28.07.2011 08:23:22
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      určitě je to strašně individuální a záleží na moc faktorech - především třeba žena musí mít chlapa, se kterým to dítě může a chce mít. že věk rodiček stoupá je v této době přirozené, i když samozřejmě chápu, že čím je žena starší, tím vyšší jsou zdravotní rizika.
      oboje má výhody i nevýhody. znám víc lidí, kteří pracují s dětmi a ti říkají, že na dětech je na "první pohled" poznat, co jsou jejich rodiče zač, a především je poznat, když jsou rodiče starší (tím myslím výrazně starší!).
      já sama rodila neplánovaně v 25, průměrný věk prvorodičky, z fyziologického hlediska prý zcela ideální, ale na druhé straně jsem bez našetřených peněz a bez praxe, tudíž prakticky nezaměstnatelná a neschopná sebe s dítětem uživit. rodit o 10 let později, mohlo to být naopak. ale co je horší a co lepší, to nejde posoudit.
      zuzka83   | 28.07.2011 08:25:17
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Já si myslím že nejlepší to je až jsou na to rodiče připravení a mají nějaké zázemí.Já chtěla dítě strašně od 18,ale nebyla jsem si jistá partnerama a pak jsem poznala Michala po 3 měsících chození jsme se domluvili na mimču on chtěl taky strašně moc mimčo a po 3/4 roce snažení jsem otěhotněla.El se narodila když mi bylo 25 a Michalovi 30.Musím říct že to přišlo tak akorát mít holky dřív asi bych byla víc ve stresu.To že sedíme večer doma nám vůbec nevadí.Každý si musí určit co chce a co ne.Pokud mají rodiče pocit že dítětem život konči a jsou to jen starosti,budou uvazaní u domu nezajedou si na dovču tak si myslím že by měli s dětma počkat
      Voraba   | 28.07.2011 08:40:44
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Na rodičovství je každá žena připravena jindy a vetšina tady bude obhajovat právě svůj věk,kdy se staly matkami.Já otěhotněla v 21 letech a ani na minutu jsem nezalitovala,i když to bylo neplánované.Dovolím si říct,že po 30-ce bych už dítě nechtěla,nějak si nedovedu představit,že by mi stačil dech na to,abych s ním vyváděla jako teď ve 23 letech.A rozhodně nemám pocit,že by mi život utíkal mezi prsty.Nemám problém celý den blbnout s Kájou a večer jít posedět s kamarády nebo jet na týden na dovolenou do Chorvatska,kterou jsme s Kájou nedávno absolvovali.Pokud chce mít ale někdo dítě po 35 roku,proč ne?Moje mamina je právě těhotná a je na ní vidět,jak si těhotenství užívá a jako bonus si konečně splnila sen a bude mít chlapečka 
      cukrblik   | 28.07.2011 08:50:05
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      já měla Kvítečka ve svých 27 letech a někdy mám pocit, že to bylo snad brzy   myslím si, že každý má na to svůj názort, někdo ve svých 35 se na rodičovství necítí a jiný zase ve svých 20 letech to zvládá levou zadní. hodně lidí čeká až si udělají dobré zázemí, co si budeme povídat, takové dítě je finančně náročné, někomu je přednější kariéra.
      ivulisek   | 28.07.2011 08:56:17
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Ja jsem nechtela mit deti pred 24-25 lety a to se mi nakonec podarilo i kdyz v te dobe jsem byla rozhodnuta to posunout jeste o par let dale. Muj manzel mel ale prvni dite ve 40 letech a vsechno je skvele a jak ma byt.Myslim si,ze kazde ma sve minusy a plusy a ze zalezi hodne na tom v jake situaci se dany clovek nachazi.Pokud je zabezpeceny a citi se na to,ze opravdu dite chce a potrebuje,pak klidne ve 20. V pozdejsim veku je tam vic rizika me osobne by asi mrzelo, kdybych pak nemela moc energie si s detma hrat ( fyzicky narocnejsi hry)az jim bude treba 10 let. Ale neodsuzuju nikoho - ani matky co maji dite ve 39-40.Po 40 mi to ale uz jako dobry napad neprijde..me osobne.U chlapu je to jedno,ale myslim,ze by to meli stihnout do 50tky   
      janney   | 28.07.2011 08:56:36
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      já otěhotněla ve 22 a dcera se mi narodila týden před 23 narozeninami. Nemáme koupený byt, bydlíme v podnájmu, nemáme obývací stěnu, v kuchyni nám chybí stůl a židle, ale na všechno postupně šetříme a dovybavujeme (jednou si to stejně odvezem třeba do "našeho"). Takže my jsme zrovna příklad toho, jak to asi nemá vypadat   Ale já jsem ráda, že jsem nečekala do 30 a víc. Už od 18 jsem chtěla dítě, měla jsem vždycky děti hrozně ráda, od 12 jsem se starala o miminka od tet a kamarádek. Když jsem otěhotněla, neměli jsme kde bydlet, přítel neměl práci a sehnal si ji v podstatě až dva měsíce před porodem (takže jsme byli hodně na dně a někdy fakt nebylo co do huby). Ale vyhrabali jsme se z toho a teď jsme jakš takš finančně vyrovnaní. Tohle je asi nevýhoda toho, mít dítě brzo, bez zázemí, bez financí atd. Dlouho se studuje, na dítě není čas, než mladej člověk stihne všechno zařídit, koupit, vybavit, tak mu je 30 a honem dělá děti. Já jsem si vždycky říkala, že "nějak se to udělá". V pozdějším věku bych možná už měla hypotéku a auto a vybavení, ale zase by přišlo něco dalšího, proč to dítě nemít a pořád by se to odkládalo. Nehledě na to, že v 50 letech chci mít už klid a nestarat se ještě o puberťáka   Cestovat můžeme i s dítětem a možná mě to bude i víc bavit s ním, než bez něj. Alkoholu zase tolik neholduju, aby mi chyběly víkendové pařby (jo, občas si zastesknu, ale mám chlapa, co pohlídá, kdybych potřebovala s holkama někam zajít), procestováno mám taky, co jsem chtěla (Skandinávii). Prostě chci být ještě čupr mamka, až bude malá chodit do školy a bude vymýšlet výšlapy (třeba  ), nevím, jak bych na tom byla ze zádama ve 40 letech (jako moje mamka, která se ve 40 bez Brufenu ani nezvedne). Jinak ostatní lidi neřeším, kdy maj děti a nekecám jim do toho. Každej se na to cítí někdy jindy... 
      Gastrica   | 28.07.2011 09:25:35
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Já budu radikální a omlouvám se za to. Podle mě trend užít si dokud je čas a cestovat a flámovat a pak se najednou uklidnit a žít spořádaný život je blbost. Mít dítě po 35 jen proto že dělám kariéru a chci poznat svět je blbost ještě větší. Ale já za to ty maminky neodsuzuju, já je jen nechápu. To jako po tom co se ti narodí dítě tak už nemůžeš cestovat? Nemůžeš se nikam podívat protože máš nějakou přítěž? Já jsem to brala přesně naopak. Měla jsem dítě jako mladá, 25-letá proto, abych až budou děti dospělé, tedy 20-leté, já budu mít 45, hodně peněz    , nebudu muset splácet milion věcí (doufám) a budu mít peníze právě na to cestování a užívání si. A klidně s dětma, vždyť dítě není přítěžek v batohu, dítě je součást mého života. A myslím že pak si to užiju i víc, než teď když na cestování bych stejně peníze neměla, splácíme hypotéku a dělám si v práci jakous takous kariéru. A také by si ty maminky mohli uvědomit že my tu řešíme že nám pracující babičky nemůžou pohlídat miminko, ale pokud má někdo dítě ve 40, tak jestli bude dítě stejného názoru, nemusí se těch vnoučat vůbec dožít. A co bude dělat v těch 80? K čemu potom je že udělal skvělou kariéru a zcestoval celý svět? Bude prohlížet fotky a přemlouvat syna/dceru ať mají dítě.
      A ještě jeden poznatek - ve spoustě případů nejde vůbec o věk, ale o to jaký ten člověk je a jak se k dítěti a k mateřské postaví. Mám ve svém okolí maminku která s dítětem cestuje kde může a užívá si ho maximálně a také ho měla hodně pozdě. A pak je jedno jestli jí je 18 nebo 35. Ale také znám maminku která měla první dítě v 37 a po mateřské, tedy po půl roce nastoupila zpět do práce, aby se její slibná kariéra nerozplynula. A dítě je 9 hodin denně v jeslích  
      luciasek84   | 28.07.2011 09:26:32
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        Luci, já s tebou souhlasím plně a ve všem. Jen jsem to nechtěla psát tak na plnou hubu.
        angieblack   | 28.07.2011 09:29:32
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        a co pripady,kdy ani nemaji sanci mit dite driv nez v 35 a pozdeji?? a nezbyva jim nic jineho nez penize utracet za cestovani a flamovani...to je take hrich???navic ja nic spatneho na jeslich od 6 mesicu nevidim...a cestovat se da porad kdyz se chce...a to ze neuvidi sva vnoucata??/to podle me neni podstatne...detem se do zivota stejne nema kecat kdyz vyrosotou..radit ano,ale tot vse a at maji prece deti kdy chteji
        Liberte   | 28.07.2011 10:08:47
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          Lucka asi myslela ty lidi, kteří by je mohli mít, bez zdravotních problémů.
          angieblack   | 28.07.2011 10:12:31
          Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          Ale Jaru, tak samozřejmě že zdravotní důvody nebo to že nemáš partnera do této kategorie vůbec nepatří, to zas ze mě nedělej takovouhle fůrii :))
          Já si myslím že vidět 6-měsíční dítě jen od pěti večer na 2 hodiny než ho dáš spát, že na tom nic dobrého není.
          A uvidíš jak budeš mluvit až ti bude 80, jestli ti nebudou vnoučata chybět, případně neřekneš že jsi ráda že je máš.
          luciasek84   | 28.07.2011 10:20:16
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
              no sice chybet muzou,ale ja nemuzu kecat do deti...a jestli si budu v 80 vubec tohle uvedomovat,ja doufam,ze uz tu nebudu nikomu prekazet
            Liberte   | 28.07.2011 10:26:07
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
              Já jsem psala přemlouvat, ne jim to nařizovat a hlvaně doufám že budu mít se svýma dětma skvělý kamarádský vztah až budou dospělé, že jim budu vlastně kecat do všeho   
              luciasek84   | 28.07.2011 10:43:14
              Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        No tý jo, tak zrovna od tebe bych tohle vůbec nečekala - nic ve zlém  

        Jsem totiž z té kategorie, co nechápeš a já zase nechápu, jak se to nedá nechápat, krásná čeština  

        Chtěla jsem před mimčem stihnout pár věcí: najít super chlapa, dodělat VŠ, co nejvíc poznat a naučit se, podívat se do světa, mít dobrou práci a bydlení a něco si našetřit.

        Vše se mi to povedlo do 27 let, jenže ta první podmínka mi po 7,5 letech vztahu dala paráááádní kopačky...má deprese neznala tenkrát mezí také kvůli tomu, že "jsem přece už chtěla to dítě".

        Hodila jsem to za hlavu a vzala to jako dar si ještě chvíli užívat a myslet jen na sebe, jinak bych se fakt zbláznila...no a šup...ve 29 jsem otěhotněla se stávajícím miláčkem a ve 30 se mi narodil Eliášek.

        Samozřejmě, že s dítětem můžeš cestovat, ale už to NIKDY nebude stejný, svým způsobem to prostě přítěž je, jakkoliv jí zbožňujeme. Už se prostě nejde jen tak rozmyslet, sednout na net, booknout letenky do Paříže a týden si tam trajdat po kavárničkách a líbat se pod Sacre Coeur. Už to po nějakých pár let bude jen pečlivé plánování, family club v resortu a vhodné klima pro prcka.

        Ano, je to sobecké pojetí...a to velmi...ale nikomu to neubližuje, je to dobrovolné a s vědomím toho, že ve 30 mám méně vajíček než ve 20 a že budu mít děti na krku déle, než mladší maminky.

        A že si to odrodím a vychovám brzy a pak budu mít spousty času a peněz na cestování...no nevím, Luci, když se tak podívám na sebe, jak mamču vytěžuju s hlídáním (samozřejmě se hlásí dobrovolně   ) a že jsem si teď k rodičům přišla půjčit nemalý obnos na splnění snu (koupě domku)...no jestli budou mé děti po mně, tak potěš teda      
        Terča80   | 29.07.2011 10:41:12
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          Tak já myslela cestovat až budou děti větší...já teď ani nemám peníze na to abych si takhle cestovala:)) Plánujeme Ameriku, ale to je hudba tak za 15-20 let :)) Jojo, teď pár let to bude přesně to plánování family friendly hotelu, ale jak už jsem psala, pak budu mít děti dospělé a já budu mít spoustu času a energie "dožívat" v relativně mladém věku.
          luciasek84   | 31.07.2011 19:48:25
          Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
         
        Honafa   | 31.07.2011 17:23:26
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Na tuto otázku není žádná správná odpověď   Vždy záleží na konkrétním člověku, jeho vyspělosti a připravenosti mít dítě. Být jen na mně, chtěla bych dítě kdykoliv a jakýkoliv věk by pro mne byl přijatelný... jedinou "podmínkou" pro mne bylo dokončení určitého vzdělání (minimálně maturita). Netoužila jsem po kariéře, ani jsem si nestanovovala nejvhodnější věk. Problém ale je, že v životě některé věci tak úplně naplánovat nejdou. Takže své první dítě jsem měla ve 36 letech. Syn má 3 a půl a za celou dobu jsem neshledala žádná negativa vyššího věku. Otěhotněla jsem hned na první pokus, těhotenství bylo naprosto bezproblémové, já byla v neustálém pohybu a aktivní až do porodu. Fyzicky si připadám lépe, než v 25 a nemám nejmenší problém s prckem vymýšlet blbosti, lézt s ním po čtyřech, prolízat tunely, jezdit na výlety, dovolené... jezdíme na kole, na bruslích, chodíme na dlouhé procházky a výlety. Nepřipadám si stará, unavená ani opotřebovaná   Nejsem ani přecitlivělá stará matka, nad spoustu věcí se dokážu povznést, spoustu věcí neřeším, nekladu důraz na blbosti a všechny životní hodnoty a názory mám dobře srovnané. Něco jsem si odžila, zažila, vyzkoušela, procestovala a nemám pocit, že by mne dítě v jakémkoli směru omezovalo. Na rozdíl od Liberte zastávám názor, že nejdůležitější je to, co se vloží do dítěte do tří let a ráda si užívám náš společný čas, hry a zkoumání světa, nemám pocit, že mi něco utíká, neobtěžuje mě to, jsem vyrovnanější, klidnější. A k tomu všemu přispívá i další výhoda pozdějšího rodičovství, a to finanční zabezpečení a určitá existenční jistota. Neříkám, že je to návod hodný následování, ale životní styl dnešních žen se zásadně změnil, prodlužuje se věk, zlepšuje se zdravotní péče... a to všechno je příčinou stoupajícího věku rodiček. Ještě nedávno byla 40-ti letá žena stařena, dnes je to aktivní "mladá" žena  
      Sphinx   | 28.07.2011 10:14:15
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        pockej...ja to beru tak,ze dite ma naprosotou volnost ve vymysleni her a napadu a fantazie a ja se zucastnimprave vsech ptakovin...a roste jak drivi v lese je prave to,ze ma tu naprosotu volnost pro hru...jasne ze mame par veci jako rezim..spani,jidlo,zuby atd...ale jinak je panem sve fantazie a bavi me se spolu
        Liberte   | 28.07.2011 10:18:32
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
          No tak volnost pro vymýšlení her a neomezený rozvoj fantazie má taky. Netlačím ho do žádných kolektivních, řízených aktivit. A pochybuju, že matky obecně (až na pár odstrašujících případů) diktují tak malému dítěti s čím a jak přesně si má hrát   Přesto můj syn neroste jako dříví v lese. Tím vkladem je to, že se mu snažím ukázat nové věci, zajistit přísun podnětů, právě pro rozvoj fantazie a variability her. Hodně čteme, o všem si povídáme, snažím se neustále rozšiřovat jeho obzory a zárověň ho nenásilnou formou naučit určitým pravidlům běžné společnosti, nastavit hranice co je správné a co už ne. Ukážu mu, jakými aktivitami je možné trávit volný čas, že existují i jiné fyzické aktivity, než jen houpačky a prolézačky. Učím ho, že existují různé kostky, skládačky, puzzle a co s tím... ale co si z toho pro svou hru vybere a čemu se bude věnovat, to už je jen na něm. A ideální čas pro všechny tyhle společné aktivity je právě do těch tří, čtyř let, kdy je to malé dítě jako houba, lačné nových informací.
          Sphinx   | 28.07.2011 11:45:10
          Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        Pod tvůj příspěvek bych se klidně mohla podepsat    Vystihla jsi to perfektně podle mého názoru.Taky se k diskuzi vyjádřím,ale až ta moje zlobilka večer usne,ať si můžu utřídit myšlenky  Teď sice spinká,ale je to jen na chvíli a to si stihnu jen pročíst nové příspěvky 
        veverka77   | 28.07.2011 14:50:04
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        naprosto souhlasím, mám na to stejný názor     
        Eva74   | 28.07.2011 19:36:32
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        také souhlasím. Můj případ je tento. Miluji děti. Vychovala jsem o jedenáct let mladší sestru a zhruba od 20 let jsem čekala na toho prince..Přišel ve 24 letech a mimi se nedařilo asi rok. Pak jsem byla nakonec ráda, protože to byl rozmazlený zbohatlík, který sice měl dobrou budoucnost,ale naše děti by byli zřejmě rozmazlení a vybíravý stejně jako on. Pakpo rozvodu rodičů byla nuce¨na žít v podnájmu s mým bývalým manželem , který děti nechtěl a navíc opět špatná povaha vše bylo na mě, byl to sobec a maminčin mazánek, který mě jen využíval. Tak uběhlo dalších 5 let a já ve svých 30 letech poznala mého nynějšího manžela. Vzali jsme si hypotéku a dodělávali při tom dva roky domeček.O miminku mi řekl asi po půl roce našeho vztahu. Bohužel to nešlo a tak jsme se prvního otěhotnění dočkali v mých 33 letech - což nevyšlo a poté po roce ve 34 letech. Nyní jsem 33tt a je mi čerstvě 35 let. Manžel je mladší o 4 roky. Až teď máme vše a jsme rádi, že zvádáme hypotéku.Že je pro mimi pomalu nachystaný pokojíček a vůbec to pro nás nebude ztráta času, těšíme se na každý okamžik s ním. Nacestováno něco mám a nic mi chybět nebude. A když vidím mladší sestru, která byla ráda, že jim moje mamka propůjčila byt (státní) a teď se mačkají v 2+kk a švagr je bez peněz-ona kdyby neměla stavební od mamky- asi by to nezvládli. Řve na švagra a i na malého je tvrdá- někdy řve kvůli úplné blbosti...vše má své pro a proti
        Markytánka11   | 01.08.2011 12:08:52
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      jak už se zmiňovalo, podle mě na každého to přijde jindy, a když jsou rodiče připravení, je jedno, jestli ve dvaceti nebo ve třiceti. Zdravotní sránku posoudit neumím, nikdy jsem to až zas tak nezkoumala.
      Já začla uvažovat o dítěti, když se blížila třicítka. A jak už to tak bývá, když člověk ještě ani moc nechce, povede se napoprvé... Za mě klidně to mohlo být později, až teď ve 34letech mám pocit, že bych si to dítě spíš užila a zvládla... I těhotenství probíhalo v pohodě, v šestém měsíci jsem byla v tatrách a ve slovenkém ráji, pracovala jsem až do konce... Malý je zdravý, až na omezení provozovat vrcholový sport...Možná občas mám pocit, že nemám tolik elánu jak ve dvaceti, ale dřív bych dítě určitě nechtěla... A ne z důvodu užít si, prostě jsem se na to necítila...Mám pár známých, co mají 4Olet, děti v tahu na vysoké a oni jsou jak dva důchodci...
      A to že se posunuje věk rodiček? Dřív se nechodilo tolik na vysokou, od osmnácti se pracovalo, takže dítě po dvacítce nebyl problém. Dneska je hodně lidí na vysoké, takže se to tím pádem posouvá... Jestli je to dobré, to musí posoudit lékaři, ale v ném okolí nevím o nikom kdo by měl problém kvůli toho, že rozhodl mít děti po třicítce...
      moninif   | 28.07.2011 10:32:41
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Ja měla první dítě když mi bylo 21 druhé ve 23 a třetí ve 27. Vždy jsem chtěla mit dětí brzo protože rodina byla pro mě hodně důležita. Ted se už jenom budu těšit jak mi ty moje nezbedové porostou. Pak si nastoupím zase do práce a budeme si žít normální rodinný život. A až mě už jako pubertáci nebudou potřebovat a budou se těšit kdy vypadnu z domu, tak budu z manželem cestovat. Pak mi oznámi že budu babičkou a ja si konečně užiju svoje vnoučatá. Doufám      .
      Lubka   | 28.07.2011 10:49:07
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Přidávám se k názoru, že je to individuální. Tak budu psát o sobě. Myslím, že ideální věk je kolem těch 25. V 18-ti, 20-ti jsem se rozhodně na dítě necítila a studovala. Ve 24 letech jsem se rozešla s přítelem se kterým jsem byla 5,5 let, takže mi bylo více méně jasné, že to do 25 nestihnu. 2 měsíce před mými 25 narozkami jsem poznala svého manžela, ale dítě jsem hned teda rozhodně nechtěla. A tak čas plynul a já měla 29 let a o dítěti jsme mluvili čím dál častěji a přesto, že jsem ještě nedodělala školu (chybí dopsat bakalářka a jít ke státnicím), rozhodla jsem se pro mimčo. Už jsem nechtěla čekat, nastal ten správný čas. Těhotenství bylo zcela bezproblémové, po celou dobu jsem chodila do práce a ještě pár dní před porodem běžela na autobus. Ale když se malý narodil v mých 30ti, kolikrát jsem si říkala, že jsem ho měla mít dřív.   A to jsem hodně aktivní maminka, která s ním každý den nachodí kilometry. No jenže Patrik je syn svých rodičů a tudíž moc moc aktivní. Hned chci dítě další, přece jen už nejsem nejmladší.

      A pak mi si můžeme posouvat hranice, ale přírodu neobalamutíme, vypadáme sice i v 50ti na 30 let, ale? Má svůj důvod, že těhotenství jsou, čím je žena starší, rizikovější. A proto za mě, nikdy neříkám jakékoliv mladé holčině, že má ještě čas. Stejně tak by mohla říct mně, že už jsem na dítě stará, i když se tak necítím a jsem aktivnější než jiná 20ti letá. Jsem si vědoma, že čím starší jsem, tím víc vystavuji své budoucí dítě rizikům.
      Ale to je za mě, můj názor. Jak říká můj gynekolog, je těžké, když se žena začne snažit o první dítě ve 37 letech a díví se, že to nejde.
      Tak aby to někdo špatně nepochopil, ne že už se snaží třeba od 27 nebo 30, ale začne se snažit až v těch 37 letech o první dítě a pak se díví, že to nejde.  
      LenkaM23   | 28.07.2011 10:51:25
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      já myslím, že až tak na věku nezáleží... já napřed chtěla dítě hned v 18:D nedarilo... nasštěstí... pak sme se rozešli a já se zapřísáhla že si budu užívat a dítě až ve 28-30..a ejhle.. 23 a dítě na krku:D nevadí mi to, ale já se necítím dospěle..jsem pořád pubertální holka, která má ráda zábavu,je pro každou špatnos, a chudák tobi ji bude muset trpět a absolvovat semnou až bude větší:D:D: ted ho jestě nechávám se rozkoukat na světě:o)hlavní je kde bydlet, a mít náké penize.. a neumřít hlady:o)
      amalie2011   | 28.07.2011 11:34:19
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Ještě jeden malý příspěvek   Není možné určit ideální věk a dobu na to mít dítě, není to tabulková záležitost, každý to má úplně jinak a taky k tomu má různé důvody. Důležité je, aby na to byl člověk dostatečně zralý, aby se dokázal vyrovnat s tím, že dítě je velký zásah do života, určité omezení a velká odpovědnost, které se už nikdy nezbaví. Život s dítětem už nikdy nebude stejný, jako před, což ale rozhodně neznamená, že bude horší a složitější  
      Sphinx   | 28.07.2011 11:55:48
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      nejlepší věk dle mě je kolem 24 let
      Mysulatko   | 28.07.2011 12:29:21
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      v cervnu 
      Maruska na konci srpna taky nebyla spatna, ale ten cerven je asi lepsejsi
      zajic   | 28.07.2011 12:54:50
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      mně se Nikinka narodila v 25. Zdeňkovi bylo 34. miminko jsme plánovali a jsem moc ráda, že ji máme.   ale kdybych měla partnera stejně starého nebo jen o málo staršího než jsem já, asi bych měla mimi později, ale vždy jsem chtěla do 30. řekla bych, že nejvhodnější věk na to mít dítě neexistuje. je to individuální a každého věc. já jsem chtěla přivést na svět dítě až v době, kdy jsme pro něj měli zázemí, stabilní finanční situaci a "svobodného" života jsme si užili už dost, zároveň do doby, kdy ve vyšším věku se zvyšují problémy s otěhotněním a je větší riziko zdravotních komplikací
      Moňulínek84   | 28.07.2011 13:38:26
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Můj manžel to jednou řekl krásně. A dovoluju si s ním souhlasit: "Ženská by měla mít dítě do 25 let..." Nešlo nám to, tak protáhnul na 30, to jsme se vešli i s nejmladším:-). "...aby nebylo nucené vyrůstat v domově důchodců." Jeho máti naposledy rodila ve 40, otci dítěte bylo 50, věděl, proč to říká.
      polova   | 28.07.2011 13:50:07
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
             
        angieblack   | 28.07.2011 13:51:57
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        tak já teda nevím, ale znám holku co, má starší rodiče (narodila se když matce bylo 36 a otci 42) a nikdy mi nepřišlo, že by si ztěžovala, že má staré rodiče. Mamku tahá na brusle, na aerobik apod.. Myslím, že kdyby její otec neprodělal vážnou nemoc, tak podnikají i jako rodina výlety kamkoliv... není o to věku, ale životním postoji...
        moninif   | 28.07.2011 14:42:10
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
        To byla ještě ta generace lidí, co už v padesáti vybírali rakev a sepisovali si smuteční řeč   I když zrovna moji rodiče se vymykají. Jsou velice aktivní jak fyzicky, tak myšlením, oba jezdí na horském kole a úplně živě si umím představit, že by dneska vychovávali nějakého puberťáka  
        Sphinx   | 28.07.2011 15:00:58
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      mno jak u koho Vlada se narodil kdyz mne bylo 24 Ani ve 29 a ted treti a mne je 32 :D a vim ze sem byla divoka divozenak a nelituji toho aspon sem se vyradila a mam klid ,ale nektere by nemli mit deti ani ve 40 :-) Nezalezi na veku podle mne ,ale na charakteru zeny ..:-)
      kaacca   | 28.07.2011 13:52:40
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Nejvhodnější věk asi neexistuje, ale je fakt, že teď je moderní mít dítě později a dělat kariéru. Dřív bylo normální mít děti ve 20, teď je moderní dělat kariéru. Já ale kariéristka nejsem a dítě jsem chtěla už snad od 18, nakonec jsem měla Neli ve 22,když jsme se čerstvě nastěhovali do svého. Teď je mi 24 a mam druhé dítko, to už je ale neplánované. S odstupem času si řikám, že jsme klidně mohli ještě rok,dva počkat. Ale je to takhle a vůbec toho nelituju. Dětmi přece život nekončí a já se dál věnuju svému velkému koníčku-tancování a už teď se těšim až děti odrostou a my si s manželem budem užívat cestování ve středních letech  a kdo ví,třeba si za 10let pořídíme ještě benjamínka  A řekla bych,že taky neřešim spoustu věcí, co některé starší maminky
      akilah   | 28.07.2011 14:55:26
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Mě příjde na první dítě optimální věk cca 26 let. Asi záleží i na finanční situaci a vztehu maminky s tanínkem a na individuální vypslělosti. Já myslím, že ve 22 kdy se mi narodil Toník už jsem vyspělá a někdo třeba ještě ne. První dítě po 35 letech bych nechtěla. myslím že se člověk rychleji unaví, těhotenství je rizikovější a potom dítě odroste a člověk jde skoro hned do důchodu :)mě až tonda odroste tak ještě můžu cestovat a užívat si a budu stále ještě mladá. Ale myslím že to je každého věc. Mě se spíš moc nelíbějí 16 ti leté maminky. myslím že mají ještě čas i když si hodně holek v tom věku miminko přeje. Ale péči pak stejně rády přenechají v hodně případech svojim maminkám apod.
      medox   | 28.07.2011 17:01:50
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      U každého je to asi jinak, ale tak nějak se přikláním k tomu, že je asi lepší mít první děťátko do třiceti let. Samozřejmě to platí pro ženy, které netrápí zdravotní problémy, mají po svém boku fajn chlapa a jisté zázemí. Já jsem teĎ moc ráda, že do těch třiceti stihnu obě děti.  Neodsuzuji maminky starší, jen ta rizika každým rokem rostou a každá z nás chce především zdravé miminko. 
      Evulik25   | 28.07.2011 20:16:42
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      nejlepší je pořídit si dítě, když se na to oba rodiče cítí   každý na to dojde jindy a někdo si nechce pořídit děti vůbec a taky je šťastný.. já jsem pro dítě do 35let, ikdyž je mi právě 35 a ještě jedno mimčo chceme  

      jako mladší maminka (26) jsem si první těhu užívala, všechno bylo ohromné a nové, byla jsem ze všeho vyplašená a taky jsem byla aktivnější, chtěla jsem pro miminko všechno nejlepší..
      u druhého těhu (34) už jsem byla klidnější, vyrovnanější, víc si vážím každé chvilky s miminkem, protože vím, že to strašně rychle uteče, nemusím mít všechno, ale mám víc obav, co se všechno může stát  
      jezurka   | 28.07.2011 20:45:24
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      hodne osemetne tema,kazdeho vec jak se citi..
      ja se ve 20 necitila,i kdyz jsem mela partnera a zazemi.
      Ale do tech (bez tri mesicu 29 )kdy jsem porodila alexe,tak jsme se vyblbnuli,postavili si dum,ziskali praxi v praci a jsem za to rada..sice ted jako starsi resim vic blbosti nez kdyby mi bylo 20..
      druhe dite se narodi v mych 30 a jsem fakt spokojena.
      dyl uz bych nechtela,to chci mit pak zase uz klid a uzivat si s detma radosti a dovolene.
      partner je stejne stary.
      Andrea81   | 29.07.2011 07:20:09
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Nikdy.Je daleko snažší a pohodlnějsí si pořídit smečku štěnat než jednoho potomka.
      Val.J35   | 29.07.2011 21:55:14
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      podle mě existuje v každou dobu tisíc důvodů, proč dítě mít a stejně tak, proč ho nemít. když pominu lékařská doporučení ohledně ženské reprodukce, tak je dost individuální, co převáží. já jsem třeba nikdy děti neplánovala a moc jsem s nimi ani nepočítala. náhoda ale chtěla tomu, že si mě dítě pořídilo v mých 29 a přijde mi to akorát. nedokážu si představit sebe jako rodiče ve 20, hlavně mentálně, nedokončená škola, bez určitých zkušeností. kdybych měla dítě plánovat, tak asi rozhodují kritéria jako partner, bydlení, finance, možnost návratu do práce. mám kolem sebe spoustu kamarádek, které nemají, s kým by rodinu založily. prostě ti chlapi nejsou. a pokud toho pravého potkají (potkáme) až v 35, tak proč dítě nemít až v tomoto věku?
      Emma123   | 31.07.2011 20:14:20
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Marťase jsem měla ve svých 22 letech.´Výhody:nic moc jsem neřešila,měl tak setinku věcí co má teď Mareček,byla jsem míň unavená.Nevýhody:podnájem,finančně úplně někde jinde a moje jakási nevyzrálost.
      Mareček v mých 32 letech.Výhody:naplánované dítko,užívám si ho naplno-každý den.Nevýhody:únava,větší úzkostlivost.
      je to individuální u každého.
      Jasma   | 31.07.2011 22:46:49
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Kdy je nejlepší mít dítě?
      Nesouhlasím se stoupajícím věkem rodiče, protože myslím, že tělo je na úlohu rodiče nastaveno v plné síle a to po 30 podle mě klesá, takže pak je to fyzicky zbytečně náročné, zvláště pro ženu.
      Jenže jak všechno stihnout do dvaceti a pak mít dítě?To nejde, trochu zodpovědný člověk šetří peníze , buduje zázemí...chápete.To se pár let po tom co vylezu ze školy nedá zvládnout.Tak trochu bludný kruh a žádná rada není ta správná. U mne ,jakožto průměrného občana, jde především o peníze.
      veru-beru   | 01.08.2011 11:55:14
      Reagovat | URL příspěvku

Téma: Diskuze DNE (strana 2)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×