Stolování

  • Jak již bylo výše zmíněno, jakmile se dítě dokáže samo posadit, je vhodné učit ho jíst u stolečku nebo dětské stoličky, která musí být bezpečná a musí mít atest.
  • Po 12. měsíci je možno postupně učit dítě jíst lžičkou, jídlo již připravujte dělené, tzn. k obědu dávejte na talíř zvlášť např. pomačkané brambory, šťávu, nasekané maso, zeleninu, už ne jednolitou kaši.
  • V tomto období již používejte sůl s obsahem jodu a fluoru.
  • Jídlo musí být barevně pestré, přiměřeně teplé a v množství, které dítě sní.
  • Během jídla buďte trpěliví, nespěchejte.
  • Potraviny střídejte, aby výživa byla vyvážená a dítěti se strava neznechutila.
  • Dítě neokřikujte, trpělivě vysvětlujte klidným hlasem.
  • Postupně je učte zacházet se lžičkou a brát si samostatně kousky - např. kousky pečiva prsty.
  • Jídlo má být lákavé již svým vzhledem!
  • Nikdy dítě nenuťte jídlo dojíst, když dává najevo, že už nechce. Mohli byste tak přispět k projevům nechutenství.
  • V mezidobí nikdy nedávejte piškoty nebo jiné pochutiny, dítě se může tak zasytit, že vámi připravené jídlo už nebude chtít.
  • Nikdy během jídla nepouštějte televizi či video, je třeba, aby se dítě naučilo soustředit se pouze na jídlo.

autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská

garant: prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související články

Stolování - diskuze

Poradna

Intraduktalny papilom prsnika

| Malka | 31.01.2017, 09:23

Dobry den. Zaujimal by ma vas nazor na moj problém.. pred 2 týždňami som bola operovana. Intraduktalny papilom prsnika. Vcera mi bolo telefonicky oznamene ze papilom sa nepodarilo kompletne odstranit. Je nutne ma este raz operovat o dva dni to mam orist prekonzultovať . Papilom bol oznaceny drôtom 24 hodin vopred a hned na to bol prsnik zosnimkovany kde sa na nho vyvíjal zvyšeny tlak. Je mozne ze sa oznacenue pohlo? Je vobec normalne označovanie drotovou metodou 24 hodin vopred (lebo uz to sa mi zdalo divné?. Ako je mozne ze sa "nepodarilo" papilom kompletne odstranit. Odstranili teda aj kus zdraveho tkaniva? O dva dni ma caka termin ohladom vysledku z toho nalezu. Vobec neviem ako reagovat. Som v šoku.. Nebude mat vpliv taketo zasahovanie do mliekovodov v buducnosti napr. na kojenie?

Omlouváme se, toto je dotaz, který směřujte na onkologa.

Baby on line

Mgr. Miloslava Kameníková | Babyonline | 01.02.2017, 21:06
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce