Inzerce
Inzerce
Inzerce

Moderní žena - diskuze

Příspěvek z diskuzí: Diskuze DNE (strana 2).

  • Moderní žena
    Zaujala nás diskuze s poukazem, zda to generace našich maminek a babiček neměla náhodou těžší než současná moderní žena.
    http://www.babyonline.cz/diskuzni-klub/co-na-to-rikate-precetliy-jste-vase-prihody-co-uz-bych-neprezila?site=486&id=785164#record785164
    Čím to podle Vás je, že dnešní žena na rozdíl od předchozích generací nestíhá? Zúžila se schopnost ženy zcela svůj život podřídit péči o děti a domácnost s rozšířením profesních možností, či problém tkví v něčem jiném?
    Baby on line   | 27.07.2011 06:27:34 | Reakcí: 22, poslední: 31.07.2011 17:36:55
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      asi je tovse tim,ze tehdy fungovali rodiny a pomahali babicky a sourozenci apod...jinak taake deti nikdo extra nevychovaval...brali ho na pole,kde ho polozili do stinu apod...osamostatnovalo se drive a bylo zvykle na kohokoliv...a jesle se objevili uz nekdy v 50 letech a stejne porad byla nejaka babicka ci sousedka...ja treba bych uvitala jesle a radeji chodit do prace a vracet se k detem s cistou hlavou,nez jak ted ,3 roky doma a byt uz nonstop nastvana a utahana ...a me osobne by stacilo teda 1,ja vic nechtela,ale z okna je vyhodit nemuzu,to by me zavreli
      Liberte   | 27.07.2011 06:43:16
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Já to nechci nějak srovnávat, každá doba a generace je jiná a má jiné možnosti... Navíc dneska je i moderní říkat, že nestíhám, což je občas i pravda, protože čím víc aktivit, tím víc je člověk "in"...
      Já si třeba myslím, že to mám jednodušší než moji rodiče. Zatím :-)
      moninif   | 27.07.2011 07:02:30
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      souhlasím s liberte, dřív to bylo hlavně o rodině, pořád byli při ruce babičky, tetičky, pratetičky apod. V dnešní době se půlka rodiny od sebe x stovek km vzdálená, takže takováto pomoc neexistuje, k tomu připočtěte mnohem pozdější odchod babiček do důchodu, opět mínus pro "odložení dítka k babičce". I já kdybych měla na jesle a hlavně, kdyby v přístupném okolí byly, jsme dávno v klasickém pracovním procesu a né zavřená celý den doma se svýma myšlenkama a obavama o budoucnost. Dřív se děcka tahaly všude s sebou a musely se odmala o sebe umět postarat, byt pod dohledem starších sourozenců nebo ostatních potomků z vesnice.Dnes je to samé opečovávání a strachování, to nesmíš, tam nesmíš, ot nedělej. Furt se všecko omývá Savem a podobnými dezinfekčními sajrajty-od toho se odvíjí samá alergie, astma apod, děcko je co chvíli nemocné a maminka stejně trčí doma kvůli OČR.Začarovaný kruh. No ale nepodlehněte iluzi z reklamy, že v domácnosti máte samou bakterii, venku co chvíli střílí šílenec a okrádají bandy zlodějů.
      A nikdo mi nevymluví,že největší problém oněch nestíhajících maminek na RD tkví v neschopnosti zorganizovat si čas. Za další, přece když si budu stěžovat, vždycky se najde dobrá duše, která polituje a pomůže, tedy přebere část práce na sebe....Neřeknu, když je nestíhající maminka nemocná, ale zdravá matka? Tady ještě upozorním, že toto se netýká "maminek kolem 50" a nad 50 let, ty na to nemají, je mi jasné.
      Uvedu příklad: rodina-tatínek věčně v práci, od sedmi do čtyř, pěti hodin, kdy se vrací domů. Dítko v pubertě a dva malí, 3 a 4 roky, do MŠ je nevzali. Matka směnuje na kase v obchodáku, a nárazově si přivydělává bokem.Do toho "dohlíží" na 90tiletou prababičku v sousedství. Dítka se v noci budí, nemá hlídání a nikoho to nezajímá. Hroutí se ta matka z toho? Nehroutí, zatla zuby a jede jak sax. Tato matka, když si postěžuje, tak to je postěžování.
      A né maminka s 1 dítkem ve vlastním bydlení, s tatínkem, co často pomáhá.
      Taky jsem se uvázala ke třem vedlejšákům a holt musím stíhat, no co, holt dcerka tvrdě maká, ještě nenastoupla do školky. Od září nastupuje tvrdá realita se školkou a mým HPP. Taky mám obavu, co bude, jak budu stíhat. Zajímá to někoho? Jsou horší případy.
      Ta dnešní stěžující si generace maminek u mne nemá pochopení, jsme hnusná. Ale dítě chtěli, tak ať se starají. A pokud to to nezvládají, ať se jdou léčit ke psychiatrovi a nezalévají mne ustavičným stěžováním si.
      Kdo chce, jedná(a koná nápravu s organizací času), kdo nechce, hledá výmluvy, proč to nejde. A o tom to je. Anebo jak určo zazní, jaký si to udělá, takový to má. Howgh.
      helenice   | 27.07.2011 07:04:51
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Já si myslím, že to není tak horké. Kdysi bylo víc dětí všichni pomáhaly. Byl několigagenerační dům, také všichni pomáhali. Žena měla jen tu domácnost, děti a na vesnicích zvěř. Dnes není zvěř ale kariera apod...
      Také se musíme podívat jak to tehdy vypadalo. Za dob mládí mého babičky, žili v malém dřevěném domku v jedné místnosti div né s kozou. Nebyli čistí, jedli pořád brambory a jen lítali po okolí a nebo se starali o sourozence (je z 9 dětí a 4 poumírali na nemoce či úrazy). A matka se starala s rodinou o hospodářství. Ano neměli pračku, myčku a ten super servis co máme dnes. Ale také to na to mnohdy vypadalo. A co mi si ukrojíme tadyhle ony si ukrojily jinde.
      A určitě si stěžovaly, jen né veřejně to se nehodilo. Ale když se sešli báby z vesnice na draní peří, pochybuju o tom že by jen pěly chválu na život co vedly.
      Jen dnes je to vše takové otevřenější a naše reptání je podle mě víc slyšet.
      A na závěr  Já si nemyslím, že bychom v dnešní době něják víc nestíhaly. Záleží na individuálním vytížení každé moderní ženy, najejích dětech, prioritách a na tom co vše chce zvládnout...
      medox   | 27.07.2011 07:10:40
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      podle mě to je případ od případu, když si srovnám život mých dvou babiček, byl a je úplně jiný, přestože bydlí asi 3 km od sebe. Jedna celý život tvrdě pracuje kolem domácnosti, hospodářství a zvířat vlastně až do teď a to ji bude 79. Druhá žila a žije v bytě, starala se o domácnost, zahrádku, v důchodu si přivydělávala buď v práci nebo chodila hodně na borůvky a cestovala po různých předváděčkách.   Zajímavé je, že ta první si snad nikdy na svůj život nestěžovala a to si kolikrát opravdu nemá čas ani sednout a věnovat se chvilku taky sobě. Naopak mě lituje jak to musím mít náročné mít dva prcky. Až mi to je trapný. Já osobně si myslím, že je to o tom jak si to člověk zorganizuje. Najednu stranu dřív nebylo hodně vymožeností, nadruhou stranu toho tolik k životu nepotřebovali a neměli.
      corelia   | 27.07.2011 07:29:43
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      myslím si, že dřív bylo v péči o děti zapřáhnuta i rodina jako babičky, tety a tak, teď už to tak moc není. já to tu psala onehdá, moje mamka má 4 děti, stavěli barák, neměli auto, myčku, automatku, sušičku a vše zvládala a asi i tím, že nebyl internet a nekoukalo se tolik na telku, to jsou největší žrouti času. také děti se "vypustily" na ulici a v určitou dobu měly být doma, nebo se hlásit, nebyl mobil a nikdo nic neřešil.  nebyli různé kroužky a tak bylo víc času. já mám všechny vymoženosti doby a stejně neudělám tolik práce, je pravda, že mi malého nikdo nepohlídá, ale vždy se to dá nějak zvládnout.
      ivulisek   | 27.07.2011 08:44:28
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Ja napisu jen za sebe. Ja si RD primo uzivam a jeste hodne dlouho bych nechtela menit (jestli fin. situace dovoli, coz zacinam pochybovat). Hlidani bohuzel zadne nemam, i kdyz obcas bych ho potrebovala, ne kvuli tomu, ze nestiham, ale ze bych chtela vypnout.
      Pomoc s domacnosti taky nemam, manzel je sice doma, ale je tak zlenively, ze prstem nehne. Jeho rezim vypada tak, ze dopoledne prespi, kdyz vstane, tak na me vychrli x pozadavku, ktere musi byt ve stejne vterine udelane (hledani prace na netu, telefonovani ohledne nejake prac. pozice, hledani zahradky na prodej, pze on si v noci ve spanku usmyslel, ze ji nevyhnutne potrebujeme, hledani ovce na prodej, bo se blizi Ramadan a on chce jist jehneci a pod. lahudky). A kdyz skoncim, tak se zepta proc jsem jeste nezacala varit obed, ze ma uz hlad. Po obede si jde lehnout protoze obed ho unavi   . Vstava k veceru, aby sedel na pc a dival se na tv. Ja si nestezuju. Dopoledne vyhovim jeho pozadavkum, nakoupim, navarim, uklidim a odpoledne jdu s malym ven a vracim se kolem 9 vecer.
      Kdyby si konecne nasel praci, tak bych asi pojednou nevedela, co s volnym casem   .
      Jinak ja osobne po zadne praci ani kariere netouzim, mela bych pocit, ze neco odepiram detem, nechci aby jednou vzpominali na to, ze mamka prisla v podvecer utahana z prace, posadila je k ukolum, nakrmila a ulozila. Chci aby vzpominali na spolecne hry, poznavani, vylety, srandu.
      To vsak neznamena, ze jim budu neustale za zadkem a nenecham je delat neco i samostatne. Uz ted jsem na hristi za krkavci matku, pze necham maleho at zkousi lezt, kam chce (pokud mu nejde pri tom o zivot) a nenapominam ho porad at nespadne, nestoupa na travu, a nervu na ostatni deti kolem, at se ho nedotykaji, ze je mensi, ze je miminko a pod. Jak treba kamaradka, co ma o pul roku mladsiho syna stale vyjizdi na Adama, at da pozor, ze Danek je maly, at na nej nesaha, netaha,atd. a pritom jeji syn vypada naproti Adamovi jak valibuk.
      plaz   | 27.07.2011 09:30:04
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Moderní žena
        budete v bytě picat ovci jo? Nebo na to bude ta zahrádka? 
        medox   | 27.07.2011 09:43:34
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Moderní žena
          Ne zahradka ma byt na grilovani, posezeni s prateli a pestovani. Kdyz podotknu, ze voda je draha, odpovedi je, vzdyt prsi, to tem rostlinam staci. Kdyz reknu, ze se tam musi chodit to udrzovat, tak jsem za zlou, ze jen mu kladu prekazky.
          Z ovce chce jen maso, ale zas chce byt u toho zabiti, a pronest tam ty svoje zaklinadla, at je maso "halal" (jako koser pro zidy). A ja tohle vse musim vytelefonovavat a byt nakonec za blbce  
          plaz   | 27.07.2011 13:15:34
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Moderní žena
              to se českému řezníkovi bude líbit a bude mít apson historku do hospody 
            Já taky chtěla zahrádku, ale představa to tam chodit plít, zalévat a že to se určitě musí i kytka doma zachvilku uschne i když se trochu zalévá no a pak takové to různé stříhání a prostříhávání a stříkání proti škůdcům no já trochu tehdy zjištovala a tohle nechci ani u baráku natož někam dojíždět :)
            Tak kdyby se tam o to staral sám, tak by jsi doma měla trochu leháro. A pak by se rostlinky zlikvidovali a mohli by jste tma udělat dřevěnou mini chaloupku a mít to jako chatu.
            medox   | 27.07.2011 14:25:03
            Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Moderní žena
        Nemáš ty nad hlavou svatozář?Tohle bych doma teda nesnesla,nevím ale v tvém podání to vyznívá tak,že pán tvorstva nehne ani prackou,jen v mezidobí pokud nespí tak buzeruje a se synem taky nepomůže....Tak tohle by nebylo nic pro mě.   
        Val.J35   | 27.07.2011 17:03:19
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Moderní žena
          Ono je to tezke vysvetlit, proto jsem to tady nikdy predtim ani nepsala. Po tak dlouhe dobe bez prace je neskutecne zlenively. Neznamena to ale ze mi vubec nepomaha, ale urcite mene nez cesti muzi.
          Ja jsem si vedoma kulturnich rozdilu a nikdy jsem neocekavala at mi pomaha s domacnosti nebo maleho koupal, krmil nebo prebaloval.
          Kdyz jsem ale uz ze vseho vycerpana, klidne se o maleho postara a ja se jdu provetrat, nebo treba s kamoskou na kafe. Stejne tak kdyz si usmysli, ze chce nejake svoje jidlo, tak si to najde na netu a uvari.
          Je toho vic, ale bylo by to na roman, ne na jeden prispevek  
          plaz   | 27.07.2011 20:36:02
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Jak to bylo: Mamka chodila do práce my do jeslí, do školky, odpoledne mě hlídala starší sestra a mamka se starala o domácnost. Řekla mi, že s námi se nikdo tak nemaloval jako já se věnuji holkám. Určitě jsme byly samostatnější. Prostě jsem vyrostla na ulici. Děda ještě pracoval(zedník) a brával mě na stavbu. Babička s dědem umřeli v 60ti, tím pádem nebyla možnost hlídání.
      Jak to mám já: To, že nestíhám je jen slovní obrat. Většinou všechno vyjde na minuty díky tomu, že mám auto. To je má pravá ruka. Naopak si myslím, že jedu na 70 procent a zvládla bych časově i nervově třetí dítě  . Mám spoustu pracovních ulev díky spotřebičům, zase narostly moje zájmy, výlety a akce s dětmi. Když vypnu pc, tak stihnu i zavařovat 
      soni   | 27.07.2011 09:56:57
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      já si myslím, že dneska se už není nutný domácnosti podřizovat. že jsme zvyklý mít volnočasový aktivity..že už nutně domácnost a péče o muže (  ) není tou jedinou životní náplní žen.

      to s tím stíháním je děsně subjektivní. někdo má sklony si stěžovat, přehánět, hroutit se, nezvládat..a hodně o tom mluví. a dneska už není taková ostuda nestíhat domácnost. stejně jako není ostuda, že jde ženská večer na pivo do hospody 

      jinak za sebe, já pořád něco nezvládám, ale vím, že kdybych opravdu chtěla nebo musela, že to zvládnu..nebo aspoň nějak zvládnu. a tak to má většina lidí-že by to šlo, kdyby muselo.
      zuzka83   | 27.07.2011 10:04:49
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Taky si myslím, že rodina hodně pomáhala. Já jsem s rodiny kde nás bylo 6 dětí. Maminka pracovala v nemocnici a táta jako traktorista. Nejdřív sme byly čtyři děti všichni od sebe 1,5 roku. Takže takové to hlídaní mladších sourozencu nepřipadalo v úvahu. Ale byli jsme určitě samorosti. Babička mamince pomáhala, ale sama jěšte chodila do práce a navíc měla jěště svoje 3 leté dítě. A když už byla v invalidním důchodu tak měla infarkt a cukrovku a už pomoc potřebovala ona, protože jí ochrnulá pravá ruka. Ta babička s tátovy strany tu ani neznám umřela když mi byli asi 2 roky. Maminka jěště když mi bylo 17let porodila dvojčatá. A tatínek umřel při nehodě když klůkum nebyli ani dva roky. V tý době jsem se vrátila ze Švýcarska a mamince pomáhala, protože kdyby se nevrátila do práce tak by přišla o svoje místo. Ted je zase na všechno sama a jěště se stará o sestru co má epilepsii. Zato ji moc obdivují a doufám, že ji to všechno někdy odplatím.     
      Lubka   | 27.07.2011 10:53:15
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Jak v cem...

      Ted jsem z nouze cetla nejakou knizku o vychove z 80-tych let (tisnovska knihovna se malovala) a rekla bych, ze ted jsou deti mnohem vyspelejsi. to, co tam popisujou pro trilete, my prijde normalni tak v roce a pul. Nemyslim ted fyzicky vyvoj, ale dnesni deti mi prijdou hodnejsi, citlivejsi, vice znalosti, no celkove vymazlenejsi.

      Me teda vubec nezatezuje pece o decka, ani o barak, ani moje prace, me zatezujou stresy s Pepovy prace a pripadne penezni tlaky.

      Zit za komara ani driv bych nechtela ani za zlate prase 
      zajic   | 27.07.2011 12:50:52
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Ja nevim fakt co napsat.Ja mam tri deti.6 rokov,2 roky a 10 m.Mame babicku,ktora pomaha hodne,ale ne stale.Taky tatinek robi doma.Mame i uklizecku ktora chodi delat zakladny uklid raz do tyzdna.Mame velky dom a velku zahradu.V podstate sa cely den nezastavim.Robim v kuse.Tatinkovi sa moc pracovat nechce,lebo vsak ved on zarobi peniaze(to je jeho zmyslanie)ale obcas v ramci moznosti pohlida deti  Moje vymozenosti modernej zeny su:centralny vysavac,mycka,susicka,pracka,dobra kosacka na travu a to je vse.Jinak najmenej roboty mam ked su vsetky deti spolu.Lebo ten najstarsi najmensie pohlida a dve male sa spolu zahraju.Chodim spat v 22:00 dnes je to pozdejc  a vstavam o 7:30.Budim sa raz dva krat za noc k malej.Velmi dolezita je podla mna organizace casu a rezim pre deti.Na to som prisna.Jinak do prace nejdem,lebo to by my spadol cely domaci system.To proste nejde,ale za to si stiham kazdy den hodinu zabehat..Nestazujem si,obcas si postazujem na neposlusne miminka    ,ale jinak je to sranda.Je to ten najkrajsi cas.V com to mali tazsie babicky netusim.Moje babicky mi len rozpravaju jak vsetko super zvladali.    a to boli latkove pleny 
      nathalis   | 27.07.2011 23:06:33
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      já bych řekla že dnešní žena víc pracuje a zároveň se snaží obstarat vše kolem rodiny a domácnosti.
      Stáňa   | 28.07.2011 07:52:11
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Moderní žena
      Ach jo.Já si prošla za těch 20 let vším a ted tak rok dva jsem našla svoji vnitřni rovnováhu a zvládla bych vše.Když se dívam zpětně kolik už jsem toho v životě zvládla tak se směji maminka s jedným dítkem kupou babiček chápajícím manželem a ony se hroutí.No proč asi?Jak píše Heli protože si to nedokažou zorganizovat.
      Honafa   | 31.07.2011 17:36:55
      Reagovat | URL příspěvku

Téma: Diskuze DNE (strana 2)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×