banner

Tak jsem se nakonec rozhodla to sem napsat :)
Ze všech stran slyšíme, že tavené sýry se nemají jíst, že nejsou zdravé atd. Zároveň ale na každé krabičce je napsáno, že obsahují X procent denní dávky vápníku, spostu vitamínů, dnes i vlákniny, nízkotučné jsou navíc opravdu nízkokalorické..v čem je tedy problém a čemu věřit? Jde o to, že i taveňáky kvalitních značek s evyrábějí ze zbytků sýrů, které by samostatně nikdo nekoupil - z okrajových částí, často i nějak porušených, méně kvalitních apod. Ty se teplem roztaví, přidá se třeba podmáslí, mléko, máslo, příchuŤ atd. a aby si sýry udržely "mazlavou" konzistenci i zastudena, přidají se tzv. tavicí soli. Kromě klasické soli (NaCl - chlorid sodný) jsou v těchto směsích také fosforečnany, tedy soli kyseliny fosforečné, známé třeba z Coly. A v tom je háček. Ano, v taveném sýru je hodně vápníku, to je pravda..ale veškerý jeho obsah je navázaný právě na tyto soli a tělo jej nemá šanci využít. Navíc tím, že na sebe fosforečnany vápník váží, dokáží jej i "vycucávat" přímo z organismu, proto si paradoxně dlouhodobým pojídáním tavených sýrů zakládáte na problémy třeba s osteoporózou. Nehledě na to, že sodík (z NaCl) způsobuje zadržování vody v těle, otoky, vysoký krevní tlak..a všechny tyto látky se, aby toho nebylo málo, vylučují přes ledviny, pro které jsou pěknou zátěží navíc. A samozřejmě, co si budeme povídat, stejně jako v případě uzenin jsou k výrobě použity v podstatě odpady...i když je to s rohlíkem rychlá sváča, rozhodně je nelze doporučit k běžné konzumaci, kromě výše uvedeného bývají také dost tučné, a mléčný - živočišný tuk nám ke štíhlosti nepřidá (nízkotučné mají zase více chemie :-) )Pozor, nejde jen o klasické trojúhelníčky a čtverečky v krabičkách, na bázi tavených sýrů je hodně pomazánek, třeba Pribina..vždy čtěte složení, pro výživu jsou mnohem lepší sýry termizované, třeba Lučina, Gervais, Duko atd..

Sdílejte stránku

Předchozí vychytávka:

fabula

Následující vychytávka:

Seznam diagnóz

Tavené sýry - diskuze

Vápník

Už jsem reagovala níže na příspěvek Susily, mléčné výrobky jsou opravdu nejlepším zdrojem vápníku, rostlinné zdroje jsou bohaté co do obsahu, ale Ca je téměř nevyužitelný..(proto se dává do špenátu mléko, kyselina šťavelová na sebe naváže vápník z mléka a nechá tělo využít ten, co je obsažen v zelenině). Opravdu je smutné, jak dnes reklama hraje na děti - barevné obaly, dárky, samolepky, soutěže...přitom na taveném sýru není zdravého ani zblo, snad tak trocha bílkovin..divím se, že ty krabičky nesvítí (fosforečnany) Opravdu mnohem víc pro zdraví uděláte, pokud si dáte práci se čtením obalů a jak se na něm objeví slovo "tavený", ruce od něj pryč! (To platí i pro plátkové tavené sýry jednotlivě balené - toustové, Maratonec a spol.). Z průmyslově vyráběných opět doporučuji Lučinu, Cottage, Žervé i Gervais, Riccotu, Mozzarellu, tvrdé sýry - Eidam, Ementál, Gouda..je lepší vyhýbat se těm hodně slaným (balkán, parenica, niva - mnoho sodíku, zvyšuje kr. tlak, zadržuje vodu v těle...), tučným (Brie a spol., nad 45% tuku v sušině - to ale nesouvisí s vápníkem, pokud nehlídáte kalorie a živočišné tuky, tak si je na chuť dejte..ALE )Ale opravdu nejvíc doporučuji výrobu vlastních pomazánek z tvarohu a kvalitního rostlinného tuku - např. Flora+tvaroh+pažitka+trochu osolit, rybičková s tvarohem a Ramou (pokud použijete rybky v oleji, tuk už dávat nemusíte), domácí Budapešťská, s cibulkou a česnekem, se šunkou (Margarín, tvaroh, šunka - rozšlehat na pěnu), občas vajíčková (tvaroh, cibulka, margarín, vajíčka, trocha hořčice, soli a pepře..), u nás doma velmi oblíbená je tato - margarín, tvaroh, dochutit oranžovým Francouzským dresinkem, ozdobit baby rajčaty, nastrouhat mrkev, smíchat s tvarohem či lučinou, trocha citr. šťávy, buď dosladit medem + rozinky, nebo lze i osolit a použít naslano, namazat na celozrnné pečivo a přikusovat jablko - výýborné A zkoušely jste namazat rohlík tvarohem, na to dát kolečka banánu a pokapat rozpuštěnou čokoládou?

:)

Úplně s tím souhlasím. Tavený sýry už dávno nekupujeme, nahradili jsme je hlavně Lučinou, Dukem apod. Když jsem čekala dceru, tak mi doktorka doporučila, ať se taveným sýrům vyhýbám.
Tvůj článek se mi moc líbí. Z výše uvedených důvodů už více než 5 let žádné tavené sýry nekupujeme a tudíž ani nejíme. Máme rádi Lučinu + tvrdý Eidam (pozor na vysoký obsah soli při podávání dětem)a také jsou u nás doma moc oblíbené i ovocné zákysy (jsou zdravé na trávení, imunitu a bývají i obohaceny vitamíny). Na maso a do salátů občas používám zakysanou smetanu.
Díky za skvělý článek. Já osobně se u sebe i u svého 1,5 roku starého syna taveňákům vyhýbám ( i když občas si vyjímečně na chleba namažu ). Kupujeme Lučinu, Gervais, Duko, Fénixe, nebo další pomazánky tohoto typu v Lidlu ap .- nám to hrozně chutná. Jen by mě zajímalo, co je to mletý svatojánský chleba, kterým se občas tyhle pomazánky zahušťují ...

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Set 5 dětských knížek 0–8 let

Předškolní vzdělávání
Včetně jediné komplexní předškolní přípravy s mnoha praktickými aspekty pro život. Předejte svému dítěti jedinečné kvalitní know-how lékařky-vzdělavatelky s vysokými nároky na všeobecné vzdělání. „Na prvních 6 letech extrémně záleží,“ říká Jana Martincová, matka ADHD dítěte, díky kterému se stala autorkou a vydavatelkou, a své dítě tak posunula ve vývoji.
cena pouze u nás: 1 425 Kč
Set 5 dětských knížek pro chytré hlavičky