Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: JIDELNICEK PRO DETI DO 1 ROKU

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Jídelníček pro nekojené děti od ukončeného 4. měsíce

Pondělí
Snídaně: UM (umělé mléko)
Svačina: jablečná přesnídávka
Oběd: Mléčná mrkvová polévka
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 malá mrkev,
1 menší brambora,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu nakrájíme nadrobno a uvaříme ve vodě doměkka. Pak vmícháme kojenecké sušené mléko a vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme malý kousek másla.

Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžová kaše s meruňkovou příchutí
2.večeře: UM

Úterý
Snídaně: UM
Svačina: rozmačkaný banán
Oběd: Zeleninová polévka se špenátem a mlékem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 malá mrkev,
kousek cukety (asi 6 cm),
1 malá petržel,
asi 3 kousky porcovaného zmrazeného špenátu,
instantní rýžová moučka,
jakékoliv kojenecké mléko vhodné od ukonč. 4.měsíce,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Ve vodě uvaříme drobně pokrájenou zeleninu i mražené kousky špenátu. Až se zelenina uvaří doměkka, vsypeme 1 velkou lžíci sušeného kojeneckého mléka a trošku rýžové moučky, vmícháme kapku oleje a vše dohladka rozmixujeme.
Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžovo-kukuřičná kaše
2.večeře: UM


Středa
Snídaně: UM
Svačina: hrušková přesnídávka
Oběd: Zeleninová kaše se zeleným hráškem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 velká lžíce zeleného hrášku (může být i mražený),
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
trochu pohankové instantní mouky,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Ve vodě uvaříme všechnu zeleninu hodně doměkka, pak vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pohankovou mouku tak, aby vznikla spíše hustší kaše. Nakonec vmícháme malý kousek másla a podáváme.
Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžová kaše s rozmačkaným banánem
2.večeře: UM

Čtvrtek
Snídaně: UM
Svačina: povařené a rozmixované jablko
Oběd: Zeleninová polévka s fenyklem a žloutkem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1/2 malého fenyklu,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
instantní rýžová moučka,
kousek másla,
žloutek
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu pokrájíme nadrobno a uvaříme ve vodě doměkka. Vklepneme žloutek a ještě dostatečně povaříme. Pak vše rozmixujeme a vmícháme malý kousek másla. Zahustíme rýžovou moučkou.

Svačina: UM
Večeře: Bramborová kaše (uvařené brambory rozmixované s UM a kouskem másla)
2.večeře: UM

Pátek
Snídaně: UM
Svačina: banánová přesnídávka
Oběd: Brokolicová kaše
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

asi 4 malé růžičky brokolice,
1 malá mrkev,
1 malá brambora,
instantní rýžová moučka,
kapka slunečnicového oleje nebo kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Do malého kastrolu vložíme zeleninu pokrájenou na malé kousky a zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Uvaříme hodně doměkka, pak vše rozmixujeme a vmícháme olej nebo máslo a rýžovou moučku. Rýžové moučky dáme tolik, aby vznikla spíše kaše než polévka. Necháme ještě chvilku stát a můžeme podávat.
Svačina: UM
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem jablečné přesnídávky
2.večeře: UM

Sobota
Snídaně: UM
Svačina: meruňková přesnídávka
Oběd: Zeleninová kaše s mlékem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 malá mrkev,
1 malá petržel,
1 lžíce zeleného hrášku,
1 středně velká brambora,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu drobně pokrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Trochu vody slijeme, aby kaše nebyla moc řídká. Nakonec vmícháme kojenecké sušené mléko a máslo a důkladně rozmixujeme.
Svačina: UM
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s rozmačkaným banánem
2.večeře: UM

Neděle
Snídaně: UM
Svačina: povařená a rozmixovaná hruška
Oběd: Zeleninová polévka s květákem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

asi 3 růžičky květáku,
1 malá mrkev,
1 malá brambora,
kousek pórku (asi 3 cm, jen bílá část),
slunečnicový olej
kojenecká voda
Postup:

V kastrolu uvaříme zeleninu ve vodě hodně doměkka. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme kapku oleje. Nezahušťujeme rýžovou moučkou, jako zahušťovadlo zde slouží již brambora.
Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžová kaše s přídavkem meruňkové přesnídávky
2.večeře: UM



Během celého dne k pití kojenecká voda, neslazený čaj, ovocné šťávy (max. 150 ml) určené pro ukončený 4.měsíc.

Od narození do 1 měsíce věku je nutné dětem podávat 1 kapku vitamínu K (Kanavit) 1x týdně, potom až do 6.měsíce 1x měsíčně. Asi od 3 týdnů věku dětem podáváme denně 1 kapku vitamínu D (Infadin, Vigantol), a to až do 1 roku věku dítěte.




Jídelníček pro kojené děti od ukončeného 6. měsíce

Pondělí
Snídaně: MM (mateřské mléko)
Svačina: rozmačkaný banán
Oběd: Krůtí polévka se zeleninou
Ingredience:

30 g krůtího masa,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek pórku (asi 3 cm),
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Maso a zeleninu drobně nakrájíme a dáme vařit do vody. Uvaříme hodně doměkka a nakonec vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pár kapek oleje.
Svačina: MM
Večeře: Instantní rýžová kaše s malinovou příchutí
2.večeře: MM

Úterý
Snídaně: MM
Svačina: povařené a rozmixované jablko
Oběd: Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience:

30 g drůbežího masa bez kůže,
1 brambora,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kojenecká voda
Postup:

Maso a brambory nadrobno pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Maso a brambory pomixujeme s trochou vývaru s mlékem, ale opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Neměla by se použít všechna voda, ve které se maso a brambory vařily.
Svačina: MM
Večeře: Instantní kukuřično-pohanková kaše s přídavkem MM
2.večeře: MM

Středa
Snídaně: MM
Svačina: jablečná přesnídávka
Oběd: Květáková polévka s masem
Ingredience:

1 větší růžička květáku,
30 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 žloutek,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Květák s drobně pokrájeným masem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme žloutek, ještě důkladně povaříme. Vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme kousek másla.
Svačina: MM
Večeře: Instantní rýžová kaše s přídavkem meruňkové přesnídávky
2.večeře: MM

Čtvrtek
Snídaně: MM
Svačina: jablečno-mrkvová přesnídávka
Oběd: Masozeleninová kaše s kukuřicí
Ingredience:

30 g kuřecího nebo krůtího masa bez kůže,
1 malá mrkev,
3 růžičky brokolice,
1 lžíce mražené cukrové kukuřice,
1 malá brambora,
instantní rýžová moučka,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Maso a zeleninu jemně pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Pak přidáme rýžovou moučku, slunečnicový olej a vše důkladně rozmixujeme. Konzistence by měla být spíše hustší.
Svačina: MM
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem hruškové přesnídávky
2.večeře: MM

Pátek
Snídaně: MM
Svačina: jablečná přesnídávka s malinami
Oběd: Zeleninová polévka se žloutkem
Ingredience:

kousek cukety (asi 6 cm),
1 malá mrkev,
pórek (asi 3 cm),
kousek čerstvého fenyklu,
žloutek,
pohanková mouka
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Drobně pokrájenou zeleninu uvaříme hodně doměkka ve vodě. Rozmixujeme, přidáme trochu pohankové mouky, vklepneme žloutek a ještě důkladně povaříme. Nakonec vmícháme kapku oleje.

Svačina: MM
Večeře: Bramborová kaše (vařené brambory rozmixované s kouskem másla a MM)
2.večeře: MM

Sobota
Snídaně: MM
Svačina: meruňková přesnídávka
Oběd: Masozeleninová polévka s jáhlovými vločkami
Ingredience:

30 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 malá mrkev,
2 malé růžičky brokolice,
2 růžičkové kapusty,
1 lžíce jáhlových vloček,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Maso drobně nakrájíme, zeleninu také, a uvaříme hodně doměkka. Pak vsypeme spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povaříme, vmícháme kousek másla a důkladně pomixujeme.

Svačina: MM
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s povařenou a rozmixovanou hruškou
2.večeře: MM

Neděle
Snídaně: MM
Svačina: hrušková přesnídávka
Oběd: Masozeleninová polévka s brokolicí
Ingredience:

20 g kuřecího masa bez kůže,
4 růžičky brokolice,
1 malá mrkev,
kousek cukety (asi 8 cm),
kousek pórku (asi 4 cm),
1 malá petržel,
instantní rýžová moučka,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme hodně doměkka, hlavně dbáme na to, aby maso bylo úplně uvařené. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme rýžovou moučku a kapku oleje.

Svačina: MM
Večeře: Instantní kukuřično-pohanková kaše s přídavkem přesnídávky jablko-šípek
2.večeře: MM



Během celého dne k pití MM, i kdykoliv během noci.
Příkrmy dáváme postupně, nejdříve začínáme jednodruhovou zeleninou, postupně podle toho, jak ji kojenec snáší, přidáváme i ostatní druhy zeleniny, potom můžeme začít zavádět i maso.



Od narození do 1 měsíce věku je nutné dětem podávat 1 kapku vitamínu K (Kanavit) 1x týdně, potom až do 6.měsíce 1x měsíčně. Asi od 3 týdnů věku dětem podáváme denně 1 kapku vitamínu D (Infadin, Vigantol), a to až do 1 roku věku dítěte.



Jídelníček pro děti od ukončeného 8. měsíce


Pondělí
Snídaně: MM nebo UM (mateřské mléko nebo umělá mléčná výživa)
Svačina: Jemně nastrouhané jablko
Oběd: Masozeleninová polévka s pohankovými vločkami
od ukončeného 8.měsíce, 2 porce
Ingredience:

40 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek pórku (asi 8 cm),
1 lžíce mraženého hrášku,
1 lžíce instantních pohankových vloček,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Maso uvaříme ve vodě a vyjmeme na talíř. Pokrájíme ho na velmi malé kousky a zatím dáme stranou. V masovém vývaru uvaříme najemno nastrouhanou zeleninu a pokrájený pórek. Hrášek vaříme vcelku. Když je zelenina měkká, hrášek rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky. Vmícháme pohankové vločky, aby dobře nabobtnaly. Do polévky přidáme pokrájené maso, kousek másla a můžeme podávat. Již nemixujeme!


Svačina: Kukuřičné lupínky zalité mlékem (určeným pro daný věk)
Večeře: Instantní rýžová kaše s jogurtem a čerstvým ovocem
2. večeře: MM nebo UM

Úterý
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Banán
Oběd: Hovězí polévka se zeleninou a ovesnými vločkami
Ingredience:

30 g libového hovězího masa,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek pórku (asi 4 cm),
1 lžíce instantních ovesných vloček,
kojenecká voda
Postup:

Maso uvaříme v tlakovém hrnci s vodou a pak umeleme. V hovězím vývaru uvaříme doměkka najemno nastrouhanou zeleninu a pokrájený pórek, pak přidáme ovesné vločky a necháme je chvíli nabobtnat. Do polévky vrátíme pomleté maso a můžeme podávat. Již nemixujeme.
Svačina: Bílý jogurt
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s jemně nastrouhanou hruškou
2. večeře: MM nebo UM

Středa
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Jemně nastrouhaná mrkev s jablkem
Oběd: Bramborovo-zeleninová kaše s mletým masem
Ingredience:

30 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa,
1 větší brambora,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
2 malé růžičky brokolice,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Uvařené kuřecí maso umeleme na masovém strojku. V kastrolu si v malém množství vody uvaříme pokrájenou zeleninu s bramborem, vodu slijeme a zeleninu rozmačkáme vidličkou. Do vývaru ze zeleniny vmícháme sušené mléko a trochu této tekutiny nalijeme na zeleninu a promícháme. Nakonec vmícháme pomleté maso a kousek másla.
Svačina: Pečivo namazané Lučinou + MM nebo UM
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s rozdrobenými dětskými sušenkami
2. večeře: MM nebo UM

Čtvrtek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Jemně nastrouhaná hruška
Oběd: Kaše s červenou čočkou
červená čočka,
ovesné vločky,
pórek,
žloutek
Postup:


Do menšího množství vody dáme vařit najemno nakrájený pórek a červenou čočku, jakmile čočka zežloutne, tak přidáme ovesné vločky (nejlépe jemné), krátce povaříme a potom zahustíme žloutkem rozmíchaným v trošce vody. Podle potřeby rozmixujeme nebo pomačkáme.

Svačina: Ovesná kaše s přesnídávkou
Ingredience:

3 lžíce ovesných vloček,
300 ml kojeneckého mléka,
ovocná přesnídávka dle vlastního výběru
Postup:

Ovesné vločky nejdříve namočíme na půl hodiny do studené vody. Pak vodu slijeme a dáme vařit do kojeneckého mléka, na jaké je dítě zvyklé. Do horkých uvařených vloček vmícháme ovocnou přesnídávku a můžeme podávat (přesnídávka kaši ochladí na požadovanou teplotu).
Večeře: Bramborová kaše (vařené brambory rozmačkané s UM a kouskem másla)
2. večeře: MM nebo UM

Pátek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Kousek vařené brokolice
Oběd: Rýžový nákyp pro kojence
Ingredience:

300 g kulatozrnné rýže,
600 ml kojeneckého mléka,
3 jablka,
malá špetka skořice,
malinko cukru,
kousek másla
Postup:

V mléce uvaříme rýži hodně doměkka. Do máslem vymazaného pekáčku rozprostřeme polovinu množství rýže, na to vrstvu jemně nastrouhaných jablek, která poprášíme špetkou skořice. Jsou-li jablka spíš kyselejší, můžeme je posypat i troškou cukru. Poslední vrstvu bude tvořit opět rýže. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě.
Svačina: Bílý jogurt doplněný kouskem banánu
Večeře: Instantní kukuřično-rýžová kaše s přídavkem ovocné přesnídávky
2. večeře: MM nebo UM

Sobota
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Kousek vařené mrkve
Oběd: Zeleninová polévka s jáhlovými vločkami
Ingredience:

1 malá mrkev,
1 malá petržel,
1 lžíce mraženého zeleného hrášku,
1 lžíce mražené cukrové kukuřice,
1 vrchovatá lžíce instantních jáhlových vloček,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu najemno nastrouháme a uvaříme ve vodě doměkka. Pak přidáme spařené jáhlové vločky a necháme ještě chvilku povařit. Nakonec vmícháme kapku oleje a podáváme. Již nemixujeme!
Svačina: Plátek bílého chleba namazaný tenkou vrstvou másla, UM nebo MM
Večeře: Instantní rýžová kaše s meruňkovou přesnídávkou
2. večeře: MM nebo UM

Neděle
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Dětské sušenky + MM nebo UM
Oběd: Zeleninová polévka s červenou řepou
Ingredience:

1 brambor,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek červené řepy,
1 lžíce instantních jáhlových vloček,
pár kapek slunečnicového oleje
Postup:

Do vody dáme vařit na malé kousky nakrájený brambor, mrkev a petržel. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji i s vodou, ve které se vařila. Nakonec vsypeme do polévky instantní jáhlové vločky a vlijeme olej. Vločky necháme asi 15 minut nabobtnat, již nevaříme. Již nemixujeme. Na úplný závěr do polévky nastrouháme syrovou červenou řepu a můžeme podávat.
Svačina: Bílý jogurt s přídavkem přesnídávky mango-banán
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem broskvové přesnídávky
2. večeře: MM nebo UM



Během celého dne k pití kojenecká voda, neslazené bylinkové čaje, hodně ředěné ovocné šťávy, u kojených dětí MM.




Jídelníček pro děti od ukončeného 10. měsíce


Pondělí
Snídaně: MM nebo UM (mateřské mléko nebo umělá mléčná výživa)
Svačina: Pečivo jemně namazané máslem, banán
Oběd: Čočková polévka
Ingredience:

hrnek přebrané čočky,
2 brambory,
1 mrkev,
kousek celeru,
1 menší cibule,
kousek másla,
hladká mouka,
½ stroužku česneku,
majoránka
Postup:

Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou.
Svačina: Bílý jogurt s kousky čerstvého ovoce
Večeře: Instantní rýžová kaše s přídavkem přesnídávky jablko-mrkev
2. večeře: MM nebo UM

Úterý
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Ovocný jogurt s oblíbenou příchutí
Oběd: Vepřové maso s pórkem, rajčaty a rýží
Ingredience:

kousek libového vepřového masa,
kus pórku,
2 rajčata,
uvařená rýže,
1 lžička oleje
Postup:

Maso dobře uvaříme a drobně rozsekáme. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a dusíme ve vodě doměkka. K zelenině přidáme maso a uvařenou rýži. Nakonec vmícháme olej.
Svačina: Kukuřičné křupky, mléko
Večeře: Instantní vícezrnná kaše s rozdrobenými dětskými sušenkami
2. večeře: MM nebo UM

Středa
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Chléb namazaný Lučinou, mléko
Oběd: Květákový nákyp
Ingredience:

1 malý květák,
2 vejce,
zelená petrželka,
tvrdý sýr
Postup:

Květák uvaříme hodně doměkka. Pak ho rozsekáme na malé kousky a dáme do malého pekáčku. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku a zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na chvilku zapéci do trouby.
Svačina: rýžový chlebíček, nastrouhané jablko
Večeře: Krupičná kaše se strouhanou čokoládou
2. večeře: MM nebo UM

Čtvrtek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Bílý jogurt s přídavkem hruškové přesnídávky
Oběd: Mléčná polévka s koprem
¼ l mléka,
máslo,
hladká mouka,
2 vejce,
2-3 brambory,
kmín,
bobkový list,
kopr
Postup:

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme, okmínujeme, přidáme bobkový list a vaříme asi 10 minut. Potom vlijeme mléko a když se začne polévka vařit, přidáme naekaný kopr. Před podáváním vyjmeme bobkový list. Do talíře vložíme ve slupce uvařené brambory nakrájené na malé kousky a kousky natvrdo uvařených vajec. Zalijeme polévkou.
Svačina: Strouhaná mrkev s jablíčkem
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem jogurtu
2. večeře: MM nebo UM

Pátek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Kukuřičné lupínky zalité mlékem, banán
Oběd: Dušené kuřecí maso s hráškem a mrkví
Ingredience:

kuřecí maso,
mrkev, hrášek (mohou být i mražené)
smetana,
olivový olej
Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a dáme podusit na lžičce olivového oleje. Přidáme hrášek, mrkev a dusíme. Na závěr zalijeme trochou smetany. Nakonec můžeme vše rozmačkat vidličkou. Podáváme s vařenými bramborami.

Svačina: Vanilkový jogurt
Večeře: Instantní rýžová kaše s rozmačkanou kompotovanou meruňkou
2. večeře: MM nebo UM

Sobota
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Houska se sýrem cottage
Oběd: Hovězí maso s rajčatovou omáčkou
Ingredience:

80 g vařeného hovězího masa,
250 ml hovězího vývaru,
20 g másla,
20 g hladké mouky,
3 větší rajčata,
cukr,
drobné těstoviny
Postup:

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme dohladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.

Svačina: Dětské sušenky, mléko
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s jahodovou přesnídávkou
2. večeře: MM nebo UM

Neděle
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Bílý jogurt ochucený Grankem
Oběd: Drůbeží maso se zeleninou
Ingredience:

kousek kuřecího nebo krůtího masa,
lžíce oleje,
2 brambory,
kousek brokolice,
kousek čínského zelí,
1 mrkev
Postup:

Zvlášť uvaříme maso hodně doměkka. V druhém hrnci si uvaříme na malé kostičky nakrájené brambory a zeleninu v malém množství vody. Po uvaření zeleniny vodu nesléváme, přidáme do ní olej a maso buď nadrobno nasekané nebo umleté.

Svačina: Pohankový křupavý chlebíček, mléko
Večeře: Bramborová kaše (vařené brambory rozmačkané s UM a kouskem másla)
2. večeře: MM nebo UM



Během celého dne k pití kojenecká voda, neslazené bylinkové čaje, hodně ředěné ovocné šťávy, u kojených dětí MM.




Jídelníček pro děti starší 1 roku


Pondělí
Snídaně: Kukuřičné lupínky s mlékem, ovocný čaj
Svačina: Hroznové víno
Oběd: Rajčatová polévka se zeleninou a sýrem
Ingredience:

600 g rajčat,
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
kousek cibule,
2 polévkové lžíce oleje,
60 g těstovinové zavářky,
8 lžic strouhaného sýra,
1 lžíce solamylu,
asi 7 dl vody,
zeleninový bujon bez glutamanu,
petrželka,
sůl
Postup:

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájená rajčata a kořenovou zeleninu, trochu vody a dusíme pod pokličkou, až zelenina změkne. Vmícháme solamyl, rozšlehaný se 2 lžícemi vody, ještě 2 minuty povaříme, potom vše prolisujeme nebo rozmixujeme. Do zbývající vody vsypeme zavářku, kterou uvaříme doměkka, přidáme připravenou zeleninu, zeleninový bujon, sůl a krátce povaříme. Polévku můžeme podle chuti trochu osladit. Na talířích posypeme polévku strouhaným sýrem a jemně nakrájenou petrželkou.,

Vařené kuřecí plátky s duš. špenátem
Ingredience:

500 g kuřecích prsních řízků,
sůl,
300 g čerstvých špenátových listů,
100 ml sladké 12% smetany,
špetka česnekového prášku,
Solčanka
Postup:

Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě doměkka.
Zatímco se maso vaří, špenátové listy pokrájíme na menší kousky a spaříme vroucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme sladkou smetanou a na nejmenším plameni podusíme doměkka. Špenát dochutíme česnekovým práškem a Solčankou.
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na talíře. Přidáme kopeček dušeného špenátu a podáváme s bramborovým knedlíkem.

Svačina: Müsli tyčinka
Večeře: Mangoldové lívanečky

Ingredience:

300 g celozrnné pšeničné mouky,
200 ml mléka,
plná hrst mangoldových listů,
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů,
1 vejce,
sůl,
olej
Postup:

Z celozrnné mouky, prášku do pečiva, vajíčka, mléka a soli umícháme hladké hustší těsto. Nakonec vmícháme jemně pokrájené listy mangoldu. Na rozehřátém lívanečníku potřeném olejem pečeme lívanečky z obou stran dozlatova. Podáváme obložené čerstvou zeleninou.


Úterý
Snídaně: Kaiserka s máslem a medem, ovocný čaj
Svačina: Jablko
Oběd: Polévka z ovesných vloček
,Ingredience:

150 g jemných ovesných vloček,
1 velká cibule,
olej,
1 lžíce sójové omáčky,
Solčanka,
zelená petrželka
Postup:

Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli a po chvilce míchání přidáme ovesné vločky. Zalijeme 1,5 litrem vody a ochutíme Solčankou. Nakonec vlijeme sójovou omáčku, vsypeme jemně posekanou petrželku a už jen chvilku prohřejeme.




Krůtí maso v brokolicové omáčce
Ingredience:

500 g krůtího masa,
1 menší cibule,
kousek másla,
1 lžíce olivového oleje,
300 g brokolice,
4 lžíce jemných ovesných vloček,
100 ml plnotučného mléka,
mletý kmín,
sůl
Postup:

Na pánvi na směsi másla a olivového oleje osmahneme krůtí maso nakrájené na malé kousky. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, malinko vody a obojí podusíme doměkka.
Zvlášť v hrnci uvaříme brokolicové růžičky ve vodě tak, aby byly právě potopené. Osolíme a přidáme špetku mletého kmínu. Když je brokolice měkká, přilijeme mléko a znovu přivedeme k varu. Vsypeme ovesné vločky a společně povaříme ještě 10 minut. Pak omáčku rozmixujeme dohladka a vložíme do ní podušené krůtí kousky. Podáváme s těstovinami nebo rýží.
Svačina: Ovocný jogurt
Večeře: Vaječná směs se sýrem a avokádem
Ingredience:

1 zralé avokádo,
4 vejce,
máslo,
Solčanka,
100 g strouhaného sýra,
zelená petrželka
Postup:

Ve větším hrnku si rozšleháme vajíčka, přidáme jemně nastrouhaný sýr a Solčanku. Na pánvi si rozehřejeme máslo a vaječnou směs na ni nalijeme. Mícháme do zhoustnutí vajec, přidáme na kostičky nakrájené oloupané avokádo a chvilku prohřejeme. Podáváme posypané jemně pokrájenou petrželkou, s chlebem nebo pečivem.


Středa
Snídaně: Čokoládové celozrnné lupínky s mlékem, ovocný čaj
Svačina: Banán
Oběd: Kuřecí polévka s mandlemi
Ingredience:

1 kuřecí hřbet na polévku,
2 kuřecí prsa,
olej,
2 jarní cibulky,
1 mrkev,
kousek celeru,
2 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce mletých loupaných mandlí,
4 lžíce mandlových lupínků,
sůl
Postup:

Na oleji osmahneme kuřecí maso nakrájené na tenké nudličky, potom přidáme na kolečka nakrájené jarní cibulky. Zalijeme asi 1,5 litrem vody, přidáme kuřecí hřbet, nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a osolíme. Ke konci přidáme mleté mandle a sójovou omáčku a povaříme 5 minut. Hotovou polévku rozlijeme do talířů a do každého talíře nasypeme lžíci opražených mandlových lupínků.,

Rýžové nudle s pečenou zeleninou
Ingredience:

250 g rýžových nudlí,
sůl,
1 malý lilek,
1 malá cuketa,
2 rajčata,
5 lžic mražené kukuřice,
Solčanka,
olivový olej
Postup:

Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu. Většinou je stačí zalít vroucí osolenou vodou a několik minut nechat stát, aby změkly.
Do zapékací misky dáme na kostičky nakrájený lilek, cuketu i rajčata. Přidáme rozmraženou kukuřici, 2 lžíce olivového oleje, Solčanku a vše dobře promícháme. Přikryté pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 20 minut. Hotovou zeleninu podáváme na měkkých rýžových nudlích.

Svačina: Karamelový dezert (hotový výrobek)
Večeře: Chléb s pomazánkou z červené čočky
150 g červené čočky,
kousek pórku,
1 lžička olivového oleje,
sůl,
majoránka
Postup:

Červenou čočku uvaříme hodně doměkka. Pak ji s několika lžičkami čočkového vývaru utřeme dohladka, vmícháme olivový olej a velmi jemně nakrájený pórek. Vmícháme majoránku a podle chuti sůl. Mažeme na celozrnné pečivo.


Čtvrtek
Snídaně: Sušenky BeBe Dobré ráno s ovocnou příchutí, ovocný čaj
Svačina: Jahody

Oběd: Mrkvová polévka s krupicí a vejci
Ingredience:

2 větší mrkve,
4 lžíce dětské krupice,
1 vejce,
4 lžíce másla,
1 koska bujónu (kuřecí nebo hovězí vývar),
špetka kmínu
Postup:

Mrkev omyjeme, nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kolečka. Máslo rozpustíme v hrnci. Mrkev vložíme do hrnce a na másle krátce podusíme. Zalijeme asi 1 litrem vody.
Ve větším hrnku rozmícháme dětskou krupičku s 200 ml vody a pomalu vlijeme do vroucí polévky. Promícháme. Vejce rozšleháme a také vlijeme do polévky. Společně povaříme (vetšinou stačí 10-15 minut).
Těsně před koncem vaření přidáme do polévky bujón (já používám slepičí). Krátce povařme a můžeme podávat.
Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petřželkou nebo pažitkou.


, Kokosové mleté maso s kukuřicí a paprikou
Ingredience:

500 g mletého masa MIX,
1 lžíce sójové omáčky,
1 malá plechovka kokosového mléka,
½ sáčku mražené kukuřice,
1 menší červená paprika,
instantní rýžová krupička,
Solčanka
Postup:

V hrnci osmahneme za stálého míchání mleté maso bez přidaného tuku. Když získá světlou barvu, přidáme sójovou omáčku a podlijeme ho kokosovým mlékem. Ochutíme Solčankou a dusíme na mírném plameni pod pokličkou. Po 15 minutách přidáme mraženou kukuřici a dusíme ještě 10 minut. Na poslední 3 minuty přidáme instantní rýžovou krupičku. Hotovou směs rozdělíme na talíře a ozdobíme kostičkami červené papriky. Podáváme třeba s celozrnným kuskusem.


Svačina: Vanilkový Jurášek
Večeře: Žluté brambory s pohankou
Ingredience:

500 g brambor,
200 g loupané pohanky,
máslo,
½ lžičky kurkumy,
zelená petrželka,
Solčanka
Postup:

Nejprve si dáme vařit pohanku podle návodu na obalu.
Na másle osmahneme na kostičky nakrájené brambory, ochutíme je Solčankou a kurkumou a podlijeme malým množstvím vody. Pod pokličkou na mírném ohni dusíme doměkka. Vmícháme uvařenou pohanku a jemně nasekanou petrželku a můžeme podávat. Obložíme čerstvou zeleninou.


Pátek
Snídaně: Rohlík s Lučinou jogurtinou, salátová okurka, bylinný čaj
Svačina: Pomeranč
Oběd: Čočková polévka s čerstvou zeleninou
,Ingredience:

100 g čočky,
2 větší brambory,
200 g mrkve,
200 g petržele,
3 lžíce celozrnné špaldové mouky,
2 lžíce másla,
majoránka,
sůl,
nať libečku
Postup:

Předem namočenou čočku společně s brambory a majoránkou uvaříme doměkka. Poté postupně za stálého míchání přidáme jíšku připravenou z másla a mouky a chvíli povaříme. Odstavíme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev, petržel a nasekaný libeček.

Jablka zapečená s brusinkami a ořechy
4 větší jablka,
2 rohlíky nebo housky,
2 vejce,
4 lžíce mléka,
4 lžíce sušených brusinek,
4 lžíce drcených vlašských ořechů,
½ lžičky mleté skořice,
ovocný cukr podle chuti,
kousek másla,
jemně mletá kokosová moučka
Postup:

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme vajíčka, mléko, ovocný cukr podle chuti, mletou skořici a vše dobře promícháme.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme jemně mletým kokosem. Vyložíme ji na kostičky nakrájenými jablky, na to nalijeme hmotu z rohlíků a vše posypeme brusinkami a drcenými ořechy. Zapečeme v troubě vyhřáté na 220 °C. Hotový pokrm můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Svačina: Piškoty
Večeře: Rychlé těstoviny s tofu
Ingredience:

těstoviny (množství dle potřeby),
sůl,
olivový olej,
tofu (přírodní, bylinkové, uzené, marinované či s mořskou řasou),
kečup
Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Slijeme z nich vodu a ihned je promícháme s extra panenským olivovým olejem. Pokapeme troškou kečupu a posypeme nahrubo nastrouhaným tofu (na obrázku je přírodní).


Sobota
Snídaně: Chléb s avokádovým máslem s mrkví
Ingredience:

2 hodně zralá avokáda,
100 g pomazánkového másla bez příchuti,
1 mrkev,
sůl
Postup:

Avokáda podélně rozpůlíme, vyjmeme z nich pecky a měkkou dužninu vydlabeme lžičkou do misky. Vmícháme pomazánkové máslo, jemně nastrouhanou mrkev a podle chuti sůl. Dobře promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.
Svačina: Hruška
Oběd: Zel.polévka s kukuřičnými knedlíčky
Ingredience:

3 mrkve,
½ menšího celeru,
1 cibule,
50 g instantní kukuřičné krupice,
200 ml vroucí vody,
1 lžička sušeného lahůdkového droždí,
Solčanka,
majoránka,
70 g másla
Postup:

Na másle dobře osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem, zalijeme asi 1,5 litrem vody a přidáme celou oloupanou cibuli. Vaříme, dokud cibule nezměkne. Mezitím si připravíme těstíčko na kukuřičné knedlíčky tak, že do většího hrnku nalijeme vrocuí vodu a postupně za stálého míchání do ní nasypeme instantní kukuřičnou krupici. Ochutíme Solčankou a lahůdkovým droždím a necháme asi 5 minut stát. Pak malou lžičkou nabíráme z kukuřičné hmoty malé knedlíčky a vkládáme je do bublající polévky. Povaříme ještě tak 5 minut a přidáme majoránku. Už jen prohřejeme a podáváme.

, Zelenina s bulg. pečená v rýž.bešamelu
Ingredience:

3 mrkve,
1 menší lilek,
5 lžic mražené kukuřice,
1 hrnek pšeničného bulguru,
70 g másla,
2 lžíce celozrnné pšeničné mouky,
4 lžíce sušeného rýžového nápoje + 600 ml vody,
1 lžíce sójové omáčky,
2 lžíce sušeného lahůdkového droždí,
Solčanka
Postup:

Nejprve si připravíme bešamel tak, že na másle krátce osmahneme celozrnnou mouku, pak ji zalijeme horkým rýžovým nápojem a vše dobře promícháme. Omáčku ochutíme sušeným lahůdkovým droždím, sójovou omáčkou a Solčankou.
Do zapékací misky nastrouháme nahrubo mrkve, přidáme na kostičky nakrájený lilek a rozmraženou kukuřici. Přisypeme syrový bulgur. Zeleninu s bulgurem dobře promícháme a zalijeme připraveným bešamelem. Vše promícháme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 35-40 minut.
Svačina: Lipánek DUO
Večeře: Zapečené šunkové závitky s mrkví
Ingredience:

4 středně velké mrkve,
sůl,
4 velké plátky šunky,
kousek másla,
80 g tvrdého sýra
Postup:

Mrkve oškrábeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Plátky šunky potřeme hodně změklým máslem a do každého zabalíme jednu mrkev. Vložíme těstě vedle sebe do zapékací misky, posypeme nastrouhaným sýrem a v troubě vyhřáté na 220 °C pečeme asi 10 minut. Podáváme s vařeným bramborem.


Neděle
Snídaně: Vafle, ovocný čaj
Svačina: Jemně nastrouhaná mrkev s jablkem
Oběd: Lilková polévka
Ingredience:

500 g lilků,
200 g brambor,
1 petržel,
1 mrkev,
1 menší celer,
1 cibule,
200 g rajčat,
2-3 lžíce másla,
sůl,
kysaná smetana,
naťová zelenina,
1,5 l vývaru z masa nebo kostí
Postup:

Petržel, celer, mrkev a cibuli nakrájíme a mírně na másle osmahneme, brambory nakrájíme na kostičky a vše vložíme do vroucího vývaru z masa nebo kostí. Omyté lilky upečeme v troubě, oloupáme, nakrájíme na tenké plátky a spolu s dílky oloupaných rajčat ve vývaru 5 minut povaříme. Před podáváním osolíme a zjemníme smetanou a přidáme jemně sekanou zelenou nať.

, Treska s rajčaty dvou barev
Ingredience:

500 g mražené tresky,
citrónová šťáva,
bylinková sůl,
olej,
3 červená rajčata,
3 žlutá rajčata,
sójová omáčka
Postup:

Tresku necháme trochu povolit a pokapeme ji citrónovou šťávou. Z obou stran ji posypeme bylinkovou solí a položíme do olejem vymazaného pekáčku. Červená i žlutá rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Rozložíme je kolem ryby, promícháme je s několika kapkami sójové omáčky a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 40 minut. Během pečení tresku přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s bramborovu kaší.

Svačina: Jahodový termix
Večeře: Bramborová kaše zapečená s tofu hamburgerem
Ingredience:

500 g brambor,
250 ml mléka,
kousek másla,
sůl,
2 plátky tofu hamburgeru (viz Galerie),
1 červená paprika,
jarní cibulka
Postup:

Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě, slijeme z nich vodu, přidáme horké mléko a kousek másla a vše rozmixujeme. Takto připravenou kaši nalijeme do zapékací misky, poklademe ji na kousky nakrájeným tofu hamburgerem, malými čtverečky červené papriky a kousky jarní cibulky. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 7 minut.




Během celého dne k pití voda (případně ochucená sirupem), neslazené nebo mírně sladké bylinné čaje, ředěné ovocné šťávy, u kojených dětí MM. Nekojené děti dostávají svou obvyklou ranní a večerní dávku oblíbeného mléka.
autor: piggsi    Poslední změna: 16.02.2009 10:28:43
Předchozí článek Tvarohová pomazánka s kmínem od 11.měs Další článek DOMACI TERMIX
Diskuze
Reagovat na příspěvek
  • Super jídelníček, malému to moc chutná. Papáme od ukončeného 4.měsíce, je to velký jedlík. Hledala jsem jednoduché recepty. Tento jídelníček nemá chybu. Dííííky za inspiraci
    Katlea   | 16.04.2010 15:32:27
    Reagovat | URL příspěvku
  • Moc díky, za inspiraci, malý má teprve 4 měsíce, ale je velkej jedlík a já si říkala, co že mu budu dávat, až budu muset přikrmovat.Hotovky bych brala tak na cesty a na procházku. Takže moc díky. 
    Hančet   | 24.02.2010 13:30:19
    Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×