Inzerce
Inzerce
Inzerce

Diskuze DNE (strana 108) - diskuze

Přidat nový příspěvek
  • Jídlo a děti

    Jak jí vaše děti?
    Jak se u nich přístup k jídlu změnil během jejich života?

    Předpokládám,že spousta děti už nám tady vyrostla do školáku.A jejich stravu už tak neřešíte.Ale přesto jak a kolik toho sní,musíte je nějak k jídlu nutit,jí už více nezdravě atd?

    Moje děcka už jí hodně.Honza jí hodně množství,ale málo druhů,stále není moc maso a zeleninu.Zuzanka jí stálé zdravě,ale jí více sladkostí.Večer moc není,pak jí až svačinku ve škole.Ale když přijde ze školy tak jí třeba i 2h v kuse,pořád něco.By sežrala i vola.
    Honafa   | 30.12.2014 14:01:58 | Reakcí: 27, poslední: 05.01.2015 10:39:19
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Já musím po pravdě přiznat, že naše stravovací návyky se za posledních několik let změnily k lepšímu, i díky Bolu. Neříkám, že nezhřešíme v Mekáči nebo bůčkem, ale je to s námi čím dál tím lepší. Problémy s jídlem nemáme a nikdy u nás nebyly. Sníme toho poměrně dost. Ale když kupuju zeleninu, přijdu si spíše jako zásobovač v zoo.
      Svačiny dělám, holky jsou zvyklé. Je taky ale fajn, že už i Danča se umí sama obsloužit. Prostě pohoda.
      tygřímáma   | 30.12.2014 17:13:31
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      No.. Já bych obzvlášť o Míšovi mohla sepsat román, hororový.   Však jsem tady jeho stravování nejednou řešila.

      Do dvou let jedl vše pěkně, krom ovoce, které jsme do něj prostě neodvedli dostat, plival už ho jako batole. Měl období, kdy snesl asi jen svých pět oblíbených jídel a jinak řev, vztek nebo se poblil, když mi ujely nervy a cpala jsem do něj jídlo násilím. (Nelekej se, bylo to jen asi 3x)

      S nástupem do školky se to trošku zlepšilo, ale třeba znovu začal jíst maso až teď v necelých šesti letech, ovoce sní jen nastrouhané nebo formou nápoje, máme super odšťavňovač. Syrovou zeleninu nepozře dodnes.   Ale jsem ráda, že se teď dokáže najíst a fakt hodně, dřív ty jeho porce byly fakt žalostné.

      Juli měla super start, jedla prakticky vše jak měla, ale jak povyrostla, bohužel se chytla toho,že Míša nejí syrové ovoce a zeleninu a za každou cenu ho musela napodobit. Dá si jen banán jinak stejně jak Míša, musí mít ovoce nastrouhané nebo džusík, jak sama říká. Momentálně bojkotuje maso, ale to kamuflujeme a tak kolikrát ani neví, že ho jí. Polévky zbaští všechny,i špěnátovou.  

      Co se zdravé výživy týče, snažíme se celá rodinka, ale nepopírám, že si občas s chutí dáme i svíčkovou, vepřo knedlo nebo kačenu s karlovarským knedlíkem  

      Nicméně, třeba hranolky jedině z trouby, do "mekáče" nechodíme vůbec, snažím se, aby 1x do týdne byla ryba, my s Lojzou opravdu hodně jíme zeleninu, milujeme různé saláty a nekupujeme hnusné uzeniny atd. Řekla bych takový zlatý střed.  
      Evulik25   | 30.12.2014 18:25:04
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Tak Tobi jí všechno, i když poslední dobou nesní třeba celý jogurt, nebo přestal jíst vajíčka.
      Maty to je kapitola sama o sobě...Jí jen maso(nesmí se říct,že je kuřecí třeba, pečené maso z kuřete taky nesní),ale kuřecí řízek třeba ano a vepřové maso taky a i hovězí.
      Jinak jí celkem všechno krom salámu(je jedno zda to je šunka nebo tvrdý salám)a nejí nic z uzenin-paštiky,párky jen někdy.
      Ovoce a zeleninu vůbec...teda jo banán sní.
      Sladké jak pečivo tak cukrovinky sní oba.
      Tak snažím se vařit zdravě.Nesmažíme,jen pečeme v troubě,hranolky smažené si dopřejeme jen v Mekáči a to ne často.
      A pochutiny jakou jsou chipsy nebo tak se kupují jen výjimečně.
      Jo a ryby mi nejí oba,ale za to mají moc rádi špenát, takže ten teď vařím často, nebo dušenou mrkev.Zelí mi nejí taky ani jeden.Polévky jen některé...
      Mléčné výrobky jí,ale mám pocit,že z nich jsou pak zahlenění-třeba když vypili podmáslí.
      Luštětiny mají rádi třeba hrách, nebo mají rádi hodně kuskus.

      A co se týče jídla ve školce tak Tobi je v pohodě,a Maty tam chodit,nechce jelikož tam nevaří co má rád on.
      Zuzbr   | 30.12.2014 19:08:59
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      ve zkratce: zerou jak polsky zajezd....bohuzel mame to v rodine,takze zadne velke zmeny vekem nepredpokladam..
      plaz   | 30.12.2014 19:13:04
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      snažím se o zdravý a pestrý jídelníček, aby jsme měli všeho dostatek, milujeme mléko, jogurty a sýry, občas zakamufluji luštěniny aby to jedli všichni, ryby se snažím taky zařazovat často, naštěstí je máme rádi, o štědrovečerní večeři mi málem snědli i moji porci   , jinak přístup k jídlu dětí se mění docela často, s Nikčou byl problém od mala, ovoce a zeleninu začala jíst snad až ve čtyřech letech, a to ještě ne všechno a pokaždé má ráda něco jiného   , poslední dobou zase nějak nechce moc maso,ve školce sní vše a hodně si přidává a doma s ní bojuji, kdybych ji do jídla nenutila tak snad vůbec nic nesní, ne že by jí to nechutnalo, v poslední době vařím spíš to co jí chutná, ale prostě je to s ní na hodinu   , Fanoušek je jinčí strávník, ten sní všechno a rychle, od léta (po salmonele kdy měli přísnou dietu) kromě čokolády nejí skoro nic sladkého, v poslední době ho podezírám že opět mění své chutě, nějak odmítá přílohy, ale maso by si neustále přidával   (pupek mu pěkně roste   )
      HankaŽ   | 30.12.2014 21:01:26
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Obě holky měly zajímavé období kolem cca roku, kdy doslova vyžadovaly slaninu.
      Obě se do toho roka téměř plně kojily. Byl to docela ostrý přechod kojení - slanina.

      Maruška se vyvinula spíše ve vegetariána, jí zeleninu, ovoce, mlíčné výrobky. Nejí bonbóny, když dostane ve škole, že má někdo narozky, tak si ho schová. Má sbírku a občas si ty barevné bonbony prohlíží.

      Andulka má ráda maso, a jinak jí taky celkem rozumně.

      zajic   | 30.12.2014 21:47:11
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Naše děti jedí dobře, problém s nimi zásadní nemáme.
      Hanička teda nepozře svačinu ve školce. Jak je tam pomazánka, tak to nechce. Ani to neochutná. Tím mě docela štve, protože ty svačiny jsou dobré. Ale neudělám nic. Nutit ji nemůžu.

      Čas od času mívají období, kdy nechtějí maso. To taky neřeším a jíst ho nemusí. Dobře vím, že to vždy přejde.

      Jí hodně ovoce a zeleniny, za což jsem ráda. Nemají problém ani s potravinami jako je kuskus nebo celozrnná rýže. Chutná jim to. Pijí jen neslazené, neperlivé nápoje - čaj teda mají rádi i s medem. Jinak na různé džusy nebo limonády je neužije.

      Jediné na čem trvám, že to ještě nesmí je kola a hranolky jen na dovolené nebo na výletě.

      Kubík je víc na sladké než Hani. Ta ještě ani nesnědla to, co dostala k Mikuláši. Kubík to zpucoval během chvíle :)

      Myslím si, že jim doma jdeme příkladem. Snažíme se jíst zdravěji, ale samozřejmě občas zhřešíme a dáme si třeba buřty na pivě nebo na dnešek máme koupené klobásky na zobání a dokonce i brambůrky, což je vůbec nevídaná věc. :)
      nadule1   | 31.12.2014 08:40:49
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      jo, jídlo, to se změnilo několikrát..je to záležitost, která je v neustálém vývoji.
      Jako kojenec/batole jedl všechno a hodně. Nemusela jsem nic řešit, bylo to super. Kolem 3 let začal některý potraviny vynechávat, přestal jíst rajčata, špenát..až se to přeskupilo tak, že by bylo jednodušší vyjmenovat, co jí. Nejradši má samotnou rýži a samotný těstoviny a nezdravý věci, který my zas doma spíš neděláme. Řízek potká 2x do roka u babičky, omáčku s knedlíkama leda někde v hospodě..
      Vlastně doma jí ryby a o víkendu máme rybu často, to je jediná jistota, že s námi bude jíst.

      Ve školce jim vaří dost zdravě a vypadá to, že krom luštěnin jí skoro všechno..i to, co by doma nepozřel (ale je možný, že já to neumím dobře připravit). Jsem ráda, že má ve školce zdravý jídlo a mám pak pocit, že já doma to řešit nemusím a klidně ať si večeří těstoviny s kečupem nebo suchej rohlík   
      Sladkostí jí určitě víc, než by výživový poradce doporučil, ale myslím, že je to v normě, když jdem spolu nakupovat, často si nějakou sladkost vybere, někdy je to tictac, někdy gumový medvídci..často mu to vydrží na dost dlouho. Mikulášskej balíček je prakticky nedotčenej pod jeho postelí 
      zuzka83   | 31.12.2014 14:56:07
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      jedno konecne ji vse..ve skolce,v restauraci atd,to je zmena...jinak drzim jim zdravou stravu porad a k nezdrave kdyz ji chteji jim sdelim ze pri caste konzumaci dopadnou jak zaludky na prime..zhubni nebo priber..a to na ne zabira 
      Liberte   | 31.12.2014 16:20:08
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Stázinka jako malá měla období, kdy nejedla skoro vůbec a pila jenom mlíko, pak zas jedla všechno :-D teď jí všechno a ráda, což mě těší :-D
      Igor jí od začátku všechno a hodně, nechápu to :-D dneska se cpal sirovou cibulí a nivou, když jsem chystala pomazánku  
      Courtney   | 31.12.2014 22:01:07
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Tak u nás od mala razím teorii nechceš nejez. Ale jasně postupně některým věcem přišel na chuť, některé naopak oblíbené nevezme do pusy. Ale jo snažím se aby jídlo bylo pokud možno pestré. Sladkosti a nedravé jídla jím i já, takže logicky si je dává i dítě. Jsme dost v pohybu, dítě je vyžle, takže to co jí až tak neřeším.
      moninif   | 02.01.2015 13:51:36
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Jídlo a děti
        Já razím velmi podobnou teorii, ale myslím, že teorii "nechceš nejez" můžou razit jen rodiče poměrně dobrých jedlíků. Já dokonce jdu tak daleko, že nabídnu snadno připravitelnou variantu. Třeba dnes Andulka nechtěla na oběd lasagne, tak si nasypala do misky čokapikové kuličky. Měla zdravou snídani, k svačinám ovoce, večeře bude při troše štěstí taky zdravá, zítra počítám, že bude mravně obědvat, tak se nic nestane.
        Kdybych měla děcko, které vyloženě odmítá veškeré ovoce a zeleninu, popřípadě opravdu celý den nic nepojí, tak lehce znervózním.

        Včera jsem potkala na bobech kámošku, máme tak nějak stejně staré děti. A ona se smála, že když byla s děckama doma, tak jim chystala extra zdravé věci, a teď, když musí ráno vstávat do zařízení a do práce, tak je přemlouvá, aby si ráno dali aspoň čtvereček čokolády, aby měli energii (oni musí vstávat v 5).
        zajic   | 02.01.2015 16:14:23
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Jídlo a děti
          já si myslím, že když tohle razíš od mala, tak později nemáš problém.. Samo pokud vidím, že mu fakt nechutná tak ho nenutím, opačném případě nechám na talíři, a ještě se mi nestalo, že by to cca za hodinu dvě nedojedl. Prostě alternativa není. Dokud nesníš co je na talíři, tak žádná sladkost ovoce apod. Zrovna dneska na svačinu dojídal žemlovku kterou prý nejí.
          moninif   | 02.01.2015 16:36:40
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Jídlo a děti
            Já o tomhle moc diskutovat nemůžu, protože holky cca od roka byly potravinově zvídavé a vrhaly se po čemkoliv. Spíš jsme před nimi schovávali klobásy a plesnivé sýry.
            zajic   | 02.01.2015 16:52:14
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Jídlo a děti
              víš co, podle mě to hodně i tom, když se jí společně. Když to jí rodiče, tak děti zpravidla nemají problém... Nemůžu taky soudit, u mě v okolí s jídlem děti nemají problém. Jen teda jedno, a tam si myslím, že je to na vině matky, neb okamžitě nabízí alternativu. Takže dítě zkouší a zkouší.
              moninif   | 02.01.2015 17:07:29
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: Jídlo a děti
                Jo, to je pravda, od začátku s náma holky jedly. Já jsem teda dlouho nevěděla, že bývá zvykem, aby děcka měly vlastní stoleček.
                Taky holky vždycky jedly to, co my, třeba nepepřené, ale vypadalo to stejně. Nebylo, že my bychom měli hranolky s řízkem a ony třeba nesolené brambory.
                zajic   | 02.01.2015 17:33:37
                Reagovat | URL příspěvku
                • \
                  RE: Jídlo a děti
                  U nás bývá zvykem že děti mají vlastní stoleček? To jsem teda taky netušila dodnes   A to má Kuba sedm  
                  moninif   | 02.01.2015 17:58:03
                  Reagovat | URL příspěvku
                  • \
                    RE: Jídlo a děti
                    No jasně:-). Nejlépe z Ikei tu sadu Mamut, tam se jim jí nejlíp:-).
                    Moje děcka to taky nemají, možná proto je Honza takový nejedlík  .
                    inediam   | 03.01.2015 10:14:48
                    Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: Jídlo a děti
                to já teda znám spoustu dětí, co nejí, přestože se doma jí společně, nedostávají alternativy, jsou o hladu den i dýl..prostě maj to nejedlictví v sobě. pro matky je to na palicu. třeba i z toho, že ve školce platíš obědy (v naší školce běžnou tržní cenu) a víš, že v tom dítě jen povinně omočilo lžíci.. To můj syn to zkouší, to je poznat, že je to součást nějakýho puzení mě naštvat 
                zuzka83   | 03.01.2015 10:08:24
                Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Jídlo a děti
            tyjo, toto praktikovat doma, tak zesilime oba dva:D dneska mu nechutnal obed( bylo maso z parniho hrnce) a dojedl to kulickama s mlikem a pak zmrzlinou:D
            amalie2011   | 02.01.2015 16:55:29
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Jídlo a děti
              tak když vidím že mu to fakt neleze tak ho taky nenutím.. Uděláš to tak párkrát a víš kdy dítě zkouší a kdy mu to neleze. A on už taky ví, že je lepší to sníst než prudit :-)
              moninif   | 02.01.2015 17:10:18
              Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      tobik- to je vdecne decko- zere jako prase- zrejme to ma po mame... nicmene sou dny, nekdy i tydny, kdy nechce nic- treba ted ma obdobi jen kulicek s mlikem, a rohliku... obeda si zobne, ne ze by to nechtel uplne, ale ochutna, a pak se doji:D me to nevadi, pac vim ze on sni pak vsecko..

      Theinka- uz sni i 5 lzicek zeleniny, kase i 10... takze taky dobry.. zacla jist kukuricne krupky, a uz se z toho ani nepoblije..

      maminka a tatinek- kdyz chce nekdo neco dojist, pozve nas na navstevu:o)
      amalie2011   | 02.01.2015 16:41:25
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Moje děti jí hrozně. Jeden skoro nic, druhý tak, že by i prasknul a lahůdka nejstarší... Ta i 3 dny vydrží bez jídla, když má pocit, že prudíme.
      inediam   | 03.01.2015 10:17:06
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Od prvních příkrmů jedl a jí pořád pěkně, mamka vždycky říkala, že je radost se na něj dívat. Má rád všechny polévky, maso a hlavně brambory, ty jí fakt s chutí. Doufám, že to tak vydrží co nejdéle.
      Kajdda   | 04.01.2015 16:16:49
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jídlo a děti
      Přístup se hodně mění. Ten starší (4 roky) jedl do roka a půl v podstatě všechno, v dostatečném množství a rád. Vůbec mu až do cca 2,5 nechutnalo sladké. Od roka začalo peklo, kdy nejí skoro nic, když už něco sní, tak v minimálním množství, nyní ideálně suchou rýži, suché těstoviny, suchý rohlík (ale max. půlku najednou). Z ovoce jí pouze jablka, ze zeleniny salátovou okurku a občas mrkev. Vůbec do něj nemůžu dostat brambory, maso minimálně. Jogurty vůbec (max. Pribiňáka, mléčnou rýži..) Teď mu zachutnala zeleninová šťáva, tak alespoň to. Jinak pije pouze vodu, sladké nápoje ani čaje ho vůbec neberou.
      I to minimum, co vždycky sní, do sebe souká hodinu.
      V současné době jsme to dopracovali dle doktorky na podvýživu. Ale jak na něj, fakt nevím, už jsem z toho zoufalá. Doktorka doporučila vyzkoušet nutridrinky, aby přibral, ale ani ty mu nejedou. Sirup na podporu chuti k jídlu mi přijde bez efektu.


      Ten mladší (14 měsíců) jí zatím dobře, chutná mu všechno a jí snad i dostatečně, i když do roka jedl větší porce, než teď. Každopádně jí určitě víc, než ten starší. Zase ale totálně ignoruje pití. Jak vidí, že se blížím s pitím, dostává hysterický záchvat. Tekutiny do něj dostanu pouze přes ředění přesnídávek, polívky a mléko.

      Snažíme se o zdravé jídlo, zeleninu a ovoce jíme snad dostatečně, o ryby se také snažím pravidelně, nesmažíme skoro vůbec, z uzenin kupujeme pouze kvalitní šunku.

      káka1   | 04.01.2015 17:57:01
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Jídlo a děti
        Asi už jste vyzkoušeli všechno.U nás se osvědčilo zakázané ovoce.Dala jsem na stůl skleničku s vodou a říkala jsem to je moje to mi nesmí nikdo pít a za chviličku už u ní byla Zuzanka a celou jí vypila i když jinak pití nechtěla.To samé s jídlem-maso by nepozřela,ale uvařené maso do polívky kradla jako straka.
        Honafa   | 04.01.2015 18:12:25
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Jídlo a děti
          Já mám pocit, že už jsme vyzkoušeli všechno, snad i postavení se na hlavu :). Nejhorší je, že mi přijde, že on prostě na to jídlo nemá čas. Ani u toho stolu nevydrží v klidu sedět. Pořád se vrtí, povídá, odchází od stolu, když mu odcházení zatrhneme, tak alespoň pořád jednou nohou slézá ze židle (ale to fakt dělá nevědomky). Divím se, že na to, kolik málo toho sní, tak je furt hrozně akční. Ráno vstává kolem sedmé, odpoledne nespí a večer usíná v deset. Prostě děs.
          káka1   | 05.01.2015 10:39:19
          Reagovat | URL příspěvku
  • Alergeny v jídelních lístcích
    Zjistila jsem v jídelním lístku v zahraničí, že u všeho mají uvedené alergeny. Mně se to moc líbilo, ale manžel byl jiného názoru, nekvituje, že je to příkaz EU majitelům restaurací. Setkali jste se s tím? Co Vy na to? Je Vám to jedno, nebo byste to jako alergik také uvítali?
    Calamity J.   | 29.12.2014 13:33:02 | Reakcí: 28, poslední: 02.01.2015 17:59:36
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      Pokud vím od nového roku to musí být i u nás, takže ano setkala jsem se s tím, někteří to měli už v prosinci. Ale jinak mě je to jedno, alergik nejsem, a pokud bych byla, tak bych se číšníka dotázala co dané jídlo obsahuje. Mě to spíš jídelní lístek znepřehledňuje.
      moninif   | 29.12.2014 14:34:05
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      Jo, v Černé Hoře v picérce mají u jednotlivých jídel číslíčka a každé číslíčko odpovídá alergenu (1 je myslím lepek a 3 laktóza nebo mlíčná bílkovina - to jsem měla u těstovin se sejrem  )

      Já si myslím, že kdo je na něco fakt alergický, tak stejně ví, kde to asi tak je a případně se doptá.
      A kdo je MOC alergický, tak stejně v hospodě jíst nemůže, protože tam určitě nemají oddělené nádobí na jednotlivé diety a vím, že to tak někdo potřebuje.
      zajic   | 29.12.2014 14:37:25
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      U nás je to taky. Je to blbost. Protože podle té vyhlášky se musí uvádět alergeny, které EU uvedla v jakémsi seznamu - a nejsou teda ani zdaleka všechny. U nás jsem to řešila s moc prima paní, co má kavárnu... peče tam i nějaké vlastní věci a pak má na ceduli vypsáno hromadu čísel a vedle seznam, co které číslo znamená.

      Já třeba mám alergii na vnitřnosti, ty mezi alergeny vůbec nejsou. Neviděla jsem tam ani mák nebo med. Kdyby to aspoň udělali pořádně, když už...
      nadule1   | 29.12.2014 14:42:46
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      V práci to máme na jídelním lístku od počátku prosince. Na každém oddělení je na nástěnce v kuchyni seznam alergenů.
      Ještě jsem to viděla v cukrárně, kde jsem nedávno s Dančou byla.
      Nemyslím, že je to špatný nápad, jen by to asi chtělo podrobnější seznam, jak píše Naďa.
      Být alergik, určitě bych to uvítala.
      tygřímáma   | 29.12.2014 17:54:48
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      je to super,od 15 prosince je to ve skocle a spousta maminek prisla na to,ze jejich alergik muze jist ve skolce to a to a to..predtim to bylo vse na domluve s jidelnou a slozite,,ted se to zjednodusilo..na nastence je seznam alergenu a na jidelnim listku jejich cisla
      Liberte   | 29.12.2014 18:06:57
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      Už jsem to viděla všude kam chodíme na jídlo. Nevím za mě je to blbost, beztak to že tam nějaký chlap u počítače napíše že tam může být to a to neznamená to že v daném jídle to je nebo naopak nepřebývá. koukáme na díly Ano šéfe! a on se tam kolikrát ptá co tam dávají a pak se jen křižuje že to tam vůbec nepatří. Dle mého kdo je alergik tak se bude ptát číšníka a nebude spoléhat na čísla
      Ady.S   | 29.12.2014 18:50:22
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      My to máme na jídelníčcích ve školce i co dostáváme z restaurace, ze které bereme obědy v práci. Já to nesleduju, ale kdo je alergik, tak je to asi dobré, teda pokud se tam uvádí všechno
      Nadine   | 29.12.2014 19:02:24
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      všimla jsem si, máme to i ve školce a od nového roku je to povinné..za mě je to blbost, nejsou tam zdaleka všechny, ten systém je divný a restauratéry tedy lituju  
      Courtney   | 29.12.2014 19:30:55
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      Nevím k čemu je to dobré.To jako člověk co má alergii třeba na lepek poleze do pizzerie a řekne si Á,pizza obsahuje lepek to si nedám.

      Tak jako alergik na med si nedá kachnu na medu.I když tam není čísilko.

      Ach jo.Takové kraviny.
      Honafa   | 29.12.2014 22:25:24
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Alergeny v jídelních lístcích
        Jenomže ve spoustě věcí máš suroviny, které bys tam nečekala, viz níže jmenovaný celer :-), nebo zbytky máku na linkách pro úplně jiné produkty.
        Calamity J.   | 30.12.2014 12:38:46
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      já nevím..přijde mi to jako takový to "vlk se nažral, koza zůstala celá"
      Kdo má alergii, tak se ptá. I když moje na ořechy a kdoví co ještě alergická kamarádka, vycepovaná se vyptávat, se občas nezeptá, protože nic nenaznačuje, že by třeba nějaký dezert posypali piniovýma semínkama.. Nejsem si jistá, jak moc precizně to budou v hospodách zpracovávat, obzvlášť v těch meníčkovejch...nedává mi to moc smysl.
      zuzka83   | 30.12.2014 08:15:29
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Alergeny v jídelních lístcích
        Já si myslím, že to dospěje tak daleko, že u všeho bude napsané, že to může obsahovat všechno. Pro jistotu.
        Stejně jako teď je na všech hračkách, že jsou nevhodné do tří let. Tak za nějakou dobu bude na každém jídle, že to je nevhodné pro alergiky :))
        nadule1   | 30.12.2014 11:17:51
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      Teď jsem objednávala Marušce obědy na příští týden a už je to tam napsané.
      A ve všem je CELER. Kromě teda buchtiček s krémem.
      Guláš - celer. Rajská - celer. Pečené kuře - celer. Šunkofleky - celer. 
      Jsem netušila, že celer je taková univerzální potravina, já ho třeba takhle do všeho nevalím. Celer snad jen do salátů a celerového krému - polívky.
      zajic   | 30.12.2014 08:52:56
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Alergeny v jídelních lístcích
        Přesně to jsem v těch lístcích studovala :-). Přitom z celeru měl manžel kdysi téměř anafylaktický šok.
        Calamity J.   | 30.12.2014 12:37:07
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Alergeny v jídelních lístcích
        celer patří do vývaru, do omáček patří vývar.
        ten celer je asi i v bujonové kostce...to berou poctivě u marušky v jídelně. my chodíme na meníčko do příšerné hospody a tam se s tím necrcaj, frkaj to tam od oka..v česnečce plave vejce a chleba, uvedou jen lepek - například.
        zuzka83   | 30.12.2014 13:33:14
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Alergeny v jídelních lístcích
          Aha, vývar, jasně. Jo, tam je celer.

          Podle mě teda bujon neviděl pravý celer ani z rychlíku, ale budiž.
          zajic   | 30.12.2014 21:35:48
          Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Alergeny v jídelních lístcích
        Ty,jo jak já můžu vůbec bez celeru žít,když to jí celé lidstvo kromě mě.
        Nic proti celeru nemá,jen mě to nenapadlo všude cpát.
        A vývary bujony nekupuji.
        Honafa   | 30.12.2014 13:49:41
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Alergeny v jídelních lístcích
          No že jo, podle toho máme težký celerový deficit 
          zajic   | 30.12.2014 21:37:57
          Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Alergeny v jídelních lístcích
          Já ho taky nejím. A já mám papír od alergoložky, že ho ani nesmím (nikdy po něm nic nebylo, ale je to úžasný důvod ho nekonzumovat :))
          nadule1   | 31.12.2014 08:42:36
          Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Alergeny v jídelních lístcích
        tak to bude tím, že skoro ve všech jídelnách se používá nějaká univerzální sušená zelenina která se cpe fakt všude, takže celer logicky musí být ve všem  
        moninif   | 02.01.2015 13:45:33
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Alergeny v jídelních lístcích
          Já jsem si tak jako mírně pobaveně představovala, jak každé ráno naváží do jídelny kamiony alergenu 
          zajic   | 02.01.2015 16:54:26
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Alergeny v jídelních lístcích
            víš co mě hlavně baví, že víš že tam máš sušený celer, ale že je tam třeba mák nebo med nebo tropické ovoce to se jaksi nedovíš... Postavené na hlavu, opět něco tupě převzaté z EU bez specifických domácích potravin....
            moninif   | 02.01.2015 17:13:01
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Alergeny v jídelních lístcích
              Mně by třeba i zajímalo, kolik procent populace bude mít reakci na to minimnožství celeru, co je teda v tom obědě. Podle mě, kdo je takhle alergický, tak stejně v jídelně nejí. Maruška má ve třídě jeden bezlepek, a to děcko chodí jíst domů, protože v jídelně stejně nezaručí, že jim i do bezlepkového jídla něco nenapadá.
              zajic   | 02.01.2015 17:35:49
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: Alergeny v jídelních lístcích
                Přesně. Já teda nevím jak a co se všechno musí uvádět, ale dle mého radši to tam ty kuchařky uvedou než by měly problém. A jak píšeš, kdo je alergik tak si i tak radši bude dávat bacha a ptát se, nebo jíst doma...
                moninif   | 02.01.2015 17:59:36
                Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      ja su zvedava zda to dojde az k nam..vcera sme byli tady v hospode a nic:... a nechtela sem rejpat:D jinak byt alergik asi si to budu hlidat..ale stejne jak ve vsem pisou stopy mleka a orechu... to budou vsude, aby byl ichraneni, ze to tam psali a clovek blbe cetl..
      amalie2011   | 30.12.2014 12:27:18
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      ja bych to urcite uvitala 
      Andrea81   | 01.01.2015 11:51:46
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Alergeny v jídelních lístcích
      U nás na Slovensku je to poviné a já jako alergik v tom vidím jen výhodu.
      Zavadilka   | 02.01.2015 13:42:58
      Reagovat | URL příspěvku
  • Plány
    Co vás čeká v příštím roce?
    Čeká vás něco zajímavého,nějaká velká změna,nějaké velké rozhodnutí?
    Honafa   | 27.12.2014 12:08:09 | Reakcí: 40, poslední: 02.01.2015 13:44:27
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Mnó to právě nevíme a tipnu si, že tak půlka Bolu čeká na Tvou a Křišťálovo-koulí předpověď na příští rok. Práskneš ji letos aneb až na Nový rok? 
      helenice   | 27.12.2014 12:18:57
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Právě přemýšlím jestli jí mám vůbec dělat jestli to ještě někoho zajímá.Zatím jí nemám,uvidím jestli to půjde.
        Jinak lonská mi vyšla krásně.Hlavní v ní byli výbuchy a ty teda v naši zemi byli šílené.

        Ono je to totiž těžko-já to vždy napíšu stručně a někdo to třeba pochopí jinak než to myslím.Já to vidím jak to je,ale nevím jestli i ostatní to vidí stejně.
        Honafa   | 27.12.2014 12:24:29
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Plány
          Gabi, udělej ji, prosím, sedí to perfektně a já chápu, jak ty to myslíš :-) Vidíš, kvůli tobě jsem se i přihlásila, abych ti to mohla napsat ;-)
          foREVer   | 27.12.2014 16:35:16
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Hned si odpovím.Asi největší událost bude Gabčina maturita.To tu bude zase ve stresu ,to bude šílené.Pak po maturitě už nebude student a tím pádem mi končí rodičovské povinností ze zákona.Tak hezky pomaže do svého.To budou další nervy.Zbavit se jí.Od maturity taky nebude dostávat kapesné.To nepřežije.

      Mě hned v lednu čekají koupit dva dárky-hrníčky na nespresso pro moji mamku a matraci pro Gabku.To musím vymyslet jak jí přivést domu a schovat jí tak ,aby jí neviděla.Matrace není špendlík ,že jo.
      Potom musím v lednu dojít s Honzou na oční ke švagrovce a potom mu koupit brýle.
      V únoru bude mít Zuzanka 10 let a uvažuji,že ji udělám oslavu s celou rodinou v restauraci.S tím,že by se oslavila i Gabka.Ale to si musím ještě rozmyslet.
      No a pak se uvidí co dál.
      Honafa   | 27.12.2014 12:20:35
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Gábi a chystá se Gabča na vysokou? To by pak asi finanční podporu ještě potřebovala, ne? Jinak držím palce. 
        Evulik25   | 27.12.2014 15:28:31
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Plány
          Má několik variant a pořád to mění.Občas vysokou jo,občas né.Uvidíme.Když půjde na vysokou půjde z domu,ale budeme jí finančně podporovat to je jasné.Je to na ní.Ted už má zase nového ženicha co vypadá nadějně a nejraději by se s ním odstěhovala a měla děti.Ženich zatím chodí na výšku ,ale má i svůj e-shop.On je zatím u rodičů.
          Honafa   | 27.12.2014 15:51:05
          Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Matraci dej k sestře nebo do sklepa.
        tygřímáma   | 27.12.2014 16:55:51
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Rozhodnuti jsme a snad ta změna vyjde.
      inediam   | 27.12.2014 13:16:27
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Tak já jsem hlavně zvědavá jak to dopadne s mou prací, neb to tam jde už dlouho od desíti k pěti a myslím že poslední změny jsou už jen hřebíčkem do rakve :-) S tím souvisí to, že jsem se rozhodla pomalu se vrátit ke své původní práci, ale uvidím jak to půjde, neb musím spolupracovat s lidmi, se kterými jsem trochu na kordech, ale zase mě potřebují... Jinak osobně uvidím, žádné plány nemám, čekám co rok přinese....
      moninif   | 27.12.2014 13:17:27
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      hm..nic mě nečeká.
      jen sem si říkala, že si musím najít nějaký koníček a začít trávit volný čas trochu smysluplněji  Pak bych se měla začít sebevzdělávat a začít myslet na budoucnost - jsem to tak dlouho odkládala, kdoví, jestli to ještě půjde.
      kluk jde k zápisu, tak budu řešit buď jeho první třídu nebo odklad - to možná bude velký rozhodnutí.
      zuzka83   | 27.12.2014 13:33:53
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      No pár změn v plánu je, první zápis Ondry do první třídy, jeden porod a v září nastup do školy. Zbytek se uvidí co přinese čas.
      Ady.S   | 27.12.2014 16:58:37
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Jak jeden porod? Budes rodit ty nebo nekdo z rodiny? At tak ci tak, gratuluji, to je dobra zprava!   
        mihra   | 27.12.2014 17:44:25
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Plány
          Takové naše malé vánoční překvapení. Rodit budu já    
          Ady.S   | 27.12.2014 20:12:18
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Plány
            Jééé, Adélko, to je krásná zpráva!!!! A kdy ten porod bude???   
            Evulik25   | 28.12.2014 16:20:51
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Plány
              Děkuji, termín mám na konci června
              Ady.S   | 28.12.2014 18:17:46
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: Plány
                Krasny termin! NAs Pepe je rozeny 25.6. :)
                Hlavne, at se citis dobre a je vse ok.
                     
                mihra   | 28.12.2014 20:20:30
                Reagovat | URL příspěvku
                • \
                  RE: Plány
                  Uvidíme, chtěla jsem srpňátko a zas to nevyšlo   . Teď už je mi dobře, i když jsem tentokrát poprvé zažila celodenní nevolnosti naštěstí to byl jen žaludek na vodě a nemusela jsem trávit dny u WC, ale to už se spravilo.
                  Ady.S   | 28.12.2014 20:47:53
                  Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Plány
            jeeee Adeeel, to je nádhera! Gratuluju a přeju hlavně zdraví a ať je všechno v pohodě      
            Courtney   | 28.12.2014 21:39:03
            Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        páni, to je úžasná novinka, gratuluji  
        HankaŽ   | 28.12.2014 21:59:25
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      My asi žádné konkrétní plány nemáme.
      Brácha jde v lednu do lázní, chceme se za ním podívat. Mamku čeká v červenci operace kolene - dostane umělé.
      No a kdy se objevila nějaká láska, nebyla bych proti.
      tygřímáma   | 27.12.2014 16:58:46
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      akutne me musi vzit na masarnu..jestli ne- bude katastrofa.. a pak budu zit cely rok v jednom velkym tajemstvi.ale bohuzel vic az . pr rok.. a to i doma je tajemstvi
      amalie2011   | 27.12.2014 17:07:44
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Doufam, ze u nas ta velka zmena bude, ze najdeme praci.

      A prosim, predpoved udelej.      
      mihra   | 27.12.2014 17:47:13
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Nás čeká miminko jelikož jsem zjistila ze jsem v očekávání,takže se s manželem mooc tesime. Akurat mj plán je jeste si najít dobrodu práci at ji s fazolkou zvladnu.. a tu předpověď bych si taky rada přečetla. 
        minie89   | 27.12.2014 19:20:13
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Plány
          To je bajecne! Gratuluji! Bude to dobry rok!       
          mihra   | 28.12.2014 20:22:14
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Plány
            Děkujeme,akurat jak v tom nejsou žádné zkušenosti tak mám strach...
            minie89   | 29.12.2014 20:25:05
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Plány
              To je normalni! Bude to nova situace, nova etapa. A vse se zvladne! Ted se na miminko tes, uzivej si tehu a obavy nech stranou. 
              mihra   | 01.01.2015 15:22:21
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: Plány
                Děkuji moc. Strašně se těšíme.Je to nádherný pocit mít malou fazolku v sobě.Děkuji za podporu.   
                minie89   | 02.01.2015 10:30:26
                Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      ......mě jedno velké rozhodnutí nakousnuté v letošním roce čeká....
      Lendrunka   | 28.12.2014 08:52:53
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Moc Ti držím palce. Vím, jak moc je to těžké se rozhodnout a dotáhnout to do konce.
        tygřímáma   | 28.12.2014 11:38:10
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Taky moc držím palce. Já už mám snad to horší snad za sebou, tak by to v příštím roce chtělo změnu nějakou zase příjemnější
        Nadine   | 29.12.2014 19:05:21
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Tak Maty ho čeká hned koncem ledna odstranění nosní mandle.No je možné,že to bude čekat i Tobiho....
      No a jinak mě čeká si pak najít nějakou novou práci,nebo je i ve hře rozjet něco na živnost...uvidíme....
      Jinak nás asi nic velkého nečeká, i když kdo ví že? To člověk nikdy neví co ho čeká...a když to nečeká něco vždycky přijde....
      Zuzbr   | 28.12.2014 09:01:09
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Na co se moc těším je letní dovolená. Vlastně poprvé pojedeme o prázdninách, ale doufám, že se nám podařilo vybrat místo, kde by nemusely být davy lidí. Uvidíme.

      Děti by měly jet poprvé na tábor se skauty.

      Kubík dostane za pěkné vysvědčení svůj první mobilní telefon. :)

      Obecně nás asi čeká rok plný kultury, protože Plzeň bude evropským městem kultury 2015 a s tím bude spojená spousta akcí - upřímně nevím, jestli se mám těšit nebo bát. Ale rozhodli jsme se účastnit např. festivalu Rock for People Europe, který tu bude. A jsem na to taky zvědavá.

      Toma čeká rozhodnutí ohledně zaměstnání, protože asi před týdnem dostal pracovní nabídku... Probrali jsme spolu pro a proti, ale rozhodnutí je samozřejmě na něm.

      Mně se letos podařilo navázat spolupráci na překladech a byla bych moc ráda, kdyby to pokračovalo... aby firma rozjela další projekty, kde mě budou potřebovat :))

      Takže rok by to mohl být dost zajímavý :) a těším se, co nám přinese.

      A těším se i na tvou předpověď. :)
      nadule1   | 28.12.2014 09:14:38
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Co nás čeká- doufám, že jen krásné věci. Moc bychom si přáli mimčo, snad taková krásná zpráva nenechá na sebe dlouho čekat. V dubnu bude zápis do školky s Davídkem, v červnu svatba mé sestry, bude to velké, tak se těším. Snad to bude dobrý rok.
      Kajdda   | 28.12.2014 13:53:25
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      plany snad ani ne,alex pujde do skoly,edousek bude sam ve skolce,dodelavky na dome...velke zmeny u nas chodi necekane a pak nastavaji prave ta rozhodnuti...
      take se tesim na tvoji predpoved
      Andrea81   | 28.12.2014 14:19:01
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Ty seš taky, se ptáš, jestli nás čeká něco velkého, a pak napíšeš, že budeš kupovat hrnky 

      Nás snad letos čekají jen ty hrnky
      zajic   | 28.12.2014 14:42:40
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Plány
        Ty hrnky mrchy stojí jeden 500kč a ještě se to dá koupit v jediném e-shopu a vozí to kurýr od 20-21h.To jsou teda podmínky,které se mi vůbec nehodí.Tak se musím rozhodnout jestli je koupím nebo né.Je to velké rozhodnutí pro mě lakomce. 
        Honafa   | 28.12.2014 16:18:58
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Plány
          No jo no. 
          My budeme kupovat stan. Máme dvoumístný, takže bychom se nevešli. Holky dostaly k vánocům spacáky, takže můžeme začít trampovat. To budeme taky vybírat.
          Momentálně - v nejbližších dnech - nám v místních lesích podetnou námi vybraných 140 stromů na rekonstrukci.

          Letos ve znamení nákupů? 
          zajic   | 28.12.2014 17:30:05
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      tak u nás bude dost změn, v první řadě kuchyň - plánuji přestavbu hned v únoru,v březnu by měl Fanoušek nastoupit do školky a já si chci nechat odoperovat meniskus v koleni, pak musím vymyslet nějakou skvělou dovolenou když nám to vloni kvůli nemocem nevyšlo, v září jde Nikča poprvé do školy a já opět do práce, tak snad nám vše vyjde v pohodě  
      HankaŽ   | 28.12.2014 21:55:35
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      Chteli jsme kupovat barak, ale po tvoji predpovedi si to teda sakra rozmyslim. Financne mame totiz tak na starsi barabiznu k postupne oprave  
      Dalsi velkou zmenou je,ze od ledna se zaciname snazit o mimi    
      I kdyz 3 deti v minibyte…….safran Gabi, rekni,ze zrovna nam to na hlavu nespadne  
      plaz   | 29.12.2014 10:20:33
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Plány
      No mě končí po 6ti letech mateřská a co bude netuším…
      Stella jde do školy , Hynek do školky. Nevím co mě čeká, ale bude to v naší rodině obrovsky zlom.
      Zavadilka   | 02.01.2015 13:44:27
      Reagovat | URL příspěvku
  • Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
    Našli jste pod stromkem nějaké překvapení, něco s čím jste nepočítali? A děti?
    moninif   | 26.12.2014 09:03:03 | Reakcí: 25, poslední: 04.01.2015 20:00:47
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Za mě překvapení se nekonalo, ale s tím jsem počítala... Dítko bylo spokojené jen částečně, neb ježíšek (tatínek) opět měl potřebu pořídit něco podobného co se líbí i jemu... Ale tak dost je teď dítě na zabití, a na ježíška stále věří, tak snad pochopil, že když bude hodný bude to příště lepší  
      moninif   | 26.12.2014 09:06:58
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      U nás také žádné velké překvapení .... a letos to bylo poprvé, co jsem si sama sobě koupila nějaký dárek a tak jsem si udělala velkou radost :oD
      Děti nadšené ... jen je fakt, že když 25 přišel Mára ke stromečku, tak říká ... "nejsou dárky" ... si snad myslel, že tam budou každý den :oD
      Buik   | 26.12.2014 09:32:38
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Tak děti spokojeni byli a jsou.Dostali vesměs to co si přáli.Takže si hrají a hrají.No my si tentokrát dárky žádné nedali,ale i přesto jsem tam našla krásný voucher na erotickou masáž od manžela     
      Zuzbr   | 26.12.2014 10:08:32
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Já jsem spokojená,že děti jsou spokojené.A přitom nemají letos dary za desetitisíce-bo už všecko drahé mají z předchozích let.
      A tak jak letos tak nebyli štastní snad nikdy.
      Já jsem dostala jen to co jsem si sama koupila plus pár drobností od ostatních.Ale mi to stačí.

      Jeden dárek jsem dostala divný-škaredou kabelku od švagrovky,jak pro starou babu.Trošku mě to urazilo.Že mě vidí takhle.
      Honafa   | 26.12.2014 10:25:50
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      jo, já dostala tablet. je to legrační, potřebovala jsem malej foťák, páč jsem často líná tahat se s velkým a pořízení menšího objektivu jsem zavrhla, zároveň mám jen hloupej telefon..tak teď se pokusím sžít s touto moderností. ale prvně to musím připojit k internetu, nemáme wifi 
      kluk je spokojenej, pochopitelně, ikdyž ze svého ježíškového seznamu nedostal skoro nic (přál si meče, husitské zbraně, peníze, nesehnatelný lega..). Překvapila jsem ho legem chima, to si ani neodvážil přát, když psala seznam, zatrhla jsem mu lego, co je pro děti 6+, a tady ty bojovný potvory jsou všechny. Z toho má taky asi největší radost.
      zuzka83   | 26.12.2014 11:20:52
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Já spokojená jsem moc. Ježíšek byl letos originální a neotřelý. Myslí, že i holky byly spokojené. Většinu dárků se mi podařilo utajit a tak byly i slzy štěstí. Po dlouhé době dokonalé vánoce.
      tygřímáma   | 26.12.2014 12:33:41
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Jóóó, Pepa koupil boží sadu krásných talířů, dojížděli jsme nádobí po babičkách a teď máme své vlastní krásné talíře.

      Andulka dostala pouzdro, jako má Maruška do školy, moc si ho přála.

      Maruška se právě peče ve svém novém spacáku.

      Mojeho tátu mile překvapily kočičí jazýčky. Proč, to je takové soukromé a rodinné.

      Maminka dostala moc hezký kvašáček na zeleninu.

      A my s Pepou jsme od ségry dostali placku se Zmikundem "Se s tim smiř". Heslo roku 2015
      zajic   | 26.12.2014 12:41:23
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      deti jsou porad nadsene, a my nemeli co cekat,kdyz si darky nedavame..teda davame,ale kvuli detem a vime o tom co tam mame...tudiz vse bylo ok
      Liberte   | 26.12.2014 15:45:19
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      U nás to byly asi nejhezčí vánoce , vyjma toho když jsem byla dítě. Toník poprvé chápal to kouzelné kolem ježíška. Těšil se a tak krásně děcky komentoval věci ohledně kouelného ježíška. Strašně pěkné. Těšil se na dárky a neudělal žádnou děsnost jako zatím každé vánoce.
      Neměli jsme u nás na štedrý den mojí matku, to udělalo hodně.
      Tonník dostal Furbyho, strašně moc si ho přál. Je hodně přelétavý a chce všechno co vidí v reklamách a po pěti minutách o tom neví, ale o Furbim mluví už několik měsíců, na něj celkem nevídané. Takže ho dostal a pak ještě jen jednu hru, přecijen je to drahý dárek. No a ty jeho zářící očička a naprostá radost byl jeden z nejhezčích zážitkůů v mojim životě. Martinprohlásil, že to to asi byla první opravdová radost co u Toníka viděl. Takže nádhera.
      Já nedostala nic extra, ale počítala jsem s tím, nevadí mi to. Od matky jsem dostala knížku o hubnutí. Pořád mi říká jak jsem tlustá a hnusná a i když s náma nebyla řekla mi to apson tak 

      Tyhle Vánoce se mi moc líbily.

      samickasmladyma   | 26.12.2014 17:37:23
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      já jsem spokojená moc, dostala jsem báječnou tašku se srdíčkama od mého milého, moc mě potěšil  

      děti byly taky nadšené, Stázinka si hrála s Igorkovou vláčkodráhou a Igorek se Stázinčinou doktorskou sadou :-D
      ale u Stázinky letos vyhrály na plné čáře šatičky pro princeznu z pohádky Ledové království, do toho k tomu korunku, no musím ji furt přemlouvat, aby je sundala     letos opravdu krásné Vánoce, a to ještě pojede Stázinka k tatínkovi, kde i přes mé protesty najde Furbyho, o kterém si já myslím svoje, ale tatínek se hold rozhodl ho Stázince koupit  
      Courtney   | 26.12.2014 20:44:46
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      prekvapko tam bylo.ale zaroven i nasrani.ale pak sem hodila prachy za hlavu.. prachy budou..my nebudem.... a xbox je doma... jen nesmim myslet na to kolik to stalo penez:D a kolik to sezere casu:D:D
      amalie2011   | 27.12.2014 09:09:29
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Byla jsem spokojená moc. Já musela být tááák hodná :)) Měla jsem tam i překvapení, a takové, které opravdu potěšilo.

      Co se dětí týká, tak jsme se den před Štědrým dnem definitivně rozhodli, že Kuba NEDOSTANE lego, co si moc přeje. Poslední dobou je na zabití, neposlouchá, odmlouvá, je drzej.. není s ním řeč a prostě se nám zdálo nefér, aby dostal takovej super dárek, když si ho nezaslouží. Musím říct, že jsme udělali dobře a chlapečkovi to dost šrotovalo, když Hani si stavěla z lega a on se mohl jen koukat.... Nedělám si moc iluze, že by to k něčemu bylo, ale aspoň viděl, že kdo seje vítr....
      Když nás moc nerozčílí, tak to lego dostane k narozkám :))

      Jinak od tchýně jsme dostali peníze, za které jsme si koupili lístky na Rock for people Europe, který bude v červenci v Plzni. :) No když nám festival přijede až pod nos, tak tam nemůžeme chybět :)
      nadule1   | 27.12.2014 10:37:30
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
        Tak to jste dobří s tím legem.
        Gabka chtěla vodárnu a tak mě prudila,že jsem už taky byla rozhodnutá nedat ji jí a dát jí jí až 9.1.na narozky.Ale neměla jsem na to koule jí to nedat.By nás tu do těch narozenin zabila.
        Ale trošku jsem jí potrápila-nebylo to pod stromkem,ale až po rozbalení všech dárku.
        Honafa   | 27.12.2014 12:14:03
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
          Kuba taky nedostal lego... A taky jsem nakonec ráda, neb zrovna má taky období na zabití. Ale u nás to bylo z důvodu, že začít to řešit tři týdny před vánoci je jaksi pozdě. Tohle to mě v poslední době na vánocích točí. Všichni kupují dárky málem v srpnu, a pokud to chceš řešit vážně až kolem toho adventu je pozdě...
        moninif   | 27.12.2014 13:09:17
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
          No to máš pravdu. Taky jsme nesehnali to, které chtěla Hanička - ona chtěla jedno konkrétní Lego Friends (dokonce holčičí! chápeš jo?). A právě mi přišlo hrozně líto, že ona dostane "něco jiného" a Kuba, kterej si to nezaslouží, by dostal přesně to, co si přál... To prostě nešlo :))

          Jaké lego jste sháněli vy?
          nadule1   | 27.12.2014 15:21:08
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
            Kuba chtěl policejní stanici, která se už nevyrábí, takže jsem první sháněla někde ji, a pak cca 14dní před vánoci alternativu nějakou mobilní, jako náklaďák. A už nikde skladem za rozumné peníze nebyla...
            moninif   | 27.12.2014 16:27:14
            Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
            šok roku 2014. Hanička chtěla HOLČIČÍ lego 
            zajic   | 28.12.2014 10:15:25
            Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Musím říct že letošní vánoce byli fajn, děti jsou spokojení. Anička to ještě moc nevnímá, ale postupně se rozkoukává co že je to doma za nové věcičky a ty se jí líbí jako houpací sobík, maňásek sovička,.... Ondra ten dostal většinu ze seznamu většinu rozumných věcí, pěkně postupně tak je nadšený - lego, pletací gumičky, půjde si vybrat aktovku, ale velkou radost udělala i kravata a motýlek co si přál a nebo velká encyklopedie zvířat.
      Já dostala co jsem si přála, i malé překvapení od manžela. Asi největší překvapení jsem dostala od exmanžela který povolil změnu jména u Ondry, to byl takový svatebná a vánoční dar v jednom.
      A naše největší překvapení pro rodinu bylo miminko které čekáme a dokázali jsme to utajit a že to bylo někdy těžké.
      Ady.S   | 27.12.2014 21:47:07
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
        Ták to je to nejhezčí, co tu přes svátky čtu. Moc gratuluju.


        A jinak pro "Ježuru": máš mou omluvu, nejsi analfabet, jen naděluješ potřebnějším...
        helenice   | 28.12.2014 08:11:16
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
          Abych to uvedla na pravou míru, Ondra psal seznam pro sebe i Aničku tudíž tam bylo spoustu věcí, z těch perliček - dětská bio popelnice(máme doma už dvě), panenka kadící plastové bobky(dostala jen zpívající česky) , tančící opička(už je doma přeopičkováno), a jako poslední byl tablet (ten je dle nás ještě dost času a dostává půjčený od nás).
          Ady.S   | 28.12.2014 18:23:25
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Nás překvapila tchyně, nekoupila, konečně, šunty, ale kvalitní věci.
      My překvapili Karolínu, té i zaskočilo.
      A souseda, je sám tak jsme ho po večeři pozvali.
      inediam   | 28.12.2014 09:18:52
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      jsem rada,ze detem se jezisek moc libil,ze to vsechno uz edousek chapal.tesil se a dostal,co cekal...
      to same alex..jen si rikam po tom,co jsem cetla u nadule,jak kubik zlobi a lego si nezaslouzil,meli jsme neco podobneho udelat u nas...
      Andrea81   | 28.12.2014 14:21:00
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Ano, pobyt na horách, na který jsem se vůbec netěšila, ale dopadl báječně. Až na ta kila navrch, což bych při lyžování nečekala .-).
      Calamity J.   | 29.12.2014 13:27:12
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Tak co, byly jste spokojeni s ježíškem?
      Já jsem jako překvápko měla chytrý telefon,což mě hodně moc překvapilo  Karolínka vypadala nadšeně ze všeho,nejvíc ji asi nadchly princeznovské šaty 
      veverka77   | 04.01.2015 20:00:47
      Reagovat | URL příspěvku
  • Množství dárků
    Děvčata, já vážně potřebuji RADU. Rok od roku je to horší a já fakt nevím, jak to řešit.

    JAK VYSVĚTLIT TCHÝNI, ŽE NEMÁ KUPOVAT TOLIK DÁRKŮ? NEBO JAK TO ŘEŠIT, CO PROTI TOMU DĚLAT?
    Buik   | 25.12.2014 21:39:16 | Reakcí: 29, poslední: 05.01.2015 12:04:07
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      Tohle je těžké a chce to čas a upřímný přístup - zkrátka třeba u nás je to tak, že nahlásím, co děti dostanou doma a že nechci, aby jinde měli dárků víc, takže se o tom bavíme předem. Další věci se vyvedou časem, že třeba dostaneš něco co fakt nechceš a tak bez přetvářky vysvětlíš, že to vrátíš nebo vyměníš... každopádně to není jednoduché a čím jsou děti starší, tím je složitejší najít kompromis mezi uspokojením jejich přání a finančními možnostmi rodičů
      Sunny   | 25.12.2014 22:34:39
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        Já dokonce vydala seznam, co kdo má koupit, aby toho nebylo moc. Každý se ho držel, kromě ní. Ona koupila to, co pro ní bylo na seznamu, koupila to ovšem v dvojnásobném množství a jako bonus k tomu všemu koupila ještě třikrát tolik jiných věcí.
        Takže příklad ... na seznamu měla čtyři věci (2 pro jednoho kluka a 2 pro druhého kluka), ona koupila osm věcí .... a nakonec toho měli 24 (a to si myslím, že jsem dost ubrala).

        Konkrétní příklad - měla tam napsané duplo pro staršího, takže místo jedné sady koupila hned čtyři věci. Já se strašlivě děsím toho, že si na to kluci zvyknou - a co si budeme říkat, to jde velice rychle - a až si to nebudeme dopřát, tak budou z vánoc zklamaní. O jak já obdivuju ty stromečky, kde pro šest lidí je dvanáct dárků a dost :o(
        Buik   | 26.12.2014 09:03:40
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      asi fakt jen na ni mluvit a mluvit a zkusit do toho zapojit i manžela(přítele)....
      moninif   | 26.12.2014 08:51:36
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        Manžel nadává, já nadávám a ona si z toho nic nedělá. Letos sme zkusili jí koupit to, co ona kupuje nám a řekla, že ona si to domů nevezme .... tak jsme říkali vidíš to, ale to je přesně jako u nás a tak se strašlivě urazila a že teda dárky máme dát někomu jinému .... uvedu příklad. Dostali jsme třeba krabici o obsahu tak možná osmdesát litrů a je plná krabiček čajů .... já vůbec netuším, kam s tím. A co víc, my pijeme jen ovocné čaje a zde jsou jak černé, tak zelené. :o( takže buď budu nechávat zásoby něčeho, co fakt nevyužijeme a nebo to rozdám - což je mi blbý. Nebo další příklad, já ani manža nejsme řezníci a oba jsme dostali ohromné "kinžály" na řezání a zabíjení tak možná prasat. Co s tím mám dělat??!! Se mi to na délku nevejde ani do šuplíka k příborům
        Buik   | 26.12.2014 09:07:35
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Množství dárků
            nemáte to jednoduché... Asi bych to rozdala, nebo to normálně vyhodila... Už jsem se taky naučila, vyhazovat nesmysly. Nemám nafukovací byt...
          moninif   | 26.12.2014 09:26:26
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      Neřeš nenadávat a být rádi,že vám někdo dárky dáva.

      I když je to někdy šílené,lepší než nedostat nic.
      Honafa   | 26.12.2014 10:08:07
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        Holky a už jste někdy byly znechucené při otvírání dárků??!! Když dvě hodiny jen otvíráte dárek za dárkem, děti si ani se svými dárky nepohrály, nemohly, protože se na ně valí jen další a další dárky.
        Já sama utahaná ze všech příprav, místo abych byla nadšená z jejich rozzářených očiček, tak vidím, jak koukají spíš do blba. Sama před sebou čtyři nerozbalený dárky a ani se mi už rozbalovat nechtěli
        Buik   | 26.12.2014 17:19:39
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Množství dárků
          Jo, ze začátku jsem od dárků od tchyně byla až znechucená. Ne množstvím, ale tím, jak vůbec nepřemýšlí, dává jen proto, aby dala. Přitom já se nikdy netajila tím, že nic moc nechci, že nejsem typ, co potřebuje hromadit věci.
          Třeba já jsem od ní dostala gel na intimní partie při kvasinkové infekci.
          Nebo jsme s Pepou dostali knížku o slušném chování pro vyšší manažery. Takové ty věci, co si obléct na golf a jak se chovat při setkání s velvyslancem. Jsme oba řadoví pracovníci, nehrajeme golf a nebavíme se s velvyslanci...

          Pak jsem se nad to nějak povznesla. Její věc.
          Základ je oddělit "naše" vánoce od návštěvy u ní. A návštěvu brát jako běžnou povinnost, která se přežije. Něco jako návštěvu zubaře a vyplnění daňového přiznání.
          zajic   | 26.12.2014 18:49:06
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Množství dárků
            Zní to hloupě, ale také sme dospěli k tomu, že to budeme oddělovat ... na vánoce sou obě babči u nás, protože jsou sami a jí prostě řekneme, ať donese klukům po dvou dárcích a nám každému jeden ... zbytek zůstane u ní ..... i s převozem byly problémy, protože ona se rozhodla, že právě teď pro ně musíme přijet a při tom my měli vlastní záležitosti, problémy o kterých věděla :oD je to na hlavu ..... heh, teda dostala sem horu šamponů, šminek (ač se vůbec nemaluji), krémy atd, ale intimní tam fakt nebyl :oD
            Buik   | 26.12.2014 18:55:43
            Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Množství dárků
          Ano tak 10x,15x prostě často.

          Především nejsem utahaná z příprav,z převozů a jiných blbin.Právě protože už to neřeším.

          Jsem jim dokonce kdysi platila 500kč taxíka,aby nám ty hrůzy mohli přivést.

          U nás se taky dostává moc dárku,rozbalovaní nám nevadí a to hraní-však na to je času dost.

          Já ti rozumím.Jen nedopusť ,aby to odnášeli děti.Že tebe to štve.Otravuje-děti to vidí jinak.A ta babička co si dala tu práci to všecko koupit,zabalit přivést si nezaslouží,aby se jí to pokazilo.
          Honafa   | 26.12.2014 19:34:37
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Množství dárků
            Mno, heh, její balení vypadá stylem - dejte mi vaše koše na prádlo ... a do toho to naskládá, nějaké dárky mimo zabalí, ale to jen malou část. A koupit :o( :oD víš, ona aby prckům pořídila ty plyšáky, co jsou v Bille, tak nakupuje věci - vše za co jsou body na víc, takže dle obsahu koše bych ti přesně řekla, za které čaje byly body navíc :oD. Někdy mám pocit, že by jí to vyšlo levněji, kdy koupila rovnou toho plyšáka. Mohla bych ti ukázat fotky, na kterých jsou děti už fakt utahaný, ten menší dokonce i brečel a to jsme začali opravdu brzy, aby k něčemu takovému nedošlo
            Buik   | 26.12.2014 20:48:38
            Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      Já bych si řekla sama v sobě, o co mi jde.
      Chci, aby tchýně šetřila peníze? To ale není moje starost, svoje peníze si musí ona šéfovat sama.
      Chci vést děti ke skromnosti? Opět, já je ke skromnosti vedu, jen vhodně vysvětlím, že tchýně takhle dává najevo lásku, jsou lidi, co to tak mají. Vychovávat tchýni mi nepřísluší.
      Možná, že až v pubertě dětí pomůžou s finančně náročnými dárkami, budete rádi.
      Překáží mi věci? Tak je rozdám. Udat čaje a nože nemůže být problém. A neváhala bych potlačit děti k tomu, aby rozdali i část svých věcí, po nějakém čase třeba. Jistě mají méně majetné kamarády.
      zajic   | 26.12.2014 12:34:34
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
              .
        inediam   | 26.12.2014 14:26:29
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        Já osobně se nejvíc bojím, že to začnou brát jako standard, ale ono to není udržitelný, tak aby pak jednou nebyli zklamaní!
        Věci rozdávám každý rok, ale přestává mě to bavit. Byt taky není nafukovací a po pravdě, kluci se neradi vzdávají svojich věcí, ale když nějaké schovám, tak si na ně ani nevzpomenou
        Buik   | 26.12.2014 17:53:14
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Množství dárků
          Že to budou brát kluci jako standard? Toho bych se nebála, myslím, že nepřemýšlí tak, že letos bylo dárků 10, tak pokud bude za rok 5, bude to špatně.
          Pokud si je babi naučí, že jim pokaždé něco dá, a oni pak budou mít spojení babi - dárek, je to babi věc. To babi se bude muset smířit s tím, že pak kdykoliv přijde, že po ni budou něco chtít.

          Těžko můžeš udělat víc, než jsi už udělala, tedy promluvit si s babi, že není potřeba tolik dárků.

          Mám pocit, že generace našich rodičů trpí tím, jak bylo málo věcí v obchodech, a tak teď, jak je toho všude plno, se neumí ovládnout.

          Jestli to tchýni dělá hodně radost, to obdarovávání, a nejsou pak kvůli tomu měsíc o hladu, nechala bych jí to a pokračovala v následném obdarovávání.
          zajic   | 26.12.2014 18:42:01
          Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
              přesně. Zrovna jsem hned včera vyčlenila hromádku věcí, které pošleme dál. Vesměs oblečení, které děti nikdy nevezmou na sebe - něco je jim malé, něco moc holčičí apod...
        nadule1   | 27.12.2014 10:20:10
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      tak neco odloz,rozdej,prodej,vyhod..a mas klid...ja nepohodlne hracky detem odkladam do ruznych vychovnych ustavu,pripadne vyhazuji a je mi to jedno...ja za to penize nedala,a ten kdo dal se mel pobavit se mnou nebo s detma nez je utratil za ptakoviny
      Liberte   | 26.12.2014 15:51:41
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      a pokud da cirou nahodou nam nekdo neco,a nehodi se nam to,dame to okamzite dal,kdyz to lze a jinak to leti jeste cestou domu do kose..ja to proste neresim..nejsem skladiste a nejsem povinna mit neco co nechci jen proto ze je to darek
      Liberte   | 26.12.2014 15:53:42
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        Šak jsme to s manželem probrali, já vytáhla veliké krabice a začínám prolejzat byt a vyhazovat. Zatím mám ohromnou krabici prošlých čajů :oD, umělé příbory, ozdobné lžíce do nápojů, kinžály už tam taky mají své místo :oD
        Buik   | 26.12.2014 17:56:16
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      chi chi... nadiktuju kazdy rok babice 2darky pro kazdeho..letos darku bylo 37:-! no co uz.. ja neco odvezla, neco tam nechala, na dalsi odvoz, doma to schovam, neco pouziju. neco prodam, neco rozdam:o)
      amalie2011   | 27.12.2014 09:11:10
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        Ty jo 37?To museli vzít všecko co viděli.To bych ani nevymyslela tolik dárku.
        Honafa   | 27.12.2014 12:04:34
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Množství dárků
          no pro decka docela dobry... ikdyz blbiny..ale my dostali kazdej tisic cajicku( ac ja je mam rada) sprchace, balzamy no kravinky..
          amalie2011   | 27.12.2014 17:16:16
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      u nas taky utopie mluvit o mnozstvi darku s nasima...rikam jim,nekupjte tisic kravin,hracky,co hned zrasej atd...kupte jednu poradnou hrakcu,to staci..neee,museli koupit koleje plastove a masinky na baterky..no samozrejme to smajda,masinka neutahne oba vagony,koleje jsou pres pul pokoje,kdyz jsem je chtela slozit hned druhy den,jednu jsem ulomila..no des..
      je to v krabici ve spajzu.
      my koupili obyc ty dreveny,edik mega nadsenej,x variant sklada a rozklada a dobry...
      bagr na dalkove ovladani uz je z pulky rozsekanej po dvou dnech,tank na baterie jen rve a blika,no hracky des.rikat nerikat,pokazde to same.. 
      Andrea81   | 28.12.2014 14:25:34
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        JJ todle je bohužel přesné :o(. A nejhorší je, že ona pak kouká na mě, že jsem děti nehlídala a oni to rozbili :oD
        Buik   | 30.12.2014 07:57:39
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      To je marné :-), zkus to brát, jak to je a budeš v klidu. Příp. zjišťuji, že někteří lidé, nevím proč, rádi dělají opak, tak zkus tchyni říct, že letos s těmi dárky dost šetřila, ať se v příštím roce zlepší :-).
      Calamity J.   | 29.12.2014 13:22:35
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Množství dárků
        :oD tak to se bojím, že bychom se příští rok do pokoje vůbec nevešli :oD. Ale koupili jsme jí třeba šunku a ona řeči, že jí nesní (není to veliká šunka :oD) a že si jí musíme vzít a já ji na to říkám, ne tu jste dostala vy. A ona, že se to zkazí a tak jí říkám, ať to dá do mražáku. A ona že ho má plný a že ona to nesní a že je to pro ní zbytečný .... a tak jsem ukázala na dárky od ní a říkám, todle je taky zbytečný .... tak se nafrněla :oD
        Buik   | 30.12.2014 07:56:21
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Množství dárků
          Nemá to smysl s nimi diskutovat, nejdříve jsem to také nevydržela, když mně 75letá teta říkala, že nic nejím, přitom jsem měla na talíři standardní porci pro svou velikost kachny a spol., zatímco ona vůbec nejedla :-))).
          Když mně to řekla potřetí, přestala jsem reagovat  
          Calamity J.   | 30.12.2014 12:42:16
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Množství dárků
      Řešení bude asi dost těžké. Já toto v současné době řeším taky a bez úspěchu. Manžela to taky štve, ale mamince se holt neodporuje, že. U nás je problém v tom, že nejenže dostanou hromadu dárků k Vánocům, ale oni mu nosí nějakou hračku kdykoli k nám přijdou (což je každý víkend). Ale jsou to takový ty brakový autíčka za pár kaček, takže mu to vydrží tak do druhého dne. Zrovna teď o víkendu jsme se s manžou chytli, protože si malého tcháni vzali na jeden den (vždy pouze na otočku, protože na noc ho nechtějí - to snad popíšu někdy v jiném příspěvku, to stojí za to) a za to jedno odpoledne mu stihli dojet koupit velké Lego, protože jim tam řval, že ho chce. Jako před týdnem hromada dárků pod stromečkem, víkend na to mu jedou koupit lego a tento týden má narozeniny, tak ani nechci vidět, co zase dovalí. Já už toho mám taaak plný zuby. Ničeho si neváží, všeho má mraky, že už se nám to tu ani nevejde, a teď začínají zásobovat i toho mladšího.
      A tchýně má ještě jeden bezva zvyk - když má jeden z nich narozeniny nebo svátek, tak vozí dárek i pro toho druhého, aby mu to nebylo jako líto - takže to, že má narozeniny ten jeden, je úplně bez efektu. Jsem se rozhodla, že příště, až bude mít tchán narozky, koupím tchýni kytku a předám ji jí se slovy, aby jí to nebylo líto.
      káka1   | 05.01.2015 12:04:07
      Reagovat | URL příspěvku
  • Jaký byl pro vás rok 2014????
    Pro mě pracovně převelice úspěšný. Z matky v domácnosti se nejprve stala brigádnice, pak řadový pracovník a od 1. 11. dělám vedoucí na samostatném bydlení + zástupkyni vedoucí na oddělení. A hrooooooooooooozně mě to baví.
    Co se holek týká, byly dny horší, ale i lepší. Hodně se za ten rok naučily. Vlastně kvůli mé práci musely. Ale jsem za to ráda. Rodiče i brácha měli rok plný operací, což přineslo nemalé potíže a starosti. Ale zvládli jsme to.
    Jediné, co mi hodně chybí, je někdo, kdo by mě měl rád.
    tygřímáma   | 23.12.2014 15:29:09 | Reakcí: 22, poslední: 11.03.2015 15:15:45
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      A on se nekdo takovy najde, ver tomu! 

      Pro me byl rok 2014 rekla bych normalni. Mohl byt lepsi, co se prace tyce (radej to zatukam, aby ten nasledujici byl v tomto ohledu opravdu o dost lepsi), ale jinak pro nas dobry rok.
      mihra   | 23.12.2014 16:28:08
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      pro me byl takovy divny. Predchozi rok jsme meli s manzelem nekolik krizi a cekala jsem na 2014 jako na spaseni,at se to uz zlomi. Do listopadu byl rok hodne pohodovy,pak velka krize, jako blesk z jasneho nebe…..od te doby se davame dokopy, uvidime co prinese ten pristi
      plaz   | 23.12.2014 17:26:01
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Byl to rok pádícího koně. Všichni, co znám, zažili velké změny. Ti, co měli štěstí, tak jen organizační. Těm méně šťastným se měnily vztahy - většinou rozvody.

      Od února bude rok kozy, ta je klidnější, sklízí plody práce.
      zajic   | 23.12.2014 17:52:26
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      pozitivni,ve vsem...jasne,mohlo by mozna byt mnohem lepe,treba s hopikem,ale i tak udelal kus prace se sebou a za to dekuji ,ale proste byl rychly a pozitivni...preji vsem at maji tak dobre roky a ja take a jeste lepsi i nadale 
      Liberte   | 23.12.2014 18:55:24
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Za sebe jsem si hodně věcí uvědomila a dala jim směr. Našla pár nových přátel s velkým P. Pracovně ale to byl rok plný zvratů... Jsem zvědavá co přinese rok příští, ať už v osobním tak i pracovním životě...
      moninif   | 23.12.2014 19:12:51
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Pro mě to byl poklidný rok,kde se nic zásadního neudálo.Vše bylo jak mělo být.
      Jen jsem čekala na velký zázrak z kterého bylo nakonec velké zklamání.Ale co už.
      Hodně jsem se sblížila se ségrou-byla jsem u narození Sáry,chodí k nám Valinka.
      Vlastně jsem zažila ještě jedno velké zklamání a to,když se s G rozešel Veverka a bohužel se nerozloučil se mnou a s dětmi.To mě hodně mrzí.
      Potom jsem žila celkem kulturně a byla 2x na muzikálu.1x v kině.To musíme začít v nové roce chodit častěji.
      Celkově ten rok strašně utekl.
      A nezhubla jsem 10kg jak jsem chtěla,ale nic jsem nepřibrala to je taky dobře.
      Taky jsem nevymalovala kuchyň.
      Objevila jsem dvě super hry na pc.Kris kros a Dobyvatelé.
      A objevila jsem nakupování na Ali.
      Honafa   | 23.12.2014 20:52:43
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Na jednu stranu moc hezký, spousta zážitků s dětmi, výlety atd. na druhou se mi zdá, že se celý rok pořád točil kolem nemocí. Nejdřív do června kašlal Míša, než se přišlo na to, že má alergii a je astmatik, prázdniny v poklidu a potom zase začala marodit Julinka, navíc i Lojza, to byly dva měsíce strachu...

      Ale jinak si nemůžu stěžovat, jako rodina jsme si pořád všichni blízcí a máme se rádi, děti jsou skvělé, s Lojzou nám to pořád báječně klape, Archie je pořád jako štěně, i když už oslavil sedmé narozky.    

      Aničko, tvůj rok byl senzační, jsem moc ráda, že se ti v práci tolik daří a hlavně líbí a přeji, aby byl rok 2015 ve znamení lásky.  
      Evulik25   | 23.12.2014 21:44:30
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Tak tento rok,ale jo docela dobrý,ale plno změn v něm bylo.
      Zvládli jsme se v něm přestěhovat do úplně nového krásného bytu.Kluci byli přijatí v logopedické školce.Já si taky prošla několika gyn. zákroky a pak gyn. operací.Nemoci se točí pořád dál kolem kluků a doufám,že v roce 2015 ty nemoci už odejdou nebo budou v menší míře. Práci jsem sice našla,ale nebylo to ono.Takže tento rok byl plný změn.
      S Ríšou se stále máme moc rádi,se všemi v rodině vycházíme.

      Jsem zvědavá co přinese rok 2015, každopádně co první přinese bude zákrok odstranění nosní mandle u Matyho a kdo ví, jestli né i u Tobiho...takže Nový rok začneme tímto....a co bude dál se uvidí...





      Zuzbr   | 24.12.2014 09:44:08
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      pro mě šílený, nastoupila jsem do práce, Lucka začala chodit do školky, Anička do druhé třídy. Překonala jsem samu sebe a udělala jsem si řidičák. Bohužel v dubnu mi umřela babička. A ještě 3 úmrtí v širší rodině. Tak snad rok 2015 bude klidnější.
      Jana A   | 25.12.2014 07:44:59
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      zatím nejnáročnější ve všech ohledech. Zdravotně, pracovně i organizačně. Z jiného pohledu jsme zvládli nejvíc výletů, exkurzí, rekonstrukcí a pořizování nových výletů za celé naše rodinné spolunažívání. Divadel jsem zažila s dcerou 8(Kašpárkovo bzenecké), s kolegyněma 4. Do kin jsme šla s dcerou 3x, s kolegyněma 2x a samotinká jednou. Poplazmových výletů bylo pověcej a víkendových s rodinkou 5. No a konečně jsem se dostala i poprvé v životě do cirkusu!
      Doufám, že v dalším roce sa dočkám meňej adrenalinu i Ibalginu, a věcej endorfinů!
      helenice   | 25.12.2014 08:07:02
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Pro mě úplně nejhorší asi. V lednu stěhování do svého a nový "přítel", začátek chození do zaměstnání a potřeba se naučit řešit věci ohledně školky, práce, lékařů, úřadů, prostě naučit se organizovat i čas, který už nemám. Pak ošklivý rozchod, další stěhování, problémy v práci, problémy soukromé, problémy ve školce, deprese, že jsem špatná matka, když nechávám dítě ve vzdělávacím zařízení celý den, atd.

      Jediná pozitivní věc, co se mi přihodila, je ta, že jsem po 12 letech přestala kouřit.

      Věřím, že ten další rok bude lepší, budu se sice zkraje roku znovu stěhovat, ale to bude na dlouhou dobu naposledy. Jinak práci mám vyřešenou zatím a nějaký ten chlap na sebe jistě nenechá dlouho čekat :)) Doufám, že to nezakřiknu... 
      Gastrica   | 25.12.2014 08:51:33
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Tak pro mě krásný v tom,že se mi podařilo hned napodruhé otěhotnět a že se nám v říjnu narodila Zuzanka  A taky pro Karkulku nastala změna ve školce-nová třída a nové úžasné paní učitelky,čímž mi spadl kámen ze srdce a jsem za to hned od začátku šťastná,protože Karolínka teď chodí do školky s nadšením a to je pro mě strašně důležité.
      veverka77   | 25.12.2014 16:58:18
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Aničko o tvém postupu v práci jsem nevěděla a moc ti k takovému úspěchu gratuluji, i když přináší určité nepohodlí.
      Za mě byl rok 2014 určitě hodně příjemný a úspěšný, po loňském krapek tragickém roku. Děti jsou zlatíčka, moc nemarodí, zvládli jsme dovolenou u moře, neplánovaně uspořádali svatbu a k mé velké radosti se budem všichni jmenovat stejně, no a aby nebylo překvapení málo pod stromeček jsme si nadělili ještě jedno miminko které se narodí příští rok.
      Ady.S   | 26.12.2014 19:25:21
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Rok 2014 byl pro nás plný změn, které ne vždy byly očekávané... Asi nejhorší bylo naše nečekané propuštění z práce. Naštěstí jsme to zvládli a ustáli a nakonec to vlastně bylo to nejlepší, co se mohlo stát. Teď má Tom práci s pevnou pracovní dobou a je s námi mnohem více...
      Velkou změnou byl taky Kubíkův nástup do školy - hlavně z hlediska organizačního. K tomu se děti vrhly do sportování a máme hodně nabitý program. Na druhou stranu můžu říct, že jim to jen prospívá.
      Zdravotně jsme na tom byli dobře. Dovolenou jsme si taky mohli dopřát. Takže když to vezmu kolem a kolem, tak to byl rok pěkný a úspěšný.
      nadule1   | 27.12.2014 10:15:36
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Já také blahopřeji k takovému pracovnímu úspěchu. A myslím, že i k tomu přitulení se někdo brzo najde, ono to jde všechno tak nějak popořádku, tak se určitě dočkáš :) Moc ti to přeji. U mě byl celý rok o marodění, vleklé potíže se zády, hematologie, když se už zdálo líp, tak na podzim jsme prošli mimoděložním tt, operace, velké zklamání. Jsem tak nějak unavená ze všeho, ale nepřestávám věřit, že ten příští rok bude o něco lepší. Musí být!
      Kajdda   | 28.12.2014 13:36:23
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Zajímavý a vcelku kladný.
      inediam   | 29.12.2014 08:22:31
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
        Pro mě taky docela pozitivní. Ale docela hektický. Změna práce, stěhování, těhotenství. Bohužel nám před novým rokem umřel dědeček a teď řešíme co s jeho bytem. Bylo to trochu otravné, všechno to papírování a vůbec mě to už nebaví. Stěhovat se do toho bytu nikdo z rodiny nechce takže to budeme muset prodat. Na další starosti už nemáme náladu takže to asi necháme celé na realitce.
        Lunna   | 11.03.2015 15:15:45
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Jaký byl pro vás rok 2014????
      Aničko,
      to je moc prima, gratuluji!
      A neboj, my Tě máme rády z celého srdce. Moc Ti přeji nějakého fešáka, který opětuje Tvé city. 
      Calamity J.   | 29.12.2014 13:17:34
      Reagovat | URL příspěvku
  • očkování - střední cesta?
    Já jsem všeobecně pro očkování. Jsem proti tezím Mudr Elekové a spol., že očkování všemožně škodí, způsobuje autismus apod.
    Ale, přemýšlím nad tím.....
    Ted jsem četla názor tohoto lékaře:
    http://ona.idnes.cz/sveho-syna-nenechavam-ockovat-rika-lekar-ffr-/zdravi.aspx?c=A100913_120844_zdravi_lf

    A říkám si, jestli to není dobrý nápad??  Ale fakt nevím.
    Vím, že Toník dostal první dávku Hexy, co se dává malejm miminům až po roce a je naprostý fakt, že jsem ho do té doby trošku víc chránila míst kde by mohl něco chytnout. Každopádně nic nechytl a mě se líbilo, že očkování dostal do vyvinutější soustavy imunitní a celkovo tělesné.
    Určitě chci další případné dítě nechat očkovat, ale přemýšlím nad tím jestli je vše nutné (třeba tbc pokládám za nutnou) a něco jako Hepatitýdu A a B (proti B není vůbec a A jsme očkovali po 4. roce, že bychom někdy píchli B nevylučuju) nevím jestli považovat za nutnout......
    Tenhle názor semi líbí co je ve článku, ale zase trošku mé zdravotnické já se pere s tím mateřským.......
    Jak se na to díváte vy.
    Zající ty prosím reaguj, tvůj názor jakožto konstruktéra vakcín mě zajímá :-)
    samickasmladyma   | 21.12.2014 18:34:31 | Reakcí: 44, poslední: 06.01.2015 20:52:55
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      ja myslim ze elekova ma v necem pravdu... ne jedno dite po ockovani je KO...znám hromadu matek co nemaji vuubec naockovane deti.. a deti sou zdravejsi nez ty ockovane..(ikdyz to nebude uplne kvuli ockovani).. me vadi ze je to tu povinne,,. at se kazdej rozhodne jak chce... bez postihu... treba tbc nema ani jedno moje dite. a mit nebude.. zloutenku taky ne, maji jen zaklad povinnej..vadi mi ze nejsou treba vakciny jen na cernej kasel- kteryho se dost obavame, pichla bych treba jen ten.. u hexy mi vadi ze se zbytecne pichaji 4 davky, kdyz jde forma 2+1.. a zacina se pozdeji- u toho mimina v 9 tydnech mi prijde brzo...
      amalie2011   | 21.12.2014 19:03:27
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        Toník to áčko má, že vše olizuje a fakt jako hodně a celkem nekoordinovaně, klidně olízne hovno když mu to přijde....Proto jsme áčkonechali naočkovat. V Praze, se bojím i Tubery....tady to prostě je, černý kašel taky....Tady je ta populace taková řekněme pestrá že bez toho bych se bála. Ale nevylučuju, že někde jinde je to jinak.
        By se mi to líbilo takové variabilnější.
        Tonda to kdysi měl kvůli zdravotním obtížím.....ale já čím víc nad tím uvažuju tak ten odklad za jeden rok se mi líbí. Bych to tak chtěla i u dalšího. Asi i všechno...(i když tady septám protože nevím, ale zase striktiní nejsem), ale ten věk pozdější určitě....
        Tak tak přemýšlím.....
        Bože s úplně bojim že budu rodit do vody sama doma a neočkovat vůbec  srovnání mých příspěvků v době Toníkova mládí by byla hustá......
        samickasmladyma   | 21.12.2014 19:16:34
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: očkování - střední cesta?
          a navic sukl chce aby se hlasily nezadouci ucinky.. ja treba psala u tobika vzdy- a vzdy mi poslali potvrzeni ze si mam dat odklad pro pediatra, pac i horecka je nezadouci ucinek... po prvni davce MMR, kdy mel reakci velkou, sem mu enchala vzit protilatky, a nemusela zatim ockovat dal... Thea ma teda uz jednu davku hexy-ale mla teploty, protivna byla az az, a prestala spat v noci- ono to asi uplne nebude nahoda... ono ten hlinik, co ty vakciny obsahujou je hnusnej.... a taky porad se ockuje 3+1 a pritom jde 2+1, ruzne jine setrnejsi vkaciny misto infarixu, pediacel atd atd.... proste se mi to nelibi a tecka! at ma kazdej volbu se rozhodnout sam zda ockovat nebo ne. holky co nemaji ockovany zadne deti( a to nejsou jen male deti- t uz je i treba 15tileta slecna- ma vecne problemy- nemuzou do skolky, tabory furt okecava dr atd atd... a tech oblitacek se sockou, hygienou atd....
          amalie2011   | 22.12.2014 07:58:58
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: očkování - střední cesta?
            Ve vakcínách je toho hliníku minimum, skoro bych řekla, že už tam teď nebude žádný.
            Je třeba přemýšlet i z druhé strany. Všechno je dobrý sluha a zlý pán.
            zajic   | 22.12.2014 10:13:33
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: očkování - střední cesta?
              ja nevim, ja tomu nerozumim, jen ctu a posloucham nake nazory..al vsude rikaji jak je toho hliniku tam mega moc, a je to skodlive.... ale hexa budiz.. MMR mi prijde 100x vetsi zlo, jakozto ziva vakcina..
              amalie2011   | 22.12.2014 13:03:39
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: očkování - střední cesta?
                Ano, toho zneužívají jak farma firmy, tak třeba dr. Eleková. Že tomu lidi nerozumí. Logicky, jak by mohli všichni rozumět všemu. A pak je to o tom, co si kdo zrovna přečte, kdo to napíše atd.
                Tam je pak ten výše diskutovný problém s důvěrou. S vakcínami by Ti měl poradit doktor, rozebrat dědičné zatížení, životní styl rodiny, konkrétní chorobu, i vhodnou situaci pro naočkování. A to se neděje. A to je špatně a nahrává to Elekovým a spol. Jenže pokud nebudeme očkovat, tak bude opravdu průůůůser.
                zajic   | 22.12.2014 13:16:34
                Reagovat | URL příspěvku
                • \
                  RE: očkování - střední cesta?
                  V tom s tebou souhlasím.Vadí mi ten opačný extrém - matky,které očkovat nechtějí vůbec a straší všechny ostatní.Očkování má své opodstatnění a já jako neodborník těžko posoudím,co a jak.
                  veverka77   | 04.01.2015 20:03:48
                  Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        Myslím, že u zdravějších dětí teď zaměňuješ příčinu a důsledek. Ty matky, co odmítají očkování, jsou většinou i víc venku a žijou přirozeněji, proto mají zdravé děcka.
        Dítě je po očkování KO - samozřejmě, jde o velký zásah do imunity. Bohužel, některé matky to tak neberou, či nejsou poučené a s očkovaným dítětem pak zvládnou plavání pro miminka, nákup v supermarketu a návštěvu pratetičky v jednom dni. No, ale pak ať se nediví. Rekonvalescence po očkování by měla být stejná jako po nemoci.
        Pořád je ale dítě míň KO po očkování než po prodělání DMO.

        TBC zvaž, na jižní Moravě je ho hodně.

        Hexa se, myslím, bude ve schématu 2+1 očkovat v dohledné době. Ono je to všechno ve vývoji, pediatři nejsou zlosyni, co chcou děti zabít očkováním, dělají, co je v té chvíli nejlepší. Aspoň doufám.
        zajic   | 22.12.2014 10:11:33
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: očkování - střední cesta?
          tbc- oni ji ale z nakeho duvodu zrusily ne?nevim no, ja o ni mluvila jen se 2dr- a shodli se ze proste zatim neni duvod... (doockovat se pak kdyztak dycky)... ja zatim uverila dvoum doktorum s nazorem o tbc- neockovat....

          a pak uz je to jen o tom jak pises - verit dr, a ony zase rodicum...ale to uz je zas na jinou debatu.. pac ja verim byvalemu pediatrovi a casto se s nim radim co a jak... nebot tady ta stara je pro vsechno ockovani, a sem spatna ze nemam naockovane nestovice, zloutenku, prevenar, menongokoka, atd atd... -ale uz nastal jeji cas, a hleda se novy pediatr,tak snad se to tu omladi, a polepsime si... pac tvrzeni ze ryma, kasel- neni kontraindikace k ockovani mi prijde ujeta... napise si do papiru ze zadam o odklad, i pres jeji nesouhlas...( pritom ja jen cekala 14dni az bude thea OK..
          amalie2011   | 22.12.2014 13:00:11
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: očkování - střední cesta?
            Já nechápu, proč zrušili TBC. Myslím, že toho budeme litovat, uprchlíků z východu bude přibývat.
            zajic   | 22.12.2014 13:12:17
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: očkování - střední cesta?
              Mě překvapilo, že TBC ne. Je to 15 a pak asi 13 let co jsme jeli celá firma cca 150 lidí povinně na vyšetření právě kvůli TBC jelikož to měly mít nově dojeté ukrajinky k nám na brigádu. A teď je těch výchďárů mnohem víc a plynou další a další...
              inediam   | 22.12.2014 13:30:48
              Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: očkování - střední cesta?
              souhlasim s tebou...ale ja nejsem dobrej priklad na neockovani deti...nasi nemeli zadne reakce a to dokonce ani po meningokovi,toho maji proto,ze casto jezdime do kraje ,kde se hojne vyskytuje...a navic tvrdim,proc ma mit dite hnusne nestovice a treba brutalni s celozivotnima nasledkama ,kdyz tomu mohu predejit
              Liberte   | 22.12.2014 13:57:24
              Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: očkování - střední cesta?
              Tušíš prosím, jak to nyní s očkováním na TBC je? Já jsem viděla nějakou reportáž v televizi, že v podstatě ani není možné dítě na TBC u nás nyní necha dobrovolně naočkovat. Že se očkují (nebo očkovali) jen ty "rizikové" děti a i to už je prý problém. Že se snad ta firma, co vakcíny na TBC do ČR dodávala, naštvala, že se jí to v takto malém množství nevyplatí a zrušila registraci, či co? Já jsem teda děti naočkovat dát chtěla, spec. teď, kdy máme v novém bydlišti velmi pestrou sortu spoulubydlících - fakt se bojím.
              káka1   | 05.01.2015 10:49:47
              Reagovat | URL příspěvku
              • \
                RE: očkování - střední cesta?
                Tak to nevím, nezajímala jsem se, do trhu s vakcínama nevidím. Ptej se asi dětské nebo přímo v očkovacím středisku, jestli u vás je.
                zajic   | 06.01.2015 20:52:55
                Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      Já by jsem chtěla,aby žádné nemoci nebyli.Mám zdravé děti a i ta jedna dvě,tři nemoci co v životě měli mě strašně rozhodili.Kdyby se dalo očkovat proti všemu,byla bych pro.

      Proč myslíš,že je autismu,kde se vzal?
      Podle mě je to moderní nemoc,už je tu asi dlouho,ale ted čím dál tím víc.
      Já si pořád říkám proč?

      Očkuje se tu už dávno tak od 5O let.Z očkování to být nemůže.
      Honafa   | 21.12.2014 21:18:44
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        Protože už neví, co by vymysleli. Až mě mrzí, že jsem nerodila kluky tak o 5-6 let dřív. Teď je to furt tam psycholog tam čert, tam ďábel... A nikdo nic neví tak dořitě k čemu jako jsou ti odborníci? K ničemu, prostě je to moderní.
        inediam   | 21.12.2014 21:40:16
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: očkování - střední cesta?
          Jako k čemu jsou psychologové?
          Třeba moje kamarádka je psycholog v nemocnici, pomáhá lidem po nějakém traumatu, třeba těm, co se pokusili o sebevraždu, po mrtvici...
          Netroufla bych si říct, že je to k ničemu.
          Jestliže rodič dostane k autistovi (ať už je to diagnóza nebo frk) návod, jak s ním pracovat, je to přece k něčemu dobré, ne?

          Podle mě jsou za tím velké tlaky na rodiče. Netoleruje se, že se děti chovají jako děti. Výchova se nebere jako proces, který trvá celoživotně, ale jako něco, co má být hotové nejpozději v jednom roce. Navíc se nekouká na to, že každý má tempo vývoje jiné.

          Podezírám pediatry, že tak, jako mají prachy za prodané vakcíny, tak mají prachy i za odesílání do poraden nebo třeba na vojtovku - to u miminek. Někdy je to potřeba a někdy to tak úplně potřeba není.

          Co jsem teď narazila a co mi přijde hodně zbytečné - havlologové. Já uznávám Havla velice, ale opravdu potřebujeme lidi, co rozpitvají každý den jeho života? Bude z toho nějaký přínos? kromě možná nějakého životopisu, který vyjde jako knížka?
          zajic   | 22.12.2014 11:51:02
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: očkování - střední cesta?
            Je psycholog a psycholog, dobrých je málo. Já se s žádným nepotkala. Protože si všichni mysleli, že dítě se jako dítě chovat nebude. Psala jsem kdysi, že jedna chtěla v cca 4 letech po synovi počítat do 20 a protože to uměl měl už milion jako "nálepek". Já s něma mám jen špatné zkušenosti.
            inediam   | 22.12.2014 13:41:22
            Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: očkování - střední cesta?
            uprimne,mam zkusenost akorat tu,ze si pomoz sam clovece...myslim s vychovou autusty..jo dostanes radu..karticky apod,ale dite se neposouva a v tom ti nikdo nepomuze...pokud jdes selskym rozumem ,tak udelas mnohdy vice..ale psycholog je potreba,uz jen proto,ze aspon on rekne,ze dite ma poruchu a ne ze je proste jen nevychovane a rozmazlene jak si mysli vetsina okoli...a ze te pochvali za pristup a jednani s ditetem,coz ti da zase chut pracovat dal,ze ti pomuze v situacich se skolkama,skolama atd.....
            Liberte   | 22.12.2014 14:01:11
            Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        Já píšu, že jsem proti teorii že je autismus z očkování......Se vůbec nechci bavit o autismu. Chcic se bavit o očkování a jeho dopadu na organismus.

        Jinak, moderní nemoc.....je to prostě diagnostikou....ta nemoc je tu furt, jen ted má jasně dané příznaky a tím lépe danou diagnostiku...ale moderní je svetr né stygma na celý život....
        Ale proboha já chci debatu o čokování né o autismu.....
        samickasmladyma   | 21.12.2014 22:17:57
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        nedá mi to ještě k té modernosti....podle mě to bylo vždy jen to mělo jiný název......Nepochybuju o tom, že když se ve středověku vymicoval dábel z dětí hodně velké procento byli zrovna autisti.....pak retardovaní a různé jiné poruchy jako schizofrenie atak....i ta byla uznána za nemoc relativně nedávno a dnes o ní nikdo nepochybuje.....jelikož se našla příčina přímo v mozku....a ted at my každý chytrý co říá že je autismus moda řekne jaká je přesná příčina schizofrenie.....vysvtlí to a pak řekne, co by teda mohlo čistě teoreticky dejme tomu na podobném základě způsobit autismus.....nebo aspoň at třeba takový človšk vysvětlý pojem iontový kanál nebo serotonin, dopamin apod........
        samickasmladyma   | 21.12.2014 22:38:38
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: očkování - střední cesta?
          No moderní není asi to pravé slovo.Za to promin.Jen kde se tu tak najednou vzala v takové míře.Třeba z nějakého jídla,nebo vody nebo ,že vybuchl ten Černobyl.

          Jinak jo, co je lidstvo lidstvem tak je to v podstatě vše stejné od emocí až po nemoci.Stačí si vzít příklad v pohádkách nebo v Erbenově Kytici,tam je to vše tak krásně nastíněné.
          Honafa   | 21.12.2014 22:46:46
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: očkování - střední cesta?
            a rakovina tu tak byla? Hypertenze? Stenoza Karotid? Diabetes? Obezita? A veškerá přidružená onemocnění....nebyla. Byl tu mor, cholera a ebola ( ve střední evropě, jinde je to furt, ale třeba zrovna mnou vyjmenované nemoce zase tolik ne).....

            Věe jsou to civilizačné choroby a to je spjaté s životním stylem.
            Autismus si nikdo nevycucl z prstu byl tu pořád, ale ted je nárust o tom žádná. Al dle mě ( né teda zas jen tak úplně mě) je to prostě civilizační choroba.
            samickasmladyma   | 21.12.2014 23:04:51
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: očkování - střední cesta?
              Máme super hygienu proto třeba ebola nebo chlorera u nás není.....Máme čištěnou vodu, ošetřené jídlo....Máme mírné podnebí....malárie tu není. A máme celkem vysokou životní úroven. Jme odfiltrovali takové ty africké strašáky......Ale máme zase jiné.....A ooklikou přes autismus až se teda divím jsme zase u toho očkování třeba :-)
              samickasmladyma   | 21.12.2014 23:08:38
              Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: očkování - střední cesta?
              Všechno tu bylo, ale ono - dřív, než jsi dostal rakovinu, tak jsi většinou umřel na tuberu nebo na normální zápal plic.
              Navíc - nikdo u běžných lidí se moc s daignostikou nenamáhal. Prostě umřeli, na co, se většinou nevědělo.
              zajic   | 22.12.2014 10:21:10
              Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        prootoze je narusenej genom,nekde na nejakem chromozomu a protose muze ci nemusi autismus rozvinout..a driv nebyl??a adhd apod??? bylo,jen kdyz jsi dala dite v 6 mesicich do jesli,nejak ho alepsom upravili k normalu,pokud to neslo ,slo do zvlastni skoly,pokud to vubec neslo,slo do ustavu a lidi to kolem sebe nevideli...autismus neni moderni nemoc,jen tim,jak je spolecnost tolerantnejsi a laskavejsi na oko,tak je nemuze odklidit a po desitkach let studii uz prisli na to,ze se da spousta lidi s poruchama integrovat,uz jsou leky a podpurne prostredky ktere pomuzou dozrat mozku,odblokovat prekazky pro neurotransfery atd...a uprimne,pod autismus schovas pomalu vsechny poruchy ,ktere neumis pojmenovat.....je to roste mozkova dysfunkce
        Liberte   | 22.12.2014 07:00:42
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        Autismus byl vždycky, vždycky byli "divní" lidi.
        Můj táta je třeba jasný. Pepa taky.

        Moderní nemoc - spíš se to teď začlo diagnostikovat. Dřív lidi řešili, aby měli co jíst, teď jsou kapacity řešit, aby všichni byli v rámci možností spokojení.

        Podle některých teorií je to další stupeň evoluce. Podle mě teda ne.
        zajic   | 22.12.2014 10:18:46
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        Ve zkratce - "chtěla bych, aby žádné nemoci nebyly".
        Nemoc jako taková má svůj smysl. Je to vybuzení imunity. Kdyby nebyly nemoci, nejlépe ty s vysokýma horečkama, nebylo by na čem občas nebudit bílé krviny, ty by se staly línými a nepoznaly by rakovinu.

        Takže přeočkovanost taky nic moc. Samozřejmě, netřeba se trénovat na záškrtu, ale zdravému děcku chřipka jednou za zimu neublíží.
        zajic   | 22.12.2014 13:19:35
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: očkování - střední cesta?
          presne..jedno bezne nastuzeni pripadne chripka u zdraveho jedince neublizi,spis si myslim naopak,a dost me udivuje to silenstvi kolem ockovani na chripku...ze pry jsou 4x a vice nemocni...no jo,ale kolik z toho byla chripka ..podle me ani jedna..alespon co vidim tady u nas..lide si pletou rymu a kasel hned s chripkou
          Liberte   | 22.12.2014 14:05:21
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      Já by jsem chtěla,aby žádné nemoci nebyli.Mám zdravé děti a i ta jedna dvě,tři nemoci co v životě měli mě strašně rozhodili.Kdyby se dalo očkovat proti všemu,byla bych pro.

      Proč myslíš,že je autismu,kde se vzal?
      Podle mě je to moderní nemoc,už je tu asi dlouho,ale ted čím dál tím víc.
      Já si pořád říkám proč?

      Očkuje se tu už dávno tak od 5O let.Z očkování to být nemůže.
      Honafa   | 21.12.2014 21:18:44
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      me jen vadi, presne jak se pise v tom clanku, ta masaz od pediatru, ze je to povinne a tim padem nutne, pomalu ti nepotvrdi ani skolku kdyz nemas ockovane dite, nemyslim si, ze je to ockovani zas tak spatne, ale urcite bych uvitala moznost to odsunout tak, aby u toho pediatr nemel milion reci...
      ten lekar ma vyhodu, ze ma k dispozici studie a hlavne kontakty, obycejny clovek by si asi jen tak tu bivakcinu neobjednal a mozna by mu ji tu jentak nejaky pediatr ani neaplikoval...
      chezzie   | 21.12.2014 22:27:59
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        JJ Toník to měl jen kvůli jaterním blbejm testům jinak bych ho prost nechala naočkovat a něják bych to neřešila....A jak tak to čtu v průběhu let.....pořád přemýšlím jak jsem vlastně ráda, že měl vše později.....a jestli není spíš na rodičích (a pak je otázka jak by to ale ovlivnilo šíření nákaz v čr......) jaké očkování dát.
        samickasmladyma   | 21.12.2014 22:33:52
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        jenže oni ti nemůžou potvrdit školku, pokud dítě nemá všechno povinný očkování! Do školky berou jen očkovaný děti, proto chodíš k pediatrovi pro potvrzení.
        zuzka83   | 22.12.2014 07:21:07
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      mam rada info typu ,,, má velmi mnoho vedlejších účinků a v minulých letech v souvislosti s ním umíraly i děti,,,

      at mi napisi fakta,jinak takovemu blabolu na idnesu nebudu verit...ale jinak,kazdy at ma pravo si s ditetem a ockovanim udelat co chce..az tu nebude zaockovana populace,nemoci se pekne rychle objevi a zacnou kosit,protoze si myslim,ze ted je dost brzdi prave prevaha ockovanych a tim zatim dost chrani neockovane...vidim to u nestovic..za nas odpadla skolka cela ,ted odpada par deti a nedostavaji je uz ani neockovani ,protoze proste tak neradi nebo slabe a docela jim nepreju az je dostanou ve starsim veku....ja jsem teda rozhodne pro tuberu,zloutenky ,cerny kasel a zaskrt...
      Liberte   | 22.12.2014 07:09:37
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      Zajíc reaguje:
      Obecně - dělám imunologii, a na očkování nemám názor. Ono je hezké se ohánět účinky na imunitu, ale když nebudeme očkovat, tak tu budeme mít epidemie - už se stalo třeba v Anglii.
      My právě testujeme nová adjuvans, protože bordel povětšinou neudělá samotný antigen, ale to, co má tu imunitu vybudit.
      Hexa mi přijde nachystaná dobře, hlavně kvůli černému kašli, dává se v době, kdy by dítě mělo být plně kojené. Černého kašle je opravdu hodně, přijde mi důležité děcko chránit.
      Hepatitidu A - já jsem neočkovala, ale my se pohybujeme v "čistých" prostorách. Kdybychom jezdili denně MHD a chodili do školky s cigánama, budu zvažovat.

      K článku: co způsobuje RS, se moc neví, vakcína může být spouštěč, ale zrovna tak může být spouštěč nějaká choroba nebo cokoliv. Neví se to, a vypustit zrovna očkování mi nepřijde jako dobrá prevence. Možná, pokud bych měla RS v rodině, vypustím u svých dětí živou vakcínu.
      Očkovací kalendář - já si ho taky dělala sama, ale ně každý rodič tohle může. Jako chybu vidím nedůvěru rodič - lékař. Rodičové nevěří dokotrům, že nejsou zaplaceni farmafirmami (a oni bohužel často jsou) nebo doktorům slepě žerou všechno a očkujou jak diví. Na druhou stranu lékař nevěří rodičům, že znají své dítě nejlépe. Lékař by měl být schopen všechno vysvětlit a na všechno se vyptat.

      Ještě projdu tady reakce a budu reagovat, pokud mě něco napadne.
      zajic   | 22.12.2014 10:07:33
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      Nechávala jsem všem svým dětem očkovat "povinné vakcíny"v termínu co určil pediatr.U Jirky prošlo vše,Jitka měla příšernou reakci na MMR kterou dle očkovacího kalendáře dostala někdy v 15 měsících.Bohužel vysoké teploty,neklid plačtivost se objevili už po 3 dnech od očkování,doktorka mě tenkrát odbyla s tím,že po tomto očkování se reakce projeví daleko později.U Janči jsem bojovala a prosadila že tuto vakcínu dostala až v září po 2 roce.Nevím jestli je to náhoda,ale po pár dnech začali ty noční bojové hry.Ano,neměla teploty,nebyla plačtivá,jen hystericky nezvladatelně ječela,třískala hlavou do zdi,nábytku....Ani podrobné vyšetření na neurologii nic nezjistilo a pravda stav se po nějakém měsíci upravil do přijatelné podoby.Ale sakra,já mám prostě podezření že to způsobila MMR a nikdo mě to nevyvrátí.Jsem sakra ráda,že jsem to očkování odložila aspon o těch pár měsíců,být dítko mladší,mohlo být hůř.Mimochodem,soud v Itálii i USA už měl několik případů kdy nakonec přiznal,že očkování MMR způsobilo autismum a rodiče dostali odškodné.Takže za mě,očkovat ano,ale rozumně a určitě bych speciálně "živé"vakcíny posunula na pozdější dobu než vyžaduje dnešní zákon.
      Val.J35   | 22.12.2014 15:49:39
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: očkování - střední cesta?
        u nas taky po MMR silena reakce... thea ju dostane az az mozna pred skolkou, aby jako zacla ock. a nikdo nic nemuze rict.. stazi ze prestala spat po hexe.. a rvala a rvala po nocich.. to same kdzy dite umrelo po ockovani.. ja myslim a verim ze spoustec to byt muze... v anglii je v letaku mezi nezadoucima ucinkama SIDS, jen tady to vyskrtli. aby nemohli nic..
        amalie2011   | 27.12.2014 09:16:24
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: očkování - střední cesta?
          Já mám teda co se hexy týká taky neblahé podezření. První syn se narodil akutně císařem, byl resuscitován. Takže jsme pořídili pro jistotu monitor dechu. Všechno bylo OK až do prvního očkování hexy, kdy vždycky tři noci po sobě se monitor spouštěl (a to několikrát za noc). A bylo to po každé dávce hexy. Mimo se to dělo jen zcela výjimečně. Doktor tehdy tvrdil, že to očkováním být nemůže, ale doteď si myslím, že ty ohroženější děti takto reagovat prostě můžou, nepřijde mi to jako náhoda, když to bylo pokaždé dávce.
          káka1   | 05.01.2015 11:42:59
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: očkování - střední cesta?
      já se přiznám do toho vůbec nevidím, a důvěřuji svému lékaři. Doktorka nikdy neočkovala nemocné dítě, vždy čekala až bude zdravé, vím že jednu dávku hexy dostával dost pozdě, neb se jí dítko pořád nezdálo... A souhlasím se zajícem, matky občas dneska nemají rozum a dítko po očkování tahají bůh ví kam, nebo tvrdí že je zdravé, ať už očkování mají za sebou...
      moninif   | 22.12.2014 17:35:03
      Reagovat | URL příspěvku
  • Nikdy
    Kterého dárku jste se nikdy nedočkali na vánoce a strašně jste po něm toužil?
    Honafa   | 21.12.2014 09:37:52 | Reakcí: 7, poslední: 22.12.2014 09:55:34
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • A co vánoční filmy?
    Které máte rádi?

    Martin se vždy díval na Sám doma,Vánoční prázdniny a české chobotničky.Já jsem to díky němu viděla milionkrát a vidět už to nemusím.

    K vánocům patří ještě Pelíšky nebo Pretty Women.

    Já žádný co bych musela vidět nemám.
    Honafa   | 20.12.2014 09:33:13 | Reakcí: 10, poslední: 21.12.2014 18:58:41
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      Mám ráda jakoukoliv pohádku. Přiznám se, že třeba Sám doma moc nemusím... ale ne Pretty woman se i podívám ráda :)
      nadule1   | 20.12.2014 19:29:00
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      Film asi žádný, lpím jen na pohádkách.

      Sám doma mi přijde blbé, Pretty Woman je taky blbé, ale to je hezky romanticky blbé.

      Pelíšky jsou fajn, ale nemám je spojené s Vánocema.
      zajic   | 20.12.2014 20:16:27
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      Tak svině klouzavý já taky můžu.
      Jinak pro mě jsou symbolem vánoc Chobotničky
      tygřímáma   | 20.12.2014 21:19:49
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      mam rada stare muzikaly bez dabovanych pisnicek...a kdyby mi pustili soun of music tak budu nadsena..ted davali alespon necoo na filmplusu,nebo podobnem kanalu,o tom letajicicm aute...paradni odpocinek a akorat do zimniho destiveho podvecera 
      Liberte   | 21.12.2014 09:09:26
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      Jakkýkoliv americký vánoční film.
      Zuzbr   | 21.12.2014 09:29:12
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      Z českých Anděl na horách, Císařův pekař a Pekařův císař, nesmím zapomenou na Švejka.   Ze zahraničních pak Láska nebeská a vlastně ráda kouknu i na tu Pretty Woman.    
      Evulik25   | 21.12.2014 11:03:04
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      co Krakonoš a lyžníci, to mám také ráda
      Jana A   | 21.12.2014 12:19:11
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      jee,Andela miluju taky,cisaruv pekar take,krakonos a lyznici...no klasika proste..  americke slataniny se santou teda neeee
      Andrea81   | 21.12.2014 12:36:21
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: A co vánoční filmy?
      láska nebeská, grinch, kazdej rok nové poháádky... jinak miluju vsechny hezke pohadky a filmy:D
      amalie2011   | 21.12.2014 18:58:41
      Reagovat | URL příspěvku
  • pustte detem..
    at to nezanikne dole v diskuzi,nasla jsem cele na pusteni youtube.com

    https://www.youtube.com/watch?v=JAbyvc_ar7I

    Stvoření světa-vypravi pan Werich
    Andrea81   | 20.12.2014 09:30:54 | Reakcí: 1, poslední: 20.12.2014 19:27:50
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Přidat nový příspěvek
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×