Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Pastýřský koláč

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
1 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
450g mlétého libového jehněčího nebo hovězího masa
2 lžíce hladké mouky
2 mrkve, oškrábané a nakrájené na drobné kousky
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce worcesterské omáčky
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
300ml hovězího nebo zeleninového vývaru (dělám z masoxu)
1kg moučných brambor (typ C)
25g másla
5 lžic mléka
sůl, pepř
 
1. Ve velké pánvi rozehřejte olej, vhoďte jemně nakrájenou cibuli a zvolna ji smažte tak 7 minut, až změkne a začne po okrajích hnědnout. Nepřežeňte to, aby nezačala hořknout. Přidejte najednou všechno maso, zvyšte plamen a za stálého míchání dál smažte. Maso se postupně rozdělí na kousky, tomu můžete trochu napomoci vařečkou. Pokud maso pustí šťávu, nechte ji vydusit na tuk a pak ještě chvíli smažte až do zhnědnutí.
 
2. K osmahnutému masu přimíchejte nejprve mouku, vzápětí také mrkev, worcester, protlak a bylinky. Vše zalijte vývarem a ještě jednou důkladně promíchejte. Ztlumte plamen na minimum a pánev přikryjte pokličkou, zabráníte tak zbytečnému odpaření tekutiny a připálení. Duste aspoň půl hodiny, až bude maso měkké. Jestli můžete, dejte mu ještě víc času - chuti to vyloženě prospěje (Já dělám cca hodinu, mám-li čas). Pokud se Vám zdá masová směs příliš suchá, přilijte trochu vody.
 
3. Zatímco se maso dusí, oškrábejte brambory a pokrájejte je na kousky. Ve vroucí osolené vodě je uvařte úplně do měkka. Poté je sceďte, vraťe zátky do hrnce, přikryjte poklicí a nechte pár minut zapařit. Pak hrnec odkryjte, aby brambory mohly tak pět minut vysychat vlastním teplem. Začněte předehřívat troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Brambory rozmačkejte šťouchadlem nebo mixérem dohladka, vmíchejte máslo, sůl (budete jí potřebovat poměrně dost), pepř a mléko.
 
4. Masovou směs přesuňte do dvoulitrové zapékací nádoby nebo do pekáčku. Lžící na ni navršte bramborovou kaši, rozetřete až k okrajům a vidličkoui ozdobně zvrásněte povrch; kaše tak lépe zezlátne. Uzavřete při tom všechny skulinky - kaše musí maso utěsnit jako perfektně přiléhající poklice. Ve vyhřáté troubě zapékejte 30-35 minut, až povrch zezlátne a bude krásně křupavý.


autor: twigginka    Poslední změna: 23.11.2009 07:58:41
Předchozí článek Honafí kuřecí koláč Další článek Honafí masový koláč
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×