Inzerce
Inzerce
Inzerce

Recept: Medovník

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Těsto : 100 dkg másla, 2 PL medu, 250 dkg cukru, ½ PL octa, 1 PL jedlé sody,  2 vejce, 700 dkg hladké mouky.        Krém : 1 SALKO, 1   máslo , 1/2  uvařeného pudingu, nasekané ořechy a rum (likér).    Ve dvojitém hrnci (na páře) rozpustíme med máslo a cukr. Poté přidáme ocet smíchaný se sodou. Do kypící žloutnoucí směsi dáme za stálého míchání dvě vejce. Směs mění barvy (žlutá, oranžová, hnědá) a stává se z ní pěna, poté odstavíme z ohně a za tepla vmícháme mouku (postupně dle houšťky) lze i pomocí hnětače a necháme odležet. Já tekutou hmotu přeleji do nádoby v pekárně, přidám mouku a nechám zpracovat programem těstoviny( asi 15minut míchání). Těsto necháme chvíli odpočnout, ale ještě teplé rozdělíme na 8 částí a vyvalujeme tenké placky. Při menší velikosti a tenkosti jich bude více. Doporučuji je vyvalovat v mikrotenovém sáčku dobře se pak dávají na pečící papír. Také není špatné je hned tvarovat do požadovaného tvaru (kulatá forma na pizzu). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 5 minut – musí mít zlatou barvu. Salko si dopředu uvaříme ( neotevřená plechovka se vaří 2 hodiny) a poté vychladlé rozšleháme s máslem a pudingem. Jednotlivé pláty natřeme krémem, posypeme oříšky, pokapeme rumem a rozdrobenou 8. plackou - nejvíce necháme úplně navrch. Dort můžeme ozdobit čokoládovou mřížkou.A asi nejhorší věc, je potřeba celý medovník tak 5 dní nechat odležet v chladnu.   Z tohoto množství dělám čtvercový dort o straně 27cm. Na vánoce jsem z této dávky udělala  čtverec(21cm) a pak velký(27cm) jen o třech plackách na sobě a rozkrájela na malé kousky jako cukroví, krému byla dvojitá porce. Pokuď není potřeba mega dort, dělám tak ze 2 třetin, krém ale z plné:-).



autor: Ady.S    Poslední změna: 17.06.2010 10:33:10
Předchozí článek Beránek Další článek Dort za studena s ovocem
Diskuze
  • tak jsem ho dodělala a už se chladí. Nakonec jsem zkombinovala ještě jeden recept od mámy (ale hodně podobný, jen množství akorát na dort), krém jsem udělala od oka (salko karamel, máslo a pudink) a ořechy dala jen navrch na část (švagrová je alergická tak aby mohla taky okoštovat). Jinak super vychytávka to míchání v pekárně, šlo to parádně. Jo a válela jsem to rovnou na pečícím papíru, protože jinak mi to nešlo přenést na plech, aniž by se kružnice zdeformovala. A vykrajovala jsem to velkou pokličkou na hrnec.. tak teď už jen počkat do neděle a pak dám vědět jak chutnal. 
    corelia   | 25.07.2012 11:06:50 | Reakcí: 1, poslední: 25.07.2012 17:56:38
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Adélko,mňam,mňam,mňam.         
    tygřímáma   | 13.02.2010 17:05:13
    Reagovat | URL příspěvku
  • Určitě je výborný.Na mě teda strašně složitý.Obdivuji tě,že ho děláš tak často.Ja bych ho dělala tak jednou za rok.A co nakonec finančně?Nevýjde to nastejno jak kupovaný?
    Honafa   | 13.02.2010 15:56:52 | Reakcí: 3, poslední: 13.02.2010 20:54:28
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Pokuď nakoupím surovin v akci tak to mám do 100Kč a velikost je rozhodně větší. Jinak pracný to je,ale čím častěji to dělám, tím mě to příjde jednoduší 
      Ady.S   | 13.02.2010 19:00:13
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Ja tě obdivuji vždycky jak píšeš,že to děláš.A ted ještě vím jak pracně.Tak to klobouk dolu. 
        Jak dlouho ho jíte?U nás by se snědl hned.A to je fakt škoda času.
        Honafa   | 13.02.2010 19:15:31
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Záleží jestli zůstane doma, to pak asi týden.Pokuď ho rozdám po rodině, tak je taky hned pryč. Musím to tam ještě dopsat, musí se nechat tak 5 dní odležet  .
          Ady.S   | 13.02.2010 20:54:28
          Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×