Inzerce
Inzerce
Inzerce

Když dítě nic nejí (z knihy od Anne Bacus - Vaše dítě ve věku od 1 do 3 let)

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
"Dítě, které nic nejí", patří do kategorie dětí, již velmi dobře znají lékaři, pediatři a v neposlední řadě také psychologové. Obecně lze říci, že je to dítě veselé, živé, aktivní, normálního vzrůstu, bez viditelných příznaků podvýživy, které snadno navazuje kontakt. Lékařská prohlídka u něj v 95 % případů nenajde žádnou anomálii ani nedostatek.
Ale toto "dítě, které nic nejí", své pravé úmysly tají - zcela jistě je nemocné, zemře vysílením nebo přestane růst, protože to nakonec říká jeho maminka - prostě nic nejí!
Obvykle bude mít dotyčné dítě snahu jíst zcela normálně podle svých potřeb (slovo "normálně" zde má velmi široké rozpětí). To, co sní, mu prospívá a postačuje jeho potřebám. Ale rodiče, a obzvláště maminka, která stojí v těchto konfliktech v první linii, mají za to, že dítě se stravuje špatně.  Podle nich by mělo jíst víc, něco jiného, pravidelněji, vhodnější potraviny atd.
Podívejme se na příklad: Dítě má zcela přirozeně sníženou chuť k jídlu, a v důsledku toho jí méně. Matku taková situace znervózňuje. Dítě, které je velmi citlivé, rozpozná, že může mít navrch, zcela se odmítá podřídit  teoretickým pravidlům o tom, jak by se mělo stravovat, a zkouší při každém dalším jídle stejný scénář. Vzniká velké napětí, stejné střety se začnou opakovat při každém jídle. Jakmile maminka k dítěti přiblíží lžíci, dítě uhne hlavou. Matka na něj náléhá, otec se zlobí. Zkusí tedy dítě zabavit tak, že dělá kašpárky, vypráví mu pohádky, posadí ho před televizi, a jakmile otevře pusu úžasem, strčí mu do ní lžíci polévky. Rodiče se také uchylují k vydírání - jednu lžičku za maminku, jednu za tetu Věru, jednu mě pro radost...
Každý z účastníků tohoto divadla v sobě hromadí hněv a znepokojení. Jídlo trvá hodinu, ale dítě spolkne jen několik soust, která by nestačila nikomu. Přestává sledovat své tělo, potřeby a chutě. Snaží se vyhovět, nebo se naopak protiví přáním své matky.
V závažných případech je nátlak takový, že dítě nakonec opravdu v přítomnosti matky nic nejí a zvrací, pokud ho do jídla nutíme. Vybuduje si jak nechuť k jídlu, tak také odhodlání být silnější. Věřte tedy tomu, že dítě se do jídla nutit nemá.
Ve střetech kvůli jídlu jsou rodiče vždy těmi, kdo prohrávají. A to jak v krátkodobé perspektivě, protože dítě se utvrdí ve svém odmítavém postoji, tak ovšem i v dlouhodobé perspektivě, protože dítě, které si zvykne na konflikty, může je vnášet i do dalších oblastí, například do oblasti spánku, nebo začne trpět jinými rozmazry. A to za to nestojí.
 
- Myslíte si, že vaše dítě nic nejí, nebo přinejmenším, že nejí dostatečně? Nabízíme vám několik postřehů a dobře myšlených rad, které mohou pomoci dítěti zachovat (nebo navrátit) radost z jídla a které mu umožní, aby bylo zodpovědné za své potřeby a zdravě rostlo.
- V naší společnosti, která zápasí s nadbytkem, si dospělí lidé zvykli jíst vzhledem ke svým potřebám a zdraví příliš mnoho. Zapomínáme na své skutečné potřeby, zatímco děti si jich jsou stále vědomy. Čtyři pravidelná a vyvážená jídla denně jsou společenskkým zvykem, nikoli tělesnou potřebou. Potřeby každého z nás jsou velmi různorodé. Proto nemá vážnější význam, když některé z jídel vynecháte.
- To, že se zpomaluje růst dítěte, nesouvisí s malým příjmem potravy.
- Společné jídlo s rodinou by nemělo být ani příčinou úzkosti, ani zdrojem napětí.
- Když jíme jen tehdy, když máme hlad, nezasluhuje si to žádnou zvláštní pochvalu. Když naopak nejíme, pokud hlad nemáme, nezasluhuje si to zase žádnou výčitku. Naopak to dokazuje, že nasloucháme svým vlastním potřebám. Jíme přece proto, abychom uspokojili své potřeby, ne abychom udělali radost mamince.
- Pokud má dítě malou chuť k jídlu, je potřeba předkládat mu malé (tedy skutečně velmi malé) porce. V opačném případě ho odradíme dokonce i od toho, aby vůbec začalo jíst. Navrhněte mu, že mu později přidáte. Pokud bude mít ještě hlad, nechá si přidat.
- Nezabývejte se tím, co má vaše dítě na talíři, ani co na něm zůstalo. Seberte mu talíř ve stejnou chvíli jako ostatním, pokud jíte společně, nebo po rozumné době, pokud jí samo, a přineste další chod bez jakýchkoli poznámek.
- Stejně máte-li dojem, že dítě snědlo během společného jídla málo, nevařte mu náhradní pokrm speciálně pro ně. Nesnažte se ani dítěti vynahrazovat tím, že mu budete během stolování nabízet sušenky. ("Alespoň, že se nají těch sušenek!") Zákusek není odměna, proto ho dítěti nezakazujte, pokud nedojedlo hlavní chod.
- Nikdy dítě do jídla nenuťte, ani rádoby zábavným způsobem, například tak, že budete dělat šašky, abyste odvrátili jeho pozornost, nebo vyprávěním pohádek o autíčkách, která jedou  zaparkovat do garáže. Pokud je to potřeba, dejte dítěti jídlo a nevšímejte si ho. Chovejte se, jako kdyby vás otázka jeho stravování už nezajímala.
- Pokud se takové postupy zdají maminkám příliš tvrdé, možná to  zvládne tatínek (sestřenice, babička...). Někdy je k vyřešení konfliktu, pokud už jednou vznikne, vhodnější méně úzkostná osoba.
 
A několik slov na závěr - jestliže jste si jisti, že vaše dítě je zdravé a roste normálně, přestaňte se neustále zabývat množstvím jídla, které dítě pozře, a soustřeďte se spíš na jeho radost z jídla. Uvidíte, že problémy, máte-li jaké, sse dají rychle do pořádku.
autor: nadule1    Poslední změna: 08.11.2009 14:03:47
Předchozí článek výpočet nemocenské a mateřské - odkaz Další článek Ústní voda LISTERINE SMART RINSE
Diskuze
  • 15.měsícu
    Moje dcera má 15 měsícu,odmítá prostě vše,nic do ní necpu nasilu,nešaškuju,nenutím ji do ničeho,a i tak nic nejí,vše odmítá a chce jen prso.Má 12 kilo,není vubec hubená,nosí 86/92 velkost oblečení.Kojím 5-7x za den a přes noc 2-3x.
    lucka79   | 02.05.2010 20:43:44
    Reagovat | URL příspěvku
  • Plně souhlasím
    Mně třeba teď Ondra vynechává ranní i odpolední svařiny. Prostě je do něho nedostanu. Po spaní chce kakao, tak dostane 120 kakaa a je po sváče. Taky ho nenutím.
    novak37   | 09.03.2010 13:21:05
    Reagovat | URL příspěvku
  • Bezva...taky asi hodně řeším....tímto s tím přestávám  
    Small   | 09.03.2010 12:44:01
    Reagovat | URL příspěvku
  • super příspěvek, díky moc:)
    také jsem stejného ražení, jak píše autorka. Ale je pravda, což přiznávám, že bych "zmatkovala" a zkoumala, proč maličký nechce jíst a hlavně to zkoušela do něj dostat.
    Teď mi nechce ovocné přesnídávky, tak mu je prostě nedávám. Nabídnu, když nechce, nedám ale nakojím, to si vezme vždy:)
    JankaAnna   | 28.11.2009 15:29:48
    Reagovat | URL příspěvku
  • jo jo tímto se řídím, knihu jsem měla půjčenou z knihovny 
    Stáňa   | 20.11.2009 12:02:06
    Reagovat | URL příspěvku
  • Nadi - moc pekny clanek - za opsani diky.
    Je pravda,ze jak vznika napeti kvuli jidlu, nebo jine cinnosti, uz se toho pak clovek tezko zbavuje.
    A libi se mi ta metoda, dat diteti dobre jidlo a jakoby si ho uz nevsimat - to mam odzkouseno a funguje pak krasne 
    janney   | 08.11.2009 23:19:35
    Reagovat | URL příspěvku
  • Naďo díky za článek,pořád kolem sebe slyším jak moje děti málo jí a přitom vypadají že teda hlady rozhodně neumírají. Taky zastávám názor,že v každém i v dětech je pud sebezáchovy a až bude mít hlad,tak se prostě nají. Vzhledem k této mé teorii moje děti papají pěkně a všechno a rádi. I když by si babičky možná místo dvou knedlíků představovaly knedlíků 5.
    lucie73   | 08.11.2009 20:53:46 | Reakcí: 2, poslední: 10.11.2009 12:41:24
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Není zač. Někdy je dobré si takové věci přečíst - člověk pak nepanikaří kvůli každý blbině. Zjistí, že spousta "problémů" souvisí s normálním vývojem a najde i návod, jak situace řešit.
      Knížka, ze které jsem čerpala, je fakt super a můžu jí jen doporučit. Je tam všechno: o vztekání, o učení na nočník, o jídle... rozdělené pěkně podle věku.  
      nadule1   | 08.11.2009 21:34:48
      Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×