Recept: Drožďové knedlíčky do polévky

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Já dělala ze 3 kostek droždí.
Na pánvi rozehřejte máslo, a trošku oleje (máslo se pak prý nepřipaluje, když je tam olej). Přidáte na velmi drobno nakrájenou cibulku, já dala 1 a půl velké cibule. Necháte zesklovatět. Pak jsem rozdrobila ty 3 kostky droždí. Necháte to rozpustit, moc to nevoní. Po chvíli se droždí začne zase spojovat k sobě (cuckovatět) a oddělovat od másla a hlavně začne líp vonět. Tak tam nalijete trochu mléka, já tam nalila cca 6 lžič, nevím, prostě trochu mléka a droždí se začne zase roztékat. Dáte to nastranu a vychladit. To mléko tam má svůj význam, ale nevim jakej to jsem už zapomněla. Když to vystydne, přidáte sůl, trochu pepře, majoránku a česnek. Já neměla čerstvý česnek, tak jsem dala sušený. Přidáte 3 vejce (na 1 kostku 1 vejce), polohrubou mouku a strouhanku. Prostě zahustit obojím půl na půl tak, aby šly dělat kuličky. Ty pak hodíte do vroucí vody a uvaříte. Toť vše. Pokud chcete dělat na jednu večeři, asi nedělejte ze 3 kostek, to zbydou, ale můžete je pak hodit do mrazáku a mít je připravené Někdo by mohl říct, že nedává mouku a zahušťuje jen strouhankou, ale mouka tam má také svůj význam... kdybyste to né úplně odhadli a měli je řidší, mouka to lépe podrží při vaření při sobě. Ale to jistě odhadnete. Kdybyste to přehnali a měli to těsto moc tuhé, dá se to vzít přes hrubé struhadlo a máte kapání :-) Jo, kuličky můžete vařit přímo v polévce. Většinou zeleninové polévky a zeleninové vývary a kuřecí vývary. Moc se nehodí do hovězích vývarů, bije se tam pak chuť hovězího a droždí, když máš dobrý hovězí vývar, nepotřebuje to už drožďové knedlíčky.
Hlavně je nedělejte podle kuchařek, většinou (né všude, ale většinou) tam píší, že rozehřejete olej, na to hodíte droždí (bez cibulky) a zahustíte (bez česneku, bez majoránky)... blééé - ty nedělejte. Tyto jsou lepší, navíc mi je moc pochválil přítel (šéfkuchař), tak to o něčem svědčí :-D
autor: hanyx    Poslední změna: 23.05.2008 09:52:37
Předchozí článek Dětské polévky Další článek Bio
Diskuze
  • Holky vy jste kaskadérky, že to jíte za syrova!!! Já bych si to netroufla, když je v tom syrové vejce    
    hanyx   | 02.07.2008 16:00:25
    Reagovat | URL příspěvku
  • jj, tak já dělám asi tak z deseti kostek a nedávám co kostka, to vejce - jen asi jedno velké, nebo dvě malé, taky přidám muškátový květ. Takže to tolik nezřídne s přidáním vajec a oak není potřeba tolik mouky a strouhanky, nešetřím česnekem. A vzhledem k tomu, že půlku sním za syrova, tak mi do té zeleninové polévky moc nezbyde....jsou mňam a musím říct, že já od malinka baštím droždí jen tak, akorát dřívější netrvanlivý bylo daleko lepší! Když dfo kuliček přidáte ještě sekanou petrželku, jsou pak i hezky barevné a mají zase trošku jinou chuť! 
    mamina19   | 07.06.2008 16:42:50 | Reakcí: 1, poslední: 07.06.2008 16:43:49
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Tak hlásím - hotovo   
    Díky za receptík, dnes jsem vyrobila (chtěla jsem napsat upatlala, ale aby si to Hanyx třeba špatně nevyložila  ) ze dvou balení droží, celkem něco přes stovku pidiknedlíčků.
    Měla jsem čas (loupežník chrupčí), tak hezky zásoba do mražáku, už se těším na polívčičku. 
    Jinak mě, musím říct, překvapilo, že bylo potřeba docela velké množství strouhanky a mouky (já dala hladkou).
    Uvařené zatím nejsou, ale i syrové chutnají docela dobře, jen tak jemně kvasnicově, tak si myslím, že se nemusí bát ani ti, kdo kvasnice moc rádi nemají (upřímně - já bych je jen tak za syrova teky nemohla   ).
    Až použiju do polévky, zahlásím    
    Renča   | 07.06.2008 16:35:02 | Reakcí: 1, poslední: 02.07.2008 15:59:36
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Teda,že mi to trvalo než jsem tu pisla.Knedlíčky se dělaly výborně(já to vždycky ,,nafrunkám,,přes haluškové sítko   )a chutnaly taky dobře.Tatínek jediný nejedl,protože to prý hrozně smrdí   (aby se nepos...  ).Malé šmakovaly,mě taky taky a babi taky slupla.Ještě bych tam kliďánko přidala pažitku nebo kudrnku   .Díky.
    KaJana   | 02.06.2008 23:15:52 | Reakcí: 2, poslední: 02.07.2008 20:29:23
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Když se to vaří, tak to fakt trochu smrdí, zezačátku   Ale pak už mi to vůbec nepřišlo  
      hanyx   | 02.07.2008 15:58:31
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Mě to taky neva,mám ráda i tvarůžky   ,ale holt je ten můj na ty smrádky ňákej háklivej    
        KaJana   | 02.07.2008 20:29:23
        Reagovat | URL příspěvku
  • No ty jsi zlatíčko!!!Ten začátek s cibulkou a rozpuštěnýma kvasnicema je stejný jako na tu pomazánku.Receptík si už tisknu a brzičko vyzkouším!!!Díky moc    
    KaJana   | 23.05.2008 21:41:12
    Reagovat | URL příspěvku
  • Já je dělám,přesně jak ty.S cibulkou.Akorád jak zustane potom přelití ten hrnec tak v tom uvařím polívku a pak v ní ty knedlíčky.Ale je to dobrota,že 
    Honafa   | 23.05.2008 20:13:39
    Reagovat | URL příspěvku
  • Ahoj, díky za receptík, už jsem nad nimi kolikrát uvažovala, ale nikdy jsem je nakonec nedělala. Napsala jsi to bezvadně, i já si na ně už teď troufnu     , díky za osvědčené tipy a fígle. 
    Renča   | 23.05.2008 18:11:55 | Reakcí: 1, poslední: 23.05.2008 18:59:27
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×