Chat s MUDr. Veronikou Ťápalovou: Gynekolog ONLINE

Zeptejte se MUDr. Veroniky Ťápalové z brněnské gynekologicko-porodnické kliniky, která odpovídá na Vaše dotazy v rámci gynekologie! Kdy? V pondělí 19. září 2016, od 16 do 17 hodin.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Chat s gynekoložkou o otěhotnění. Rádi Vám osvětlíme všechny situace, za jakých můžete otěhotnět. I možnost otěhotnění po antikoncepci a další. Ptejte se již dnes.

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 15, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 23:11:46)

1. OTÁZKA: Otěhotnění mimo ovulaci

Dobrý den, jaká je pravděpodobnost otěhotnění ve dnech mimo ovulaci? Jak zvýšit šanci k otěhotnění? Děkuji

Dobrý den, jaká přesně v % pravděpodobnost je otěhotnění mimo ovulaci, Vám nedokáži říct, nicméně je velice nízká. Nejsou způsoby, jak ji nějak zvýšit, vše je dáno hormonálními hladinami mimo ovulaci, které brání uvolnění vajíčka a tudíž nemůže k plození dojít. Je to proces, který se tak děje z nějakého důvodu a změnit nelze. U některých žen probíhá ovulace dříve než 14. den, u některých později a v tu dobu je samozřejmě šance největší, mimo ovulaci však nízká.

2. OTÁZKA: Zamlklý potrat

Dobrý den,v dubnu jsem prodělala zamlklý potrat. Jak je to s dalším těhotenstvím? Trvá než otěhotním a mám se na to nějak zvlášť připravit? Mám brát při otěhotnění Utrogestan? Nebylo mi po něm dobře a byla jsem ještě víc unavená.

Dobrý den, co se týče odstupu od potratu a dalšího těhotenství, tak stačí 2-3 měsíce, čili nyní již můžete bez problémů otěhotenět. Pokud to bylo vaše první zamlklé těhotenství, většinou je to jev náhodný a není třeba dále došetřovat. Pokud byste měla za sebou potratů v 1. trimestru víc, pak je vhodné doplnit genetické a hematologické vyšetření. Co se týče Utrogestanu, je v prvním trimestru vhodný při anamnéze potratu a lze jej zavádět vaginálně - nemá poté tolik nežádoucích účinků.

3. OTÁZKA: Neplodnost

Dobrý den, mám dotaz ohledně (ne)možnosti otěhotnění. Je mi 36 let, dcera 8 let, otec dcery spermiogram v rychtyku. Gynekologická laparoskopie provedena v roce 2011. Léčím se se štítnou žlázou(denně 1 tableta Letrox50, žádná antikoncepce, přesto druhé těhotenství stále nic.Vitamíny a "čaje" na podporu plodnosti baštím několik let. Léky jako Organometril, Utrogestan na předpis u gynekoložky taktéž nezabraly.Po komplikovaném "císaři" mám srůsty na levém vejcovodu, z levého vaječníku ovuluji opožděně, z pravého ukázkově. Bylo mi vysvětleno, že šance na otěhotnění je každý druhý měsíc, kdy ovuluji z pravého vaječníku. Potrat nebyl žádný. Přesto po víc jak sedmiletém marném snažení bych ráda na rovinu věděla,jaké mám šance. Přiznávám, že obézní jsme oba potencionální rodičové, ale jinak zapřisáhlí nekuřáci, skorem abstinenti. Jak velký vliv má práce na směny a pravidelné darování krve/plazmy na možnost otěhotnění? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud nemůžete 7 let otěhotnět a manžel má spermiogram v normě, pak zřejmě neovulujete nebo vajíčka nejsou kvalitní. Nevím, jak jste došla k informaci, že z jednoho vaječníku ovulujete opožděně a z druhého včas..To není tak jednoduché poznat. Musela by Vám Vaše gynekoložka dělat každý měsíc v cca polovině cyklu ultrazvuky, což nepředpokládám. Variantou také je, že ovulaci máte, ale vejcovody jsou neprůchodné - jejich průchodnost lze kvalitně zjistit pouze laparoskopicky nástřikem. Anebo máte nekvalitní vajíčka, což vlivem věku i obezity může být. Každopádně po 7 letech bez úspěchu bych již na nic nečekala a řešila sekundární neplodnost cestou umělého oplodnění či alespoň konzultací v IVF centru. Darování krve ani směnný provoz by na otěhotnění velký vliv mít neměly.

4. OTÁZKA: Menstruace a těhotenství

Paní doktorko, je při těhotenství možná i menstruace? Pokud je slabší a třeba jen 2 dny, může to být známka těhotenství? Je i v tomto případě spolehlivý těhotenský test?

Dobrý den, pokud na začátku těhotenství žena krvácí či špiní, nelze to nazvat menstruací. Tento stav ale není až tak ojedinělý, může být způsobem zahnízdováním embrya. Výsledek těhotenského testu to ale nijak neovlivňuje.

5. OTÁZKA: Pravděpodobnost otěhotnění po 40

Dobrý den, je mi 43 let a partnerovi 52 let. Máme spolu 5ti měsíční holčičku, kterou jsme počali přirozenou formou. Chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost toho, že bych mohla znovu otěhotnět? Děkuji.

Dobrý den, na toto není jednoduchá odpověd. Nemáme k dispozici věštící kouli. To, že jste v tomto věku otěhotněla spontánně, je takový malý zázrak, protože v tomto věku již vajíčka nejsou příliš kvalitní (na věku partnera až tak nezáleží). Procento vadných vajíček a potom tudíž vadných embryí je vysoké a proto ženy často neotěhotní nebo těhotenství často končí potratem. Ale samozřejmě tyto skutečnosti neznamenají, že se Vám to nemůže znovu povést. Jen pravděpodobnost je velice nízká.

6. OTÁZKA: Otěhotnění a antikoncepce

Dobrý den. Přesně před dnem jsem měla pohlavní styk s mým přítelem. V ten den, kdy jsem měla pohlavní styk, tak jsem si vzala poslední pilulku antikoncepce. Milovali jsme se 2x za sebou a 2x se do mě přítel udělal. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že prášek nebude působit, když další den jsem si už žádný přášek nevzala. A zda mohu otěhotnět. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak máte jistě napsáno v příbalovém letáku, pokud berete antikoncepci, jste chráněna po celou dobu užívání - tudíž i poslední den, kdy tabletku před pauzou užijete.

7. OTÁZKA: Jaký má antikoncepce účinek v mestruační pauze?

Včera jsem ukončila antikoncepci, nové balení začínám za týden. Budu chráněna před otěhotněním i během té pauzy?

Ano, chráněná jste během celého měsíce užívání antikoncepce, a to i v týdenní pauze.

8. OTÁZKA: Tabletová antikoncepce nebo nitroděložní tělísko v 16?

Je mi 16, začala jsem chodit s klukem a přemýšlím o antikoncepci. Co byste mi doporučila více. Hormonální tabletovou nebo nitroděložní tělísko s hormony?

Ve Vašem věku bych rozhodně doporučila raději perorální hormonální antikoncepci než tělísko. Tělísko je pro ženy, které nerodily méně vhodné. Existují však již hormonální tělíska i pro nerodivší ženy, které se preferují u žen, které mají vrozenou poruchu srážlivosti a nemohou tedy klasickou antikoncepci s obsahem estrogenů užívat.

9. OTÁZKA: Zapomenutá antikoncepční pilulka, jak se chránit?

Začala jsem užívat hormonální antikoncepci o 2 dny později, zapomněla jsem. Musím se celý měsíc chránit i jinak?

Pokud jste zapomněla užít tabletu, jakmile si opoždění uvědomíte, měla byste si vzít poslední vynechanou tabletu, což může znamenat, že užijete dvě tablety v jeden den. Poté pokračujte v užívání tablet v obvyklou dobu. V následujících sedmi dnech by se mělo být použito další preventivní antikoncepční opatření.

10. OTÁZKA: Lze ovlivnit pohlaví dítěte?

Chtěli bychom se s manželem pokusit o vytouženou holčičku, máme doma 2 kluky. Existuje na to nějaká spolehlivá metoda?

Na výběr pohlaví žádná spolehlivá metoda při souloži neexistuje.

11. OTÁZKA: Nepravidelný cyklus a antikoncepce

Je možné v 15 začít užívat hormonální antikoncepci, když mám nepravidelný cyklus?

Užívání antikoncepce v době nepravidelného cyklu možné je, ovšem může se stát, že poté, co antikoncepci vysadíte, tak bude cyklus stále nepravidelný. Může to být zpusobeno tím, že do menstruačního cyklu antikoncepcí zasáhnete v době, kdy ještě není zcela vyzrálá hormonální hypotalamo-hypofyzární osa, která cyklus řídí, ta se uměle pozastaví a v době vysazení antikoncepce stále nebude pracovat dobře.

12. OTÁZKA: Ochrana před pohlavními chorobami

Chrání hormonální antikoncepce před pohlavními chorobami, nebo jenom kondom, nebo něco dalšího?

Z metod, které brání otěhotnění funguje zárověn proti přenosu pohlavních chorob jen kondom.

13. OTÁZKA: Otěhotnění při menstruaci

Mohu otěhotnět při pohlavním styku v době menstruace?

Ano, i toto je popisováno. U většiny žen dochází k ovulaci nejčastěji 13. - 14. den cyklu, ale může to být i dříve či později, proto menstruace neznamená nemožnost otěhotnět.

14. OTÁZKA: Posunutí menstruace

Mám dotaz k antikoncepci. První balení jsem začala brát první den cyklu, ale byl to čtvrtek. Ráda bych si ji posunula, ať ji můžu začít užívat od pondělí. Jde to? A jak? Rovnou začít už v pondělí, čili po 4 dnech pauzy, nebo si to posunout nejdříve na úterý a další cyklus na pondělí. Nebo opačně, že bude pauza delší než týden a začnu o 4 dny později, nebo si to opět rozložím, že další cyklus začnu v sobotu, ten následující v pondělí.

Ano, toto lze, zkraťte tedy sedmidenní pauzu o příslušný počet dní, aby jste nové balení začala užívat v pondělí. Čím kratší však bude interval bez užívání tablet, tím je vyšší riziko intermenstruačního krvácení nebo špinění během užívání tablet z druhého blistru. 

15. OTÁZKA: Ovulace v době kojení

Má žena v době kojení ovulaci? Může žena při kojení ne již celodenním otěhotnět? Dítěti je 7 měsíců, již ho přikrmuji a chtěli bychom mu pořídit sourozence. Je možné otěhotnět i při kojení a nebo laktace brání otěhotnění? Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak je všeobecně známo, kojení není antikoncepce a žena může otěhotnět i při něm. Jaká je to pravděpodobnost, to je velmi individuální. Ovulace se může obnovit již v případě, kdy žena kojí ve větších intervalech než je 4-6 hodin, ale také jsou ženy, které kojí jen např. x denně a menstruaci ani ovulaci nemají.

19. září 2016, 16-17 hodin. Gynekoložka MUDr. Veronika Ťápalová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

  • Ovulace
    má žena v době kojení ovulaci může žena při kojení ne již celodenním otěhotnět dítěti je 7 měsíců již ho při krmuji a chtěli by jsme mu pořídit sourozence je to možné otěhotnět i při kojení a nebo laktace brání otěhotnění předem Vám děkuji za odpověd
    mysak1979   | 18.09.2016 11:11:48 | Reakcí: 1, poslední: 19.09.2016 16:20:24
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Ovulace
    má žena v době kojení ovulaci může žena při kojení ne již celodenním otěhotnět dítěti je 7 měsíců již ho při krmuji a chtěli by jsme mu pořídit sourozence je to možné otěhotnět i při kojení a nebo laktace brání otěhotnění předem Vám děkuji za odpověd
    mysak1979   | 18.09.2016 11:11:46
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze
Inzerce