Inzerce
Inzerce
Inzerce

Jak na průjem a zácpu!

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Babské rady mohou zabrat!

Postihne-li vás akutní či chronicky průjmové onemocnění je vhodné držet se tradičních rad a postupů. Už naše babičky totiž znaly spolehlivé pomocníky z oblasti potravin či bylin, které užívat, a kterým se raději vyhnout. Při průjmovém onemocnění je vhodné omezit potraviny s nestravitelnou složkou jako jsou například slupky z ovoce. Buďte opatrná při podávání mléka, které je vhodné nepít samostatně, ale pouze ředěné kávou či kakaem.



Čemu se vyhnout?

Doporučuje se při průjmech nejíst tučná a uzená masa, pečené raději ihned zkonzumovat, jinak se mu raději vyhnout. Také omezte konzumaci přepalovaných a ztužených tuků a kořeněných sýrů či salátů s majonézou. Zcela vynechejte ořechy, mák, hroznové víno, datle a fíky. A co tedy při průjmových stavech pomůže? Odvar z mrkve může být výborným pomocníkem stejně jako heřmánek.



Rýže s tymiánem při zácpě!

Heřmánek uvolňuje stolici, aniž by působil průjem – je tedy velmi vhodný kromě střevních potíží i při léčbě hemeroidů. V malých dávkách heřmánkový čaj pomáhá právě při průjmu a nadýmání. Podobné účinky má také borůvková šťáva z borůvek zalitých horkou vodou nebo čaj z ostružinového listí. Při průjmech se tradičně doporučuje také konzumace rýže, která má odvodňující účinek a zahušťuje tak stolici. Rýži připravujte s tymiánem nebo zapíjejte tymiánovým čajem.



Polévky a dušené pokrmy umí své..

Vhodnou stravu při zácpě představují řídké, obilninové, mrkvové polévky, polévky z lisovaných brambor nebo klasický vývar z hovězího masa. Jako přílohy volte nejlépe nákypy, brambory, těstoviny, dušenou rýži, měkký knedlík. Syrová zelenina se příliš nedoporučuje, vhodné je ale pyré z mrkve, dušený špenát nebo nadrobno pokrájený hlávkový salát. Z ovoce jsou při zácpě výborné banány a jablka bez slupky.



Zkuste i čaj z čekanky!

Při vleklé zácpě je dobré pít čaj z čekanky ráno nalačno, vhodné jsou i sušené švestky přes noc namočené a ráno ohřáté, které lze konzumovat podle potřeby. Jablečná šťáva a zelí povzbuzují činnost střev. Podobně působí také syrová šťáva ze zelí nebo směs křenu a cibule, případně česnek uvařený v mléce. Z receptáře našich babiček je vhodná i kedlubnová polévka s mrkví, kterou zahustíme ovesnými vločkami a přidáme muškátový květ, celou směs promixujeme a dochutíme
autor: rhfenda    Poslední změna: 02.06.2008 20:11:38
Předchozí článek Bezlepkové piškoty Další článek Káva
Diskuze
  • Pěkné,ale zkus dostat do dětí cibuli s křenem.Ty babičky měli ale rady.
    Honafa   | 03.06.2008 17:20:08 | Reakcí: 2, poslední: 09.09.2009 12:15:53
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Určitě máš pravdu,ale to není jen pro děti,neměla jsem to kam vložit,přišlo mi to jako první či poslední pomoc docela dobrý to vědět..   
      rhfenda   | 03.06.2008 19:28:06
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      no já mám vyzkoušené Probiotické kapky, ty upravuji střevní bakterie, resp. mikrofloru, takže pak nedocházi k porucham jako je zácpa či průjem... naopak! :)
      ninuska   | 09.09.2009 12:15:53
      Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×