banner

Postup

5 lžic vlažného mléka


1 lžička cukru


1/2 kostky nebo 1 balíček sušeného droždí (já používám sušené, protože se dá déle skladovat a tím pádem je vždy po ruce)


2 hrnky pšeničné chlebové mouky


3 hrnky žitné chlebové mouky


2 lžičky chlebového koření - já používám tohe http://www.koreni.cz/detail.php?pid=519


nebo 2 lžičky kmínu


2 hrnky vlažné vody


2 lžičky soli


 


Nejprve si uděláme drožďový kvásek. Droždí rozdrobíme (nebo vysypeme v případě sušeného) do mléka, přidáme cukr a lžíci mouky. Dáme někam k teplu. Po půl hodině můžeme začít zadělávat. Ke kvásku přilijeme vlažnou vodu (hlavně ne studenou) a přidáme sůl a koření. Pak do tekuté směsi zapracováváme mouku. Uhněteme pevné těsto a necháme hodinu kynout poprášené moukou a přikryté utěrkou. Plech nebo nějakou pečící nádobu poctivě vysypeme moukou (bez vymazávání) a přendáme na to těsto. Mokrýma rukama ho upravíme do požadovaného tvaru. Zapneme troubu na 240°C a zatímco se rozehřívá necháme chlebík ještě kynout. Když je trouba rozehřátá, mašlovačkou potřeme chlebík vodou s kapkou octa (já si do hrnečku připravím obvykle tak 1 dcl vody a do toho tak lžičku octa - šplíchanec). Vrazíme do trouby na 8 minut. Po 8 minutách stáhneme teplotu na 160°C a pečeme 15 minut a znovu potřeme vodou  s ocetem. To opakujeme 3x.  Celkově pečeme 53 minut (8+15+15+15). Když není ještě kůrka dostatečně hnědá, tak po uplynutí doby pečení nastavím troubu na plné pecky a ještě 5 min dopeču kůrku. 


Dobrou chuť

Fotogalerie

Sdílejte stránku

Následující recept:

Bramborové kačenky

Oblíbený chlebík - diskuze

to je zajimave

ze to peces tak dlouho.
Ja pecu minutu na 250, pak tlumim na 180 a je za ctvrt hodiny hotovo. Pritom to testo mi neprijde jiny, nez delam.
Chlebík vypadá báječně

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

18 %
12 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

57 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40