Zanlena: 1. týden hubnutí

Před tímto textem si, prosím, přečtěte, proč chce Lenka zhubnout a co jí radí odbornice: http://www.babyonline.cz/maminka/hubneme-s-bol/zanlena

  1. Jak probíhal první týden hubnutí
  2. Dotaz na nutriční terapeutku
  3. Doporučení nutriční terapeutky

Jak probíhal první týden hubnutí?

Aktuální míry
Váha: 85 kg (o 1 kg méně od začátku hubnutí)
Prsa:  116 cm (o 3 cm méně od začátku hubnutí)
Pas:  103 cm (o 6 cm méně od začátku hubnutí)
Boky: 112 cm (o 2cm méně od začátku hubnutí)

 

Jídelníček

Den 8:00 13:00 15:00 19:00
7.5.  2 ks rohlík,
150 g Florián
3 ks knedle s jahodami,
100 g tvaroh,
1 lžička cukru
  2 ks rohlík,
150g Florián
8.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
200 g vařených brambor,
200 g dušený špenát,
100 g pečená vepř. plec 
  2 ks rohlík,
150g Florián
9.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
3 ks knedle s jahodami,
100 g tvaroh
  3 ks toast
10.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
110 g vařených brambor,
140 g dušený špenát,
80 g vepř. plec
  3 ks toast
11.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
100 g pečeného kuř. masa,
150 g rýže,
50 g kys. okurek
  2 ks rohlík,
150 g Florián2 ks rohlík,
150 g Florián
12.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
80 g pečeného  kuř. masa,
150 g rýže
1 ks jablko 2 ks rohlík, 200 g zel. salát s čínského zelí, mrkve, červené papriky a kukuřice dochucené lžičkou jablečného octa a salátovým kořením
13.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
100 g pečený kapr,
120 g vařený brambor
  2 ks rohlík, 200 g zel. salát s čínského zelí, mrkve, červené papriky a kukuřice dochucené lžičkou jablečného octa a salátovým  kořením

Pitný režim

Naučila jsem se pít neslazený čaj a tak denně vypiji 0,9 - 1,2 l neslazeného čaje a asi 1,8 - 2,1 l vody. Také jsem měla jednu neslazenou rozpustnou kávu s mlékem a 1 pivo za celý týden.

Prohřešky

1 večer jsem si dala 9 malých tabulek čokolády a 1 dopoledne 1 točenou zmrzlinu.

Pohyb

V pondělí zdravotní tělocvik. Ve čtvrtek Zumba  a od středy jsem začala po ránu cvičit cviky určené pro Small a přidala k tomu i jeden cvik určený pro Janney, ale ten tedy moc dlouho nevydržím. Vše však cvičím za asistence syna Petříka, který někdy funguje jako zátěž při cvičení.

S čím mám největší problém

Dost mi dělá potíže nedat si zmrzlinu, když je teplo, nebo nějakou oplatku.  Většinou chuť na sladké řeším tím, že si uvařím čaj, abych ty chutě, alespoň trochu zahnala. Také nejsem zvyklá svačit, ale snad se to naučím.

Dotaz na nutriční terapeutku

Jelikož se blíží léto a já si ráda dám na žízeň pivo, zajímalo by mě, jak to s jeho pitím je? Můžu nějaké to pivo? Jaké a v jakém množství? Dále by mě zajímalo, jak je to s jablečným octem a hubnutím?
 

Doporučení Mgr. Jany Eliášové, nutriční terapeutky

Milá Lenko,

důležité je nehladovět a nepřejídat se! Podívejte se na Váš jídelní lístek. Celkový příjem energie jde nahoru dolů. Spíše máte tendenci k podhodnocení energetického příjmu. Snažte se o vyrovnání. Lze to ovlivnit správným výběrem potravin. Doporučuji využít návod (viz Vyvážená strava). Pokuste se jídelníček zpestřit. Vaše snídaně a večeře jsou opravdu fádní. Florián má obsah tuku 10 %. Zaměňte za méně tučné jogurty. Přidejte zeleninu až 500 g na den, jak syrové, tak tepelně upravené. Zaměřte se na zásady zdravé výživy (viz níže).
 

Zdravý životní styl z pohledu výživy znamená respektovat ve svém stravovacím režimu několik principů:

1. Udržovat si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5 - 25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen, tzn. příjem energie < výdej energie.
2. Jíst pestrou stravu, rozdělenou do ideálně 4 - 5 denních jídel.
3. Konzumovat dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů.
4. Jíst výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1x týdně).
5. Jíst ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně.
6. Denně zařazovat mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné.
7. Sledovat příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku CHIPSY, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazovat tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky.
8. Snižovat příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.
9. Omezovat příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy.
10. Při tepelném zpracování potravin dávat přednost šetrným způsobům, omezit smažení a grilování.
11. Nezapomínat na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené).
12. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,5 l piva, 50 ml lihoviny).


Je nutno dodržovat správný stravovací režim:
Při tvorbě jídelníčku je třeba věnovat pozornost jak výběru potravin, tak jejich úpravě. Strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, fyzickému zatížení a zdravotnímu stavu.

 

Den 8:00 13:00 15:00 19:00
7.5.  2 ks rohlík,
150 g Florián
3 ks knedle s jahodami,
100 g tvaroh,
1 lžička cukru
  2 ks rohlík,
150g Florián
6946 kJ  1873 kJ 3200 kJ   1873 kJ
8.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
200 g vařených brambor,
200 g dušený špenát,
100 g pečená vepř. plec 
  2 ks rohlík,
150g Florián
6091 kJ 1873 kJ 2345 kJ   1873 kJ
9.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
3 ks knedle s jahodami,
100 g tvaroh
  3 ks toast
5323 kJ  1873 kJ 2800 kJ   650 kJ
10.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
110 g vařených brambor,
140 g dušený špenát,
80 g vepř. plec
  3 ks toast
4244 kJ 1873 kJ 1721 kJ   650 kJ
11.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
100 g pečeného kuř. masa,
150 g rýže,
50 g kys. okurek
  2 ks rohlík,
150 g Florián
6 194 kJ 1873 kJ 2428 kJ   1873 kJ
12.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
80 g pečeného  kuř. masa,
150 g rýže
1 ks jablko 2 ks rohlík, 200 g zel. salát s čínského zelí, mrkve, červené papriky a kukuřice dochucené lžičkou jablečného octa a salátovým kořením
5916 kJ 1873 kJ 2308 kJ 255 kJ  1480 kJ
13.5. 2 ks rohlík,
150 g Florián
100 g pečený kapr,
120 g vařený brambor
  2 ks rohlík, 200 g zel. salát s čínského zelí, mrkve, červené papriky a kukuřice dochucené lžičkou jablečného octa a salátovým  kořením
4962 kJ 1873 kJ 1609 kJ   1480 kJ

Odpovědi na dotazy:

Pivo má vyšší energetickou hodnotu – 500 ml cca 700 kJ a s tím ve svém energetickém příjmu musíte počítat.

Jablečný ocet je používán lidovou medicínou jako prostředek k očistě těla vně i zevnitř, povzbuzuje látkovou výměnu, odplavuje z těla odpadové látky. Rozhodně ho nepovažujte za recept na hubnutí. Princip hledejte ve vyvážené stravě.

Úkol pro Lenku:
1. Práce na změně denního režimu – zaměřit se na rozdělení stravy v ČASE A MNOŽSTVÍ.
2. Zaměřte se na výběr potravin .

Věříme, Lenko, že se Ti zhubnout podaří!

Tým Hubneme!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Průběh hubnutí: 1. týden - diskuze

  • Úf , Leni, nemáš hlad ?  
    Časem určitě i ty sváči vychytáš   Stačí i jablko do kabelky  
    Držím palce      
    Small   | 21.05.2011 23:27:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • Ahoj,
    tak to bych umřela hladem, svačiny jsou důležitý. Já už jsem si tak navykla, že se tělo o sváču hlásí samo.
    famfara   | 20.05.2011 12:24:07
    Reagovat | URL příspěvku
  • Ty jo,nestačí denně vypít sklínku jablečného octa a být štíhla.To jsem zklamaná.
    Podle mě jíš málo-kde máš svačiny?
    Honafa   | 19.05.2011 20:13:57 | Reakcí: 2, poslední: 20.05.2011 13:15:59
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce