Chat s doc. MUDr. Maďarem: Podzimní očkování, Ebola a epidemie

Zeptejte se odborníka na očkování a epidemiologii, pana docenta Maďara, na vše, co potřebujete vědět o očkování! Dotazy můžete vkládat již nyní, zobrazí se po přidání odpovědi v době chatu, který proběhne v úterý 30. 9. 2014 od 9 do 10 hodin.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Zeptejte se docenta Maďara na otázky týkající se očkování! Dotazy můžete vkládat již nyní, zobrazí se po přidání odpovědi v době chatu.

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 11, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 17:35:33)

1. OTÁZKA: 30. 9. 2014 9-10: Vhodná očkování na podzim

Dobrý den, mám dotaz, zda je vhodné na podzim očkovat, příp. jaká očkování zvolit pro dítě mimo povinných? Jaké musí být rozestupy?

Dobrý den, záleží od věku dítěte a rizikových faktorů, jako např. pobyty v přírodě, kolektivní zařízení, kontakt se seniory nebo chronicky nemocnými osobami, cestování apod. Pro podzimní sezónu je aktuální očkování proti pneumokokům, které je pro malé děti zdarma (ale nepovinné) a z očkovacích látek za úhradu vakcinace proti meningokokům tj. zánětu mozkových blan. Jsou to neživé vakcíny a rozestupy tak stačí 14 dnů a více.

2. OTÁZKA: Očkování proti meningokoku typu B

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na váš názor ohledně očkování proti meningokoku typu B. Mám holčičku 21 měsíců starou, má význam očkovat takto malé děti? Kolik dávek je potřeba? Jaká je cena za očkovací dávku? Přispívají pojišťovny? Jaké jsou běžné reakce na toto očkování? Jak dlouho vakcína působí, je nutné v horizontu času přeočkování, příp. kdy? Děkuji za odpověď, Bláhová Dagmar.

Dobrý den, vakcína proti meningokokům typu B je určená i pro nejmenší děti od 2 měsíců věku právě proto, že u nich existuje riziko infekce. Odstup mezi dvěma dávkami ve věku 21 měsíců má být minimálně dva měsíce. Cena za jednu dávku se může lišit u praktického lékaře a ve specializovaném centru, můžete se např. podívat na ceník center očkování a cestovní medicíny, kde jsou uvedené včetně aplikačního poplatku na www.ockovacicentrum.cz. Většina zdravotních pojišťoven na toto očkování přispívá ze svých preventivních balíčků. U této vakcíny se v rámci studií pozoroval vyšší výskyt nezávažných reakcí po očkování, když byla aplikována v kombinaci s jinými očkovacími látkami. Těmto stavům je možné zabránit preventivním podáním léku proti zvýšené teplotě. Rozhodně to neznamená, že kombinované podání této vakcíny v jeden den s jinou očkovací látkou není doporučené. Menší počet dnů s "píchancem" dětí méně stresuje. Délka ochranného účinku a potřeba dalšího přeočkování zatím nebyla stanovena. Přesně to ukáže až praxe.

3. OTÁZKA: Je podzim vhodný?

Je na podzim vhodné očkovat se proti klíšťové encefalitidě? Plánovala jsem to na jaře, ale nestihla jsem to a pak jsem byla nemocná. Má to teď ještě smysl, když začíná zima?

Dobrý den, vysokou imunitu proti klíšťové encefalitidě navodí dvě dávky s odstupem 1-3 měsíců. Začít s očkováním se může po celý rok, podzim je však právě nejlepší období. Pokud by byla mírnější zima jako letos, klíšťata začnou být aktivní už brzy při teplotách nad 5-7 stupňů Celsia. To už ale budete mít očkovanou protektivní druhou dávku.

4. OTÁZKA: Příspěvky pojišťoven

Pane doktore, mám pro tento rok ještě nevyčerpané příspěvky na očkování od pojišťovny a nechci, aby mi propadlo. Co byste v tomto období doporučoval? Rozhoduji se mezi žloutenkou, meningokokem a klíšťovkou... Je mi 29, cestuji, sportuji, chodím mezi lidi, mám psy, takže týká se mě asi všechno. Díky za radu.

Dobrý den, nejvíc případů z uvedených nemocí je u nás diagnostikováno u klíšťové encefalitidy, podzim a zima jsou sezónou meningokoků. Obě nemoci jsou léčitelné jen s velkými problémy a v některých situacích končí úmrtím, až trvalými následky. Teď bych si na Vašem místě vybral vzhledem k ročnímu období meningokokovou vakcínu a od ledna s novým preventivním balíčkem začal s očkováním proti klíšťové encefalitidě. Virová hepatitida A z toho vychází až následně. S pozdravem

5. OTÁZKA: Očkování proti chřipce

Dobrý den, pane docente, sleduji zde Vaše články a tak jsem se loni na podzim rozhodla pro očkování proti chřipce. Moje praktická lékařka se mě zeptala, jestli jsem někdy skutečnou chřipku měla a protože nikoli, poslala mě domů, že je pro mě očkování zbytečné. Chtěla bych se proto zeptat, jak to skutečně je s vhodností tohoto očkování a pokud je vhodné, proč neexistuje nějaká úmluva pro praktické lékaře, která by sjednotila jejich postoje? Děkuji za odpověď, Věra.

Dobrý den, takový postup je v rozporu s praxí lege artis, chtěl bych však věřit tomu, že takové
jednání ze strany praktického lékaře je v ČR ojedinělé. Každý vzdělaný lékař dobře ví, že první chřipka v životě může být i poslední a to i u mladší nerizikové populace. Závažnost průběhu chřipky je často otázkou náhody. Stačí náhodné oslabení imunity jiným zdravotním problémem v časové koincidenci s následnou chřipkou a kdokoli může bojovat o život. Nemusí to být ani starší a chronicky nemocný člověk, osoba s nadváhou či těhotná žena, kteří jsou úplně nejrizikovější. V daném případě máte možnost změnit svého praktického lékaře, adresovat podání k prošetření na Českou lékařskou komoru, která Váš podnět prošetří, a nebo využít možnost navštívit specializované očkovací centrum, kde se vám to určitě nestane. Můžete dokonce zvolit i všechny tři uvedené postupy. Odborné postupy v rámci jednotlivých lékařských profesí jsou na úrovni doporučení a tak je tomu i u chřipky. Jejich dodržení vynutit úplně nelze. V případě úmrtí nebo zdravotních komplikací u odmítnutého neočkovaného pacienta se soudní dohrou, by však šlo o přitěžující okolnost.

6. OTÁZKA: Meningitida

Dobrý den, pane doktore, dcera je alergická na vejce. Chci ji nechat očkovat proti meningitidě B, ale některé vakcíny jsou kultivované na kuřecích embryích, není to rizikové? A kdy ji po tomto případném očkování mohu nechat naočkovat proti neštovicím? Nebo je to také riziko? Děkuji za Vaši odpověď a příjemný den, Radka B.

Dobrý den, očkování proti meningokokové meningitidě typu B, stejně jako proti planým neštovicím
je možné i u osob s alergií na vajíčka. Vakcíny Bexsero ani Varilrix stopy vaječných bílkovin neobsahují. Neuvádíte věk dcery a počet dávek vakcíny Bexsero od věku závisí. První dávku vakcíny proti planým neštovicím bude možné aplikovat 14 dnů po předchozím očkování neživou vakcínou tj. i vakcínou Bexsero, následně se však nemá aplikovat jiná vakcína po dobu min. 1 měsíce. Současně je to nutné naplánovat tak, aby se dodržely doporučené odstupy mezi dávkami daných vakcín. Vakcinace proti planým neštovicím je určitě vhodná: dítě nebude mít potenciálně nepříjemnou nemoc, která v 15 % probíhá s komplikacemi, nebude infekční pro své okolí a očkování by mělo snížit riziko vzniku nepříjemného a častého pásového oparu později v životě apod. Délka ochranného účinku a potřeba dalšího přeočkování zatím nebyla stanovena. Přesně to ukáže až praxe.

7. OTÁZKA: Alergie na očkovací látku

Proč se očkují i děti, které jsou alergické na některé z věcí v obsahu vakcín? Když jsem alergik na ořechy, tak je předci nesmím. Děkuji.

Dobrý den, různé komponenty jsou ve vakcínách přítomné jen ve stopovém tj. pro většinu populace včetně alergiků v podprahovém množství, navíc alergie na ně je extrémně vzácná. Malou výjimkou jsou u některých vakcín vajíčka. Pokud je někdo podle alergologického vyšetření na ně alergický, ale v některých jídlech s menším obsahem vaječných bílkovin je toleruje, většinou může být bez problému očkován i vakcínami s obsahem vaječných bílkovin, někdy pod krytím léků proti alergii tzv. antihistaminik. Spíše se může objevit alergie na jódovou dezinfekci, proto se má kůže u očkování
dezinfikovat např. alkoholem. Na pacienta alergického na složky nějaké vakcíny nenarazí velká část očkujících lékařů za mnoho let své praxe ani jednou (s výjimkou zmíněných vajíček).

8. OTÁZKA: Ebola - jak se jí člověk nakazí?

Pane docente, mám dotaz stran přenosu Eboly. Když budu mít virus na pokožce, kde nebude žádné zranění, oděrka, tedy styk s krví, neonemocním, že? Když bych si virus zanesla do oka, tam je již možná nákaza přes spojivku? Je nákaza možná také přenosem viru do slin a pohlavním stykem?

Přenos viru Ebola je skutečně  možný jen přes narušený povrch kůže nebo přes sliznice, včetně oční. Ve slinách se virus vyskytovat může. Přenos pohlavním stykem je dokonce možný až 7 týdnů po prodělané nemoci, pokud má pacient to štěstí, že akutní nemoc přežije. Kontakt s tímto původcem je však u nás i jinde ve vyspělých zemích značně nepravděpodobný.

9. OTÁZKA: Očkování po nemoci, nevadí pak delší interval mezi dávkami?

Pane docente, jak dlouho po akutním onemocnění by měla být pauza, než dítě bude očkováno? Nevadí pak delší než doporučovaná pauza - rozestup mezi jednotlivými dávkami očkování?

Odstup mezi očkováním a akutní nemocí záleží od toho, o jakou nemoc se přesně jednalo a jaká byla jeho léčba. Ve většině případů se doporučuje interval cca 14 dnů, je to ale individuální. Po lehčích stavech je možné očkovat i za kratší dobu. Obecné platí, že přesah doporučeného intervalu přeočkování je možný, čím delší je časový interval od předchozí dávky, tím delší přesah je akceptovatelný. Lepší je očkovat o něco později, než o něco dříve než je doporučený termín další dávky.

10. OTÁZKA: Je pro dospělého nutné očkování proti meningokokovi?

Pokud ano, jenom proti B, nebo byste doporučil i vakcínu proti A a ostatním kmenům?

Dobrý den, očkování je možností ochrany před nemocí, která je nebezpečná a nemusíte ji mít. Nutné to není, ale vhodné určitě ano. Invazivní meningokoková infekce se může vyskytnout v každém věku. V Evropě se nejčastěji vyskytují typy B a C, podobně např. i v USA. V Africe a Jižní Americe jsou nejčastější zase jiné typy meningokoka A, W-135. Záleží tedy na tom kolik a kam cestujete, případně s jakým spektrem osob resp. cizinců se potkáváte.

11. OTÁZKA: Očkování MMR

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, jak se postupuje v případě, že se u dítěte nestihne aplikovat druhá dávka MMR do doporučovaných 6-10 měsíců? Příští měsíc to bude 12 měsíců, co syn dostal první dávku a druhou pro neustálé nemoci dosud ne. Děkuji moc za Vaši odpověď.

Dobrý den, větší odstup aplikace druhé dávky MMR z objektivních např. ze zdravotních důvodů, jak uvádíte, není problém. Může to být klidně i za 12 měsíců. Vycházíme přitom ze zkušeností z jiných evropských zemí, ve kterých se druhá dávka aplikuje mnohem později než u nás.

30. září 2014 9-10 hodin: doc. MUDr. Rastislav Maďar odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Inzerce