Inzerce
Inzerce
Inzerce

Jogurty a spol.

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Tak vkládám slíbenou "vychytávku" :-)Jak všichni víme, mléčné výrobky jsou obecně pro lidský organismus a tedy i pro výživu dětí velmi důležité. A to jak kysané, tak nekysané. Nekysané (mléko)mohou způsobovat trávicí problémy lidem, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy (mléčného cukru), zakysané by problémy dělat neměly, naopak působí na trávení velmi příznivě. Výroba je v podstatě jednoduchá - do pasterizované (na vyšší teplotu zahřáté kvůli zničení možných škodlivých mikroorganismů)mléčné tekutiny (mléko, podmáslí, smetana atd.)se přidá směs bakterií jednoho z následujících rodů - Lactobacillus Acidophillus, Bifidobacterium a Streptococcu - a výrobek se naplní do kelímku či obalu, kde dále zraje (to jsou ty kvalitnější - Hollandia, Jihočeský atd.). Bohužel není jak tento výrobek konzervovat, tudíž má krátkou dobu trvanlivosti, ale zůstává v něm vysoký obsah důležité mikroflóry. Druhou možností je, že se zakysaná hmota ve velké nádobě smíchá se všemi přísadami, nechá se uzrát, zakonzervuje, sterilizuje (vysoká teplota, zabití všech mikroorganismů nebo jejich oslabení na neúčinnou formu)a až pak se plní do kelímku, viz. např. Danone. Sterilací a konzervací se prodlouží trvanlivost, ale pozabíjejí nebo se velmi oslabí bakterie. Jak ty špatné, tak ty dobré. A zbyde jen spousta chemie, barviv, sladidel, konzervantů, emulgátorů..ještě máte chuť?:-) Samozřejmě bych byla nerada, kdyby to vyznělo jen jako kritika. I já jím hodně jogurtů, i ochucených, ty lepší skutečně na trávení pomáhají, ale nejsou samospasitelné, spíš vhodně doplňují celkový zdravý životní styl..rozhodně je lepší si po obědě místo sladkosti dát třeba ochucenou Activii..určitě ale nedoporučuji kupovat dětem takové ty typicky dětské mléčné výrobky - Pribináčky, Bobíky, Monte a různé pudinky, jogurtové krémy a dezerty... Je to buď jen našlehaná tučná smetana s cukrem a spoustou chemie, nebo obarvené sladké tučné mléko..jednak nejsou zdravé samy o sobe, jednak mají zbytečně spoustu kalorií a nasyceného tuku, jednak děti zvykáte na přeslazenou a chemickou chuť. Co tedy s tím? Mléčné výrobky určitě zařazovat co nejčastěji, ale doporučuji řídit se následujícím..upřednostňovat výrobky zakysané, neslazené, neochucované, nejlépe vyráběné v ČR a od menších mlékáren (dovážené jsou vždy trvanlivé), s co nejkratší dobou trvanlivosti a doma si je ochutit dle sebe. Bílý jogurt (Jihočeský ve skleničce, Hollandia, Activia, Revital, Bio, Kunín, Olma...), polotučný tvaroh, zakysaná mléka, podmáslí, kefírová a acidofilní mléka...a do toho rozmixovat jahody, borůvky, maliny, banány, nastrouhat jablka, rozmačkat nektarinku, dochutit medem, rozinkami, sušeným (namočeným)ovocem, opraženými ovesnými vločkami, oříšky, lněnými, slunečnicovými či dýňovými semínky, trochou ovocné šťávy či džusu, kvalitním kakaem (pozor, Granko není kakao, ale slazená instantní směs)nebo hořkou čokoládou, vanilkou, skořicí..pokud seženete kvalitní nezávadná vajíčka a risknete to, můžete i našlehat tvaroh se žloutkem a trochou cukru, určitě dětem osladit ano, ale nepřehánět to..proč jim zbytečně zakládat na problémy se zdravím a váhou, když máte šanci naučit je na zdravé a přírodni chutě :-)K tomu pár tipů navíc - mléčné výrobky by se moc neměly kombinovat s celozrnnými výrobky, protože vláknina blokuje vstřebávání vápníku z nich (vytváří bal na střevech, který je čistí, zpomaluje průchod potravou střevem, zabraňuje vstřebávání škodlivin, ale i tuků, bílkovin, vitamínů..)..děti do deseti let by vůbec neměly jíst vše jen celozrnné, protože jejich trávicí systém na to ještě není dostatečně vyvinutý a mohlo by jim být špatně..co se týče obsahu tuku, dětem a lidem, kteří nepotřebují snižovst vahu, nemá smysl kupovat vse nízkotučné, připravujete se o využití vitamínů A,D a i vápníku (vstřebávání vápníku je závislé na vstřebávání vit. D - kalciferolu..mimochodem, obsah všech kladných mléčných látek, jako jsou bílkoviny, fosfor, vápník,vitamíny rozp. v tucích, je přímo úměrný hustotě a koncentraci výrobku..čím pevnější výrobek je, z tím více mléka byl vyroben po odstranění vody, takže odstupňované je to asi takhle - od nejméně hodnotného po ten nejvíce: mléko, kysané tekuté výrobky, jogurty, tvarohy, čerstvé sýry jako lučina, cottage, pak sýry typu mozzarella, dále eidam, ementál a nakonec parmezán)..stačí klidně obsah tuku do 3%, u mléka pak 1,5%. Tuk dodává chuť a pokud tam není, musí se kvůli chuti přidat cukr (mluvíme teď o ochucených)..cukr dodá kalorie navíc, a pokud má jít o výrobek light, musí se místo cukru dosladit a dochutit aromaty, sladidly...což je jen a jen chemie. A samozřejmě, jak už jsem řekla, čím méně chemie, tím lépe..u většiny látek nebyla prokázána škodlivost, ale ani nebyla vyvrácena..samozřejmě, v jednotlivých výrobcích jsou dodrženy bezpečné obsahové limity aditiv, ale uvědomte si, že stejné látky jsou obsaženy téměř ve všem, co jíme..pokud byste za den snědli jeden "chemický jogurt", samozřejmě se nic nestane, ale když uvážíte, že je v něm například půl gramu nějakého sladidla, jehož bezpečná denní dávka je jeden gram, a pak si dáte třeba litr minerálky, kde je ho také půl gramu, ani u jednoho nepřekročíte limit, dohromady ale ano. Ale o tom zase někdy příště, to bychom pak nemohli jíst vůbec nic..pokud jsem na něco zapomněla nebo máte k tématu otázky, sem s nimi :-)
autor: fireangel    Poslední změna: 14.03.2008 15:23:06
Předchozí článek Tropické ovoce - Physalis Další článek Oblíbené ovoce a zelenina
Diskuze
Reagovat na příspěvek
  • Bezva!!
    Tak to bylo vyčerpávající.sepsat to,jinak jsem to četla jedním dechem   Tak jsem byla přesvědčená že to dělám dobře-uvažuji selským rozumem a jsme jen na Hollandii bílé a teď také na Lipánkovi.A dle tvého článku to je v normě,tak to je dobře  Moc se těším na další články,Veru
    veru-beru   | 16.03.2008 20:11:00
    Reagovat | URL příspěvku
  • tak to bylo vycerpavajici.Ale v mamince zrovna nedavno psali,ze pribinacky jsou pro deti opravdu zdrave,tak uz nevim...
    versacek   | 16.03.2008 16:14:17 | Reakcí: 1, poslední: 16.03.2008 19:41:24
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Neříkám, že nejsou zdravé, jsou tam bílkoviny, vápník, vitamíny..jenže jsou dělané z tučné smetany a navíc hodně sladké, což by mohlo dělat problémy v budoucnu, když jej naučíš na chuť téhle kalorické bombičky.. 
      fireangel   | 16.03.2008 19:41:24
      Reagovat | URL příspěvku
  • krasa
    krasny prispevek, diky za nej. 
    quapa   | 16.03.2008 15:30:42
    Reagovat | URL příspěvku
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×