Odolnost dětí a vznik alergie

Z rozsáhlých studií jasně vyplývá, že u lidí žijících v rozvinutých zemích světa, včetně České republiky, se zvyšuje výskyt alergických onemocnění. Tento trend můžeme pozorovat zhruba 30 let.

Alergické onemocnění není jenom zdravotním problémem jednotlivých lidí, často velmi závažným, který významně omezuje kvalitu jejich života, ale představuje i velkou zátěž s ohledem na náklady spojené s léčbou těchto nemocí.

Patří mezi ně alergické astma, ekzém, potravinové alergie a mnoho dalších nemocí. Z těchto důvodů je mimořádná pozornost věnována výzkumu, který by měl ukázat příčiny zvyšování výskytu alergických onemocnění.

Bylo získáno ohromné množství poznatků z různých vědních oborů, které lze pouze obtížně shrnout do jednoduchých závěrů. 

Je jisté, že se jedná o nešťastný průsečík okolností, který v důsledku vede k  narušení regulací imunity a rozvoji poškozujícího zánětu, který je základem alergických onemocnění. Vždy zde musí být genetická predispozice.

Je zcela nemožné popsat vlivy vnějšího prostředí, kterým je každý jedinec vystaven. Jedná se o všechny vlivy, počínaje nitroděložním vývojem a konče naší smrtí. Je jisté, že jsme životními podmínkami zásadně formováni především v časném období života.

Všechny tyto vlivy jsou zprostředkovaně předány v mateřském mléce kojenému dítěti. Individuální imunitní reaktivitu významně určuje střevní mikroflóra. Podmínkou pro její vývoj je právě kojení mateřským mlékem. Některé bakterie z kmene Firmicutes, které lze nalézt v trávicím traktu kojených dětí, a které chybějí u nekojených dětí, prokazatelně snižují riziko rozvoje alergických onemocnění.

Osídlení trávicího traktu zdravou mikroflórou je podmíněno zvláštními polysacharidy, nazývanými prebiotika, která se vyskytují v mateřském mléce.

Pokud chcete vašemu děťátku zajistit nejlepší ochranu proti alergiím, měla byste jej kojit. Pokud dítě nemůže být kojené, tak by mělo dostávat speciální kojeneckou výživu, tzv. hypoantigenní mléka – HA mléka, jejichž bílkovinná část, která je zdrojem látek vyvolávajících alergii, je zpracována (částečně naštěpensa) tak, že snižuje riziko vzniku alergických reakcí.

Tato výživa je doporučována nekojenému dítěti, jehož rodič nebo sourozenec mají alergii, ale u kterého se dosud neprojevila alergická reakce, minimálně do 6. měsíce. Pokud dítě na mléku dobře prospívá a je na něj zvyklé, podáváme ho i nadále.

CHCI ZJISTIT RIZIKO VZNIKU ALERGIE - KLIKNI

Inzertní sdělení

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Odolnost dětí a vznik alergie - diskuze

Poradna

Žloutenka u dítěte

| Chasokar01 | 07.02.2019, 20:51

Dobry den mam 2 mesicni dceru prez vikend u nas spala neter ktera byla v kontaktu s osobou se zloutenkou dotykala se moji dcery nevim zda ma neter zloutenku nebo ne ale bojim se ze ano ...pokud ano mohla by ji dostat ma dcera kdyz ji drzela v ruce ? Nevim jestli mam jit k doktorovi sni aby ji vzali krev jestli se nakazila moje dcera od ty netere dekuju za odpoved

Dobrý den. Poukud byla neteř v kontaktu s nemocným žloutenkou, měla by mít vyšetření u lékaře na protilátky, pokud byla očkována, tak nebezpečí nehrozí. Vaše dcera by již měla mít očkování Hexacimou, kde je očkování proti žloutence typu B, pokud Vaše neteř není sledována a nemá očkování, kontaktujte svého pediatra.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 08.02.2019, 13:59
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce