Inzerce
Inzerce
Inzerce

Pár dotazů - diskuze

  • Pár dotazů
    1) PORODNÉ - KDE se o něj žádá? Na ÚP?
    A je nějak omezeno do kolika dní po porodu?
    (Případně, nevíte, jestli má i po Novém roce platit to, že je porodné možné i pro druhé dítě? Nechystá se doufám zase změna k horšímu?   Protože my teď na něj dosáhnem, tak s tím počítám!   )

    2) RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK - Prosím o radu, jak dlouho před skončením MD (pobírání PPM) nejlépe žádat? Aby mi nevznikla nějaká velká prodleva mezi vyplácením PPM a poté RP (aby to nějak rozumně navázalo a nebyla bych třeba měsíc, dva bez peněz).
    A také KDE žádat?
    A ještě, HLAVNĚ... platí stále ty 3 kategorie (na 2, 3 nebo 4 roky) nebo je tedy možný variabilní systém o kterém jsem se dočetla - že si můžu zvolit libovolně měsíce pobírání? (Např. 22 měsíců po částce 10000/měs. - tj. do necelých 2,5 roku dítěte) Je to třeba nějak omezeno příjmy? (Myslím, že dříve byla příjmy omezená 2-letá varianta, že na ni nedosáhl každý...tak jestli je v tom háček pořád?)

    3) PŘÍDAVKY NA DĚTI - podle kalkulaček na netu na ně teď nedosáhnem, ale po narození druhého dítka už bychom nárok mít měli.
    Můj dotaz je: MOHU žádat jindy než v září/říjnu (jak jsem se dopátrala)?
    A pokud ANO a požádám (nejspíš) v LEDNU 2016, jaké příjmy budou po mně chtít? Za rok 2015 nebo 2014? (Když bych žádala až v tom září/říjnu 2016, tak bych měla dodat příjmy za r. 2015, ale jak to je tedy, když bych žádala už v tom lednu?)
    A opět - KDE žádat?  

    4) PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ, nebo ta druhá dávka na bydlení, se v tom furt nemůžu vyznat     Dotaz zní: Co je nutné pro uznání (nebo vůbec posouzení), co vše chtějí za doklady apod.?? Hlavně - je NUTNÉ mít TRVALÝ POBYT, tam kde bydlíme? Máme pronajatý RD, ale trv. pobyt máme hlášený na OÚ a to ještě jinde. Zkrátka si myslím, že přece každý z těch, co tyhle dávky pobírá určitě nemá hlášený trvalý pobyt právě na tom místě, kde je v pronájmu a právě spousta sociálně slabších je hlášena na OÚ a stejně dávky na bydlení berou. Tak jak?  

    To už je snad vše  
    CAndy91   | 14.09.2015 12:37:02 | Reakcí: 5, poslední: 01.10.2015 09:36:33
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Pár dotazů
      1-o porodné požádáš tam kde budeš pak i vyřizovat rodičák. Vyřídit ho můžeš až s rodným listem, je jedno jestli hned nebo až za dva měsíce, třeba. Zatím se v médiích o změnách vyplácení porodného na druhé dítě nic neřešilo, tak snad změna nebude.
      2-o rodičák můžeš zažádat v měsíci v kterém ti přijde poslední ppm, do kolonky vyplníš od kterého měsíce chceš pobírat, aby ti to pěkně navazovalo. Žádáš zase na UP-sociální odbor, tam kde se vyřizují vesměs všechny sociální dávky.
      Délku pobírání si stále můžeš zvolit, omezená výška příspěvku je jen ta dvouletá varianta, podle příjmu. Jinak si co tři měsíce můžeš měnit částku, dle potřeby.
      3-přídavky na děti, nikdy jsem nežádala.
      4-příspěvky na bydlení, to neporadím, nemám zkušenost.

      PS: nejsem si jistá, jestli o všechny příspěvky můžeš žádat i v místě kde nemáš trvalé bydliště. To se zajdi určitě poptat, ať víš na čem jsi, to netuším.
      Kajdda   | 15.09.2015 12:38:34
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Pár dotazů
        Děkuji aspoň za to, cos mohla zodpovědět.  
        No naštěstí trvalý pobyt, co se týče rodičáku a porodného spadá pod stejný okres, nevím jak by to bylo, kdybych měla trvalý pobyt na druhém konci ČR, ale to naštěstí řešit nemusím, je to jen jiná vesnice, ale spadá pod stejný úřad.
        To jen že u toho příspěvku na bydlení jsem se zatím dočetla, že musím mít trvalý pobyt v bytě, ve kterém se bude dávka pobírat. Jen mi nejde do hlavy, že tolik lidí tu dávku má a přitom tolik lidí je právě v pronájmech a majitelé většinou se bojí nechat lidi udělat si v jejich bytě trvalý pobyt  
        Každopádně děkuju i za ty dvě první odpovědi  
        CAndy91   | 15.09.2015 22:32:25
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Pár dotazů
          Možná že k tomu příspěvku na bydlení stačí i nájemní smlouva. Trvalý pobyt jak píšeš máte na oú, tak je jasné že někde bydlet přeci musíte, že jo. Nejlepší bude, když si všechny otázky napíšeš na papír a na vše se zajdeš poptat, ať máš jistotu.
          Kajdda   | 16.09.2015 16:50:14
          Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Pár dotazů
      1. Porodné je na druhé dítě už od 1.1.2015 , změny zatím v plánu nejsou. Žádá se tam kde o rodičák, a je na to rok od nároku, vždy se ale bude dokládat stejná doba tedy poslední čtvrtletí před porodem.
      2.O RP po PPM se žádá tak měsíc před vyplácením, mají na vyřízení 30dní tak ať nejsi bez peněz dlouho. Žádá se na ÚP státní sociální podpora, tam kde o porodné. Nyní se nevolí délka ale výše příspěvku v rozmezí 50-11500, s tím že nejdéle lze RP pobírat do 4let veku dítka. Stále je výše ovlivněna příjmem, ale pokuď má matka nízký příjem lze doložit příjem otce a dá se výše volit přes něj a jeho to nijak neovlivňuje.Na rychlou variantu je potřeba min příjem 16500v hrubém.
      3.Přídavky žádají se kdekoliv během roku, ale do 31.10. daného roku se dokládá rok předpřed. Čili letos do 31.10.2015 se dokládá rok 2013 a od 1.11.2015 do 31.10.2016 se dokládá rok 2014
      4. na přís. na bydlení je potřeba trvalý pobyt, dnes už sice není potřeba souhlas majitele si jej tam udělat, ale já tvrdím že když s tím nesouhlasí a vy si ho tam dáte je to problém. Ještě je pak doplatek na bydlení ale tam se to váže zase že musíš pobírat hmotnou nouzi což nevím jestli se slučuje z RP a výdělkem partnera
      Ady.S   | 29.09.2015 21:27:30
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Pár dotazů
        Děkuji moc za odpovědi. Hlavně s těmi přídavky na děti jsi mi to dost ujasnila   
        CAndy91   | 01.10.2015 09:36:33
        Reagovat | URL příspěvku

Téma: Porodné, rodičovská, mateřská, dávky. (strana 96)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×