Inzerce
Inzerce
Inzerce

Životní uroven - diskuze

Příspěvek z diskuzí: Jak se žije v cizině (strana 1).

  • Životní uroven
    Švédi nejsou moc pohostiní a už vubec si nikoho nezvou domu.Přesto si tam muj manžel našel pár lidí co ho domu pozvali.Většinou byl u šefu a o těch,že bydlí v naprostem luxusu nemusím ani psát.Obrovské baráky,plné starožitného nabytku tam jsou standart.Ted ho,ale pozval stejně starý kolega,co děla práci na stejné urovní,ale za švédský plat.To teda Martin čuměl.Je to rodina podobná té naši,ale my si tak jak oni rozhodně nežijeme. 
    Honafa   | 23.10.2008 12:20:25 | Reakcí: 13, poslední: 28.10.2008 16:11:59
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Životní uroven
      Povídej,přeháněj.Jak to u nich vypadá?Co mají a my né? 
      tygřímáma   | 23.10.2008 21:08:15
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Životní uroven
        Tak třeba je uplně normalmí,že mají služku a chuvu,že každý má své Volvo,děti chodí do soukromých škol,pořád jezdí na exotické dovolené,dum přestavují kompletně tak co tři roky.Co se líbilo Martinovi,to že dostal jen tak nějaký drahý konak.A ještě jednu flašku domu jako dárek.A podobně.
        Honafa   | 23.10.2008 21:39:57
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Životní uroven
      Tý jo, Gábi, já ti nevím, ono to je tak nějak relativní...
      Jednak nevidím přímou úměru mezi životní úrovní, resp. mírou luxusu a životní spokojeností a jednak i ta životní úroveň je pojem dost vrtkavý.
      Co je to "vysoká životní úroveň"? No jo, jsou na to tabulky, jak ji měřit, já vím. Ale velký dům se starožitným nábytkem? Pro mě teda né. Dům sice taky máme, malý právě není, ale starožitný nábytek, ten bych nechtěla ani za nic. Na mě působí tak studeně, neosobně. Je možná honosný, nebo je za něho považován, má jistě nemalou hodnotu, ale jak říkám, my jsme spíš na dřevo. A zase jsme u toho - on poctivý dubový masiv není taky žádná láce (proto taky pořizujeme postupně) - no jó - takže taky teda žijeme v luxusu? Ovšem, že žertuju. A ty lahvinky? S koňakem, jakkoli drahým, by zrovna mě taky nikdo moc neuctil - jó, to nějakej slaďáček, to by byla jiná  .
      Ale vážně, velký dům napěchovat okázalostmi - klidně, pokud to někdo udělá skutečně proto, že se mu to líbí, že se v tom cítí dobře a příjemně se mu žije. Ale dělat to jen aby ostatní viděli, to teda ne-e. (Tím nemyslím, že oni to dělají jen proto, aby se předvedli, nemíním kritizovat, nikdy jsem tam nebyla, je to jen můj názor pramenící z "naší kotliny".)
      Co já si pod luxusem a vysokou životní úrovní představuju? To, že budu moct dětem dopřát kvalitní zdravotní péči (a budu-li muset doplatit, tak že na to budu mít), že budu moct dětem dopřát kvalitní vzdělání (a budu-li muset doplatit, tak že na to budu mít), že když zjistím, že vyrostly z bot, tak budu moct jít a koupit jim nové, že nebudu muset u regálu s jogurty přemýšlet, jestli koupit ten za deset korun, nebo jestli si můžu dovolit jen ten za pět, že když bydlíme v místě, kde jsme odkázáni na auto, tak ho máme (i když staré, ale zatím pojízdné), že se občas někam podíváme na dovolenou (a nemusí to být přece pouze exotika), že místo umývání nádobí ho po obědě naskládám do myčky a můžeme vyrazit na výlet, že žijeme spokojeným životem, pro jehož zajištění se ale musíme sami taky nemálo otáčet, nečekám, že od někoho něco dostanu (a od státu už vůbec ne), že..... Dalo by se pokračovat, jsou to možná banality, ale ruku na srdce, pokud budu toto považovat za vysokou životní úroveň (nebo aspoň úroveň, kterou považuji za dostatečnou a vyhovující), tak si většina z nás zase až tak zle nežije.
      Renča   | 24.10.2008 18:46:35
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Životní uroven
        Jéjda,kam jsme se to dostali.Ted vypadám jako snob.Za dobrou životní urověn pokládam to co ty.At si člověk muže v klidu dovolit věci a služby které by v dnešním světě měli být samozřejmostí.A u nás bohužel je to luxus.
        Honafa   | 26.10.2008 11:54:58
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: Životní uroven
          bud klidná Gábi, to i pro nás.potřebovali bychom novou skřín, blbost za pár tisíc a není na ní, to je jen příklad.a možná si o nás jiní říkaj, jak si žijem jako prasata v žitě, když si můžem dovolit tři děti, barák jak hrom, dvě auta atd.a já samozřejmě nehodlám vykládat, že s barákem je problém, páč je to vlhká barabizna, auta že jsou obě na úvěr, holky intr že sežere půl mojí mateřský a že taky občas dík za to, že zavařuju vše co vidím, poněvadž někdy je to před platem o chlebu s marmeládou....
          janca11   | 27.10.2008 12:08:14
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE: Životní uroven
            Ále bóže - jen jsem chtěla říct, že jsem prostě spokojená s tím, co máme, jak žijeme. Nestěžuju si, mám se tak, jak se o to sama zasloužím.
            Gábi, nenapadlo by mě myslet si o tobě, že jsi snob, přísahám - konec konců vím z tvých fotogalerií, že taky u vás doma na ty starožitnosti nejste. Ale i kdyby ano, byla by to tvoje věc, v čem se cítíš dobře.
            Skutečně je to vše ohromně relativní - i my máme auto - staré, pořídili jsme ho už řádně ojeté, spíš nespolehlivé než spolehlivé, ale na jiné teď prostě není. Máme krásnou kuchyň i jídelnu, z masivního dubu - ale byli jsme v novém domě bez kuchyně tři roky, než na ni bylo. Jídelna pak přišla ještě dýl. Postel máme sice hezkou, ale ostatní nábytek v ložnici? Lakovaná paráda ze sedmdesátých let - když jsme se stěhovali, někdo ty skříně chtěl zlikvidovat - a jak nám sloužej  Třeba časem i na tu ložnici zbude. Teď jsou prostě jiné priority.
            Jo, bydlíme v baráku - hypotéka je ale členem naší domácnosti ještě na příštích 20 let. Jinak to prostě nejde, miliony v matraci nemáme, tak jsme si holt museli půjčit. Může to udělat každý. Banku nikdy nebude zajímat, jestli v těch příštích 20 letech přijde měsíc, kdy nám nebude třeba na splátky zbývat. Prostě je to naše strarost.
            Přesto znovu opakuju - jsem spokojená a žije se mi fajn. V rámci možností, prostě si nestěžuju. Neměnila bych.
            Renča   | 27.10.2008 18:26:32
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE: Životní uroven
              Renco, mluvis mi z duse  Zrovna nedavno jsem manzovi rikala, ze kdybysme nestaveli, ze by nam vlastne celkem nic nechybelo. A to je manzel jen urednik na katastru a ja jsem na materske. Ale proste si taky myslim, ze lidi nakupuji spousty kravin, detem drahe hracky, jen aby ukazaly ostatnim maminkam, ze na to maji (to se tady vazne deje. Deti pak po tech hrackach slapou a vubec si s nimi nehraji, protoze toho maji zaplavy a niceho si nevazi). A taky ze mi vlastne staci mit spokojeny zivot, nemuset premyslet, kdyz si chci koupit kalhoty nebo detem boty. Ale zivot v luxusu bych ani nechtela. S mym byvalym pritelem jsem to zazila a odesla jsem. protoze jsem videla, jak ho penize totalne zmenily. Z obycejneho kluka se stal nafoukany snob. Ted jsem spokojena, jen bychom potrebovali dostavet baracek:-)) Ale jinak vlastne o moc vic nez mam nepotrebuji. Az budou deti vetsi, byla bych rada, kdybysme mohli cestovat. Do toho bych rada vlozila penize
              janasmile   | 28.10.2008 16:11:59
              Reagovat | URL příspěvku

Téma: Jak se žije v cizině (strana 1)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×