Inzerce
Inzerce
Inzerce

Změna čerpání rodičovského příspěvku z matky na otce - diskuze

  • Změna čerpání rodičovského příspěvku z matky na otce
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné, aby na první dítě pobíral rodičovský příspěvek otec a současně na druhé dítě matka. Mám kamarádku, která čeká druhé dítě, které se má narodit v srpnu 2020. Současně je ale aktuálně na rodičovské dovolené s prvním dítětem, kterému budou v prosinci 2020 tři roky. Měla zájem o nastavení rychlejšího čerpání příspěvku, ale měsíční částka by prý tak přesáhla strop. Otec dítěte pracuje a má velmi slušný příjem, nicméně si nehradí nemocenské pojištění. Hraje to nějakou roli při změně čerpání rodičovského příspěvku otcem? Pomohlo by, kdyby se rychlost čerpání změnila ze tří let na čtyři roky? Za odpověď předem děkuji.
    evyk   | 13.01.2020 11:50:07 | Reakcí: 1, poslední: 14.01.2020 16:27:54
    Reagovat | Skrýt reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Změna čerpání rodičovského příspěvku z matky na otce
      Dobrý den, rodičovský příspěvek (RP) je možné čerpat jen na nejmladší dítě v rodině. Pokud není RP na starší dítě dočerpán v době narození mladšího, zanikne nárok k poslednímu dni měsíce, který předchází měsíci narození. V případě, že jeden z rodičů nastoupí na peněžitou pomoc v mateřství (PPM) u druhého dítěte, náleží z RP na starší dítě v měsíci souběhu dávek pouze rozdíl mezi čerpanou výší RP a vyplacenou PPM v daném měsíci. Nehraje roli, který z rodičů dávku čerpá. Pokud otec nebyl před narozením dítěte účasten nemocenského pojištění, není možné použít jeho příjem k výpočtu výše RP. Pokud matka čerpala na starší dítě PPM nebo nemocenské v souvislosti s porodem a jde jí tedy zjistit denní vyměřovací základ (DVZ), může čerpat RP v maximální výši 70 % 30násobku DVZ. Pokud jí nelze zjistit DVZ, může čerpat RP v maximální výši 10 tis. Kč měsíčně.
      LenkaKozlová   | 14.01.2020 16:27:54
      Reagovat | URL příspěvku

Téma: Změny v rodičovském příspěvku od ledna 2020 (strana 1)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×