Inzerce
Inzerce
Inzerce

Jmenný kalendář pro měsíc Květen (Máj) - diskuze

Příspěvek z diskuzí: jména dětí test (strana 2).

  • Jmenný kalendář pro měsíc Květen (Máj)
    1. Máj lásky čas - svátek zamilovaných
    2. Zikmund
    3. Alexis, Alexej, Alexa, Timea
    4. Květoslav
    5. Claudie „kulhavá“
    6. Radoslav, Radovít
    7. Stanislav, Stanimír
    9. Ctibor
    10. Blažena
    11. Svatava, Miranda
    12.
    13. Ofelia
    14.
    15.
    16. Přemysl
    17. Aneta
    18. Nataša
    19. Ivo, Alwin
    20. Zbyšek
    21. Monika, Mona
    22. Emilién
    23. Vladimír
    24. Vanesa
    25. Viola
    26.
    27. Valdemar, Vojslav
    28. Viliam
    29. Maxmilian, Maxim
    30. Ferdinand
    31. Camilla „mladík zaměstnaný v bohoslužbách“

    Zikmund – jméno pochází ze staré hornoněmeckých slov sigu „vítězství“ a munt „ochrana“. Tedy znamená „ochrana skrze vítězství“. Může být příbuzný ze staroseverským sigr „vítězství“ a mundr „vítězství“ – tedy znamená „ochránce vítězství“

    Alwin – Pochází ze starověkého germánského jména Adalwin či Aelfwin znamenající „ušlechtilý přítel“ či znamená „malý přítel“

    Waldemar – Starogermánské mužské jméno slovanského původu znamenající „proslulý vádce“. Germanizovaná verze slovanského jména Vladimír.

    Viliam – Pochází z germánského jména Wilhelm (starogermánsky Wilhelm a staroseversky Vilhjálmr). Anglosaská forma by měla být stejná (anglosaská kronika odkazuje na Wilhelma I. Dobyvatele). Je to sloučenina dvou odlišných prvků wil „touha či vůle“ a helm „ochrana“. Čili se může vykládat jako „rytířská touha ochrany“.

    Vanesa – Toto jméno vytvořil irský spisovatel Jonathan Shift z Esther Vanhomrigh, se kterou se se Swift setkal v roce 1708 a učil jí. Jméno bylo vytvořeno z „Van“ z příjmení Vanhomrigh a přidáním „Esa“, zdrobnělina Esther. V 1726 jméno Vanesa se poprvé objevilo v tisku v Cadenusovi a Vanesse, autobiografické básni Swiftova vztahu s Vanhomrigh.

    Miranda – jméno latinského původu znamenající „obdivuhodná“. Miranda, dcera Prospera je postava v shakespearově hře Bouře, později se zamiluje do Ferdinanda. Miranda je nejmenší a nejniternější z pěti hlavních měsícu planety Uran.

    Timea – Jméno stvořil v roce 1872 maďarský autor Mór Jókai, pro postavu v jeho románu Az arany amber (doslovně Zlatý muž). Odvozenina ze jména Euthymia “sladce dobromyslná“

    Ivo – Jméno je odvozeno z uvos v galštině (bylo nalezeno též ve velštině ywen, irštině eo a staroanglické iw - všechny znamenají tis). Příbuzné jména jsou Ivet(a), Yves, Ivette, Yvette, Ivona, Yvonne, Yvon i Iva.

    Alexia – řecké jméno, které bylo vytvořeno ze slova alexein „odrazit, bránit“.
    Ferdinand – je germánské jméno složené z prvků frith „cesta“ a nanth „odvaha“. Mělo by se to tedy vyložit jako statečná cesta“.
    Svatava – Jméno je odvozeno z praslovanského slova svet „silný“, „svatý“, popřípadě „strážce“.

    Ofelia – Jméno je odvozeno z ofelos „pomoc“ Jméno pravděpodobně stvořil pro svoji báseň Arcadia spisovatel Jacopo Sannazaro a je to i postava v Hamletovi od Shakespeara.
    Aneta – francouzská zdrobnělina hebrejského jména Anna znamenající „půvabná“, „milostiplná“.

    Emilién – Pochází z Římského rodinného jména Aemilius, který je vytvořen z latinského aemulus znamenající „soupeř“. Další podoba je Emilie, Emilia, Amilia a možná i Amelia.

    Maxim – Římské rodinné jméno vytvořené z latinského Maximus „největší“. Svatý Maximus byl mnich a teolog z Konstantinopole v 7. století.

    Viola – Latinské jméno znamenající „fialka“.
    Maite   | 18.05.2015 12:01:00
    Reagovat | URL příspěvku

Téma: jména dětí test (strana 2)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×