Zdravá výživa v období těhotenství je základem pro vytvoření vhodných podmínek pro zdravý vývoj plodu při zachování dobrého nutričního stavu matky a dobré kompenzace diabetes mellitus. Není zcela jednoduché stanovit všeobecná výživová doporučení denního příjmu energie a jednotlivých živin. Měli bychom totiž mimo jiné respektovat i výchozí nutriční stav ženy před otěhotněním, a v případě cukrovky v těhotenství (gestační diabetes mellitus) navíc pravidla diabetické diety.
Jak a co jíst při cukrovce?
Diabetická dieta vychází ze zásad zdravé výživy. Zdravá výživa je základ, který se snažíme ve výživě dodržovat. Vychází z něj i stravovací režim respektující pravidelný čas jídla a jeho množství. Pravidelná strava v 5 - 6 porcích na den by měla odpovídat energetickému příjmu stanovenému podle individuálních potřeb. Na počátku těhotenství v průběhu 1. trimestru není potřeba ještě zřetelně energetickou hodnotu stravy zvyšovat. V dalším období stoupá nárok na energetický přívod o asi 15 %, což odpovídá stravě o hodnotě 1260 kJ (300 kcal).
Česká diabetologická společnost (ČDS) doporučuje, aby se sacharidy podílely v rozmezí 44-60 %, bílkoviny 10-20 % a tuky do 35 % na celkovém energetickém příjmu. Pro dosažení stanoveného úspěchu dietní léčby je nutný komplexní pohled na složení stravy při stanovení množství jednotlivých živin, ne pouze sacharidů. Je tedy podstatné, aby byly ve stravě zastoupeny základní živiny v doporučeném energetickém poměru, a to nejenom z pohledu celodenního příjmu energie, ale i jednotlivých, především hlavních, denních chodů jídla. Stravu je tedy ideálně vhodné přijímat v pěti či šesti denních chodech – snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře a druhá večeře. Mezi jednotlivými jídly by neměla být pauza kratší než 2 hodiny a delší než 4 hodiny. Výjimkou je pauza mezi večeří a snídaní, ale i v tomto případě se nedoporučuje příliš dlouhý půst, který by mohl vést ke zvýšené tvorbě ketolátek jako následek nočního hladovění. V některých případech se z těchto důvodů doporučuje mezi druhou večeří a snídaní, kolem třetí hodiny ráno, zařadit ještě malou noční svačinu. Zásadní chybou v dietě je hladovění nebo vynechávání jídel.
Inzerce
Přísnější redukční diety nejsou v těhotenství doporučovány. Současně je doporučena fyzická aktivita formou aerobního cvičení, jestliže to dovoluje stav pacientky a schvaluje ošetřující porodník.
Tab. 1 Doporučené složení diety pro pacienty s diabetem platné od září 2012
Energie
Sacharidy
Bílkoviny
Tuky
7 500 kJ
200 g
90 g
70 g
8 800 kJ
250 g
95 g
80 g
10 000 kJ
300 g
100 g
90 g
Tab. 2 Příklad postupu zvyšování energetické hodnoty v dietě o obsahu 200 g sacharidů (S)
Inzerce
7500kJ
200g S
7500 kJ
200g S
8800 kJ
250 g S
+ 1260 kJ
(300 kcal)
NETĚHOTNÁ
I. TRIMESTR
II. + III. TRIMESTR
Sacharidy
Dieta při těhotenské cukrovce obsahuje sacharidy v limitovaném množství. Nejčastěji je diabetology zvolena dieta obsahující 200 až 250 g sacharidů s obsahem energie 7 500 kJ až 8 800 kJ, ale není výjimkou ani dieta obsahující 300 g sacharidů s obsahem energie 10 000 kJ. Denní dávka sacharidů by neměla klesnout pod 200 g. Diabetická dieta je nastavena tak, aby obsahovala dostatečné množství sacharidů a energie pro výživu těhotné ženy i pro vyvíjející se plod.
Při plánování stravy lze využít systému sacharidových - výměnných jednotek. Jedna výměnná jednotka obsahuje 10 g sacharidů, resp. jde o určité množství konkrétní potraviny obsahující 10 g sacharidů. Celkové množství denního příjmu odpovídá dietě předepsané diabetologem, např. v případě léčby dietou obsahující 250 g sacharidů může tedy žena sníst během dne 25 výměnných jednotek.
Inzerce
Co vyškrtnout z jídelníčku - nevhodné potraviny
Potraviny obsahující jednoduché sacharidy neboli cukry (řepný, třtinový a hroznový cukr, med, obilninové slady, melasa, slazené pečivo a nápoje, neředěné džusy aj.) se snažíme ze stravy vyloučit, protože se rychle vstřebávají a výrazně zvyšují glykémii.
Výjimku tvoří čerstvé ovoce a mléčné výrobky, které těhotná diabetička smí konzumovat v limitovaném množství.
Inzerce
Med a cukrovka
Jak již bylo zmíněno výše, patří mezi jednoduché sacharidy. Med je přírodní extrakt rostlinné šťávy obsahující cukr hroznový cca 30-40 % (glukózu), cukr ovocný cca 30 % (fruktózu), dále sacharózu cca 0,5 % (cukr řepný) a dextriny. Je považován za nevhodnou - tedy nedoporučovanou potravinu.
Fruktóza a diabetes
Fruktóza patří mezi monosacharidy (jednoduché cukry). Hlavní zdrojem v naší stravě je ovoce. Denně je doporučováno v celkovém množství 200 až 300 g. Preferovat by měla ovoce čerstvé, zatímco ovoce sušené, kandované nebo kompotované je ke konzumaci nevhodné. Do jídelníčku je možné zařadit všechny druhy čerstvého ovoce. V případě ovoce s vyšším obsahem sacharidů, jako je např. banán nebo hroznové víno. Je nevhodný vyšší příjem v jedné porci, a to ne více než 10-15 g sacharidů.
Laktóza a cukrovka
Laktóza patří mezi disacharidy (jednoduché sacharidy). Před vstřebáním do krve je nutné její rozštěpení, vstřebává se však také rychle a výrazně ovlivňuje vzestup hladiny krevního cukru. Hlavní zdrojem ve stravě jsou mléko a tekuté mléčné výrobky. Proto se doporučuje přijímat mléko a tekuté mléčné výrobky v kontrolovaném množství, a to cca 0,5 l denně alespoň ve 2 porcích.
Složené sacharidy - základ diety
Základ diety tvoří potraviny se složenými sacharidy. Jejich množství v dietě se liší podle druhu ordinované diety. Zdrojem složených sacharidů jsou především obilniny (mlýnské a pekárenské výrobky, rýže, kuskus), brambory, luštěniny a zelenina. Těhotná diabetička by měla dávat přednost potravinám, v nichž je vyšší obsah vlákniny a které mají nižší glykemický index, jako jsou celozrnné výrobky, např. rýže natural, celozrnné těstoviny, pečivo z celozrnné mouky apod. Ve stravě je třeba zajistit dostatečné množství zeleniny, a to alespoň 300 g denně. Výběr zeleniny je neomezený, není vhodné konzumovat ve větším množství najednou sladší druhy zeleniny - např. mrkev, zelený hrášek, červenou řepu, kukuřici atd. Jako náhrada jednoduchých cukrů nejsou doporučována umělá sladidla.
Bílkoviny
Nedostatek bílkovin může vést k nízké tělesné hmotnosti novorozence a je rizikový pro vývoj plodu a jeho mozku. Ve výživě by měly být zastoupeny kvalitní bílkoviny. Přednost by měly mít méně tučné bílkovinné zdroje. Tučnější masa a mléčné výrobky obsahují nasycené tuky a cholesterol ve větším množství a nejsou pro těhotnou ženu příliš vhodné. Nejméně 2x týdně v množství 200 g by měly být do jídelníčku zařazeny ryby, především mořské, a to i tučnější. Důležitou součástí stravy jsou i bílkoviny z rostlinných zdrojů, jako jsou luštěniny, obiloviny, ořechy a semena. Nepříliš vhodné jsou druhotně zpracované výrobky (uzeniny, pomazánky a jiné masné výrobky). Zpravidla obsahuji vysoké množství tuků (zvláště nasycených) a kuchyňská sůl. Pro zvýšení trvanlivosti a lepšího vzhledu a chuti je do nich přidávána řada aditiv, z nichž některá mají ve větším množství kancerogenní účinky. Proto zařazujeme do jídelníčku ženy s těhotenskou cukrovkou uzeniny jen v malém množství, přičemž preferujeme kvalitní šunku.
Tuky
Tuky jsou největším dodavatelem energie a na celkovém příjmu by se měly podílet maximálně z 35 %, tj. 70–80(90) g na den (záleží na konkrétní dietě). Není důležité pouze množství tuku, ale především jeho kvalita. Kvalitu tuku určuje obsah mastných kyselin a jejich vzájemný poměr. Příjem nasycených mastných kyselin (NaMK) doporučujeme ve stravě snižovat a naopak dáváme přednost příjmu nenasycených mastných kyselin. Zdrojem NaMK jsou především živočišné výrobky jako maso, vnitřnosti, sádlo, mléko, sýry, máslo apod., a také některé rostlinné tuky (kokosový olej a palmojádrový olej). Proto volíme libové maso a ne druhotně zpracované druhy masa. Z mléka a mléčných výrobků preferujeme nízko až středně tučné druhy. Máslo není nutné ze stravy zcela vyloučit. Vzhledem k jeho lepší stravitelnosti a obsahu vitaminů a minerálních látek je vedle kvalitních roztíratelných rostlinných tuků a olejů vhodným tukem pro použití ve studené kuchyni.
Nenasycené mastné kyseliny (NeMK) jsou pozitivně ceněné nejenom z nutričního hlediska, ale také z pohledu jejich pozitivního vlivu na inzulínovou rezistenci. Některé z NeMK jsou esenciální, proto je potřeba je v dostatečném množství přijímat ze stravy. Zdrojem NeMK jsou především jednodruhové rostlinné oleje – řepkový olej, olivový olej, slunečnicový a kukuřičný olej. Velmi ceněné v období těhotenství jsou omega 3 nenasycené mastné kyseliny (?-linolenová, eikosapentaenová, dokosahexaenová). Jejich zdrojem jsou především tučné mořské ryby a rybí olej, lněné semínko. Tyto kyseliny působí příznivě na vývoj mozku, nervové soustavy a zraku u plodu, snižují riziko předčasného porodu, těhotenské preeklampsie a nízké porodní hmotnosti.
Výběrem bílkovinné potraviny lze výrazně ovlivnit i cílové zastoupení jednotlivých mastných kyselin ve stravě. Ve výživě těhotné ženy by se neměly objevovat tuky obsahující transnenasycené mastné kyseliny (ztužené rostlinné tuky, jako jsou např. Cera, Iva, Omega a Lira, v pekárenských výrobcích, cukrovinkách).
Co pít při cukrovce a kolik?
Během gravidity dochází vlivem zvětšovaní plodového vejce, mléčných žláz a objemu cirkulující krve ke zvětšení objemu intracelulární a extracelulární vody v tkáních. Tyto zvýšené nároky je třeba pokrýt zvýšeným příjmem tekutin. Individuálně lze doporučované množství tekutin vypočítat - 30–45 ml na 1 kg tělesné hmotnosti. Důležité je zhodnotit při potřebě i další faktory, kterými jsou např. složení a množství stravy (obsah vody, soli, bílkovin a energie), tělesná aktivita, teplota a vlhkost prostředí včetně proudění vzduchu, druhu oblečení a teploty těla, aktuální zdravotní stav aj. Tekutiny přijímáme během celého dne. Pochopitelně za nevhodné považujeme nápoje s obsahem jednoduchých cukrů, syntetických sladidel a alkoholu. Lze tedy doporučit pramenitou vodu, stolní balenou vodu, slabě až středně mineralizovanou vodu, ovocný čaj, vodu s citrónem. 100% džusy a ovocné šťávy nejsou vhodné pro vysoký obsah cukru.
Cukrovka a alkohol
Obecná doporučení příjmu alkoholu pro diabetiky se neliší od doporučení pro ostatní populaci. Obezřetní musí být diabetici, kteří jsou léčeni inzulínem a deriváty sulfonyturey, hrozí riziko rozvoje hypoglykémie. V období před i během těhotenství je alkohol považován za velmi nevhodný a obecně se doporučuje úplná abstinence.
Vitamíny a minerály při cukrovce
Pro správné fungovaní organizmu je nutné přijímat v potravě i vitaminy, minerální látky a stopové prvky. V době těhotenství jsou na organismus budoucí matky kladeny vyšší nároky a příjem některých vitaminů a minerálů je třeba navýšit. Jedná se především o vápník, fosfor, jód, hořčík, železo, zinek a kyselinu listovou.
2. Jídelníček - stravovací režim při cukrovce
K plánování správného stravovacího režimu lze využít – rámcový jídelní lístek. Jde o pomůcku znázorňující vzor denního stravovacího režimu rozděleného do jednotlivých chodů s výčtem jednotlivých potravin a obsahem množství sacharidů. Principem skladby konkrétních chodů jídla je kombinace potravin ze všech potravinových skupin (bílkovin, tuků, sacharidů). Potraviny zaměňujeme vždy v rámci jednotlivých potravinových skupin. Bílkovinné potraviny za bílkovinné potraviny, např. maso za tvaroh či sýr. Tuk za tuk – kritériem pro výběr tuku je jeho kvalita (viz výše). Sacharidové potraviny zaměňujeme zase za potraviny ze skupiny sacharidů. Při záměně sacharidových potravin je postup o něco složitější. Nesmíme zapomínat na různé složení jednotlivých sacharidů v potravinách – sacharidy složené (pomalu vstřebatelné) a jednoduché (rychle vstřebatelné). Proto lze zjednodušeně doporučit postup – ovoce za ovoce (např. pomeranč, broskev či jablko) či sladkou zeleninu, mléko za jiný mléčný nápoj či jogurt, zeleninu za zeleninu (pozor na sladké druhy) a ze skupiny složených sacharidů zvolit obilovinu, brambory, luštěninu či pečivo. Cílem tohoto postupu je ovlivňovat hladinu glykémií rovnoměrně se snahou o jejich minimální výkyvy. Proto je výhodné kombinovat rychle vstřebatelné sacharidy s pomalu vstřebatelnými sacharidy – např. bílý jogurt s celozrnným rohlíkem.
Tab. 3 Rámcový jídelní lístek (250 g S)
S = sacharidy, VM = výměnné jednotky = množství potraviny obsahující 10 (12) g sacharidů. VJ slouží k záměně potravin obsahujících dané množství sacharidů, např. 10 g sacharidů obsahuje 70 g jablka nebo 120 g jahod nebo 20 g chleba nebo 200ml mléka atd.
8 800 kJ, 250 g sacharidů, 95 g bílkovin, 80 g tuků 25 VJ
Snídaně 50 g S
250 ml nápoje (např. bílá káva, mléko, čaj s mlékem ap.) 80 g pečiva
15 g rostlinného roztíratelného tuku nebo másla
50 g bílkovinné potraviny (tvaroh, sýr, šunka aj.)
10 g S 40 g S
2900 kJ
80 g S
Přesnídávka 30 g S
100 g ovoce 40 g pečiva
10 g S 20 g S
Oběd 60 g S
100 g masa
(nebo 200 g ryby, nebo 70 g tvrdého sýru, nebo 100 g tvarohu)
20 g rostlinného oleje 15 g mouky zelenina přikrm *
10 g S 10 g S 40 g S
3000 kJ
90 g S
Svačina 30 g S
200 ml mléka 40 g pečiva
10 g S 20 g S
Večeře 60 g S
100 g masa
(nebo 200 g ryby, nebo 70 g tvrdého sýru, nebo 100 g tvarohu)
15 g oleje
15 g mouky
zelenina nebo ovoce
přikrm *
10 g S 10 g S 40 g S
2900 kJ
80 g S
2. večeře 20 g S
40 g pečiva
20 g bílkovinné potraviny (sýr, tvaroh, šunka aj.)
20 g S
*hodnoty jsou uváděny v množství po tepelné úpravě: brambory 200 g, bramborová kaše 260 g, vařené těstoviny160 g, dušená rýže 140 g, bramborový knedlík 140 g, houskový knedlík 120 g, chléb 80 g, suchary 40 g, vařené luštěniny 200 g. *pro záměny jednotlivých potravin lze využít např .http://www.lecbacukrovky.cz/vymenne-jednotky
Tab. 4 Příklad jídelního lístku naplánovaného s využitím rámcového jídelního lístku (recepty z publikace Zdravé těhotenství, Babyonline 2012)
8 800 kJ, 250 g sacharidů, 95 g bílkovin, 80 g tuků 25 VJ
SNÍDANĚ 50 g S
Ovocný čaj
Vaječná omeleta s kukuřičnými lupínky 70 g celozrnný chléb
15 g S 35 g S
PŘESNÍDÁVKA 30 g S
70 g jablka 40 g pečiva
10 g S 20 g S
OBĚD 60 g S
Hovězí bujón s jarní zeleninou
Vařené hovězí
Rajská omáčka z čerstvých rajčat 120 g hrnkový knedlík
15 g S 40 g S
SVAČINA 30 g S
200 ml mléka 40 g pečiva
10 g S 20 g S
VEČEŘE 60 g S
Bramborové suflé s bylinkami a sýrem
(200g brambor+mléko+vejce)
Ledový salát
56 g S
2. VEČEŘE 20 g S
40 g pečiva
20 g šunky
20 g S
*hodnoty uváděny v množství po tepelné úpravě: brambory 200 g, bramborová kaše 260 g, vařené těstoviny160 g, dušená rýže 140 g, bramborový knedlík 140 g, houskový knedlík 120 g, chléb 80 g, suchary 40 g, vařené luštěniny 200 g.
*pro záměny jednotlivých potravin lze využít např. http://www.lecbacukrovky.cz/vymenne-jednotky
DIETU NA ZÁKLADĚ ORDINACE DIABETOLOGA KONZULTUJTE S NUTRIČNÍM TERAPEUTEM.
Mgr. Jana Eliášová ve spolupráci s Jitkou Andráškovou, Diabetologické centrum FN u sv. Anny, Brno
SLOVNÍČEK Glykémie – hladina krevního cukru v krvi Glykovaný hemoglobin – HbA1 je ukazatel, podle kterého se posuzuje dlouhodobá kompenzace diabetu (2-3 měsíce) Inzulin – hormon produkovaný B buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní Inzulinová rezistence – snížený účinek inzulínu v tkáních i při jeho dostatečném množství v krvi Makrosomie - plod s velkou hmotností Selfmonitoring – samostatná kontrola diabetu
Použité zdroje:
1. ČESKÁ DIABETOLOGICKÁ SPOLEČNOST. Laboratorní diagnostika a sledování stavu diabetu mellitu - aktualizace 2012. [online]. 2012 [cit. 2013-11-02]. Dostupné z: http://www.diab.cz/ dokumenty/sledovani_2012.pdf?
2. ČESKÁ DIABETOLOGICKÁ SPOLEČNOST. Doporučený postup dietní léčby pacientů s diabetem - aktualizace 2012. [online]. 2012 [cit. 2013-11-02]. Dostupné z: http://www.diab.cz /dokumenty/Standardy_dieta2012_def_2013.pdf?
3. ČESKÁ DIABETOLOGICKÁ SPOLEČNOST. Standardy péče o diabetes mellitus v těhotenství. [online]. 2005 [cit. 2013-11-02]. Dostupné z: http://www.diab.cz/dokumenty/tehotenstvi.pdf?
4. ELIÁŠOVÁ, Jana a Jitka ANDRÁŠKOVÁ. Změny v diabetické dietě. Výživa a potraviny: časopis Společnosti pro výživu. Praha: Výživaservis s. r. o., 2013, č. 2.
5. PECLOVÁ, Lucie. Výživa při gestačním diabetu. Brno, 2013. Absolventská práce. Vedoucí práce: Jana ELIÁŠOVÁ. SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno.
Ve zkratce pro tatínky
Základními zásadami výživy u těhotenské cukrovky je pravidelná strava v 5-6 denních porcích, kdy by těhotná neměla hladovět ani jídla vynechávat. Redukční diety doporučovány nejsou. Vhodná je fyzická aktivita formou aerobního cvičení podle stavu budoucí maminky. Je potřeba z jídelníčku vyškrtnout jednoduché cukry s výjimkou ovoce a mléka, které těhotná s cukrovkou může v limitovaném množství 200-300 g denně, resp. půl litru ve 2 denních dávkách. Základem diety jsou složené sacharidy a méně tučné bílkovinné zdroje. U tuků preferujeme ty s nenasycenými mastnými kyselinami (omega-3-mastnými kyselinami – rostlinné oleje, mořské ryby apod.). Základem pitného režimu je pramenitá voda v množství 35-40 ml na kg hmotnosti, příp. ovocný čaj nebo voda ochucená citrónem, rozhodně ne slazené nápoje. JM
Co je vícečetné těhotenství a jak k němu dochází? Jak zjistím, že čekám dvojčata? Jednovaječná a dvojvaječná, který typ se vyskytuje nejčastěji. Co jsou to siamská dvojčata? Je možné dvojčata rodit přirozeně? Jaké jsou komplikace v těhotenství a při porodu dvojčat?
Co znamená pozitivní GBS? Kdy a proč se vyšetřuje? Co by mohl Streptokok způsobit? Jaká jsou opatření při porodu? Může dojít k nákaze miminka? Jak často? Může Streptokok ohrozit miminko před porodem, tj. během těhotenství?
Co je kyretáž dělohy (revize dělohy, lidově výškrab)? Kdy se provádí? Režim a krvácení po kyretáži. Kyretáž a pracovní neschopnost. Sex po kyretáži. Zamlklý potrat.
Až každé páté těhotenství končí samovolným potratem, který představuje pro každou ženu těžkou psychickou i fyzickou životní zkoušku. Mnoho žen se domnívá, že za tuto bolestivou ztrátu nesou vinu samy, že mohly něco udělat jinak. Příčin a faktorů zapříčiňujících samovolný potrat je velké množství a často se obtížně objasňují, rozhodně se však nejedná o vaši chybu.
Jedná se o nejčastější trombofilní mutaci, která nositele zvýšenou srážlivostí krve, sklonem ke vzniku trombóz, jejíž důsledkem může být plicní embolie nebo cévní mozková příhoda. Může být ohroženo miminko v těhotenství? Kdy před porodem neužít heparin? Jak je žena sledována a kdy je pro ní nejrizikovější období?
Kdy je příčinou hrozící potrat, kdy mimoděložní těhotenství a kdy je může způsobit vcestné lůžko? Krvácení v časné graviditě - do 12. týdne těhotenství, mezi 12. a 24. týdnem gravidity a po 24. týdnu gravidity.
Proč se objevuje v těhotenství pálení žáhy? Co může doprovázet svalové bolesti? K jakým změnám dochází v dutině ústní? Jak předejít zácpě, bolestem hlavy a tvorbě křečových žil a hemoroidů?
Jaké jsou příčiny a důsledky zácpy? Jak zácpě předejít? Proč je nutný dostatečný příjem tekutin a zařazení vlákniny do stravy? Pomohou potravinové doplňky či mléčné výrobky? Jaké jsou další možnosti léčby?
Kdy se nevolnost a zvracení v těhotenství objevují? Čím jsou způsobeny? Jak jsou časté? Co dělat při lehkém i těžším průběhu? Jaké mohou být další příčiny zvracení?
Jaké jsou příznaky chřipky v těhotenství? Lze ji léčit přírodně nebo léky? Uškodí léky miminku? Jaká další režimová opatření dodržovat u chřipky či chřipce podobných viróz?
Jedná se o hrozící potrat nebo již počínající potrat? K čemu při tom dochází? Bolest provází i mimoděložní těhotenství, předčasné odloučení lůžka nebo hrozící předčasný porod. Může být také neporodnického původu.
Co je podstatou, příčinou otoku a jak se projevuje? Co dělat, když v těhotenství zjistím otok? Léčba výrazných symetrických otoků. Co je příčinou a jak se léčí jednostranné otoky? Jak otokům předcházet?
Co je vlastně preeklampsie? Jak se projevuje a jaké jsou rizikové faktory? Lze počínající preeklampsii včas rozpoznat a nějak předejít? Jaké další komplikace těhotenství sebou může přinést? Jak se preeklampsie léčí?
Je tonizace, neboli tuhnutí břicha v těhotenství časté? Kdy se vyskytují? Jsou pro těhotenství nebezpečné? Jak ulevit tonizacím? Jak poznám rozdíl mezi poslíčky a skutečnými kontrakcemi?
Co to znamená cysta v těhotenství? Kde jsou cysty uloženy? Jak se zjistí, že příčinou bolestí břicha je cysta, která způsobila náhlou příhodu břišní? Jaké je riziko operace pro těhotenství?
Početí dítěte Rh negativní ženou s Rh pozitivním mužem s sebou nese zvýšené riziko výskytu hemolytického onemocnění u dalšího potomka. V současnosti se však tato situace dá snadno řešit podáváním injekce imunoglobulinu matce.
Jaká rizika mohou mít pro těhotenství a plod infekční choroby jako toxoplazmóza, listerióza, chřipka, plané neštovice a pásový opar, spalničky, zarděnky, opar (rtu, nebo genitálií)? Jaká je jejich léčba?
Jak probíhá těhotenství s HIV/AIDS? Lze zabránit přenosu infekce na dítě? Má léčba těhotné na plod negativní vliv? U jakých žen se setkáváme s HIV/AIDS pozitivitou?
Přikládáme komentář nutriční terapeutky Mgr. Jany Eliášové k poznámce níže
Tekuté mléčné výrobky obsahují laktózu - mléčný cukr. Jedná se o disacharid. Ovlivňuje vzestup glykémie rychleji než ne-tekuté mléčné výrobky - sýr, tvaroh (obsah laktózy je nižší). Jejich množství v dietě limitujeme.
Výživu musíme, ale hodnotit komplexně - a to zvláště u DM. Strava glykémii neovlivňuje POUZE aktuálně, tedy konkrétní potravinou, ale celkovým složením jednotlivých potravin, jednotlivých chodů - kombinací potravin a v neposlední řadě i celkovým stravovacím režimem.
Zjednodušeně lze říci, že výši ranní glykémie nám ovlivní kontraregulační mechanismy organismu, které reagují na
situaci související nejenom se snídaní, ale i druhou večeří a večeří. Jak je podrobně zmíněno v textu, pokud bude dieta dodržována komplexně s důrazem na
pravidelný příjem stravy, doporučené množství a správnou kombinaci
jednotlivých zdrojů sacharidů, bílkovin a tuků, měla by být glykémie
udržována v optimálních hladinách.
Závěrem - dieta musí být v souladu s
léčbou, proto VŽDY respektujte doporučení svého diabetologa a nutričního
terapeuta.
Dívala jsem se jen zběžně, protože tohle už mám chvíli za sebou, ale když jsem řešila těhotenskou cukrovku já, varovali před mlěčnými výrobky k snídani (mléko, bílá káva, jogurt). Kdykoliv jindy ano, samozřejmě, ale při snídani si s tím tělo po noci neporadí. Měřením jsem si to ověřila.
RE:
Presne tak me taky rikali to same
. Ráno pouze caj ci vodu.
Redakci prosim zda by jeste uverejnila clanek o hodnotach v diabetesu, popripade pri jakych hodnotach se postupne nasazuje inzulin. Atd.
Ja jsem ted v 13t druhe tehotenstvi u prvniho uz cukrovka tehu hodnoty byly max. 6,48 i ke konci. Prvni mi namerili ted v 11 t pred 4,3 a po jidle za hodinu 7. Jenze co se merim doma tak mam max. 5. Prikladam to ke stresu ktery po jiste dobe v nemocnici mam z lekarskych zarizeni. Dokonce jsem se merila i po nasupu dvou buchet za hodinu a jeste svacine odpoledni a hodnota byla 5,5. Kdyz videla v 11 t 7 tak me predem pripravovala na inzulin od cca pulky tehu. Mate nekdo zkusenost? Co po tehu vratilo se Vam?, Kdy jste popripade inzulin vyradili hned po porodu? diky
RE:
Já inzulín měla, protože mi ranní cukr neklesal pod sedm. Nezabíral na mě inzulín pro těhotné, tak jsem ke konci měla nějaký dryák. Záleží na průběhu, prý se to zhoršuje rychle, ale je spousta případů, které vystačily s dietou. Nicméně, ten inzulin může být třeba i na 24 h, takže se píchne jen jednou denně. Jinak mi říkali, že když odejde placenta, končí cukrovka. U mne tedy ne. Kluk se narodil za deset deset, normálně jsem si píchala v deset. Přinesli mi džus a pak mi dali glukometr. Měla jsem čtrnáct a z porodnice mě nechtěli pustit, dokud to neklesne, ale to už jsem byla na dietě bez inzulinu. Propuštěná jsem byla coby diabetička na dietě, kterou nedodržuju. První rok jsem se měřila glukometrem, hodnoty v normě. Když jsé šla do laboratoŕe, ranní glykémie byla zase nahoře, ale po cukrovém testu jsem byla úplně v normě, což mi tedy přišlo divné, tak si říkám, že možná nezkontrolovali nějakou těhotnou přede mnou, a tam je průšvih, když potom dají glukózu, když první test už je vysoký. Nikdy jsem při měření špatné výsledky neměla, tak je mi té holky docela líto :-/.
RE:
A ještě k tomu jednomu tvému špatnému výsledku. Stres skutečně zvyšuje hladinu cukru, ale jen u diabetiků, je to autoimunitní onemocnění, takže na emocionální výkyvy skutečně reaguje. Kdybys byla v pořádku, tak to s tím číslem ani nehne. Držím palce, aby to zůstalo u diety.
Dobrý den, prosím Vás, gynekolog mi nechal provést krevní obraz v 29+1 tt. Zjistilo se z výsledků krve, nedostatek červených krvinek a předepsal mi železo v tabletách Tardyferon, které mám užívat jednu tabletu ráno a jednu večer. Můj dotaz zní, je možné, že bude mít miminko nějaké následky z nedostatku železa na které se přišlo až v 29tt? Může plod z nedostatku železa umřít jeste v děloze? Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den,
anémie je v těhotenství poměrně častá komplikace. Užívejte doporučené preparáty, trvalé následky se s pravděpodobností blížící se jistotě dají vyloučit.
MUDr. Pavla Zahrádková|Babyonline|08.03.2024, 09:16
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze
návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádkuOdmítnoutDalší informace
Související témata