Řepkový olej, tuky během dne

Proč je řepkový olej vhodnější než olivový, není to propaganda, když je ho teď všude na polích?

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Jen na úvod – ta všudy přítomná žlutá barva mě také dost irituje. Na obhajobu řepkového oleje jen to, že většina produkce řepky není určena ke konzumaci. Já bych nenapsala, že je vhodnější ale... Než se rozhodneme, který olej ano, nejdříve bych zvážila více kritérií. Tím nejdůležitějším je nutriční složení, dále variabilita v kuchyňském využití a pochopitelně cena. Olej řepkový obsahuje cca 60 %  mononenasycených mastných kyselin (MK), až 30 % polynenasycených mastných kyselin a z toho cca 10 % kyseliny linolové – omega 3 – a proto patří u nás - v naší stravě k jejím nejlepším zdrojům. Obsah nasycených mastných kyselin je z běžně dostupných olejů nejnižší (méně než 10 %). Olivový olej obsahuje cca 75 % mononenasycených mastných kyselin, polynenasycených do 15 % (z toho omega 3 cca 1 %) a nasycených mastných kyselin cca 15 %. Dobré jsou mono- a polynenasycené MK a za nevhodné považujeme nasecené MK. Mírně vítězí řepkový olej, ale olivový  je v těsném závěsu. Určitě sledujte informace o jejich použití (za studena x za tepla) v kuchyni a zvažte nákup i z tohoto hlediska. V kuchyni mějte k dispozici více druhů olejů - jak z pohledu složení a zdroje a také z pohledu jejich vhodnosti použití.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Řepkový olej, tuky během dne - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×