Komplikace v těhotenství

Položit dotaz

Dobrý den, prosím Vás, gynekolog mi nechal provést krevní obraz v 29+1 tt. Zjistilo se z výsledků krve, nedostatek červených krvinek a předepsal mi železo v tabletách Tardyferon, které mám užívat jednu tabletu ráno a jednu večer. Můj dotaz zní, je možné, že bude mít miminko nějaké následky z nedostatku železa na které se přišlo až v 29tt? Může plod z nedostatku železa umřít jeste v děloze? Děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den,

anémie je v těhotenství poměrně častá komplikace. Užívejte doporučené preparáty, trvalé následky se s pravděpodobností blížící se jistotě dají vyloučit.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 08.03.2024, 09:16

Dobrý večer mela bych dotaz. Ve čtvrtek jsem byla u gynekologa a zjistil mi myom o velikosti 5 cm a trochu zvětšenou delohu . Nemám děti a chtěla bych založit rodinu co se dá proti tomu dělat? Je naka možnost abych mohla otehotnet děkuji za odpověď Jana

Dobrý den,

myomy mohou i nemusí tvořit překážku v těhotenství. Záleží nejen na velikosti, ale i jejich lokalizaci atd. Více musíte daný problém řešit s Vaším gynekologem, takto se to zhodnotit nedá.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 26.02.2024, 09:25

NIPT test

| miss.nica | 19.01.2024, 07:13

Dobrý den. Může prosím užívání léku Godasal ovlivnit výsledek NIPT testu. Včera jsem byla na testu, ale nikdo mi neřekl, ze před testem mám Godasal vysadit. Děkuji

Dobrý den,

Godasal na výsledek testu vliv nemá.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 02.02.2024, 19:56

Dobrý den, prosím Vás, chtela bych se zeptat. Dnes jsem 16den po ivf 5denniho embrya, 14 den mi bylo z krve potvrzené těhotenství, ale 15den jsem začala půl dne špinit a měla velkou bolest břicha. Jela jsem na pohotovost, tam nic dr neviděla ani hematom ani krev, že je brzo, mam mit klidový režim a brat utrogestan. Jenže doma jsem se dočetla, že sliznice byla jen 6mm.Před ket byla cca 8,5mm.Dochází k potratu?Je ještě šance? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

možnost spontánního abortu vyloučit nelze. Určitě vyčkejte další kontroly, kde s řádným odstupem bude možné situaci validně zhodnotit.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 23.12.2023, 18:45

Samovolný potrat?

| Renčulína | 21.11.2023, 00:41

Dobrý den,
předem se chci omluvit za přidání nevhodného fota. Doufám, že po Vaší odpovědi budu o něco moudřejší. Dle těhotenského testu mám potvrzené těhotenství. Dnes mi můj menstruační kalendář hlásí, že jsem 7+0d. Před kontrolou udělaný digitální test, kde podle manuálu cca 4-5 týden. Ve čtvrtek 16.11. jsem byla na kontrole, bez bolestí, vše probíhalo v pořádku. Jen do doby, kdy mi bylo řečeno, že nic nevidí. Prý to může být mladší nebo mimoděložní. Že si příroda rozhodne sama a že další týden už bude rozhodující. Mimoděložní těhotenství jsem si prodělala před dvěma lety, kdy mi byl vzatý vejcovod od té doby se nám s partnerem nepodařilo otěhotnět. Po návštěvě gynekologa jsem začala mírně špinit, ale v pátek jsem začala krvácet i se sraženinami. Opět žádné křeče ani bolest spodku. O víkendu ze mě vypadlo něco, co nedokážu definovat. Ráda bych znala Váš názor a pohled na věc, zda se může jednat o samovolný potrat. Ještě dnes mírně krvácím bez bolestí a v pátek jdu na kontrolu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že na ultrazvuku bych si takto dle fotky tipnula, že vidím počínající gestační váček, tak vzhledem k Vaším potížím bych to teď považovala nejspíše za samovolný potrat. Nicméně pokud bylo vysloveno podezření na mimoděložní těhotenství, tak je vhodné dosledovat dynamiku hCG. I při mimoděložním těhotenství může být v děloze patrná struktura připomínající gest. váček, nicméně v tom případě se nazývá pseudogestační váček.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 21.11.2023, 18:04

Hematom na UZ

| Princezna01 | 16.11.2023, 19:18

Dobrý den paní doktorko, mohla by jste mi poradit... Na ultrazvuku je těhotenství a zároveň prý i hematom . Nevíte,kde se ten hematom na ultrazvuku nachází? Děkuji mnohokrát.

Dobrý den,

kvalita fotky není vysoká, nicméně takto bych řekla, že zmiňovaný hematon je pravděpodobně vlevo. Nejlepší je se na danou věc zeptat gynekologa právě ve chvíli, kdy ultrazvuk provádí a může Vám vše vysvětlit.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 21.11.2023, 18:13

Dobrý večer,
mám za sebou dvě zamlklá těhotenství, která skončila cca ve stejnou dobu okolo 8 tt. Velmi mě to trápí, čekám na vyšetření na genetice. Každopádně je okolo 8tt nějaký specifický vývoj dítěte nebo třeba vývoj placenty. Který je důvodem proč dochází k zamlklemu těhotenství? Nebo to mohou být pouze náhody? Žádné zdravotní obtíže nemám, veškeré krevní testy mi vyšly v pořádku. Našly se akorát ložiska endometriozy a mé vaječníky maji polycisticky vzhled. Ale obě těhotenství jsem otěhotněla bez problému.

Děkuji za odpověď a váš čas.

Dobrý den,

celý první trimestr je zatížený nejvyšší incidencí spontánních abortů či zamlklých těhotenství. Určitě je na místě vyčkat výsledků genetického vyšetření, jinak se toho nyní poradit moc nedá, takové ty běžné věci jako vyhýbání se nadměrné a nepřiměřené zátěži, vyvážená strava, užívání těhotenských vitamínů, nic z toho ovšem není všemocné a má to spíše podpůrný charakter.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 10.11.2023, 09:07

Dobrý den je mi 27 let a v 11tt+4 mi vyšel pozitivní 1.screening CRL 47,39 mm
Nuchal rozměr 4.99 mm 3,53 MoM
Papp-A 2,27 MoM,FreeR-hCG : 109,3 iu/L 2,33MoM
Zvýšené riziko M.Down 1z100
Jsem poslána na genetiku, plodovou vodu ve 13 tt jsem zatím odmítla a chci se zeptat jestli to vypadá hodně špatně nebo to jsou jen stresujicí čísla.
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

takto z čísel nelze dělat závěry, natož v rámci internetového poradenství. Pokud je riziko pro morbus Down takto zvýšené, tak bych dala doporučení lékařů a podstoupila doporučená vyšetření.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 03.02.2023, 08:56

Cervix

| Janiho | 12.12.2022, 23:44

Dobry den,
jsem momentalne 17+4K, gynekolozka z Nemecka mi do tehotenske knizky napsala: Cervix 4,1 cm uzavren. Nemam se hodne zatezovat a koupat v horke vode. Pred tydnem jsem byla u gynekologa v CR a nic nerikal - vse OK.
Nerozumim, jak se to pocita - Co je v norme s co uz je krajni. Mam mit obavy?

Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den, tato délka hrdla je v normě. Samozřejmě že vždy záleží na posouzení daného lékaře, který Vás vyšetřuje a může porovnat nález na ultrazvuku i palpační. Ale tato hodnota mě neznepokojuje.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 15.01.2023, 11:49

Svědění v 23tt

| ASPA | 19.09.2022, 14:10

Dobrý den, dva dny pociťuji svědění v oblasti poševního vchodu, výtok ale normální, bez zbarvení či zápachu, občas vodnatý, což je předpokládám taky normální. Jsem ve 23 týdnu těhotenství. Mohu použít canesten mast a až v případě zhoršení navštívit lékáře? Děkuji

Dobrý den,

přípravky s obsahem klotrimazolu jsou v těhotenství bezpečné.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 23.09.2022, 08:57

Secatoxin forte

| adelaide01 | 26.08.2022, 15:10

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat.. Dnes 26.8.2022 jsem 39+2tt. Můj gynekolog mi v pondělí napsal secatoxin forte, prý to pomůže malému ven. Jenže jsem nikde nenašla žádné pozitivní recenze na tento lék, ani jsem neslyšela, že by ho někdo v těhotenství bral. Četla jsem si příbalový leták a úplně se mi nelíbí, co se v něm píše. Četla jsem i to, že to může mít negativní vliv na miminko. Tak bych se chtěla zeptat, zda je tento lék v pořádku a nemůže to ublížit miminku? Děkuji.

Dobrý den, s předepisováním tohoto léku zkušenosti nemám, nejsem si vědoma, že by oficiálně patřil do léčiv k preindukci či indukci porodní činnosti.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 05.09.2022, 07:42

Zkrácený měkký čípek

| Hellenka3 | 20.04.2022, 13:54

Dobrý den. Předem se omlouvám za poněkud delší dotaz. Už jsem ale zoufalá. Jsem ve 26tt těhotenství. Je to již mé 3tí těhotenství. V předešlých 2 nebyly žádné závážné potíže. Nyní ve 20+0tt zjištěný zkrácený čípek na 24mm (cervimometrie). A tvrdnutí břicha. Měla jsem nějakou infekci. Byly mi nasazeny antibiotika a na noc zavádět gynprodyl a 2x denně Magnosolv. Po dokončení léčby čípek 35mm cs0. Ale zjištěný ještě zánět močového měchýře. Opět antibiotika. Nyní jsem ve 26tt, čípek se stále drží na 35mm. Ale dnes mi lékařka pověděla, že čípek je měkký. Od toho 20tt mi hrozí předčasným porodem a nemocnicí. A mám dodržovat absolutní klid na lůžku, jen wc a sprcha. Opravdu vadí i měkký čípek? Myslela jsem, že jen zkrácený... Občas mám tvrdnutí bříška, lehké MS bolesti v podbřišku a takový lehký tlak v oblasti pochvy (hlavně když sedím), nevím jestli to není od pohybů mimča. Jinak se cítím dobře. A je nutné jen ležet? Co doktor to jiný názor. Děkuji za váš názor.

Dobrý den,

nemohu takto v rámci poradny přesně říct, zda přesně Váš problém je pro těhotenství ohrožující nebo ne, nicméně pokud je čípek nezkrácený, i při stres-testu, tak pohmatově může být čípek měkčí i například z důvodu multiparity = pokud se bude jednat o Váš již třetí porod. Nicméně se řiďte doporučením Vašich ošetřujících lékařů, kteří Váš případ znají do všech detailů a mají možnost Vás sledovat.

Hezký den.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 04.05.2022, 17:32

Hydrocephalus

| Tyno | 02.04.2022, 15:58

Dobrý den, jsem 19+5 gravidity. Na veškerých vyšetření na na screeningu bylo vše v pořádku. Po měsíci znova vyšetření na genetice v ol a bylo zjištěno u plodu hydrocephalus 16mm na obou komůrkách. Kromě tohoto nic zjištěno nebylo. Hrozně se tím trápím a přemýšlím na koho se obrátit ab mi poradil jestli se dá nebo nedá něco dělat. Závěr genetika a mého gynekologa v pondělí přerušení těhotenství. Takže se chci s velkou prosbou zeptat zda se dá nebo nedá něco dělat a jak moc závazné to je . Odběr plodové vody ještě nemám. Děkuji Poláková

Dobrý den,

u nálezu tohoto druhu opravdu nejsem v rámci internetové poradny kompetentní se k případu jakkoliv vyjadřovat. S dotazy jak je to vážné a jak postupovat se musíte obrátit na Vašeho gynekologa a genetika, kteří jsou schopni se k tomuto vyjádřit.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 05.04.2022, 00:51

Dobrý den chtěla jsem se zeptat když mi otekla noha na začátku těhotenství, tak jestli mám užívat nějaké léky?

Dobrý den,

takto na dálku bez možnosti Vás vyšetřit opravdu nemohu posoudit důvod otoku, doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře, aby posoudil, zda je vše v pořádku.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 24.03.2022, 08:03

Zamlklé potraty

| rikatka@seznam.cz | 10.02.2022, 13:29

Dobrý den, před 8,5 lety jsem prodělala ZP,následně po 4.měsících jsem otěhotněla zdárně. Bohužel teď jsem otěhotněla již po 8.letech a bohužel zase došlo k ZP. Chci se proto zeptat,zda s manželem nemáme podstoupit nějaká lékařská vyšetření,jelikož mi to nepřipadá úplně normální? Podotýkám že jsem vždy před otěhotněním užívala Femibion několik měsíců. Je nám s manželem čerstvě 37let. Ještě dodám,že mám kompletně odstraněnou Štítnou Žlázu a beru Letrox,který jsem hned od začátku těhotenství měla navýšen. Děkuji moc za odpověď. Mistrová Kateřina

Dobrý den,

zamlklý potrat je bohužel velmi častou komplikací snahy o početí. Nemohu Vám takto říci, zda je u Vás přímo nutné nějaké speciální došetření, nicméně i z anamnestického údaje, který uvádíte (onemocnění štítné žlázy) je možné, že k takovéto komplikací máte vyšší sklony. V případě dalších zamlklých potratů se doporučuje případně i vyšetření hematologa atd., vždy dle uvážení Vašeho ošetřujícího gynekologa.

Hezký den.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 24.03.2022, 07:57

Klesající děloha

| Anydo | 13.01.2022, 11:19

Dobrý den, jsem ve 13.tt a již v minulém týdnu jsem zjistila že mi pravděpodobně padá děloha. Nahmatala jsem něco v pochvě a během dne se to objevovalo až v poševním vchodu. Měla jsem problém se pořádně vyčurat. Tento týden je to skoro normální, v pochvě nic není, jen cítím občas trochu tlak v oblasti zad a chodím najednou méně na velkou. Dá se to nějak řešit? Neohrožuje klesající děloha těhotenství? Co můžu očekávat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

dělat závěry ohledně descensu v rámci internetové poradny je zcela nad možnosti této formy poradenství. Nemusí se jednat o dělohu, věc, kterou popisujete, může být močový měchýř či jiné struktury. Navštivte prosím svého obvodního gynekologa, který Vám bude moct udělat patřičná vyšetření.

Hezký den.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 20.01.2022, 08:22

Hraniční hodnoty krve

| Suzies | 07.01.2022, 13:34

Dobrý den, čekám teď druhé dítě, v prvním těhotenství nebyly žádné problémy, ale teď mě čeká další vyšetření kvůli hraničním výsledkům krve.
Prvomestriální screening mi vyšel v závěru negativní (odběr 12t+5), pouze hodnoty free beta HCQ a Papp-a byly vysoké (ekvivalentní k 4,790MoM, ekvivalentní k 2,030 MoM.)
Momentálně jsem v 16tt, kdy mi byl dělám triple test, jehož výsledky jsou opět hraniční. Chtěla bych se zeptat zda je možné aby výsledky byly hraniční kvůli zamlklému těhotenství na konci srpna 2021, následné absenci menstruace a opětovného otěhotnění měsíc po tomto samovolném potratu? (Naposledy jsem měla menstruaci 1.7.2021, v srpnu to zamlkle těhotenství a na začátku října pozitivní těhotenský test).
Jak velké riziko postižení plodu je když je hraniční pouze má krev? Podle zprávy ze screeningu mám totiž riziko velmi nízké - Trizomie 21 - 1:16588, Trizomie 18 a 13 menší než 20000. Přesto se mému doktorovi ta krev nelíbí a požaduje další vyšetření - NIPT, či odběr plodové vody.
Moc děkuji za zodpovězení dotazu.

Dobrý den,

odchylky v hodnotách, které popisujete, se spontánním potratem v minulosti nesouvisí. Dělat závěry takto přes poradnu nemohu,  nicméně pokud Váš ošetřující gynekolog naznal, že by bylo vhodné provést další vyšetření, tak proti tomu nemohu nic namítat, navíc bez možnosti Vaši dokumentaci komplexně posoudit.

Přeji hodně štěstí.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 26.01.2022, 17:23

Dobrý den, ráda bych slyšela Váš názor. Jsem v 15. týdnu těhotenství, vše probíhá v pořádku. Děťátko roste dle daného termínu a bez vad. Před dvěma dny jsme s manželem měli pohlavní styk a po něm se objevilo krvácení po návštěvě u lékaře podány léky Ascorutin a ujištění ze děťátko je v pořádku. Na čípku objeveny vředíky které nejspíše způsobily krvácení. 2019 jsem prodělala Konizaci čípku CIN II. Hlídáno pravidelně v ambulanci. Dotazem mým je je vhodné odletět letadlem na cestu za 8dni? Muže se objevit nějaké riziko ?
Děkuji za vaši odpověď vážím si toho. Pěkný den

Dobrý den,

pokud lékař, který Vás ošetřoval, neshledal žádnou patologii, kvůli které byste měla zůstat v klidovém režimu, tak nevidím důvod, proč byste letět nemohla. Doporučuji do letadla pořídit kompresní punčochy, pokud bude let časově náročnější.

Hezký den

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 20.01.2022, 08:40

Dobry den pani doktorko, na screeningu ve 13. tydnu,dle zachytu na utz 13+1dle aktualniho crl 13+5 bylo zjisteno NT 2,2 a prosaknuti briska 1mm, co za vadu muze znamenat prosaknuti briska a vyssi NT?dekuji za odpoved

Dobrý den,

vyšetření jsou standardní součástí prenatálního screeningu v 1. trimestru, provádějí se k vyloučení chromozomálních aberací, nejznámější např. Down syndrom. Nicméně za hraniční se považují hodnoty okolo 2,5mm. Pokud Váš lékař při vyšetření neshledal žádný problém, tak bys se ničím sama neznepokojovala.

Hezký den.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 26.01.2022, 17:25

Stres v těhotenství

| Balinka2 | 23.10.2021, 17:12

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V 30. týdnu těhotenství jsem se rozčílila a skončila jsem 4 dny v nemocnici a dále doma na rizikovém těhotenství z důvodu zkracování čípku. V ten moment, kdy k rozčílení došlo, jsem měla tlak 150/80, běžně mám 110/70, navíc mi v té chvíli ztvrdlo břicho do špičky a hned celé z ničeho nic kleslo (nikdy předtím mi břicho neztvrdlo, natož pocitově vědomě kleslo - měla jsem pocit jako bych chvíli své dítě vůbec necítila, poté cca 3 min později jsem zase cítila pohyby i celou dobu pobytu v nemocnici nebyl žádný problém s pohyby. Může mít tato událost vliv na dítě? Po této události se miminko v břiše občas zatřáslo, tak mi to dělá obavy. Nyní jsem 35. tt a vše se zdá v pořádku.

Moc děkuji za odpověď

Dobrý den,

hodnocení Vaše zdravotního stavu či prosperity plodu in utero je nad rámec internetové poradny, nicméně z Vašeho popisu se situace nejeví jako ohrožující. Pokud Vaši ošetřující lékaři neshledali nic patologického, tak můžete být klidná.

Vámi popisované tvrdnutí břicha můžou být tzv. poslíčci, břicho může tvrdnout, můžete pociťovat lehké pobolívání v podbřišku, jsou v tomto týdnu nálezem zcela fyziologickým a každá žena to může vnímat různě. Hezký den

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 31.10.2021, 22:23

Jedná se o potrat?

| Hanka25 | 23.10.2021, 05:29

Dobrý den, 12.10. mi bylo potvrzeno začínající těhotenství (6. týden) od 16.10. jsem začala hnědě špinit a trochu krvácet. 18.10. na kontrole mi bylo řečeno, že je plod stále stejný a že je možné, že začnu více krvácet, vzali mi krev, stejně tak i 20.10. bez dalších informací. Stále ještě tmavě špiním a slabě krvácím, dvakrát se objevila i sraženina krve, po celém dni v práci na nohou mám bolesti v podbřišku. Je možné, že se jedná o začínající potrat, nebo to může mít i jiný důvod, například endometrióza, kterou trpím?
Děkuji za odpověď

Dobrý den,
bohužel, tento dotaz je nad rámec možností internetové poradny, bez možnosti Vás vyšetřit a stav posoudit komplexně nemohu dělat žádné závěry. Nicméně z tohoto popisu počínající potrat vyloučit nemohu. Je na místě, abyste své dotazy bezprostředně kladla lékaři, který Vás vyšetřuje a je kompetentní se k situaci plně vyjádřit. Hodně štěstí!

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 31.10.2021, 22:25

Dobrý den,
dnes začínám 11 tt a včera jsem byla na screeningu, kde mi byla odebrána krev a udělán ultrazvuk. Na ultrazvuku pan doktor našel nezhoubný nádor teratom na vaječníku o velikosti 4,5 cm.(v oblasti levých adnex nehomogenní převážně hyperechogenní útvar 4,5cm v průměru, bez FLOW, v.s. teratom ovarium vpravo bpn, v cavum Douglasi 0) Řekl že by to zatím neřešil a řešil to až po porodu. Vzhledem k tomu, že moje gynekoložka má dovolenou, tak bych se chtěla zeptat Vás, jestli je to běžný postup? Jestli teratom může vadit plodu? Zda byste to řešila stejně? Co mě případně čeká do porodu?
Mockrát děkuji za odpověď

Dobrý den,

na postupu Vašeho lékaře nevidím nic špatného, jedná se o benigní útvar, nemusíte se tedy obávat „rakoviny“. Pokud útvar na vaječníku nebude působit komplikace právě probíhajícímu těhotenství, není důvod do toho operačně nyní zasahovat a ohrozit nynější graviditu. Co bude následovat po porodu, je teď obtížné takto předpovídat, nejspíše pak s určitým odstupem od porodu podstoupíte operační zákrok, buďto laparoskopicky nebo laparotomicky, kdy se tento útvar odstraní, samozřejmě pokud to bude anatomicky možné se snahou o zachování vaječníku i vejcovodu postižené strany, i vzhledem k dalším reprodukčním plánům. Hodně štěstí!

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 26.10.2021, 22:18

Dobrý den,
před 3 měsíci jsem prodělala potrat dvojčat v 16. tt - jednomu praskla plodová voda, infekce se nepotvrdila. Nyní se mi ozvali z genetické laboratoře ohledně schůzky (má proběhnout za měsíc), do telefonu mi nic říct nechtěli. Vůbec jsem netušila, že plody budou zkoumat geneticky. Jednalo se o první těhotenství. Nyní jsem trochu v rozpacích, co můžu očekávat, co se děje, mám se obávat. Jsme objednáni až za měsíc a po tom co se před třemi měsíci dělo a následovali 2 revize dělohy, jsem z celé situace nervózní. Poslední týdny jsem se ohledně celé situace zklidnila a svým způsobem tuto kapitolu života uzavřela, ale nečekaný telefonát z genetiky mne velice zaskočil a rozrušil. Prosím o informaci, zda je tento postup běžný, či se dá předpokládat nějaká komplikace do budoucna.

Děkuji

Dobrý den, bohužel bez veškerých informací okolo se nemohu adekvátně vyjádřit, budu se vám alespoň snažit osvětlit následující postup. Ale věřte, že není momentálně důvod k panice. Je dobře, že se věc pro vás došetří, budete vědět, zda příčina netkvěla v tomto problému a budete tak moci tuto kapitolu definitivně uzavřít. Některé genetické příčiny mohou vznikat zcela samovolně - špatně se poskládá genetická informace u dvou zdravých lidí bez genetické zátěže, anebo se může stát, že je pár nositelem informace, která může způsobit potrat či postižení plodu. Pokud by se tato skutečnost prokázala, hledá se náhradní řešení cestou asistované reprodukce - před implantací zárodku dochází ke genetickému diagnostikování, zda jsou zdravé a mohou se do dělohy zavést. Jistě Vám vše vysvětlí a budete alespoň vědět, na čem jste. Držím Vám palce, věřím, že bude vše v pořádku. Hezký den

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 27.09.2021, 12:40

Dobrý den, dnes na kontrole na genetice mi paní doktorka řekla, že naše miminko má dilataci střevních kliček do šíře 16mm, které vyplňují celou dutinu břišní. Dále má miminko výraznou náplň žaludku 70x35x33 mm, AFI 22,5 cm. Momentálně jsem 33+3 tt. Mohu se zeptat, jak moc je to s naším malým vážné? Děkuji za odpověď

Dobrý den,

vyjádření se k tomuto nálezu je zcela nad rámec internetové poradny a bez vyšetření mi nenáleží dělat jakékoliv závěry. Obecně se obraz dilatace střevních kliček a výrazná náplň žaludku může nacházet při postižení gastrointestinální traktu plodu ve smyslu různých zúžení či uzávěrů apod. To bývá spojeno se zvýšením množstvím plodové vody, značeno AFI (=amniotic fluid index), která má fyziologické rozmezí do 24cm, případně depo plodové vody v jednom místě by nemělo přesahovat 8cm. Každopádně zde je na místě, abyste se o výsledku poradila s lékařem, který ultrazvuk prováděl a je kompetentní ho také interpretovat. Je nutné, abyste při podobných vyšetřeních lékaři bezprostředně po vyšetření kladla dotazy pokaždé, kdy Vám nebude něco jasné, neboť pouze lékař, který vyšetření provádí, se k němu může také plně vyjádřit. Pokud chcete další odborný názor, musíte navštívit jiného lékaře, který vyšetření zopakuje a řekne Vám svůj závěr. Hodně štěstí!

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 26.10.2021, 22:15

Dráždivá děloha

| ivanamalinova | 07.09.2021, 08:57

Dobrý den. Momentálně jsem v 24+6 týdnu těhotenství. Měnila jsem gynekologa kvůli stěhování a hned teď na první kontrole mě nová paní doktorka hrozně vyděsila. (Ještě 2 týdny před tím bylo vše v pořádku). Dělala mi i stěry a při nich jsem začala hrozně krvácet, prý je to normální. Řekla, že mám nejspíš zánět a dala mi Macmiror na zavádění (svědění nebo něco dalšího nepociťuju). Jen mám po celou dobu těhotenství bolesti v podbřišku, ale říkala jsem paní doktorce, že je to nejspíš od pohybů miminka. Jsem hodně hubená a miminko je hrozně akční. Od toho vyšetření mě o hodně více bolí v podbřišku a miminko je ještě víc akční než obvykle, mele sebou na všechny strany ve dne v noci. Při vyšetření ultrazvukem mi řekla, že mám dráždivou dělohu a že se to musí zaléčit. Ale čípek a vše prý v pořádku, i miminko. Mám brát 3x denně 2 tablety hořčíku a Duphaston 2-0-2. Docela mě vyděsilo, že tam píšou indikaci na zamezení potratu. Navíc jsem myslela, že se tento typ léků dává jen na začátku těhotenství na udržení a já už jsem v druhé polovině. A taky tam nepíšou, že by se mohlo dlouhodobě brát 4 tablety denně jen tak preventivně. Paní doktorka mi skoro nic neřekla, tak jsem nemyslela, že je to nějak vážné. Ale teď jsem z toho úplně vystresovaná. Jen říkala, že mám mít klidovější režim. Ten jsem ale měla i do teď. Tak jsem se chtěla jen ujistit ještě i názorem od jiného lékaře, jestli jsou ty léky opravdu v pořádku jen tak preventivně dlouhodobě brát a nemůže to ublížit miminku. Já mám hrozný respekt z hormonů, protože jsem po nich vždy cítila hrozné depky, nejraději bych se lékům vyhnula. Jenže nechci ohrozit miminko. Předem děkuji za odpověď. I. M.

Dobrý den, jako dráždivou dělohu označujeme stav, který může vzniknout kdykoliv během těhotenství a vyznačuje se tonizacemi (tvrdnutím) dělohy. Není úplně jasné, proč se u některých žen objevuje. Vliv ale může mít fyzická zátěž, zvedání věcí, špatný pitný režim, stres, naplněný močový měchýř a další. Určitý podíl může mít i hubený habitus, sporé ženy pak více vnímají pohyb miminka. Z tohoto důvodu se doporučuje klid, nezvedat nic těžkého a podobně. Stejně tak se takovýmto ženám předepisuje hořčík, který má těmto tonizacím předcházet, popřípadě je co nejvíce zmírnit. Jelikož je u nich i zvýšené riziko předčasného započetí porodu (ale v porovnání s „normálním“ průběhem u těhotných žen je tento rozdíl zanedbatelný), přistupuje se i k užívání léků jako je např. Duphaston, u některých rodiček do 34. týdne. Je důležité, že na UZ vyšetření bylo vše v pořádku, stejně tak nezkrácení čípku. Pokud budete mít pocit, že léky vám z nějakého důvodu nedělají dobře, proberte to se svojí paní gynekoložkou a pobavte se o svých možnostech. Nicméně důležitý je opravdu i váš psychický stav, momentálně je vše v pořádku, nic závažného se neděje, tudíž není důvod se zbytečně dopředu stresovat, stále chodíte na pravidelné kontroly a miminku se nyní daří dobře. Držím palce, pěkný den

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 13.09.2021, 20:38

Dobrý den,
19.8. Jsem se od svého pána doktora dozvěděla nemilou zprávu, mimoděložní těhotenství (7 tt), ihned mě odeslal do nemocnice a 20.8. proběhla laparoskopie, kdy mě vzali část pravého vejcovodu, kde byl plod. Vše proběhlo v pořádku a za měsíc mám kontrolu. Dr mi řekl, že tak za 2 měsíce to můžeme zkusit znova. Můj manžel už je ale proti, má strach, aby se to neopakovalo a aby se něco nestalo mně. Je mi 28, manželovi 38 a máme 2letého syna. První těhotenství naprosto v pořádku, porod také. Žádné problémy jsem nikdy neměla.
Prý se to občas stane. Mě nejvíce zajímá, když mám vaječník bez vejcovodu, jak se uvolňuje vajíčko, aby mohlo dojít k oplodnění. Jasně mám ještě levý v pořádku, ale prý je možnost i z toho pravého vaječníku. Menstruaci bych měla mít normálně každý měsíc? Zatím jsem asi neměla, jen lehké špinění po operaci. A je šance, že následné těhotenství bude v pořádku?
Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud váš pan doktor vám z jakéhokoliv důvodu ''nezakázal'' již otěhotnět, nevidím důvod, proč se tomu bránit. Samozřejmě vždy je možnost, že by se situace mohla zopakovat, ale pokud není objektivní důvod, proč si to myslet - např. kvůli vrozené vývojové vadě reprodukčních orgánů, recidivujícím infekcím v pánevní oblasti, opakovaným operacím, endometrióze apod. Není důvod se obávat, druhý vaječník a vejcovod máte nedotčený, tudíž vajíčko vejcovodem může bez problémů putovat do dělohy. Vaječníky máte funkční oboustranně, není tak narušena jejich činnost, menstruační cyklus zůstává funkční, stejně jako produkce hormonů. Díky zachovalým vaječníkům je i v případě neúspěchu spontánního početí možnost in vitro fertilizace s odběrem vajíček a následného transferu po jejich oplodnění. Uvolněné vajíčko na operované straně se po ovulaci vstřebá jako je tomu i u jiných součástí našeho těla. Hezký den

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 05.09.2021, 19:16

Opakované potraty

| Minarikova42 | 26.08.2021, 09:37

Dobrý den, v posledním roce jsem už podruhé potratila. Vždy se jedná o zamlklý potrat v 8 tt +. Poprvé bez krvácení a zjištěno na prohlídce, následná revize. Podruhé jsem trošku zakrvácela a zjištěno na ultrazvuku, že není srdeční akce, také 8 tt. U obou těhotenství byla již na předchozích kontrolách srdeční akce zjištěna. První potrat velikost plůdku 1cm, u druhého 2 cm. Mám PCOS a proto je těžší otěhotnět. Byli jsme na genetice a tam je vše u obou OK. Co je ještě možné vyšetřit, aby se tohle neopakovalo? Vždy beru Utrogestan hned od začátku těhotenství.
Děkuji

Dobrý den, příčin opakovaných potratů může být celá řada. Mezi ně patří vývojové vady reprodukčních orgánů, trombofilní stavy, endokrinologické příčiny, genetika či např. imunologické faktory (autoimunitní onemocnění), ... Mezi nejčastější trombofilní stavy patří Leidenská mutace, která předurčuje k takzvanému hyperkoagulačnímu stavu, což může vést k opakovaným abortům. Obvykle se řeší antikoagulační terapií - např. Clexane, tato léčba při opakovaných abortech je však diskutabilní. Další může být antifosfolipidový syndrom, u kterého se též opakují epizody abortů kvůli trombotizacím z důvodu přítomnosti antikardiolipinových protilátek, léčba obvykle bývá opět heparinizace a užívání kyseliny acetylsalicylové. Při podezření na tento stav se dělá ELISA metoda k průkazu protilátek. Další možností jsou nízké hladiny progesteronu corpus luteum - z tohoto důvodu preventivně užíváte utrogestan. Poměrně časté jsou u žen i endokrinní poruchy, kam řadíme onemocnění štítné žlázy, respektive její snížená funkce. Možnou příčinou bývají genetické problémy, které však máte již vyloučeny. Obvykle se podstupuje v těchto případech genetické vyšetření, vyšetření trombofilních mutací, spermiogram partnera, podrobné SONO reprodukčních orgánů ženy a endokrinologické vyšetření. Budu držet palce, ať se vše vyřeší co nejdříve a vede to pro vás ke zdárnému konci. Přeji hezký den

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 05.09.2021, 19:12

Mimoděložní těhotenství?

| Lafaska | 05.08.2021, 13:09

Dobrý den, před 14 dny mi vyšel pozitivní výsledek testu, čárky byly ještě hodně slabé. První den poslední menstruace byl 28. 6. 2021. Jelikož má moje paní doktorka dovolenou, šla jsem k jejímu zástupu. Paní doktorka mi udělala UT, ale tam nic vidět nebylo. Vzala mi krev a HCG jsem měla 84. Včera jsem byla opět na krvi a HCG stouplo na 985. NA UT v děloze opět nebylo nic vidět a paní doktorka mi řekla, že se proto jedná o mimoděložní těhotenství. Hrozně mě vyděsila, protože si myslím, že pokud mi HCG hormon soupl až desetinásobně a jsem na začátku, podle data bych řekla 4. nebo 5. týden, je brzy takto soudit. Paní doktorka byla dost necitlivá a opravdu mě vyděsila. V pondělí samozřejmě zajdu už ke své doktorce, ale ráda bych se alespoň trochu uklidnila, že nějaká možnost tam ještě je. Paní doktorka i také řekla, že to potom samo praskne a že se čeká, ale četla jsem, že naopak je to velmi nebezpečené a je nutné jít okamžitě na operaci.
Mockrát vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, tak upřímně nevím, zda nedošlo k mýlce ohledně vysvětlování situace mezi vámi a paní doktorkou, ale mimoděložní těhotenství je skutečně velmi vážná, život ohrožující situace a pokud je podezření na tuto diagnózu, měla byste být hospitalizována ihned v nemocnici, kde by se měl porovnávat ultrazvukový nález s hladinou hCG a klinikou a dělat se kontrolní vyšetření. Zhruba ve 4.-5. týdnu bývá na UZ vidět gestační váček (dutinka, kde se vyvíjí miminko). Při hladině hCG zhruba okolo 1500 by měly být na ultrazvuku struktury zárodku patrné. Pokud budete mít jakékoliv obtíže, neváhejte ihned navštívit nemocnici a toto podezření jim sdělit. Věřím, že vaše obvodní gynekoložka vás důkladně vyšetří a případně při tomto podezření vás odkáže k hospitalizaci. Držím palce

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 11.08.2021, 13:46

Dobrý den, paní doktorko,

mám za sebou těhotenství po IVF a nyní jsem sledována jako rizikovější, jelikož mi tvrdně často břicho i po podávání magnézia, mívám ho ztuhlé i několik hodin.

Za své dosavadní těhotenství jsem podstoupila už celkem cca 15 ultrazvukových vyšetření (včetně dvou velkých UTZ). Jsem v 25. týdnu těhotenství a nyní bych měla chodit na UTZ každý týden, jelikož hrozí zkracování čípku. Minulý týden jsem byla na pohotovosti večer a pozvali si mě znovu i ráno, jelikož potíže přes noc vůbec neustávaly, takže dva další UTZ přes břicho i vaginálně během 12 hodin. Nechodím na žádné UTZ "pro zábavu", jen asi musím být častěji sledovaná. Nicméně miminko je teď již delší dobu hlavičkou dolů a vím, že se vyvíjí mozek a mám obavy, aby na něj častý vaginální ultrazvuk na přeměření čípku neměl vliv, když se svítí hned v její blízkosti.

Dále se chci zeptat, vzhledem k mému týdnu, ještě určitě minimálně na několik ultrazvuků půjdu, takže celkový počet na konci těhotenství bude opravdu vysoký. Nemůže se toto nějak podepsat na zdraví miminka? Ano, četla jsem, že vliv to nemá, ale toto mi přijde už opravdu hodně. Jaké jsou vaše zkušenosti z praxe prosím? Jsou i nějaké další takovéto maminky?

Velice Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, metoda ultrazvuku se řadí mezi ty neinvazivní, především z důvodu, že nezatěžuje maminku i dítě zářením, u kterého jsou prokázána rizika z hlediska vývoje. Je to základní kámen diagnostiky v gynekologii a porodnictví, především proto, že u něj nebyly prokázány vedlejší škodlivé účinky. Přínos ve vašem případě jistě převyšuje rizika. Vzhledem k tomu, že máte rizikové těhotenství, je důležité pečlivě sledovat průběh. Věřím, že pokud by to nebylo dle názoru vašeho ošetřujícího lékaře nutné, zbytečně by vám ho nedělal. Držím palce, hezký den

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 21.07.2021, 15:35

Dobrý den,

minulý týden jsem byla na pravidelné kontrole v těhotenství (22. týden). Paní doktorka mě vyšetřila a řekla, že "je to dost slezlý" (bohužel jsem se nedopátrala, co tím myslela). Napsala mi kontrolu za čtyři týdny a do těhotenské průkazky "klid na lůžku" s tím, že budu ráda, pokud na kontrolu vůbec dorazím "celá", a pokud nebudu dodržovat klidový režim, může mi hrozit předčasný porod nebo dokonce potrat. Dodala, že si za celou situaci můžu sama, neboť jsem na rodičovské dovolené s dvouletou dcerou, která samozřejmě vyžaduje celodenní péči.
Při kontrole průkazky a celá vyděšená jsem nakonec zjistila, že mi do Cervix Score tabulky napsala hodnotu 1 pro zkrácený čípek. Nepozvala mě na dřívější kontrolu ani nepředepsala žádné léky, ani neposlala do nemocnice, jen nařídila klidový režim. Samozřejmě, že mě její slova vyděsila natolik, že se snažím hledat dostupné informace, snažím se ležet, jak jen to jde. Nevím, zda mě chtěla pouze vystrašit (což se jí podařilo), nebo je situace opravdu tak vážná. Proto bych se Vás chtěla zeptat na Váš názor jako odborníka.

Předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám příjemný den.

Jana Volfová

Dobrý den, cervix skore je číselná hodnota vyjadřující zralost děložního hrdla. Zahrnuje délku, otevřenost a konzistenci. Při tvrdnutí bříška je nutno užívání magnézia, popřípadě až hospitalizace. Bohužel takhle na dálku bez kontroly s pomocí ultrazvuku (změření délky čípku) a z hmatového vyšetření děložního čípku Vám nedokážu více říci. Dodržujte doporučení gynekologa, který Vás vyšetřil a při jakémkoliv pocitu zhoršení se dostavte na případnou kontrolu. Vím, že je to složitější, ale důležitá je i psychická stránka. Odpočívejte, snažte se odvést myšlenky jiným směrem. Držím Vám palce, věřím, že vše dobře dopadne.

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 08.07.2021, 23:15

Toxoplazmóza

| Luciepet | 03.03.2021, 22:53

Dobrý den. Jsem v 18.týdnu těhotenství, dnes mi po kontrole v poradně, která proběhla bez problémů, sestřička zapsala do průkazky hodnoty krevních odběrů. Pan doktor tyto výsledky nijak nekomentoval a až od sestřičky jsem se dozvěděla, že je vše v pořádku, jen hodnoty u toxoplazmózy jsou hraniční. Vzhledem k tomu, že lékař nic neříkal jsem to vzala pouze jako informaci, ale doma se mi to rozleželo v hlavě a mám veliké obavy. Zapsané hodnoty jsou IgM 0,9 a IgG negativní... mám se obávat? Je nutný kontrolní odběr? Moc děkuji!

Dobrý den, hladina IgM protilátek při prvotní infekci prudce narůstá, hraniční hladiny však mohou přetrvávat i více než 12 měsíců po prodělané infekci. Avšak negativita IgG nás informuje o tom, že infekce toxoplazmózy  v minulosti neproběhla.
Pro posouzení nálezu je doporučeno opakovat vyšetření hladiny protilátek s časovým odstupem 2-3 týdnů mezi jednotlivými odběry. Případně doplnit aviditu (vyjadřuje sílu interakce mezi protilátkami a antigeny, vypovídá o vyzrálosti protilátek, při primární infekci se tvoří nejprve protilátky s nízkou aviditou, která se s časem postupně zvyšuje). Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 15.03.2021, 15:35

1. screening

| hana.88 | 02.03.2021, 12:24

Dobrý den paní doktorko.
Loni nám bylo z 1. screeningu zjištěn Edwardsův syndrom bylo to 1:13. Bohužel po odběru klku se Edwards potvrdil a bylo mi doporučeno ukončení těhotenství. Podstoupili jsme genetické vyšetření ( dotazníky) kde se ukázalo, že máme oba genetiku v pořádku a jednalo se o neštastnou náhodu. Aktuálně jsem opět těhotná, jsem v 11+5tt a příští týden mě čeká UTZ a vyhodnocení 1. screeningu. Mám neuvěřitelný strach, že by se mohla situace opakovat a já dopadnout jako loni..Jak je prosím velká pravděpodobnost, že se bude situace opakovat ( nemyslím jen edwarse, ale i ostatní VVV) ?
Děkuji za odpověd Hanka

Dobrý den, každý z nás má zhruba 3-4% pravděpodobnost vzniku genetické chyby u plodu. Je velmi důležité, že genetické vyšetření Vám dopadlo v pořádku. Také ale záleží na Vašem věku, přidružených onemocněních atd. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 15.03.2021, 11:39

Dobrý den paní doktorko,

bohužel mi při prvo trimestrální krevním screeningu zjistili akutní toxoplasmózu (KFR 1: 1024, IgG 3,63, IgM 3,17, IgA 2,22, avidita IgG0,57) - infekci jsem dostala asi v obdobi otěhotnění. Riziko fetální nákazy je podle infektologa zhruba 3%. Chtěla bych se zeptat, zda je takováto zdravotna komplikace důvod na preruseni tehotenstvi v 18tt? Doporučili byste preruseni nebo raději léčbu? Je důvod mat obavy o zdraví plodu?

Dakujem předem za odpoved.

Dobrý den,
v případě rizika toxoplazmózy v graviditě je pro její potvrzení důležitá dynamika (nárůst) titru (hodnoty) protilátek, dále výsledek avidity, která, pokud je vysoká, hovoří o tom, že infekce proběhla dříve (cca 4 měs. zpět), pokud je nízká, může jít o akutní onemocnění. Hodnota 57 % většinou spadá do vysokých hodnot (dle laboratoře). Pokud  je tedy podezření na akutně probíhající onemocnění, měla by být zahájena léčba antibiotiky (většinou primárně Rovamycin), eventuální postižení plodu lze pak hodnotit z ultrazvukového nálezu a zejména možným odběrem plodové vody, v níž lze přítomnost Toxoplasmy detekovat. Pokud byste měla zájem o osobní konzultaci, je možná. Naše pracoviště je v Brně. V případě zájmu uveďte tel. kontakt na sebe, ozveme se. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 02.02.2021, 17:02

Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko, tento měsíc asi 5 dní před menstruaci jsem si dávala horkou vanu. Když jsem skončila, bolel mě podbrisek jako při menstruaci, pak jsem trochu krvacela a druhý den už nic. Včera jsem znovu trochu krvacela, ale malinko, skoro nic. Dnes jsem měla mít menstruaci a zatím nic. Je možné, že jsem otěhotněla a tou vanou potratila? Když si udělám test na těhotenství teď, tak by byl pozitivní, i když bych potratila, že ano? A pokud jsem takto potratila, kdy můžu očekávat menstruaci a mohla bych otěhotnět příští měsíc nebo se potřebuje telo nějak uzdravit? Dekuji

Dobrý den, velmi pravděpodobně jste si "potrat" vanou nevyvolala, nemusíte mít obavy. Nejspíš se Vám dostavila menstruace v dřívějším termínu. Těhotenský test si můžete provést cca za týden, dle jeho výsledku se uvidí.
Pokud bude negativní, se snahou o těhotnění můžete dále pokračovat beze změny. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 01.02.2021, 12:44

Těhotenství po ZT

| KajaS1 | 13.01.2021, 08:00

Dobrý den,

Měla bych na Vás dotaz ohledně otěhotnění po prodělaném ZT (v 10tt, plod odpovídal 6+2, v 7t srdíčko bilo), jelikož jsem dostala již třetí názor.
V nemocnici mi nabídli namísto revize 1,5tab Mispregnolu. Po týdnu na kontrole UTZ zjištěno 10mm koagulem, aplikována injekce MEM 0,2mg a vydány na 3dny tablety Ergotaminu na dočištění.
Do kolika týdnů mohu očekávat první MS? Je nutné i v tom případě (bez revize) dodržovat šestinedělí a kdy je možné se žačít opět pokoušet o těhotenství?
Děkuji za Váš názor.

Dobrý den, první menstruace se obvykle dostaví za 4-6 týdnů, po odkrvácení těhotenství je vhodné cca 3-4 týdny se nekoupat, pouze sprchovat, bez pohlavního styku. Dále je vhodné počkat cca 3 menstruační cykly, aby se znovu správně obnovila děložní sliznice, vše se dobře zahojilo, děložní sliznice byla "v dobré kondici" a dostatečně kvalitní pro další těhotenství. V té době již můžete nasadit těhotenské vitaminy včetně kyseliny listové. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 18.01.2021, 10:46

Dobrý den, jsem podruhé těhotná, v prvním těhotenství jsem tento problém neměla, asi v 5 měsíci se mi začala vylézat nafialovělá boule přes poševní vchod, ráno to tam třeba nemám a jak začnu chodit, tak už leze ven, nebo když se sprchuji, tak hmatam jakousi divnou tkáň,je to více na levé straně, gynekologovi jsem to řekla, prohlédl mě pouze z venku a říkal, že je to pravděpodobně poševní stěna, že si s tím nemám dělat hlavu. Nyni jsem ve 35tydnu a přes den cítím, jako bych v pochvě měla špatně zavedený tampon a boule tam je pořád, bojím se rodit přirozeně, aby se boule ještě nezhorsila, nechci si každý den ve svých 24letech zastrkavat bouli zpět, jako to dělám teď, navíc je to dost neesteticke. Nikdo o císaři však nic neříkal. Myslíte, že je tento problém závažný? Může se jednat například o nějaký varix nebo jen o zdureni, či cystu? Mohu rodit přirozeně? Děkuji za odpověď a uklidnění.

Dobrý den, bez vizuální kontroly nelze určit, o co se pravděpodobně jedná, ale může jít o varix, což je nejčastější jev v této oblasti, postihující těhotné ženy, zejména ve 3. trimestru. Během šestinedělí se ve většině případu stáhnou a zmenší se, většinou až téměř do původního stavu. S každým dalším těhotenstvím jsou varixy zpravidla větší, nastupují dříve a mohou být více obtěžující.
Varix nebrání vaginálnímu porodu, tyto ženy rodí přirozeně. Muselo by se jednat o opravdu extrémně masivní varix, což je naprosto výjimečná situace. Pokud Vás ale gynekolog vyšetřil a ubezpečil Vás, že není důvod k obavám, nemusíte se tímto trápit. Určitě Vás ještě v průběhu těhotenství bude vyšetřovat. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 03.01.2021, 11:30

Potrat 22tt

| Mihalka87 | 24.09.2020, 15:33

Dobrý den paní doktorko,ráda bych Vás porosila o názor a vysvětlení k mému těhotenství a následnému potratu ve 22tt. Tehotenství po IVF- KET (jen s utrogestanem). Od 8tt těhotenství špinění, po-té velké krvácení v 10-12tt - hematomy. Po prvním screeningu nižší PAPP-A 0,34MOM, podstopen test NIPT - negativní. Další UTZ v 16TT - málo plodové vody AFI 50mm - oligohadramnion, stále hematom a velmi vysoké hodnoty AFP - to stále opakovali každý UTZ - podstoupen test na infekční markery - negativní. Další UTZ stále málo plodové vody, plod o týden menší a stále vysoké hodnoty AFP. U své dr. jsem byla kontrolována každý týden, hematom zmizel, ale krvácení se stále vracelo. Byla jsem tedy hospitalizována v nemocnici na perinatologii pro opakované krvácení, zjištěno urychlení v ACM,plod stále o 10 dní menší a masivní nápadná placenta. Podávány léky injekčně na zastavení krvácení a tvrdnutí bříška. Po 14 dnech večer nastaly bolesti, krvácení takové hlenovité a na UTZ již nenašli srdeční akci miminka. Porod/potrat se rozjel, potom následovala revize. Po třech měsících jsem konečně obdržela pitevní zprávu: zkráceně, plod jen 244g na 22tt. Orgány s váraznější autolýzou, plod bez VVV. Placenta o průměru 9 cm, potrhaná, tloušťky 1,8cm, úpon pupečníku 21 cm, v choriu volných plodových blan je zastiženo ložisko granulocytární infiltrace, pupečník bez zánětu. Placenta s četnými intervilózním fibrinovými tromby, v centrální části s vícečetnými infarkty o průměru 1cm - závěr infarkty na placeně a nemělo by se to opakovat... Mám strach z budoucího těhotenství, že by se toto mohlo opakovat a nikdo mi neuměl vysvětlit ty vysoké hodnoty AFP, z čeho to bylo a zda by se to mohlo opakovat. Nyní budu podstupovat vyšetření na hematologii. Na reprodukční imunologii mi dr. Ulčová Gállová doporučila příště užívat Medrol. Děkuji za Vaši odpověď Michaela V.

Dobrý den, v případě krvácení v těhotenství dochází často ke zvýšení hodnoty AFP (jako vedlejší efekt, bez klinického významu, což bylo navíc potvrzeno na pitvě plodu). Možnou příčinou srdeční zástavy u plodu mohly být vzniklé uzávěry cév (tromby, infarkty), čímž došlo k přerušení přítoku Vaší krve k plodu. Tento stav mohl být způsoben např. zvýšenou krevní srážlivostí ve Vašem organismu, danou vrozeným/získaným hematologickým onemocněním (které je provázeno zvýšenou krevní srážlivostí). Těhotenství samo o sobě je stav s fyziologicky vyšší krevní srážlivostí (= přirozený stav nijak neohrožující plod ani těhotnou), ale když se k tomu připočítá nějaký druh srážlivostního onemocnění, krevní srážlivost se mnohonásobně zvýší. Je proto vhodné provést došetření na hematologii, kam se chystáte a v případě potvrzení nějakého hematologického onemocnění s vyšší krevní srážlivostí, se preventivně nasazuje v příštím těhotenství tzv. protisrážlivá léčba (ve formě tablet a/nebo injekcí), aby se předešlo vzniku krevních sraženin v placentě, pupečníku, ... Neznám Vaši celou anamnézu, avšak čekají Vás další zpřesňující vyšetření (je možné např. genetické vyšetření obou partnerů, pokud již neproběhlo), která věřím, že pomohou odhalit více informací. 

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 28.09.2020, 19:37

Obavy v těhotenství

| ŠárkaJandová | 18.09.2020, 10:04

Dobry den,prosim Vás mam dotaz jak by jste postupoval Vy v mém případě ve 12 tt prvni screening utz v pořádku ale nízká hodnota paap riziko down po upraveni 1: 10 000,nasazen anopyrin pro riziko preeklampsie kontrolni utz v 16 tt ukazal mirnou dilataci ledvin a zvysenou echogenitu strev nasledne TRIP. TEST negativni riziko down. 1:22 000 na utz v prenatalnim centru v brne nyni v 18 tt utz stejny s tim ze pan dr neshledal zadne vyvojove vady ani srdecni vady ale opet vyssi echogenita strev odebrana krev na CMV viry plus na cystickou fibrozu pan doktor rikal ze by odber plodove vody nedelal ,ze je vetsi riziko to,nez ze to dite by neco mělo ale znervoznuje me ta echogenita strev zda jsem opravdu nemela pro jistotu podstoupit odber plodove vody,prosim o nazor nyni jsem 19 tt dekuji moc

Dobrý den, důležité je, že zatím všechna vyšetření v těhotenství máte v pořádku. Nejsou zmíněny výsledky z krve na cytomegalovirovou infekci atd. Skládá se vždy vícero informací dohromady. Dilatované ledviny ve většině případů nepůsobí miminku potíže, po porodu se většinou srovná sama. Zvýšená echogenita střev může být např. u cytomegalovirové infekce či u cystické fibrózy. Neznám ovšem celé pozadí situace, nelze proto určovat, zda se měla nebo neměla provést amniocentéza (odběr vzorku plodové vody). Obecně se v těchto případech odběr plodové vody provést dá (ať už na žádost pacientky) ke zpřesnění informace. Riziko spontánního potratu/odtoku plodové vody je cca 0,5 %. Neváhejte situaci znovu prokonzultovat s Vaším ošetřujícím gynekologem, který Vás zná nejlépe. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 21.09.2020, 13:25

Hnědé špinění

| Radinne | 14.08.2020, 18:34

Dobrý den, utvořil se mi hematom, měla jsem velké krvácení a byla jsem v nemocnici v 11tt. Od té doby mám neustále hnědé špinění, nyní jsem ve 14tt. Na ultrazvuku je hematom stále patrný, ale prý je mimo placentu. Mám se obávat nějakých komplikací? Jsem z toho již nervózní a paní dr má dovolenou.
Děkuji předem za odpověď,
Radka

Dobrý den, pokud byl na ultrazvuku patrný hematom (kdekoliv v okolí plodu), bude velmi pravděpodobně docházet k jeho postupnému odlučování (= špinění až slabé krvácení z pochvy) nebo se může i vstřebat. Krvácení a hematom jsou vždy komplikovaným stavem a je potřeba brát na zřetel jeho rizikovost. Někdy se stane, že krvácení ustane a už se během těhotenství nevrátí a těhotenství probíhá bez komplikací, jindy může krvácení provázet celé těhotenství, a nebo dojde k potratu. Pokud byste začala krvácet jasnou krví, vyhledejte lékaře. 

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 14.08.2020, 19:31

Dobrý den,
rada bych se zeptala na vysledky ohledne prvotrimestralniho screeningu. Byl ni vyhodnocen jako atypicky kvuli zvysene hodnote free beta Hcg, ktere jsem mela 135,50 IU/I ekvivalentni k 2,813 MoM.
Riziko trizotomie 21 pote vyslo populacni 1 v 988 a upravene 1 v 1392. Znamena toto neco spatneho? Zaver je riziko downova syndromu jw nizke ale stejne mi byla doporucena konzultace s genetikem dekuji

Dobrý den, v rámci kombinovaného prvotrimestrálního screeningového vyšetření se odebírají hladiny hormonů z krve těhotné (vyhodnocuje se hladina PAPP-A a fb-hCG) a provádí se ultrazvukové vyšetření plodu se zaměřením na známky nejčastějších vrozených vývojových vad. Výsledné riziko vrozených vývojových vad (zejména se jedná o aneuploidie = poruchy počtu chromozomů) pak spočítá speciální software (kombinuje parametry získané z ultrazvuku + hodnoty získané z krve + informace o těhotné). Co se týká přímo parametru hCG - pokud vyjde vyšší hodnota hCG z krve, na základě tohoto může vyjít celkové vyšší riziko trizomie 21 - Downova choroba (obecně u těhotenství s plodem s Downovým syndromem právě nacházíme vyšší hladiny hCG než u těhotenství s normálním plodem, a to jak v 1., tak i v 2. trimestru těhotenství). Podstatná je zejména informace, zda je na ultrazvuku vše v pořádku. 
Podle výsledné vypočtené míry rizika se výsledky rozdělují do 3 skupin:  1. Výsledek negativní – vypočtené riziko výskytu aneuploidií je pro danou skupinu nízké – menší, než 1 : 1000. 2. Výsledek hraniční – vypočtené riziko je důvodem k provedení dalších, zpřesňujících vyšetření (ev. také genetická konzultace) – riziko menší, než 1 : 100 a větší nebo rovno 1 : 1000. 3. Výsledek pozitivní – míra vypočteného rizika je vysoká, je důvodem ke genetické konzultaci (+ další došetřování) – riziko větší nebo rovno 1 : 100. 
U Vás vyšlo riziko Downovy choroby 1:1392, čili v pásmu negativním. Avšak v případě atypických hodnot hormonů z krve je doporučeno provádět další vyšetření, která mohou pomoci výsledek ještě více zpřesnit. Pro zpřesnění informace lze například provést neinvazivní screeningové vyšetření z Vaší krve (není hrazeno pojišťovnou, cena se pohybuje cca 10 000-12 000 Kč) - tzv. NIPT. V krvi těhotné se nachází DNA plodu, kterou lze vyšetřit a detekovat u plodu nejčastější chromozomální vady - a to s přesností >99 %. Hezký den
 
MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 14.08.2020, 19:35

Létání v těhotenství

| Andulka92 | 07.08.2020, 12:24

Dobrý den. 11 září máme s přítelem letět na Krétu, v té době budu ve 21 týdnu těhotenství, teď mi doktor řekl že mám sníženou dělohu. Chtěla bych se zeptat jestli to při dvou hodinovém letu není problém.

Dobrý den, z žádných vyšetření se nedá přesně určit, kdy těhotná maminka porodí, ať už v termínu či předčasně. Lze pouze stanovovat určitou míru hypotetického rizika. Pokud se Váš čípek nezkracuje ani neotevírá a pokud netrpíte na časté kontrakce dělohy, dvouhodinový let je možné podstoupit. Ke snížení dělohy může dojít ve druhém či třetím trimestru, záleží také na tom, jak velké je miminko, po kolikáté je maminka těhotná a po kolikáté bude rodit, atd. Termín "snížení dělohy" nemá příliš velkou výpovědní hodnotu co do odhadu rizik předčasného porodu. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 10.08.2020, 10:50

Polyhydramnion

| MonikaMoravcová | 24.07.2020, 11:35

Dobrý den,
jsem diabeticka I.typu 18let. Včera jsem byla na kontrole v rizikové pořádně kde mi doktor řekl že mám hodně plodové vody. V papírech mám napsáno polyhydramnion AFI 24, žaludek +, včera jsem byla 27+3. Hned by nabrali krev, doktor mi řekl že mám špatné kompenzovanou cukrovku. Výsledky dopadli dobře krevní obraz i moč mám v pořádku. Hned jsem včera šla za moji dia doktorkou co dělám špatně a že mi řekli že mám špatně kompenzovanou cukrovku. Ta mi řekla, že tím to není, že mám diabetes kompenzovany výborně s glykovanym 43. Ale neřekla mi z čeho by to mohlo být. Proto píši sem abych se zeptala čím to může být způsobené, popripade čemu se vyvarovat? Napadlo mě jestli to nemůže být tím že moc pijí protože vypiju 3-4l čisté vody denně.
Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, množství plodové vody může být do určité míry ovlivněno i stupněm hydratace těhotné. Nejčastěji se však vyskytuje u špatně kompenzované cukrovky, u některých infekcí, vrozené vady u plodu apod. V některých případech se příčina většího množství plodové vody nepodaří objasnit. Podstatná je další domluva s Vaším ošetřujícím gynekologem. Rozhodně je velmi pozitivní, že cukrovka je správně kompenzovaná.Pitný režim zhruba 2-3 litry denně je určitě vhodný. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 27.07.2020, 11:23

Dobrý den,
prodělala jsem samovolný potrat nebo zamlklé těhotenství a nejsem si jistá, zda mohu čekat až se tělo samo vyčistí.
V týdnu 8+0 mi byl diagnostikován samovolný potrat z lékařské zprávy:
děloha v RVF, gest.váček bez plodu, orient. GS 9+0, adnexa bilat. norm. CD bpn.

Lékař mě hned objednal na kyretáž, tu jsem si následně rozmyslela a teď čekám zda tělo zvládne vyčistit samo.
Momentálně již je to 10+5 a zatím se nic neděje.

V jedné diskuzi jsem četla, že pokud je váček bez plodu je kyretáž nutná.

Chtěla bych tedy vědět, zda má smysl čekat a zkusit nechat tělo, aby se vyčistilo samo nebo v tomto případě je nutné podstoupit chirurgické čištění.

Děkuji za info a přeji pěkný den.

Dobrý den, v případě zamlklého těhotenství je indikováno vyčištění (revize) dělohy v celkové narkóze a to zejména z toho důvodu, že se může těhotná žena kdykoliv dříve nebo později náhle rozkrvácet (děloha se snaží sama vypudit pro ni již cizí materiál) a tímto plánovaným výkonem je snaha předejít akutnímu řešení krvácení (pokud je nutné dělat revizi akutně - pacientka není většinou lačná, což s sebou nese další potenciální komplikace při celkové narkóze) a jeho komplikací (pacientka se např. doma rozkrvácí, než se dopraví do nemocnice, ztratí se tím čas a může dojít až k život ohrožující krevní ztrátě, nebo může při neodloučeném zamlklém těhotenství dojít ke vzniku zánětu v děloze apod.). Z výše uvedených důvodů se obecně "čekání" nedoporučuje. Pokud si však pacientka vyčištění dělohy nepřeje, je její přístup akceptován, avšak by měla být poučena o event. rizicích a následcích. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 29.06.2020, 08:35

Dobrý den,dnes ráno partner měnil propanbutanovou láhev u vařiče. Pravděpodobně byl rozbitý závit a plyn začal unikat.V tu chvíli jsem u něho nebyla,ale když jsem uslyšela syčení plynu,běžela jsem otevřít okna a dveře, kde to v té místnosti trochu šlo. Než se mu podařilo plyn zavřít, mohlo to trvat cca 3minuty,takže jsme se toho určitě nadýchali,bylo to dost cítit.Jenže já jsem v 26tt a teď mám hrozný strach o miminko.Jestli mu to nemohlo ublížit...Moc dekuji za Vaši odpověď

Dobrý den, riziko, zda mohlo dojít k ohrožení či poškození, se nedá přesně určit, avšak každá expozice škodlivým látkám může být potenciálně nebezpečná a škodlivá. V závislosti na dávce, délce působení, toxicitě atd. V tuto chvíli by měl být o tomto informován Váš ošetřující gynekolog, protože Vás má v péči a vede celou dobu těhotenskou poradnu. Pravděpodobně navrhne kontrolu. Spíše by se dalo předpokládat, že se to pravděpodobně obejde bez následků. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 31.05.2020, 10:18

Léky před otěhotněním

| Lufinka1 | 18.05.2020, 09:58

Dobrý den, zrovna jsem zjistila, že jsem těhotná. V době poslední menstruace jsem onemocněla (vysoké teploty, zvracení). V nemocnici jsem dostala lék Tamiflu na 5 dní(tento lék jsem brala přímo v době menstruace). Potom jsem dostala ještě kašel a brala jsem asi týden vkuse Stoptussin kapky (30 kapek, 3x denně). Tato léčba probíhala cca týden(14 dní) před otěhotněním. Mohlo to mít vliv na vývoj následně oplodněného vajíčka? Děkuji.

Dobrý den, užívání těchto léků v té době nemělo vliv na nadcházející těhotenství. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 20.05.2020, 07:48

Dobrý den. Včera jsem absolvovala NT + screening v CPG v Brně. NA UZV všechno v pořádku, Morfologické anomálie nenalezeny, NT 1,7 mm, nosní kost přítomna. Takže, dle uz a lékaře všechno v pořádku. Poté jsem čekala na krev. Tu mi volala přímo doktorka, PAPP-A 0,83 mlU/ml 0,4 MoM a FßHCG: 10,99 ng/ml 0,49MoM. Hodnota PAPP-A je nižší a doporučuje trojitý test s integrací v 16.t, pak kontrola na prenatalu ve 20tt. Závěr screeningu je negativní, riziko MD 1/877, vzhledem k věku matka1/527. V době porodu budu mít 32. Chtěla jsem se samozřejmě doktorky zeptat co to znamená, jen si mluvila to svoje, a já z toho bylo v šoku, že jsem se nakonec nezeptala. Nevíte - nemáte zkušenosti proč to může být snížené? Už jsem toho dost přečetla a jsem z toho celkem smutná :( Děkuji Vám.

Dobrý den, nižší hladina PAPP-A (protein produkován placentou) v krvi v 1. trimestru může signalizovat eventuální (možné) riziko nedostatečné funkce placenty (a s tím spojené riziko opoždění růstu plodu, možné riziko rozvoje onemocnění u těhotné - zvané preeklampsie apod.), obecně vyšší riziko chromozomálních vad plodu, nejčastěji Downův syndrom (dále pak Edwardsův a Pataův). Vaše miminko bude na ultrazvuku pravidelně kontrolováno a sledováno, jak prospívá, jak je spokojené. Je v tomto případě vhodné provést další odběr z krve v cca 16.týdnu, jak Vám říkala lékařka. Tento test poskytuje zpřesnění výsledků. Podstatné je, že na ultrazvuku je vše v pořádku. Ve výpočtu rizik může věk matky sám o sobě způsobit, že hodnoty vyjdou horší, ale to neznamená, že je něco špatně, je to dáno číslem (věku). Pro větší přenost lze provést neinvazivní screeningové vyšetření z Vaší krve (není hrazeno pojišťovnou, cena se pohybuje cca 10 000-12 000 Kč) - tzv. NIPT. V krvi těhotné se nachází DNA plodu, kterou lze vyšetřit a detekovat u plodu nejčastější chromozomální vady - a to s přesností >99 %. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 17.05.2020, 20:19

Dobrý den,
z ultrazvuku v 21+0 mám ve zprávě:
Placenta na přední stěně k plice vesikouterinní, marginální úpon pupečníku při dolním polu placenty, t.č. vcestný pupečník.
Bylo mi řečeno jen, že se to bude hlídat a že možná nebudu rodit přirozenou cestou.
Můžete mi prosím tyto pojmy vysvětlit a co to způsobuje? A zda mám kvůli tomu nějaká omezení?
Děkuji!

Dobrý den, co jsou z toho zásadní informace, je marginální úpon pupečníku, což znamená, že se pupečník upíná k placentě v místě jejího okraje (nejčastěji se upíná uprostřed placenty), dále, že tento nález se nachází při dolním pólu placenty = blíže porodních cest. Pokud by to takto přetrvávalo až do porodu, může hrozit natržení tohoto úponu pupečníku během otevírání porodních cest za porodu a s tím spojená různě velká krevní ztráta u plodu. Proto se v těchto případech doporučuje porod primárně císařským řezem. Na místě je spíše určitá míra fyzického šetření, ale to neznamená, že nemůžete vykonávat žádnou aktivitu, jen opatrněji. Avšak stav ve 21. týdnu se může s postupem těhotenství ještě hodně změnit, takže toto nemusí být definitivní situace a budete proto také pravidelně sledována. To, jak se vývoj pupečníku vyvíjí, nelze ničím ovlivnit, je to dané při vzniku těhotenství. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 10.05.2020, 15:50

Rizikové těhotenství

| misajas | 04.05.2020, 15:46

Dobrý den, jsem teprve v raném stádiu těhotenství (4. týden) a na gynekologii jsem objednaná až za týden. V druhé polovině minulého roku jsem prodělala chirurgickou operaci dělohy (myom). Jedná se o mé první těhotenství a lékařka mě už tehdy upozorňovala, že v případě gravidity budu brána jako riziková.
Zajímal by mě názor jiného lékaře, zda je nutné jít na rizikové těhotenství hned od začátku, nebo v případě že bude plod v pořádku a zdravý ještě pár měsíců chodit do práce? Vzhledem k mému povolání si nejsem jistá, jestli práce sama o sobě není riziková (jsem zubní technik).
Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, v případě operace myomu na děloze záleží, kde se myom přesně nacházel a tudíž jakým způsobem byl odstraněn. Pokud je myom na povrchu dělohy a tím pádem při jeho odstranění nedojde k narušení děložní stěny, pak z tohoto pohledu není těhotenství nutno považovat rizikové, narozdíl od situace, kdy myom je uložen vevnitř a k tomu, aby byl vyoperován, je nutné stěnu děložní "rozříznout" (a pak samozřejmě opětovně zašít). V tomto případě by měl být porod veden císařským řezem. Ale toto nejsou důvody, abyste musela být nyní v pracovní neschopnosti. Uvidíte, jak budete práci zvládat, tělo si samo řekne, bude záležet zejména i na samotném průběhu Vašeho těhotenství. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 06.05.2020, 07:53

Dobrý den,
o víkendu jsem měla silnou alergickou reakci, kdy jsem se postupně celá osypala a do rána opuchla (opuchly mi i oči, rty), tak jsme jeli na pohotovost, kde jsem dostala injekci calcium + kortikoidy (dexamed), ale příčina vzniku není jasná, paní doktorka mi řekla, že je to nejspíš nějaký zvláštní druh kopřivky - nejedla jsem ten den nic atypického pro mě, byli jsme předtím než se to stalo na procházce v přírodě u vody, tak nevím, jestli něco tam mi mohlo uškodit, ale prokazatelnou alergii na nic nemám.. každopádně můj dotaz - mohlo to nějak přímo souviset s těhotenstvím (jsem na začátku 8. týdne)? A naopak jaká je pravděpodobnost, že ta injekce měla negativní vliv na plod? Na kontrolu ke gynekologovi jdu za 2 týdny, tak mu samozřejmě potom vše povím, ale nevím, zda bych jej neměla informovat dříve nebo se naopak objednat na alergologii či kožní, když neznám příčinu.

Děkuji moc.

Dobrý den, tato alergická reakce by neměla souviset přímo s těhotenstvím, ale je spíše dietního původu, hmyz, možno také nějaká chemická složka v pracím prášku, která by Vám mohla vadit apod. Tato jednorázová dávka kortikoidů by těhotenství neměla nijak poškodit, nemusíte mít obavy. Avšak bylo by vhodné vyhledat alergologa. Gynekologa navštivte dle objednání, pokud nemáte jiné či horšící se potíže, jinak kdykoliv dříve. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 05.05.2020, 08:50

Dobrý den, paní doktorko,
minulý týden jsem zjistila z těhotenského testu, že jsem těhotná. Poslední menstruace byla 13.3. Těhotenský test vyšel pozitivně a menstruace se nedostavila, až tedy do dnešního ráno, kdy jsem při močení zjistila, že krvácím. Krvácím pouze na toaletě, jinak ne. Trochu mě pobolívá podbřišek, ale nic strašného. Gynekoložka moje mi nebere telefon, ale mám strach, že se jedná o potrat. Děkuji.

Dobrý den, v tomto případě je vhodné gynekologické vyšetření k objasnění situace, zda jste těhotná a jestli se jedná "jen" o zakrvácení v těhotenství (například po nějaké fyzické námaze, delším pohybu, procházky atd., může to být doprovázeno i pobolíváním podbřišku) anebo o počínající potrácení. To je ale většinou doprovázeno silnějším krvácením od začátku. Přesto doporučuji gynekologa vyhledat. 

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 20.04.2020, 07:50

UTZ 16tt

| Mihalka87 | 18.04.2020, 10:45

Dobrý den,paní doktorko, potřebovala bych objasnit či poradit v mé situaci.
Jsem těhotná po IVF(KET). Od začátku je těhotenství trochu problematické. Špinění a následné krvácení v 10 a 11tt - hematom.
Poté v pořádku, po velkém UTZ ve 13tt opět hematom 29x5mm a krvácení po UTZ. Dle UTZ vše v pořádku, ale dle výsledků krve nižší PAPP-A 0.34 doporučen test NIPT na tři chromozomy - výsledek negativní.
Po-té kontrolní UTZ v 16tt a zde zjištěno toto: málo plodové vody (AFI 50mm ve 4 kvadrantech, nejvyšší sloupec 30mm - střední oligohydramnion, opět hematom 45x10mm, plod dle UTZ bez VVV, ale dle odběru krve (týden před) velmi vysoké hodhoty AFP - opět odběr krve na infekční markery.
Dle Dr. UTZ v pořádku, ale krev vždy špatná. Prý to může způsobovat ten hematom - při krvácení odtok části plodové vody a zkreslení výsledků krve - mohla by to být prý nějaká infekce...
Chci se zeptat, jak moc jsou podle Vás tyto výsledky špatné a zda tyto dva problémy spolu souvisí?
Čekám na výsledky krve (inf. markery) a kontrolní UTZ 30.04.
Velmi děkuji za Vaši odpověď
MV

Dobrý den, nižší hladina PAPP-A (protein produkován placentou) v krvi v 1. trimestru může signalizovat eventuální (možné) riziko nedostatečné funkce placenty (a s tím spojené riziko opoždění růstu plodu - a v této souvislosti snižování množství plodové vody, možné riziko rozvoje onemocnění u těhotné - zvané preeklampsie apod.), dále riziko chromozomálních vad plodu, nejčastěji Downův syndrom (dále pak Edwardsův a Pataův) - Vy máte vyšetřený NIPT a je negativní, tudíž toto riziko je naprosto minimální.  Krvácení či hematom v děloze v těhotenství může zkreslovat hodnoty AFP  (protein vylučovaný plodem a placentou do krve těhotné)  v krvi a mohou být zpravidla zvýšené. Vyšší hodnoty AFP mohou být také spojeny s rizikem snížené funkce placenty (viz výše), těžko říct, zda jeho zvýšená hodnota ve Vašem případě je kombinací těchto dvou příčin zde zmíněných, anebo pouze jednou z nich. AFP může dále být zvýšený u těhotných s rozštěpovými vadami u plodu (což se u Vás nepotvrdilo, pokud jsem správně pochopila). Příčinou sníženého množství plodové vody je její nedostatečná tvorba (projev snížené funkce placenty nebo např. poruchy funkce ledvin plodu či obstrukce - překážka - v močových cestách) nebo její předčasný odtok. Vaše miminko (včetně hematomu, množství plodové vody atd.) bude na ultrazvuku pravidelně kontrolováno a sledováno, jak prospívá, jak je spokojené. Počkejte na výsledky krve a kontrolní ultrazvuk. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 19.04.2020, 16:23

Průtoky 27tt

| Gabcatko | 12.04.2020, 15:11

Dobrý den paní doktorko,
Byla jsem na kontrole 27+2 (podle menstruace 26+5) a panu doktorovi se nezdála velikost plodu, AC a HC odpovídá cca 25+3 (už od 21.tydne plod trochu zaostává). Proto sledoval i průtoky v cévách. Jdu na kontrolu za dva týdny, průtoky jsou prý v pořádku, ale chce to sledovat. Chtěla jsem vás poprosit o interpretaci hodnot průtoků, protože jsem se dočetla že hodnota PI by měla být mnohem nižší a co znamená ta moje vysoká. Mám strach o dítě, už jsem o jedno přišla. Děkuji a hezký den. Hodnoty jsou v příloze.

Dobrý den, bohužel se nelze v přiložené tabulce přesně zorientovat. Podle vyjádření Vašeho gynekologa jsou u Vás průtoky v pořádku a správně Vás pozval na další kontrolu za 14 dní a to pravděpodobně z důvodu dvoutýdenního růstového rozdílu u Vašeho miminka. Hodnota PI (pulzatilní index) je vyhodnocena ultrazvukem při měření průtoků v cévách a posuzuje, v jakém stavu či kondici je proudění krve (a tudíž živin) mezi dělohou a placentou. Každá céva má jiné fyziologické hodnoty, u některých cév dochází s postupujícím těhotenstvím ke zvyšování PI, u jiných naopak ke snižování. Pokud by byly hodnoty abnormální, mohlo by to souviset s vyšším rizikem rozvoje např. preeklampsie, zaostávání růstu u plodu (rozdíl 3 týdny a víc) apod. Vzhledem k tomu, že průtoky máte v pořádku, není v tuto chvíli důvod k obavám. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 14.04.2020, 07:08

Dobrý den,
dnes jsem byla na genetickém vyšetření, kde mi dělali test na preeklampsii kvůli DM 1. typu. Ve zprávě mám napsáno Doppler a uterina vpravo Pl:2,25 vlevo Pl:2,26. Pan doktor byl nepříjemný a ani mi nevysvětlil co to znamená jen mi napsal Godasal 1xtabletu večer. Chtěla bych se zeptat co ty hodnoty znamenají popřípadě jak moc je to vážné. Dnes jsem dle UZ 12+4, CRL 64,2mm.

Děkuji za odpověď

Dobrý den, tyto naměřené hodnoty ve Vašich děložních tepnách mohou odrážet horší průtok krve do dělohy. Tento faktor je považován jako rizikový pro možný budoucí rozvoj preeklampsie v těhotenství nebo opoždění růstu u plodu. Neznamená to však, že u všech maminek s horšími průtoky v děložních tepnách se tyto stavy vždy rozvinou. Jedná se jen o zvýšené riziko. Preventivně se ale proto v tomto případě těhotným nasazuje kyselina acetylsalicylová (Godasal, Anopyrin, Aspirin) a aby léčba byla optimálně efektivní, měla by být zahájena před 16.týdnem, většinou se užívá do zhruba 34. týdne. Pozitivní je, že se u Vás zhoršené průtoky v děložních tepnách zjistily takto brzy a bylo tedy možné s předstihem zareagovat a nasadit preventivní léčbu. Pravidelně budete na ultrazvuku sledovaná. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 12.04.2020, 15:39

Dobry den, v 8tt jsem zacala slabe a kratce krvacet, po dvou dnech se krvaceni opakovalo. Vyhledala jsrm lekare a ten mi po vysetreni sdelil ze plod je v poradku a nenasel ani zadny hematom, nicmene ze krvaceni na zacatku tehotenstvi muze byt zpusobeno nizkou hladinou hormonu. Mam dodrzovat klidovy rezim. Muze nizka hladina hormonu ohrozit tehotenstvi nebo vest k potratu? Je sance ze se hladina srovna sama? Uzivani hormonu musim konzultovat s neurologem protoze uzivam antiepileptika. Pri prvnim tehotenstvi jsem tyto problemy nemela.
Dekuji za odpoved.

Dobrý den, Váš gynekolog měl pravděpodobně na mysli hormony zvané gestageny, které mohou být u Vás v tuto chvíli snížené. Zhruba do 8.týdne je ve Vašem těle produkují vaječníky, poté tuto funkci začíná přebírat placenta, čili jste zhruba v tomto období, kdy by se hladiny měly postupně dorovnávat. Pokud by však krvácení přetrvávalo, je nutná kontrola u Vašeho gynekologa. V těchto případech je pak možná varianta gestageny doplnit (tablety na polykání/na zavádění do pochvy). 

Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 04.04.2020, 16:33

Skore tehotenstvo a obavy

| DanyH | 27.02.2020, 12:10

Dobry den,po dvoch rokoch sa nam s manzelom minule leto podarilo otehotniet ale skoncilo to kyretazou pre Missed Abort asi v 7-8 tyzdni.Teraz sa konecne znova podarilo, som asi v 5tt. Lekar mi hned nasadil duphaston 2x denne. Nasledne na to asi druhy den vecer som mala pri utierani husty bledoruzovohnedy vytok a tiez aj dalsi cely den pri utierani, ale nie zakazdym.Navyse mi prestala citlivost prsnikov a bolest brucha a krizov ako pred MS( kym som tie priznaky mala aspon som vedela ze nieco sa deje)A prestalo mi chutit jest.Trosku ma obcas pobolieva v podbrusi, inak nic vyrazne.Bojim sa aby neslo znova o missed abort ked mi ustupili priznaky.Manzel ma navyse velmi zly spermiogram.Este horsi ako predtym ked sme potratili.Ma astenoteratospetmiu, Leukocytospermiu, vysoke ph a vysoku fragmentaciu DNA a podla urologa tam nieje nic na liecbu.HmNo skratka su moje obavy podla vas opodstatnene?Lebo kedze je priskoro lekar tam nic este neuvidi tak mi neostava nic ine len cakat.Dakujem za odpoved

Dobrý den, lehké špinění v I. trimestru je časté a často nemusí nic znamenat. Nicméně na druhou stranu zamlklé těhotenství se vyloučit nedá. Obecně do 12. týdne je to vždy " bud anebo", nelze vývoj plodu v podstatě ničím ovlivnit.  Držím palce, at vše dobře dopadne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2020, 14:37

Dobrý den,kamarádka před měsícem v 36tt porodila mrtvou holčičku.Umřela ji v bříšku.Vsechna vyšetření v těhotenství byli v pořádku.V pitevní zprávě má napsáno.Dite umírá mechanismem intrautrinnu asfexie jejiz příčiny se pitvou ani vyšetřením placenty nepodařilo zjistit.Kamaradka kouřila,a teď má těžké deprese.Ze holčičku zabila.V pitevní zprávě má napsané že kouřila.Take placenta vážila jen necelych 300g. Podle mě neumřela na následek kouření,to by pitva prokázala ne?Prosím o zodpovězení otázky.Pri předání pitevní zprávy ,říkala doktorka, že nikdo neví co se stalo, že dítě bylo zdravé. Chtela bych kamarádce pomoct. Prosim o zodpovězení otázky děkuji moc.

Dobrý den, záleží na tom, kolik cigaret vaše kamarádka kouřila. Pokud např. 10 a více, pak to spolu s dalšími faktory mohlo přispět k intrauterinnímu umrtí. Pokud ale byla příležitostným kuřákem, pak toto samo o sobě by pravděpodobně umrtí nezpůsobilo. Jinak obecně příčin nedostatečné funkce placenty, která byla pravděpodobně příčinou (placenta byla menší a nic jiného se nezjistilo), může být celá řada.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.02.2020, 09:32

Zkrácený čípek

| MiSo | 10.02.2020, 23:50

Dobrý den, v prvním těhotenstvi jsem měla problémy s dráždivou dělohou a zkráceným děložním hrdlem. V 19tt bylo 18mm. Brala jsem Utrogestan a víceméně celé těhotenstvi prolezela. Dcera se narodila 39+2. Nyní chceme další dítě, ale obáváme se, že by se scénář mohl opakovat. S dvouletým batoletem už nebudu moci celé dny odpočívat a proto se podobného scénáře obávám. Nevíte, jaká je pravděpodobnost že se to bude opalovat? (Nechci po vás, aby jste mi řekla jestli se to bude/nebude opakovat, spíše mě zajímá vaše zkušenost a ona pravděpodobnost, jak se to z vašeho pohledu opakuje, či neopakuje). A v případě stejného scénáře, myslíte že by se riziko předčasného porodu díky pohybu zvýšilo? Mockrát děkuji ??

Dobrý den, potíže se zkracováním děložního čípku se mohou opakovat i v další graviditě, nicméně studie ukazují, že klidový režim neovlivňuje pozitivně ani negativně začátek předčasného porodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.02.2020, 10:19

Těhotenství po hysteroskopii

| Johanan | 23.01.2020, 07:43

Dobrý den, paní dr.Ťapalová,
mám dotaz ohledně hysteroskopie a těhotenství. Poslední mesntruace 14.12. - 14.1.jsem byla na hysteroskopii s odstaněním polypu. Krvácení nebylo po zákeoku, ani se nedostavila menstruace, 21.1.jsem měla dvě čárky na testu a bylo mi potvrzeno těhotenství cca 5tt. Čekám na výsledky porovnání hcg. Styk jsem po hysteroskopii neměla, takže plod již musel být přítomen při hysteroskopii jen nešel vidět. Chci se zeptat jaká je možnost, že plod může být nějak poškozený? Jaké jsou zde rizika? Můj gynekolog se s tímto nikdy nesetkal.
Děkuji
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tato situace je opravdu celke raritní. Nicméně pokud bylo těhotenství v takto ranném stadiu, pak je velká pravděpoodbnost, že se plod nepoškodil. Vše se samozřejmě ukáže během prvního trimestu. Pokud by byl plod poškozen, pak by se jednalo o strukturální vady plodu (končetin atd.). Pokud bude prvotrimestrální screening v pořádku, pak jsou závažné vrozené vady vyloučeny.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.02.2020, 09:27

Dobry den, jsem po umělém oplodnění . Ket 12.11. Beru 2-0-2 estrofem 2-2-2 utrogestan clexan 0,4 ,1/2 prednison, godasan a 1-1-1 ascorutin od 6.dne po Ket pravidelně krvacim je to každý 5 . Den přesně ve stejnou dobu . Na klinice mi řekli ze je to po clexanu velmi časté a ze si toho nemám všímat ze je to celkem běžné :) včerejší UZ dokonce odpovídá 8+0 s krasnou srdeční akci . Krvácení je vzdy celkem velké a jasnou krvy . Mohla bych se zeptat na vad názor ? Jsem po 3 zamlklejch tehotenstvich tak mam velký strach . Jde spis jen o me ujištění , abych nebyla vystresovana . Dekuji

Dobrý den, do 12. týdne gravidity je počet spontánním abortů obecně nejvyšší a krvácení může být jednou jeho známkou. Nicméne pokud je u vás krvácení již dlouhodobé a užíváte léky na ředění krve, dá se s velkou pravděpodobností krvácení připsat tomuto. Navíc, pokud je UZ od začátku v pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2019, 17:35

Dobry den, mam nekolik dotazu ohledne postupu lekaru, ktery mohl zlepsit prognozu meho tehotenstvi. Cekam vajecna dvojcata, screening mi byl provedem ve 13tt, preztoze jsem se objednavala jiz v 6tt. Testy z krve jiz meli k dispozici, slo o zvysene HCG 3,6. Kvuli hcg plus memu veku vyslo zvysene riziko na Downuv syndrom u obou plodu ( cca 1:150, 1:280). Morfologicky byla miminka v poradku. Geneticka konzultace ihned po screeningu trvala asi 5 minut. Byla mi nabidnuta amniocenteza a nebo test z krve ( hrazeny a udajne nepresny - cca 99%). Rizika amnocentezy pry byla 1:1000, riziko redukce plodu 1:10 - pristup i informace mi prisly zvlastni a presla jsem na jine pracoviste. Zde se mi radne venovali, opet nabidli amniocentezu nebo test, amniocentezu jsem zde o podstpupila v 16tt bez komplikaci a u jednoho plodu se prokazal DS. Cekam na dalsi konzultaci ohledne postupu. Nyni jsem zjistila, ze existuje vysetreni, ktere se jmenuje chloriove klky a dela se v dobe, kdy nasledna redukce plodu je o polovinu mene rizikovejsi a tez o mnoho lepsi prognoza predcasneho porodu druheho plodu. Dvojcatka jsem pocali neplanovane, deti jiz mame a zvazovala jsem i interupci. Nyni jsem v situaci volby, kdy vzdy hrozi, ze jedno ci obe deti budou postizene. Nejsem ani zastancem zachranovat vazne postizene predcasne narozene deti - napr.25tt, ale to neni volba, kterou v ramci legislativy mohu udelat. Nerozunim proc mi nebyl nabidnut test chloriovych klku. Riziko potratu dvojcat pro me bylo prijatelnejsi nez riziko psotizeneho ditete - proto jsem tez na amnio sla. Oba s manzelem jsme zdravy. Dekuji.

Dobrý den, riziko spontánního potratu se u biopsie choria uvádí stejné, jako u aminocentézy u jednočetné gravidity. Jinak se ale obecně u dvojčetné gravidity technicky hůře provádí a má větší riziko spontánního abortu jednoho a někdy obou plodů. Pokud máte výsledek aminocentézy obou plodů, pak by riziko postižení plodu s normálním karyotypem mělo být naprosto minimální, takže příliš nechápu vaši větu "jedno či obě děti budou postižené". Každopádně ano, lékař vás měl o všech možnostech informovat, abyste měla možnost se pro jednu z nich rozhodnout, ale to už nyní asi nemá význam zpětně řešit. Duležité je, že se vrozená vada u jednoho z plodů zachytila a to je vizitkou toho, že lékaři postupovali správně.   

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.01.2020, 10:35

Tvar hlavy plodu

| Katynka81 | 24.11.2019, 20:23

Dobry den,jsem v 28.tt a prave jsem byla na ultrazvuku,kde mi bylo sdeleno,ze dite ma mensi hlavu na obrazovce bylo videt ze hlava je hodne uzka a ovalna namereno bylo BPD 63.0 mm a HC 25.4 mm.Vse ostatni je pry v poradku a v norme.Vaha je 1.058g.Jeste zminuji ze dite je momentalne hlavou nahoru,pry je tam mene mista.Je tedy mozne ze az se dite otoci hlavou dolu,jestli vubec tak se hlava postupne jeste srovna.Je duvod k obavam?Da se s tim neco delat?Moc dekuji za odpoved.
Katka

Dobrý den, pokud na UZ screeningu v I. i II. trimestru bylo vše v pořádku, pak zřejmě není duvod k obavám. Užší hlavička může být a nemusí nic znamenat, jedná se pravděpoodbně o vrozený tvar hlavy. Pokud je miminko koncem pánevním, někdy se při měření hlava do příslušné roviny i obtížne nastavuje a čísla jsou trochu zkreslená. Jinak obecně poloha v 28. týdnu nic neznamená. Pokud má dítě normální množství plodové vody, pak se většinou koncem těhotenství přetočí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.11.2019, 14:18

5tt těhotenství

| **** | 31.10.2019, 11:47

Dobrý den,
Mám dotaz, nevím jestli se mám obrátit na svého lékaře, ale nechci pelášit, tak nejdřív touto cestou... Jsem asi ve 4tt-5tt, dneska ráno jsem začala trochu špinit a poboliva mě podbrisek, o co by se mohlo jednat mám kontaktovat svého lékaře?
Moc děkuji předem za odpověď!

Dobrý den, špinění a pobolívání v podbřišku jsou často v začátku gravidity normální. Nemusí tedy znamenat nic a pokud by krvácení nezesilovalo či bolesti nezhoršovaly, pak vyčkejte na kontrolu u lékaře kolem 6.-7.t.g. Krvácení a bolesti mohou samozřejmě znamenat i počínající potrat, nicméně v tomto týdnu těhotenství by se s danou situací stejně nedalo příliš dělat. Vyčkejte tedy plánované kontroly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.11.2019, 14:36

Výsledek MOPu

| AnickaJ | 03.10.2019, 18:23

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je výsledek MOPu opravdu negativní. Mám termín porodu 7.10.,tedy za chvíli. Dnes jsem byla v poradně, kde mi doktorka řekla, že výsledek není nic hrozného. MOP se dělal, jelikož mám podrážděnou pochvu a občas mě pálí, když čůrám, většinou, když nepiju extra moc a moč není tak zředěná. Výsledek moči byl v pořádku, jak klasické testy na bílkovinu, tak biochemicky. Výtok žádný nemám, spíše suchost. Uvádím konkrétní hodnoty vyšetření :
MOP: negativní
MIKROBIÁLNÍ OBRAZ POŠEVNÍ :
Epitelie +++
Leukocyty +
Lactobacillus +
Gardnerella ++/+++
Nyní se čeká ještě na výsledky kultivace pochvy. Ta mi však byla dělaná před dvěma týdny a vyšla pouze E-coli masivně. Dosud nebylo přeléčeno, jelikož nemocnice si dělá své testy znovu. Na internetu čtu, že Gardnerella se musí léčit i u partnera. Tak tedy nevím, zda výsledky MOPu opravdu svědčí o zánětu gardnerellou, no potom tedy nechápu frázi MOP negativní. Za celou dobu těhotenství mi byla dělána kultivace asi pětkrát. Dvakrát negativně, potřetí Stafylokok aureus, počtvrté Enterococus faecalis, popáté E-coli. Vždy vše masivně, ale Gardnerella vždy negativní kultivačně. Myslíte, že mohu mít tedy Gardnerellu celou dobu a kultivace ji neprokáže? MOP mi byl dělán poprvé. Můžete mi prosím pomoci rozluštit tuto zapeklitost? Předem děkuji za odpověď. Anička

Dobrý den, Gardnerella vaginalis, stejně jako jiné patogeny (E. Colli, Stafylokoky....) je běžnou součástí poševní mikroflory. V pochvě není sterilní prostředí. A proto v případě kultivace se vždy neco vykultivuje. Pochva není sterilní. Zánět a potíže vznikají tehdy, pokud dochází k přemnožení některých patogenů. Do té doby nemá smysl, jen na základě kultivace, přeléčovat její výsledek.. Pokud tedy nemáte žádné klinické obtíže ve smyslu pálení, svědění či zapáchajícího výtoku či zkracování děložního čípku, pak není žádná léčba na místě. MOP tedy může přítomnost Gardnerelly popsat, nicméne sama o sobě tato informace nic neznamená.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.10.2019, 08:35

Dobrý den,
za 3 dm mám termín mého prvního porodu, včera jsem byla na monitoru a kontrole, vše v pořádku, celé těhotenství jsem bez komplikací a cítím se dobře.
Nicméně ode dneška občas při nějakém pohybu cítím takové lehounké popíchnutí jakoby u močového měchýře (evokuovalo to ve mě vzpomínky na zánět, který jsem v minulosti asi 2x měla), ale při močení mě nic nepálí a celkově se stále cítím dobře. Nemůže to být tím, že je hlavička už dost sestoupená a prostě na ten močový měchýř tlačí ještě víc, než dříve? Moc děkuji.

Dobrý den, ano, píchavé a nepříjemné tlaky v oblasti močového měchýře a někdy i časté močení může být způsobeno tlakem hlavičky, která již koncem těhotenství sestupuje dolů. Pokud k těmto nepříjemným pocitům není přidruženo pálení a řezání při močení, o zánět by se jednat nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.10.2019, 08:10

Pád v těhotenství

| Levandule11 | 10.09.2019, 12:18

Dobrý den,
dnes jsem 11+5 a ráno jsem uklouzla na podlaze. Dopadla jsem na bok. Žádné komplikace zatím nepociťuji, jen mám obavu, aby se něco nestalo miminku.

Dobrý den, v této fázi by pád na bok rozhodně neměl těhotenství ohrozit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.09.2019, 07:54

Dobrý den jsem 7 týdnu těhotenství a začala jsem špinit, poté i slabě krvácet pak Seto stupňovalo dokonce i krvavé cucky a bolení v podbřišku.
Byla jsem u svého gynekologa který mě prohlédl a řekl že plod je v pořádku.
Krvácení nepřestalo tak sem jela v noci na pohotovost kde mě také zkontrolovali a řekli to samé co gynekolog jen řekli že si mám koupit magne B6 a být v klidu.
Ale pořád krvácím, prosím o radu.

Dobrý den, krvácení v 1. trimestru gravidity není vzácná věc. Pokud 2x na UZ bylo vše v pořádku, pak asi vyčkávejte.. samozřejmě neustupující krvácení, které by zesilovalo do intenzity menstruace může značit samovolný potrat, toto se do budoucna vyloučit nedá. Nicméně každé krvácení potrat neznamená.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.09.2019, 19:23

Roupy v těhotenství

| Jana.77 | 24.08.2019, 13:18

Dobrý den,
jsem v 21. týdnu těhotenství a zjistila jsem, že jsem chytla od příbuzné roupy.
Obvodní lékařka mě odkázala na přírodní prostředky, česnek, neboť Vermox může způsobit postižení miminka.
Prosím o informaci, zda opravdu není jiná možnost léčby.
Děkuji
Jana

Dobrý den, užívání vermoxu se nedoporučuje do ukončeného 12. týdně těhotěnství. Pokud jste již v 21. týdnu, pak užití vermoxu by nemělo být pro plod nebezpečné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.08.2019, 11:38

Bolest podbřišku

| Kikinina111 | 20.08.2019, 10:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat moje doktorka má dovolenou a mě už týden trápí řídká stolice a od včerejšího večera i pichani v podbřišku. Mam raději zajet do nemocnice nebo je to běžné. Pohyby cítím silně. Ale i tak se o maleho bojím, aby nepřišel na svět dříve ted koncim 33tt.
Dekuji za odpověď

Dobrý den, pokud máte i zařívací potíže, spíše se jedná o nějakou formu střevní virozy či bakterilální infekce. O hrozící předčasný porod by se dle vašich příznaků jednat nemělo. Pokud byste měla pravidelné stahy či tuhnutí břicha několikrát do hodiny, pak se na gynekologa obraťte, jinak spíše na praktického lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.08.2019, 13:33

Ultrazvuk srdce plodu

| 123Bobula | 14.08.2019, 05:39

Dobry den jaem ve 21tt a pri ultrazvuku srdicka miminka mu byla zjistena nedomykavost spolu s vicecetnymi echogennimi fokusy. bohuzel lekar mi k tomu vice nerekl a ze musime na dalsi kontrolu za 5 tydnu???? mam strach aby bylo mimco v poradku. Je mozne podezdreni na downuv syndrom nebo jine vrozene vady ? vysetreni v 1trimestru dopadlo v poradku. kdyby danne nalezy nezmyzeli co to pro mimi znamena ? omlouvam se ale 5 tydnu je dlouha doba a ja nevim vlastne co se deje ???? Jinak dle slov doktora srdce funguje normalne jen tyto nalezy :/ Dekuji za odpoved

Dobrý den, nedomykavost chlopně, pokud se jedná výlučně jen o tento nález, nebývá závažná. S chromozomálními vadami (vč. Downova syndromu) příliš často nesouvisí. Pokud byl navíc kombinovaný prvostrimestrální screening v normě, není důvod ke zvýšeným obavám.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.08.2019, 14:18

Strašné bolesti v kříži

| Angie2010 | 13.08.2019, 05:41

Dobry den. Jsem na zacatku 37 tydne tehotenstvi. Cca pred 14dny me chytla strasna bolest zrejme v krizove oblasti. Je to strasna bolest pri chuzi, kazdy krok mi vystreluje do teto oblasti. Lezim jen na boku a snazim se je stridat ale pretocit se je strasny problem, v q kdy se dostanu na zada jsem v haji a pres strasnou bolest a podlozenim rukama se pretacim milimetr po milimetru. Vstanout je take sileny problem vzdycky jakoby stuhnu a snazim se tu bolest rozdychat abych se silou vule zase pohla dal. Uz jsem z toho docela vysilena. Moje gynekolozka mela dovolenou a toto mi zacalo den po posledni kontrole. Nic mi nepomaha drobna masaz balonkem, virivka, cviceni, podpirani bricha pasem, proste nic. Nikde jsem s tim ani nebyla protoze jako s tehotnou by semnou stejne nikdo nic neudelal. Vim ze to muze byt zpusobeno hormonama ktere pripravuji telo na porod ale nikdy jsem neslysela ze by to nekoho bolelo tak silene jako me. Uz jsem zoufala a dalsi tydny do porodu uz nemam silu to zvladat a ani neni jistota ze by se to pak upravilo. Co kdyz se pak nebudu moct postarat o dite? Nedovedu si ani predstavit jak budu s timto u porodu fungovat kdyz se nemuzu skoro hybat. Prosim poradte co s tim. Moc dekuji





Dobrý den, vaše bolesti mohou být způsobeny uskřinutím nějakého nervu v oblasti páteře či vzácně výhřezem ploténky. Pokud bolesti přetrvávají a jsou dle vás nesnesitelné, pak doporučuji navštívit praktického lékaře, který vám na základě vlastního uvážení dá žádanku na ortopedii či neurologii. V těhotenství se však většinou jedná o symptomatickou terapii (analgetika atd.), protože i vyšetřovací metody jsou dosti omezené.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2019, 11:40

Dobrý den,
podle poslední menstruace (6.7.2019) jsem nyní 5+2 týdnů. Cca ve 2. týdnu jsem brala Zinnat na zánět močových cest to by prý mělo být snad v pořádku (léky jsou prý vhodné), protože jsem to zažila už u 1. Těhotenství, tak mě to tolik nepřekvapilo. Co mě znepokojilo je, že jsem dostala minulý týden (4+4) opar (pod okem) v minulosti jsem ho tam měla už cca třikrát. Dostala jsem mastičku herpesin a dnes (po 6 dnech) už je skoro pryč. Bojím se, že opar (vir v těle) by mohl mít vliv na plod? Na první prohlídku jdu k lékaři až 21.8. 2019 a nevím si rady s kým si o tom promluvit. Předem Vám děkuji za jakoukoli odpověď. S pozdravem M.

Dobrý den, pokud jste měla opar v minulosti opakovaně a nejedná se o primoinfekci, pak můžete být v klidu. Vliv na vývoj plodu nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.08.2019, 13:48

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat. Od začátku těhotenství mám místy takový tlak a lehké píchání v jednom místě na levé straně podbřišku, někdy mi přijde, že mě to pobolívá spíše až do boku nad kyčelní kost. Někdy mne píchne sem tam i na druhé straně nebo uprostřed, ale tu levou citím stále, někdy to ustane. Na pohmat mne nebolí nic, je to jen takový "vnitřní" pocit. Vím, že mi toho moc neporadíte, mám za sebou SP v 11tt a mám strach, zda se nemůže jednat o mimoděložní. Jinak tehotensky test krásně sílí, už je silný jako kontrolní čárka. Na prvni kontrolu jdu 12.8., jde mi o to, zda i toto může být normální z důvodu rozpínání dělohy. Děkuji za odpověď, hezký den, Pokorná.

Dobrý den, pobolívání v podbřišku v prvním trimestru je obecně většinou záležitostí rozpínání dělohy, nicméně pokud není těhotenství v té době potvrzeno na UZ v děloze, pak se nedá mimoděložní těhotenství vyloučit. Pokud by se bolesti zhoršovaly, pak navštivte svého lékaře, stačí termín běžné kontroly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.08.2019, 14:17

Polycysticka ledvina u plodu

| Sylva1234 | 20.06.2019, 09:08

Dobrý den,dnes jsem ve 21tt a na ultrazvuku mi byla zjištěna polycysticka ledvina u plodu.Práva ledvina je v pořádku, mocovy měchýř plni správně svou funkci, ale i přesto me muj gynekolog straší možným přerušením těhotenstvím. Je nutne těhotenství ukončovat i přes plně funkční ledvinu u plodu?Jaka jsou vazna rizika?
Děkuji za odpoved
S.

Dobrý den, pokud je druhá ledvina funční a vypadá normálně, pak není důvod k přerušení gravidity. Gynekolog by vás měl poslat na genetickou konzultaci (některé typy polycystickcýh ledvin mají genetický podklad), niméně pokud se druhá ledvina jeví normální, pak opravdu není důvod k přerušení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.06.2019, 19:12

Dobrý den, byla jsem na prvotrimestrálním screeningu a NT testu, ultrazvuk mi vyšel v pořádku, NT bylo 1,5mm a nosní kůstka je přítomna. Celkově ale vyšel pozitivně na downův syndrom, protože výsledky krve byly špatné. Konkrétně velmi nízka hodnota Papp-a, tuším 0,245Mom a taky vyšší HcG. Můj věk je 31. První těhotenství, žádné vvv v rodině nemáme. Celková pravděpodobnost DS byla 1:92. byla mi doporučena návštěva genetické poradny. Můžu se zeptat jak velké je to riziko DS a jestli je neinvazivní metoda odberu krve DNA spolehlivá? Ty invazivní zatím nechci. Jaké máte prosím zkušenosti? Slyšela jsem často, že ten test biochemický rozbor krve často vychází špatně. Taky se chci zeptat zda výsledky krve nemohl ovlivnit fakt, že jsem dva týdny před odběrem byla nemocná, celkově oslabená, asi angína. Moc děkuji za odpovědi.

Dobrý den, na vaši otázku, jak velké je riziko Downova syndromu (nebo jiných trisomií), odpovídám, že takové, jaké vám vyšlo. T.j.1:92.. To, jak s touto pravděpodobností naložíte, je už jen na vás. Některým ženám přijde i pravděpodobnost 1:500 hodně vysoká, naopak nekdo i s vyšší pravděpodobností, než ve vašem případě, žádnou další diagnostiku nechce a zariskuje..Každý má jiné vnímání rizika.. Co se týče neinvazivní diagnostiky, splehlivost je vysoká, i když samozřejmě z vaší krve jsou schopné tyto testy vyšetřit jen panel nejběžnějších chromozománím vad, kdežto amniocentéza vyšetří větší spektrum chromozomálních odchylek. U neinvazivní diagnostiky však není riziko potratu narozdíl od amniocentézy. Toto riziko je ale i tak velmi nízké, kolem 1%. Vaše onemocnění /chřipka, angína/, určitě výsledek neovlivnilo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.06.2019, 19:13

Otěhotnění při brání HA

| Li12 | 02.06.2019, 08:10

Dobrý den. Chci se zeptat, když z nějakého duvodu (možná nepravidelne užití prášku), bych otehotnela pri brání antikoncepce, a zjistila bych třeba až za 2 mesice že jsem těhotná, jestli to že jsem brala celou tu dobu pořád antikoncepci, jestli to může nějak poškodit embryo? Už sem jednou otehotnela přes brání antikoncepce totiž a měla jsem pak tzv. zamlkle těhotenství. Proto mě zajímá jestli to třeba když otehotnim i při brání HA a nevím to a beru antikoncepci dal, jestli to může zapříčinit nevyvijeni a odumreni embrya...?

 Dobrý den, užívání antikoncepce v začátku gravidity by nemělo plod poškodit ani vývoj těhotenství zastavit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.06.2019, 21:19

Infekce v těhotenství

| kikimic | 28.04.2019, 06:26

Dobrý den,

Chtela jsem se zeptat, zda může infekce v těhotenství probíhat i skrytě, bez horečky a bolesti. Například že se to pozná, až když je dítě díky této infekci postižené.
Dekuji

Dobrý den, jsou některé typy infekcí, které mohou probíhat skrytě, bez typických příznaků. Je jich spousta, asi není v možnostech online poradny je zde vypisovat, nicméně nákaza má obecně minimální pravděpodobnost.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2019, 19:49

Dobrý den minulý týden v úterý jsem měla po pohlavním styku silné krvácení byla jsem hospitalizovana na 3 dny. Jsem v 13 tt těhotenství zjistily mi nizkopolozenou placentu. Mám nákazany klidový režim a žádný pohlavní styk to je jasné to zcela chápu. Miminko je prý v pořádku a pokud lehce spinim doma nemusím se bát jen při opětovném silnějším krvácení se mám dostavit do nemocnice. Placenta by se měla prý vytáhnout jak miminko roste chci se zeptat nebyli mi schopni odpovědět hrozí mi že o miminko přijdu nebo je malé riziko? vše mám v pořádku jinak, a doma trochu spinim jak jdu čůrat nebo při stolici nevadí to? Napsali mi 2 prášky večer utrogestanu k čemu slouží neřekli mi skoro nic. Jen že čípek a malý je v pořádku a hematom nemám děkuji za odpověď

Dobrý den, mluvit o nízko položené placentě ve 13. týdnu je pro vás zbytečný stres. Děloha je zatím v tomto týdnu minimálně zvětšená a vzhledem k tomu, že plocha placenty zaujímá velkou část děložní stěny, ve spoustě případů je nízko položená. Pokud není placenta uložená centrálně přes porodní cesty, pak by neměla miminko ohrožovat.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.04.2019, 12:34

Těhotenství a rentgen

| Sonawise | 14.04.2019, 18:36

Dobrý den, mám strašný strach a potřebovala bych Vaší řadu.
Jsem ve 26. týdnu těhotenství a před pár dny jsem byla se svým pejskem u veterináře a vstoupila jsem do jedné malé místnosti, kde zrovna dělali rentgen jinému psovi, já to však nevěděla. Stála jsem kousek od něj bokem k němu. Neměla jsem na sobě
žádné ochranné pomůcky, vzhledem k tomu, že jsem šla se svým pejskem pouze na ultrazvuk. Nemohlo to nějak ohrozit moje miminko? Mám hrozný strach. Předem moc děkuji za odpověď.
Soňa

Dobrý den, jednorázová expozice RTG záření ve 26. týdnu těhotenství určitě plod nijak nepoškodila. Je to příliš mladá dávka, navíc plod má v tomto týdnu již vývoj ukončen.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.04.2019, 07:44

Dobrý den, včera mě šíleně bolela hlava, chtěla jsem to vydržet, ale v 1 ráno už to nešlo. Jsem v 9tt a bohužel jsem nevěděla informace, co se může a nemůže. Na bolest jsem našla bohužel jenom Nalgesin a teď si vyčítam jestli jsem neublížila fazolce. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, bolest hlavy v těhotenství může být...Některé ženy jí trpí jako následkem hormonálních změn. Někdy může souviset s vyšším krevním tlakem, ale v tom případě by bolest hlavy byla dlouhodobá či by se k ní přidaly např. mžitky před očima, motální hlavy atd. Pokud vás jednorázově bolí hlava, v prvním trimestru můžete užít Paralen či Algifen. Jednorázově jste užitím nalgesinu určitě nic nezpůsobila

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.04.2019, 08:33

Dobrý den, včera jsem absolutně nečekaně zjistila že jsem v 8+4 tt. Byla jsem na klasické preventivní prohlídce. Těhotenství je úplně neplanovane ne však nechtěné. Nevím ale vůbec co mám dělat a už skoro 24 hodin přemýšlím o interupci, protože si myslím, že dítě nemůže určitě v pořádku. Bude znít strašně, ale od konce loňského roku jsme si procházeli dost těžkým obdobím a ač se za to stydím, tak prakticky denně jsem konzumovala alkohol až do teď. Někdy ne málo, hodně vína, ale i alkohol tvrdý. Nechci se nijak obhajovat, vím je to šílené, ale ta situace tady byla a teď nevím co s tím. Když jsem si teď přečetla, co všechno to způsobuje, tak nevěřím tomu, že by se nám mohlo narodit zdravé dítě. Myslíte prosím, že je na místě uvažovat o inerupci?

Dobrý den, každodenní požívání alkoholu samozřejmě může mít na vývoj plodu vliv, ovšem nelze říci, že je jasné, že bude plod poškozený. Určitě bych vyčkala na výsledek prvotrimestrálního screeningu ve 12. týdnu těhotenství, kdy se bude plod podrobně prohlížet na ultrazvuku a patologie by se zjistily. Pokud již alkohol nepožíváte a dál v těhotenství ani nebudete, pak fatální alkoholický syndrom určitě nehrozí. Interupci z důvodu požívání alhokolu bych tedy určitě zbytečně nepodstupovala. Vše bude závislé na UZ ve 12. týdnu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.04.2019, 09:56

Dobrý den, prosím o radu. Nyní jsem podle ultrazvuku v 6+3 tt,velikost gestacniho váčku je 15 mm, ale mimo gestacni váček můj gynekolog nic nevidí. Hcg po týdnu roste (3 týdny zpět) 59 další týden 1440 a minuly týden kdy jsem podle utz byla 5+3 tt byla hodnota 7920. Bohužel cyklus jsem měla rozházeny a nevím kdy byla poslední ms. Doktor dnes navrhl revizi. Chci se zeptat jestli je nějaká šance ze se embryo vyvine? Mám ještě s revizí počkat? Všude čtu články kde píší ze se embryo ukázalo třeba až v 8tt, ale spíše důvěřují odborníkům.... díky

Dobrý den, embryo či alespon embryonální plod by měl být v gestačním váčku vidět již v 5. týdnu těhotenství. V 6. týdnu by měla být vidět i srdeční akce. Někdy se samozřejmě může stát, že žena otěhotní později a v děloze se gestační váček s plodem objeví později, nicmémě pokud opakovaně na UZ není ani minimální změna a hCG roste, pak to bohužel tato možnost zřejmě není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2019, 19:35

Děložní čípek

| K.T.25 | 01.04.2019, 15:05

Dobrý den, jsem v 22 tt a včera jsem zjistila že můj děložní čípek ,,tam,, skoro není jako by se vstřebal. Kontrolu u pana doktora mám až za 10 dní. Mám to tedy nechat až na tu kontrolu nebo jít za ním dříve? A co to přesně znamená?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

nevím, co Vás vedlo k tomu, zkoumat „tam" svůj děložní čípek. Laik většinou situaci nedokáže posoudit. Pokud nemáte žádné potíže, tak „tam"  čípek stále zcela jistě je.

V případě, že by se jednalo o komplikace těhotenství jako je nedostatečnost pevnosti děložního čípku nebo hrozící předčasný porod/potrat, pozná to jen lékař při gynekologickém vyšetřením v kombinaci s ultrazvukovým vyšetřením. Máte-li pochybnosti, bylo by dobré se nechat vyšetřit Vaším gynekologem v co nejkratší době.

Zdravím S. Motlová

MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 02.04.2019, 06:58

Bolest podbříšku

| Blanousek13 | 30.03.2019, 09:37

Dobrý den, mám 4 dny zpoždění menstruace, jinak mám vždy pravidelně, tak jsem si udělala včera ráno těhotenský test a vyšel pozitivní. Od očekávané menstruace mě bolí podbříšek,(5dní), mnohdy silnější bolest, že se nemůžu pohnout než to odezní a pak bolí jen mírně a často i jen v levé části. Čím to může být? Na gynekologickou prohlídku jsem objednaná až za 10 dní. Děkuji.

Dobrý den Blanko, 

pokud jste nedostala menses, máte positivní gravitest a máte bolesti v podbřišku, které Vás limitují, měla byste vyhledat co nejdříve svého gynekologa. Pokud jsou to jen tlaky a nebo jemné píchání v podbřišku, tak to je na začátku těhotenství normální.

Zdravím S.Motlová

MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 31.03.2019, 18:50

Dobrý den, v mém okolí (ve školce, kam chodí dcera)se objevily plané neštovice. Jsem v 9. tt. Plané neštovice jsem prodělala jako dítě. Hrozí něco při setkání s nakaženým? Děkuji za odpověď. Jana

Dobrý den Jano, 

plané neštovice zanechávají většinou plnou ochranu pro osobu, která je prodělala, přesto bych v graviditě doporučovala se s kontaktem s nimi vyhnout. Infekce je pro plod nejvíce škodlivá v I. a III. trimestru. Inkubační doba je cca 2-3 týdny.

Zdravím S.Motlová

MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 29.03.2019, 06:28

Vysoke hodnoty anti-tpo

| Sch27 | 22.03.2019, 13:50

Dobry den, bylo mi zjisteno vyssi hodnota anti-tpo stitne žlázy (viz obrazek) chtela bych se zeptat co to znamená? Je to nejake riziko? V lete 2018 se mi bez zjistenych pricin narodila ve 28+0 mrtva holčička.
Momentalne jsem 12tyden jiz jsem se objednala na endokrinologii ale zajimalo by mejestli mi uz ted muzete neco o tom říct. Dekuji moc. Hezky den

Dobrý den.

Zvýšené hodnoty anti-Tpo ( zvýšené protilátky proti thyroxinperoxydáze ) signalizují zvýšení protilátek proti hormonům štítné žlázy (T3 a T4 ). To znamená, že tělo si samo tyto hormony ničí. Z přiložených výsledků bohužel není patrné, jestli byly také tyto hormony T3 a T4 vyšetřeny. Z výsledků je patrný jen řídící hormon TSH který je v normě – tudíž se dá předpokládat, že jsou i  hormony T3 a T4 v normě. Funguje to jako spojité nádoby: když je v těle T3 a T4 málo, zvýší se hormon TSH, který pak stimuluje štítnou žlázu k vyšší produkci T3 a T4 a naopak – říká se tomu zpětná vazba.

Stav Vaší štítné žlázy nebyl na 99,99%  příčinou narození mrtvého miminka. Signalizuje jen, že do budoucna by anti-Tpo mohly ovlivnit produkci T3 a  T4 natolik, že by jich bylo v organismu málo. Doporučovala bych kontrolu s nějakým časovým odstupem – u netěhotné cca za půl roku, u těhotné dle doporučení endokrinologa.

MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 25.03.2019, 18:36

Dobrý den,
právě jsem v 7 týdnu těhotenství a dnes ráno jsem vyčůrala červený cucek. Mám strach jestli se nejedná o samovolný potrat. Prozatím žádné jiné krvácení neprobíhá. Ke gynekologovi jsem objednaná až za 9 dní, proto prosím o radu zda se jedná o potrat nebo ne.
Děkuji
Martina

Dobrý den, pokud krvácení již dále nepokračuje, pak se o potrat s vypuzením plodu nejedná. Ten je většinou provázen krvácením intenzity menstruace či více. Nedá se samozřejmě vyloučit zamlklé těhotenství, které se neprojevuje vůbec či je doprovázen jen špiněním, ale ten lze prokázat pouze na ultrazvukovém vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.03.2019, 18:40

3x Samovolný potrat

| G.Jane | 07.03.2019, 09:53

Dobrý den, už 3x jsem měla samovolný potrat. Otěhotním lehce, ale nechce se to udržet. Gynekolog mi doporučil Inofolic nebo Nosifol, i když vlastně neví důvod potratů. Může být u mě nějaký jiný důvod? Abych to nebrala zbytečně a nakonec se to zase neudrží. Bude mi už 33 let a nechci to moc protahovat. Měli by mi udělat nějaké vyšetření, aby zjistili příčinu? Děkuji

Dobrý den, pokud za sebou máte již 3 samovolné potraty bez uspěšného těhotenství, pak je došetření určitě na místě. V první řadě bych doporučila vyšetřit genetiku a hematologii. V řadě případů je důvodem potratu hematologické onemocnění - vrozená trombofilie, která způsobuje nedostatečný průtok v děloze a plod se přestane vyvíjet. Pokud se potvrdí, pak aplikace nízkomolekulárního heparinu prvních 12 týdnu často problém s potrácením vyřeší. Někdy může být problém i v imunitě, takže často doporučujeme ženám i imunologické vyšetření, pokud je genetika i hematologie v pořádku. Preparáty typu Inofolic a Neof. nemají ve vašem případě dle mého názoru vůbec význam. Podporují totiž hlavně ovulaci, s kterou, vzhledem k tomu, že lehce otěhotněníte, žádný problém není....

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2019, 14:27

Dobrý den, už 2. den mě při chůzi píchá a pne v pravém podbřišku , nutí mě někdy ta bolest až kulhat na pravou nohu . Jsem ve 27. týdnu těhotenství . Když si sednu , tak bolest okamžitě povolí a nic mě nebolí . Břicho mi vyloženě netvrdne ,podle vyšetření se neotevírám . Mohlo by to být roztahování dělohy ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pravděpodobně tomu tak je. Děloha roste a natahují se vazy v malé pánvi, což může tyto bolesti způsobovat.. Po nějaké době většinou tyto potíže vymizí .

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.03.2019, 18:37

Dobrý den, podstoupila jsem chirurgický zákrok - korekci vpáčených bradavek s přerušením mlékovodu. Další dítě již neplánuju. Chirurg mi řekl, že kojit již nelze, a případně se toto řeší s gynekologem, kdybych náhodou názor na těhotenství změnila. Můžete mi, prosím,sdělit, jakým způsobem se toto řeší a jestli by to mohlo způsobit další komplikace nebo ohrozit plod?děkuji

Dobrý den, upřimně s tímto zákrokem ani stavem po něm (stran kojení) nemám žádné zkušenosti. Nicméně těhotenství určitě nic nebrání. Co se týče kojení, mám za to, že kojení půjde a nebude žádný problém, nebo kojení nebude možné a poté by vám z toho důvodu byla zastavena laktace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.02.2019, 09:39

Možnost potratu

| janca005 | 17.02.2019, 07:38

Mam takovy problem, jsem v 11tt, ve ctvrtek jsem mela s pritelem pohlavni styk, pote sla na wc a mela jsem pocit, jako by ze me neco vypadlo. Ale do ted nekrvacim, nic me neboli, mohla jsem potratit? Podle me, kdyby jo, uz bych krvacela, nebo se mylim?

Dobrý den, pokud se jednalo o jendorázové zakrvácení, pak se zřejmě o potrat nejedná. Pokud byste potratila v 11. týdnu, alespoň 1 den poté byste krvácela či špinila a také bolesti břicha by alespoň minimální musely být. Pokud se nic takového neobjevilo, pak se o potrat nejedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.02.2019, 11:03

Dobrý den,
5.12 mi byla brána krev kvůli 1. Screeningu (dopadl ukázkově) měla jsem zvýšené leukocyty na 15,8.
Dostala jsem ATB ( bez vyšetření ) zinnat a 2.1 byl kontrolní odběr s výsledkem 14.4. Sla jsem tedy s močí k praktikovy - dle papirkove metody Leuko na 2 xx. Dostala jsem Macmirror 200mg v tabletach a 22.1 byla opět kontrola / moč opět na 2xx. Tentokrat s kultivaci, která byla bez nálezu / což nechápu . CRP také v pořádku .
Nemám žádné obtíže ale jsem nakonci 19 tt a mám obavu, z čeho to muže byt ? Nemáte zkušenost ?
V 7tt byla dělala cytologie/ vše ok jen vyšli kvasinky ale to se prý prelecilo.
Dekuji

Dobrý den, obecně v těhotenství je vyšší počet leukocytů normální. Pokud jste tedy neměla zvýšené jiné zánětlivé parametry (CRP atd.) a nemáte žádné objektivní potíže, který by zvýšení leukocytů vysvětlovaly, pak vůbec není důvod k nasazování antibiotické léčby. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.01.2019, 07:12

V těhotenství u rentgenu

| Michaela12 | 22.01.2019, 11:53

Dobrý den, omlouvám se za blbí dotaz, ale vrtá mi to v hlavě. Jsem teď 28. týden těhotenství a byla jsem ráno na rentgenu ze psem na veterině, pomáhala jsem ji držet u jedné fotky, než mě můj táta upozornil na to, že bych tam radši být neměla. Tak se teď bojím, jestli to mohlo mít nějaký vliv na plod nebo ne, popřípadě co můžu dělat, ale v tomhle případě asi nic . Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, jednorázová přítomnost u RTG záření v 28. týdnu těhotenství vývoj plodu určitě neovlivní, je již dávno ukončen.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.01.2019, 07:15

Svědění tela

| Annie2012 | 17.12.2018, 00:16

Dobrý den, jsem v 18. týdnu těhotenství, již druhý měsíc mě trápí svědění těla bez vyrážky (hlava, ve vlasech, končetiny, trup, chodidla a dlaně téměř vůbec). Zhruba před třemi týdny jsem navštívila PL, který mi udělal krevni testy, dle jeho slov dopadly výborně. Gynekolog o tomto problému také ví, doporučil vysadit vitamín C. Byla jsem odkázána na alergologii, tam nezjistili také nic. Naordinovali mi rezimova opatření a dle potřeby užívat 1 tabletu Xadosu. Ten ale nepomáhá. Po všech vyšetřeních jsem měla týden klid, před týdnem se ale svědění vrátilo. Dodržuji rezimova opatření a mažu se Excipialem. Musím podotknout, že jsem teď výrazně ve stresu. Jsou dny, kdy i svědění nevím, jsou dny, kdy se drbu po celý den. Mám strach o miminko. Prosím, poraďte, co by mohlo být za mým svěděním. Děkuji

Dobrý den, v případě svědění kůže se vždy doporučuje vyloučit hepatopatii (zvýšení jaterních testů a žlučových kyselin, které se následně usazují i v kůži a způsobují svědění). Pokud máte jaterní testy a i na alergologii bylo vše v pořádku, pak se vše zásadní vyloučilo a vaše potíže jsou zřejmě způsobeny jen změnou v organismu věhem thotenství. Problémy, které v těhotenství přijdou, dříve či později zase samy odejdou, budte tedy trpělivá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2019, 14:09

Zvracení v těhotenství

| Larutan | 01.12.2018, 11:37

Dobrý den, ziju v Anglii a jsem v 9. týdnu těhotenství. Můj problém je,že už 4. týden zvracim cca 10x denně. Cokoliv sním tak hned vyzvracím. Stejně je to i s vodou. Neudržím nic v sobě. Kafe, čaj,ovoce nemůžu ani citit. Jsem unavená a přesto se snažím chodit do práce- Po 6 hodinách jsem tak vyřízena že jen lehnu do postele a spím. Doktorka tady mi řekla, že je to v pořádku a předepsala mi Cyclizine. Pomohl v prvním týdnu,ale pak se nevolnosti vrátily ještě horší než před tím. Teď mám Prochloperazin -zatím jsem ho nezačala brát,ale mám strach že tyto prášky ovlivní vývoj dítěte. Jsem vážně zoufalá a hodně panikarim.

Dobrý den, uporné zvracení se někdy může v těhotenství vyskytovat,ale do 12. týdne těhotenství většinou mizí. Léky, které se na těhotenskou hyperemezu předepisují, ani samotné zvracení plod nehrožují. Pokud žernsa zvrací tak, že není schopna opravdu nic pozřít a zvrací i tekutiny a ubývá na váze, pak je na místě hospitalizace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.12.2018, 16:09

Screening a vrozené vady

| Chasokar01 | 23.11.2018, 00:10

Dobry den jsem ve 37 tt kazdym dnem mam rodit ...triple test vysel negativni prvni screening neprobehl az druhy ktery hradi pojistovna ...zadne vady se nenasli na 2 screeningu ani ve 3 trimestu na screeningu vse je podle doktoru v poradku presto mam strach aby bylo miminko zdrave .....Moje otazka zni jestli mam zbytecne obavy ...bojim se ze neco doktori prehledli ...nebo tak dekuji za odpoved

Dobrý den, příliš nerozumím vaší otázce vzhledem k provedeným vyšetřením a týdnu těhotenství, ve kterém již jste. Žádné vyšetření 100% nevyloučí všechny vrozené vady, nicméně pokud byla všechna vyšetření opakovaně negativní, pak je riziko minimální. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.11.2018, 14:15

2. screening

| ts021@seznam.cz | 13.11.2018, 07:18

Dobrý den, jdu za vámi pro radu. Byla jsem screening ve 20 týdnu 18+6). Na vyšetření pan doktor našel patrná mírná dilatace pravé pánvičky ledviny ( 5,4 mm) a slabší náplň žaludku. Když jsem se zeptala co to má znamenat, jen mě řekl, že mě chce za 4 týdny vidět znovu. Můžete mě poradit co to znamená? Jsem celkem vystrašená? Děkuji všem za odpověď.

Dobrý den, určitě se touto informací neděste. Co se týče levidnové pánvičky, pak její rozšíření u plodu bývá poměrně častým nálezem a většinou se během těhotenství nezhoršuje, někdy naopak mizí. Náplň žaludku je také věc proměnná, někdy je větší, někdy menší..Důležité je, že žaludek se zobrazuje. Takže lékař  chce zřejmě jen tyto dvě záležitosti zkontrolovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2018, 08:08

Amniální pruh

| Vobludka3 | 07.11.2018, 11:20

Dobry den, chtela bych se zeptat. Jsem dle posledniho utz 7tt+5, plod 14 mm, srdecni akce patrna, vse v poradku. Nicmene ve zprave od doktorky je veta: mezi embryem a zloutkovym vackem vs amnialni pruh 6.7mm sily 1.5 mm. Je tento stav pro zdravi a vyvoj ditete nebezpecny? Prikladam fotku z utz, dekuji

Dobrý den škoda že Vám situaci neozřejmila přímo vyšetřující lékařka takto "nadálku" to nemusí být srozumitelné ...amniální pruh je vazivový pruh vzniklý pravděpodobně po přechodném samovolném krvácení do dutiny děložní v prvních týdnech gravidity. Tento pruh či pruhy vedou napříč dutinou děložní či poze po jejím kraji a ve velmi výjimečných případech mohou omezovat pohyb některých částí plodu - prsty , končetiny. Velmi zřídka se mohou v souvislosti s těmito "pruhy" vyskytnou závažné vady končetin. Nicméně pokud lékařka napsala do zprávy vs, ´pak je to pouze podezření a nemusí se o amniální pruh jednat, Důležitý je určitě prvotrimestrální screening ve 12. týdnu, který by případné strukturální vady vyloučil

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.11.2018, 18:04

Nevolnosti v těhotenství

| Yasha | 23.09.2018, 08:07

Dobrý den paní doktorko, mám takový dotaz. Jsem 8tt a mám celodenní nevolnosti. Doporučili mi v lékárně Antimetil zázvor. Může se brát v v prvním trimestru dva krát denně. A chtěla bych se prosím zeptat, zda mi tyto zázvorové prášky nemohou nějak ublížit. Teda hlavně miminku. Při brání každý den přesně podle dávkování. Pila jsem i zázvorový čaj (jeden denně), ale nemám ráda zázvorovou chuť. Sladký mi nedělá dobře, takže ani zázvorová lízátka ne. Už jedno dítě mám, jsou mu 2 roky a 3 měsíce. A v prvním těhotenství to bylo hrozný. 3/4 těhotenství mi bylo celodenně zle a mám strach, že to bude stejné. Proto ty zázvorové prášky, abych to vůbec nějak zvládala se věnovat synovi. Prášky mi pomáhají, ale moc se bojím, abych miminku neublížila. Moc vám děkuji za odpověď a přeji krásný den, Lucie

Dobrý den, pokud užíváte pouze přírodní preparáty a navíc dle doporučeného dávkování, pak předávkování nehrozí. Po 12. týdnu těhotenství by se měla intenzita nevolností určitě snížit nebo nevolnost vymizí. pokud by tomu tak nebylo, domluvte se s vaším gynekologem na případné jiné medikaci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.09.2018, 15:30

Dobrý den,
chtěla bych se rozhodnout správně, zda je bezpečné pro dítě v těhotenství pokračovat či je nutná interrupce. Prodělala jsem černý kašel; brala Zinat, poté 2x Klacid 500mg a byla jsem i na RTG. Teprve včera na gynekologii mi potvrdili čeho jsem se v tuto chvíli obávala, dle měření plodu jsem v sedmém týdnu, začátek byl stanoven na 8.-12.9. Tak to odpovídá i dle poslední menstruace. Černý kašel jsem mohla dostat kolem 18.7. kdy jsem začala pokuckavat, 30.7. jsem dostala antibiotika Zinat, to ještě nikdo netušil že se jedná o černý kašel. Když antibiotika nezabrala byla jsem poslána na plicní kvůli vyloučeni této nemoci; zde jsem dne 8.9. byla na RTG a dostala jsem první Klacid 500mg. Byly udělany první krevní testy, které se měli posoudit s druhou návštěvou dne 12.9. Zde mi potvrdili, že se skutečně jedna o černý kašel a dostala jsem druhý Klacid 500mg, který doberu dnes. Jsem zoufalá a nevím co mám dělat. Na gynekologii mě poslali ke genetikovi, tam jsem objednaná až v úterý 25.9. Zde bych se zřejmě měla dozvědět nakolik je těhotenství bezpečné vzhledem ke stavu plodu. Při četbě článků z tohoto webu jsem se dočetla, že by měl být plod s matkou spojen až od konce 3 týdne, znamená to, že by do té doby se mohl vyvíjet bezpečně odděleně? A mohlo by tou nemocí být poškozeno již samotné vajíčko před oplodněním?
Prosím pomozte, pokud není jistota že dítě bude v pořádku, nerada bych mu přichystala takový život. Děkuji, budu vděčná za rady.

Dobrý den, černý kašel určitě vaše vajíčka před otěhotněním neovlivnil. Co se týče poškození plodu užíváním antibiotik, pak je toto nepravděpodobné. Spíše by došlo k potratu. Pokud se ale plod vyvíjí zatím dle UZ normálně, pak si myslím, že není důvod k interupci. Ve 12. týdnu vám bude proveden podrobný UZ screening vrozených vývojových vad a pokud by byl plod závažně poškozen, na UZ by se toto s vysokou pravděpodobností projevilo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.09.2018, 19:42

Dobrý den. Prosím o radu. Jsem v 8. týdnu těhotenství (8t3d). Včera jsem intenzivně krvácela červenou krvi velké množství čiré krve bez chuchvalců. Byla jsem na pohotovosti, kde mi udělali ultrazvuk, na kterém bylo vidět tlouct srdíčko. Dostala jsem injekci (kvůli mé krevní skupině A negativní) a poslali mě domů, s tím, že mám mít klidový režim na lůžku, že se může jednat o začínající potrat. Jsem momentálně v Kanadě a jsem ze zdejšího zdravotnictví dost nešťastná, proto se obracím na vás a prosím o radu, zda vážně jde o potrat, když bylo vidět srdíčko. Bolesti jsem žádné neměla až dnes bolest v kříži a občas trochu v podbřišku, ale není to nijak velká bolest. Dnes stále krvácím, ale už jen spíš špinění. Myslíte, že by to mohlo být i menstruací? V těchto dnech bych měla mít obvykle menstruaci. Ale v předchozím měsíci menstruace nebyla ani žádné špinění natož silné krvácení. Nejraději bych okamžitě letěla do ČR, ale obávám se, že v této situaci není vhodné letět letadlem, navíc tolika hodinový let. Děkuji za odpověď Renata

Dobrý den, špinění či lehké krvácení je v prvním trimestru vcelku běžné. Nemusí znamenat, že potratíte, většinou se do 12. týdne vše upraví. Nicméně krvácení může i značit, že se potrat blíží. Nicméně, do 12. týdne těhotenství je těhotenství pouze v rukou přírody a ani lékaři ani sama žena nemůže v této věci nic udělat. Vše, co lékaři udělali, bylo správně a nyní nezbývá, než čekat. Pokud by se krvácení rapidně zhoršilo, jinak spíše ležte. Špinění může po epizodě zarkvácení trvat ještě spoustu dní. S menstruací jistě krvácení nesouvisí. Pokud jste otěhotněla, již se o žádné menstruaci nedá mluvit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.09.2018, 07:56

Dobry den,
Před 2ma dnami som bola na 12 tyzdnovom ultrazuku plus mi zobrali krv na genetiku a vyvojove vady. Včera volali s tym ze mi vyslo riziko downovho syndromu 1 z 253. Je mi 33 rokov ( o 2 mesiace 34). Jedno dieta uz mam, syna narodeneho před 3mi rokmi v 33+1 akutnym cisarskym. Narodeny skor kvoli mojej zdvojenej maternici, zacala mi odtekat plod. voda v 32+4, syn bol otoceny naopak. Syn je vporiadku.
Doktorka mi ponuka bud odber plod.vody alebo DNA test z krvi. Na odber plod.vody velmi nechcem ist kvoli riziku potratu alebo skorsiemu porodu, i tak si myslim ze budem rodit zase predcastne, kdeže syn tam uz v 32 tyzdni nemal miesto. Manzel by zase chcel aby som tam isla, kvoli 100% vysledkom. Z DNA testu su výsledky na 99%. Co by ste mi poradili ? Viem ze rozhodnutie je na mne, okolie mi radi ist na odber plod.vody.
Dakujem

Dobrý den, riziko 1:253 je v podstatě dle doporučených postupu negativní výsledek, pokud byl UZ plodu v pořádku. Až výsledek 1:100 a méně je považován za pozitivní. 100% jistotu, že plod nebude postižen ale nemáte. Vzhledem k tomuto výsledku bych spíše (pokud se rozhodujete mezi aminocentézou a vyšetření genetiky z vaší krve) volila neinvazivní vyšetření z vaší krve. Toto vyšetření by mělo odhalit nejběžnější genetická onemocnění. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.09.2018, 07:53

Anembryomola

| Domca23 | 01.09.2018, 00:02

Dobry den, mala som anembryomolu. Bolo to moje prve tehotenstvo. Po akom case od chirurgickeho cistenia nam odporucate znovu sa pokusat o babatko? Dvaja lekari mi povedali dost odlisne nazory. Vdaka, Dominika

Dobrý den, po jedné proběhlé menstruaci se opět můžete začít snažit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.09.2018, 11:48

Vysoká hladina hcg v 14. tt

| zanda.o | 25.08.2018, 13:46

Dobrý den, byla jsem na prvním NT screeningu v 13+0. Vše dopadlo dobře. Celkový test vyšel negativní. Vyšla mi ale vysoká hodnota hcg. 6,66 Mom. Co vše to muže znamenat? A stává se to často? Děkuji

Dobrý den, vyšší hodnota hCG může značit vyšší riziko Downova syndromu, nicméně není vhodné izolovaně hodnotit jednotlivé biochemické parametry. Individuální riziko se vypočítá z biochemických paramatrů spolu s informacemi z podrobného UZ. Pokud tedy ve finále kombinovaný screening vyjde negativní, pak je riziko nízké.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.09.2018, 17:21

Dostinex+Stadamed

| Llaaddiiss | 23.08.2018, 08:34

Dobrý den, minuly týden v pátek mi můj gynekolog predepsal dostinex a stadamed (na zastavení laktace a na srovnání cyklu po předchozím těhotenství). V sobotu jsem měla dostat mesicky. Místo toho přišlo jen spineni. Dnes ráno jsem si tedy udělala teh.test a byl jasné pozitivní. V pátek na ultrazvuku nebylo žádné těhotenství patrne, proto jsem tedy hned léky začala užívat. Jsem opravdu těhotná, nebo je test pozitivní vlivem podaných léku. A pokud se jedna o těhotenství, nemohly tomu tyto léky uškodit??? V příbalovych létacich píšou, ze se v žádném případě nesmí brát v těhotenství(samozřejmě jsem je okamžitě vyřadila!) Dekuji za odp.

Dobrý den, tyto léky by neměly výsledek těhotenského testu ovlivnit. Krátkodobé užívání by nemělo způsobit poškození plodu, ale léky již dále neužívejte, dokud se opravdu těhotenství nevyloučí či nepotvrdí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2018, 07:13

Tehotenstvo

| Olivia1704 | 30.07.2018, 16:00

Dobry den. Vo februari som prekonala MA a naslednu kyretaz cca v 9tt. Dnes som opat tehotna podla ms 6+3tt. Dnes som absolvovala sonograficke vysetrenie kde gynekolog videl len gestacny vak 12mm a pritomnost zltkoveho vaku ale embryo nevidno. Nemam ziadne tehotenske priznaky len obcas pichanie na lavej strane. Je mozne ze sa o tyzden embryo objavi alebo sa mam opat obavat potratu? Uzivam dva tyzdne utrogestan. Dakujem za odpoved

Dobrý den, pokud máte pravidelnou menstruaci a dle toho odp. těhotenství 6+3, pak by v tomto týdnu mělo být vidět embryo i se srdeční akcí. Pokud tomu tak není, je pravděpodobné, že se nejedná o prosperující těhotenství. Mohlo se ale ttaké stát, že jste otěhotněla později, pak by ale po týdnu měl být vidět na UZ znatelný rozdíl ve vývoji a určitě by mělo být embryo na UZ patrné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2018, 12:44

Krvácení po ultragetonu

| Kristen96 | 13.07.2018, 05:54

Dobrý den jsem těhotná v 11+0. Špinila jsem a doktorka, že se to stává. Po asi cca 14 dnech zas to jsem musela jet na pohotovost, protože doktorka měla dovolenou a opět špinění. Nasadily mi ultrogestan a acsorutin. Dneska ráno jsem se zbudila šla na WC a po utření tam byla krev ale tmavší žádné křeče ani kusy sliznice. A potom zase nic může se to po ultragestonu stát dobírám první plato. Nechci plašit a zas letět do nemocnice. Už před těhotenstvím jsem měla problém z cevkama, že praskaly. Je to moje první dítě po půlročním snažení. A strach v 1 trimestru a nafurt bude, děkuji za odpověď

Dobrý den, špinění do 12. týdne těhotenství je častý jev. Je to dáno většinou nedostatečnou funkcí žlutého tělíska a po 12. týdnu, kdy je již plně vyvinuta placenta, která jeho funkci přebírá, se vše většinou upravuje. Utrogestan má význam užívat právě do 12. týdne gravidity, tj. ve vašem případě ještě týden. Nic jiného, než užívání gestagenu se v této věci nedá udělat. Pokud tedy není krvácení intenzitou menstruace, pak určitě vyčkejte, vše by se mělo časem upravit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.07.2018, 07:02

Nákaza listeríi?

| AlenaGG | 13.05.2018, 08:10

Dobrý den, omlouvám se, vím že na tohle téma už tu pár dotazů je, ale nenašla jsem odpověď na sou otázku. Jsem v 11tt a asi před týdnem jsme si se synem (necelé dva roky) chovali králíka, protože si nebylo kde umýt ruce, důkladně jsem nám je očistila vlhčenými ubrousky(pak jsme konzumovali ovoce umyté z domova). Včera jsem měla střevní a žaludeční potíže, bez teplot, synovi nic neni. Mohlo dojít k nákaze listerií? Nebo je to jen shoda nahod a já zbytečně šílím? Děkuji.

Dobrý den, nákaza listerií touto formou je velmi málo pravděpodobná. Vzhledem k tomu, že nyní opět začíná období střevních viróz, mohlo se jednat spíše o něco takového nebo vám pouze něco nesedlo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.05.2018, 14:49

Dobrý den paní doktorko,
mám velmi nestandardní problém. Jsem ve 30. tt a nepravidelně mě trápí bílý výtok, který je bez zápachu, nemá žádnou hrudkovitou konzistenci, což by mohlo být v těhotenství běžné, jak jsem se dočetla. Ovšem jeho "umístění" v kalhotkách odpovídá spíše jeho úniku z močové trubice. Nikdy jsem na žádné záněty netrpěla, ať už gynekologické či urologické, tak nevím, jak tento problém vyhodnotit a na kterého doktora bych se měla obrátit.
Předem děkuji za Vaši odpověď.
M.H.

Dobrý den, je velmi nepravděpodobné, abyste měla výtok z močové trubice bez jakéhokoliv dalšího příznaku. Výtok z močové trubice není nikdy fyziologický a téměř vždy je spojen se zánětem, který je doprovázen pálením, častým nucením na močení, pobolíváním v podbřišku atd. Spíše se tedy jedná o výtok z pochvy, který je fyziologický, pokud není doprovázen jinými potížemi.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2018, 11:37

Dobrý den, paní doktorko. Před dvěma týdny mi bylo zjištěno těhotenství. Je plánované, s manželem miminko moc chceme. Při první prohlídce ultrazvukem mi pan doktor řekl, že vidí jeden plod a pod ním krevní sraženinu, plod měl 4,3mm. Dnes jsem měla ráno podezření na začínající mykozu, proto jsem šla na druhou prohlídku o dva dny dříve. To, co mi pan doktor řekl, mi hodně leží v hlavě. Za prvé se mu nezdá vývoj plodu, že je moc malý. Za druhé teď neví, zda to druhé je opravdu krevní sraženina, nebo to může být druhý plod. Když jsem se zeptala, co to znamená, že se plod nevyvíjí dle jeho představ, bylo mi řečeno, že buď jsem otěhotněla později, než on předpokládal, nebo že se chystá začínající potrat. To mě šokovalo, protože takovou zprávu nechce slyšet žádná nastávající maminka. Také mě napadlo, že by plod mohl být menší, protože by to druhé opravdu mohl být druhý plod a rostou tak pomaleji. Každopádně pak doktor prý zatím nic nepozná, mám přijít zase za týden a uvidíme, zda bude chytřejší. Tudíž já teď nevím vůbec nic, jsem akorát vystrašená. Mám jen ležet. Ještě dodám, že mě občas pobolívá podbřišek a záda v oblasti ploténky, ale to je prý normální. Můžete mi, prosím, říci, kdy by mohlo být na ultrazvuku poznat víc? Pro mě je teď týden šíleně dlouhá doba a jsem dost vystrašená. Děkuji za odpověď, Lucie

Dobrý den, sice jste nenapsala údaj o vaší poslední menstruaci a cca kolikátému týdnu dle vašeho lékaře plod odpovídal před 2 týdny, nicméně pokud byl plod na Uz před 2 týdny, pak musel být stáří alespoň 4-5 týdnů. V 6. týdnu by měl být na UZ vidět spolehlivě plod i se srdeční akcí, což by ve vašem případě tak mělo být (6-7 týden). Pokud se tedy plod nevyvíjí, respektivě není patrná srdeční akce, pak se bohužel může jednat o zamlklé těhotenství. Co se týče vaší domněnky, že pokud by se jednalo o plody dva, pak by rostly pomaleji, pak i u dvojčetné gravidity by se minimálně do 12. týdne měly vyvíjet plody stejně, jako u jednočetné gravidity. Nicméně vyčkejte UZ za týden, to už by mělo být vše na 100% jasné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2018, 07:01

Rh negativní

| benda5 | 20.04.2018, 06:59

Dobrý den, našla jsem článek, kde se věnujete problematice rh negativního faktoru v těhotenství. Bohužel v tom článku není zcela jasné, jak postupovat jestliže já i manžel máme oba krevní skupinu A - (negativní). Tudíž je jasné, že dítě bude mít také A - a komplikace by neměly nastat. Sestra mi přesto řekla, že pro jistotu aplikuje injekci. Já ale nevím proč, když otcem dítěte jsem si stoprocentně jistá a jelikož jsme oba chodili darovat krev, tak je jistá i naše krvení skupina, která je stejná. Je opravdu nutné nechat si injekci aplikovat? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud je 100% jistota, že krevní skupina obou biologických rodičů je negativní, pak samozřejmě aplikace není nutná. Je tedy na vás, zda odmítnete - na to máte vždy právo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.04.2018, 17:55

Dobry den. prosim vas,chcela by som sa opytat, som v 31 tyzdni tehot. A blizko na otvore konecnika sa mi urobil nejaky vyrastok. Vobec to necitim, nic ma neboli, nesvrbi, ani na dotyk. Viete mi podla fotografie povedat co to je, ci je to niečo vazne a co s tym robit? Dakujem!

Dobrý den, dle fotografie se jedná o drobnou slizniční řasu (výchlipku), tedy fyziologický nález. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.04.2018, 08:07

Dobré rano. Byla jsem 14.3. na odběrech krve u obvodního lékaře, jen jestli je vše v poradku.15.3.mi volala sestra, jestli je možné, že jsem těhotná, řekla jsem teda, že ano. Hned 16.3. jsem tam zašla a lékař mi říká, že jsem tak 14 dní těhotná, že hcg je 100. Tak že začátek těhotenství. Na gynekologii jsem ještě nebyla, ale šíleně mě bolí prsa a poslední menstruaci jsem měla 17.2., takže teoretický vše nasvědčuje, že těhotná jsem. Teď tak 3. týden. Ale píšu, protože jsem teď byla na toaletě a když jsem se utřela, tak mi přišlo že špiním. Barva je středně hnedá a vypadalo to jako malé chloupky. Ještě párkrát jsem se utřela no a pak tam byl jakoby kousek tmavého hlenu? Nebo sražené krve, nevím, jak to přesně popsat, ale vzala jsem to do ruky a bylo to takové, já nevím takový jakoby uzlíček a mělo to asi 0.5cm. Je možné, že jsem potratila? Bolesti břicha nemám, jen mě bolí trochu zada v místech, jak jsou ledviny, kousek nad ledvinama. Předem moc děkuju.

Dobrý den, co se týče špinění či slabého krvácení v začátku těhotenství, nebývá to nic neobvyklého. Nicméně potrat samozřejmě značit může. Nebylo by ale rozumné něco hodnotiti před kontrolou u gynekologa. Hodnota hCG 100 je poměrně nízká na 3. týden těhotenství, ale je možné, že jste otěhotněla později. Vše se uvidí na gynekologii, kde pravděpodobně provedou UZ a event. jiná vyšetření, pokud bude potřeba.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.03.2018, 17:53

Dobry den,
som v 8.tt a priblizne od 5./6.tt mam denne zvysenu teplotu (do 37,4), tazkosti s dychanim (pocit akoby som nemala dost vzduchu v plucach a neustale sa potrebovala zhlboka nadychnut, pricom niekedy ani hlboky nadych mi neulavi), dalej trpim nadmernou unavou a nemam priliz velku chut do jedla. Nevolnostami netrpim.
Gynekolog mi povedal, ze nejde o standardne problemy v tehotenstve a ze sa mam obratit na svoju obvodnu lekarku. Ta mi vzala krv a poslala na plucne, no kedze vsetky vysledky boli dobre, skonstatovala, ze sa jedna o standardne tehotenske problemy.
Zostala som v neistote kedze obaja lekari tvrdia navzajom opak. Zaroven som pri patrani na internete narazila na clanky o listerioze. V suvislosti s tym som si uvedomila, ze v prvych 1.-4. tt, kedy som o svojom tehu este nevedela, som konzumovala potraviny, ktore su rizikove (hermeliny, niva, bryndza, dresing so surovym vajcom, len stredne prepeceneho lososa...).
Mam sa so svojimi syptomami obavat listeriozy ci niecoho ineho alebo ide naozaj len o standard a zbytocne sa trapim?
Dakujem vopred

Dobrý den, pravděpodobně se opravdu jedná o potíže spojené s těhotenstvím, pokud na plicním ani v krvi lékaři nic nezjistili. Pokud jste potíže před těhotenstvím neměla, pak je nepravděpodobné nějaké onemocnění. Co se týče listeriozy, nedá se vyloučit 100 %, muselo by se ale v krvi pátrat cíleně. Obraťte se tedy opět na svého obvodního lékaře a domluvte se s ním. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2018, 11:22

Výsledky 3D ultrazvuku

| Veronikamilan | 16.03.2018, 16:27

Dobry den. Potrebovala by som radu ohladom vysledkov z 3D ultrazvuku v 23.tt. Doktor mi tam napisal ze babätko ma kratky femur a humerus pod 2.5 per. Neviete ci to je v poriadku a v norme? Mam strach ????

Dobrý den, na to je těžká odpověď. Pod 2,5 percentil ještě není nic hrozného. Záleží také, který lékař miminko měří a jak, mohou být určité rozdíly v měření. Stejně tak, jako jsou lidé, kteří mají kratší nohy než někdo jiný stejné výšky, i dítě může mít již tyto dispozice. Takže o vrozenou vývojovou vadu určitě nemusí jít. Doporučovala bych určitě za pár týdnů přeměřit, zda došlo k nárůstu - to bude určitě rozhodující informace. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.03.2018, 17:49

Nákaza listerií

| Sisi1984 | 15.03.2018, 07:20

Dobrý den, vím, že zde již bylo mnoho dotazů na toto téma. Přesto bych se ráda ještě zeptala, protože mám samozřejmě velké obavy. Jsem ve 20.tt. Po celou dobu se snažím docela dost dodržovat pravidla správného stravování - nejím plesnivé sýry, atd. Teď v pondělí jsem dělala muži karbanátky. Maso bylo 3 dny uložené v lednici. Když jsem směs dodělala, pravděpodobně jsem sílou zvyku dala prst do směsi a ochutnala, zda je dobrá. Pak mi to došlo, co jsem udělala. Kdyby bylo maso čerstvé, asi bych se tím tolik netrápila. Ale vzhledem k jeho stáří ano. Nemám žádné problémy, které provází nákazu. Ale četla jsem, že se u těhotných nemusí moc projevit. Vzhledem k tomu, že mě stále provází nevolnosti, bolest hlavy a ztuhlá šíje, velmi těžko bych asi příznaky odhalila. Asi půl hodinu poté jsem si šla strčit prsty do krku. Ale nevím, zda to vůbec mohlo pomoci. Chtěla bych se zeptat, po jaké době by se v krvi ukázala nákaza? Za jak dlouho je případně třeba podat antib.léčbu, aby se zabránilo poškození plodu? Je možné požádat praktického lékaře, aby mi udělal testy jako samoplátci? (Jak znám svého prakt.lékaře, určitě se mu nebude chtít a spíše se mi vysměje). Jak je velké riziko, že bych mohla nákazu mít? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, možnost, že byste se při těchto podmínkách, které popisujete nakazila listerií je naprosto minimální. Pokud tedy nemáte žádné potíže, určitě bych preventivně nic antibiotiky nepřeléčovala. Testy na nákazu listerií lze určitě provést cestou lékaře, ale jakým způsobem a za kolik, je jen na vaší domluvě s ním.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2018, 14:11

Dobrý den,

včera jsem byla u doktora a v čekárně se mnou seděla paní s pásovým oparem (asi v začátku, šla poprvé to řešit, takže předpokládám, že infekční), byli jsme spolu v uzavřené místnosti cca půl hodiny, to že má pásový opar řekla sestřičce když už jsem šla pomalu na řadu. V současné době jsem na konci 35. týdne těhotenství a chtěla bych se zeptat, jestli by tento vir mohl nějak ublížit miminku, aniž bych třeba já měla nějaké příznaky? Já sama jsem neštovice v dětství prodělala, ale nevím, jestli třeba přenos tohoto viru není vzdušnou cestou a tím by se přes mě mohl dostat k miminku. Popřípadě, jak bych to mohla zjistit, že jsme se nakazili. Samozřejmě svého lékaře v poradně ještě zeptám, ale jsem z toho vyplašená, tak jsem se rozhodla napsat i Vám. Moc děkuji.

Dobrý den, pokud jste prodělala neštovice, přenosu pásového oparu se rozhodně nemusíte obávat. Vaše protilátky by si eventuálně s virem poradily.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.03.2018, 13:51

Tvrdá děloha 18tt

| JanaLana | 06.03.2018, 00:10

Dobrý den,
ráno jsem si nahmatala tvrdou dělohu. Myslím, že je tvrdší než obvykle, lehce můžu nahmatat okraje dělohy, je vystouplá, až mi je nepříjemné se podbřišku dotýkat (nebolí jen mně to děsí). Ještě minulý týden jsem musela přitlačit, abych dělohu nahmatala. Nejsou to stahy, které přicházejí a odcházejí. Ve čtvrtek jsem byla na kontrole u porodní asistentky a všechno vypadalo být v pořádku. Bolesti ani krvácení nemám. V pátek jsem začala cítit pohyby. Jedná se o normální stav související s růstem dělohy nebo se mám obávat a je potřeba navštívit lékaře? Jsem 18tt a je to moje první těhotenství, zatím bezproblémové. Děkuji

Dobrý den, tímto nálezem bych se nezneklidňovala, obzvlášt, pokud bylo dosud vč. minulého týdne v pořádku. Jak děloha roste, je samozřejmě více hmatná a může se tedy jevit tvrdší. I na intenzivnější pohyby minimka může děloha reagovat občasným tvrdnutím.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.03.2018, 10:39

Nákaza listeriozou

| tina.rs | 28.02.2018, 00:02

Dobrý den, jsem ve 12tt a z dovolené na jsme si přivezli "sušenou klobásku" z jeleního a hovězího masa od místního výrobce. Dnes jsem snědla několik nakrájených koleček a až poté se podívala na etiketu, kde bylo uvedeno: Tepelně neopracovaný výrobek, uzeno studeným kouřem. Mám teď velký strach, abych se nenakazila listeriozou. Můj strach je podmíněný i tím, že jsem již dvakrát měla zamlklé těhotenství. Všude čtu o tomto strašáku těhotných, je to opravdu tak časté, nebo spíše ojedinělé, že se těhotná nakazí? Předem moc děkuji za odpověď. Martina

Dobrý den, nákaza listeriózou je v těhotenství velice ojedinělá. Navíc ne vždy se přenese na plod. Neměla bych tedy v případě zrovna tohoto výrobku obavy. Více rizikové je požívání plísňových sýrů či syrového masa

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.03.2018, 17:46

Krvacanie a uterus septum

| Zuzka123 | 16.02.2018, 08:24

Dobry den, momentalne koncim 12 tt od 6 tt krvacam. Zistili mi uterus septum neviem aka dlha je prepažka. A hematom v 6 tt som bola hospitalizovana po tyzdni ma prepustili domov uz som nekrvacala ...za dva dni som zacala znovu krvacat a odvtedy spinim s obcasnym krvacanim...vcera som zacala silno krvacat ale malinke sa stale drzi ..davaju mi ascorutin, dicynon, a duphaston a ked silno krvacam pichnu mi kanavit ...chcem sa spytat z coho mozem tak dlho krvacat? aku mam sancu ze malinke bude v poriadku? A vlastne aka je pricina toho ze stale krvacam? Je to ten hematom alebo to je druha strana maternice? Jeden doktor hematom vidi a druhy zas nie ...
Ďakujem za odpoved

Dobrý den, pokud je v děloze hematom, krvácení či špinění může přetrvávat dlouhou dobu. Spousta žen špiní i z nedostatku gestagenů, což by ale po 12. týdnu, kdy placenta začíná fungovat spolehlivě, mělo pomaličku přecházet. Septum v děloze by nemělo krvácení nijak ovlivňovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2018, 08:38

Listerie

| alfa2018 | 04.02.2018, 10:36

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pravděpodobnost onemocnění listeriozou a přenosu na plod. Během těhotenství se vyhýbám potravinám, které by mohly listerie obsahovat. Bohužel se mi 1x podařilo při smažení kuřecího plátku asi ne zcela do středu maso propéct. Svuj plátek jsem nechala na pánvi déle než ostatní,ale asi byl trochu silnější. Během jídla jsem ke konci zpozorovala ,že ve středu je ružové maso-asi syrové. Zbytek masa jsem znova hodila na pánev, ale mám strach, že jsem již nějaké syrové maso snědla. Je nutné se něčeho obávat? Jaké opatření by bylo nejlépe podniknout? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, onemocnění listeriózou je obecně v těhotenství velice vzácné a původ má většinou v plísňových sýrech či syrových rybách. V případě, který popisujete, bych se tedy příliš neobávala. Každopádně žádná opatření, pokud nemáte potíže (příznaky chřipkového onemocnění), nejsou třeba. Pokud byste příznaky onemocnění měla, pak kontaktujte vašeho gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.02.2018, 11:29

Leukocyty v moči

| Olinka123 | 27.01.2018, 09:58

Dobrý den, mám prosím dotaz ohledně leukocytů v moči. Jsem v 6tt+6, na první kontrole jsem byla v 4tt+4 a měla jsem leukocyty v moči 167, paní doktorka mi nasadila antibiotika Zinnat na zánět močových cest, po 5 dnech užívání bylo stále v moči 20 leukocytů, tak mi doktorka nasadila na dalších 5 dní Zinnat. Po doužívání leukocyty byly 40. Pak jsem dávala další moč a leukocyty 87. Nechápu to, už nemám žádné potíže, jen lehké svědění a na to mi doktorka předepsala Dafnegin, 1.2. jdu na další kontrolu, ale chtěla jsem se prosím zeptat o co by se mohlo jednat a proč jsou stále leukocyty zvýšené? (Teď už vážně žádné potíže nemám). Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, toto je otázka spíše na praktického lékaře či urologa. Pokud máte chronický nález leukocytů v moči, měl by vás lékař poslat na nefrologii či urologii k vyšetření ledvin. Leukocyty v moči mohou také odrážet jejich zhoršenou funkci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.01.2018, 07:17

Výrůstek 37 tt

| Kajuse | 17.01.2018, 00:13

Dobrý den, jsem ve 37 tt. Měla jsem 2 dny velmi citlivý klitoris (tak že bolelo i chodit). Mažu clotrimatizolem a bolest je pryč. Udělal se mi ale takový výrůstek viz foto, který nebolí, nepálí, nesvědí. Nevím, co by to mohlo být? Mohou to být kondylomata? A pokud ano, brání přirozenému porodu? Moc děkuji.

Dobrý den, dle foto to na kondylomata nevypadá, ta navíc nebolí a nepálí. Každopádně i v případě kondylomat by tato nebyla překážkou vaginálního porodu. Spíše se jedná o podrážděnou sliznici po lokálním zánětu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.01.2018, 10:00

Neštovice v těhotenství

| | 03.01.2018, 13:06

Dobrý den,
Pracuji jako učitelka v mateřské škole. Na třídě máme spoustu dětí, které onemocněli neštovicemi.
U své doktorky jsem si nechala udělat testy na protilátky a výsledek byl pozitivní, takže protilatk proti neštovicím mám.
Zajímalo by mě, jestli i když mam protilátky se můžu od dětí nakazit? Jaké je to riziko pro plod? Jestli by pro miminko nebylo lepší kdybych zůstala doma? Jsem ve 22 tydnu.
Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den.
Tvrdá Barbora

Dobrý den, pokud máte pozitivní protilátky, pak je riziko nákazy naprosto minimální a obecně i riziko pro plod v této fázi těhotenství je minimální. PN tedy v tomto případě považuji za bezpředmětnou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.01.2018, 07:09

Ultrazvuk

| lulu184 | 02.01.2018, 04:38

Dobrý deň,
mohli by ste mi prosím Vás "preložiť" moje posledné ultrazvukové vyšetrenie? Dr. mi len povedala, že placenta čiastočne presahuje bránku a že viac uvidíme pri najbližšej návšteve ktorú mám až 20.2. Nič viac, netuším či to pre mňa znamená...
Placentacia PS DS časťou presahuje bránku, v hornom a dolnom pole plac. voľnejšie utero placent.spojenie.
Grav.h 13+2 podla CRLTP 5.7
Známa mi povedala, že by som sa mala viac šetriť prípadne ísť na PN, ale dr. mi nič také neporadila. Ďakujem za Váš čas a radu.

Dobrý den, řešit polohu placenty v 14. týdnu těhotenství je zcela zbytečné. V tomto stádiu těhotenství není ještě děloha příliš zvětšená a placenta zaujímá velkou část plochy. Teprve, jak děloha roste, se placenta vytahuje nahoru a tak většina žen, u nichž v prvním trimestru přesahuje branku, má za pár týdnů již placentu mimo vnitřní branku. PN je v tomto případě naprosto zbytečná, stejně jako klidový režim - pokud nejsou žádné další potíže.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2018, 11:18

Dobrý den, jsem v 6. měsíci těhotenství. Včera večer mi začaly křeče v žaludku a měla jsem hodně nafouklé břicho. Nezvracím a na toaletu nechodím. Dodnes křeče přetrvávají a pomáhá mi ležet v jedné poloze a nejlépe se nehýbat. Co si o tom myslíte? Děkuji, Karolín

Dobrý den, dyskomfort v oblasti žaludku může mít spoustu důvodů - dietní chyba, viróza, atd. Pokud ale nemáte jiné potíže, pak si dejte dietu, klidový režim. Pokud by se potíže zhoršily, vyhledejte lékaře. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2018, 10:42

Spinenie/Hnedy vytok

| Lila1990 | 28.12.2017, 15:26

Dobry den,
Som 9tyzdnov a 6dni tehotna a dneska rano som mala velmi lahky hnedkasty vytok. Zhodou okolnosti som mala dohodnute aj stretnutie s mojou gyndackou. Spytala som sa jej na to, ona ma vysetrila zdola (zrkadielkom) a nezistila ziaden problem. 3 tyzdne dozadu som bola na sono kde nebol ziaden problem a videli sme aj srdce bit. Teraz poobede ten vytok trochu zosilnel ale stale je len taky ze si ho vsimnem len pri utierani sa na zachode a nie pomimo. Do akej miery je to normalne a kedy by som sa mala zacat bat/ist k doktorovi? Dalsie sono mame naplanovane az v polke januara.
Dakujem.

Dobrý den, v prvním trimestru je špinění celkem běžné. Bývá to často vlivem hormonální dysbalance než začne dobře fungovat placenta. Špinění samozřejmě může být i projevem zamlklého těhotenství či počínajícího potratu, ale v tom případě se později spustí krvácení intenzitou menstruace. Pokud se tedy jedná jen o minimální špinění, pak není návštěva lékaře nutná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2017, 18:55

Nízko položená placenta

| RenMik | 22.12.2017, 11:23

Dobrý den, vážená paní doktorko,
na utz ve 20. tt mi byla zjištěna nízko položená placenta, je na zadní stěně a sahá až k vnitřní brance. Lékař to nijak moc nekomentoval, ovšem já mám strach. Je pravděpodobné, že se placenta vytáhne nahoru? Může se stát, že se ještě více posune přes vnitřní branku?
A poslední dotaz, jsou nutná nějaká omezení v pohybu nebo při sexu? Snažím se hodně odpočívat a polehávat, s lékařem se uvidím až v poradně před polovinou ledna a nerada bych něco zanedbala.
Předem mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud placenta dosahuje jen k vnitřní brance - nepřesahuje ji, pak je velmi pravděpodobné, že se vytáhne nahoru. Děloha v těhotensví roste, roztahuje se, a tudíž není možné, aby se placenta posunula ještě níže přes vnitřní branku, pokud ji nepřesahuje ani nyní. Pokud nemáte jinak žádné potíže, myslím, že ani polehávání není příliš nutné v tomto případě. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:38

Prázdný gestační váček

| julieb | 22.12.2017, 06:51

Dobrý deň,
6 rokov som užívala h. antikoncepciu bez prestavky, potom rok pauza,počas toho roku prejavy hormon. nerovnováhy = hnedý, kakaový, škoricový výtok4-5dní pred a po MS. Potomto roku som otehotnela všetko ok. Dcérka bude mať 2r. Po pôrode prvá MS po 7 mesiacoch + výtok ako pred otehotnením, MS cyklus 29, 30, 31, 32 občas 1 krát za rok 28, 33 dňový. Dĺžka krvácania 4-5 dní + výtok pred a po 5 dní = cca14 dní potreba nosiť vložku. Stále kojím bez prestávky od narodenia dcérky. Plodné dni pre toto všetko neviem určiť. Pri preventívnej prehliadke v září u gynekológa mi povedal že to je hormonálna nerovnováha a tiež tým že kojím ako prirodzená obrana organizmu pred otehotnením a na vaginálnom ultrazvuku videl údajne malý polypy, ktorým si nebol istý.
25.10.2017 posledná MS. Pohlavný styk 15.10. pred MS a potom až po MS 9.11.2017, MS v listopadu vynechala. Tehotenský test pozitívny, gynekológ potvrdil tehotenstvo. Od 12.12.2017 pociťujem silné svrbenie bez výtoku, len také žlnkasté špinenie na nohavičkách, 3 dni som si zavádzala Laktobacily IDELYN, prestala som kvuli páleniu a po utreni po močení sa objavili milimetrové kvapôčky krvy. Včera pri prehliadke mi pán doktor povedal, že vidí plodové obaly, gestačný váček bez plodu, sestričky sa pýtal v ktorom som týždni, že v 9tt.
Tak ma varoval pred krvácaním a hovoril o kyretaži. Ja ale nemôžem byť nehotná dlhšie ako 6tt+0 za predpokladu že k oplodnenie došlo po súloží okamžite (9.11.2017).
Mám nádej, že sa doktor míli a plod sa ešte ukáže? Alebo sa mám radčej psychicky pripraviť na kyretaž? Som zúfalá blížia sa Vianoce a ja mám hrozné pocity. Ďakujem za rýchlu odpoveď Julča

Dobrý den, stáří těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace, ne od oplozující soulože. Pokud jste poslední měsíčky měla 25.10.2017, pak byste opravdu měla být v 9. týdnu těhotenství. Již v 5. týdnu by měl být na UZ patrný alespon náznak plodu, od 6. týdne i srdeční akce, v 9. týdnu již základy končetin atd. Pokud lékař neviděl plod, pak se bohužel zřejmě opravdu jedná o nevyvíjející se těhotenství, které bud samo odkrvácí nebo budete muset podstoupit kyretáž. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:39

Dobrý den,
manželce dělali v 36 tt stěry kvůli streptokokovi. Streptokok jí vyšel negativní, ale byl tam pozitivní nález na Listeria monocytogenes. Představuje to nějaké riziko listeriózy nebo nákazy dítěte při porodu?

Dobrý den, pokud je v kultivaci popsán nález Listerie, ale pacientka je zcela asymptomatická (nemá žádné klinické projevy infekce), doporučuje se podání antibiotik během porodu. Léčba před porodem nemá v tomto případě žádný benefit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:45

Dobrý den, aktuálně jsem 32+5 tt. Udělal se mi na konečníku genitální opar. V těhotenství již podruhé.. Poměrně v krátké době. Nejedná se o první infekci. Mám na Vás otázku, jestli to může ohrozit miminko? A druhá otázka je, že jsem se ptala gynekologa na předepsání herpesinu tablet preventivně do porodu a on mi řekl, že je to zbytečné, že ne vždy to zabrání.. Ale já bych ho i tak ráda brala.. Tak nevím, jak se bránit? Může mi herpesin napsat i jiný lékař? Pokud zrovna nebudu mít akutní výsev? Velmi Vám děkuji za Váš názor a za pomoc!!

Dobrý den, při recidivujícím genitálním oparu se opravdu doporučuje preventivní užívání Herpesinu od 36. týdne až do porodu a to z důvodu možného náhodného výsevu v době porodu. Pokud by tomu tak bylo, musela byste rodit císařským řezem, což by byla veliká smůla a škoda. Zkuste se tedy domluvit např. s praktickým lékařem, zda by vám Herpesin nepředepsal.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.12.2017, 15:00

Kyretace

| Kebule5 | 07.12.2017, 18:24

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Včera jsem podstoupila kyretaci, v 10.týdnu mi bohužel zjistili zamlklý potrat, plod se prý nejspíš přestal vyvíjet. Chtěla bych se Vás zeptat, kdy se zase můžeme snažit o miminko a jaká je pravděpodobnost, že se tahle nepříjemnost stane znovu? Děkuji mockrát za odpověď. Petra

Dobrý den, po kyretáži by měl proběhnout alespoň 1 normální menstruační cyklus s krvácením. Pokud proběhne, pak se můžete klidně snažit opět. Co se týče pravděpodobnosti. Pokud se jedná o náhodu (což tak většinou bývá), kdy důvodem zamlklého těhotenství je genetická vada plodu, pak je pravděpodobnost opakování malá. Pokud by stejná situace nastala opět, pak už je třeba se zamýšlet a došetřit, proč tomu tak je.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 18:21

Dobry den, prosim o radu ohladom uzivania progesteronu v tehotenstve po uspesnom umelom oplodneni IVF nativny cyklus. Som v 11 tyzdni t. a uzivam progesteron LadeePharma 200 mg kazdych 8 hodin po uspesnom IVF. V 12 tyzdni by som mala progesteron zacat vysadzovat. Chcem sa opytat, ci je vysadenie v 12tyzdni pre mna bez rizika. Ide o to, ze o tehotenstvo sme sa snazili cez centrum asistovanej reprodukcie cca od marca (Březen), odkedy sme absolvovali viackrat inseminacie pri ktorych bol vzdy nasadeny progesteron (v davke 2x200 mg). Po cykle s inseminaciou a progesteronom sme si dali cyklus pauzu a v tomto cykle (bez asist.reprodukcie a progesteronu) som zacala cca v polovici cyklu spinit (ako keby zacinala menstruacia). Toto sa stalo viackrat za sebou (cyklus s progesteronom, potom cyklus bez progesteronu=spinenie) a jeden gynekolog hovoril ze ide o spinenie v dosledku upadku progesteronu a druhy gynekolog zas hovoril ze ide o luteálnu insuficienciu. Vzdy ked som prisla na urgentne vysetrenie v strede cyklu (v cykle bez asist. reprodukcie) kvoli spineniu/hnedemu krvacaniu mi bol urobeny iba ultrazvuk ale hormon z krvi nebol vysetreny. Pred tym ako sme zacali absolvovat asist.reprodukciu som nikdy nemala takyto problem v strede cyklu. Tak teraz sa strasne bojim, ci mozem v tom 12 tyzdni vysadzovat progesteron, aby som nezacala spinit/krvacat a neprisla o babatko. Babatko sa nam podarilo po 2 rokoch snazenia, tak sa naozaj bojim. Dakujem velmi pekne za radu.

Dobrý den, jakékoliv gestageny se doporučuje užívat jen v rámci prvního trimestru jako podpora gravidity. V té době ještě vytvářející se placenta nemusí 100% fungovat, ale po ukončení prvního trimetsru již produkuje dostatek gestagenů sama. Hormony tedy můžete v klidu vysadit. Jejich užívání nyní již rozhodně neovlivní osud těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 18:24

Bolest podbřišku 30+1tt

| Katika | 06.12.2017, 13:16

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Včera jsem byla v poradně 31+0tt. Vše v pořádku. Čípek delší než 30 mm. Bohužel nám ještě včera onemocněl pejsem a museli jsme 2x k doktorovi. Pejska jsem samozřejmě stále tahala v náručí - váží přesně 5 kg. Již od včerejšího večera mě bolí podbřišek, ale pouze při pohybu nebo při vstávání. Pokud ležím, necítím nic. Může to souviset s námahout? Nevím, zda jsem si nemohla nějak ublížit? Taky cítím občas píchavou bolest do konečníku. Nemám nějaký pocit tlačení nebo tak, jen tam občas jakoby píchne. Je to normální? Velice Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud bylo vše v pořádku, neměla by nastat nějaká rapidní změna vašeho zdravotního stavu a nemělo by se jednat o nic vážného. Může to být opravdu zvýšenou námahou. Zkuste nyní více odpočívat. Pokud břicho netuhne v pravidelných intervalech, není třeba se zneklidňovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 07:38

Dobrý den,
pracuji jako učitelka v mateřské skole. Tento týden se nám ve školce vyskytla sedmá nemoc. Jsem v 18. týdnu těhotenství, před týdnem jsem byla na kontrole u své gynekoložky, která mi řekla, že je vše v pořádku. Prozatím jsem zdravá, nepociťuji žádné příznaky, holčička onemocněla zřejmě minulý týden, kdy jsme byly ve styku. Jaká rizika to pro mě mohou být? A jaké pro miminko?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, i kdybyste se touto nemocí nakazila, pak na plod by vir, který tuto nemoc způsobuje, neměl mít žádný vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.11.2017, 11:24

Riziko předčasného porodu

| Katika | 22.11.2017, 12:49

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na váš názor. Včera jsem byla v poradně 29+1tt. Paní doktorka mi měřila čípek 30 mm. Čípek vzadu a uzavřený. Jinak ale paní doktorka cítila naléhat miminko. Dostala jsem Utrogestan 1-0-2. Je pravda, že ji zavádění cítím v pochvě horní stranu tvrdou. Byl mi doporučen klidový režim. Myslíte, že naléhání miminka může způsobit předčasný porod? Je nutné ležet? Moc Vám děkuji za pomoc.

Dobrý den, samotné naléhání plodu předčasný porod nezpůsobí. Čípek délky 30 mm a zavřený, je zcela normální nález. Je pravdou, že spousta žen má délku čípku i nad 40 mm, nicméně hranice svědčící pro hrozící předčasný porod je 25 mm. Než délka čípku je důležitejší dynamika s jakou se mění nález a zda vůbec a zda máte nějaké potíže. Pokud bude tedy s odstupem délka čípku stejná, pak není přísný klidový režim nutný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.11.2017, 14:10

Dobrý den, jsme aktuálně ve 30tt a udělal se mi genitální opar. Nejedná se o první infekci. V těhotenství ano, ale trpěla jsem i před těhotenstvím. Použila jsem přímo na opar propolisovou tinkturu. Mazala jsem jeden den velmi často. Velmi se mi ulevilo, ale až nyní jsem zjistila, že propolis není vhodný v těhotenství. Mohlo dojít k poškození miminka? Žádnou reakci jsem neměla, ale bojím se, ale to nemělo na miminko vliv. Moc děkuji.

Dobrý den, jednodenní lokání aplikace propolisu určitě vývoj miminka neovlivnila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.11.2017, 08:54

Genitalni herpes

| Zuzana08 | 11.11.2017, 16:58

Dobry den. Jsem tehotna v 16 tt. Opakujci genet herpes mam furt od 5tt kazdy 10 dni. 1 screening je ok. Pred tehotenstvim to mela stejne 2 roky herpes furt((byla jsem vysetrovana na imunologie nic zasadniho. Brala jsem Valtrex 6 mesicu po vysazeni leku zase furt. Zatim mazu jen mastickou herpesin furt. Ted nevim pokud dite tak casty herpes muze ovlevnit a co s tim?

Dobrý den, pokud jste mívala genitální herpesy i před těhotenstvím, máte spoustu protilátek a plod by tak infekce neměla ovlivnit. Problém by nastal jen pokud byste měla výsev v době porodu - musela byste pak rodit císařským řezem. Proto se ženám s opakovanými herpesy doporučuje užívat Herpesin tbl. preventivně od 36. týdně až do porodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.11.2017, 09:54

Zimnice v těhotenství

| keiel | 11.11.2017, 16:19

Dobrý den,
jsem momentálně v 18tt, už včera v noci u mě proběhla šílená zimnice, dnes jsem byla v práci a jen co jsem přišla domů, zimnice se vrátila. Bolí mě záda v bederní části, bolest střílí do nohou a rukou. Občas mě píchne v podbřišku nebo na pravé straně břicha. Prodělávám pouze chřipku nebo to může být něco vážnějšího? Jsem prozatím bez teploty. Děkuji za odpověď

Dobrý den, s těhotenstvím by vaše potíže neměly souviset. Pravděpodobně se jedná o nějaké virové onemocnění typu chřipky.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.11.2017, 09:53

Pichanie v brušku 16tt

| DominikaFarkas | 06.11.2017, 16:16

Dobrý deň,
som na konci 16tt. Zatiaľ nemám nijaké komplikácie až na rannú nevoľnosť. Všetky doterajšie kontroly prebehli v poriadku.
Dnes ma však začalo prichať na pravej strane bruška. S prestávkami to pichá asi celý deň.
Mophli by ste mi prosím poradiť? Mám sa obávať?

Dobrý den, píchání v podbřišku během celého těhotenství bývá běžnou zálěžitostí. V malé pánvi se mění poměry, děloha roste, natahují se vazy, na kterých je děloha upevněna. Pokud nemáte jiné potíže - teplotu, krvácení, pak se nezneklidňujte a k lékaři zajděte, až pokud by problém trval delší dobu či se situace zhoršovala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2017, 07:43

Kvasinky v těhotenství

| anawi8 | 05.11.2017, 09:41

Dobrý deň. Zhruba v 4- 5 tt mi z výteru vyšli kvasinky, lekár mi nasadil vagin. tablety a neskôr gynazol vag. krém. Po užití som po pár dňoch krvácala a skončila v nemocnici. Teraz som v 7 tt, stále mi pretrváva svrbenie, pálenie a výtok nie je klasický biely, ale niekedy s prímesou do ružova, hneda, dnes už bol do zelena. Chcem sa opýtať na váš názor, či je to pri mykóze normálne a čo si myslíte o liečení/ neliečení kvasiniek v prvom trimestri. Neviem čo je pre dieťa lepšie, resp. čo môže viac ublížiť, či neliečenie (ja sa radšej potrápim, len, aby som neublížila, keďže raz som už skončila s krvácaním po liekoch). Mám ísť zasa k lekárovi kvôli tomu výtoku? Ďakujem

Dobrý den, otázkou je, zda špinění či krvácení byl následek mykotické infekce či užívání léků..Pokud již je infekce jednou přeléčená a nic jiného v kultivaci nevyšlo, pak bych nyní jen doporučila dezinfekci pochvy např. Borglycerinovými čípky atd. Narůžovělý výtok může být špinění, to nemusí s žádnou infekcí souviset.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.11.2017, 07:13

Píchání v bříšku

| Paula01 | 03.11.2017, 15:10

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem v 19. týdnu těhotenství a velmi často pociťuji píchání v bříšku na různých místech. Je to takové ostré píchnutí. Na ultrazvuku bylo všechno v pořádku. Co to způsobuje? A druhá věc, co mě trápí je, že mám při delším chození pocit, že mi něco tlačí na konečník. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud na UZ bylo vše v pořádku, pak se zřejmě jedná jen o doprovodné příznaky rostoucí dělohy. Jak děloha roste, poměry v malé pánvi se mění, orgány v malé pánvi mění svoje místo, natahují se vazy, na kterých je dělohy upevněna a to vše může způsobit někdy i časté píchání v podbřišku, i tlaky na konečník. Pokud tedy nemáte jiné potíže (teplota, výtok, tuhnutí břicha..), pak není důvod se znepokojovat. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.11.2017, 18:14

Dvojčata z nich jedno menší

| D.P. | 03.11.2017, 09:54

Dobrý den paní doktorko, jsem ve 26 TT a čekám dvojčátka (po IVF, vloženy 2 embrya) jsou stejného pohlaví - holčičky a zřejmě jsou dvojvaječná. Do 22 TT se vyvíjely zcela symetricky, ale nyní je jedno o 2 týdny menší (640g) a druhé téměř o týden větší (860g) než by měly být. Vím, že teď se nejspíš musí jen čekat zda se mezi nimi nebude rozdíl prohlubovat, nicméně bych se ráda zeptala na Vaši zkušenost jaká je pravděpodobnost, zda se opět srovnají a jaká jsou případná rizika v případě, že by se rozdíl zvětšoval. Velice děkuji za odpověď.

Dobrý den, problematika těhotenství s dvojčaty je velmi rozsáhlá a je nad rámec naší online poradny zde vše vypisovat, odpovím tedy jen stručně. Pokud jsou dvojčata dvojvaječná (a tuto informaci byste měla dostat jasně již v prvním trimestru na základě UZ - lze to velmi dobře rozeznat již brzy), pak by v tomto případě neměl hrozit tzv. twin to twin syndrom, kdy mají dvojčata společnou placentu a mohou na sobě vzájemně parazitovat. Opravdu se nedá říci, zda se bude váhový rozdíl prohlubovat či nikoliv. Pokud máte tuto informaci na základě jednoho měření, které může být velmi nepřesní, na další kontrole rozdíl být nemusí už téměř žádný. Pokud by se váhový rozdíl prohluboval, je to opět velmi individuální, jak se dále postupuje. Záleží na stáří plodů, na jejich kondici (průtoky v pupečníku, množství plodové vody atd.), jak často se sledují a jak dlouho se v těhotenství pokračuje. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.11.2017, 18:15

Migréna v těhotenství

| Beruna33 | 02.11.2017, 13:20

Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 10tt a trápí mě silné hormonální migrény. Včera jsem to nevydržela a vzala jsme si Sumatriptan Actavis. Paralen ani hořčík bohužel nezabírá. Chci se zeptat, zda Sumatriptan může nějak ublížit miminku? Případně jak často ho lze brát, abych miminku neubížila? Migrény mám dá se říct každý týden, ale tato byla zatím nejsilnejší. Dříve jsem je mívala cca 2 dny před menstruací pravidelně.

Dobrý den, Sumatriptan se v těhotenství považuje za bezpečný, embryo- ani fetotoxický efekt nebyl prokázán. Sumatriptanu by měla být dána přednost před ostatními triptany. Takže občasně užívat na migrénu můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.11.2017, 17:00

Dobrý den,
v loňském roce jsem byla na vyšetření štítné žlázy, kdy jsem měla výsledek TSH 5,3; ft4 – v normě. Žádné léky mi předepsány nebyly. Nyní, jsem těhotná v 7tt, při vyšetření mám naměřené hodnoty TSH 0,019; ft4-normě. Paní doktorka mi vypsala žádanku na vyšetření na edokrinologii, kam mě objednali za 2 týdny. Chci se zeptat, zda mohou tyto moje výsledky nějak ovlivnit miminko a bylo by lepší s ohledem na fázi těhotenství se objednat dříve.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejsem endokrinolog, ale je obecně známo, že hladiny TSH se obzvlášt v prvním trimestru, kdy je nejvyšší hodnota hCG. Některé ženy mají hodnoty TSH extrémně nízké a přesto jsou zcela zdravé. Objednání na endokrinologii za 2 týdny nevidím jako problém.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2017, 10:34

Dobrý den, otěhotněla jsem po 3.ivf a čekáme dvojčátka. Nyní jsem 9 +1tt a pro masivní krvácení a z důvodu hrozícího potratu jsem byla hospitalizována v nemocnici. Ze stěru byl zjištěn streptokok agal., mám brát antibiotika, neohrozí dvojčátka? Krvácení způsobil streptokok? Musí se léčit i manžel? Děkuji.

Dobrý den, streptokok agalacitae je součástí běžné poševní mikroflory a tudíž jeho nález v kultivaci není ničím neobvyklým. Při přemnožení může způsobit zánět, ale určitě není původcem masivního krvácení z dělohy. To bývá spíš z důvodu hematomu v děloze či prasklé cévky. Krátkodobá léčba Macmirorem určitě těhotenství neohrozí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.10.2017, 15:10

Dobrý den,
můj dotaz směřuji k bolesti břicha v 11t. Bolest bych asi neřešila, kdybych nečekala dvojvaječná dvojčata.
Ze začátku těhotenství jsem měla křeče, užívám Magnosol, křeče už tak 3 týdny nemám.
Problémy s bolestí břicha začaly na začátku tohoto týdne. Jsem učitelka, mimo jiné učím Tv. S děvčaty jsem trochu cvičila, ale opatrně a co mi možnosti dovolily. V úterý se dostavily bolesti zad, včera ve středu mě během odpoledne bolela levá půlka břicha (podbřišku) a od včerejšího večera mě bolí pravá půlka, pravý podbřišek. Myslela jsem si, že mám nafouklé břicho, zácpu a že po vyspání bolest odezní. Neodezněla.
Od rána mě pravá půlka bolí stále. Není to bolest palčivá a nesnesitelné. Popsala bych ji jako natažení břišního svalu, jemné píchání. Bolest vychází pouze z jednoho místa. Při chůzi se pak pobolívání pravé části břicha mění s pobolíváním pravé půlky zad a zase zpět.
Děkuji za radu. K lékaři na kontrolu mám jít až příští středu.
Je to možná maličkost, a nechci s každou maličkostí lítat k lékaři.
Ale zase nic nechci zanedbat.
Děkuji.
S pozdravem
Švarcová

Dobrý den, pokud nemáte jiné potíže - krvácení, výtok, pak se s největší pravděpodobností jedná o bolesti břicha při růstu dělohy a zárověň neúměrné fyzické zátěži. Pokud by se vaše potíže stupňovaly, lékaře samozřejmě navštivte dříve a pouvažujte na omezenou dobu fyzickou zátěž v tělocvičně omezit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2017, 10:39

Špinění v těhotenství

| ras_zu | 22.10.2017, 11:29

Vážená paní doktorko,
prosím Vás o reakci na můj dotaz. V srpnu jsem absolvovala své 3. IVF a byla zavedena 2 embrya. Obě se uchytila a čekáme tedy dvojčátka. Ve 14. týdnu po vysazení utrogestanu jsem krvácela, lékař provedl utz, vše bylo v pořádku, dostala jsem nějakou injekci a nařízený klid. Na prvotrimestrálním screeningu bylo také vše v pořádku. Špinit (tmavěhnědou krví) jsem však nepřestávala, když to bylo již po několikáté, jeli jsme na gynekologickou ambulanci, tam mi pan primář řekl, že jeden z plodů má placentu velmi nízko (10 mm od okraje) a mám velmi drobný čípek. Prý se bude špinění opakovat a mám mít klid na lůžku. V podstatě jen ležím, beru znovu utrogestan, ale za 5 dní nepřichází žádné zlepšení. Přes den bývá klid a v noci silně špiním. Bylo mi řečeno, že do nemocnice mám přijet pouze, když prokrvácím vložku co 30 minut. Na kontrolu ke svému gynekologovi jdu až za dva týdny a jsem značně nervózní, zda jsou miminka v pořádku. Jinak nemám žádné bolesti. Myslíte, že opravdu nemusím vyhledávat lékaře? Četla jsem také, že placenta se ve většině případů posune výše, je tato možnost i u dvojčat?
Velmi děkuji za odpověď a omlouvám se za rozsáhlý dotaz.

Dobrý den, nevím, v kterém týdnu nyní jste, ale předpokládám, že za 14. týdnem. V druhém trimestru je naprosto nesměrodatné, jak nízko se placenta (placenty) nachází. Pokud placenta nepřekrývá centrálně vnitřní branku, ale končí cípem 10mm od vnitřní branky, pak se s největší pravděpodobností růstem dělohy vytáhne nahoru ještě o několik centimetrů. Špinění může mít v první polovině těhotenství různý původ. Na vině může být nízko uložená placenta, ale i krvácení z drobných cév v děložním čípku, atd. Každopádně časem by měly tyto potíže ustat. Terapií první volby jsou v tomto případě opravdu jen gestageny a klidový režim (i když i toto opatření se v posledních letech hodně diskutuje). Pokud tedy nekrvácíte silně jasnou krví, pak nemusíte navštěvovat lékaře dříve.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.10.2017, 07:01

1. trimester - antimykotiká

| anawi8 | 20.10.2017, 14:47

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Som cca v 4-5 týždni tehotenstva, zároveň mám potvrdenú kvasinkovú infekciu (trochu som cítila svrbenie a pálenie, ale nič extrémne to nebolo). Na základe toho mi lekár predpísal lieky, užila som dva dni vag. tabletu Clotrimazol Al 100, jeden deň vag. krém, jednorázovú dávku Gynazol. Na piaty deň po užití Gynazolu som začala mierne krvácať (ružová farba). Šla som na pohotovosť, kde mi dali dg. hroziaci potrat, ležala som 3 dni, dávali mi injekcie a beriem duphaston. HCG pekne stúpa, ale špiním už 4. deň. Chcem sa opýtať, keďže som sa dočítala o rizikách užívania liekov v 1. trimestri, aký máte na to názor a či tieto lieky (na ktoré som sa opakovane pýtala lekára, či ich mám brať, keď som na zač. tehotenstva) môžu ohroziť plod, keďže sa tvorí základ orgánov. Zároveň mi budú robiť ďalší kontrolný ultrazvuk, od začiat. tehotenstva to bude už 4. ultrazvuk. Môže tak častý ultrazvuk na začiatku teho uškodiť? ďakujem za odpoveď

Dobrý den, krátkodobé užívání antimykotik lokálně by nemělo mít vliv na vývoj plodu. Na druhou stranu na základě svědění a pálení nelze diagnostikovat mykozu. Při mykóze je přítomný charakteristický kvasinkový výtok. Nasazovat antimykotika jen na základě svědění a pálení nemá význam. Co se týče UZ vyšetření - pokud se při něm neužívá barevní UZ Doppler (vyšetření průtoku v cévách a srdce plodu), který by se neměl v prvním trimestru nadužívat, pak UZ nevadí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.10.2017, 16:35

Dobrý den, 2. října jsem si dělala tt a byl pozitivní a pak i 6. října a byl pozitivní. Navštívila jsem gynekologa a ten mi udělal ultrazvuk a nabral krev. Výsledky slabě pozitivní. Jenze 18. října jsem začala krvácet a to trvalo dva dny, bez bolestí. Myslíte si, že se jedná o uhnizďování vajíčka? Nebo co mohlo to krvácení způsobit? Dle dr. odhadu jsem ve 3. týdnu, ale na UZ ještě nic neviděl. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, krvácení na začátku těhotenství může mít různé příčiny. Může se jednat o slabé krvácení při zahnízďování oplozeného vajíčka, ale pokud se jedná o  krvácení intenzitou menstruace, může se jednat i o potrat v prvním trimetrsu. Na kontrolním UZ by jistě gynekolog s odstupem času měl vidět alespoň náznak gestačního váčku. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.10.2017, 16:39

Mimoděložní těhotenství

| bylinka1 | 19.10.2017, 10:07

Dobry den, chcela by som sa opytat, poslednu menstruaciu som mala priblizne 6.9.2017, cize by som mala byt na zaciatku 6teho tyzdna. K pohlavnemu styku doslo medzi 20.-23.9. Vcera som mala spinenie, tak som isla k dr. Tam zistili, ze zatial vidno len gestacny vak, ale kedze hodnota HCG je 8630, obavaju sa, ze ide o mimomaternicove tehotenstvo. Na lavom vajickovode vidia nejaky utvar, o ktorom zial v tomto stadiu nevedia povedat, ci ide o cystu, alebo embryo. Mam viacero otazok:
1. Je mozne, ze sa plod este ukaze, dokedy cakat?
2. Je mozne, ak by islo o mimomaternicove tehotenstvo, ze hodnota HCG bude taka vysoka a nebolo by vidno normalne plod?
3. Lekari v nemocnici mi odporucili prist v piatok na kontrolu, ak nenastane zmena, bude tam len vacok a utvar tej istej velkosti, no hodnota HCG bude vyssia mam cakat, alebo podstupit laparoskopicku operaciu?
Dakujem Vam velmi pekne za Vasu odpoved vopred.
S pozdravom a prianim peknych dni :)

Dobrý den, při začátku 6. týdne by již měl být vidět na UZ náznak gestačního váčku s plodem, ale nemusí tomu tak být. Mohla jste otěhotnět později a dle PM nemusí být výpočet přesný. Záleží na dynamice hCG. Co se týče mimoděložnío těhotenství - je dobře, že vam lékař doporučil v pátek kontrolu. Pokud by se hCG adekvátně nezvedlo (každé 2 dny by mělo narůst na dvojnásobek, tzn. cca 16000 ve vašem případě), pak je velké podezření na mimoděložní těhotenství a diagnostická laparoskopie je na místě. V případě počínajícího mimoděložního těhotenství bývá většinou na UZ bývá patrný jen utvar, který se dá za mimoděložní těhotenství považovat, ale plod se srdeční akcí je ve vejcovodu vidět vzácně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.10.2017, 12:50

Dobrý den, jsem v 17tt a v pondělí sem na toaletě zaznamenala jednorázový tmavě hnědý hlenovitý výtok. Od té doby vše v pořádku. Kontrolu na gynekologii mám příští týden. Zajímalo by mě, zda mohlo jít o drobné poranění, např. po sexu anebo mám vyhledat lékaře neprodleně. Předem díky moc za zodpovězení otázky a popřípadě za uklidnění.

Dobrý den, pokud se jednalo o jednorázové slabé zašpinění bez jiných potíží, které ihned vymizelo, mohlo se jednat o prasklou cévku, která praskla při pohlavním styku či při větší fyzické námaze. Pokud tedy nemáte potíže, není okamžitá návštěva lékaře nutná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.10.2017, 12:54

Stíny na střevech

| babicka 2 | 17.10.2017, 11:51

Dobrý den,
dcera je ve 22. týdnu těhotenství. Při dnešní kontrole jí bylo řečeno, že musí do FN na vyšetření, dítěti byly zjištěny stíny na střevech. Nevím, co to obnáší a nikde jsem k tomuto dotazu nic nenašla. Může se jednat o Cronovu chorobu, kterou trpí dcery otec? A jaká je jiná možnost zjištění? I dcera má potíže se střevy, ale crohn neprokázán. Díky za odpověď.

Dobrý den, pojem stíny na střevech jsem ani já nikdy neslyšela. Maximálně se může jednat o tzn. hyperechogenitu střeva, která může značit vadu gastrointestinálního traktu, proběhlou hypoxii (chvilkový nedostatek kyslíku), ale také to nemusí znamenat vůbec nic. Crohnovu chorobu na UZ před narozením určitě poznat nelze. Je to onemocnění, které se vyvíjí až s přibývajícím věkem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.10.2017, 18:21

Bolesti v těhotenství

| Nikol137 | 02.10.2017, 10:08

Dobrý den, potřebovala bych poradit, zda když mám denně bolesti břicha takové tlačení a zároveň křeče jako při menstruaci, jestli je vše v pořádku. Jsem 22tt.
Předem děkuji za odpověď, Nikol

Dobrý den, pokud se nejedná o pravidelně se opakující stahy či se u vás neobjevuje krvácení či špinění, pak by to nemělo být nic vážného. Tyto pocity jsou většinou způsobeny růstem dělohy a změnami v malé pánvi. Nedá se ale samozřejmě takto vyloučit, že se 100% nejedná o nic vážnějšího, proto doporučuji domluvu event. vyšetření s vaším lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.10.2017, 14:49

Dobrý den,
byla jsem na screeningu ve 20tt, vše bylo v pořádku a na konci mi doktorka řekla, že mě vůbec nechce znervózňovat, ale že v mozkových komorách by měly už být cestičky? A pozvala mě za 3 týdny. Ve zprávě mám 'nehomogenní chorid.plexus' co přesně to prosím znamená? Nervozní už samozřejmě jsem, přeci jen je to v hlavičce.
Děkuji.

Dobrý den, přítomnost cyst choroidálního plexu (to zřejmě měla lékařka na mysli) je u plodů ve 20. týdnu poměrně častým nálezem, respektive tento nález neznamená většinou přítomnost vrozené vady či poškození mozku. Mozková tkán je v tomto stádiu ještě nezralá a cystičky většinou během pár týdnu vymizí. Nemějte tedy obavy, pozvání na kontrolu za několik týdnů je správný postup a s velkou pravděpodobností bude již nález v normě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.09.2017, 10:09

26+5tt předčasný porod

| Lizatko15 | 19.09.2017, 07:28

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost předčasného porodu. Jsem 26+5tt. Už 2 měsíce mě hrozně bolí spodek (kostí). Hlavně kolem vchodu do pochvy. To přisuzuji, že se to chystá k porodu. Bojím se, že bude předčasný. Už 2mesic ležím a beru magnesium 3×2tablety. V těhotenské prukazce mám napsané. Naléhající část 1 (naléhá) a konsistence čípku 1( polotuhý), miminko je už od 20tt hlavičkou dolů. 13.9. vypadal čípek jako obrázek č. 2 od shora. Čípek měl 13.9. 37mm. Mám se bát? Je to hodně rizikové? Paní doktorka mi toho moc neřekne. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte čípek 37mm, rozhodně není třeba se v tuto chvíli obávat předčasného porodu. Až čípek délky 25mm a méně svědčí pro hrozící předčasný porod, ale i tak tomu být nemusí. Záleží, zda se čípek v určitém časovém odstupu zkracuje či nikoliv. Bolesti, které popisujete, mohou být spíše bolesti stydké kosti, což u některých žen bývá vlivem rozvolňování vaziva v těhotenství - rozhodně to není známka předčasného porodu. Tudíž myslím, že ani klidový režim není ve vašem případě příliš nutný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.09.2017, 09:31

Myom v těhotenství

| Danuše1 | 18.09.2017, 13:57

Dobrý den, zjistila jsem, že jsem těhotná, ale současně mi lékař sdělil, že se v děloze nachází i 7cm myom. Jak se tato situace standardně řeší a jaké léky bych případně měla užívat? Můj lékař mi předepsal Gynprodyl. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tato situace se standartně neřeší nijak - v době těhotenství nelze s myomem nic dělat. Myom může těhotenství komplikovat ve smyslu bolestí při růstu dělohy, potratu, předčasného porodu. Ale naopak spousta žen má myom a zdárně donosí své těhotenství do termínu porodu. Gynprodyl je gestagen, který se někdy užívá na podporu těhotenství v prvním trimestru. Nemyslím si, že by jeho užívání mělo nějaký vliv na myom, ale určitě vám užívání neuškodí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.09.2017, 13:30

Menší miminko

| Bára1992 | 05.09.2017, 15:39

Dobrý den,
dnes jsem byla na preventivní poradně v 34tt. Lékař mi zjistil, že je miminko o dva týdny menší, než by mělo být a poslal mě na kontrolní vyšetření do nemocnice. Tam mi udělali další ultrazvuk a zjistili, že dle tabulek má malá menší hlavičku. Jakmile zaznělo něco o možném postižení, nepamatuji si vůbec nic, co mi lékařka řekla... Mohla byste mi prosím říct svůj názor? Hodnoty jsou:
BPD 79,2mm
HC 279,0mm
AC 291,4mm
FL 61,9mm
HC/AC 0,96
BPD/FL 1,28
Váhový odhad je 1974 g.
Začala jsem nad tím moc uvažovat a bojím se případného postižení.
Děkuji za Váš názor.

Dobrý den, na zprávě byste měla mít i informace o tom, kolikátému týdnu jednotlivé změřené části odpovídají. Z paměti nyní nevím, jaká velikost přesně odpovídá kterému týdnu. UZ toto vždy automaticky přepočítá na týdny a dny těhotenství. Obecně menší rozměr o 2 týdny vůbec nic neznamená. Pokud jste měla všechny screeningy vrozených vad negativní, pak bych se postižení neobávala. Spíše to může být dusledek neadekvátní funkce placenty a pak se musí miminko často sledovat. Ale musela bych UZ sama vidět..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.09.2017, 11:03

Dobrý den, jsem ve 20 tt. Jedná se o moje první těhotenství. Už několik dní mne trápí píchavá bolest v levé straně podbříšku. Do poradny jdu až za dva týdny. Nevím, jestli je to normální, nebo jestli mám doktora navštivit dřív? Moc děkuji.

Dobrý den, píchavá bolest v podbřišku bývá často způsobena změnami poměrů v malé pánvi při růstu dělohy - natahování vazu, utlačování nervů atd. Pokud není bolest doprovázena teplotou, krvácením či jinými potížemi, o nic akutního se zřejmě nejedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.09.2017, 07:25

Dobrý den, jsem v 10. tt a asi v 5. tt jsem začala mít bílý hustý výtok a teď v 10. tt je tmavě žlutý, bez zápachu, bez bolesti, ale je ho docela dost. Neohrozí těhotenství? Je to normální? Děkuju, Martina

Dobrý den, pokud výtok nedoprovází  svědění, pálení či bolesti, pak by se nemělo jednat o infekci a těhotenství by tudíž nemělo být ohroženo. Charakter výtoku se v těhotenství může výrazně měnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.09.2017, 15:03

Dobrý den, jsem v 16tt a od počátku beru Gynprodyl. V minulém týdnu mi začalo svědění a v lékárně mi doporučily Clotrimazol, ten nezabral a tak mi lékař doporučil boraxové globule. Vřera jsem si vzala první a hned jsem pocítila úlevu, ale ráno jsem si zavedla Gynprodyl a svědění zase začalo. Může tedy Gynprodyl způsobovat mykózu? Nebo je to jen vedlejší účinek. Výtok téměř nemám, jen to svědění. Brát bych ho měla až do konce těhotenství. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vaše potíže spíše naznačují, že jde o alergii na preparát. U mykózy je dominantní hrudkovitý výtok. Svědění v pochvě rozhodně neznamená mykózu - to jste možná Clotrimazol měla zbytečně. Domluvte se s vaším gynekologem, ať zkusí preparát vyměnit nebo zda je opravdu nutné jej dlouhodobě užívat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 08:47

Změna stolice v 22tt

| Paulitaaa | 21.08.2017, 20:01

Dobrý den, jsem v 22. týdnu těhotenství a dnes jsem si všimla oranžově zbarvené stolice + oranžově zbarvené mastné fleky v toaletní mise. Mám se obávat nějakeho problému nebo je to v těhotenství běžné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste nejedla nějakou specifickou potravinu, která by zabarvení mohla způsobit, pak to v těhotenství normální není. Pokud by se to opakovalo, poraďte se raději s praktickým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.08.2017, 07:12

Tvrdnutí břicha v 28tt

| deemarley | 21.08.2017, 19:17

Dobrý den,
mám takový problém.. Jsem v 28tt a občas mi ztvrdne bříško a vyduje se mi. Chci se zeptat, co to je? Či tam cítím miminko, anebo je to to tvrdnutí bříška? Nevím, co to vlastně je ..

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o tvrdnutí břicha. Během těhotenství je toto ale zcela normální - pokud to není s frekvencí několikrát do hodiny. Děloha reaguje trvdnutím na spoustu podnětů - když si žena lehne, pokud se miminko hýbe či pokud je zvýšená fyzická námaha.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.08.2017, 07:14

Dobrý den,
před dvěma dny jsem na testu objevila //. Od toho stejného dne mám dost silný průjem. Chodím tak jednou za hodinu. Je možné, aby to mělo spojitost s těhotenstvím? Ostatní členové domácnosti tím netrpí. Nevím, zda mám jít k obvodnímu lékaři, volat mojí gynekoložku nebo jen pít smectu a čekat, že to přestane.
Moc Vám děkuji za odpověď.
Marcela

Dobrý den, pokud máte průjem á 1 hodinu, pak by to nemělo mít spojitost s těhotenstvím. V graviditě bývá spíše problém se zácpou či naopak. Zkuste dietní režim a dostatek tekutin, pokud by  se potíže nezlepšily, navštivte praktického lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.08.2017, 10:52

Krvácení v těhotenství

| MarieMaru | 13.08.2017, 10:58

Dobrý den,
jsem v 16tt, zatím vše v pořádku, již proběhl i screening v prvním trimestru a také vše v pořádku. Ve čtvrtek 10.8. jsem byla u svého gynekologa, řekl mi, že těhotenství probíhá dobře, jen, že na ultrazvuku je vidět, že placenta se vytváří spíše dole a budeme to tedy sledovat.
Hned druhý den, v pátek 11.8. odpoledne jsem objevila malý krvavý flíček na kalhotkách a poté i na toaletním papíře, byla to čirá krev, ale asi pět kapek, nic mě nebolelo a krvácení se už neopakovalo.
Řekla jsem si, že pokud by se to o víkendu opakovalo, tak bych jela na pohotovost, ale nic se neděje.
Myslíte, že to může být tou placentou?
Je potřeba jezdit k doktorovi i v takových případech?
Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den,
Marie

Dobrý den, pokud placenta přesahuje v tuto chvíli vnitřní branku, pak špinění (5 kapek bych krvácením nenazvala) může být tímto způsobeno. Stejně tak ale mohla v čípku prasknout nějaká cévka. Pokud se jedná o špinění takové intenzity, myslím, že není nutné jezdit na pohotovost. To by bylo vhodné v případě, pokud byste krvácela intenzitou menstruace. Do 23. týdne, kdy je plod neživotaschopný, není možné ani takovému krvácení nijak aktivně zabránit a situaci řešit. Jen pokud by krvácení ohrožovalo váš život, pak je nutno zasáhnout. To ale naštěstí není váš případ.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2017, 07:01

Komplikace těhotenství

| Luci777 | 11.08.2017, 11:27

Dobrý den, paní doktorko. Je mi 37 a jsem bezdětná. V květnu 2017 jsem měla spontánní potrat v 5 tt. Nyní jsem těhotná, na začátku 8tt a těhotenství se nevyvíjí zatím moc dobře. Mimi roste pomalu a hCG také nyní 20000. Už par let se mi tak cca jednou za rok děla hnisavé ložisko nad zadkem, na stejném místě. Mám to i teď asi ze stresu, jak se strachuji o malé. Napadlo mě, jestli to není nějaký virus, který muže způsobovat neprosperující těhotenství? Nikde jsem s tím nikdy nebyla, používám na to jen desinfekci a tea tree S ničím jiným se neléčím a nemám problémy.
Moc děkuji za reakci,
Lucie

Dobrý den, problémy, které popisujete, určitě nemají na vývoj vašeho těhotenství vliv. Na osud vašeho těhotenství může mít s velkou pravděpodobností vliv věk (37 let je již věk, kdy je velké riziko chromozomálních vad u plodu a často tedy jeho zamlknutí v ranném stádiu). Pokud by se i toto těhotenství nevyvíjelo zdárně, doporučovala bych i vyšetřit na hematologii vrozené trombofilie (zvýšená srážlivost krve). I tyto choroby často způsobují potraty v prvním trimestru.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:49

Dobrý den,
včera jsem byla na pvní kontrole v 6+4 a paní doktorka neviděla na ultrazvuku srdíčko, nějak se jí to nezdálo, i když má hodně starý ultrazvuk. Mám prý přijet ještě za týden, protože potom má 14 dní dovolenou. Hned mi začala vysvětlovat, že možná do příštího týdne začnu krvácet, kdyby to bylo málo, že mám jet do nemocnice a kdyby hodně, tak se to odloučí samo. Pokud nezačnu krvácet a za týden srdíčko neuvidí, tak mě hned pošle do nemocnice na vyčištění dělohy. Jsem z toho dost vynervovaná, dva nebo tři týdny jsem se cítila divně, měla jsem nafouklé břicho, asi dva dny zácpu, po ránu divnou chuť v puse.. Byla jsem dost unavená a chtělo se mi spát. Teď už žádné pocity, kromě trochu ospalosti nemám. Pokud nezačnu do příštího týdne krvácet a paní doktorka zase srdíčko neuvidí a pošle mě do nemocnice, tak nevím co mám dělat, protože se mi to zdá celkem brzy. Četla jsem, že u někoho objevili srdíčko až v 9 tt. Navíc mi paní doktorka ještě říkala, že plod vypadá tak o týden menší - takže místo 6+4, vypadá na 5+4 a na jejím ultrazvuku je to srdíčko vidět až dýl, tak nevím proč tak spěchá. No malinko se ji teda nezdál i tvar. Ve zprávě píše: v dutině děložní gest. váček neprav. tvaru s 1 plodem v bez AS CRL 2mm a potom píše závěr: susp. missed ab. in g. hbd.6 - to nevím, co znamená. Ještě mě napadlo zkusit se objednat jinam, kde mají lepší ultrazvuk, jen teda nevím, jestli to má cenu hned, nebo počkat..

Dobrý den, kdyby plod nyní odpovídal o týden menšímu (může tomu tak být, pokud jste otěhotněla později), pak tam ještě srdeční akce nemusí být vidět. Nicméně za týden, už by jednak plod měl být o týden větší (měřeno ultrazvukem) a srdeční akce by tam na 100% měla být vidět. Obecně je srdeční akce patrná vždy od 6+0 a někdy i dříve. Pokud tedy za týden bude plod bez akce, pak se jedná bohužel o zamlklé těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.08.2017, 16:22

Tlaky na konečník v 28tt

| Maminka1012 | 10.08.2017, 13:33

Dobrý den, mám dotaz. Na mého poněkud staršího pana gynekologa nejsou žádné chvály ba naopak a tak se chci zepat na Váš názor. Jsem 28tt, mám nepříjemné tlaky na konečník, bolesti kříže a tvrdnutí břicha. Je to velice nepříjemné. Z poslední návštěvy mam CS 4 a délku hrdla (čípku) 3,5 cm. Beru magnesium. Mám klidový režim, ale i přesto bříško tvrdne. Jaký na to máte názor vy? Je alespoň možné, že díky vyššímu CS budu mít rychlejší porod? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud váš lékař popsal na ultrazvuku délku čípku 35 mm a předpokládám, že je zavřený, pak je velmi nepravděpodobné, aby to odpovídalo CS 4. Jinak obecně při takovém nálezu na čípku je vidět, že břicho, i když tvrdne, tak toto nemá na porodní cesty žádný negativní vliv. Nález je v normě. To, jaké máte nyní CS ani nekoresponduje s tím, jak rychlý bude porod.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.08.2017, 14:44

Příušnice v 1. trimestru

| Lucka.R | 31.07.2017, 11:42

Dobrý den,
jsem v 8. týdnu těhotenství a byly mi prokázány příušnice. Můj gynekolog má dovolenou, jeho zástup se mě snažil uklidnit, přesto mi sdělil rizika (samovolný potrat, genetické vady i jiné). Za 14 dní jdu na prvotrimestriání screening. Od pana doktora jsem pochopila, že i kdyby byli genetické testy v pořádku, stejně nemusí být miminko úplně zdravé, kdy není možné to zjistit z ultrazvuku. Prosím o bližší informace. Doporučují lékaři při potvrzení příušnic v 1. trimestru interupci? Gynekolog mi radil být v klidu, ale na internetu jsem nenašla nic dobrého.
Velmi Vám děkuji za odpověď.
Lucie R

Dobrý den, příušnice nejsou kritickým onemocněním v graviditě. V prvním trimestru mohou způsobit samovolný potrat, což bohužel nemůžete ovlivnit, ale vrozené vady u plodu většinou nezpůsobují. Pokud nepotratíte a I. kombinovaný screening bude v pořádku, pak není třeba zvýšené sledování.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.08.2017, 07:30

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mě občas bolí po stranách u stydké kosti? Jsem 19 tt. Děkuji.

Dobrý den, ano, bývá to v těhotenství běžné vzhledem k tomu, že se jednak pánev roztahuje a mění se i struktura pojiva v celém těle. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:40

Placenta stále svým dolním okrajem zasahuje k vnitřní brance kanálu děložního hrdla. Dobrý den, to mám napsáno ve zprávě, chci se zeptat, jestli mám dělat nějaké opatření nebo omezení kvůli té placentě, jinak jsem 16+4 TT. Děkuji.

Dobrý den, takto brzy (v 17. týdnu) nemá vůbec smysl polohu placenty řešit. Děloha v tomto týdnu ještě není příliš zvětšená a v následujících týdnech bude růst a placenta se bude vytahovat nahoru. Pokud do této chvíle bylo vše v pořádku, pak není třeba žádných opatření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:52

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jsem těhotná 30+4. Pociťuji takové mírné tlaky ve spodku (nevím, jak lépe popsat), chodím hodně často na malou a kolikrát zbytečně. Myslíte, že by se mohlo jednat o začínající porod? K doktorovi jdu zítra. Děkuji za odpověď. P.s. Je to mé druhé těhotenství.

Dobrý den, spíše se jedná o potíže související se zvětšující se dělohou. Pokud vám vyloženě netuhne břicho několikrát do hodiny, o začínající porod by se jednat nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:53

Tvrdnutí břicha v 16tt

| janka.jaankaa | 11.07.2017, 15:16

Dobrý den, potřebuji poradit. Jsem v 16tt a pár dní pozoruji tvrdnutí bříška hlavně při nějakém stresu anebo problémech. Je to tak 4x denně, někdy aji víc někdy méně. Na poslední poradně bylo všechno ok,, ale ještě jsem neměla tento problém a další poradnu mám až za 3 týdny, tak mám trochu obavy, zda ja malé v pořádku. Při jakém stavu bych měla zajít na vyšetření, abych nic nezanedbala? Přidal se mi k tomu aji vydatnější bezbarvý vodnatý výtok a mírné bolesti na pravé straně, slepé střevo už nemám, je to bežné? Děkuji Vám, Jana.

Dobrý den, tvrdnutí břicha 4x denně a ješte vázáno převážne na námahu je naprosto normální. Pokud byste měla tvrdnutí několikrát do hodiny a k tomu se např. přidalo špinění ci krvácení, tak lékaře navštivte dříve. Bezbarvý výtok je v těhotenství také úplně normální. Vlivem hormonálních změn se výtok může zmnožovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:38

Dobrý den, včera jsem byla na vyšetření ve 38+2 týdnu. Po návratu domu jsem zjistila, že mám červenohnědé výtoky. Začalo mi tvrdnout břicho. Ve zprávě mám napsáno: fundusx/3, php, postaveni l, kr4/s.H lavička pevně naléhá na vchod pánevní, hrdlo děložní v ose těsně pro 2 prsty prostupné. Děkuji za radu.

Dobrý den, tvrdnutí břicha a špinění ve 39. týdnu těhotenství je naprosto normální. Tělo se připravuje na porod. Navíc pokud vás na vyšetření lékař vyšetřoval vaginálně, pak špinění může být i tím. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:30

Dobrý den, už nevím, co dělat, tak zkusím napsat vám. Už skoro 14 dní trpím zácpou. Jsem těhotná, zatím cca 6. týden, k doktorovi jsem objednaná, ale až příští týden, už to do té doby asi nevydržím. Zkoušela jsem všechno možné, glycerinové čípky, psyllium, švestky, švestkovou šťávu, piju, co to jen jde, hodně chodím, olej, mléko, nic mi nezabírá. Už nevím, co dělat, jsem úplně vyčerpaná, musím chodit do práce a už se bojím jíst, ale chut k jídlu pořád mám, prosím vyzkouším cokoliv, co by mohlo pomoct. Děkuji.

Dobrý den, bohužel některé těhotné trápí úporná zácpa celé těhotenství. Otázka je, jak moc vás to obtěžuje. Některé ženy si zvyknou a ono vše po porodu přejde. Někdy se to změní i během těhotenství a problémy se samy zmírní. Bohužel ale nic jiného, než glycerinové čípky, hodně vlákniny či laktulózu vám nikdo nedoporučí. Možnosti jsou v graviditě omezené. Poraďte se poté se svým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:25

Možná preeklampsie

| m.belzova | 01.07.2017, 09:37

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co přesně znamená elevacePI v UtA pro mě a miminko do budoucna? Včera při III. screeningu mi pan doktor zjistil hodnotu 1'45 v a.uterina I.dxPI a přítomen postsyst.notch, vše ostaní v pořádku, doppler ua v norme. Jsem 20+4, vím, že to znamená zvýšení tlaku (pulsu) v pupečníku s možností rozvoje preeklampsie, ale může tento samotný indikator ohrozit vývoj miminka nebo se to může ještě spravit? Co to pro miminko do budoucna znamená, je ohrožené nebo je dobře, ze ostaní cévy jsou v pořádku? Jsem z toho hodně vystresovaná, tak budu ráda za jakoukoliv informaci. Děkuji

Dobrý den, elevacie PI v a. uterina může být jeden z indikátorů pozdějšího rozvoje preeklampsie, jak jste sama psala, ale nemusí tomu tak být. Zda se u ženy preeklampsie a následně často i hypotrofie plodu vyvine, je souhrou spousty okolností a jevů. Ne pouze tento marker je směrodatný. Nevím, zda máte nějaká rizika v těhotenství, že vůbec pak doktor tuto hodnotu měřil. Standartně se neměří v rámci screeningu II. trimestru a navíc pokud ano, pak by se měl změřit průtok v uterinnní arterii vlevo a vpravo a jejich poměr je teprve směrodatný, ne hodnota z jedné strany. Takže tomu příliš nerozumím. Kažodpádně opravdu to neznamená, že budete mít v budoucnu preeklampsii, naví pokud jste zdravá žena.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:40

Necítím pohyby plodu v 28tt

| andrea77 | 30.06.2017, 13:56

Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem ve 28tt a do 25tt jsem cítila pravidelné pohyby miminka. Od 25tt se mi už i stalo, že jsem malou třeba necítila i 3 dny. Po navštívení lékaře jsem dostala seřvané, že jsem nezodpovědná a že jsem klidně mohla dojít pozdě. Že pokud se mi stane, že malou neucítím, mám ihned vyhledat odbornou pomoc, kde mi udělají ultrazvuk. Na gynekoligii mě už takhle 3x odmítli ošetřit a pokaždé mě poslali na pohotovost, i za přítomnosti mého lékaře. Když jsem dojela na ambulanci do jiného města, odmítli mě ošetřit s tím, že mě má ošetřit můj lékař. A tak si mě přehazují jak horký brambor. A tak stále nevím, kdy začít panikařit a do jaké míry je v pořádku, že necítím miminko. Nemohu přeci každý den chodit na gynekologii nebo na pohotovost. Jaká doba je tedy zdravá a kolik dní je třeba ještě v pořádku, že necítím pohyby miminka. Předem děkuji za odpoveď.

Dobrý den, na vaši otázku je velmi těžká odpověď. Nikde není přesně dáno, kolikrát za den a v jaké intenzitě byste měla cítit pohyby miminka. každá žena je zvyklá na jiné projevy a alarmující většinou je, pokud najednou nastane zásadní změna. V zásadě je to tak, že alespoň 1x za den byste pohyby měla cítit. Pokud je miminko v klidu, zkuste dělohu podráždit mechanicky - zatlačit na stranu, poklepat či břichem zatřást. Na tyto podněty by měl plod zareagovat pohybem - vlastně jej probudíte. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:51

Oteklé pysky v 4tt

| KatkaTom | 30.06.2017, 13:46

Dobrý den,
jsem v 6tt a včera jsem si všimla, že mám nateklé pysky. Jsou jakoby zavodněné, takové plné vody. Hlavně na dotek mírně bolí, jsou citlivé. Zároveň mě začíná svědit. U doktora jsem byla před pár dny a všechno je v pořádku, takže si myslím, že infekce to nebude. Je to normální? Co jsem našla na internetu, tak je to případ až kolem 30 týdne a to je prý v pořádku, ale takto brzo jsem nikde nic nenašla. Na kontolu mám jít za 4 týdny a nechci zbytečně plašit a jezdit dřív.
Děkuji za odpověď, Tomečková

Dobrý den, pokud vás zevní genitál svědí, může se jednat i o infekci. To, že před pár dny bylo vše v pořádku neznamená, že se infekce nemohla rozvinout. Ta se může rozvinout ze dne na den. Může to být ale i alergická reakce a stejně tak rekace organismu na těhotenství, důvodů může být tedy celá řada. Pokud by tedy potíže přetrvávaly, zkuste oplachy z hypermanganu. Pokud by i tak potíže přetrvávaly, bude to pravděpodobně navrub těhotenství. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:45

Dobrý den, jsem ve 12. týdnu těhotenství, zjistili mi TSH 0,035 mlU, S-antiTPO 0,67. Jsou to moc nízké hodnoty? K endokrinologovi jsem objednaná až za 3 týdny, bojím se, že je to dost pozdě. Nemůže to do té doby ohrozit plod? Děkuji pěkně za odpověď.

Dobrý den, nejsem endokrinolog, takže neznám přesné doporučené postupy stran uvedených hodnot a nastavení terapie. Nicméně si myslím, že 3 týdny rozhodně bez terapie rozhodně nenapáchají na plodu žádnou škodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.06.2017, 10:12

Toxoplazmoza v těhotenství

| Maroon | 26.06.2017, 12:24

Dobrý den paní doktorko,
chtěla bych se zeptat na riziko nákazy toxoplazmózou od domácí kočky. Jsem na začátku 32.tt a u rodičů mě trochu škrábla kočka do ruky, bohužel nebyla doma žádná dezinfekce, tak jsem si ruce omyla mýdlem, teplou vodu a antibakteriálním gelem a škrábanec potřela framykoinem. Dodávám, že kočka už roky nechodí ven a žije pouze doma a než jsem se před cca 4 lety od rodičů odstěhovala, tak jsem s ní žila v jedné domácnosti a škrábanců jsem od ní měla nepočítaně.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem a hezký zbytek dne

Dobrý den, riziko nákazy toxoplazmozou je minimální, navíc v tomto týdnu těhotenství by přenos na plod nezpůsobil závažné poškození. Problémem bývá nákaza v prvním trimestru.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:05

Dobrý den, jsem v 14 týdnu těhotenství a trápí mě občasné pálení v pochvě, někdy to trvá pár hodin jiný dny třeba vůbec. Několik týdnů jsem zaváděla gynprodyl, ale už několik dní ho neberu, tak nevím, jestli to může mít souvislost. Do poradny jdu 4.7., mám se něčeho obávat a jít k doktorovi dřív? Děkuji.

Dobrý den, pálení v pochvě může být způsobeno zaváděním - i když jste před několika dny skončila, ale může stejně tak být způsobeno hormonálními změnami v rámci gravidity, na základě kterých se mění i poševní prostředí či charakter poševního hlenu. Pokud tedy toto pálení není provázeno zapáchajícím výtokem, což by značilo možnou infekci, pak vyčkejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 08:56

Dobrý den,
mám takový dotaz, jsem nyní v 16. týdnu těhotenství. Pan doktor mi už dříve říkal, že mám dělohu více doprava a dnes na prohlídce mi to řekl znovu. Prý pokud se nesrovná, musí se tomu nějak pomoci. Je to velký problém? A do jakého týdne by se měla sama srovnat?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to že děloha otočená mírně doprava, je naprosto fyziologické. Téměř žádná žena nemá v těhotenství dělohu přímo ve střední rovině, ale často bývá levá či pravá děložní hrana více vepředu než druhá. Nevím tedy, co měl váš lékař na mysli nějakým "pomáháním". Pokud vaše těhotenství probíhá dosud normálně, vůbec nic neřešte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.06.2017, 07:06

Dobrý den, mám dotaz ohledně hematomu ve 27tt. Před 3 týdny mi zjistit lékař, že mám v děloze hematom cca 1 cm a zároveň placentu blízko vnitřní branky, poté co jsem lehce zakrvácela. Doporučil mi týden bez pohlavního styku a brát 3x denně Ascorutin. Od té doby jsem nekrvácela. Dnes na kontrole ověřil, že placenta se trochu vytáhla nahoru, ale hematom už má 2 cm a uvnitř dělohy krvácí. Pak doktor mi nařídil další 3 týdny bez styku a dobrat Ascorutin, ale já nyní nevím, jak je to pro miminko nebezpečné a co dále dodržovat, aby vše probíhalo co nejlépe. Děkuji za odpověď, Erbenová

Dobrý den, hematom v placentě v tomto týdnu těhotenství není příliš častý, takže je spíše pravděpodobné, že jste krvácela proto, že placenta je blízko vnitřní branky. Často může být nějaký stín v placentě na ultrazvuku za hematom zaměněn. Každopádně nic jiného než klidový režim a hemostyptika - např. Ascorutin nelze doporučit. Postup je tedy správný. Pokud placenta nepřekrývá vnitřní branku a je pouze nízko, pak je velká pravděpodobnost, že se ještě vytáhne do termínu porodu nahoru.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.06.2017, 07:13

Protromfobilní stavy

| AngeeVili | 18.06.2017, 18:24

Dobrý den, prosím dovolte mi se zeptat na jednu nepříjemnost. Byla mi zjištěna Leidenská mutace (když jsem chodila s migrénami a preventivně jsem musela podstoupit x vyšetření, aby potvrdili, že se jedná skutečně pouze o migrénu), takže mi bylo doporučeno začátkem třetího trimestru si píchat fraxiparine. Zatím mám všechny výsledky v pořádku, nicméně samozřejmě chápu, že se takto lékaři preventivně brání proti vzniku možných rizik. Jsem toho názoru, že kdyby mi náhodou tato mutace zjištěna nebyla, nikdo by mě ani nijak nevyšetřoval na možnou trombózu a já bych byla více klidnější a v této jisté nevědomosti bychom v klidu odrodili. Také mě zrovna nepřesvědčil fakt, že lékaři nechávají volbu na mě, nicméně doporučení mi řekli (začátek 3. trimestru), protože co kdyby bylo kdyby... V každé nemocnici se to prý navíc dělá jinak - někdo dává fraxiparin 14 dní před porodem, někdo ve 3. trimestru, někdo ani neví, že sklony k trombóze má a nedostane nic. Nedokáži si představit, že si budu 3 měsíce píchat do těla nějakou látku. Prosím o Váš názor. Děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, v prvé řadě bych ráda podotkla, že toto je otázka spíše na hematologa, který o aplikaci nízkomolekulárního heparinu rozhoduje (zda a kdy k ní dojde). Alespoň v naší nemocnici to takto platí a myslím, že i obecně by to tak být mělo. Trombofilní stavy jsou hematologické onemocnění a také tedy o léčbě rozhoduje hematolog. Zkušenost je tedy ale taková, že pokud je zjištěna Leidenská mutace a trombózu jste v minulosti neprodělala, pak byste měla preventivně píchat poslední trimestr a event. celé šestinedělí. Argument, že pokud byste nevědela, že mutaci máte, pak byste si nic píchat nemusela, mi přijde trochu zvláštní. Měla byste být ráda, že se na mutaci přišlo, protože riziko trombozy v graviditě je vyšší i pro nerizikové pacientky, natož pro rizikové.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.06.2017, 06:51

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, jak bych měla pokračovat. Jsem v 8. týdnu těhotenství, v úterý jsem začala hnědě špinit, navečer jsem byla u lékaře a vše bylo v pořádku, srdíčko bilo, dostala jsem injekci Proluton. Ještě dnes do oběda mám takové slabohnědé špinění, méně, ale je. Volala jsem do ordinace, že když to nepřestane, mám se v pondělí zastavit. Jsem taková neklidná, zda nemám ještě něco jiného udělat nebo možno si vzít nějaké léky. Beru jen Femibion. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, v prvním trimestru obecně bohužel nemůžete pro udržení těhotenství udělat vůbec nic. Pokud dojde k potratu (čemuž tak ale i u špinění nemusí vůbec být), pak je to většinou z důvodu genetické vady plodu (vadného embrya) a toto se nikterak ovlivnit nedá. Pokud byste tedy nazačala silně krvácet, pak počkejte na pondělní kontrolu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:30

Dobrý den, jaké je riziko zamklého těhotenství, když prvotní screening vyšel v pořádku, někde jsem četla, že už hrozí jen spontánní potrat, tak co je na tom pravdy? Děkuji.

Dobrý den, zamlknout těhotenství může i např. v 18. týdnu (z důvodu infekce či nezjištěné vady atd.), ale pravděpodobnost je samozřejmě výrazně menší než v prvním trimestru. V prvním trimestru je pravděpodobnost cca 30 %. Kolik je to nyní vám vyčíslit nedokáži, ale šance na bezproblémový průběh je vysoká.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:32

Hematom v těhotenství

| Sikuliacka | 15.06.2017, 09:15

Dobrý den, chtěla bych se zpetat. V nemocnici jsem byla kvůli silnému krvácení. Přišli mi na to, že mám hematom. Při příjmu byl hematom o průměru 2,8 cm a 1,8 cm. Při propouštění se vstřebal už na 1,1 cm a 0,7 cm. Když mě propustili, krvácení ani špinění nebylo. Včera ráno se špinění spustilo, šla jsem hned ke gynekologovi a ten mi řekl, že je vše v naprostém pořádku, že žádný hematom ani nic. Jen nějaký výrůstek, dali mi léky na vkládání do vagíny. Večer už to špinění bylo větší. Moje otázka zní, je to normální, že špiním sem tak, taková tmavší krev, ale nic moc. Beru ascorutin a magnesium plus to vkládání do vagíny a vitamíny. Obávám se toho, je to moje první a vytoužené. Lékař nakázal klidový režim. Jenže uvařit si musím, když žijeme sami s přítelem a ten je celý den v práci. Nemůže to nijak uškodit? A nemůže uškodit, když jedu k lékaři autem na kontrolu? Jsem v 22+2tt. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, co měl váš lékař na mysli výrůstkem, pokud jste měla pod placentou hematom, je tmavé špinení po dobu vyprazdňování normální. Co se týče klidového režimu - myslím si, že běžné činnosti vykonávat můžete. Nejrůznější studie ukázaly, že klidový režim nemá příliš na porat či předčasný porod vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:01

Dobrý den, jsem v 28tt. Tlak si měřím 3x denně 3krát za sebou. Dnes se mi stalo, že první měření ukázalo 110/70, druhé měření 119/100 a třetí měření 101/65. Mám tomu druhému měření dávat nějaký význam?

Dobrý den, spíše se jednalo o chybu přístroje. Tlak 120/100 je velmi málo pravděpodobný. Pokud byste naměřila vícekrát denně více než 140/90, pak kontaktujte svého gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:40

Zlatý stafylokok

| Abcd84 | 13.06.2017, 08:54

Dobrý den, jsem ve 22. týdnu těhotenství a od začátku mám problém s výtoky, až nyní mi gynekolog provedl kultivaci a zjistil zlatého stafylokoka. Ještě před tím jsem brala Macmiror complex, ale žádný rozdíl. Teď výtoky paradoxně moc nemám, nebo spíš celkem normální, i když pořád trochu do žluta. Doktor mi nasadil na "zlataka" Amoksiklav 625 mg. Mám strach o miminko, aby se mu něco nestalo, pokud antibiotika nezaberou. Četla jsem, že je to hodně odolný prevít. Objednala jsem si už i lichorerisnici, vyčetla jsem, že je na to dobrá. Má otázka zní, jak vážná je situace, pokud by antibiotika nezabrala? Vím, že při streptokokovi B se dávají antibiotika při porodu, ale u stafylokoka jsem nic takového nevyčetla. Co hrozí miminku při porodu a po něm? A co hrozí mně, pokud by se při porodu stafylokok dostal do krve? Jak se jej zbavit? Děkuji.

Dobrý den, zlatý stafylokok by neměl při porodu ohrozit plod, jen může být ve vzácném případě důvodem infekce a předčasného porodu. Ale jelikož se i zlatý stafylokok může vyskytovat v pochve jako součíst běžné mikroflory, pak by to musela být shoda více okolností, aby předčasný porod zpusobil. Pokud tedy ATB nezaberou, už bych další dávku nedávala. Je možné do porodu užívat dezinfekci do pochvy - např. Borglycerinové čípky. Při porodu se stafylokok z pochvy do vaší krve určitě nedostane v takové míře, aby vám způsobil nějaké potíže.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.06.2017, 06:47

Srdeční akce miminka

| Tamminik | 09.06.2017, 14:32

Dobrý den, můj doktor minulý týden potvrdil těhotenství, ale před dvěma dny jsem začala krvácet, tak jsem jela na pohotovost. Krvácení nic neznamenalo, ale doktor na ultrazvuku neviděl akci srdíčka miminka. Druhý den u své doktora potvrzeno, že srdíčko zatím nebije. Miminko je prý ještě maličké. Poslední menstruace byla 16.4. a jelikož sem si hlídala ovulaci, tak vím, že proběhla 29.4., kdy byl i pohlavní styk. Na pohotovosti mi napsali Utrogestan na udržení miminka, za 5 dní jdu na kontrolu. Myslíte, že je ještě šance že srdíčko začne pracovat? Podle menstruace jsem dnes 7+5 a podle ovulace 5+5..Děkuji za odpověď.

Dobrý den, stáří gravidity se počítá dle menstruace (nikoliv podle ovulace) a tudíž pokud byste byla 7+5 dle poslední menstruace, pak by jistě srdeční akce měla být přítomna. Srdeční akce by měla být partná od velikosti plodu 6+0. Jediná možnost je, že byste otěhotněla později, ale to by vaše ovulace musela proběhnout o 2 týdny později. Pak by ještě akce nemusela být patrná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.06.2017, 11:13

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla jsem včera v poradně ve 32 tt a při ultrazvuku se můj pan doktor pořád zabýval pánví miminka. Pravá pánev je malinká a levá má 7 mm a je prý o dost větší. Udělal mi obrázek a mám to ukázat po porodu pediatrovi, ale prý se nemám obávat, ale já jsem z toho nesvá. Srovná se to ještě během těch týdnů, nebo co mohu od toho očekávat? Pan doktor mi toho moc neřekl. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Zdendulka

Dobrý den, zřejmě nemáte na mysli pánev, ale ledvinovou pánvičku. Je to záležitost, která se opravdu většinou po porodu srovná, obzvlášt pokud je dilatace jen na jedné straně. Navíc 7 mm je jen minimální rozšíření. Častěji mají tento problém chlapečci. Po porodu lékaři miminko v porodnici zkontrolují, možná už do porodu bude vše v pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.06.2017, 09:18

Dobrý den, jsem v 11+5tt, dnes ráno jsem celkem silně krvácela, pak postupně špinila a cca do dvou hodin od krvácení bylo po všem a už se nic nedělo. Mám se obávat o miminko, či mohlo dojít kpotratu? Beru utrogestan 2-2-2 denně, jsem těhotná po IVF. Nebo se jen zbytečně stresuju? Špiním často, vždy jsem šla k lékaři a pokaždé bylo vše v pořádku. Nechci stále chodit a působit jako hysterka, ale strašně mě to stresuje. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud jste silně zakrvácela, nedokáži vám říci jistě, že se nic neděje. Těžko po mailové korespondenci tyto věci hodnotit. Krvácení v prvním trimetsru bývá časté, mnohdy nic neznamená, ale potrat se nedá vyloučit, je tedy na vás, zda počkáte nebo lékaře navštívíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.06.2017, 09:22

Tlak na močový měchýř

| pavlinak93 | 01.06.2017, 08:30

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli je normální, že mě ve 14. týdnu těhotenství trápí tlačení na močový měchýř a močovou trubici. Je to taková zvláštní bolest, která není neustálá, občas se to uklidní, někdy je to zase více intenzivní. Pálení, ani bolení při močení nemám. Doktor mi řekl, že je to z překrvení malé pánve, ale já se chci ujistit u více lidí, protože mě to trápí už přes týden. Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud nemáte pálení a řezání při močení, infekce by to být neměla. Tlaky v malé pánvi jsou vzhledem ke zvětšující se děloze normální. Nebývá to ale celé těhotenství. Jak děloha zase poporoste, tlaky se eventuelně přesunou někam jinam či úplně vymizí. Později se tlaky na močový měchýř vyskytují až ve 3. trimestru. Ale je to individuální, každý tyto změny vnímá jinak.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 09:11

Nízká hladina hCG

| BarboraM | 31.05.2017, 10:45

Dobrý den, paní doktorko,
dnes (15+4) jsem se telefonicky dozvěděla výsledky prvotrimestrálního screeningu. Na ultrazvuku bylo vše v pořádku, hladina PAPP-A je také v pořádku, nicméně hladina hCG je nižší. Přesnou hladinu bohužel neznám.
Ráda bych se zeptala, co nižší hladina hCG znamená a jak to může ohrozit miminko. Je důvod k obavám? V rychlosti jsme se s lékařem domluvili na tripple testu, ale až na druhou půlku června, což mi přijde dlouho (z důvodu doktorovy dovolené). Na druhou stranu si říkám, že kdyby se jednalo o vážný problém, řešil by to rychleji a nenechal by nás čekat.
Nechci se stresovat, snažím se na to nemyslet, ale nevědomost je to nejhorší. Děkuji za odpověď.
Hezký den,
Barbora

Dobrý den, řešit samotnou nízkou hladinu hCG nemá smysl. Pokud vám vyšel kombinovaný screening s negativním rizikem (nevím, kolik jste měla), pak nemá smysl se touto odchylkou zabývat. Nízké hCG může do budoucna značit např. vyšší riziko vzniku preeklampsie či hypotrofie plodu, ale vůbec tomu tak být nemusí. Tyto stavy v graviditě jsou ovlivněny více faktory. Z mého pohledu je nejdůležitější, že je ultrazvuk na vrozené vady v pořádku. Pokud jste měla řádně provedený kombinovaný screening (UZ + krev), pak je naprosto zbytečné provádět tripletest, který velmi často vyjde falešně pozitivní. Kombinovaný screening v prvním trimestru má senzitivitu téměř 97 %, zatímco tripletest asi 65 %. Není tedy logické provádět méně kvalitní test, pokud máte k dispozici kombinovaný test. Tripletest by měl v dnešní době být prováděn pouze ženám, kterým z nějakého důvodu nebyl kombinovaný test proveden.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.06.2017, 07:35

Pupečníkové průtoky

| Mary251 | 31.05.2017, 08:38

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství. Včera jsem byla na velkém ultrazvuku, kde mi paní doktorka napsala, že PI je 1,29 !! a suspektní průtoky a také oligo-hydramnion. Co to prosím přesně znamená? Mám přijít na kontrolu až za dva týdny. Dočetla jsem se, že k miminku nemusejí jít živiny, kyslík atd. Mám velký strach o mimi, aby bylo v pořádku. Mám být v klidu nebo se jít k lékaři raději ještě dříve? Moc děkuji. Markéta

Dobrý den, PI 1.29 je velmi nekonkrétní informace. Záleží také na tom, jaké jsou průtoky v mozkových cévách a poměry průtoku v pupečníku a v mozku. Jedno číslo příliš mnoho neřekne. Obecně ale platí - pokud vám lékařka napsala, že jsou průtoky suspektní a ještě máte málo plodové vody, pak by vás měla jistě odeslat na vyšší pracoviště co nejdříve (tzn. ihned či druhý den). 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.05.2017, 14:39

Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás dotaz:
jsem v 9tt (8+6tt), minulý týden jsem ráno lehce zašpinila. Šla jsem zrovna na kontrolu, vše bylo na ultrazvuku v pořádku, i když jsem byla u doktorky cca hodinu od zašpinění, nic nezaznamenala, že by tam proběhlo. Jen mám celkově od začátku těhotenství silně prokrvenou dělohu, občas se tam projeví náznak hematomu (na kontroly jsem chodila od 4tt-9tt každý týden a vše bylo ok), ale většinou se ztratí a při další kontrole je už vše ok.
Stejná situace nastala o 2 dny později, kde ráno při stolici byla na toaletním papíře i krev. Opět jsem zašla na gynekologii a opět vše v pořádku, plod prospívá, odpovídá přesně daným dnům. I když jsem ten den krvácela ráno dost, lékařka udělala i výtěr z pochvy a kromě ultrazvuku mě prohlédla i v zrcadlech, tak závěr byl, že je zase vše v pořádku, výtěr z pochvy ani nenaznačoval, že tam před cca 2 hodinami proběhlo nějaké krvácení. Krvácela jsem opravdu z rodidel, ne z konečníku. Nerozumím tomu, co se to děje, dnes opět ráno jedorázové zašpinění a od té doby klid. Beru Utrogestan 1-0-1, myslíte, že bych měla přidat např. Ascorutin nebo zvýšit dávkování Ultrogestanu? Paní doktorka mi to chtěla v pátek předepsat, ale když zjistila, že je vše ok, tak jsme zůstali jen u toho Ultrogestanu 1-0-1. Nechci běhat co 2 dny na gynekologii, jestli je vše ok. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, špinění v prvním trimestru není nic vzácného - nejčastěji je důsledkem nedostatku gestagenů či např. prasklé drobné cévky na děložním čípku, která během zvýšení nitrobřišního tlaku praskne. Pokud nebudete krvácet intenzitou menstruace, určitě nemusíte opět běžet k lékaři. Utrogestan můžete zvýšit na 2-0-2.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:12

Imunoglobuliny pro RH -

| Danilea | 28.05.2017, 23:27

Dobrý den, jsem aktuálně v 28+6 tt, vedena v rizikové poradně (z důvodu RS - G35 a užívání léků v těhotenství). Protože mám krevní skupinu 0- a můj manžel B+, můj původní gynekolog mě upozornil, že v 28.tt dostanu injekci imunoglobulinů. Nyní chodím do rizikové poradny a ptala jsem se, kdy dostanu uvedenou injekci. Lékařka mě odbyla s tím, že mi ve 32. tt odeberou krev. Mám se znepokojovat či nikoliv? Všude se píše, že RH negativním maminkám se imunoglobuliny aplikují, ale současná lékařka to neřeší. Je možné imunoglobuliny aplikovat i později? Další kontrolu v poradně mám 2. 6.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle doporučeného postupu české gynekologicko-porodnické společnosti by se měl imunoglobulin aplikovat všem Rh- ženám kolem 28. týdne. Dříve tomu tak nebylo. Imunoglobulin se plikoval Rh- ženám až po porodu, pokud dítě bylo Rh+, takže by se ani nic závratného nestalo, pokud byste jej nedostala. V některých zemích se dosud v graviditě neaplikuje, ale vaše lékařka by měla dodržovat doporučené postupy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:05

Dobrý den, moji první holčičku jsem porodila císařem v roce 2014 a druhou v roce 2016 taky císařem. Problémy jsem neměla, až u druhého těhotenství jsem měla cukrovku. Včera jsem zjístila, že jsem zase těhotná, máme radost, i když je to zase brzy a tak se ptám, jestli je to velké riziko. Děkuji, Katka

Dobrý den, samozřejmě těhotenství po 2 císařských řezech je daleko rizikovější než po 1 císařském řezu. Ale jak velké to riziko přesně je, vám nedokáži vyčíslit. Největší je riziko praksnutí dělohy během těhotenství či při porodu, proto se pacientkám doporučuje rovnou provedení císařského řezu. Samozřejmě 3. břišní operace v pořadí taky hraje svoji roli.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.06.2017, 07:33

Tvrdnutí břicha

| Anydo | 26.05.2017, 13:19

Dobrý den, jsem 25+6tt a už nějakou dobu pozoruji občas tvrdnutí břicha. Poslední dobou se to objevuje nejvíce na večer ale i přes den. Občas je to dost nepříjemné. V prvním těhotenství jsem užívala hořčík v tabletách právě na tvrdnutí břicha. Teď beru asi týden kromě Femibionu2, Tardyferonu ještě Magnosolv, který mám předepsaný z hematologie, protože jsem ho měla podle krevních testů málo. Přesto mi přijde, že je tvrdnutí častější. Před 14 dny jsem byla na kontrole na gynekologii a vše bylo v pořádku. Další kontrolu mám za týden a půl. Je tvrdnutí v pořádku nebo raději zajít k lékaři dřív? Děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, pokud vás tvrdnutí břicha trápí již delší dobu a nikam se váš stav nevyvíjí (tvrdnutí nepřechází v pravidelné kontrakce atd.), pak se zřejmě o nic závažného nejedná. Může vám tvrdnout břicho více než v minulém těhotenství - každé těhotenství je jiné a navíc se pravděpodobně staráte o starší dítě a vyvíjíte větší fyzickou aktivitu. Pokud se váš stav nebude výrazně zhoršovat, stačí kontrola v domluveném termínu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.05.2017, 09:02

CRL menši než před 3. dny

| lumr | 26.05.2017, 07:11

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala Váš názor. V pondělí 22.5. jsem byla v CAT a na utrazvuku bylo CRL 18,7. Včera 25.5. jsem se byla nahlásit u svého lékaře a poslal mě na ultrazvuk, kde bylo CRL 17,2. Srdeční akce v pořádku. Jak je to možné? Prý je vše v pořádku. :( Moc Vám děkuji, Lucie.

Dobrý den, s tím si vůbec nedělejte starosti. Čím je plod menší, tím hůř lze CRL změřit. Jak sama vidíte, jedná se o rozdíl 0,5mm a poté ihned ultrazvukový přístroj vyhodí jiné stáří. Pokud je plod živý, určitě není nyní možné, aby se zastavil v růstu či se dokonce zmenšoval. CRL přesně má smysl měřit až na podrobném ultrazvukovém vyšetření v 12. týdnu, kdy už má cca 6 cm. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.05.2017, 07:16

Těhotenství s epilepsií

| Natya | 21.05.2017, 21:11

Dobrý den, paní doktorko, s partnerem bychom oba chtěli brzy pracovat na miminku, ale oba trpíme epilepsií, takže mám trochu obavy, jak velká jsou zdravotní rizika, aby případně hrozila i miminku? Ráda bych se také zeptala, jaká je v našem případě potřebná příprava? Je samozřejmostí připravit se na těhotenství po fyzické stránce, zdravá výživa a pohyb, ale ráda bych věděla, zda je něco víc, co bychom v našem případě mohli podniknout, aby vše probíhalo v pořádku? Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, u žen s epilepsií je pouze důležité, aby byla nemoc dobře kompenzovaná - abyste měla dobře zavedneou medikaci a neměla záchvaty. Jinak není před otěhotněním nutná žádná příprava a ženy s epilepsií dokonce běžně rodí spontánně. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.05.2017, 09:09

Stafylokok MRSA

| mlonki | 20.05.2017, 20:01

Dobrý den,
přibližně za dva týdny budu rodit. Již mám několik zdravých děti doma. Ovšem nyní mi na kontrole v porodnici našli MRSA stafylokoka. Lékař si ihned nasadil roušku a sdělil mi, že v porodnici budu na samostatném izolovaném pokoji a že nebudu mít u sebe své dítě - což mě samozřejmě děsí nejvíc.
Prosím o radu, zda opravdu na pokoji u sebe nemohu dítě mít a z jakého důvodu? Lékař mi totiž sdělil, že ten stafylokok nijak neohrožuje mě ani dítě.
Velmi děkuji. Mlonki

Dobrý den, nevím, na základě jakého vyšetření vám na MRSA přisli (odkud byl stěr odebrán). Je to velmi zvláštní, protože se jedná o rezistentní formu stafylokoka, který nereaguje na běžná antibiotika a který se vyskytuje většinou v nemocnicích, kde se léčí širokospektrými antibiotiky. Měla byste být tedy určitě přeléčena a neměla byste pravděpodbně přijít do kontaktu s ostatními pacientkami. Celé je to ale spíše otázka pro lékaře z oboru infekčních nemocí a epidemiologie.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.06.2017, 07:36

Dobrý den, včera ráno jsem měla hnědý výtok slabý, do večera úplně přestal, dnes jsem se probudila a měla sem hnědá stehna a na záchodě byly při čůrání i kousky krve. Beru utrogestan 2-0-2 kvůli sraženině v děloze, která při poslední kontrole byla už na malé kousky. Je tohle normální a jenom se dostaly pryč zbylé kousky sraženiny? Nebo to může být něco horšího? Jsem ve 13tt. Děkuji za odpověď, Schwarzová

Dobrý den, většinou se takto projevuje vyprazdňování hematomu v děloze (kousky staré krve či hnědý výtok), ale samozřejmě nelze vyloučit něco jiného. Proto by vás měl raději zkontrolovat gynekolog.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.05.2017, 09:42

Dobrý den. Prosím o vysvětlení. Dnes jsem byla na kontrole 22tt. Lékař mi vnitřním ultrazvukem měřil čípek, ten byl 57 mm (před 14 dny byl 50 mm). Ale pak podotkl, že jsem pootevřená. Je tento stav vážný? Doporučil mi ležet. Užívám utrogestan 2 tablety na noc. Může se hrdlo zase uzavřít při dodržování klidu na lůžku? Děkuji.

Dobrý den, pokud je čípek pootevřený, pak se už nezavře, ale stav může zůstat stejný až do termínu porodu. Je ale zvlaštní, že by byl čípek tak dlouhý a přitom otevřený - to příliš časté nebývá. Každopadně vzhledem k délce stav závažný není. To by vás lékař jistě poslal do nemocnice. Dodržování standartního klidovějšího režimu je fajn, ale úplné ležení na posteli nemá v těchto případech příliš efekt, jak studie ukázaly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 06:57

Krvácení v těhotenství

| Faris | 11.05.2017, 13:53

Dobrý den, paní doktorko. Prvního května jsem měla dostat menzes, což se nestalo. Menstruaci přitom mám pravidelnou. Asi třetí den jsem začala lehce špinit a objevila se i krev. Jenže jen v zanedbatelném množství. A pak zase nic. Toto se opakovalo třikrát do dnešního dne. "Menstruovala" jsem tedy třikrát, ale vždy jen asi hodinu. :) Těhotenský test mi vyšel pozitivní. Ke své doktorce jsem objednaná na 29.5. Dnes opět lehce špiním. Mám se něčeho obávat? A je možné, že třeba těhotná vůbec nejsem a jen se mi vinou stresu rozhodila menstruace? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte pozitivní těhotenský test, těhotná pravděpodobně jste a špinění může být navrub uhnízdování oplozeného vajíčka v děloze. Spousta žen to takto v prvních dnech má. Může se samozřejmě jednat i o hrozící potrat v počátku těhotenství, ale to se bohužel v této fázi nedá ničím ovlivnit. Pokud byste začala krvácet hodně či měla bolesti břicha, raději zajděte k lékaři dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 07:15

Triple test a rozštěp rtu

| baculinka | 11.05.2017, 13:21

Dobrý den, chci se zeptat, zda jde z výsledků triple testů poznat případně i rozštěp rtu, triple test mně vyšel celkově negativní, velký ultrazvuk mě čeká až za 4 týdny. Děkuji.

Dobrý den, z triple testu nelze poznat konkrétně žádnou vadu a tudíž ani rozštěp rtu. Je to vada strukturální a tudíž je poznat pouze na ultrazvuku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 07:17

Vyšší hladina AFP

| roxisek | 10.05.2017, 09:34

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se optat, zda zvýšená hodnota AFP 1,75Mom by mě měla nějak znepokojovat? Jsem pozvaná na genetickou konzultaci. Přitom první testy ve 12. týdnu mi vyšly všechny negativní s velmi malou pravděpodobností a teď mě straší riziko NTD 1:870. Genetické vady nejsou ani z jedné strany. Přece jen velký ultrazvuk ve 20.tt mám až za 3 týdny, a to na psychice moc nepřidá. Děkuji za odpověď. (Renata 24)

Dobrý den, pokud vám vyšlo v rámci prvotrimestrálního screeningu riziko negativní, pak nemá smysl se zabývat solitárně zvýšenou hodnotou AFP. Předpokládám, že se jednalo o tzv. tripletest. Pokud jste absolvovala vyšetření ve 12 týdnu kompletní (tj. UZ + biochemický screening - odběr krve) a bylo negativní, pak by se dle doporučených postupů již ani neměl tripletest v 16. týdnu provádět!!! Je mnohem méně přesný než vyšetření ve 12. týdnu a tudíž není logické jej provádět, pokud již máte přesnější test za sebou s negativním výsledkem. Spoustě žen pak vyjde některá z hodnot na hranici či zvýšená a zbytečně se stresují zcela bezdůvodně. Má smysl provádět jej v dnešní době pouze u žen, které z nějakého důvodu vyšetření ve 12. týdnu neabsolvovaly a je tedy pro ně lepší méně přesný test než žádný.. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:12

Hezký den, chtěla bych se jen prosím optat.
Jsem ve 35.tt a už tak týden se mi hůře dýchá a i když sem v klidu, když se probudím občas ve spaní, tak dýchám jakoby zrychleně (zadýchaně). Mám to i přes den a to třeba jen odpočívám dokonce ležím v posteli..
Jen bych se chtěla uklidnit, zdali je to v pořádku, poradnu mám až za týden..
Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem.

Dobrý den, pokud se vaše potíže nijak závažně nezhoršují, pak se zřejmě jedná jen o běžnou dušnost v těhotenství, která je dána rostoucí dělohou, která vysunuje bránici nahoru a stlačuje hrudník. Proto se s postupujícím těhotenstvím dušnost zvýrazňuje. Pokud by se ale vaše potíže nějak rychle zhoršovaly, raději navštivte lékaře dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:06

Streptokok v těhotenství

| libik8 | 04.05.2017, 18:14

Dobrý den, děkuji za odpověď, dnes jsem byla u doktorky a říkala jsem jí, že bych chtěla vzít moč na Streptococcus agalactiae a ona mi řekla, že to není v moči vidět. Tak tomu moc nerozumím. Dala mi mastičku Dalacin C em vag., že prý tam jsou protilátky a mělo by to pomoct. Jaký je váš názor?

Dobrý den, antibiotická mast Dalacin žádné protilátky neobsahuje. Je to ANTIBIOTICKÁ mast. To znamená, že obsahuje antibiotikum, které léčí bakterie. Takže i Streptokoka. Pokud byste měla v močových cestách zánět způsobený streptokokem, jistě by se z moči vykultivoval. Ale samozřejmě se musí moč poslat na kultivační vyšetření a ne na běžné vyšetření močového sedimentu. Tam se diagnostikovat samozřejmě nedá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.05.2017, 09:31

Streptokok v těhotenství

| libik8 | 03.05.2017, 08:49

Dobrý den, chtěla jsem se poradit, jsem 6 týdnů těhotná, z výtěru mi zjistili streptokoka, paní doktorka mi volala, že z důvodu předchozího předčasného těhotenství by mi raději dala antibiotickou mastičku. U prvního těhotenství jsem měla zánět placenty, byla na odběru plodové vody a rodila jsem 26+5. Většinou se to řeší antibiotiky až před porodem, že? Neměla by se brát i moč? Mně žádnou nebrali. Chtěla bych vědět váš názor, trochu se bojím, aby mi mastička nenarušila mikroflóru. Hlavně jsem četla na internetu, že většinou se to ani nevyléčí. Děkuji moc za radu. S pozdravem Vacíková

Dobrý den, u žen, které nemají v anamnéze předčasný porod z důvodu zánětu dělohy, určitě nemá smysl přeléčovat streptokoka v pochvě - a to v průběhu celého těhotenství. Jedná se totiž většinou o patogena, který se v pochvě některých žen vyskytuje běžně a po přeléčení je za pár dní v kultivaci opět. Ve vašem případě bych vyšetřila ještě kultivačně moč a pokud by byla sterilní, pak bych nepřeléčovala. Preventivě by bylo vhodné užívat lokální dezinfekční globule - Borglycerin atd. k udržení zdravé mikroflory a eliminování infekce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:36

Placenta praevia marginalis

| Allisea | 29.04.2017, 14:48

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Aktuálně jsem ve 31 tt, před 14 dny jsem byla hospitalizovaná kvůli krvácení, dg. placenta praevia marginalis s krvácením, ve zprávě mám uvedeno "placenta na přední stěně 7 cm pod pliku až k vnitřní brance". Branku mi nepřekrývá. Zakrvácela jsem jednorázově, na jednu vložku. V nemocnici jsem asi 2 dny dostávala 3x denně injekce Dicynone a magnesium. Asi po 4 dnech jsem opět jednorázově zakrvácela, opět Dicynone. Po té jsem zakrvácela jednorázově ještě jednou, a to po vaginálním ultrazvuku. Jinak se krvácení už neobjevilo, děloha mi netonisuje, hrdlo mám uzavřené a čípek v pořádku. Včera jsem byla propuštěna domů s nařízením přísného klidového režimu a užíváním 3x denně 2 tablety magnesia. Dnes na WC ze mě odešla jakoby krevní sraženina, jednalo se o starou tmavou krev. Chci zeptat na Váš názor na propuštění z nemocnice. Je nutná hospitalizace až do porodu, nebo postačí klidový režim doma (chodím pouze na WC) a užívání magnesia?
Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud placenta nepřekrývá vnitřní branku, ale pouze k ní dosahuje, není dlouhodobá hospitalizace před porodem nutná. V situaci, kdy placenta překrývá vnitřní branku je obecně doporučována hospizalizace od 33.-34. týdne a porod plánovat po ukončeném 37.týdnu. Pokud se jedná o marginální previi, pak nejsou doporučení tak přísná. Záleží ale také na průběhu těhotenství (zda došlo v pruběhu gravidity ke krvácení či nikoliv) a také záleží na zvyklostech daného pracoviště. Není to tak jednoduché, vše se musí posuzovat individuálně. Také zálež na tom, jak blízko vnitřní branky se cíp placenty nachází...Takže nelze jednoznačně odpovědět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.04.2017, 15:57

Skvrny na jazyku

| Tereza Ledvinková | 29.04.2017, 10:24

Dobrý den, jsem na konci 27tt a na jazyku se mi udělaly skvrny, jakoby trhliny. Na internetu jsem četla, že to může být kvůli zvýšení hladiny cukru v krvi. Příští týden jdu na těhotenskou cukrovku, může to být tedy z toho, nebo se mám bát něčeho horšího? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, důvodů, které vedou ke změnám na jazyku, které popisujete, může být celá řada. Může se jednat i o nedostatek vitamínu B, A atd., zatím bych asi vyčkala a pokud by tyto změny přetrvávaly dlouhodobě, poraďte se s praktickým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.04.2017, 16:01

Zamlklý potrat

| lienka321 | 28.04.2017, 06:29

Dobrý den, v 9. týdnu jsem byla na ultrazvuku a doktor viděl jen gestační váček, teď jsem v 10. týdnu a příštít týden mám jít na kontrolu. Když to bude beze změny, lékař řekl, že to ukončíme. Užívám Duphaston a Ascorutin, oba 3x1 denně. V 7. týdnu nebylo na ultrazvuku vidět nic jen gestační váček. Je tedy pravděpodobné, že oplodněné vajíčko se uchytilo a dále se nevyvíjelo? Od začátku těhotenství mě provázelo špinění. Chci se zeptat, zda jedinou možností na ukončení je podstoupit zákrok. Zda není lepší počkat, až se tělo vyčístí samo, je to přece jen přirozenější. Před těhotenstvím jsem měla vždy ovulaci doprovázenou pícháním vajíčka. Včera jsem cítila takové píchání, je možné, že to byla ovulace? A jestli ano, tak do 2 týdnů by měla přijít menstruace a tělo by si s tím poradilo samo. Prosím Vás o názor, zda je opravdu nutná kyretáž, nebo zda by spontánní krvácení mohlo ohrozit můj život, nebo jaké rizika jsou s tím spojená? Na zákrok jít nechci, velmi se obávám možného poškození dělohy a jiných komplikací. Toto bylo moje první těhotenství. Děkuji.

Dobrý den, píchání v podřišku bych ovulaci nepřikládala. Pokud jste těhotná (i když se jedná o zamlklý potrat), pak by ovulace probíhat neměla. V podbřišku vás píchá spíše z důvodu neprosperujícího těhotenství, se kterým se tělo vyrovnává. Pokud vyloženě nechcete na revizi, pak je možné počkat, ale nedá se říci, jak dlouho to vše bude trvat, navíc může nastat silné krvácení a pak je nutný zákrok provést ihned. I silné krvácení není většinou život ohrožující, ale je duůodem k revizi. I pokud dojde k samovolnému vypuzení plodu z dělohy, často již vlivem zánetlivých změn nedojde k vypuzení kompletnímu a stejně je nutno revizi podstoupit. Proto se doporučuje raději aktivně revizi provést. Pokud ale chcete vyčkat, je to možné, pak dojde k potratu kompletně a revizi se vyhnete. Je to tedy na vašem rozhodnutí s vědomím všech rizik.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:28

Vaginální zánět

| klara.b | 21.04.2017, 16:26

Dobrý den,
na začátku těhotenství (nyní 17.tt) se mi na tříslech, pod koleny a na loketních jamkách objevila vyrážka - něco jako ekzém. Po několika mastech se vždy zlepšilo, pak se to vrátilo. Před 3 týdny mi má gynekoložka udělala stěr z třísel a rodidel a zjistila silný zánět. Nasadila mi zaváděcí globule, antibiotika Penbene, probiotika a výplach. Můj dotaz je, proč nestačily pouze globule? Nejsou antibiotika na záněty právě horší? Moc tomu nerozumím, byla jsem strašně nervózní a u své doktorky jsem se vůbec nezeptala. Teď doufám, že bude miminko v pořádku a nijak ho tato léčba "neovlivní". Moc Vám děkuji za odpověď!

Dobrý den, na Vaši otázku lze obtížně obecně odpovědět. Záněty mají desítky původců a vzhledem k tomu, že nevíte (nebo jste nenapsala), jaký patogen váš zánet způsobil, pak vám nedokáži zopovědět, zda byla nutná léčba ATB či nikoliv. Každopádně penicilinová řada ATB plodu v 17. týdnu neuškodí. To nemusíte mít obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:12

Nedomykavost chlopně ve 22tt

| monreve | 20.04.2017, 23:44

Dobrý večer, paní doktorko. Jsem ve 22. týdnu těhotenství a u plodu byla diagnostikována regurgitace trojcípé chlopně. Co vím, je to jeden z indikátorů Downova syndromu. Všechny ostatní výsledky byly v pořádku - screening v 1. trimestru (vyšetření srdce neproběhlo) i tripple testy v 16. tt. Chci se zeptat, jestli i tato jedna vada může indikovat Downův syndrom a také, zda se ještě v této fázi těhotenství dá případně provést nějaký test k jeho potvrzení/vyloučení? Moc děkuji. Dana

Dobrý den, v mnoha případech tato vada nesouvisí s žádnou chromozomální vadou. Vyloučit to lze ale samozřejmě pouze genetickým vyšetřením plodu - odběr plodové vody (aminocentéza). Tento výkon má ale ve 22. týdnu vyšší riziko potratu či odtoku plodové vody než v 16. - 17. týdnu, kdy se standartně dělá. To je důležité si uvědomit při rozhodování.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:20

GEU v těhotenství

| Kricaml | 18.04.2017, 14:54

Dobrý den,
mám dotaz ohledně svého těhotenství, 19.3. jsem dobrala prášky Provera (z důvodu nepravidelné menzes) Menzes se nedostavil, kontrola u lékaře v pořádku.
3.4. těhotenský test - pozitivní
4.4. kontrola u lékaře ultrazvuk - nic
6.4. těhotenský test opět pozitivní
11.4. kontrola u lékaře ultrazvuk - nic
12.4. odběr krve - hladina hCG 2880 (ultrazvuk - nic) podezření na GEU - mírné špinění, jiné obtíže nejsou
13.4. odběr krve - hladina hCG 3270 (ultrazvuk - nic)
18.4. odběr krve - hladina hCG 4973 (ultrazvuk - nic)
Dle lékaře stále trvá GEU, doporučil laparoskopický zákrok. Je zde možnost, že těhotenství je v brzkém stádiu a proto není plod ještě vidět? Nemám žádné jiné zdravotní potíže kromě pomalejšího růstu hladiny hCG.
Předem děkuji za Váš názor.
Se srdečným pozdravem
Zuzana K.

Dobrý den, diagnóza mimoděložního těhotenství je bohužel velice pravděpodobná a váš lékař uvažuje správně. Pokud je hladina hCG více než 1000 IU, pak by měl být alepsoň náznak plodu v děloze vidět. 

Čili pokud je vaše hodnota téměř 5000 IU, pak je určitě vhodné situaci nějak řešit. Mimoděložní těhotenství by totiž mohlo každou chvíli prasknout a krvácení ohrozit váš život. I pomalejší růst hCG svědčí pro patologii těhotenství. Laparoskopii bych tedy co nejdříve také doporučila.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:40

Samovolný potrat

| Hagenka | 12.04.2017, 11:36

Dobrý den,
vynechávala mi týden menstruace. Dělala jsem si těhotneské testy a 5 testů pozitivních, po týdnu jsem menstruaci dostala. Šla jsem k lékaři, ten mi řekl, že těhotná nejsem a sliznice je nízko. Z krve vyšlo hCG 37, což je prý moc málo. Lékař mi řekl, že šlo o spontánní potrat a na další kontrolu si mě nepozval. Což se mi moc nelíbí. Dnes jsem si dělala opět test a je stále pozitivní. Jak dlouho zůstává hladina hCG v těle?

Dobrý den, Váš lékař postupoval zcela spávně. S nejvetší pravděpodobností se jednalo o spontánní potrat v ranném stádiu těhotenství. Nasvědčuje tomu jak opožděné krvácení, tak nízká honota hCG i nízká sliznice. Spousta žen spontánně potratí na začátku těhotenství stejným způsobem a většina jich o tom ani neví, protože pouze opožděně menstruují a těhotenský test si nedělají. Není potřeba tudíž ani při hCG 37 dělat kotrolu. Test může být pozitivní, jak píšete, protože nějakou dobu trvá, nežhodnota hCG klesne na neměřitelné minimum. Za cca týden by již ale měl být test negativní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.04.2017, 10:49

Pálení v těhotenství

| kajuska17 | 12.04.2017, 08:19

Dobrý den, potřebovala bych radu, minulý čtvrtek jsem byla u lékaře, protože mě pálila vnější rodidla na dotyk. Měla jsem aji hustší výtok, teď výtok nemám, ale stále mě to pálí/svědění na dotyk. Bral mi aji stěry na kultivaci a výsledky jsou dobré. S manželem se snažíme o miminko, tak proto mi dal mast na zavádění, aby neuškodil, to jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná. V pondělí jsem si dělala těhotenský test a těhotná jsem. Chci se zeptat, zda bych si to mohla dát na to pálení/svědění? Proč mě to vůbec pálí, když výsledky jsou dobré?

Dobrý den, pálení genitálu nemusí ve vašem případě znamenat infekci, ale může být pouze reakcí na hormonální změny na začátku těhotenství. Pokud je tedy kultivace negativní a potíže by přetrvávaly, zkuste mýdlo na intimní hygienu a např. probiotika.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.04.2017, 10:50

Bolesti zad v noci

| | 06.04.2017, 07:34

Dobrý den, jsem ve 28tt a asi měsíc mě již trápí bolesti zad v noci. Přes den když stojím, chodím nebo sedím je to v pořádku, ale celé noci mě příšerně bolí v oblasti kříže tak, že mě to budí a těžce se mi znovu usíná. Vyzkoušela jsem různé polohy i podložení polštáří, nic nezabírá. Také dělám různé cviky k uvlonění zad, ani to nepřineslo žádný výsledek. Jsem vášnivý sportovec, takže jsem štíhlé pevné postavy. Prosím o radu, čím by se tomu dalo předejít. Mockrát děkuji a přeji pěkný den. Milotová

Dobrý večer, spousta žen trpí v těhotenství bolestmi zad a bohužel je skutečnost taková, že se toto nedá příliš řešit a problémy vymizí až po porodu. Je možné využít cvičení (poradí fyzioterapeut), někomu pomáhá plavání. Bolesti jsou většinou způsobeny tím, jak děloha rostě a tlačí na nervy v malé pánvi. V průběhu těhotenství také dochází k řídnutí vaziva a všeobecně změnám v pohybovém apartátu vlivem hormonů. Rozhodně tomu nemůžete sama vědomě nijak předejít.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 19:03

Dobrý den, paní doktorko,
moc Vás prosím o názor. Byla jsem v Gennetu na plánované AMC (první dcera má CAH - jsme s mužem oba zdravými přenašeči - máme genet. potvrzeno) a proto jsme se rozhodli zjistit již nyní, zda druhé dítko bude stejně "postižené". Zatím se těhotenství vyvíjelo normálně a bez obtíží. Trochu znepokojující pro mě byly výsledky biochemie - z 12tt - PAPP-A 0,42MoM a F HCG 0,41 MoM, ale nikdo to se mnou nerozebral, můj gynekolog jen konstatoval, že mě ještě určitě v Gennetu pozvou na screening v 16 tt. To už jsem ale měla naplánovanou AMC a mělo se vše i se screeningem dělat v jeden den. Šok nastal už při ultazvuku před AMC.
Zpráva:
Placenta: zadní stěna, Oligohydramnion množství plodové vody.
V.s. normální nueurokranium, orofaciální oblast obtížně zobrazitelná, orofaciální oblast nehodnotitelná, v.s. mikromandibula. (POZN: Miminko bylo celé zkroucené do divné polohy - hlavu zabořenou někam dolů, proto nebyl vidět obličej.)
Páteř bez deformit, uzavřena.
Srdce - nezobrazuji symetrickou čtyřdutinovou srdeční projekci.
Přední stěna uzavřena, bránice intaktní, žaludek +, močový měchýř +, ledviny+ + , atyp. odstupy aa. renales.
V pánevní oblasti více zprava od MM protáhlá zóna šíře max. 7 mm, v délce 20 mm s hyperechogenní lemem, neprav. hyperechogen. obsahem, dilat rectum??
Končetiny normální.
Placenta ZS
Oligohydramnion.. Pupečník 2 cevy - chybí L pupečníková tepna.
HR: 175 bpm
BDH: 33,60 mm
HC: 121,70 mm
AC: 108,00 mm
HL: 20,70 mm
FL: 19,70 mm
......
Po výkonu byla FHR 145t/min.
................
Paní doktorka, která ultrazvuk dělala, mi toho moc nechtěla říct, že není kardiolog a že jen popisuje, co vidí. Nedočkala jsem se žádné prognozy, jen to, že to za cca 3 týdny zopakujeme (ultazvuk) - objednala mě ale až za měsíc a počkáme na výsledky AMC. Vypadala fakt ustaraně a dávala mi najevo, že to je špatné, prý se jí nelíbí srdce, obličej, ledviny a navíc má vedle močového měchýře něco, co tam být nemá. Málo plodové vody a moc se nehýbe. Ke všemu v pupečníku chybí 1 tepna. :(
Jsem z toho opravdu hodně špatná a vůbec netuším, co nás teď čeká. Tuším, že s miminkem je to hodně zlé a vím jistě, že postižené dítě na svět přivést nechci. Nezvládla bych to. Už jsme to doma oplakali a připravujeme se na nejhorší. Trochu mě zaráží, že takto špatné výsledky ihned někdo neřeší. Těch abnormalit mi tam přijde velmi mnoho na to, aby se to mohlo ještě samo spravit. Vím, že to je strašné takto uvažovat, ale nechce se mi čekat a trápit (nás s miminkem oba) ještě třeba další měsíc a pak teprve těhotenství ukončovat, když už teď i mě laikovi je jasné, že to nebude nic zanedbatelného.
Myslíte si, že je nějaká naděje a proto to nechávají v Gennetu ještě být, nebo to je tak jak tuším a bylo by lepší těhotenství co nejdříve ukončit? :(
Moc děkuji za laskavou odpověď.
Kateřina

Dobry den, z popisu ultrazvuku lze soudit, ze plod má bohužel vícečetné vývojové vady. Důvod, proč se vše neřeší hned, je zřejmě vhodnost vyčkat na výsledek amniocentézy, kdy poté lékaři vše zkompletují a udělají závěr. Rozhodnout o vyvolání potratu plodu v druhém trimestru z důvodu vrozené vady není nic jednoduchého a podléhá legislativě a proto chtějí mít lékaři, kteří takové rozhodnutí budou eventuelně muset učinit, mít všechny výsledky k dispozici. Také budou jistě dělat s odstupem kontrolní ultrazvuk, zda opravdu všechny popsané odchylky přetrvávají. Hodně štěstí!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:59

Placenta praevia

| MarPav | 31.03.2017, 09:02

Dobrý den, paní doktorko, mám prosím dotaz, mám placentu praevia marginalis na zadní straně, jsem v 23. týdnu a placenta se stále pomalu posunuje. Zajímalo by mě, jak musí být placenta daleko od VS, aby byl bezpečný normální porod?
Děkuji mnohokrát za odpověď. MP

Dobrý den, jako bezpečné pro vaginální se považuje vzdálenost cípu placenty od vnitřní branky 1cm a více. Pokud jste ve 23. týdnu, pak se placenta ještě může vysunout směrem nahoru poměrně hodně. Záleží pak také na tom, zda je cíp placenty tenký či navalitý (alespoň tak to posuzujeme komplexně na našem pracovišti my). Každopádně by měl váš stav na konci těhotenství posoudit ultrazvukový specialista gynekolog-porodník. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2017, 13:28

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda si v těhotenství mohu nechat odstranit patní ostruhu rázovou vlnou. Jsem v 13 týdnu. Nerada bych ublížila miminku. Pata dost bolí a představa narůstající váhy mě děsí. Mám malé dítě a chodit musím. Prosim poraďte. Děkuji.

Dobrý den, ošetření rázovou vlnou můžete s klidem absolvovat, plodu nijak neublíží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.03.2017, 07:03

Výtok v těhotenství

| Luuu | 16.03.2017, 10:17

Dobrý den, jsem ve 33. týdnu těhotenství a trápí mne výtok. Dříve (asi 2 roky zpětně) mě často trápily vaginální mykózy, na které vždy zabral Jenamazol nebo Canesten. Nyní se nejedná o stejné příznaky, je to spíš nepříjemný pocit ve vstupu a okolí pochvy. Napětí, křehkost a při hygieně pálení jako by se voda dostala do otevřené ranky. Žádné rozpraskání není viditelné. Uvnitř je pro mě nezvyklý výtok/hmota, jedná se o cuckovitou nikoli hrudkovitou konzistenci. Při promnutí mezi prsty se vše rozmázne. I barva je nezvyklá, nažloutlá s nádechem dozelena. Bez zápachu. Uvnitř necítím ani pálení ani svědění, jen té hmoty je tam nezvykle mnoho. Při obkroužení pochvy zevnitř vytáhnu na několikrát hromádku o velikosti asi vlašského ořechu. Napadlo mě, že je to přehnanou hygienou, tak jsem se po tři dny umývala jen jemně zevně, ale vše vyteklo a uvnitř zůstaly jen nahromaděné cucky. Trvá to asi tři týdny. Lékař mi předepsal boraxové globule na 10 dní a mast fungicidin – beze změny, následoval volně prodejný Lactofeel na jeho doporučení, celých pět dní aplikace to neuvěřitelně pálilo. Teď mi doporučil mýdlo Lactacyd – bez zjevné změny. Doposud jsem měla intimní mýdlo od Nivei. Po celou dobu používám na zevní a vstupní část mast fungicidin. Poté, co mě lékař ujistil, že se nejedná o zdravotní problém, zkusili jsme s partnerem styk, ale pro mě to bylo dost nepříjemné. I při velké vlhkosti jsem měla pocit pnutí a „trhání“ kůže. U něj žádné podráždění pokožky není. (Dříve se u něj mykózy projevily bezprostředně). Z jídelníčku jsem postupně od začátku těhotenství vyřadila sladkosti všeho druhu, plesnivé sýry, uzeninu, bílé pečivo, … Více jím živé jogurty, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, ovoce, zeleninu, luštěniny, vařené, pečené a v páře dělané maso,… a celkově jsem zvýšila příjem tekutin. Spodní prádlo volím pouze bavlněné a pokud jsem doma, tak pod dlouhou sukní nenosím žádné a stále větrám. Ráda bych brzy začala používat Aniball na přípravu k porodu, ale nejsem si jistá, zda je to vhodné i s použitím lubrikačního gelu. Se svým lékařem jsem spokojená a nemám pocit, že by něco zanedbával, ale v tomto problému se nám nedaří najít uspokojivé řešení pro oba. Z jeho strany je vše OK, z mé nikoli. Děkuji za Vaši reakci.

Dobrý den, nejlepší by bylo nabrat kultivaci a dle výsledku přeléčit, pokud se nějaká bakterie vykultivuje. Nevím, zda Vám lékař kultivaci dělal. Různé typy výtoků bývají v těhotenství běžné a po porodu samy přejdou - je to dáno hormonálními změnami. Takže pokud ani po přeléčení event. bakteriální infekce se stav nezmění, pak nezbyde než počkat, co bude po porodu. Používání aniballu není při výtoku problém.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:19

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, nyní jsem ve 34.tt a již asi 2 týdny mám divné pocity. Nejdřív to bylo jen ojediněle, nyní docela často. Hlavně v leže, ale nejen na zádech, i na bocích mám, během tvrdnutí nebo pohybů miminka (častých) divný tlak v hlavě, někdy krku nebo hrudi a hůře se mi dýchá. Někdy i v poloze v sedě. Beru 3x denně 2 tabletky magnesii lactiti a přijde mi, že po užití jsem tak 1-2 hodiny bez problémů.
Čím to může být? Nemůže tento stav nějak ohrozit miminko? Mám teď docela stres, ale tím to asi být nemůže.
Děkuji za odpověď, hezký den.

Dobrý den, většinu jsou tyto pocity způsobeny tlakem rostoucí dělohy na dolní dutou žílu. Můžete mít stavy na omdlení, pocity horka v hlavě, návaly atd. Pokud tedy nemáte jiné potíže - pohyby cítíte normálně, nekrvácíte, určitě to miminko nijak neohrožuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.03.2017, 13:06

Hematom v těhotenství

| Milsmi | 14.03.2017, 15:42

Dobrý den a předem děkuji za odpověď. V 7tt jsem hodně naráz zakrvácela a o týden později mi byl zjištěn hematom cca 3x3 cm. Plod se vyvíjí v pořádku. Nyní nic nekrvácí ani nešpiní. Moje gynekoložka mi řekla, že je na mně, zda se rozhodnu být doma. S tím, že samozřejmě žádná námaha atd. Proto bych chtěla znát i jiný názor, jelikož většinou se dočítám, že ženy jsou s tím dokonce i hospitalizované. Je tedy lepší zůstat v klidu a ležet, nebo být v práci? Práci nemám nijak zvlášť fyzicky náročnou. Děkuji.

Dobrý den, myslím, že není v tomto případě nutné být doma, pokud neděláte vyloženě fyzicky namáhavou práci. Hematom se většinou vstřebá. Upřimně - na vstřebání hematomu a zdárný vývoj plodu nemá klidový režim vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 19:24

Toxické látky v těhotenství

| LuluB | 08.03.2017, 08:47

Dobrý den,
jsem v úplném začátku svého prvního těhotenství, proto nechci nic zanedbat. Pracuji v jedné společnosti, kde se ve výrobě používají toxické chemické látky. Pracuji sice v kanceláři, ale denně se cca 1 hodinu pohybuji v provozu. Nikde dlouho poblíž, žádného rizikového pracoviště nezůstávám, spíše jen procházím. Může i přes to vzniknout nějaké riziko?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný den všem.
Lucka

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste neuvedla, o jaké toxické látky se jedná, pak Vám nedokážu validně odpovědět. Obecně ale pokud nepracujete v přímém styku s jakoukoliv toxickou látkou, pak by těhotenství být ovlivněno nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 19:24

Imunoglobulin E 550

| Dee23 | 06.03.2017, 12:02

Dobrý den, prosím o informaci. Před půl rokem mi můj doktor dělal vyšetření z krve a zjistil, že mám zvýšený Imunoglobulin E na 550. Může to nějak ovlivnit plod? Jsem v 7.tt . Mockrát děkuji za odpověď, Diana

Dobrý den, jako gynekolog Vám bohužel nemohu dát specializovanou odpověď. Zřejmě Vám lékař ale dělal tato vyšetření kvůli alergiím. Imunoglobuin E jako takový by neměl mít na vývoj plodu vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.03.2017, 07:00

Žlutý výtok v těhotenství

| Calinda | 03.03.2017, 15:29

Dobrý den, paní doktorko, jsem ve 13. týdnu těhotenství. Dnes, když jsem šla na wc na malou, utřela jsem něco žluté jako hlen nebo výtok. Co to muže být, není to něco vážného?

Dobrý den, pokud nekrvácíte a jedná se pouze o výtok a nejsou jiné potíže, pak se jistě o nic vážného nejedná. V těhotenství tělo prochází mnoha změnami a i sekrece z pochvy může být zmnožená.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.03.2017, 10:49

Dobrý den, jsem těhotná (35+2). Jsem po 3 ledvinových kolikách, kdy mi bylo sděleno, že kamínek tam zřejmě stále mám, ale rentgen a rozbití budou dělat až po porodu po šestinedělí. Poslední koliku jsem měla 2.2.2017, kdy jsem ležela 4 dny v nemocnici na kapačkách - zavodnění, léky na bolest + buscopan. Po propuštění mi dali tablety Buscopan, kdyby mě to doma zase chytlo. Od 19.2.2017 jsem měla tři dny bolesti - nešlo rozeznat, zda jsou to bolesti menstruační (spojitost s porodem) nebo močového měchýře, pálení jsem při močení nepociťovala. Ale třetí den jsem měla moč rudou, na kontrole mi řekli, že je krev v moči na 3 křížky. Dále mě vycévkovali a potvrdila se opět krev i bílkovina v moči obojí na 3 křížky, leukocyty negativní a dále nějaký další údaj prý nešlo hodnotit (sděleno mi po telefonu doktorkou). Prý si mám vzít při bolestech Buscopan, v nejhorším přijet do nemocnice na kapačky. Léky jsem nedostala žádné. Výsledky laboratorní z moče a krve budou až za týden, kdy mám přijít na kontrolu. Chci se zeptat, zda je tento postup normální. Vysoké stádium těhotenství, žádné léky a každý den mám stále krvavou moč a bolesti močového měchýře takové, že chvílemi nemůžu ani chodit. Děkuji za objasnění, případně radu, jak dále postupovat. PS: chodím již do poradny do nemocnice, kde takto postupují.

Dobrý den, předesílám, že toto je otázka spíše pro urologa. Nevím, zda jste někde na urologii sledovaná a zda Vám tato vyšetření prováděli na urologii či gynekologii. U nás jsou pacientky s opakovanými kolikami na urologii sledované. Pokud máte krev v moči a hlavně bolesti v oblasti močového měchýře, mohlo by se jednat o zánět močových cest. Ale pokud nemáte horečky, pak je lepší počkat na výsledky kultvace z moči a do té doby pouze dostatek tekutin, analgetika. Jinak by bylo vhodné vzhledem k Vaším opakujícím se potížím porod vyvolat po 38. týdnu. Tím by se mělo vše vyřešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 12:59

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v roce 2010 jsem porodila syna bez komplikací v těhotenství, v listopadu 2015 jsem opět otěhotněla, ale v lednu 2016 samovolný potrat v 13.tt (ženského pohlaví). :( V říjnu 2016 jsem opět otěhotněla a nyní jsem 2. týden opět po samovolném potratu v 15.tt (ženské pohlaví). Můj dotaz tedy zní, jestli byste mi nemohla říci, v čem by mohl být problém, neboť mi bylo řečeno, že u mě problém není a plod byl též v pořádku. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, samozřejmě to může být náhoda. Nepíšete, zda se u plodu po potratu dělalo genetické vyšetření nebo zda pohlaví bylo určeno jen dle ultazvuku. Každopádně nějaká vada vázaná na pohlaví tam být může. Pokud jste již měla 2 potraty, určitě byste měla i vy absolvovat genetické a hematologické vyšetření. Pokud ani jedno z vyšetření nic neprokáže, může se opravdu jednat pouze o náhodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 07:03

Komplikace s placentou

| MarPav | 23.02.2017, 10:19

Dobrý den, paní doktorko,
mohu se zeptat, čekám třetí miminko a nyní jsem 17+1, zatím vše probíhalo v pořádku, dnes mi gynekolog oznámil, že mám placentu na zadní straně dělohy a že mi začíná přerůstat přes děložní vchod. Jediné, co mi sdělil, že se mám vyhýbat pohlavnímu styku a že se dál uvidí. Jak jsem z toho byla překvapená, vůbec jsem se nezeptala. Ráda bych proto věděla, zda mohu něco udělat, pro příznivý vývoj (více odpočinku, poloha v leže, ....). A jak se připadně postupuje, když vchod zaroste úplně, zda jsou nějaká rizika pro miminko? Děkuji.

Dobrý den, buďte v klidu. V 17. týdnu je ještě brzo na diagnostiku tzv. vcestné placenty. Spousta žen má v druhém trimestru placentu přes vnitřní branku děložního hrdla, protože placenta zaujímá podstatnou část děložní stěny. Ale jak děloha roste, placenta se naopak postupem času vytahuje nahoru. Takže určitě Vám nyní nemohla začít placenta růst k děložnímu hrdlu. měla jste ji tak nízko určitě od začátku, jen teď si toho pan doktor na ultrazvuku všiml. Každopádně máte ještě spoustu týdnů na to, aby se cíp placenty vytáhl. To, zda placenta přesahuje vnitřní branku či je s ní těsně v kontaktu se řeší až v cca 34. týdnu těhotenství a na základě toho se určuje způsob porodu. Ale na to je ještě spousta času. Každopádně umístění placenty vy sama nijak ovlivnit nemůžete. Pokud nemáte žádné potíže ve smyslu krvácení, ani s klidovým režimem není třeba to přehánět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 07:07

Deoxymykoin v 6tt.

| Beri | 21.02.2017, 09:14

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, bohužel až včera jsem zjistila, že jsem těhotná 6+3, kdy jsem poslední 4 dny před zjištěním brala deoxymycoin. Už je tedy možné, že to zasáhlo plod a bude tak muset dojít k interrupci? Děkuji za odpověď, Beri

Dobrý den, v tak časném stádiu těhotenství by toto antibiotikum nemělo nijak vývoj plodu ovlivnit. Takže interrupce jen z důvodu užívání této řady antibiotik rozhodně není na místě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 07:22

Triple test

| Ivka91 | 17.02.2017, 15:51

Dobrý den, paní doktorko,
v 16. týdnu jsem byla na odběru krve, sestřička mi řekla, že je to k tomu velkému ultrazvuku v 21. týdnu těhotenství. V kartičce mám, že je to Triple test, to ale není to hlavní. Má otázka vede k výsledkům. Paní doktorka mi volala s tím, že výsledky dopadly TÉMĚŘ v pořádku, ale pan doktor, který mi bude dělat velký ultrazvuk v tom 21. týdnu, tam měl poznámku, aby se zaměřil na srdíčko. Jsem nervózní a nevím, co čekat. Jak mohou z krve zjistit to, že má něco plod se srdcem? A kdyby šlo o něco vážného, nezvali by mě hned na nějaké další vyšetření?
Ještě mě napadlo, zda by to nemohlo souviset s tím, že den před odběrem krve jsem se večer nabouchla tlačenkou ze zabíjačky a vlastně celkově ten víkend před tím odběrem byl ve znamení zabíjačky... To si ale zas říkám, že při tomto rozboru krve asi nevyšetřují cholesterol apod., ale zaměřují se na jiné věci?
Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, výsledky odběry, které zahrnuje triple-test, určitě nemají nic společného s tím, co jste předtím jedla. Jinak co se týče triple-testu, je to v dnešní době s prominutím "zastaralá záležitost"  a význam má dnes jen pro ženy, které nestihly biochemický screneing z krve ve 12. týdnu, který je dnes spolu s ultrazvukem ve 12. týdnu nejpřesnější metodou detekce vrozených vývojových vad. Pokud Vám přece jen Váš lékař z nějakého důvodu triple-test dělal, pak možná nějaká z hodnot vyšla nestandartně, tím se ale nestresujte. Triple-test má pouze 60% záchyt patologií. Pokud jste měla v pořádku ultrazvuk ve 12. týdnu a bude v pořádku i ultrazvuk ve 20. týdnu, pak to vůbec nemá smysl řešit. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.02.2017, 13:13

Dobrý den, můžete mi poradit, jaké jsou správné hodnoty, anebo normální hodnoty pro Ductus venosusu (PI a S a) v 30. týdnu a já mám PI 0,51 Sa 1,67. Je to dobré? A ještě co to znamená pozitivní diastola, je to něco vážné anebo zlé? Děkuji.

Dobrý den, tyto hodnoty jsou poněkud vytržené z kontextu. Nelze hodnotit pouze hodnoty v ductus venosus samostatně. Většinou se ani nedoporučuje průtok v ductus venosus měřit, pokud se již vyloženě nejedná o problém s nedostatečností placenty (menší plod, málo plodové vody atd..). Pokud je na toto podezření, pak se prutok v duktu měří, ale jinak to ani nemá význam. Hodnoty se mění někdy i během dne. Pozitivní vlna v diastole je normální nález. Pokud je tedy jinak ultrazvuk v pořádku, nad hodnotami nijak nebádejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:13

Dobrý den, mám dotaz. Jsem těhotná, jsem ve 13. týdnu těhotenství. Včera mě strašně píchlo v podbřišku a dneska mě bolí od rána v podbřišku. Nekrvácím. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to normální, nebo si mám vyhledat lékaře?

Dobrý den, pokud nekrvácíte a stav se nijak nezhoršuje, pak lékaře ihned vyhledávat nemusíte. Jak děloha roste, pobolívání v podbřišku je časté.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:10

Odběr plodové vody

| Petys | 09.02.2017, 16:43

Dobrý den, jsem 20+6tt, dnes jsem byla na druhém těhotenském ultrazvuku na klinice prenatální diagnostiky. Bylo mi řečeno, že jsem měla špatné výsledky krve u prvního ultrazvuku NT+ 1/303. Oba ultrazvuky v pořádku, VVV ani VCC nenalezeny. V levé komoře echogenní fokus a lehce rozšířené ledvinové pánvičky. Z tohoto důvodu mě paní doktorka objednala ke genetické konzultaci a doporučila odběr plodové vody hned na zítřek. Chtěla bych znát názor odborníka, zda je odběr plodové vody opravdu nutný? Na ultrazvuku byl hezky vidět nos miminka i horní ret, žádné vrozené vady v rodinách nemáme. Ale z dnešních výsledků jsem vystresovaná. Ještě dodám, že je mi 32 let, moje první těhotenství před sedmi lety bez komplikací, dítě zdravé. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, výsledek kombinovaného testu v 1. trimestru byl, jak píšete 1:303, což je negativní výsledek. Pokud byly oba ultrazvuky v pořádku, pak není k odběru plodové vody důvod. Rozšířené ledvinné pánvičky jsou nález, který se nepojí s chromozomálními genetickými vadami. Časteji jej nacházíme u plodů mužského pohlaví, je dobré během těhotenství sledovat, zda se nález nezhoršuje, ale většinou tomu tak nebývá a po porodu se spontánně upravuje. Takté echogenní fokus v komoře většinou sám mizí a nepojí se tento nález druhém trimestru s vývojovou vadou srdce. Takže z mého pohledu není odběr plodové vody nutný, i když konečné rozhodnutí je na Vás. Je třeba si ale také uvědomit, že je tento výkon více rizikový než v 16. týdnu, kdy se standartně provádí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:54

Dobrý den, jsem v 7tt+3 na první kontrolu mám jít 13.2., celý týden lehce špiním, ale nejedná se o jasnou červenou krev, je spíš hnědá. Včera ráno, když jsem šla na wc, jsem začala špinit víc, dopoledne to ustalo, ale večer se objevily takové tmavé sraženiny. Dnes už opět jen trochu špiním, nijak velké bolesti nemám, spíš jen sem tam. Své gynekoložce se snažím dovolat už druhý den, bohužel bez úspěchu, nereagovala ani na sms zprávu, včera jsem volala i na pohotovost, kde mi řekli, že je to normální a pokud nekrvácím jasnou, červenou krví a nemám velké bolesti, je zbytečné jezdit a mám si zavolat další den ke své lékařce. Zajímalo by mě, jestli mám jet raději na pohotovost, anebo počkat až do pondělí? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nekrvácíte intenzitou menstruace, pak opravdu pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsme schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše anebo nic. Avšak to, že krvácíte nemusí nutně znamenat potrat, špinění v prvním trimestru bývá časté.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:55

Branka v těhotenství

| Zuzana87 | 07.02.2017, 20:34

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 19tt a dnes mi doktor na kontrole řekl, že nesmím zvedat syna, který má 1 rok. Že mám nález na brance, moc jsem mu nerozuměla. Prosím, zasílám Vám foto z ultrazvuku. Prý mám i cystu, ptám se, nemůže to být pouze cysta? Pokud je nález v brance, když nebudu malého nosit, může se to zase srovnat? Mnohokrát Vám děkuji. Zuzka

Dobrý den, dle obrázku z ultrazvuku máte zcela normální nález. Čípek je dlouhý přes 5 cm - jak gynekolog změřil a lze podle obrázku soudit, že je i uzavřený. Pokud má čípek více jak 25 mm, pak je nález v normě. Branku určitě nemáte. Pojem branka se používá až za porodu, až čípek zcela vymizí a stane se z něj porodnická branka. Takže nerozumím, co tím lékař myslel. Při tomto nálezu na utrazvuku a pokud jste zcela bez potíží, není důvod ke klidovému režimu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 07:07

Velmi silné pohyby plodu

| 1Anička1 | 07.02.2017, 17:24

Dobrý den,
teď začínám 29.tt. Chtěla jsem se zeptat - pohyby cítím od 20.tt, poslední týdny docela silně, kdykoli si lehnu, tak se mi malá přihlásí. Teď 3. den mám ale pohyby tak extrémní, jako by mi malá měla vyskočit břichem ven, úplně se celé vlní a dělají se mi na něm boule, klidně několik hodin v kuse. Takto podobně silné pohyby (i když asi ne tak extrémní) jsem už měla 2 dny v 25. a 2 dny ve 27.tt.
Je tato intenzita pohybů normální?
Děkuji.

Dobrý den, pokud cítíte jen více pohyby a jinak nemáte žádné potíže, pak to neřešte. Miminko má svůj rytmus a režim během dne, toto se také během těhotenství v různých etapách mění, takže nemá smysl se tím stresovat. Větší zřetel je třeba brát na to, pokud se miminko hýbe málo nebo vůbec.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 07:09

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jsem ve 28.tt a už asi 2 měsíce mám suchou nosní sliznici, přes noc se mi udělají v nose stroupky, hlavně u nosního vchodu na té chrupavce, ráno je odstraním a mírně to krvácí. Čím si mohu pomoci? Teď jsem začala mazat jelením lojem. Mám přidat aloe nebo výplachy vincentkou?
Myslela jsem, že toto není potřeba řešit, ale na internetu jsem četla, že je potřeba to řešit s lékařem, že to může být snad virového původu nebo že se snižuje obranyschopnost organismu. Pro miminko to ale nebezpečné být nemůže?
Děkuji.

Dobrý den, miminku určitě tento Váš problém ničím neubližuje, nicméně v tomto Vám bohužel jako gynekolog nepomůžu. Zeptejte se svého praktického lékaře či zajděte na ORL.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.01.2017, 13:20

Horečka v těhotenství

| Katka34 | 28.01.2017, 16:59

Dobrý den, paní doktorko, jsem zhruba v 5tt těhotenství a jsem nemocná. Mám rýmu, kašel a včera se mi teplota zvedla na 38,8 (měřeno v podpaží). Měřila jsem teplotu i konečníku a ta byla ve stejnou dobu 39,5. Horečka trvala asi hodinu, maximálně hodinu a půl. Nevím, kterou teplotu mám pokládat za aktuálnější. Poté co teplota vzrostla, sprchovala jsem se vlažnou vodou a ihned si dala paralen, po hodině už byla 37,8 a pak už se v noci neobjevila, naopak klesla na normální teplotu 36,6. Vstávala jsem v noci a teplotu stále kontrolovala. A teď můj dotaz. Myslíte, že mohlo dojít k poškození embrya za tu hodinu, hodinu a půl než to kleslo? Moc se bojím, je to vymodlené miminko. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, hodinová horečka určitě plod neohrozí, spíše infekce, kterou zřejmě v těle máte by mohla teoreticky plod ohrozit, ale i tak je to velmi malá pravděpodobnost. Buďte hlavně v klidu. Ženy bývají běžně nemocné v prvním trimestru, a to někdy i vážně - užívají spoustu léků atd. Jsou to věci, které nelze ovlivnit a vše se řídí pravidlem vše anebo nic. Sama můžete těžko něco ovlivnit. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.01.2017, 18:42

Dobrý den, paní doktorko. V 5. týdnu po porodu jsem byla operovaná pro akutní apendicitidu, poté léčena trojkombinaci antibiotik pro silný zánět. Nyní mám 10 dnů od operace. Chci se zeptat, bylo mi doporučeno zažádat o lázně. Mám na to právo? Jsem u VZP pojišťovny nebo mám žádat u svého gynekologa, a jak to funguje s dětmi, ráda bych kojila. A kdy po této operaci, jestliže už nemám stehy, můžeme začít se sexuálním životem? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, jelikož nejsem ambulantní gynekolog, neručím za 100% pravdivost informací. Ale ze své zkušenosti - na lázně právo určitě máte a žádost by měl, pokud vím, vypsat chirurg či gynekolog. Co se týče možnosti mít v lázních dítě a kojit - to opravdu nevím. Stran sexuálního života - pokud nemáte bolesti a cítíte se na pohlavní styk, pak 14 dní po operaci by mělo stačit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 09:14

Mutace heterozygot

| Zuzana123 | 23.01.2017, 10:51

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 35tt a chci se zeptat, zda je podle Vás nutné píchat si Fraxiparin na základě přiložených výsledků z krve. Byli mě z krve potvrzené 4 mutace. Paní doktorko mi řekla, že pravděpodobně mi budou píchat Fraxiparin při porodu. Do té doby mám pít hodně vody a cvičit na nohy. Budou mi moct potom píchnout epidurál při porodu? Děkuji.

Dobrý den, nejsem hematolog, ale dle zkušenosti s našimi pacientkami myslím, že není nutné aplikovat na základě těchto mutací Fraxiparine několik týdnů před porodem, jako je tomu např. u Leidenské mutace. U porodu Vám určitě Fraxiparine píchat nebudou, to jste asi špatně pochopila. Nemá to logiku, protože pak byste nemohla mít během porodu epidurál atd. Spíše asi Vaše lékařka měla na mysli aplikaci po porodu - většinou tomu tak bývá. Pacientky aplikují buď celé šestinedělí nebo kratší dobu - na základě rozhodnutí hematologa. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 10:10

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně toho, že když jsem porodila dceru v roce 1994, tak mi řekli, že až bude ona těhotná, tak bude muset vyměnit krev. Je právě ve 27. týdnu těhotenství. Děkuji

Dobrý den, nevím, co máte na mysli. Žádná krev se nevyměnuje - at má žena jakýkoliv Rh Faktor. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 15:57

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Jsem ve 26.tt, minulý týden mi nebylo dobře, tak jsem si začala měřit teplotu. Zjistila jsem, že moje tělesná teplota je nízká, většinou od 35,2- 36,2. Ráno a večer kolem půlnoci před spaním je nižší, přes den se mírně zvyšuje. Měřeno 3 digitálními teploměry. Testy na štítnou žlázu mi dělali před rokem. Myslím si, že před těhotenstvím byla teplota normální. V těhotenství by měla být teplota přece spíše vyšší. Může to být nějaký problém pro miminko? Nemůže se mu nic stát? Děkuji.

Dobrý den, pro plod určitě nižší ranní teplota problémem není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 16:04
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×