Interupce

Položit dotaz

Klesání hcg po Misoprostolu

| Saksan | 10.03.2024, 23:27

Dobrý den,

po dg. anembryomola (zjištěno 6+5) proběhlo ve čtvrtek ukončení těhotenství pomocí Misoprostolu v dávce dvakrát 600. Na posledním utz byl pouze 3 cm gestační váček. Hned ve čtvrtek proběhlo silné krvácení se sraženinami, od té doby běžná ms. Dneska jsem zkoušela tt a je na něm dálnice. Mám hrozný strach, zda potrat proběhl úplně. Jednalo se o vytoužené těhotenství po prvním transferu z IVF a několika letech snahy. Představa revize a následného čekání mě neskutečně děsí.

Moc děkuji za odpověď
Aneta

Dobrý den,

hCG tak rychle po farmakologické revizi neklesá, proto je normální, že těhotenský test Vám ukazuje pozitivní výsledek. Určitě máte naplánovanou kontrolu po podání tablet s určitým odstupem (běžně 2-3 týdny), do té doby vyčkejte, dělat těhotenské testy nemá smysl.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 11.03.2024, 08:36

Dobrý den,
podstoupila jsem klasickou interrupci v 8 týdnu, chtěla bych se zeptat: Zda špinění po zákroku je v pořádku?
Kdy dostanu zase menstruaci?

Dobrý den,

špinění po zákroku je zcela normální. Příchod menses je individuální, ale do zhruba 6 týdnů by se měl objevit.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 15.01.2024, 10:33

Samovolný potrat

| Anna987654321 | 28.08.2023, 19:21

Dobrý den. Kamarádka před chvíli s největší pravděpodobnosti spontánně potratila. Ve čtvrtek ji bylo v nemocnici řečeno, že plod se nezvětšuje a byl jí doporučen výškrab. Odmítla, že příští úterý jde k jinému doktoru. Dnes z ní vypadlo tohle. Cca 15 cm. Ještě k tomu má zánět močových cest. Otázka zní. Musí hned na pohotovost nebo bude zítra stačit na tu domluvenou prohlídku ke gynekologovi? Děkuji moc za odpověď

Dobrý den,

v případě takto silného krvácení je vhodná kontrola u gynekologa ihned.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 30.08.2023, 07:47

Dobrý den , mám dotaz ,z určitých důvodů jsme se s partnerem domluvili na způsobu ukončení těhotenství potratovou pilulkou myfegine 600mg a to v řádném termínu 6 týdnů,do 48 hodin podána druhá tableta na vyvolání kontrakcí , všechny příznaky klasické,došlo k vyloučení pravděpodobně jen hlenové zátky,ale hlavní , proč píšu ,je že gynekolog i primář oddělení vyvalili oči na kontrolním ultrazvuku,kde plod má svých 3,2mm hýbe se,má obě ruce,nohy,srdce v pořádku ,na toto nejsou studie a vzhledem k tomu ,že byl podán myfegine 600mg ,jehož hlavní látkou je steroid,který by měl bránit progesteronu k vývoji plodu,lajcky řečeno , nejsou studie na neuspěch této tablety v tomto stavu,kdy se zdá,že plod je zcela v pořádku ,jeden lékaž sdělí tak to je super,další váhá s účinky tablety na nervovou soustavu plodu,za což prý nedá ruku do ohně,že nebude mít dítě v případě dokončeného porodu např.autismus,aspergerův syndrom atd,což se nyní není možné dozvědět,možné vývojové vady uvádí příbalový leták,ale zde se zdá vše v pořádku,ale legálně lze ukončit těhotenství ve 12 týdnu,ve 20týdnu lze zjistit vývojové vady,ale už néé vady neurologického typu a může se zdát,že se po narození toto ukáže,nemáte s touto problematikou zkušenosti,případ podobný nebot oslovený gynekolog a primář atd se s tímto za svou praxi nesetkali a kdyby šlo vaše doporučení,odhad což vím,že je spekulativní,ale další názor odborníka je v tomto dle lékařů raritním případu,pro mě a partnera velmi důležitý , velice děkuji veselá , plodová voda čistá,vše v normálu,vše podáno jak mělo a dodrženo jak mělo...ještě jednou děkuji

Dobrý den,

pokud jste podstoupila farmakologické ukončení těhotenství, které se nezdařilo, tak bych v těhotenství dále nepokračovala a podstoupila ukončení instrumentální cestou. Riziko poškození plodu po podání těchto přípravků je vysoké.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 14.04.2023, 09:06

Potrat 2x po sobě

| Kristynanoklova | 16.08.2022, 19:00

Dobrý den,
22.6 jsme podstoupila miniinterupci. Bohužel jsem včera 15.8. Zjistila, že jsem znovu těhotná. S lékařkou jsem byla domluvená, že až mi začne menstruace, přijdu na zavedení tělíska. Do dnes menstruace nedorazila a já zjistila, že jsem opět těhotná. Chtěla bych se zeptat zda je možné jít na miniinterupci takhle po sobě? Na internetu jsem četla, že to jde, pokud už mám alespoň dvě děti, co bych splňovala. Děkuji za odpověď. Hezký den

Dobrý den,
ITP lze podstoupit po sobě s odstupem 6 měsíců. Pokud již 2 děti máte, není nutné na této podmínce trvat. Doporučuji navštívit s žádankou od gynekologa příslušné zdravotnické zařízení, ve kterém event. přerušení těhotenství podstoupíte.
MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 05.09.2022, 07:45

Miniinterupce

| Klára1997 | 06.05.2022, 13:26

Pěkný den,
jsem asi týden po miniinterupci. Břicho mě nebolí, vše se jeví dobře, ale mám každý den nafouklé břicho, cítím se celkově větší. Můžou to být následky spojené se zákrokem?
Děkuji :-)

Dobrý den, může to být spojené se zákrokem, po výkonu je tendence k většímu sebepozorování a přikládání mnohdy nesouvisejících potíží k proběhlému výkonu. Nicméně pokud Vás břicho nebolí, berala bych toto za alarmující jev. Po miniinterrupci byste měla do 2 týdnů být vyšetřena Vaším gynekologem, který event. Zhodnotí, zda je vše v pořádku. Hezký den. 

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 12.07.2022, 19:34

Dobrý deň,prosím Vás môžem ísť na prerušenie tehotenstva aj v Českej republike keď som slovenka?Tu ma odmietla každá nemocnica.Nechcu robiť také zákroky.Alebo kúpiť potratovu sadu RU-486.Mozte mi poradiť?prosím Vas. Aké mám možnosti ísť nainterupciu po 12 týždni

Dobrý den,

s přerušením těhotenství u cizinek je to obtížné. Ale v rámci EU by to mělo být možné.

Po 12. týdnu se těhotenství dá ukončit pouze ze zdravotní indikace - při ohrožení života matky, či při prokázaných vývojových vadách plodu, které jsou neslučitelné se životem. Na vlastní žádost se v tomto týdnu již těhotenství ukončit nedá.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 04.05.2022, 17:26

Ovulace po interrupci

| AliXxX | 26.12.2021, 12:14

Dobrý den,jak se počítají plodné dny od interrupce? Interrupci jsem podstoupila farmakologickou, 24.11.2021 jsem dostala první tabletky, 26.11.2021. pak druhou. Menstruaci jsem zatím nedostala, probíhá tedy ovulace i když ještě nemenstruuji a jsem v šestinedělí? Děkuji

Dobrý den,

pokud se snažíte předejít otěhotnění, tak bych doporučila užívat i další antikoncepční metodu než počítání plodných dnů. Zhruba po jednom menstruačním cyklu by ovulace měla probíhat standardním způsobem, jak jste byla zvyklá.

Hezký den.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 03.01.2022, 14:57

Aplikace metotrexatu u GEU

| oriskova | 14.07.2021, 14:06

Dobrý den,
ráda bych se zeptala ohledně aplikace metotrexatu při mimoděložním těhotenství.
V minulém týdnu mi bylo potvrzeno mimoděložní těhotenství 6+0, 11 mm s hodnotami:
5.7. 1558 hCG
6.7. 1258 hCG
8.7. 1565 hCG Zároveň mi byl podán 8.7. metotrexát 95 mg

Dne 12.7. (čtvrtý den) byla ale hodnota 2916 hCG, opět podání metotrexátu 100 mg.
Bývá stoupání hCG normální? Může i tak léčba zabrat? Dává se i třetí dávka? Jaké jsou ještě neinvazivní možnosti?
Děkuji Oříšková

Dobrý den, léčba metotrexátem se užívá u pacientek asymptomatických, bez větších bolestí a s hodnotami hCG pod 5000 mIU/ml. Obecně platí, že čím nižší hodnota, tím vyšší možnost úspěšnosti. Úspěšnost také klesá také v závislosti na rychlosti vzestupu hladiny před zahájením léčby, stejně tak pokud stoupá i přes podání MTX. Další dávka by měla být podána v případě, že nedošlo k poklesu o více jak 15 % oproti předchozímu odběru, pokud ano, sleduje se nadále hladina až do nulové hodnoty. Často v prvních dnech po aplikaci dochází k vzestupu hladiny. Je třeba tento trend sledovat a přizpůsobit tak léčbu, popřípadě jí pro neúspěšnost ukončit. V případě neúspěchu se přistupuje k chirurgickému řešení. Hezký den a držím palce

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 16.07.2021, 14:13

Dobrý večer, je mi 26 let a z důvodu akutního CS v roce 2019 a naplánovaného otěhotnění v roce 2020 přirozený porod. Jsem se po 3. neplánovaném otěhotnění rozhodla těhotenství ukončit. Miniinterupce proběhla 6+1 19.5.2021. A měla jsem hned po výkonu nasadit antikoncepci. Po 14 dnech kontrola byla v pořádku a 19. den od výkonu jsme měli sex. Byla to neděle. Přítel si prý dával pozor. Jenže já už mám hrůzu, že zase můžu být těhotná. A z plátíčka jsem si všimla, že jsem si nevzala prášek ze soboty. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné ovulovat (otěhotnět) tak brzy po výkonu a ještě když beru antikoncepci, kterou jsem si nejspíš zapomněla vzít den před sexem? Děkuji.

Dobrý den, vynechání pilulky ve 3. týdnu bývá takovou tou nejhorší variantou, je větší riziko snížení spolehlivosti. Pokud již (alespoň v blízké době) neplánujete miminko, stálo by za to pohovořit s Vaším gynekologem o jiné metodě, která je dlouhodobější a nemusíte na ní tolik myslet jako je např. tělísko či injekční antikoncepce. Pokud chcete zůstat pouze u perorální antikoncepce a nastane problém během užívání, existují tzv. PO pilulky, které lze užít až 72 hod po sexu a tím zabránit případnému početí.

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 08.06.2021, 20:39

Potrat

| Luhorc | 19.03.2021, 16:50

Dobrý den. Mám dva dotazy. První je po jak dlouhé době po pohlavním styku lze dělat těhotenské test ? A druhá jak dlouho může být žena po potratu ( do 12 týdne) v nemocnici objeví li se komplikace?

Dobrý den, těhotenský test má smysl provádět při vynechání menstruace cca týden od očekávaného termínu menses. Délka hospitalizace po provedené interrupci v 1.trimestru je velmi individuální, pokud však jde vše bez komplikací a výkon se provádí v nemocničním zařízení, propuštění je obvykle druhý den. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 30.03.2021, 06:58

Vážená paní doktorko,
jsem na dně svých psychických sil. Je mi 40 let, děti jsem chtěla ale rozhodně jsem měla v hlavě srovnáno, vzhledem ke svému dětství, že nechci mít dítě za každou cenu ale z lásky... Stálého partnera nemám.
Před týdnem jsem zjistila že sem těhotná. Ano, nesu část viny, že i přesto že sem na muže s kterým nechci být a kterého nemiluji naléhala že nechci sex bez ochrany,ale stalo se. Měli jsme styl jen jendou a já poté věděla, že tohle už nikdy víc. Jemu je 50 let a sám říká, že to posral. Vyčítala sem si to ale nenapadlo mne, že bych mohla být těhotná.
Jsem zoufalá. Uvědomuji si, že je mi 40 let a pokud půjdu na interupci, nemusím již děti mít. Již sem se radila kde to šlo, většina lidí mi říká, vždyt si to dítě nech to zvládneš. Jenže já mám v sobě obrovský hněv a nenávist k sobě, k tomu muži a chci na potrat. Je to strašné. Já která děti miluju nedokáži tolerovat to, že jsem těhotná s mužem kterého nenávidím a vyčítám si svůj čin. Jaká je šance že když půjdu na miniinterupci ještě v budoucnu otěhotním? Jaká miniinterupce je pro mě nejšetřnější? Chemická o které se říká že nemusí zafungovat a žena pak stejně musí na tu klasickou a je tu možnost poškození? Nastudovala jsem toho už opravdu hodně. Jsem jak zombie. Týden v pláči, nenávisti, uzavřená ve svých myšlenkách. Akorát se ničím i fyzicky. Zvracím, nejím, nemohu nic jiného dělat než přemýšlet co dál. Děti mají být milovány,ale já se ráno budím jen s jedním pocitem a ten je, jít na interupci. Je mi jasné že si ponesu následky a výčitky psychické na nějakou dobu,ale již tuto chybu vrátit nemohu a musím se rozhodnout. Chtěla sem definitivně opustit republiku, to byl můj plán a nyní je všechno jinak. Kdybych z toho těhotenství měla radost, bylo by to asi jiné. Ale mít pocit nenávisti k sobě i k tomu co v sobě mám, to je špatně. Můžete mi prosím poradit, či říci Váš názor. Děkuji Vám.

Dobrý den, záleží, v jakém týdnu těhotenství jste, do 7+0 týdne lze těhotenství ukončit farmakologicky - pomocí léků, bez uspání a bez chirurgických nástrojů. Četnost komplikací se v tomto případě udává kolem cca 1 % (nutnost chirurgického dočištění dělohy v celkové narkóze atd.).
Farmakologická metoda je šetrnější k děložní sliznici, avšak pokud se interrupce provede chirurgicky, neznamená to, že děložní sliznice bude zničena a další těhotenství nebude možné. Čím více chirurgických výkonů v děloze, tím však větší riziko možnosti trvalejšího poškození děložní sliznice. Ve Vašem případě je to spíše otázka množství a kvality vajíček, která se s věkem snižuje, výrazně po 35. roce.
Není vyloučeno, že se do budoucna  těhotenství nepodaří, jeho pravděpodobnost však může být snížena v souvislosti s věkem. Obecně vzato chirurgický výkon v děloze tomu také příliš neprospěje.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 15.02.2021, 16:08

Interrupce po covidu

| Olenka123 | 13.02.2021, 11:11

Dobrý den,
ve čtvrtém týdnu těhotenství jsem byla pozitivně testovaná na covid, nechceme riskovat a rozhodli jsme se s manželem, že podstoupím interrupci.
Kvůli karanténě k doktorovi můžu nejdříve 24.2., což bude přesně 7 tt, a bude to vůbec první kontrola. Je nějaká možnost podstoupit vyšetření dříve abych stíhla miniinterrupci, příp. pilulku?
Jaký je obecný postup u postcovidovým interrupcí? Co se bude dít, pokud budu mít delší dobu pozitivní PCR?
Děkuji.

Dobrý den, není příliš zřejmé, zda interrupci podstupujete z důvodů pozitivity covid testu - z dosavadních vědeckých poznatků toto není důvodem k ukončení těhotenství.
Kontaktujte Vašeho gynekologa, jak v tomto období funguje a pokud byste měla zájem o interrupci medikamentózní, tak ta se provádí v nemocnici. Váš gynekolog Vám vystaví žádanku. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 15.02.2021, 16:04

Miniinterupce

| Stella12 | 26.06.2020, 13:46

Dobrý den paní doktorko
15.6. Jsem podstoupila miniinterupci
Už je to 12 dni
A s přítelem jsme to nemohli vydržet a tak jsme měli pohlavní styk včera a před 3 dnemi
A mám zase takový pocit ze bych v tom mohla litat..jestli to nejsou hormony nebo tak..a ještě bych se chtěla zeptat kdy bych tak mohla dostat menstruaci
Dekuju předem za odpověď

Dobrý den, menstruace se většinou dostaví za 4-6 týdnů. Pokud byl pohlavní styk nechráněný, nelze těhotenství vyloučit. Je vhodné zamyslet se nad nějakou metodou antikoncepce. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 29.06.2020, 08:34

Menstruace po RU-486

| Sandra 1234 | 23.06.2020, 09:02

Dobrý den, ráda by jsem se zeptala... Dne 25.5. Jsem byla na první fázi přerušení těhotenství pilulkou. 27.5. Byla druhá fáze. Následně 12.6. Kontrola kdy už jsem jen opravdu nepatrně krvacela. Nic méně, MUDr mi sdělila, že nejsem vycistena a mám vysokou sliznici a že to vypadá že menstruace přijde každým dnem. Nic méně nepřišla, ani náznak na ni... Je možné mít vysokou sliznici z jiného důvodu než těhotenství nebo menstruace? Také od ukončení krvácení mám celkem hustý bílý výtok bez zápachu. Jsem z toho nervózní. Dekuji

Dobrý den, na základě informace "nejste vyčištěná a máte vysokou sliznici" nelze dostatečně posoudit, zda lékařka měla na mysli, že se těhotenský váček neodloučil a zůstal v děloze, anebo zda těhotenství je pryč, ale děložní sliznice se již dotvořila znovu/zregenerovala a přijde menstruace (ta se může dostavit zhruba za 4-6 týdnů). Je vhodná ultrazvuková kontrola a dle nálezu na ultrazvuku naplánovat další postup. Selhání metody je vzácné (1-3 %), pokud by ovšem k tomu došlo, lze buď farmakologickou metodu zopakovat nebo provést chirurigickou metodu. V případě rozhodnutí pacientky v těhotenství pokračovat je nutné podrobně informovat o možném riziku abnormálního vývoje plodu a je doporučeno podrobné zhodnocení morfologie plodu při ultrazvukovém vyšetření. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 25.06.2020, 08:40

Ovulace po interrrupci

| adela1111 | 18.05.2020, 19:57

Dobrý den,
podstoupila jsem interrupci potratovou pilulkou a chtěla bych se zeptat, kdy pravděpodobně se dostaví ovulace a pak následná menstruace.
Děkuji

Dobrý den, menstruace by se měla standardně dostavit za 4-5 týdnů, poté můžete i očekávat v polovině cyklu ovulaci, pokud jste měla předtím cyklus pravidelný. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 20.05.2020, 07:49

Interupce

| Dava | 17.05.2020, 22:29

Dobrý den. Je mi 42 let a mám tři děti. Poslední je holčička jeden rok. Před čtyřmi měsíci jsem podstoupila interupci (potratové pilulky). Jsem opět těhotná, i když jsme používali kondom. Dítě už nechci. Nejsem na tom zrovna psychicky nejlépe a další dítě bych nezvládla. Je možná po čtyřech měsících opět interupci?

Dobrý den, dle legislativy lze umělé přerušení těhotenství provést dřív, než po šesti měsících od poslední interrupce v těchto případech: žena alespoň dvakrát rodila nebo dovršila věku 35 let nebo je podezření, že žena otěhotněla v důsledku trestné činnosti. Na zvážení je nějaká forma antikoncepce. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 18.05.2020, 07:47

Potratová pilulka

| adela1111 | 17.05.2020, 22:18

Dobrý den,
dne 6.5. jsem podstoupila interrupci prostřednictvím potratove pilulky. Krvácení trvalo přibližně pět dni, následně tři dny jsem měla silný vodnatý výtok. Chtěla bych se zeptat, jakou příčinu mohl výtok mít, zdali se jedna o čištění dělohy nebo například ovulaci. Dále bych se chtěla zeptat, jak dlouho v těle zůstává hcg hormon, neboť na tehotenskem testu jsem měla stále slabou druhou čárku a zároveň mám pořád velmi nafouklé břicho. Děkuji

Dobrý den, hodnoty hormonu hCG by měly klesnout k nule za 2-4 týdny od přerušení těhotenství. Zhruba za 4-5 týdnů se dostaví menstruace. Výtok může souviset s proběhlým potratem, ovulace v tuto chvíli neprobíhá. Měl by během pár dní vymizet. Pocit nafouklého břicha by měl také během pár dní odeznít. Jste stále ještě čerstvě po interrupci. Dopřejte si více odpočinku. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 18.05.2020, 07:48

Sex v sestinedeli

| Slunicko12345 | 16.05.2020, 16:02

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Měli jsme s manželem pohlavní styk na konci 5 týdne po spontánním potratu. Potrat proběhl v 10 tt. A krvácení trvalo týden. Do kolika dní po styku by se mohla projevit případna infekce dělohy? Jak je velká pravděpodobnost, že k ní může dojít. A je možné, že už bylo v tuto dobu děložní hrdlo uzavřené? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pravděpodobnost infekce dělohy nelze vyčíslit, obecně čím rizikovější chování, tím je pravděpodobnost vyšší. Její projevy mohou být v podobě bolestí břicha, beder, nevolnost, slabost, únava, zimnice, teploty, výtok, krvácení mimo menses. Hrdlo by mělo být touto dobou uzavřeno. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 17.05.2020, 20:19

Dobrý den, mohu se zeptat, 16.1. jsem podstoupila miniinterrupci ( v den zákroku jsem byla 7+6), abych měla klid na duši,tak hned druhý den (17.1) jsem si udělala těhotenský test (krvácela jsem jen ten první den) a vyšel mi pozitivní. Je možné,že jsem stále těhotná? A jestli ano, co s tim? ( Těhotenství si ponechat nechci) Děkuji.

Dobrý den, pozitivita těhotenského testu den po zkroku je naprosto normální. Rozhodně to není ukazatel toho, že zákrok nebyl dobře proveden, jistá hladina těhotenského hormonu přetrvává ještě několik dní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.01.2020, 09:03

Interrupce

| kristinapodlip | 17.01.2020, 06:33

Dobry den, jsme ve špatné životní situaci a i finanční. Mám doma ročního synka, přítel nas opustil,a ja zjistila, že jsem těhotná. Jedine řešení je interrupce. Chtěla jsem se zeptat, zda jde zaplatit na dvakrát. Děkuji za odpověď

Dobrý den, to určitě není otázka na odborníka - gynekologa. Jedná se o provozní záležitost a jakým způsobem se platit interupce, je individuální záležitostí na každém pracovišti. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.01.2020, 09:04

Interrupce

| TerezkaHami | 09.12.2019, 09:44

Dobrý den, včera jsem zkolabovala a v nemocnici zjistili že jsem těhotná. Neměla jsem kromě nevolnosti žádné příznaky, a nevolnost přilladala k žaludečním problemum. Dr. Orientačně zapsal 12.tt. Zítra jdu ke své dr. Mam již 3 děti a vztah s partnerem na bodu mrazu. Chce mě opustit. Moje otazka je: Může se provest interrupce např. ve 12+3tt? Zitra se dozvim, kolikaty tyden a den jsem. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, interupci lze legálně provést jen do 12+0 a přesný týden těhotenství se stanoví dle ultrazvuku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.12.2019, 10:50

Potratová pilulka

| Sarinka18 | 07.10.2019, 20:31

Dobrý den, můj gynekolog mi nabídl potratove pilulky, které si mám zítra vyzvednout a doma aplikovat,jenze jsem se všude dočetla, že první pilulka se musí aplikovat v nemocnici. Je to pravda? Děkuji

Dobrý den, ano, v České republice je dáno tak, že užívání potratových pilulek je vázáno na nemocniční zařízení. Pokud by nastala po požití alergická reakce či jiné nežádoucí účinky (kolaps, nevolnost atd), měla byste být právě z tohoto důvodu ve zdravotnickém zařízení.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.10.2019, 11:35

Interrupce

| Monicinka | 26.07.2019, 13:57

Dobrý den před rokem a půl mě dělali zot a ukončili mě těhotenství císařským řezem jsem opět těhotná chci se zeptat jestli mám nárok na interrupci zdarma děkuji za odpověď

Dobrý den, nevím, co máte na mysli zkratkou "zot", nicméně nárok na interupci zdarma máte po 2 císařských řezech.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.07.2019, 17:00

Potrat?

| Zdenecek | 14.07.2019, 10:47

Dobry den,nikam jinam,nez sem mi dotaz dat nejde.Jde o to,ze 2.6 posledni ms za 9dni jsem sla k dr ta videla jen gestacni vacek. Nabrala hcg 1300,coz volala hned sestra,ze je to hraniční,abych se dostavila,zda se nejedna o mimo delozni..druhý den jsem tam sla a zatim nic nevidela. Dalsi utz a krev v utery.. ALE ted k jadru pudla. Je mozne to z tela vypudit bez priznaku? Ja den pred navstevou dr jsem sla vecer do sprchy a videla jsem,jak neco pada do odpadu a vypadalo to jako oruhledne vajicko s tečkou u vnitr a ruzovou nitkou,zadne krvaceni nebylo a není. Ptala jsem se dr a ta,ze to mozne neni..To by tam nebyl ani gestacni vacek,kdyby se neco stalo,ne? Bylo by to me druhe tehu.Dekuji za vaše odpovedi

Dobrý den, pokud 2. den po incidentu bylo vše v pořádku a na UZ byl patrný gestační váček, pak to, že došlo k potratu, možné není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.08.2019, 15:22

Antikoncepce po interupci

| Zdenka04 | 25.06.2019, 09:34

Dobry den chtěla bych se prosím zeptat ohledně antikoncepce . Včera tj.24.6 mi byla provedena miniinterupce v 6tt vše bez komplikaci . Můj gynekolog mi ale při sepsání o interupci sdělil ze se mám za týden od zákroku dostavit na kontrolu a taky ze mám týden po zákroku začít užívat antikoncepci . Jedna se mi tedy o to zdali mohu užívat antikoncepci již týden po interupci a zdali budu po šestinedeli plně chráněna dekuji

Dobrý den, ano, můžete začít antikoncepci užívat, nicméně 7 dní po začátku užívání je třeba se chránit ještě jinou metodou. Po interupci se nedá následujících 6 týdnů brát jako klasické šestinedělí a na účinek antikoncepce nemá toto období vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.06.2019, 07:01

Po dvou císařích je hrazená miniinterrupce, proč? Je riziko mít třetí císařský řez velké? Interrupce mě napadla jen na chvilku, ale miminko bych si ráda nechala, ale nechci ohrozit sebe. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, s počtem císařských řezů se samozřejmě kumulují různá rizika. Může dojít k prasknutí dělohy  během těhotenství, těhotenství se vzácně také může uchytit v jizvě po císařském řezu nebo placenta, která už v prvním trimestru vzniká, může vrůst do jizvy po přecházejícím císařském řezu. To jsou nejčastější rizika při otěhotnění po 1 a více císařských řezech. Ani jedno z těchto rizik však není vysoké, takže je jen na samotné ženě, zda jej podstoupí či nikoliv. Tato rizika pro ženu jsou důvodem, proč má žena po 2 a více císařských řezech nárok na interupci hrazenou zdravotní pojišťovnou. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2019, 10:07

Miniinterupce

| Aknelka1979 | 07.06.2019, 01:37

Dobry vecer.mam dotaz jsem.maminkou tri deti 22, 7, 3 z toho u obou mladsich porod cisarskym rezem, ted mi vysel pozitivni tehotensky test, presto ksem asi tri dny trochi krvacela. Zajima me kak jsem v nekterem z predchozich prispevku cetla jak to je s tim ze po dvou cisarskych rezech je interupce zdarma?

Dobrý den, ano, po 2 císařských řezech je interupce hrazena pojištovnou ze zdravotní indikace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.06.2019, 21:15

Dobrý den, mám takovou smutnou prosbu. První den poslední menstruace byl 15.4.2019. Ovulace byla přibližně 29.5 - 7.5, přesně to bohužel nevím. 13.5 jsem byla na gastroskopii, kde mě zároveň při zákroku párkrát rentgenovali břicho, jsem po odstranění žaludku, takže počítám, že spíš vrchní část hrudníku, kde je operovany spoj střeva a jícnu. V té době to byl zhruba týden až 2 po ovulaci. V této době byl těhotenský test negativní. 23.5 jsem byla na pichnuti agolutinu na vyvolání menstruace, na ultrazvuku nic nebylo, jen zvětšená sliznice a test byl negativní. Tentýž den večer jsem byla na dalším rentgenu celého břicha, kde byly udělaný 2 snímky bez zástěny na těle, nebyla jsem tedy chráněna. Týden na to 29.5 jsem to stále nedostala a měla pozitivní těhotenský test. Včera 30.5 mi to pan doktor potvrdil, je to úplně maličké, zatím jen takové kolečko, bez srdíčka. Má otázka zní, jestli je velká pravděpodobnost toho, že bude plod poškozený následkem rentgenu. Můj pan doktor říkal, že by to takhle v začátku bylo spíše buď všechno a nebo nic. A že si nemyslí, že by jeden rentgen poškodil plod, ovšem bych ráda slyšela i další názor, zda není potřeba zvážit interupci. Jsem objednaná na konzultaci na genetiku, sestřička mi ovšem rovnou řekla, že mi toho p. Doktorka stejně moc neřekne. Děkuji moc za Vaši odpověď. Nerada bych, abych zjistila ve 20. Týdnu, že je to postižené kvůli rentgenu. Hezký den, Zwolska

Dobrý den, souhlasím s názorem vašeho gynekologa. Lékař na genetice vám také řekne svuj názor, ale spíše vám vysvetlí, jaké poškození plodu při RTG záření hrozí a s jakou pravděpodobností. O tom, zda budete pokračovat v graviditě, je jen na vás. Ale jak už říkal váš lékař, v začátku gravidity by RTG spíše způsobil potrat či zástavu vývoje plodu než jeho poškození.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.05.2019, 14:56

Krvácení po UPT

| Helena 9.3. | 30.05.2019, 18:21

Dobrý den,
byla jsem na interrupci v 9. tt., dnes jsou to dva dny a vůbec nekrvácím, po UPT jsem krvácela jen trochu.
Je to špatné znamení? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tento stav je naprosto normální. Krvácení po interupci by mělo být slabé. Naopak varovný signál by byl, pokud byste krvácela hodně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.05.2019, 14:57

Miniinterupce

| Anonym1305 | 05.01.2019, 10:04

Dobrý den, mám dotaz. Příští týden jdu na miniinterupci a paní doktorka mi předepsala antibiotika (po 12ti hodinách). Prvni tabletku si mám vzít večer před zákrokem. Mám si tedy vzít ráno v den výkonu další i když mám být nalačno? Dekuji.

Dobrý den, ano, pilulku můžete zapít trochou vody i v den zákroku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.01.2019, 12:34

Dobrý den, mám jít na potrat farmakologickým způsobem a co když si to po první pilulce rozmyslím? Lze to ještě potom nějak zvrátit? Děkuji

Dobrý den, doporučuji si vše rozmyslet předem. Pokud byste šla na zákrok, také musíte rozmyslet pořádně.. K tomu, aby potrat proběhl jak má, jsou doporučeny 2 dávky pilulek, nicméně již po jedné většina žen začne krvácet a tak neohrožení těhotenství vám nikdo nezaručí..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.12.2018, 15:04

Dobrý den, v říjnu, 12.10.2018 , jsem byla prakticky dohnána k interrupci svým přítelem, který si to, bohužel až po výkonu, rozmyslel, nyní bychom miminko moc chtěli, jenže jsem po zákroku dostala zánět levého vaječníku, navíc mi vychází stěry na cytologii - myslím ASCUS 3. Myslíte, že je možné, že už zůstanu neplodná? Jak těhotenství nyní podpořit?
Děkuji Vám moc.

Dobrý den, zánět levého vaječníku ani změny na čípku, které jste poslala, určitě nezpůsobují neplodnost. Pokud jste předtím bez problému otěhotěla, není duvod nijak otěhotnění podporovat. Spíše doporučuji uvážlivěji rozhodovat o interupci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.12.2018, 08:47

Upt potratovou pilulkou?

| Coco30 | 04.12.2018, 14:13

Dobrý den,
Mela bych otázku, klasická interupce se může provádět nejdříve za 6.mesicu od poslední UPT. Jak je to z potratovou pilulkou? Může se podat i dříve než za 6mesicu???? Myslím že to tak není, ale nikde jsem tuto odpověď nenašla. Dekuji

Dobrý den, nikde není striktní hranice, kdy je možno provést další interupci (at už se jedná o potratovou pilulku či revizi), jedná se pouze o doporučení. Spíše bych doporučovala se zamyslet nad některým druhem antikoncepce, který bude jistě výhodnější a ke zdraví šetrnější než opakované interupce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.12.2018, 06:19

Potrat

| Lauradaniel | 27.11.2018, 07:51

Dobrý den chtěla bych se zeptat když budu chtít jít na potrat když mi je 16 musí být u toho rodiče??

Dobrý den, ano, za nezletilou musí podepsat souhlas s interupcí i rodiče.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.11.2018, 13:50

Dobrý den, jsem již po třech císařských řezech. Chlapečky mám všechny předčasně narozené (35tt, 31tt a 30tt) u prvního odtok plodové vody, u druhého mi hrozila ruptura dělohy, u třetího jsem měla vcestnou placentu s masivním krvácením. Nejstarší syn ma aspergerův syndrom, prostřední atypický autismus ZTP ll.stupen a třetí syn vypadá, že taky nebude úplně ok. Jsem nyni v 7+3 a mám strašný strach z dalšího průběhu a konce...chlapečka...transfúze....předčasně..atd. gyndar mi jen řekl, že s dalším těhu nemá problém, že budu jen častěji chodit na prohlídky. Řekla jsem, že uvažuji o interupci vzhledem k okolnostem a řekl, že si to ale zaplatím. Myslíte, že nemám dostatečně velká zdravotní rizika pro ukončení těhotenství ze zdravotních důvodů. Dle vyhlášky jsou považovány jako zdravotní důvody již dva císařské řezy. Já mám tři a všechny za 5 min 12. Miminko bychom si klidně nechali, ale musím tu být pro tři děti a ne riskovat život. Děkuji za odpověď a chci se ještě zeptat, zda jde udělat při UPT sterilizace. Měli mi ji dělat při třetím CŘ, ale nestihli jsme podepsat papíry před operací.

Dobrý den, při interupci nelze provost sterilizaci - jedná se o zcela jiný výkon. Na interupci ze zdravotní indikace bezplatně máte však zcela jistě právo, již po 2 císařských řezech. Vyhláška toto říká jasně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.08.2018, 15:35

Zdravím. Je mi 18, čeká mě maturitní ročník a jsem těhotná. Cca 5.týden. Můj přítel chodí do práce a vydělává, bohužel to stačí tak akorát z ,,ruky do pusy,,. Já jak jsem řekla, jsem studentka, chodím jen na letní brigády a ty moc nevydělávají. Bydlíme u rodičů, ale ani oni nemají moc peněz a mají pár dluhů. Oni zatím neví, že jsem v tom. Hodláme jim to říct až po prvním snímku miminka. Problém je v tom, že nejspíš budu muset na potrat, protože by jsme se o malé neměli jak postarat…i když by jsme ho oba moc chtěli.....antinu jsem používat nemohla ze zdravotních důvodů, jediná moje povolená antina byl kondom a ten praskl.
Nevím, co mám dělat. Když si to nechám, riskuji maturu, finanční problémy pro rodinu, riskuji to, že nebudu moci malému koupit některé věci, že se o něj nebudeme mít jak postarat, změní mi to celý život, přece jen je to brzy ještě, ale na druhou stranu mám strašný strach a cítím bolest. Mám strach dát toho malého pryč. Nechci se ho vzdát, je přece moje…
Prosím o radu, dá se to nějak vyřešit jinak, než doufat v zázrak, že vyhrajeme milion? Jsem zoufalá, nevím co mám dělat…

Dobrý den, příliš nerozumím, jakou žádáte po odborníkovi odpověd. V případě zjištěného těhotenství se lze rozhodnout dvojím způsobem - dítě si nechat nebo podstoupit interupci do 12. týdne těhotenství. To, jak se rozhodnete, záleží jen a jen na vás.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2018, 19:20

Dobrý den, včera jsem na gynekologické prohlídce v 9. tt. zjistila, že moje těhotenství po IVF zamlklo odhadem v 7.tt (velikost plodu cca 12mm). Nyní musím rozhodnout co a jak dál. VELMI SE BOJÍM a VELMI NECHCI jít na revizi, obávám se negativních následků a vzhledem k mému věku (36 let) bych se chtěla co nejdříve pokusit znovu otěhotnět pomocí KET. Ráda bych, aby mé tělo plod vypudilo bez chirurgického zákroku. Je to v mé situaci (věk, stádium těhotenství, velikost plodu) možné? Četla jsem o nějakých farmakologických možnostech (uterotonika, potratové pilulky apod), ale nechci se domnívat, potřebovala bych znát reálné možnosti. Na revizi jsem objednaná na 7. 6. 2018, ale myslím, že termín budu rušit. Děkuji předem za odpověď, s pozdravem, MK.

Dobrý den, revize v prvním trimestru není třeba se příliš obávat. Pokud je provedená šetrně, s čímž se v dnešní době počítá, pak je rychlejší a šetrnější, než čekat, zda se potrat rozběhne sám, což může trvat ještě delší dobu. Může být navíc doprovázen silným krvácením a bude třeba stejně revizi udělat, aby v děloze nezůstaly zbytky a krvácení se zastavilo. Je to tedy na vás, nicméně revizi bych nezatracovala. Co se týče potratové pilulky, tak její použití možné je, pokud plod odp. max. 7 týdnu, nicméně její použití je vázáno pouze na nemocniční zařízení a také záleží na tom, z kterého kraje jste, protože není k dispozici v každé nemocnici. Musela byste se informovat, kde je možné se objednat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.05.2018, 18:32

Přerušení těhotenství

| Petra6688 | 01.03.2018, 10:53

Dobrý deň, 16.02. som absolvovala prerušenie tehotenstva vysatím v cca 5. tyzdni, od vtedy prešli 2 týždne. Menštruáciu zatiaľ nemám. Tehotenský test mi však stále ukazuje pozitívny výsledok. Ako dlho môže byť Hcg hormón v krvi? Nezodpovedne sme s priateľom mali pohlavný styk pred týždňom, mohlo by po prerušení dôjsť k tehotenstvu? Mám teraz 2. deň vagin. mykózu, mala som takýto problém pár dní aj pred zákrokom, doktor povedal, že kontrolu vykoná až po menštruácií. Ďakujem pekne.

Dobrý den, 14 dní po interupci by již pozitivní test být neměl. Doporučuji vzhledem k této skutečnosti a absenci menstruace navštívit gynekologa k UZ kontrole, zda byl zákrok proveden dobře. To, že byste měla týden po otěhotnění pozitivní test je velmi nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.03.2018, 07:18

Menstruace po interupci

| Andy1456 | 22.02.2018, 00:01

Dobrý den,
Před 6 týdny a 5 dny jsem postoupila miniinterupci v 7. týdnu těhotenství. Před 2 týdny a 3 dny jsem byla na prohlídce u své gynekoložky, která mi řekla, že je vše v pořádku, mám zvětšenou sliznici a tedy brzy dostanu menstruaci. Menstruace se mi však stále neobjevila a proto začínám mít obavy, protože by se správně menstruace měla dostavit do 6 týdnů po zákroku. Mám také menší cystu, mohlo by to být právě tím? Posledních 5 dní mohu pociťovat slabší bolesti v podbřišku. Jak dlouho bych ještě měla čekat a kdy bych si měla zajít k lékaři?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud sliznice na UZ nebyla nízká, pak je pravděpodobné, že pěkně narůstá a menstruace se dostaví. Doporučovala bych tedy ještě alespoň 2 týdny vyčkat. I pobolívání v podbřišku by mohlo být známkou blížící se menstruace. Pokdu by se do 2 týdnu menstruace nedostavila, navštivte lékaře, zpoždění může být způsobeno i ovariální cystou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.02.2018, 09:35

Dobrý den.
Prodělala jsem lékařský potrat, po následném UZ vyšetření lékař zjistil, že něco zůstalo v děloze, ale ujistil mě, že na revizi to není a že při menstruaci to určitě odejde. Chtěla bych se zeptat, co bude nasledovat, pokud to při menstruaci neodejde? Zpráva přiložena. Za odpověď moc děkuji.

Dobrý den, může se jednat o krevní sraženinu či zbytky po potratu, ale každopádně nález takové velikosti by měl odejit při menstruaci. Pokud ne, pak je možné zvážit opakovanou revizi, ale obecně je lepší, pokud pacientka nemá žádné potíže do dělohy znovu nevstupovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.01.2018, 13:12

Dobrý den,
dnes jsem navštívila nemocnici z důvodu druhé fáze přerušení těhotenství farmakologickou metodou. Dva prášky jsem spolka přímo v ordinaci (perorální užití) a dvě tablety jsem si měla zavést do konečníku jakmile přijedu domů. Vše jsem udělala podle pokynů lékařky. Avšak cca za hodinu a půl se dostavil průjem a já nejspíš dvě zavedené tablety vyloučila. V nemocnici sestra říkala něco v tom smyslu, abych tu látku v sobě měla, když budu mít křeče. Proto doufám, že to nic vážného neznamená a já plod bezproblému vyloučím. Nebo myslíte, že je to problém a já návštěvu budu muset absolvovat znovu? Tablety zavedené do konečníku se jmenovaly Cytotec (přečteno z obalu). Děkuji moc za Vaši odpověď.

Dobrý den, za 1,5 hodiny by se měly léky aplikované rektálně určitě vstřebat, takže nemějte obavy. Každopádně i tak opakování dávky "pro jistotu" bych nedoporučila. Farmakologické ukončení těhotenství má svůj přesný postup, který se musí dodržet. Za 14 dní po potratu byste dle doporučení měla absolvovat UZ kontrolu, kde se potvrdí, zda vše dopadlo, jak mělo. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.12.2017, 08:45

Krvácení po kyretáži

| Kebule5 | 11.12.2017, 18:56

Dobrý den, omlouvám se, že zase obtěžuji s nějakým dotazem, ale momentálně se nemám na koho jiného obrátit. Je to ani ne týden, co jsem podstoupila kyretáž. Po zákroku jsem vůbec nekrvácela, jen asi 2 dny trošku špinila. A dnes, po pěti dnech jsem začala krvácet. V nemocnici mi řekli, že po zákroku mohu 10-14 dní krvácet a menstruace by se měla dostavit za 4-6 týdnů, ale jelikož jsem po kyretáži nekrvácela a neměla žádné problémy, tak nevím, jestli je to krvácení normální, anebo by se mi tak brzy mohla dostavit menstruace? V případě, že by to mohla být i menstruace, mohli bychom se s manželem už teď pokoušet o miminko, nebo raději počkat na další?

Dobrý den, o klasickou menstruaci by se jednat nemělo - je to příliš brzy a sliznice nemá ještě ani čas narůst. Spíše se jedná ještě o krvácení po kyretáži, které by mělo do několika dní ustoupit. Pokud by krvácení trvalo déle či jste měla jiné potíže (bolesti břicha, teplotu). Raději se nechte vyšetřit v místě, kde vám zákrok provádeli. V místě, kde se zákrok prováděl, je možné získat i informace typu vašeho dotazu. Vědí zde, o jaký zákrok se jedná, z jakého důvodu se dělal a jak probíhal a proto i pomoc může být někdy jednodušší.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2017, 07:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho je potřebné být na pracovní neschopnosti po kyretáži? 23. 8. jsem měla kyretáž (missed abort v 13. týdnu), asi 5 dní po zákroku jsem dostala zánět sliznice dělohy, byla jsem týden v nemocnici. Nasadili mi antibiotika a po propuštění jsem dostala mykózu. Teď jsem už i po první menstruaci. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem.

Dobrý den, otázka délky PN v případě onemocnění či operací je vždy velmi individuální. Někdo je schopen jít po propustění z nemocnice druhý den do práce, někdo se necítí na příchod do zaměstnání ještě za 3 týdny. Záleží, jak se sama cítíte a jaké zaměstnání děláte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:24

Revize dělohy

| Markettaa | 23.08.2017, 13:41

Dobrý den,
dnes jsem byla na ultrazvuku. Dle výpočtu sestřičky bych dnes byla v 9+2tt. Když mi dnes sestřička psala do průkazky výsledky odběru z minulého týdne, vše bylo v pořádku. Následně na ultrazvuku mi pan doktor oznámil, že nebije srdíčko a poslal mě na oddělení, kde mají prý ještě lepší ultazvuk pro potvrzení nebo vyvracení. Potvrzena nečinnost srdíčka. Zítra jdu na zákrok. Na zprávě z ultrazvuku na oddělení je napsáno ze CRL odp 9+0. Je možné, že by embryo zamlklo před dvěma týdny, aniž bych měla jakékoliv příznaky? Nekrvácím, jen po pohlavním styku se sem tam objevil lehoucce narůžovělý výtok , který ale nepřetrvával dál, unavená jsem tak jako na začátku těhotenství, jinak mi vůbec nic není. Na další ultrazvuk nepůjdu, jsem realista, od závazku jsem věděla, že se to stát může kdykoliv. Toto bylo první těhotenství. Jen je mi divné, že příznaky nejsou žádné.
Děkuji,
Hezký den

Dobrý den, pokud byste podle poslední menstruace měla být 9+2 a CRL je 9+0, pak k zamlknutí došlo před několika dny. Pokud by k němu došlo před dvěma týdny, pak by plod odpovídal 7. týdnu. Velmi často nejsou při zamlknutí žádné příznaky a nemusí být ani dlouho po něm. Po čase se většinou dostaví krvácení různé intenzity. Kdy se ale dostaví - to je také velmi individuální.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 06:59

Dobrý den, prosím Vás, 26.6.2017 jsem byla na miniinterupci a po 14 dnech jsem byla na kontrole u svého gynekologa. Tedy 10.7.2017, který mi řekl, že jsem v pořádku. Bohužel jsme s partnerem nevydřželi a měli jsme chráněný sex s kondomem. Já jsem se chěla zeptat, kdy asi nastává ovulace po interrupci. A potřebovala bych trošku přiblížit menstruaci, jedeme k moři. Jestli mohu začít užívat norethisteron pro vyvolání, protože mi to vychází zrovna na dovolenou, po zákroku 4-6 týdnů, jak říkal lékař.. Taky jsem strašně ve stresu, jestli při styku k něčemu nedošlo, i když jsme se chránili. Není mi moc dobře, asi se mnou nervy pěkně cloumají. Ale možná že se přibližuje menstruace. Dítě opravdu nechceme,už máme dvě. Popřípadě kdy bych si mohla udělat další těhotenský test, aby to neovlivnilo předchozí těhotenství? Děkuji moc za informace.

Dobrý den, kdy nastává přibližně ovulace po interupci, to vám nedokáži říct - bývá to velmi různé. Nelze se v tomto případě na nic spoléhat. Pokud chcete oddálit menstruaci, pak lze užívat Norethisteron, kerý menstruační krvácení blokuje (ne vyvolává, jak píšete), ale musíte jej užívat po celou dobu, kdy nechcete menstruovat. Vetšinou se začíná 3 dny před očekávanou menstruací, ale to v případě po interupci těžko odhadnout. Pokud byste byla nyní znovu těhotná, test můžete udělat 14 dní po pohlavním styku bez toho, aniž by byl ovlivněn předchozím těhotenstvím.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:35

Dobrý den, chci se zeptat, jelikož jsem v 20.tt a nemohu už jít na interupci. Tak se chci zeptat, zda mohu použít potratovou pilulku do 22.tt. Zjistila jsem, že potratový set se dá objednat přes internet? Tak chci vědět, jestli se to dá i takhle vyřešit. Děkuju za odpověď.

Dobrý den, potrat - a to provedený jakýmkoliv způsobem - po 12. týdnu je zcela ilegální. Takže po internetu po takových způsobech vůbec nepátrejte. Navíc potratovou pilulku lze užít pouze do 7. týdne. Poté již pouze klasická interrupce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:35

Dobrý den, potřebuji radu, je mi 15 a už 2 týdny jsem nedostala menstruaci a test mi vyšel pozitivně. Mohu jet na gynekologii sama na vyšetření a ukončit těhotenství nebo o tom musí vědět rodiče? Předem děkuji.

Dobrý den, ano, do 16ti let je souhlas rodičů s interrupcí potřebný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.06.2017, 05:45

Dobrý den, je mi 19 a bohužel jsem otěhotněla přes antikoncepci, jsem v 8. týdnu těhotenství. Již mám za sebou dva výkony, první výkon byl v 18 letech kolem ledna 2015 a druhý za půl roku, kolem srpna 2016. Nyní jsem těhotná skoro rok od posledního výkonu a chtěla bych se zeptat, zda je možné provést opětovnou interrupci a jak velká jsou rizika operace po již dvou výkonech. Těhotenství nebylo plánované a vzhledem k mému věku si dítě nemohu dovolit. Moc děkuji za Váš čas a odpověď. :)

Dobrý den, pokud od poslední interrupce uběhl skoro rok, pak je možné výkon provést. Opakované interrupce zvyšují pravděpodobnost poškození dělohy (srůsty atd.) a tudíž poté možné problémy s otěhotněním v budoucnu. Spíše byste tedy měla uvažovat o nějaké formě spolehlivé antikoncepce než chodit stále na interrupce a ohrožovat svoje zdraví opakovanými operačními zákroky.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.05.2017, 07:05

Zamklé těhotenství

| Zuzana 140 | 17.05.2017, 08:37

Dobrý den, mám dotaz, minulý týden jsem prodělala kyretáž zamklého těhotenství v 8. týdnu. Chci se zeptat, zda ovlivňuje například výška partnera atd. Můj přítel má dva metry, je moc velký, já zase moc malá a drobná. Může to ovlivnit, že miminko nebylo v pořádku třeba zrovna z tohoto důvodu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tyto skutečnosti určitě zdraví plodu neovlivňují.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 11:38

2 postinory

| Koblizecekk | 10.05.2017, 07:40

Dobrý den, včera jsem šla s přítelem pro postinor, jelikož se stala taková situace, že jsme si nebyli jistí. A paní v lékárně mi řekla, že je nějaká novinka a můžu sníst oba prášky naráz. Udělala jsem tak, ale teď mám trochu pochybnosti. Je to vážně tak?

Dobrý den, o této novince jsem neslyšela. 2. tableta Postinoru se má užít 12 hodin po první tabletě - dle příbalového letáku. Raději si tedy za 14 dní od styku udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:07

Dobrý den, jsem 6+4 a mám dva gestační váčky. Příští čtvrtek bych měla jít na interrupci, protože už dvě děti máme a chtěli jsme ještě jen jedno. Má cenu s interrupcí počkat, zda se jeden váček nevstřebá? V nemocnici mi to neumožnili a musela jsem se rozhodnout hned. Můj pan doktor říkal, že se to v 90 % vstřeba, v nemocnici mi řekli, že je to 50 na 50. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jsou v děloze již 2 plody se srdeční akcí (což by v 7. týdnu tak být mělo), pak to, že se jeden vstřebá, je již velmi malá pravděpodobnost. Počkat můžete, to asi není nic proti ničemu, ale pravděpodobnost je to malá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:17

Dobrý den, mohu se Vás zeptat. Jsem po 3 sekcích a od poslední je to 15 měsíců. Když malá měla 11 měsíců, opět jsem otěhotněla, dělsli mi kyretáž ze zdravotní indikace. Potom jsem brala antikoncepci do března, tehdy jsem měla poslední menstruaci 5.3., od té doby jsem antikoncepci nebrala. S mužem jsme měli styk jen jednou a to jsem použila tabletku po, ale asi nezabrala, jelikož jsem zase těhotná. Můžete mi říct, zda mi kyretáž udělají jako zdravotní indikaci? Už mám 3 sekce, ale asi si to budu muset uhradit dama. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte po 3 císařských řezech, pak byste měla mít zákrok hrazený pojišťovnou. Spíše by bylo rozumné se zamyslet, zda by nebyla pro vás vhodná antikoncepce, než podstupovat opakované operační zákroky včetně celkové narkózy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:13

Samovolný potrat

| Charlotta Hájková | 02.03.2017, 08:26

Dobrý den, měla bych dotaz,
byla jsem v 8.tt a minulou středu jsem musela jet do nemocnice s tím, že jsem začala krvácet. Doktoři mi řekli, že se jedná o potrat. V pátek jsem byla propuštěna a v ponděli jsem jela do nemocnice znova na kontrolu, dělali mi ultrazvuk a říkali, že revize není třeba, že mi tam zůstalo 6 mm gestáčního váčku a že to odejde ještě samo, dostala jsem injekci na stažení dělohy. A dnes jsem jela ke svému obvodnímu gynekologovi, ale ultrazvuk už mi nedělal, pouze mě uschopnil a to bylo vše. Nemůže ve mně ještě něco zůstat, abych pak neměla problémy. Předem děkuji za odpověď! Charlotta.

Dobrý den, pokud v nemocnici dle ultrazvuku bylo jen rozšíření na 6 mm, pak by injekce na stažení dělohy, která způsobuje i vypuzení zbytků z dělohy, měla stačit. Pokud nemáte potíže se vsmyslu silného krvácení či bolestí břicha, vše by mělo být v pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.03.2017, 07:40

Dobrý den, chci se zeptat, jaký je postup při zjištění zamlklého těhotenství v 17tt až 18tt. A jaký je rozdíl v hospitalizaci, je-li v těchto týdnech zjištěno zamlklé těhotenství a nebo přirozený potrat? Děkuji, Petra

Dobrý den, pokud je zjištěno zamllklé těhotenství v 18. týdnu, pak je doporučena okamžitá hospitalizace a co nejdříve vyvolání potratu, jelikož hrozí infekce a zánět dělohy. Jak je hospitalizace dlouhá, to záleží na tom, jak rychle se podaří potrat vyvolat. Pokud je to již v 1. den hospitalizace, pak na naší klinice pouštíme pacientky domů hned 2. den. Pokud začnete v 18. týdnu spontánně potrácet, pak je samozřejmě také vhodné hospitalizovat ihned. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.02.2017, 08:28

Dobrý den, chci se zeptat: mám cystu na levém vaječníku 5x6 cm, pro bolesti břicha jsem byla hospitalizovaná na gynekologickém oddělení. Sdělení: prasklá cysta - klidový režim, při pohlavním styku prý může prasknout. Co dělat, aby nepraskla a mohu mít pohlavní styk - chci otěhotnět, ale obávám se bolestí z prasklé cysty. Jak tedy otěhotnět, když při každém pohlavním styku může cysta prasknout? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, cysta může prasknout i při běžném denním provozu,ne jen při námaze. To nelze nijak ovlivnit. Pokud tedy nemáte bolesti břicha, které by vás omezovaly, pak pohlavní styk mít můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:54

Otěhotnění po kyretáži

| kajuska17 | 08.01.2017, 15:09

Dobrý den, jsem po kyretáži a po první menstruaci mám jít na kontrolu ke gynekologovi. Chci se zeptat, zda můj doktor na základě nějakých výsledků (ultrazvuku) může zjistit, že je sliznice připravená na další těhotenství a že je vše obnovené? Děkuji.

Dobrý den, gynekolog na ultrazvuku jednak posoudí výšku sliznice a to, zda se i příchozí menstruací odplavily všechny zbytky po kyretáž. Pokud bude vše v pořádku, můžete opět plánovat těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:55

Cysta na vaječníku

| dananova | 03.01.2017, 11:12

Dobrý den, nenašla jsem správné téma. Chci upozornit, že nejsem těhotná. Lékařka mi diagnostikovala dle UT cystu na vaječníku cca 5 cm (mám zavedenou mirenu - prý je to jedna z nežádoucích komplikací). Lékařka mě objednala za 3 měsíce na kontrolu a pak se rozhodne co dál. Pravidelně cvičím na power plate (cvičení pomocí vibrace). Nejsem si jistá, zda je toto cvičení těď vhodné, nevím jestli by mi přílišné prokrvení nemohlo spíš ublížit (nař. prasknutí cysty). Děkuji.

Dobrý den, pokud je to běžná cysta, měla by za 3 měsíce vymizet, a to většinou tím, že praskne. To se může samozřejmě stát i u cvičení, ale stejně tak při běžném režimu. Takže pokud nemáte bolesti břicha, asi bych se nijak neomezovala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.01.2017, 13:34

Cena interupce

| Adys45 | 30.12.2016, 15:30

Dobrý den, chtěla bych vědět, kolik by mě stál potrat, když v lednu budu v 8. týdnu těhotenství? Zákrok mi budou provádět ve Vyškově, děkuji.

Dobrý den, ceny jsou závislé na zařízení, ve kterém se potrat provádí. Bohužel nemám informace o cenách interupcí v celé ČR. To byste se měla informovat spíše tam, kde vám budou potrat provádět, tj. ve Vyškově.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.12.2016, 12:16

Otěhotnění po potratu

| kajuska17 | 29.12.2016, 12:39

Dobrý den, 14.12. som bola na kyretazi, bola som v 10 tt, ale srdiecko prestalo bit podla doktora cca tyyzden az dva před tym, při plode som mala hematom, ktory krvacal (brala som duphason, utrogestan a femibion) no nepomohlo :(a prisla som o babatko. Po kyrerazi som trosku krvacala, ale povedali mi po kontrole, ze je vsetko v poriadku, som vycistena dobře a je tam uz len malicka dutinka. Brala som antibiotika, aby som nedostala zapal a teraz beriem tvaginalne tablety, pretoze po uzivani antibiotik mavam stále mykózu. Ale inak je vsetko v poriaku. Teraz som 15dni po kyretazi. Výsledky z histologie mi prisli včera, ale tam nebolo zistene nic, ze je to ok. Moja otázka je, aky je vas názor na to keby sa mozeme zase snazit o babatko? Co doktor stále iny názor, niekto hovori cakat 3 mesiace, niekto 6 mesiacov, niekto hned po prvej menstruacii atd. Dakujem za radu.

Dobrý den, po nekomplikované kyretáži se lze opět pokoušet o graviditu po jedné proběhlé menstruaci. Rozhodně není potřeba čekat půl roku. Po jedné menstruaci by se měla sliznice rovnoměrně obnovit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2016, 17:42

Dobrý den chci vás poprosit o radu, jsem v 6 týdnu těhotenství a udělal se mi opar u konečníku. Nemůže to nijak ohrozit miminko a jeho vývoj? Čím ho mám léčit? Děkuji.

Dobrý den, pokud jste již opary v genitální oblasti v minulosti měla, pak by to nemělo v průběhu těhotenství plod nijak ohrozit. Opar lze léčit klasicky Herpesinem - domluvte se s vaším gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:10

Dobrý den, prosím o informaci, 2x po sobe mi vyšla cytologie AGC-Nos, poté jsem se podrobila biopsii a výsledky byly stejné. Bylo mi řečeno, že je to nejtěžší stupeň přednádorových změn a byla mi doporučena konizace děložního čípku, kterou jsem podstoupila před třemi dny. Nyní čeká na výsledky z histologie. Nevím, co se vlastně z výsledku dozvím? A pokud budou špatné, co mě čeká dál? Je mi 34 let, mám dvě děti (obě s.c.) a mám strach, že je to rakovina. Výsledky byly:
cyto:H-sil/agc-nos,pb8/14,DIII
Kolpo: ATZ ||| Do kanalu syty BE, kontaktne krvaci - endocervikalni leze?
za: laesio colli uteri
Konizace jehlou + CpH
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, z výsledku histologie se v podstatě jednak potvrdí diagnóza, pro kterou vás k provedení konizace indikovali a také je z histologického preparátu patrné, zda se podařilo odstranit změněnou část čípku celou s bezpečnými zdravými okraji. Pokud ano, budete potom jen dále pečlivě sledována u vašeho gynekologa nebo v COP (centru onkologické prevence). Záleží podle toho, z jakého jste města. Nic horšího se z výsledku nedozvíte. Jen pokud by se nepodařilo odstranit lézi celou, musela by se provést rekonizace, tzn. znovu konizaci opakovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:12

Dobrý den, jsem těhotná - 11 týden těhotenství a dnes jsem byla na návštěvě u kamarádky, ale bohužel jsem se při odchodu dozvěděla, že má pásový opar. Jaká je pravděpodobnost, že ho můžu chytit a může to nějak ohrozit miminko? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nemusíte mít obavy. Virus, který způsobuje pásový opar je tentýž, který způsobuje plané neštovice. Pokud jste je prodělala, máte již v těle protilátky, a proto i pokud byste měla pásový opar v těhotenství, stejně jako opar např. na rtu, nejedná se o primární infekci, a tudíž plod neohrožuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:26

Prosim o zodpovězení dotazu. 10. 10. jsem otěhotněla, 4.11. mi lékař dle ultrazvuku potvrdil těhotenství. 14. 11. jsem začala lehce krvácet, 3 dny, bez bolestí, lékař diagnostikoval samovolný potrat. Již tři týdny mám občasné lehké pobolívání v podbřišku, pocity žízně, ale hlavně tlaky v prsou a jejich zvětšení. Jsou tyto příznaky spojené se časným samovolným potratem? Pohlavní styk jsem neměla. Nemohu být stále těhotná? Děkuji.

Dobrý den, nevím, na základě čeho Váš gynekolog potrat diagnostikoval (hladina hCG? ultrazvuk?). Pokud tedy máte podezření, že by těhotenství mohlo pokračovat, zajděte na ultrazvuk. Můžete si udělat i těhotenský test, nicméně ten Vám přesnou informaci dát nemusí - může být ještě i po potratu pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Samovolný potrat

| Hilucie85 | 02.12.2016, 10:04

Dobrý den, mám dotaz týkající se mého potraru. Tuším, že už 18. 11., kdy mi doktor řekl, že jsem nejspíš v 5.TT, mohlo být už něco v nepořádku. Každopádně 27. 11. jsem jela na pohotovost s tím, že hnědě špiním a objevila se mi i krev. Doktorka mi píchla Dicynone a předepsala Ascorutin, s tím, že se jí to na 6. týden vůbec nezdá a AS nevidí. 29.1 1. jsem jela opět kvůli silnému krvácení a menstruačním bolestem opět. Doktor napsal toto: KPkom, eupnoe, bez alternace stavu; in spec: vulva pochva bn, min mn krve char menses, z hrdla nyní nekrvácí; vag číbe hladký, CS0, děloha vel grav., krajina danex bil bpn, aperitoneální; UZ vag děloh v AVF, 65mm, EE 7mm nehomogenní,v ismokorporálním přechodu projasnění 7mm; bez embryonálních struktur, DP bez VT, okolí bez UZ patologie. S tím, že mi odebraly krev na HCG a kontrola 1. 12. s dalším odběrem krve. Dotud byli lékaři milí a vstřícní. 1.12. mě čekala ledová sprcha, po příchodu do ambulance mi jistá lékařka, ani se nepředstavila, vrazila papír do ruky, že nejsem těhotná a ať jdu a kdybych si zavolala v úterý, už bych to věděla a nemusela chodit (dle tónu - otravovat) dnes. Po dotazu, jestli jsem tedy potratila a je jisté, že ve mě nic nezůstalo, mi řekla jen - je tam nula už od úterý, tak ve Vás nic není - nashledanou! 5. 12. jdu ke svému gynekologovi, ale neměla udělat kontrolní ultrazvuk? Nebo už to, co psal doktor 27.11. už ve mě prcek nebyl? Nerozumím tomu, ani nevím jestli mám než půjdu ke svému gyn. dodržovat klasické šestitinedělí? Omlouvám se za dlouhý dotaz, ale vrtá mi to hlavou. Děkuji Lucie.

Dobrý den, podle Vašeho popisu se pravděpodobně plod nevyvíjel už od poloviny listopadu, jak jste absolvovala první vyšetření. Při krvácení charakteru menstruace jste pravděpodobně potratila. Pokud nyní nemáte žádné potíže, pak stačí kontrola u gynekologa 5. 12. Klasické šestinedělí se v tomto případě určitě dodržovat nemusí. Jedná se o potrat na úplném začátku těhotenství, což se rozhodně nedá přirovnávat k porodu či potratu v druhém trimestru.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Escapelle během ovulace

| Marian | 30.11.2016, 00:33

Dobry den prajem, prosim Vas chcel by som sa spytat na ucinnost tabletky po "Escapelle" pocas plodnych dni. S priatelkou sme mali pred 2 dnami nechraneny sex akurat v jej 14ty den cyklu, vtedy ked jej ma zacat ovulacia. Po 8 hodinach priatelka uzila tabletku. Je tabletka efektivna aj v takom pripade, ked jej uz zacali plodne dni? Aky nasledujuci postup by ste odporucili a kedy je vhodne pouzit tehotensky test, pripadne test pomocou odberu krvy. Priatelka sa tiez obava mimomaternicoveho tehotenstva. Je riziko vyssie, ak sa uzije takato tabletka? A pocas ovulacie? Aky je dalsi postup, ak nechceme pokracovat v tehotenstve? Dakujem.

Dobrý den, užití tabletky Escapelle je učinné v jakékoliv fázi menstruačního cyklu bez ohledu na plodné či neplodné dny. Ani nemůžete vědět, zda v "plodných dnech" k ovulaci dochází...takže pokud byla tabletka užita správně dle návodu, pak není třeba se obávat těhotenství. Pokud přece jen máte obavy, pak je možné cca 10-14 dní po pohlavním styku provést těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Interupce

| Leticia | 18.11.2016, 22:20

Dobry den, možná jsem tupá, ale ráda bych znala odpověď. Dne 14. 11. jsem prodělala potrat dvojčat, ale den před tím jsem měla s manželem sex. Je tu možnost být těhotná znovu? Žiji v UK, tady žádné kontroly, nic takového nedělají, dokud test není pozitivní. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, teoreticky to možné je, ale velice nepravděpodobné. Při interuupci se dutina děložní vyškrabuje a sliznice je tedy po zákroku velice nízká a proto i kdybyste otěhotněla, oplozené vajíčko by se pravděpodobně neusadilo. Jisté to ale samozřejmě není.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.11.2016, 07:30

Potratova pilulka

| JandaJanda | 26.10.2016, 11:05

Dobry den, chtěla bych se zeptat; nyní pobývam v zahraničí, konkrétně ve Velké Británii. S největší pravděpodobností jsem těhotná a jelikož to vím s dostatečným předstihem, ráda bych si vzala potratovou pilulku.
Ale má to dva háčky;
1) chtěla bych ji užít v doma v České republice, jenomže jsem odhlášena z pojišťovny kvůli dlouhodobému pobytu v UK, čili bych si vše u doktora, gynekologa či v nemocnici musela platit sama. Bohužel nemám žádnou svou ženskou lékařku v Praze, kde mám nyní trvalý pobyt. Vzali by mě v pohodě do nemocnice na kontroly a na vše ostatní i v Praze po naslednem přihlášení na pojišťovnu? Zajímá mě, jestli je to jejich povinnost a nebo musím jet ke své staré lékářce na Moravu pro doporučení atd.? Je to pro mě značná komplikace cestovat na Moravu z Prahy jen kvůli vyšetření a "papíru ".
2) mám poruchu srážlivosti krve. Konkrétně leidenskou mutaci krve, a zajímá mě, jak postupovat v tomto případě. Jakož formu potratu si vybrat? Je bezpečná potratová pilulka pro ženy s tímto onemocněním a nebo je bezpečnější jít na chirurgický zákrok?
Děkuju moc za odpověď a vážím si vašeho času. Jsem mladá a mám strach, je mi 24 a ráda bych tyto věci řešila v ČR než v Anglii.

Dobrý den, co se týče placení - je úplně jedno, zda jste pojistěna nebo ne. Interupci si vždy platíte celou sama, ať je formou zákroku či pilulky.. Takže v tomto žádný rozdíl není. Potratová pilulka se dá užít, ale jen do konce 7. týdne těhotenství, takže jde i o čas. Nevím upřimně, jak to funguje v Praze. V Brně, kde pracuji, je postup takový, že k nám na kliniku je možno přijít i bez doporučení od registrujícího gynekologa. Aplikaci pilulky i vyšetření absolvujete na klinice v ambulantním provozu. Pokud chcete získat nějaké informace, asi bude nejlepší do nemocnice v Praze přímo zavolat (Apolinář, Bulovka..) a informovat se o možném postupu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×