Zelňáky

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Dneska jsem vedle dortu k prvním narozeninám naší Haničky pekla také všemi milované Zelňáky padle mojí mamči, která je v této disciplíně nedostižná. Jenže její návod zní asi takto vezmi lavor kyselého zelí dej do toho přiměřeně mouky, sádla taky tak nějak akorát atd....
A tak jsem se do toho pustila s vervou a odhodláním vše změřit. Protože výsledek se nad očekávání povedl, chci se s tou radostí podělit také s Vámi.


Návod se pokusím předat:
Suroviny:
kysané zelí: 4 díly
sádlo: 1/2 dílu (bez škvarků 1 díl)
mleté škvarky 1/2 dílu
vejce 1
hladká mouka cca 3/4 kg
sůl

Kysané zelí ze sudu nebo koupené v pytlíku
Asi 3 pytlíky nebo oběma rukama zalovit v sudu a pěkně nabrat hrst 5x.
Zelí v ruce vymačkat od vody vložit do velké zadělávací mísy.
Pokud nemáme škvarky nahradíme je sádlem.
Dáme vejce a sůl a asi 1/2 kg mouky. Rukama zaděláme: je to pěkná patlačka.
Pomalu zaděláváme další mouku. Pozor ať jí nedáte moc, bude se to patlat pořád. Těsto je lepkavé ale tuhé. Nožem jej seškrabte z rukou, posypte moukou a nechte odležet. stačí 1/2hod.
Vyválet, hodně podmoučit, aby se to nelepilo. Přenést na plech a doválet přímo na něm do tenka. Rozkrájet velmi ostrým nožem na čtverečky.
V troubě sušit na 180°.
Hlídat, obracet a vyndavat i jednotlivé čtverečky. Rozdíl mezi spálenými a pečenými akorát je velmi malý.
Z výše popsaného množství jsem dnes měla 5 velkých plechů.
Všichni pochvalovali a zítra vezu na oslavu ke tchýňům.
autor: mirušák    Poslední změna: 05.04.2008 23:05:18
Předchozí článek Kam s česnekem... Další článek Jak je také možno zahustit polévku
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×