Recept: Recept na domácí výrobu žužu

Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
2 1/2 polévkové lžíce želatiny bez příchuti
1 1/2 šálku pískového cukru
1 šálek kukuřičného sirupu (glukóza)
špetka soli
2 polévkové lžice vanilkového extraktu
voda, cukr moučka

1 ŠÁLEK = 250 ml

Smíchejte želatinu se 1dcl studené vody, nechte asi 15 minut odstát.
Do hrnce dejte cukr písek, glukózu(kukuřičný sirup), sůl a 1 dcl vody, promíchejte a na slabém teple nechte ohřát, dokud se cukr nerozpustí. Krystaly cukru ze stran hrnce smyjete mokrým štětečkem. Zvyšte teplotu na maximum a hlídejte teplotu směsi - v okamžiku, kdy dosáhne 118 stupňů celsia (tuhne), ihned odstraňte z tepla.

Při použití ručního mixéru na pomalou rychlost velmi pomalu a opatrně vlijte uvařenou směs do připravené želatiny. Zrychlete šlehání na maximum, asi 10 minut, směs se stane bílou a tuhou, nabude 3x na objemu. Dobře vmixujte vanilkový extrakt (není nutný).
Bohatě posypte plech s vyšším okrajem nebo nejlépe skleněnou nádobu moučkovým cukrem - uvedené množství je na cca 20x30cm velikost.
Do připravené nádoby vlijte umíchanou hmotu, nechte nepřikryté odstát - vyschnout přes noc.
Potom stačí nakrájet.
Pokud budete přidávat barvivo, stačí několik kapek při šlehání směsi.
autor: dankal    Poslední změna: 28.05.2009 15:45:59
Předchozí článek Krém pro Honafu Další článek Datlové makrónky
Diskuze
Reagovat na příspěvek
Komerční sdělení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×