18. 10. 2011: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Pečujete o dítě a nevíte si s něčím rady? Obraťte se na odborníka!

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 64, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 17:48:41)

1. OTÁZKA: Potřeba vitamínů u dětí v zimě

Dobrý den, je nutné dětem přes zimu dávat nějaké vitamíny na imunitu navíc (např. Pikovit, Marťánci atd.) nebo je to jen komerce? Děkuji. Lenka

Podávání vitamínů a přípravků podporujících imunitní systém je v zimním období velmi vhodné. Je méně slunečního záření a ovoce a zelenina nestačí pokrýt vitamínové nároky.

2. OTÁZKA: Noční kojení

Dobrý den paní doktorko, mám 7,5 měsíční dceru (7,3kg a 71cm) a v noci se mi stále budí na kojení, většinou 3x za noc. Zkoušela jsem jí dávat vodu, nezabírá. Když jí dám mléko, saje chvilku cca 3 minuty, a pak hned usne, když ji položím do postýlky. Možná je problém v mléku, méně výživné, jsem totiž těhotná ve 4. měsíci. Poradíte mi, co s tím mám dělat? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k vašemu těhotenství bych doporučila dítě odstavit, ale to je vaše volba. Dítě v 7,5 měsících, které se budí, jak píšete a saje jen chvilku, nemá hlad, ale má potřebu blízkosti matky.

Moje doporučení přestat kojit je trochu paradoxní. POZOR, abyste kojením v těhotenství neublížila sobě - zvýšená potřeba vápníku a také budoucímu dítěti, možná problém nebude.

Zažila jsem ve své praxi kojící těhotnou maminku, která kojila až do porodu dalšího dítěte. Tam ale nastal problém, že mateřské mléko bylo už zralé - nenastoupilo napřed mlezivo, a teprve poté zralé mléko, jako u matky, která před porodem nekojí. Novorozeně pak mělo velký problém s trávením zralého mléka. Takže bych doporučila pro vaši dcerku nasadit na noc kaši, aby se zasytila, v noci tekutinu - neslazený čaj, nebo ovocnou šťávu ředěnou a dítě citlivě pochovat.

Ještě doplňujeme poznámku k nočním tekutinám od stomatoložky paní MUDr. Ireny Červené:

Ze stomatologického hlediska by se děti vůbec neměly zvykat na slazené/sladké nápoje, protože ty bývají hlavním a největším rizikovým faktorem při vzniku zubního kazu u nejmenších dětí (kromě častého/kontinuálního nočního kojení). Přes den by tedy jako tekutina měla být podávána ideálně čistá voda (neperlivá, bez příchuti), nebo neslazený čaj (ne granulovaný!). Pokud chceme z nějakého důvodu dát sladký nápoj, pak je možné ho podat zároveň se svačinou či obědem a pak buď vyčistit zuby, nebo alespoň vypláchnout ústa/zapít čistou vodou.

Na noc, po vyčištění zubů, by už nemělo být nic jiného než čistá voda (nebo pak znovu vyčistit zuby ;-) ). (V noci je snížená samočistící schopnost, je snížená tvorba sliny, nehýbe se jazyk ani tváře a rty jako přes den, zoubky pak zůstávají "obalené cukry" a bakterie, které jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu, mají ideální podmínky k dalšímu růstu...) Pokud jsou děti zvyklé na sladké nápoje, je mnohem těžší je pak naučit pít cokoli jiného.
(Kromě toho děti pijící sladké nápoje často i mnohem hůře jedí, protože u nich nedochází k přirozenému kolísání hladiny cukru v krvi, která je neustále doplňována cukrem právě z nápojů. Dítě pak nemá pocit hladu a pořádné jídlo odmítá. O vlivu na sladkých nápojů na vznik obezity se tu ani rozepisovat nebudu.)

A ještě jedna "perlička": i BIO ovocné šťávy obsahují cukr, který slouží bakteriím v dutině ústní jako zdroj  "potravy"... ;-)

3. OTÁZKA: Očkování po klíštěti

Dobrý den, mám 22 měsíční dceru. Nechala jsem ji krom povinného očkování také naočkovat Synflorixem. Momentálně jí chybí ještě 4. dávka. Prý má být aplikována do 2 let. Během léta ale dcera měla 2 klíšťata. Bojím se, aby očkování nemělo nějaký vliv na případné nakažení klíštětem. Jak mám tedy postupovat? Děkuji za odpoveď. RF

Pokud dítě nemá žádné problémy, můžete podat 4. dávku Synflorixu. Klíšťová encefalitida by se jí projevila a borelióza již také. Nechejte naočkovat.

4. OTÁZKA: Nepovinná očkování před nástupem do kolektivu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká byste doporučila absolvovat nepovinná očkování. Je jich tolik, že laik nemá šanci posoudit, která mají smysl a která ne. Právě proto, že i těch povinných je hodně. Synovi je 14 měsíců, zatím nemarodí. Ve dvou letech chceme zkusit kolektiv v jesličkách. Dočetla jsem se, že až s příchodem kolektivu mají některá placená očkování smysl. Děkuji za Vaši odpověď. Soňa.

Před nástupem do kolektivu doporučuji naočkovat žloutenku typu A  a očkování proti meningokoku typu c.

5. OTÁZKA: Zácpa u dítěte

Dobrý den, dvouletá dcera měla pravidelnou stolici každý den. Teď máme ale problém, že se vykakala jen malinko po 6 dnech a teď už je to zase 6 dní, co nekakala. Co pro ní můžeme udělat? Co to může být za problém? Moc děkuji za odpověď. Kamila K.

Jí dostatečně ovoce a zeleninu? Nemá více bílého pečiva? Jak pije? Dostává denně jogurt? Na zácpě se podílí více faktorů, doporučila bych konzultaci s obvodním lékařem.

6. OTÁZKA: Intervaly v kojení u měsíčního miminka

Dobrý den paní doktorko, mám měsíční miminko. Kojím ho po 2 hodinách, vypije 80 ml, ale protože mám nedostatečnou tvorbu mléka, musím dokrmovat sunarem. Teď přibral za týden 400 g a dostali jsme vynadáno, že je to moc. Mám kojit po 3 hodinách. Syn plakal hlady hodinu, což jsem nevydržela a vrátila se zpět ke svému systému. O tom, že mám málo mlíka, nechce pediatr ani slyšet. Poradíte? Moc děkuji

Matka v šestinedělí může mít dostatek mateřského mléka, ale vzhledem k rekonvalescenci po těhotenství a porodu asi nemá  plnou výživovou hodnotu, která nastupuje po ukončení šestinedělí. Je třeba vyhovět dítěti, přírůstek 400 g za týden je větší, dítě by mělo přibývat 150 - 200 g, ale nemůžete nechat dítě plakat hladem. Kojte po 2 hodinách během dne a nedokrmujte a nechejte dokrm jen v noci, aby se intervaly prodloužily a abyste si odpočala a laktace se dostatečně rozvinula. Pro dostatečný rozvoj laktace je důležitá plnohodnotná strava matky - maso, mléko, mléčné výrobky a odpočinek.

7. OTÁZKA: Kyčle

Dobrý den, mám pětiměsíční miminko, které dle ortopeda nemá ještě dorostlá jadýrka v kyčlích. Jeden známý a zkušený bylinkář (nechci ho zde jmenovat) mi poradil Vigantol - kromě jedné kapky denně per os ještě mazat kapičkami kyčle a blízké okolí, že s tím mají výborné zkušenosti. Nemůžu takto dítě předávkovat vitamínem D? On tvrdí, že určitě ne. Ale zajímal by mě váš názor. Děkuji moc. Jana

S tímto přístupem nemám zkušenosti, většinou stačí podávání ústy, pokud by dítě potřebovalo vyšší dávku, ortoped by vám ji doporučil.

8. OTÁZKA: Vitamín K a D

Dobrý den, slyšela jsem, že dnes se již dává celá dávka vitamínu K rovnou v porodnici, a když ne, tak ho pak dává pediatr. Nám ho dával každý měsíc pediatr, ale teď jsem si všimla ve zdravotní knížce, že ho syn dostal i v porodnici. Je to problém? A ještě k vitamínu D: Vadí, když mu dám občas omylem více kapek najednou? Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, vitamín K dostávají novorozenci v injekční formě v porodnici, poté dále není třeba. Pokud je podán v porodnici v kapkové formě, pokračuje se 1x týdně 1 kapka do 3 měsíců věku dítěte.
Na vitamín D nezapomínejte a snažte se dávkovat 1x denně 1 - 2 kapky, dlouhodobé podávání vyšších dávek není vhodné.

9. OTÁZKA: Čím nahradit brambory?

Dobrý den, syn začíná 7. měsíc. Od ukončeného 5. měsíce přikrmujeme rýžovou kaší a zeleninovým příkrmem. Čím, prosím, mohu nahradit v masovo-zeleninovém příkrmu brambor? Rýži sice již může, ale nechci mu ji dávat 2x denně, když večeří rýžovou kaši. Zkusila jsem dýni, ale ta mu moc nechutná. Jinak už máme vyzkoušeno: mrkev, brambor, brokolice, petržel, cuketa, okurka, dýně... Od kdy mohu začít dávat květák, pórek, hrášek? A co dalšího byste mi poradila? Děkuji.

Pokud dítěti nechutnají brambory, klidně dejte rýži - nutno rozvařit, aby dítě nevdechlo semínka, nevadí podání 2x denně. Květák a hrášek lze již vyzkoušet, cibuloviny - cibule, pórek, česnek až od 1. roku.
Další tipy: špenát, cuketa, lilek, celer, kapusta, růžičková kapusta - nutno postupně vyzkoušet, pokud dělá problémy, tak vysadit.

10. OTÁZKA: Mražení masa a zeleniny

Dobrý den, vzhledem k tomu, že upřednostňuji zeleninu ze zahrádky před kupovanou, taktéž zvířata z domácího chovu, zajímaly by mě Vaše názory ohledně postupu uskladnění potravin pro zpracování příkrmů pro 6 měsíčního syna. 1) V současné době zeleninu krájím na malé kousky a mrazím. Večer předem zeleninu vyndám z mrazáku do lednice a druhý den uvařím. Lze to takto praktikovat? 2) Maso mrazím již uvařené. Vadí to moc? Pak se snažím ho v zelenině jen přihřát, aby se znovu nevařilo. 3) Někdo vaří příkrm na 2 dny a uchovává jej v lednici. Co si o tom myslíte? 4) Nemáte zkušenost se zavařováním hotového příkrmu? Že bych si zavařila několik porcí příkrmu na několik dní/týdnů dopředu? Ale vzhledem k tomu, že se nedoporučuje potraviny opakovaně ohřívat, tak tuto zásadu poruším i v tomto případě. Vadí to moc? 5) Budeme již začínat s ovocem. Je nutné ho první 2 týdny dusit? A je možné jej rozmixovat a zmrazit (udělat si zásoby na zimu)? Moc Vám děkuji za Vaše názory a rady.

1) Lze mrazit zeleninu, ale před uvařením už nemusíte nechávat rozmrazovat, lze vařit přímo.
2) Nedoporučuji mrazit uvařené maso a potom jen prohřát, kvůli bakteriím by mělo projít varem, doporučuji mrazit malé kousky masa a vařit spolu se zeleninou.
3) Lze si nachystat porce do lednice dopředu, ale před podáním, pokud nejsou sterilované, musí projít varem kvůli bakteriím, takže se zbytečně 2x vaří.
4) Nejvýhodnější je sterilování připravené dávky zeleniny s masem - uvaříte a ještě horké naplníte do skleniček, obrátíte dnem vzhůru, sklenička chytne, po otevření lze jen prohřát, ale pokud by zbylo a ohřívala byste 2. den, musí projít varem.
4) Ovoce se doporučuje během prvních 14 dní podávání dusit, aby se omezily alergeny, poté pokud dítě nemá potíže, můžete nabídnout čerstvé. Rozmixované a zamražené na zimu se doporučuje dětem od 1 roku, do 1 roku by rozmražené mělo projít varem kvůli bakteriím.

11. OTÁZKA: Kdy ryby a kdy mořské plody?

Koupila jsem skleničky Treska s bramborem a Rýže, tuňák, cuketa, je na nich uvedené, že jsou od ukončeného 8. měsíce. Je možné je dítěti podat? Je mu 10 měsíců. Četla jsem, že ryby až od roku. Pak mám dotaz za kamarádku, jejímu malému jsou 2 roky a chtěla by vědět, jestli mu může dát ochutnat mořské plody. Děkuji

Tyto skleničky se vyrábějí, ale doporučení podávat mořskou rybu jsou až od 1 roku. Pokud dítě nebude mít problémy - průjem a alergickou vyrážku, můžete podat.
Mořské plody bych doporučila od 5 let.

12. OTÁZKA: Antihistaminika u kojenců při otoku sliznic

Dobrý den, co si myslíte o podávání antihistaminik třeba na splasknutí zvukovodu po prodělaném zánětu středouší nebo dokonce jen při běžné rýmě a kašlíku. Příliš se mi nezdá jejich běžné až časté podávání nejen malým dětem ale dokonce miminkům, které nejsou "zatím" na nic alergická. Beru z osobní zkušenosti, v adolescentním věku mi byla prokázána alergie na roztoče, zpočátku stačila slabá antihistaminika, která ale časem přestala býti účinná a musela se nasadit silnější. Právě z tohoto důvodu se ptám, zda neexistuje nějaké riziko, že až se v pozdějším věku nějaká alergie projeví, že nebudou příliš účinná? Děkuji za odpověď.

Antihistaminika  u kojenců se podávají jen přechodně. Otoky sliznic jinak nelze ovlivnit a otok sliznice v uchu by mohl napáchat dost velké potíže. Při kašli, pokud trvá suchý, dráždivý a obtížný, přechodně podávání nezpůsobuje další rezistenci.

13. OTÁZKA: Časté infekty a ATB

Dobrý den paní doktorko, můj syn (25 měsíců) je pořád nemocný - letos v červnu bral ATB na angínu, teď v září opět ATB na angínu, pak chřipka, pak asi 2 dny v pohodě a pak zas rýma, kašel, horečky kolem 38. Je to pořád dokola už přes měsíc, nemůže se z toho dostat. Teď mu dr. předepsala Spiropent a Sinupret. Mám mu dávat nějaké vitamíny nebo nějaké sirupy na podporu imunity? Je možné, aby v sobě pořád nosil nějaký bacil? Žádný výtěr ani žádné jiné vyšetření mu paní doktorka nedělala. Děkuji za odpověď, Pavlína

Děti tohoto věku bývají často nemocné - hlavně rýmy a kašle, tím si imunitu budují. Nevím jaký byl poslechový nález, ale pokud dostal Spiropent, pravděpodobně ho potřeboval na uvolnění dýchání.
Imunitu můžete podpořit jednak otužováním a pobytem venku, multivitamíny k danému věku dostanete v lékárně, sirupy na podporu imunity s Echinaceou, nebo s výtažky hlívy ústřičné jsou také účinné. Vše je volně prodejné v lékárně. Provést výtěry by bylo vhodné.

14. OTÁZKA: Ploché nohy

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda bychom měli řešit, když má dcera ve 4 letech ploché nohy nebo je ještě čas. Předem děkuji za odpověď

Určitě navštivte ortopeda.

15. OTÁZKA: Roupy

Dobrý den, mohla bych se zeptat, zda je možné, aby mělo dvouleté dítě roupy? Večer dvě hodiny po spánku hrozně brečela a sahala si na zadek, po rozbalení z pleny si sáhla prstíkem skoro do dírky a škrábala. Ráno jsem jela na pohotovost a dostali jsme prášky na roupy? Ale na internetu jsem se dočetla, že to mají děti přeškolního věku. Je tedy možné, aby se jednalo o roupy? A čeho se popřípadě vyvarovat, aby se to nevrátilo? Děkuji

Roupy mohou mít i tak malé děti. Je nutno pravidelně umývat ruce, po styku s cizími zvířaty taktéž, domácí mazlíčky pravidelně odčervovat.
Vím, že je to u tak malých dětí obtížné, stále si cucají prstíky a na vše sahají. Snad se potíže u vás už nebudou opakovat.

POZOR na otevřená pískoviště, která jsou přístupná volně pobíhajícím zvířatům.

16. OTÁZKA: Jak dál při opoždění užití ATB

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jak dál užívat ATB (OSPEN 400), když jsem jednu dávku zpozdila o 1,5 hodiny. Děkuji za odpověď Valianová

Další dávku podejte, jak máte, ne zpožděnu o 1,5 hodinu.

17. OTÁZKA: Očkování proti TBC

Dobrý den p. doktorko, chtěla bych se zeptat, jak probíhá očkování proti TBC. Synovi bylo 7. měsíců, a po domluvě s naší dětskou lékařkou jsme byli objednáni na toto očkování. Mohla byste mi prosím odpovědět, jak toto očkování probíhá a jaká může být na něj reakce? Ať víme, na co se případně připravit. Předem díky za odpověď. Zdraví H.K.

Očkování proti TBC se podává do levého raménka, pravidelnou reakcí je hnisavý vřídek, který se různě dlouho hojí, může být i v den očkování a 2. den teplota kolem 38 st. C.

18. OTÁZKA: Jídelníček pro 7měsíční dítě

Zdravím vás, ráda bych se zeptala, odkdy 7 měsíčnímu synovi zařadit do jídelníčku vařený vaječný žloutek, dále jestli můžeme začít už i s bílým jogurtem a lze do něj přidávat nějaké ovoce (přesnídávku nebo domáci výrobky, a také jestli se dají příkrmy připravit i z dýně? Myslím např. pyré nebo přesnídávka. Děkuji vám za odpověď a přeji pěkný den. K. P.

Vařený žloutek - polovinu 1x týdně - můžete již zařadit, bílý jogurt se doporučuje od 8. měsíce, ovoce i přesnídávku do něj lze přidat, příkrmy z dýně lze rovněž  nabídnout.

19. OTÁZKA: Je možné kaše střídat?

Dobrý den, je lepší zůstat věrná jednomu druhu, resp. výrobci kaší a nebo je možné kaše střídat? Kterou značku byste doporučila? Čím se liší kaše od ukonč. 4. a 6. měsíce? Jen obsahem lepku nebo i něčím jiným? Resp. mohu podávat tu od 4. měsíce 7 měsíčnímu kojenci? Moc děkuji.

Není nutno podávat kaše jen jednoho výrobce, všechny ostatní od dalších výrobců jsou kvalitní a splňují požadavky pro děti. Takže můžete střídat. Kaše od 4. měsíce jsou bezlepkové a mají mléko uzpůsobené pro děti od 4. měsíce - druh sladidla, množství vitamínů a bílkovinná nálož, kaše od 6. měsíce jsou už s lepkem a mají mléko uzpůsobené pro děti do 6. měsíce. V 7. měsíci můžete podávat kaši od 4. měsice, pokud dítě po ní nemá hlad.

20. OTÁZKA: Od kdy lepek?

Od kdy byste zavedla lepek? Náš pediatr radí ihned od 6. měsíce, kamarádky pediatr až po 8. měsíci. Váš názor? Děkuji.

Podle posledních doporučení se lepek podává od 6. měsíce věku.

21. OTÁZKA: Kolik ml pití po příkrmu?

Synovi je 7 měsíců a mateřského mléka pije bohužel málo - cca 400 - 550 ml za den, k tomu jeden masozeleninový příkrm 175 g a rýžovou kaši ze 100 ml vody. Mám mu již začít doplňovat jiné tekutiny a v jakém množství (kolik ml)? Jen po příkrmech nebo i během dne? Většinou po podání nápoje po příkrmu vypije 5-10 ml (z lahvičky nebo po lžičkách) a začne vodu prskat. Jak jinak mu ji mám podat? Děkuji za radu.

Jsou děti, které přijímají tekutiny špatně, je nutno jim je stále nabízet, doporučuje se je obměňovat. Množství je  150 ml/ kg/den. Dítě v 7 měsících by mělo dostat i jeden ovocný příkrm.

22. OTÁZKA: Imunita

Dobrý den, zajímalo by mne, jak mám synovi (15 měsíců) zlepšit imunitu? Vím, že je teď krušné období venku, změny počasí, chladno, ale poslední dobou je dost často nemocný cca 3-4x do měsíce má něco (noční zvracení, vyrážky, horečky, momentálně nachlazení). Už prakticky od narození byl dost nemocný. S naší doktorkou jsem ještě neměla možnost to prodiskutovat. Děkuji.

Na zvýšení obranyschopnosti se doporučuje častý pobyt venku - otužování za každého počasí, dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, lze přidat v zimních měsících dětský multivitamín s Echinaceou nebo s hlívou ústřičnou.

23. OTÁZKA: Nespavost

Dobrý den paní doktorko, mám dcerku (v prosinci jí budou 2 roky), je veselá, zdravá, hravá, prostě je vše, jak má být. Ale je veliký problém ji uspat, když ji nakonec uspím, spinká hodinku (třeba po obědě) a večer usne kolem 10 hodin, aby spala celou noc. Zkoušela jsem ji nedávat spinkat po obědě, jestli bude hezky večer spinkat, nezabralo, spala od 8-12 hodin a začla si hrát. Opět kolem 3. hodiny usnula až do 7:30. Čím dál víc roste, tak je s tím větší boj!! Má doktorka na to říká pouze, že to musíme vytrpět, že je to normální. A ještě jsem se chtěla zeptat, kolik bych jí mohla dát Diazepanu Slovakofarma 5mg - prý je to na zklidnění dítěte. Dcerka má 22 měsíců a váží 11kilo. Děkuji a přeji hezký den, s pozdravem Kristýna P.

Nespavost u dětí bývá častá, zvláště u velmi živých dětí, které vyžadují pozornost a někdy jsou k neutahání.
Diazepam určitě nepoužívejte, ten je jen k terapeutickému použití  při nebezpečí křečí.
Zkuste přidat dítěti 1x1 dražé B komplexu, podporuje vývoj mozkových funkcí. Existuje homeopatický sirup na zklidnění. Sedalia - 1x - 3xdenně kávovou lžičku.

24. OTÁZKA: Chudokrevnost

Náš syn, nyní 17 m., je od 4 měsíců chudokrevný. Aktiferin nesnášel. Hodnoty mu bez léků kolísaly od 89 po 98, jednou měl i 109. V září, po 3 měsících užívání železa (Maltofer 2x10 kapek denně) i kopřivy (také 2x denně), mu hemoglobin mírně stoupl z 96 na 103, přičemž norma je udávána někde od 110, někde od 120. Vím, že se to trochu zlepšilo - hemoglobin i erytrocyty, ale je běžné, že tak málo? Jinak ostatni hodnoty má: LEU 8,5 (rf 6-17,5), Erytrocyty 4,01 (3,7-5,3), hematokrit 0,311 (0,35-0,41), Stř.oE 77,6 (72-88), Hem.Ery 25,7 (30-36), Stř.bar.k.Er 331 (300-360) Tromb 341 (140-440). Kromě kopřivy a maltoferu užívá ještě zelený ječmen, prospívá dobře, nemocný moc nebývá, měl zatím jen 4x rýmu. Když měl přísun železa dostatečný a stejně se nedostal na normu, neznamená to, že má nějaký problém se vstřebáváním železa? Jsou ještě nějaké doplňky nebo vitamíny, které bychom mu mohli dávat? Máme chtít ještě nějaké podrobnější vyšetření? Děkuji KT

K léčbě železem je třeba dodávat ještě Pyridoxin a kyselinu listovou. Jak Vaše dítě jí maso? Bývá to často u dětí, které odmítají maso. Pokud se stav  nezlepší, doporučuji vyšetření gastroenterologem nebo hematologem.

25. OTÁZKA: Bolení bříška, stálý pláč

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Mám 5týdenního syna, přijde mi, že má stolici pořád strašně řídkou, jakoby měl průjem, má stále strašné bolení bříška, nepomáhá ani Espumisan, babycalm, homeopatika, nic nezabírá. Asi tak týden, když ode mne pije často, cucne si a odtrhne se a pláče, to se opakuje pořád dokola několikrát za den i v noci. Stále je hladový, přitom přibírá krásně. Má problémy, aby usnul nebo spinká půl hodiny a je vzhůru, to je tak týden, co to začal dělat. Už si s ním nevím rady. Děkuji moc za pomoc.

Řídká stolice v době šestinedělí bývá často, mateřské mléko se tvoří dostatečně, ale nemá ještě svoji výživovou hodnotu, aby stolice vypadala jako míchaná vajíčka, to nastane po ukončení šestinedělí. Samozřejmě maminka musí dostatečně jíst, pít a odpočívat, hubnutí v tomto období nemá smysl, a odrazí se to na kvalitě mléka. Pokud na bolení bříška nepomáhá vše to, co jste uvedla, doporučuji  přidat laktobacily - pro kojence jsou volně prodejné v lékárně, ale i to trvá někdy 14 dní až 3 týdny, než se situace uklidní. Možná také děláte chybu při kojení - nepřikládáte často? Jsou intervaly alespoň 2 hodiny? Nejíte nadýmavou stravu?

26. OTÁZKA: Pneumokok

Dobrý den, jak lze preventivně bojovat proti pneumokokům kromě očkování, a jak včas poznat toto onemocnění u kojence? Děkuji.

Nejlepší prevence je očkování, jinak otužování dítěte, vitamíny. Pneumokoky lze rozpoznat jen ve výtěru, hnisavé rýmy a zánět středouší se stejnými příznaky dělá spousta jiných bakteriíí.

27. OTÁZKA: Stahování předkožky

Dobrý den, před pár dny jsme museli se synem (2 roky a 5 měsíců) na dětskou pohotovost. Plakal a říkal, že ho bolí "pindík". Měl ho zarudlého a vytékal mu hnis, dostal na to betadin roztok a fram. mast. comp. Měli jsme mazat a čistit pět dnů a poté navštívit našeho pediatra - byl to zánět předkožky. Při pravidelných kontrolách ve 12 měs. a 18 měs. nám bylo řečeno, že předkožku nemáme stahovat, že na to máme čas do 3 let. Najednou, po zánětu musíme, dostali jsme na to hormonální mast Triamcinolon UNG, a tou máme mazat až 6 týdnů 2x denně. Chtěla jsem znát názor i jiného odborníka. Mám strach z horm. léků a mastí, nemůže mu dlouhodobé užívání uškodit a nešlo by to provádět s jinou mastí spíše na přírodní bázi? Nebo jen s olejíčkem nebo vazelínou? Jak je to vůbec s předkožkou? Jsou různé názory, nevím čím se řídit, není to tím, že paní doktorce nedůvěřuji, ale přitom bych nechtěla synka zbytečně cpát hormony nebo mu naopak ublížit nesprávnou péčí. Předem děkuji za odpověď, radu i názor. Monika

Předkožka se do 3 let nepřetahuje, jen pokud jde sama, do 3 let může být zúžená, nebo přilepená, pokud ale vznikne zánět, musí se čistit a léčit, a aby nedošlo ke zjizvení a následnému zúžení je třeba přetahovat a použít kortikoid. Ten je pouze lokální, takže nepoškodí nadledvinky. Jsou nutné kontroly u obvod. lékaře nebo na chirurgii.

28. OTÁZKA: mléčné výrobky

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, jaký máte názor na konzumaci mléčných výrobků u dětí, jak nezakysaných, tak zakysaných v době onemocnění typu zánětů dýchacích cest.

V době onemocnění dýchacích cest se mléčné výrobky nedoporučují, ale kysané ano. Dodávají do těla lactobacily, které podporují uzdravení.

29. OTÁZKA: Synflorix

Dobrý den, dcera byla očkována již dvakrát vakcínou Synflorix, teď jsme byli na tříleté prohlídce a lékařka mi doporučila ještě jednu dávku, není ve třech letech na to už pozdě, neměla se ta třetí dávka aplikovat dřív? Děkuji

Podle toho, od kdy byla dcera očkována. Pokud bylo očkování podáno po 1. roce věku, tak stačí 2 dávky, ale vaše paní doktorka vám pravděpodobně nabídla Prevenar 13 - to je rozšířené očkování proti Streptokoku pneumoniae - Synflorix chrání proti 10 typům, Prevenar 13 proti 13 typům. Očkování chrání do 5 let dítěte, takže je vhodné.

30. OTÁZKA: Pohlavní orgán u holčiček

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to se srůstáním pohlavního orgánu u holčiček a jak proti tomu postupovat. Mé dceři jsou 4 roky a mám takový dojem, že má trošku srostlou kůžičku u poševního vchodu. Jak zezhora, tak zespoda. Vchod tam je, ale je zmenšený. Tak se obávám, pak až bude dospělá, aby neměla nějaký problém při jejím prvním milování. Doufám, že jsem to napsala srozumitelně. Děkuji moc za odpověď. V. M.

Určitě nechte zkontrolovat u dětského obvodního lékaře, podle vašeho popisu stav nedovedu posoudit.
Pokud by se jednalo o tzv. syneche, stačí malý zákrok na chirurgii, ale potom je třeba dodržovat poravidla, která vám na chirurgii vysvětlí.

31. OTÁZKA: První botičky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s prvními botičkami, hlavně na doma. Máme roční dvojčátka, pomalu dělají první krůčky a proto by mě zajímalo, jestli jim už nyní máme pořídit nějaké bačkůrky nebo botičky na domácí ťapkání nebo stačí až později, až budou chodit více? Teď jim ještě nechat nožičky jen v ponožkách apod. Předem děkuji, J. Skokanová

Při prvních krůčcích se doporučuje ponechat dítě jen v protiskluzových ponožkách, jakmile budou chodit  samostatně, pak již je doporučována kvalitní kotníčková obuv.

32. OTÁZKA: Rýma u miminka, bolesti hlavy u staršího dítěte

Dobrý den paní doktorko. Chtěla jsem od Vás poradit, co mám dát mé dceři, které je za dva dny 4 měsíce na rýmičku. Není nějak agresivní, ale nejsem si jistá, zda stačí ty kapičky na pročištění? Také jsem se chtěla zeptat na moji starší dceru. Je jí 8 let a čas od času si stěžuje na bolest hlavy, která vydrží 2-3 dny. Je nějaký vhodný lék, nebo je třeba odborného vyšetření? Mám pocit, že by to mohlo souviset se zády, páteří, jelikož se dcera neustále hrbí a málokdy, snad jen při napomenutí se narovná? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Lenka P

Pro miminko - 4 měsíce na lehkou rýmu postačí Vincentka ve spreji nebo mořská voda, pokud rýma trvá delší dobu, poraďte se s obvodním lékařem.
Ohledně starší dcery  - pokud se bolesti hlavy pravidelně opakují a trvají 2-3dny je lépe  dítě vyšetřit u obvodního lékaře, zda se nejedná o anemii, pokud ne, tak potom na neurologii.

33. OTÁZKA: Únavový syndrom

Dobrý den, ráda bych si ověřila, že chronický únavový syndrom opravdu není přenosný na dítě. Přede dvěma lety jsem prodělala tuto nemoc a další rok trvalo, než mi hladina EB VIRU v krvi klesla z postakutního stavu na perzistující. Malá má nyní 3 měsíce a od narození je hodně spavá. Musela jsem jí budit na jídlo,protože sama by se neprobudila. Asi tak od 1 měsíce se dokáže probudit sama, přes den po 3-5 hodinách, ale v noci zpravidla spí bez probuzení 12 hodin bez jídla! Nemoc prý v tomto stadiu přenosná není a miminko by neměla ohrozit, ale takhle spavé miminko mě znepokojuje. Ona i přes den toho moc nenakouká, vlastně stále spí :) Děkuji za odpověď, s pozdravem M.Stupková

Únavový syndrom není přenosný na plod. Jsou děti, které hodně spí a na jídlo se musí do 6 týdnů budit, pokud ale vykazují  dobré váhové přírůstky, tak mohou být intervaly spánku v noci i takto dlouhé. Dítě kolem 3. měsíce by si mělo žádat kojení po 3 - 4 hodinách během dne a podle chuti 1x za noc. Pokud však vynechá noční dávku, nevadí to.

34. OTÁZKA: Rescue remedy Night a cestování lodí těhotné

Dobrý den paní doktorko, náš 9měsíční synek se asi od 4. měsíce několikrát budí v noci. Myslíme si, že má zlé sny. Máte nějakou zkušenost s bylinnými kapkami Rescue remedy? Druhá otázka se týká mě. Čekáme druhé dítě a chceme cestovat lodí. Cesta trvá asi 17 hodin, víme, že lodní společnosti po 32. týdnu cestování nedovolují, ale i tak bych chtěla odcestovat tzv. na vlastní nebezpečí. V ten čas budu ve 36. týdnu. Myslíte si, že riziko předčasného porodu je velké? Děkuji Martina a přeji hezký den

Kapky Rescue remedy neznám, nemám s nimi zkušenost, mohu doporučit Sedalia sirup.
Riziko porodu po 36. týdnu u 2. těhotenství je dost velké.Poraďte se se svým gynekologem.

35. OTÁZKA: Prevence infekce

Dobrý den. Je možné, když onemocní jedno dítě nějakou virovou nákazou, zamezit nákaze u druhého dítěte v rodině? Třeba podávaním léku, i když je druhé dítě ještě zdravé? A jak dlouhé jsou inkubační doby střevní chřipky, normální chřipky, rýmy?

Zamezit nákaze 2. dítěte je dost obtížné, nedoporučuje se preventivní podávání léků - např. antibiotika, antipyretika. Je dobré zdravé dítě izolovat, podat připravek na podporu imunity a vitamíny.
Inkubační doby virozy - jak střevní, tak rýmy jsou 2 - 3 dny, pokud jde o virovou rýmu - 3 dny, pokud jde o bakteriální, tak 7 dní. Ale také záleží na obranyschopnosti organismu.

36. OTÁZKA: Únava u 20ti měsíčního syna

Můj 20měsíční syn se hodně snadno a rychle unaví. Spí od 18 hod do 9 hod. Poté během dne ještě spí cca 3-4 hodiny. Chvíli si hrajeme, nebo jdeme ven a poté hned začne být ukňouraný a vysloveně si vynucuje spánek. Tak ho tedy dám spát, ale přece nemůže celý den prospat... Zdravotní obtíže nemá, jen mu možná rostou zuby (člověk nikdy neví). Dřív spával přes noc 10 hodin a během dne cca 1 hod. Ale hlavně nebyl stále tak ukňouraný a nešťastný během dne, což si vysvětluji právě tou únavou. Bojím se jestli to není příznak vážnější nemoci, na kterou lékař při běžné prohlídce nepřijde. Zajímalo by mě jestli je to důvod trvat na podrobnějším vyšetření nebo jestli to je v tomto věku normální. Předem děkuji za odpověď

Unavenost a "ukňouranost" dětí kolem 20. měsíce bývá častá, může být způsobená růstem zubů, ale i tzv. obdobím negativismu dětí. Dítě si v tomto obdodí samo určuje  dobu spánku. K vyloučení nemoci konzultujte obvodního lékaře.

37. OTÁZKA: Vzteklé dítě

Jak postupovat, když je dítě nadměrně vzteklé? Můj 20měsíční syn se stále vzteká. Kvůli každé i té nejmenší hlouposti se vztekne takovým způsobem, že lehne na zem, začne kopat mlátit ručičkama a někdy i hlavou o zem či zeď. Někdy úplně zfialoví a přestane dýchat. Většinou jsou to záchvaty opravdu kvůli hlouposti a někdy i bezdůvodně. Stačí, aby se mu cokoli znelíbilo a už leží na zemi a řve. Je schopný takto řvát i hodinu v kuse, toto provádí skoro celý den až na pár světlých chvilek. Mám z něj trochu pocit, že sám neví co chce, něco chce a ani neví co a je nespokojený. Také méně jí, protože jak pořád řve není schopný jíst, poté má hlad a zase kvůli tomu řve, je to začarovaný kruh. Mohla by jste mi prosím poradit jak v těchto vyhrocených situacích postupovat? Zkoušela jsem: posprchovat studenou sprchou, nechat ležet bez povšimnutí, dát do pokojíku, do postýlky, vyhovět mu, pevně semknout, mluvit uklidňujícím hlasem, řvát naštvaným hlasem :) A vůbec nic nepomáhá. Je vůbec rada jak s ním přežít den? Děkuji

Je to období dětského negativismu a souvisí s vývojem mozkových funkcí. Terapie pevným objetím bývá dost účinná, přidejte vitamín skupiny B - podppruje vyzrávání mozku, např. B komplex 1x1 dražé. Pokud bude vše bez efektu, doporučuje se neurologické vyšetření.

38. OTÁZKA: Pitný režim

Dobrý den, paní doktorko, dcera (6m a kousek) je zatím kojená a asi měsíc dáváme na oběd zeleninu, od kdy by děti měly dostávat také něco na pití? Zatím má hrneček s troškou kojenecké vody spíše na hraní a občas si cucne. Děkuji katka

Plně kojené děti nepotřebují dodávat tekutinu. Až pokud budete kojit 3 - 2x denně - kolem 8. měsíce, nabídněte kojeneckou vodu, ovocnou šťávu, nebo čaj.

K tekutinám v noci - viz poznámka stomatoložky: http://www.babyonline.cz/detsky-lekar-online/vyziva/nocni-kojeni

39. OTÁZKA: Odpolední spánek, vztekání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda souvisí vztekání s nespavostí. Můj dvouletý syn odmítá v poledne spát. Vstává ráno okolo sedmé hodiny a chodí spát večer v 19 hodin. Mezitím řádí. Začal se hrozně vztekat. Je možné, že by to bylo i tím, že jsme vyměnili malou postýlku za velkou postel? A ještě mám jeden dotaz. Nechce nám moc jíst chléb namazaný čímkoliv (ani rohlíky, pouze suché). Poradila byste nám, jak ho nalákat, aby začal více jíst? Děkuji za odpověď. Milena

Dvouleté dítě již nemusí po obědě spát. Vztek může mít různé příčiny - takže i změna postýlky, ale na velkou postel si musí přivyknout.
Děti často preferují suché pečivo, nabídnětě k tomu kousek tvrdého sýra, plátek šunky, nebo rozmíchaný tvaroh lžičkou. Zkuste, co se mu bude líbit.

40. OTÁZKA: Tekoucí očičko, příkrmy

Dobrý den, mám na vás dva dotazy. Jeden se týká tekoucího očička, z porodnice jsme šli s tekoucím očičkem, léčili jsme ho ophtalmoseptonexem, po měsíci takového léčení nám paní doktorka dala antibiotika, očičko se zlepšilo, ale po dvou měsících začalo téct druhé, po týdnu nám dala zase antibiotika, do týdne se to zlepšilo tak hned malého očkovala. Po několika dnech mu to zase začalo téci a tak jsme navštívili zase doktorku a zase nám dala antibiotika, ale jiná než předtím a už je to 14 dní a pořád se to nezlepšilo, antibiotika jsem kapala jen týden. Co bych měla jiného udělat, popř. co mám na to použít, abych nemusela s ním jít na výplach kanálku, má 4 měsíce. A druhý dotaz takový kratší, jakým příkrmem od 4. měsíce můžu začít? Kašičkou nebo zeleninkou nebo ovocem? Kojím jen částečně, večer dávám na noc umělé mlíčko, někdy i přes den, když má ode mě z prsa málo. Děkuji vám mockrát za odpověď.

V tomo případě vás výplach kanálku nemine, je to sice nepříjemné, ale mohlo by hrozit slepení kanálku.
Od 4. měsíce u částečně kojených dětí lze začít v poledne se  zeleninovým příkrmem, pokud na noc stačí mléko, tak ponechat, pokud je dítě hladové i po mléku, lze místo něj nabídnout kaši.

41. OTÁZKA: Červený flíček na kůži

Dobrý den. Mému synovi (4 měsíce) se asi tak před měsícem mu udělal na hrudi červený, suchý flíček. Chtěla jsem se zeptat, paní doktorko, zda to může být atopický ekzém? Má to jen tam, mažu mu to krémem, teď momentálně Niveou SOS a jinak ho po koupání mažu celého olejem od Weledy a pořád to nechce zmizet. Slyšela jsem, že existuje i kojenecký ekzém, je to pravda? Bojím se, aby to nebyl ten atopický ekzém. Děkuji

Těžko stanovím diagnosu atopického ekzému, kojenci mívají často nějaké vyrážky a flíčky suché kůže, zkuste obklady z černého čaje a promazat modrou Indulonou, nebo  v lékárně lze koupit Unguentum leniens.
Pokud se nezklidní, navštivte kožního lékaře.

42. OTÁZKA: Tužší stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, má roční dcera má neustále tužší stolici? Mlíčko pije bebu 3 a to hlavně v k ránu a jinak dostává jídlo jogurt, oběd zeleninomasový, přesnídávku atd., večer kaši nebo krupici. Předem děkuji za odpověď.

Nebídnětě více tekutin - ovocné šťávy ředěné vodou, čerstvé ovoce a zeleninu, vyhýbejte se bílénu pečivu. Lze přidat Lactobacily - jsou volně prodejné v lékárně.

43. OTÁZKA: Zapařenina v podpaží

Dobrý den. Máme zapařeninu v podpaží, naše paní doktorka mi na to dala krém pastu Imazol, potom to nezmizelo tak mi doporučila to mazat fialovou vodičkou (nevím jak se přesně jmenuje), po té také žádná změna. Tak jsem se chtěla zeptat co byste mi dopručila vy? Aby to už konečně zmizelo? Má ji tam skoro od narození a už mu jsou 4 měsíce. Děkuji

Zkuste obklady z černého čaje a promazat Sudokrémem, je sice na zadeček, ale lze použít kamkoliv na tělo. Pozor na prací prášek a aviváž - tu nepoužívejte vůbec, program na máchání pusťte 2x a do posledního máchání dejte lžíci octa.
Pokud nezmizí, navštivte kožního lékaře.

44. OTÁZKA: Skvrna bílé kávy

Dobrý den, moje skoro dvouletá dcera má na ruce pigmentovou skvrnu, která se jí objevila v 6 týdnech. Podle naší doktorky je to skvrna bílé kávy. Teď jí z toho vyrůstají dost dlouhé černé chlupy. Dá se tato skvrna nějak odstranit, třeba v pozdějším věku? A můžou se objevit i další? Děkuji za odpověď Jana

Skvrny se mohou objevit i v pozdějším věku, doporučuji kožní vyšetření.

45. OTÁZKA: Hypotonie

Dobrý den, máme chlapečka 6 měsíců. Lékařka nám do zdravotního průkazu napsala do odchylek hypotonie, s tím, že v osmi měsících se uvidí. Mohla byste mi vysvětlit co to vlastně je a co s tím můžeme udělat? Děkuji. Lenka A.

Hypotonie je stav svalstva, kdy dítě k danému věku - u vás v 6 měsících - líně pase koně, kutálí se se málo, přitahuje se málo. Doporučuji nečekat a požádat o rehabilitační nebo neurologické vyšetření. Jste-li z Brna nebo blízkého okolí, můžeme Vám doporučit p. Mgr. Kamilu Vorlovou: http://www.detska-rehabilitace.cz/.

46. OTÁZKA: Bolavé bříško

Dobrý den, mám 5 a půl měsíčního chlapečka a pořád nás trápí bolavé bříško, resp. prdíky. V noci se kvůli tomu budí co hodinu někdy i co půl hodiny. Už jsem z toho zoufalá a nevyspalá. Zkoušela jsem různé kapky - probiotické, infacol, sabsimplex, espumisan, babycalm, homeopatika chamomilla a výsledek žádný. Cvičíme nožičkama, masírujeme bříško tak si občas prdne a znovu usne, ale za hodinu je to nanovo. Jinak pořád kojím, na noc jsem začla dávat sunar. Syn byl narozen v termínu s por. váhou 3kg. Prosím o radu, už nevím, co s tím. Předem děkuji za odpověď Eva

Jakmile začnete podávat zeleninový příkrm, zklidní se to, místo Sunaru bych doporučila mléko, které je uzpůsobené pro děti s bolavým bříškem. Koupíte je v lékárně.Doporučila bych dlouhodobě lactobacily - jen přechodně nestačí.

47. OTÁZKA: Balónková odsávačka

Dobrý den, slyšela jsem, že při odsávání hlenu balónkovou odsávačkou může prasknout žilka působením podtlaku. Je to pravda a když ano, jaké jsou následky, nebude ta žilka při smrkání pořád praskat? Děkuji

Při odsávání jakoukoliv odsávačkou může dojít k poruše cévky a krvácení, to se dobře zhojí a dále nepraská.

48. OTÁZKA: Noční hysterický pláč v nevědomí

Dobrý den, můj malý bratranec (4 roky) už delší dobu trpí obtížemi v noci. Začne hystericky plakat, má otevřené oči ale nevnímá, probudí se cca za 2-5 minut a o ničem neví. Co by to mohlo být a kam se popřípadě máme obrátit? Děkuji moc. Eliška

Je to tzv. noční děs dětí, je způsoben nevyzrálostí mozkové tkáně. Děti velmi senzitivně vnímají celodenní dění a v noci se jim ve snu celý den "přehrává", zkuste s ním večer celý den probrat, popovídat si o zážitcích a přidejte vitamín sk. B - 1x1 denně, např. B komplex.

49. OTÁZKA: Hyperaktivita

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak poznám, že můj 3letý syn je hyperaktivní? Je živý, neposedí, nerad uklízí, moc se mu nechce poslouchat, občas je trochu agresivní. Pokud myslíte, že je hyperaktivní, prosím poraďte, co s tím. Děkuji Petra

Doporučuji kontaktovat obvodního dětského lékaře, který posoudí chování dítěte a zváží návštěvu specialisty.

Jak to maminka popisuje, takto se běžně chovají děti v tomto věku.

50. OTÁZKA: Neklidný spánek

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je normální, když 20měsíční dítě každou noc brečí a budí se, třeba i 10x v průběhu noci. Spí sama ve svém pokoji už od 8 měsíců, tento stav trvá posledního půl roku. Máme 4 měsíční miminko a tak je to značně náročné, i když menší spí klidně celou noc, starší se pořád budí. Je lehce hyperaktivní, ale tím víc by měla být unavená. Máme zavedený denní režim, pořád stejný a ani přírůstek do rodiny by ji neměl moc vykolejit, partner je většinu času doma a tak se jí věnujeme stále stejně, skoro. Moc děkuji za odpověď a radu, zda to lze nějak ovlivnit. Martina

Neklidný spánek bývá dlouhodobě často u dětí s náznaky hyperaktivity. Pokud nemají nasazenu dlouhodobou léčbu od neurologa, tak se v noci projevují. Doporučuji podávání B komplexu, 1x denně 1 dražé, nebo ke zklidnění Sedalia sirup.

51. OTÁZKA: Do kdy sterilizovat?

Dobrý den, mám 7měsíčního syna, chtěla bych se zeptat - je ještě nutné sterilizovat dětské láhve? Nestačí jen umýt v jarové vodě a opláchnout v čisté? A do kdy se používá kojenecká voda? Děkuji

V tomto věku již stačí lahvičky vymývat pouze horkou vodou. Jar nepoužívat! Více: http://www.babyonline.cz/pece-o-dite/dvacetkrat-pece-o-dite.html, bod 17.

52. OTÁZKA: Přesnídávky s tvarohem a tuňákem od 6. měsíce?

V časopise Hamánek jsem viděla nabídku dětské přesnídávky s tvarohem od 6. měsíce, přitom vím, že výrobky z kravského mléka i kravské mléko samotné se doporučuje až od 1 roku. Mohu dítěti takovouto přesnídávku podat?

Také se chci zeptat na jimi doporučovanou přesnídávku s tuňákem od 8. měsíce. Je to vhodné?

Kravské mléko a výrobky z kravského mléka se skutečně doporučují od 1 roku věku. Do 1 roku stačí dítěti živý jogurt. Z tohoto pohledu doporučuji tuto přesnídávku od 1 roku.

Přesnídávku s tuňákem taktéž doporučuji až od 1 roku, obecně ryby se doporučují od 1 roku věku. Mořské plody jsou nevhodné dokonce do 5 let.

53. OTÁZKA: Prevenar 13 nebo Synflorix

Kterou vakcínu proti pneumokokům vybrat: Prevenar 13 nebo Synflorix?

Doporučuji Prevenar 13, ne z finančních důvodů, ale na posledním kongresu vakcinologie zazněly přednášky, že posledí 2 typy - 12,13 se už vyskytují i v ČR.

 

54. OTÁZKA: Od kdy kravské mléko?

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, zda může 10měsíční miminko normální mléko, či teplé kakao? Děkuji

Zásadně do 1 roku musí dítě dostávat adaptované mléko (Nutrilon, Sunar, Beba atd.). Kravské mléko se zařazuje od 1. roku věku střídavě s adaptovaným, např. do vařených pokrmů. Adaptované mléko podávejte ráno a večer určitě do 3 let věku dítěte. A poté i teplé kakao.

55. OTÁZKA: 3leté dítě nechce na nočník

Dobrý den, posledně jsem se ptala na nočník u skoro 3letého syna... Vyměnila jsem mu nočník a je ochoten na něm posedět, ale nevyčůrá se, odmítá plenu a pokud je nahý, tak ty 3 až 4 hodiny nečůrá, pak si řekne o plenu a po pročůrání nebo pokakání ji hned sundá. Dcera to dělala obdobně, až začala čůrat do nočníku. Můžu ho nějak více motivovat ať čůrá do nočníku? Posazuji ho, chválím, ví, co po něm chci, a stejně uteče. Děkuji za odpověď

Je nutné trpělivě dítě na nočník vysazovat. Motivujete dítě správně. Možná můžete jako příklad použít starší dceru, ale opatrně, aby se dítě naopak nezačalo na sestru žárlit a na nočníku už vůbec nechtělo sedět.

Je to opět o vyzrávání mozkových funkcí, které je individuální. Zvláště u chlapečků se setkávám s pomalejším nácvikem návyků.

56. OTÁZKA: Pokračovací mléka - do kdy?

Dobrý den, mému klukovi bude příští týden rok. Do kdy mu mám dávat kojenecké mléko? Nekojím od 5. měsíce, je na umělé výživě, jí dnes už téměř všechno. Děkuji za odpověď Lucka

Pokračovací mléko se doporučuje dětem do 3 let. Je obohaceno o stopové prvky a vitamíny, které jsou pro zdravý vývoj dítěte velmi důležité. Kravské mléko můžete zařazovat do pokrmů při vaření. Můžete dítěti kravské mléko občas nabídnout i na pití.

57. OTÁZKA: Co na obličej v zimě?

Půlroční syn má sušší pokožku, zejména na obličeji, trošičku i ekzém. Poradíte mi, čím bych mu mohla obličej teď v nadcházejících mrazech před vycházkou ven namazat? Infadolanem? A mohu ho tím mazat 2x denně dlouhodobě? Děkuji.

Na ochranu obličeje před zevními vlivy koupíte specializované krémy v lékárně. Doporučuji lékařskou kosmetiku (Bioderma, Sebamed, Linola, A-derma, Excipial atd.) Infadolanem nepoškodíte, můžete použít i Bepanthen Mast, lékařskou vazelínu.

58. OTÁZKA: Ekzém

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak vypadá ekzém a alergie. Měli jsme pejska 14dní, dcera je alergická na kočky (výkaly) a udělaly se jí v oblasti břicha, zadku a v loketních jamkách takové červené suché fleky, může to být atopický ekzém, který by mohl být vyvolán alergií na pejska? Testy na pejska byly negativní, ale alergoložka řekla, že by se jí mohla nebo i nemusela pozdějí vyvinout. Dřív nic takového neměla, má i zadní rýmu (neteče z nosu) a v noci začala chrápat (teď' už né, když je pejsek pryč), takže má otázka je, jestli to mohl způsobit pejsek? Má i na těle suchá místa, čím to můžu mazat? Děkuji za odpověd' Lenka

Diagnóza atopického ekzému se dá těžko stanovit "na dálku", pokud člověk ložiska nevidí.

Doporučuji kontaktovat kožního lékaře, který diagnózu a léčbu stanoví.

V první fázi u suchých fleků zkuste promazat Bepanthenem mastí nebo Infadolanem, nebo přiložte obklady z černého čaje v kombinaci s mazáním modrou Indulonou.

Je velmi pravděpodobné, že dítě takto alergicky reaguje kromě koček i na psa. Tuto domněnku podporuje i nepřítomnost příznaků, když zvíře není doma.

59. OTÁZKA: Nechce jíst ovoce a zeleninu

Paní doktorko, můj dvouletý synek mi odmítá ovoce a zeleninu v jakékoliv podobě. Trvá to už rok a nemůžu ho donutit, aby to jedl. Dostává vitamíny, ale ty mu to samozřejmě nahradit nemohou. Nemáte ze své praxe třeba zkušenost s podobným dítkem a tak nějakou radu? Děkuji Katka

Odmítačů ovoce a zeleniny je mezi dětmi spousta. Nelze jim to nutit násilně, docílíte tak opaku, dítě se zatvrdí. Doporučuji přidávat do tvarohu, do jogurtu, do kaše ovoce, zeleninu pak začít podávat v polovařené nebo dušené formě, třeba i mixované nebo mleté s masem, brambory. Často se stává, že dítě nějaký druh zeleniny vyloženě v dětství odmítá. Zkuste takové druhy zařazovat později.

Důležitý je v tomto pozitivní příklad u dospělých členů rodiny. Zvykem by se mělo stát přidávání zeleniny - kolečka rajčete, okurek, paprika, mrkev, ředkev, salát - ke každému jídlu.

60. OTÁZKA: Kdy po angíně do kolektivu?

Dobrý den, syn měl angínu, antibiotika má brát do pátku, kdy jdeme i na kontrolu. Bere je od předchozího úterý. Už několik dní vypadá víc než zdravě, běhá a skáče po bytě, pořád mě přemlouvá, ať jdeme ven. Můžu s ním ven? A do kolektivu? Je možné, že by někoho ještě nakazil? Nebo spíš, že může být oslabený a něco od dětí chytit? Děkuji

Pokud dítě bere antibiotika, potřebuje klidový režim, protože antibiotika se metabolizují a metabolity vylučují játry a ledvinami, což je pro dítě velká zátěž. A další tělesná zátěž by toto zhoršovala.

Pokud je již dítě bez teploty, lze dovolit mírnou procházku - např. půl hodinová procházka parkem - neskákat, neběhet, nejlépe s maminkou za ruku :-). Pobyt v kolektivu nedoporučuji, Vaše dítě je nemocí oslabeno a mohlo by se snadno nakazit a onemocnět jiným infektem. Vaše dítě již pro ostatní infekční není. Po každém onemocnění se doporučuje ještě týden rekonvalescence mimo kolektiv - s postupnou tělesnou zátěží. Bohužel se v současné době toto pravidlo příliš nedodržuje.

61. OTÁZKA: Dítě odmítá jíst maso

Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat, syn 5let (8m), odmítá jíst maso cca půl roku. Sem tam si dlubne v polívce, ale pokud ho má na talíři, tak ho vůbec nechce, ve školce ho taky nejí. Je to normální? Předtím maso normálně jedl bez problému, mám ho něčím nahradit? Děkuji za odpověd' Lenka

Děti často začnou odmítat maso z jakýchkoliv důvodů. Chuťové, nebo psychické důvody. Zkuste maso do jídla "zamaskovat" - pomlít jej, zamíchat do omáčky, do dušené zeleniny apod.

Náhradou jsou mléčné výrobky (mléko, sýry, tvaroh) a vejce, ale ne 100%.

Doporučuji dítěti přijatelně vysvětlit a motivovat jej ke zdravé stravě. Využít můžete publikací z edice Pro chytré hlavičky, které jsou na zdravý životní styl a jeho srozumitelné objasnění dítěti zaměřeny. Přikládáme inspiraci: http://blog.babyonline.cz/calamity-j.-bloguje/fotogalerie/album/10862/

62. OTÁZKA: Rýma u 10měs. dítěte

Dobrý den, paní doktorko, naše desetiměsíční dcerka dostala pravděpodobně od bratra velkou rýmu. Používám nosní kapky, otrivin, vytírám grepovými kapkami nosík, snažím se odsávat, v noci nemůže spinkat, okamžitě se rozbrečí a není ji možné ji utišit, tím se jí nosík ucpává ještě více, až padne únavou. Můžete mi prosím poradit, jak jí ulevit? A mohu preventivně v tomto věku podat nějaké multivitamíny?

I v noci je potřeba nos dítěti vyčistit a odsát hleny. Pokud rýma trvá déle než 4 dny, kontaktujte ošetřujícího lékaře dítěte.

63. OTÁZKA: Noční děsy, noční buzení na mléko

Dobrý den, dcera trpí nočními děsy. Naše paní doktorka nám napsala sedalii a ta zabírá, v noci už se dcera tolik nebudí. Chci se zeptat, učinkují kapičky na stálo nebo jen po dobu podávání? Pak bych se chtěla zeptat na dceru, je jí 11 měsíců a ze zdravotních důvodů jsem ji musela odstavit. V noci se mi budí 3 krát na jídlo. Půjdu si lehnout do nemocnice a k malé bude vstávat manžel, je možné nějakým způsobem odnaučit dítě na mlíko. U první dcery to šlo samo, ale druhá dcera dělá strašné scény.

Sedalii lze podávat dlouhodobě, cca 6 měsíců. Zklidňuje dítě a to by mělo přetrvat i po vysazení. Pokud by problém přetrvával i po vysazení, doporučuji neurologické vyšetření.

V 11 měsících lze dítěti večer na noc nabídnout kaši, která dítě zasytí natolik, že v noci již budí na mléko maximálně 1x nebo 2x.

64. OTÁZKA: Dítě a zima

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Kolika týdenní dítě už může ven i když je více než -5 stupňů. Děkuji za odpověď

Děti do 3 měsíců mohou ven do minus 5 st. C, od 3 měsíců do minus 10 st. C.

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

18.10.2011 Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×